login |

Ütős koncepciók: Day Break

2014. 11. 27. 21:50 - Írta: winnie

29 hozzászólás | kategória: ajánló, ütős koncepció, kritika,

(Az összes írásunk (és kommentjeitek) a sorozatról + upfronts-adatlap (stábkép, sztori, várási fokok) + pilotkritika by winnie + pilotkritika by human + évadkritika.) Amikor valaki ütős alapkoncepcióval rendelkező, igazi fanfavorit sorozatot keres, akkor az első között a Day Break jut eszembe  – naná, mindketten 100%-ra vártuk 8 éve az alapsztori ismeretében.

Idén pedig főleg aktuális a téma, mert addig csak akciókrimis Groundhog Day-ként (Idétlen időkig) emlegethettem, most már viszont az Edge of Tomorrow (A holnap határa) is hivatkozási alap lehet. A Day Break ugyanis egy nyomozóról szól, akit ártatlanul letartóztatnak gyilkosságért, hogy másnap ismét a letartóztatása napjára ébredjen és átélje azt egy csomószor, míg ki nem nyomozza, hogy ki húzta őt csőbe.

Nesze neked, high concept-sorozat! A készítő Paul Zbyszewski-nek ez volt az első sorozatos melója, utána 2 évad Lost és 2 évad Hawaii Five-0 után az Agents of SHIELD-ben kötött ki. A Day Break főszereplője Taye Diggs, de a többi állandó szereplő is ismert, sorozatos arc: Moon Bloodgood, Adam Baldwin, Ramon Rodriguez, Meta Golding.

Azt hiszem, nem nehéz elképzelni, hogy 2006-ban milyen sokan várták a Day Break-et, főleg, hogy egyszerre volt scifi az időutazós vonal miatt, bőven akadt benne akció és persze ott volt a rejtélyszál is – ráadásul nem csak a “Ki ölte meg?”-kérdésre keresték a választ, hanem idővel mintha magának a napújraélésnek a problémaköre is szóba került.

Engem az efféle alapötletekkel simán le lehet kenyerezni, nem véletlen, hogy anno a Tru Calling indított el a junkie-ság útján, pedig ott csak egyszer éli át a főhős ugyanazt a napot. A Day Break pedig ezért volt nagy vállalkozás, hisze egy napújraélés esetében könnyen el lehet játszani az előre ismert dolgokkal, itt viszont egy csomószor kell nekifutni ugyanannak a napnak, ráadásul, ami meglepett, 1 rész nem feltétlenül csak egy napot fed le.

Persze mindez csak váz, hiszen elég hamar behoznak jópofa és komolyabb csavarokat a sztoriba – például rögtön az elején kiderül, hogy bizonyos, a főhőssel megtörténő dolgok következményekkel járnak az azt követően újraélt napra nézve. Hmm.

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=Z9irYKJXbMo
Amerikai premier
: 2006. november – ABC
Magyar premier: 2007 – AXN, 2009 – RTL Klub
Epizódok: 13 (egy teljes évad)
Sors: 6 rész után kasza, de a maradék 7 részt feltolta az ABC a netre. A sztori lezárt.

Az ABC a 2006/07-es évadban mutatta be a Day Break-et, mely korrekt kezdés után gyorsan megzuhant nézettségileg, így pár rész után kasza is lett, de idővel felkerültek a részek a netre. Ez végülis nem okoz akkora törést, mert a 13 epizódos szezon abszolút lezárt történet, bár azért a finálé nagyon ravaszul belengette a 2. évadot, de szerintem sokan eleve egy szezonra tervezett sorozatnak könyvelték el a Day Break-et. (Pedig, basszus, de kíváncsi lettem volna, hogy miképp folytatják.)

Itthon 2007-ben az AXN-en ment Day Break – Időbe zárva címmel, majd 2009-ben az RTL Klub is bemutatta.

(És egy szubjektív mondat a végére: a fenti kritikából láthatjátok, hogy számomra anno a nagy várási fok után csalódást okozott, de human-nek és nagyon sok olvasónak bejött. Úgyhogy tervbe is van véve egy ismételt bepróbálás. Hátha.)

ui: A sorozat címei egyébként viccesek voltak, mindegyik utalt az adott rész sztorijára, ugyanis “What if…”-fel kezdődtek. (Vagyis “Mi van, ha…?”-val.)

29 hozzászólás Ne habozz!

crashland - 2014. 11. 27. 22:41

epic sorozat volt, mindenkinek tudom ajanlani azt az 1 evadot, ami lement. Nalam 9/10

kisby - 2014. 11. 27. 22:56

most hogy így megláttam, kedvet is kaptam újranézni :)

sherlock20 - 2014. 11. 27. 23:46

Rögtön az Awake jutott eszembe nekem is miközben olvastam az írást. Lehet rálesek majd erre is, Awake nagyon bejött.

Nikki - 2014. 11. 28. 00:42

Csak ajánlani tudom én is, nagyon izgalmas, fordulatos sorozat!! És igen, az Awake szintén ;)

Enzo - 2014. 11. 28. 01:39

Hú, ezt néztem, tetszett!

Aki szereti az ilyen típusú sztorikat, annak filmet tudok ajánlani: Source Code (Forráskód)

bvr - 2014. 11. 28. 03:07

Nyáron néztem, nekem nagyon bejött. És így, miközben az Edge of Tomorrow-n ültem a moziban, sokszor jólesően eszembe is jutott :)

Quantumleap - 2014. 11. 28. 08:12

Na, ez az, amit kaszáltam 4-5 rész után. Az alapötlet jó lenne, de milyen oltári baromság az, hogy a sebesülései megmaradnak? Meg hogy mégis bele bír variálni minimálisan a következő nap történéseibe?

GinoMan - 2014. 11. 28. 08:17

Szerettem a sorit és ez maradt meg igazán: “For every decision, there’s a consequence”, azóta is használom az élet során :-)

winnie - 2014. 11. 28. 08:39

Quantumleap: ööö, azt hittem, azon akadsz fenn, hogy hogyan képes újraélni egy napot:)

egyrészt, ha nem nézted meg, akkor persze, hogy nem kapsz mindenre választ, másrészt hogy a fenében lenne baromság olyasmi, aminek a létezéséről, szabályairól nem is tudsz? lehet, hogy más efféle sorozatokban hülyeség, hogy nem tud variálni, hogy nem marad meg a sérülés. ha az újraélt nap során szerzett szellemi plusz megmarad, akkor miért ne maradhatna meg a fizikálisan szerzett dolog?

hidd el, a főhős sem érti, hogy marad meg a sérülés. mint ahogy azt sem, hogy él újra egy napot. minden sorozat a saját törvényei között létezik.

Quantumleap - 2014. 11. 28. 08:49

winnie: Gondoltam, hogy te fogsz megszólalni. :) Már ne is haragudj, de próbáld meg úgy elképzelni az Idétlen időkig-et, hogy Phil bele képes variálni valamilyen szinten a következő újraélt napba, vagy hogy mégis megmaradnak a sérülései. Hova lett volna a film legfőbb lényege, a kalandfeeling? Nyilván sehova, mert meghalt volna ez első öngyilkossági kísérletekor, amikor a szakadékba hajtott. Ez a dolog sokkal hitelesebb úgy, ha az az érzet jön le, hogy ha a főhős nem találja meg a megoldást, így marad az örökkévalóságig.

Sorozatot nem tudok, de egy film, ami többé-kevésbé jól kihasználja azokat a dolgokat, amik nem lettek ellőve a Groundhog Day-ben: Repeaters.

LuPuS - 2014. 11. 28. 08:50

“For every decision, there’s a consequence”

bizony ezt azóta szerintem is sokan használják.

m76 - 2014. 11. 28. 10:09

@Quantumleap

Pont ez az, hogy az időutazás nem egy fix dolog, aminek lefektetett szabályai vannak. Minden film/sorozat a saját kitalált szabályrendszere alapján működik. Azért mert ebben a sorozatban mások a szabályok még nem lesz baromság.

Nyilvánvalóan nem fognak olyan történetet írni amiben a főhős öngyilkos lesz az első percben. Honnan tudod, hogy nem volt 300 másik ember a világban aki szintén újraélte az napot, és ebből 78 öngyilkos lett pár nap után?

winnie - 2014. 11. 28. 10:10

Quantumleap: bocs, de ehhez nem tudok mit hozzáfűzni, annyira abszurd a felvetésed. a kitalált (nevezzük mesének?) dolgoknak minden mű sajátmaga definiálja a szabályait. a true bloodban nem a szemfogaik hegyesek a vámpíroknak, a sleepy hollow-nan pár természetfölötti lények saját mitológiát adnak. egyes művekben a zombik futnak. ettől még nem lesz baromság. nem az lesz az “igazi” időutazás, amit először ismertél meg. ha ezt látod először, akkor az idétlen időkig a baromság, hogy ott meg nem viszi át a sérülést, miközben “a valóságban” (a day breakben) átviszi? nincs egy szabályrendszer. nincs egy valóság, ha kitalált dolgokról van szó.

pedig azt hittem, hogy a szellemi-fizikai párhuzam hatásos, és eldönti a kérdést. (plusz ld: amit m76 ír)

Tommy - 2014. 11. 28. 11:39

Ezt anno néztem úgy 7-8 részig, aztán abbahagytam.. Leírná valaki, hogy mi lett a vége?

Thomas - 2014. 11. 28. 11:54

De régen láttam, fúúú:) Jó lenne néha ilyesmiket visszanézni (csak esélytelen a rengeteg újdonság mellett), mert nekem abszolút kellemes emlékeim maradtak róla, nagyon élveztem:)
Volt még egy hasonló tematikára épülő film, amit nem említettetek, egy svéd vígjáték, a Vesszőfutás (Naken). Én még 2002-ben láttam moziban, ezt is jó lenne újra megnézni:)

winnie - 2014. 11. 28. 12:11

Tommy: itt ne spoilerezzünk, de a finálékritikánál vagy az ajánlónál elég sok komment van és ott meg tudod kérdezni.

winnie - 2014. 11. 28. 12:12

thomas: alapvetően a lola rennt (lé meg a lola) is hasonló koncepciójú, bár csak korlátozottan. és jé, az is nagy kedvencem:)

Thomas - 2014. 11. 28. 12:33

Tényleg, A lé meg a Lola:) Erre még nem is gondoltam, hogy azt összekössem ezzel a sémával, de igaz, ami igaz. Pont múltkor gondolkodtam, hogy mi a kedvenc európai filmem és ez ugrott be:)

Tiffauges - 2014. 11. 28. 12:33

Remek sorozat, egyik nagy kedvenc. Nemrég néztem újra és még mindig nagyon tetszik, nekem is gyakran eszembe jut a legendás mondat: “For every decision, there’s a consequence.”

ALDO - 2014. 11. 28. 15:08

Pár éve egy hétvége alatt daráltam le. Tetszett ez az újra élem a napot formátum. Egyébként 52-szer élte újra a napot, vagyis epizódonként átlag négyszer.
Érdekes módon egyáltalán nem hiányoltam, hogy nem kaptunk semmilyen magyarázatot az “időutazásra.”
Azt elképzelni sem tudom, hogy hogyan lehetett volna 22 részes évaddal megvalósítani, vagy több éven keresztül húzni a sztori.
Az a fajta sorozat volt, amiből pont elég a 13 rész. A másik ilyen szintén ugyanabban az évadban indult, de korán kaszált Kidnapped volt.

ubul - 2014. 11. 28. 17:53

ez, és awake, mindkettőt kaszálták, mindkettő hasonló témakör. szomorú

Quantumleap - 2014. 11. 28. 21:20

Amúgy a rovatba a Sliders belefér? Vagy epizodikusabb sorozatok nem annyira játszanak?

Cornelius - 2014. 11. 29. 00:10

Köszi az írást, szégyen nem szégyen, de nekem ez a sorozat valamiért kimaradt eddig. Pedig az ilyen történeteket szoktam kedvelni. Na majd hosszú szabin bepótolom ezt a hiányosságot.

friendsfan - 2014. 11. 29. 02:43

Már-már antik junkie időkből nosztalgiázol, jó ötlet. Óriási hiba, hogy az ilyen sorozatokat lelövik, akkoriban fájtak is, egy idő után csak legyint az ember. A 13 rész izgalmas volt, lekötött – bár akkoriban még futottak a high-concept nagyágyúk, azok árnyékából nem tudott kibújni -, de a legnagyobb kérdés akkor is az volt, hogy ezt mégis, hogyan lehet folytatni? Biztos volt rá tervük, nagyon kíváncsi lettem volna.

glarion - 2014. 11. 29. 20:12

Anno 2-3 részt néztem meg, és annak ellenére, hogy teljesen elkapott valamiért nem tudtam beszerezni a többi részét, és feledésbe merült. Most a kritika hatására ledaráltam és iszonyatosan bejött. Elsősorban az fogott meg, hogy tényleg nagyon át van gondolva a script minden apróságban, hogy éppen ki mikor hol lehet éppen és miért. Végig izgalmas, jó karakterek, jó színészek, nagyon-nagyon néztem volna egy második évadot…

chulo - 2014. 11. 30. 17:50

köszi hogy kitettétek, le is daráltam a hétvégén, nagyon jól felépített sztori volt, bejövős. Valóban kíváncsi lettem volna én is, hogy egy második évadot hogy hoznak össze ebből, de nem is baj az, hogy nem minden sorit terveznek 10 évre, jó kis kerek sztori volt ez így is

winnie - 2014. 12. 05. 06:47

Amúgy a rovatba a Sliders belefér? Vagy epizodikusabb sorozatok nem annyira játszanak?

simán.

nofene - 2015. 06. 08. 09:54

Istenem, ez mekkora sorozat volt. Én imádtam a végéig, számomra pont, hogy nagyon bejött a sérülések megtartása. Nem lehet csak úgy rohangálni “ész nélkül” aztán majd respawnol a szerver valahol.

sorozat/gyilkos - 2015. 06. 16. 23:11

Egy éve csak majdnem, de most lenyomtam. Danke, merci, grazie! Ilyen pörgős okos akció-krimit nem is tudom mikor láttam utoljára. Jól gombolyították a korántsem egyszerű szálakat, a karakterek néha meglepően hiteles emberi reakciókat adtak, gyakran az apró lényegtelennek tűnő döntéseken múlott minden. Egy karakter akció-krimi.

Ez nagy és elég kemény fa volt, de korrektül kivágták belőle a rezet. Ajánlom!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz