login |

Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. 2. évad: csak az átívelés maradt

2014. 11. 24. 14:47 - Írta: superpityu

28 hozzászólás | kategória: kritika,

Ha a készítők tudták volna, hogy az első évadban a sok alapozás és felesleges rész miatt a nézők jórésze elpártol akkor, biztosan nem próbálkoztak volna a “villian of the week”-felállással. Szóval az a helyzet áll jelenleg fent, hogy a 2. évad az első szezon végéről vette fel a fonalat, folytatva annak az átívelő sztoriját.

Most már jóformán nincsenek heti esetek, csak az átívelés a fontos, ami kifejezetten jót tett a sorozatnak. Még ha be is jön egy részre valamilyen ellenfél akkor is a főszálra fűzik fel az egészet. A gond viszont az, hogy hiába jobbak az idei részek, ha sok csalódott néző vissza sem néz a SHIELD-re. Tavaly sem muzsikáltak túl szépen az ügynökök nézettség szempontjából, de idén is sikerült már mélypontra kerülniük. Ez pedig nagyon nem vall a Marvelre.

Azért az sem utolsó szempont, hogy kábé nulla felvezetéssel bír az Agents of SHIELD, hiszen az idei szitkomokkal elég nagy bakot lőtt az ABC, de az is beszédes, hogy az utána adott Forever nem egyszer verte össznézőben a SHIELD-et, sőt, a The Flash a fiatalok között is szorongatta.

Talán egy napváltás jobb színben tüntetné fel a sorozatot. Elég csak arra gondolni, hogy tavaly a The Goldbergs éppen túlélő volt, míg idén a 18-49-ben veri a vele együtt adott The Middle-t a napváltást követően.

A tovább után folytatom, kicsit spoileresen.

Szóval történetileg eddig rendben vannak, persze rúgtak már idén is luftot pár eseménnyel kapcsolatban. Néhol kicsit lassú és kimondottan zavaró, hogy nagyon be vannak határolva a helyszínek. Az állandó díszleteken kívül (SHIELD-bázis, repülő, Hydra-bázis) alig láthatóak máshol a karakterek, szinte minden jelenetet a stúdióba írnak.

A 2. évadban kimondottan tetszik, hogy a csapatépítés sokkal jobb, mint korábban. nincsenek kilógó karakterek, elég jól működnek együtt a szereplők. Örömömre az újakkal sincs gond. Hunter ugye állandóként jött, de Bobbi Morse is remekül rezonál a többi szereplővel – Simmons-szal és May-jel is nagyon jó párost alkot. Mack pedig kifejezetten szimpatikus, ahogy a háttérben maradva ismerkedik a többi szereplővel és építi ki a barátságát Fitz-szel.

A régi karakterek között is vannak változások, Simmons és Fitz is keményebb lett a legutóbbi kalandjuk óta, Skye pedig badass karakterré vált, bár sajnos olyanná aki nem szeret fésülködni és csak fekete ruhákat hord. A többiek igazából nem változtak sokat, inkább a Coulson – May-kapcsolat lett valamivel mélyebb. Ward számomra továbbra is a legnyögvenyelősebb figura, nem igazán érzem, hogy nélküle ne menne a tovább a sorozat.

Az évad főszála most szerves része lett szinte az összes tavalyi mellékszálnak és szépen fűzik egymás mellé a különböző karakterek történeteit. Coulson-féle rajzok képezik idén az alapot, de most már Raina jelenléte is fontos lesz, Skye múltja pedig még több kérdést vet fel, és a Hydra ténykedései is szorosan kapcsolódnak a fent említett két karakterhez, habár még nem tudnak róluk.

Ami furcsa, hogy mennyire hamar megtalálták a térképet és a várost, de biztosan lesz valami csavar a dologgal kapcsolatban. De a felévadzáróban szerintem eljutnak az obeliszkkel a helyre és a tavaszi részek ennek a hatásával fognak foglalkozni.

Plusz még Skye és Apu is biztosan találkoiak majd, Anyu kiléte pedig ugyancsak rengeteg kérdést vethet fel. (Meglepne ha Dichen Lachman ennyi szerepet kapott volna csak.) Vajon az Inhumans-témát vezetik fel? 

A lényeg, hogy tetszenek a látottak, még ha néhol kicsit unalmasak is az események, de mindenképp jól áll a sorozatnak ez a fajta történetvezetés. Wardért hiába nem vagyok oda most érzek benne némi lehetőséget. Abban pedig reménykedem, hogy a visszatérő karaktereket nem fogják majd parkolópályára tenni, hanem továbbra is szerves részei maradnak a sorozatnak. (És nyugodtan lehetne még több Morse.)

28 hozzászólás Ne habozz!

Aredhel - 2014. 11. 24. 15:05

Kösz az összefoglalót! :-)
Nekem így a második évaddal nagy kedvencemmé vált a sori. Egy percig nem unatkozom. Hunter nagyon bejött, mint új szereplő, Fitz rehabilitációja érdekes szál, Skye is végre nem az egysíkú újonc. Ward pálfordulását tavaly nem vettem be, de most egyre jobb a rosszfiú szerepben. Azt nem értem, hogy Morse-t miért hype-olják (bár mondjuk lány vagyok, lehet azért nem értem :-)). May egy kicsit feleslegessé vált.

Hiroshima32 - 2014. 11. 24. 15:35

Minőségileg rendben, nézőszámilag annyira nem, pedig épp a képregénysorozat-hullám kellős közepén vagyunk és a Disney nagyon szereti összekötni a filmjeit a sorozataival (pl. Once Upon a Time), ergo szerintem erre a sorozatra épülne az átkötés a következő Marvel-filmre, aminek egyelőre nincs sok jele. Sajnálnám, ha most lenne vége.
Szereplőkkel kapcsolatban alapvetően egyetértek a poszttal írottakkal, bár Mack szerepe nálam most kezd érdekessé válni, ahogyan megkérdőjelezi Coulson szerepét a szervezetben.

Shyllard - 2014. 11. 24. 16:19

Morse behozása rendesen dobott a sorozaton, de a többi új szereplő is egytől-egyig ha nem is telitalálat, de mindenképpen kedvelhetők. Az egész városos témával rendesen sikerült is már felspannolniuk, amit eddig ennek a sorozatnak nem sikerült elérnie, szóval örülök. Kíváncsi vagyok, hogy valaminek fog-e háttérsztorit adni az Avangers 2-höz, mert nagy hiba lenne kihagyniuk.

Inzume - 2014. 11. 24. 16:59

Az Inhumans-szálra nagy esély van, hiszen – nem tudom, kinek mennyire SPOILER, de azért SPOILER – az a kék lény tényleg egy Kree. A város meg lehet Attilan. Én ennek személy szerint örülnék. Attól függetlenül, hogy az Inhumans-film eléggé messze van még.

A kritikával meg teljesen egyet tudok érteni. A nézőszám remélem emelkedni fog azért. :)

Shyllard - 2014. 11. 24. 17:07

Inzume: De ha jól tudom Kree az nem lehet a kék lény, hiszen ők a FOX-nál vannak, pont ezért nem lehettek ők az Avengers-ben az ellenségek.

Inzume - 2014. 11. 24. 17:11

Shyllard: Az a Skrull ha jól emlékszem. Mármint ami a FOX-nál van. Ezt a hírt meg már megerősítették. Szóval ha csak nem ekkorát kamuznak, akkor így lesz. :)

Brynden Rivers - 2014. 11. 24. 17:13

Rossz ez a jogvita dolog, a Fox nem használja semmire se a Kree-ket hátakkor meg…

Az meg egy nagyon boldog univerzum lehet, ahol a Inhumans sorozatot X-men-nek hívják, ami úgy indít, hogy Wolverine és Steve Rogers a megmentik a fiatal Magnetot 1945-ben :)

superpityu - 2014. 11. 24. 17:21

tavaly sif is megemlítette a kree-t, mint lehetőséget az idegenre.

torjack - 2014. 11. 24. 17:29

A Kree a Marvelnél van. A Galaxis Őrzőiben szereplő főgonosz is Kree volt. Az Avengers 2-re meg szerintem biztos lesz alapozás, az osztrák kastély szerepelni fog a filmben is, ha jól sejtem.

beluga - 2014. 11. 24. 17:30

Kreek voltak Guardians of the Galaxyban a rosszfiuk (Ronan the Accuser), es igen, Lady Sif is elejtette kreet, mikor Coulson megkerdezte, hogy van-e tippe a kek leny eredetere.

Amugy a masodik evad nagyon bejon, minden heten nezos lett az oke statuszbol. Skye apja nagyon jo volt az utolso reszben, de a tobbi uj karakter is erdekes. Agent Morse AKA Mockingbird azert lett fontos, meg hypeolt, mert egy kb. Hawkeye kaliberu karakter a kepregenyekben (sot, kotodik is hozza…). De foleg a sztori: vegre tortenik is valami a reszekben, sot, nagyon gyorsan halad. Tippre ossze lesz kotve az Avengers 2-vel, mert mar voltak olyan pletykak, hogy Scarlet Witch es Higanyszal, mivel mutansok nem lehetnek, ezert inhumanek lesznek. Szoval nem feltetlenul kell varni az onallo Inhumans filmre az inhumanek bevezetesevel, mint ahogy Black Panther is valszeg feltunik majd hamarabb, mint a sajat filmje.

mse - 2014. 11. 24. 17:34

A több Morse-ot aláírom, bár szerencsére így is rendesen használják a karaktert. Csak azt sajnálom, hogy ennyire rámennek a Hunteres szálra vele, megvan a szépsége és a humora a kapcsolatnak, de nem csak ebből állnak a karakterek. Az előző részes lépés is random és erőltetett volt nekem, Lance túlságosan is hátsófertályfejként viselkedik vele, hogy ezt benyaljam.

És hiába remélem azt, hogy nem csak ennyire használták el Dichen Lachmant, Lucy Lawless óta én már nem bízom ennyire azért az írókban. Bár legalább neki az az egy epizódja korrekt volt, míg Lachman abszolúte felcserélhető volt a szerepben.

Közben egyértelműen próbálják felkorbácsolni az érdeklődést az Agent Carterre, ez ugy már Hayley Atwell második vendégszereplése volt idén, és hát nincs rá panaszom. :) Kíváncsi vagyok, hogy mi mindent tartogatnak a midseason zárásra, sok minden fel lett vezetve erre a két epizódra, meglátjuk, miket sütnek el.

Lilith - 2014. 11. 24. 17:57

Javult nagyon sokat a sorozat.Szerintem aki maradt az nem bánta meg.

MT90 - 2014. 11. 24. 18:11

mindegy, hogy milyen sokára lesz az inhumans film, pl. az első fekete párduc utalás a vasember 2-ben (2010) volt, a saját filmje meg 2017-ben jön. szóval ez csak 7 évvel hamarabbi utalás.

Inzume - 2014. 11. 24. 18:20

MT90: Az más, hogy utalnak valamire, mint az, hogy megtalálják a városukat és kiderül, hogy tényleg az Inhumanokról van szó.

Theo - 2014. 11. 24. 18:37

“Sajnos” annak ellenére, hogy még mindig lehetne jobb, a jelenlegi kínálatot tekintve nálam simán Top3-mas, és helyzete csak egyre biztosabb lesz.

kk - 2014. 11. 24. 18:59

Elkaszáltam a sorozatot az 55. rész körül az első évedban, pár hete daráltam le, és tényleg nagyon jó lett a végére.
A második évad is tetszik, bár engem zavar a rengeteg karakter, Simmonsra már nem nagyon van szükség pl.

Sky apja ritka egy ellenszenves szinész/karakter, de a legutóbbi rész utolsó jelentében csavart egy jókorát a saját történetén.

Crias - 2014. 11. 24. 20:15

Igen Mockingbird egy Hawkeye szintű karakter és mindkettő elég vicces karakter ugye Nomen est omen :)
Csak valahogy nekem nem működik Palickivel.

Llew - 2014. 11. 24. 21:18

Szerintem most, hogy mindenki megint megvan plusz az újak, így már sokan lettek. Bobbi Morse szerintem nem ad annyi pluszt. Epizódistának oké, de May szerintem érdekesebb.
MacLachlen viszont jó negatív figura és az átívelő szál is elviszi a sorozatot.
Ugyan akkor még így sem az a kihagyhatatlan, azonnal nézős valami.
Az nagy igazság, hogy a helyszínek korlátozottsága rosszul áll a sorozatnak. Hiába mondják, hogy most ide repülünk, majd oda. Nagyon kiemeli a tv-s jellegét a dolognak, ami nem használ a MCU globalitásához. Olyan, mintha egy Vasember film Stark villájának hátsó udvarában játszódna.

Chev - 2014. 11. 25. 00:51

Egyetértés az összefoglalóval, jó kis sori lett ez. “Csak” az első ~13 részt kellett túlélni, utána beindult az első évad is. :)
Ha meg rá tudnak kötni akár (háttér)sztoriban, akár cameókkal az évi 2 mcu-filmre, még akár kánaán is lehet. :)

spamdog - 2014. 11. 25. 08:33

Dichen Lachman-t miért kell megölni minden sorozatan? Lassan ő lesz a női Sean Bean.

spamdog - 2014. 11. 25. 08:33

sorozatban

spamdog - 2014. 11. 25. 08:46

@kk Sky apja Kyle MacLachlan, az egyik legjobb a sorozatban. Zseniálisan alakít minden apró vagy nagy szerepet legyen az Portland kattant polgármestere(Portlandia), vagy egy kukacoskodó államügyész(The Good Wife), egy kissé dilis szuper gazdag kapitány (HIMYM), gyilkos született férj vagy akár Dale Cooper FBI ügynök.

Kisame - 2014. 11. 25. 11:38

A sötét hangulat és az átíveő szál nekem kicsit visszavett és szerintem a sorozat elveszette a saját kedves báját.Van itt fölösleges karakter bőven, Fitz pl, de remélem Ward majd is megkapja a magáét!Őt már az előző évadban is utáltam és a hydra-szál se tette érdekesebbé!

Az új karakterek viszont nagyon jók, Bobbi Morse főleg!

Kicsit ugyan csalódott vagyok, hogy a Winter Soldier-szálat ennyibe hagyták, igaz értem, hogy a nézőket jobb a sötétben tartani a karaktert illetően, de azért örültem volna ha Coulsonék egy hydra bázisra érkezvén térdig járnának a vérben…Maradt neki egyáltalán ás út, mint a bosszú?

Az az érzésem, hogy a Marvel annyit nem tárgyal a sorozat készítővel a jövőbeli tervekről, mint kellene mert igazán most is jöhettek volna az utalások és szépen építkezhettek volna Ultronra, akivel úgyis össze kell futniuk majd májusban.

A budget-re pedig az egyetlen megoldás a kevesebb epizód. Kíváncsi vagyok ebben a tekintetben az Agent Carter jobb lesz-e majd?

Shalafi - 2014. 11. 27. 08:40

Én szerettem a Villain of the weekeket, én hiányolom azt, számomra tul sok az átívelés, de hogy Mockingbirdből sok!? neeem, amug is jó karakter, a szinésznővel teljesen elégedett vagyok, várom mikor rakják össze Bartonnal

Latza - 2014. 11. 27. 18:29

Ez az elvesztett város dolog kísértetiesen emlékeztet az SG-1 meg a Sanctuary hasonló történetszálaira. Úgy látszik ez a sci-fikben gyakran visszatérő téma és a megvalósítás is (a főhős idegen befolyás alatt találja meg a helyszínt) többé-kevésbé azonos…

dragon - 2014. 11. 28. 17:42

Kasza. A 2×08 egy brutális mélyrepülés, max. szinkronnal, darálva, ugrálva vagyok hajlandó nézni tovább.

Jence4 - 2014. 12. 06. 21:11

A sorozat nagyon jó , a kritikával Ward-on és Morse-on kívül mindenben egyetértek , szerintem Morse annyira nem egyedi mint Ward. Ward szociopata karaktere mellé ezzel a barátságos őrült nézéssel verhetetlen, komolyan az első értelmes gonosz/simán bolond karaktere a sorozatnak Whitehall-ban semmi érdekes egy szimpla hülye náci, akinek minden döntése előre borítékolható, ezzel szemben Ward szinte kiszámíthatatlan.

e-batta - 2014. 12. 07. 00:13

Jence4 – 2014. 12. 06. 21:11

Egyetértek. Ward jellemzésével mindenképpen. Tényleg kiszámíthatatlan, és nekem ez sokkal jobban tetszik, mint az első évad jól fésült egyenfiúja. Akkor nagyon egybites tagnak tűnt, de most én is folyton azon töröm a fejem, hogy mit tervez, és főleg: mit lép a következő pillanatban. Aki még kiszámíthatatlan, többpólusú karakter, az Skye apja, és Kyle MacLachlannál jobbat nem találhattak volna. Főleg, hogy miután már eldöntöttem, utálni fogom, most kiderült, miért is lett belőle vérengző vadállat. Bevallom őszintén, Skye helyében egy ilyen apával, és szerelmes rajongóval megverve, nem biztos, hogy épeszű maradnék a sorozat végére.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz