login |

Sleepy Hollow – 2×11: jól jön az egy hónapos szünet

2014. 12. 02. 19:02 - Írta: winnie

15 hozzászólás | kategória: kritika,

Azt hiszem, hogy itt nyugodt szívvel kaszálhatom is a sorozatot…

A 2. Sleepy Hollow-szezonnal kapcsolatos gondokról-bajokról már írtam pár hete, ezek zömét nem is nagyon ismételném, hiszen ugyanúgy megmaradtak, döbbenetes nézni, ahogyan a készítők elszabták azt, ami működött, valamiért meg akarták javítani azt, ami nem volt elromolva. Ezt persze, mint a sorozatot kedvelő írom, szóval lehet, hogy a 2. évados változások, a behozott “mélység” (MUHAHA!) azoknak simán bejöhet, akik az első évadban szálltak ki – igaz, ők már ezt nem tudják meg.

Annak ellenére, hogy már a pilot után sem tudtuk, hogy fogják állandó jelleggel használni, nem volt semmi látni, ahogy elnyálasították az 1. évadban még fenyegetőnek tűnő Fejnélküli Lovast. S az ő kvázi hiányát nem nagyon lehetett kompenzálni egy folyton fondorlatoskodó társcsicskással, valamint a fene nagy Moloch-kal, aki hiába rémisztő démon nagyúr, nem volt igazán megfogható.

Mondjuk a 2×11 a szezon első felét lezárni látszik, történt benne több jelentős esemény is, volt, akit azonnal lelőttek, nehogy értelmes dolgot csinálhasson, némely karakter meg is halt (nyilván azért, hogy majd visszatérjen, mint a többiek), de sajnos a történtek nem nagyon tudtak meghatni, s ebben jórészt az írók a ludasak. A The Walking Dead készítőit éri sok kritika, de ők legalább nem csak akkor írnak ki szereplőket, amikor már végképp nem tudnak mit kezdeni velük, hanem akkor, amikor még van bennük potenciál.

És persze a 2×11-es események ellenére így is bőven van lenyesegetni való felesleg a Sleepy Hollow-n, az egész sorozat mélypontja volt Katrina és Ichabod vitája. Crane feleségének létezése nem elég, hogy állandóan félreviszi, magához vonzza a történetet, de még a főhőst is teljesen irracionálissá és olykor irritálóvá teszi.

Az eddigi 11 rész során nagyon repetitív volt a második évad, jó pár rész ugyanazon sablon alapján készült (fondorlatok + Katrina veszélyben), most is elsütötték háromszor a “- Mindjárt megöllek! – Még ne…, várj!”-trükköt, mintha azzal bármi feszültséget lehetne generálni, szóval összességében olykor még a 3-as osztályzatot is soknak érezném erre – a 10-es skálán.

És igen, annak ellenére mondom, hogy megérett nálam a kaszára a sorozat, hogy a 2×12-től akár teljesen másfele is elindulhat a Sleepy Hollow, lehet megint elszálltabb vagy epizodikusabb. Igen, benne van. De mostantól már nem tudom bízni a készítőkben, hiszen hiába emlegetik sokat a rajongókat, nagyon félreismerték, hogy ők mit várnak a sorozattól, és mit tartanak abban működésre képtelennek.

15 hozzászólás Ne habozz!

enbé - 2014. 12. 02. 19:36

Kicsit elmaradtam vele most, de a Katrinát ott kell hagyni a lovassal “döntés” az egyik legnagyobb hülyeség és logikátlanság, amit elkövettek. Pont a boszorkány volta miatt lehetett volna izgalmasabb az egész, erre ilyen passzív pályára rakják, ami csak zavaróvá válik és egyetértek, hogy eltereli a normális iránytól az egészet. Ezt négy rész lemaradással írom, de a posztból arra következtetek, hogy nem nagyon változott a helyzet.

Kissur - 2014. 12. 02. 19:58

Én még nem láttam a 2.évadot (de úgy tűnik, hogy nem is fogom). Nem az lehet a gond, hogy túl sok az a rész, amit berendeltek? Talán jobban működött a 13 részes formátum.

winnie - 2014. 12. 02. 20:05

foleg, hogy menetkozben lett 13-bol 18, de… nem hiszem. mar marxiusban elkezdtek irni az elso idei reszeket, es mar ott is felresiklottak dolgok. kesobb, a sztori alakulasa foghato a hosszabb szezonra, de itt az alapoknal bukik az egesz.

total erthetetlen, s ezt be sem irtam, hogy miert van peldaul uj seriff, amikor semmit nem csinalt, s cserebe a regit bezartak, hogy ne tudjon semmit sem csinalni.

enbé - 2014. 12. 02. 20:12

Jogos, újrakezdődik ez az egész “titkolni kell a természetfelettit”, aminek eltörlése az első évadban sokkal gördülékenyebbé tette és ami sorozatok tucatjait bénítja meg szerintem.

DarylD - 2014. 12. 02. 20:21

A 9. Rész után kaszáltam, egyszerűen nem bírtam tovább nézni. Már az okokat se keresem, egyszerűen untat, nem tudok vele mit kezdeni. Azért fáj, hogy ez lett a vége, az első évadot szerettem.

Denisa - 2014. 12. 02. 22:24

Csak az utolsó részt nem láttam, de reméltem, hogy a csatában végül Katrina hal meg egyikként. Egyszerűen iszonyat irritáló. Ichabod és Abby remekül együttműködnek, meg volt a szükséges dinamizmus, jót tett nekik Jenny és a szélhámos haverja is. De az állandó nyavalygás Katrina és Crane közt már unalmas. A főszál sem volt olyan hű, de nagy.
Az évadzárót még megvárom, jobb híján elmegy alapon…

Andro - 2014. 12. 03. 07:55

Denisa: Sajnos nem Katrina hal meg, ezt megmondom. Bár mondjuk én is őt akartam kinyíratni. Egyszerűen irritáló, és nem is nagyon csinál semmit azon kívül, hogy folyton bajba kerül, meg egyik oldalról a másikra áll. Igazából nem csodálom, ha már Ichabodnak is kezd elege lenni a saját feleségéből azok után, amiket Katrina levágott a legutóbbi epizódban.

Abby és Ichabod remek, valamint Jennyt is bírom. Meg az ereklyevadász csávó sem rossz, benne is sok potenciál van még. Henry meg… nos, a színészt imádom, de a karakter csak a “jobb híján elmegy” kategória nálam. Molochon meg komolyan röhögnöm kellett. A félelmetes Nagy Gonosz nem is olyan félelmetes. Szegény Abrahamet meg eléggé kiherélték most, hogy látszik a feje, de valszeg ő egy ideig úgysem megy sehová.

A legutóbbi epizód nem volt rossz, de én valami mást vártam a végén. Ez így túlságosan összecsapott volt, még én is ezt mondom, pedig imádom a sorozatot. Silány megoldásnak tűnt, hogy… De nem mondom el, mert van, aki még nem látta.

Ennek ellenére a sorozat még nézős nálam, és ki tudja, talán új irányt vesz a történet. Még van pár epizód az évadból, és talán jót is tesz a szünet az egésznek. Én még nem adom fel a reményt, hogy a készítők képesek valami igazán ütős dolgot csinálni.

winnie - 2014. 12. 03. 08:09

“gyszerűen irritáló, és nem is nagyon csinál semmit azon kívül, hogy folyton bajba kerül, meg egyik oldalról a másikra áll.”

akár őszinte volt, akár nem az, amit abrahamnek mondott és ichabod hallotta, maga a hallgatózás megint annyira felesleges drámakeltés volt…

és egyébként is vicces, amit sokan felemlegetnek, hogy katrina a hatalmas boszorkány kábé semmit sem tud csinálni, most pedig még azt is mondta, hogy gyengült. a kérdés, hogy honnan:)

“A félelmetes Nagy Gonosz nem is olyan félelmetes. ”

moloch has risen, erre csak dumált, míg le nem szúrták:) nesze neked, világvége!

ligeri - 2014. 12. 03. 08:50

Érdekes látni a sok negatív kommentet. Mi rettentően szeretjük a sorozatot a hibái ellenére.
A karakterek úgy általában szerethetők.
Logikátlanságok már az elejétől ott vannak, ha akkor nem tudtál nagylelkűen túllépni rajta, akkor most már késő :).
Várom a finálét nagyon.

Andro - 2014. 12. 03. 09:42

ligeri: Én is imádom a sorozatot, de most már akkora, orbitális hülyeségek vannak benne, amiken nem lehet túllépni. Most komolyan, Molochot és a hatalmas seregét ennyivel elintézik? Ennyi? Kész, vége?! Pápá Nagy Gonosz? Ez komolyan röhejes. A lehető legbénább húzás volt eddig.

winnie: A felesleges drámázást már megszoktam, szóval azon már nem is kapom fel nagyon a fejem. Bár a “félelmetesen erős” boszorkányt már kiírhatnák. Komolyan, Abby jobban illik már Ichabodhoz, mint a saját felesége.

winnie - 2014. 12. 03. 09:56

ligeri: azt hittem, hogy akinek tetszik, az nem várja, hogy befejeződjön:)

de ilyenkor érdemes bővebben leírni, hogy mi a jó benne, mi tetszik, hogy a fenti kommentelők ne csak azt olvassák kifejtve, hogy miért lett sokkal rosszabb a sorozat (én is örülnék, ha bővebben leírva olvasnék pozitívat, ha látnám, hogy nem mindenki látja ennyire borúsan a helyzetet) – így nem sokat ér a komment. azt látod, hogy olyanok írnak ide, akiknek tetszett az 1. évad, szóval a 2. évados változások azok, amik gondot okoznak.

viszont logikátlanságok? ez hogy jön ide?:) nem is írtam ilyesmiről. lehet, hogy van benne, de kit érdekel? ha valaki talál is, lehet, hogy csak az ő logikája nem elég a megértéséhez.

de hiába jók a karakterek, ha az van, amit írtam fent és pár hete. a jó karaktereket háttérbe szorítják, az elejétől fogva felesleges katrinát erőltetik, stb. irvinget legalább megölték, de hogy eddig semmi haszna nem volt a szezonban sem neki, sem reyesnek, aki a helyére jött, az is mutatja, hogy mennyire rosszul építették fel a készítők.

nyilván sokaknak tetszik most is a sorozat, de azt is látni, hogy ha így halad a sorozat, ha továbbra is egyre többen szapulják, ha tovább csökken a nézettség, akkor lehet, hogy nem lesz 3. évad.

Chev - 2014. 12. 03. 12:55

Az epizodikusság (értelmezésemben ez egyenlő a monster of the weekkel) imho halottnak a beöntés lenne. Irritált, hogy véletlenül mindig minden fontos dolog pont Sleepy Hollow környékén történt a múltban. Mintha az lenne a világegyetem szívcsakrája. Vagy, hogy pont a főszereplőkhöz kapcsolódott egy-egy random szörny. Na, ne már…

A SupNatban bejárták az egész Államokat, de még a Grimm is meg tudta oldani, hogy ne tűnjön izzadtságszagúnak, hogy minden körülöttük történik. A SH-ban ez vhogy nem sikerült.

Mindegy, én maradok az évad végéig, és kéjes mosollyal nézem, ahogy Bob Orci szenved, próbál kiizadni valami normális sztorit a fejéből. :p Eddig sose jött össze neki, remélhetőleg lassan valakinek feltűnik, és bukik egy akkorát, hogy ne engedjék többet forgatókönyv közelébe. (Sajna, ez a következő “trek” filmen már nem fog segíteni. :'()

ligeri - 2014. 12. 04. 13:47

@Winnie, bocsi a logikátlanságot az előttem szólók említették. Gyakorlatlan kommentelő vagyok még :)

Amúgy Moloch serege nem biztos, hogy a főgonosszal együtt eltűnik. Ill. arról sem vagyok meggyőződve hogy a főgonosz eltűnik. Meglátjuk.

Szerintem nem volt rossz húzás a 2. évadot tekintve az átívelés erősítése, számomra mindig izgalmasabbak a regényszerű, nagyívű sztorik, mint a monster-of the-week jellegűek, mert ezek rövidségüknél fogva mindig is súlytalanabbak lesznek.
Szerintem a készítők is így gondolták, ezért lépték ezt meg. A hogyanját lehet vitatni, de összességében jót tett.
Lsd. Mentalista – A Red John-szál nélkül már régesrég kaszálták volna.

Irving karakterét én kifejezetten kedveltem, sajnálom, hogy kinyírták szegényt. Legalább volt egy igazán drámai figura, akinek még érdekelt is a személyes tragédiája.

A Katrina-szál valóban problémás, mert a történések körülötte valóban csak generált problémának tűnnek, amit sajnálok, de legalább van egy női karakter, akinek súlya van.
A Mills nővéreknél az elejétől kezdve problémám, hogy szerintem egyik sem elég jó, színész, de kedvesek és bájosak, úgyhogy bocsánatot nyertek :).

Ha az évad 2. részére, ill. a végére viszont muszáj lesz egy valamire való főgonoszt keríteni, mert akkor nem lehet produkálni a világvége várást.

carlsagan - 2014. 12. 05. 21:56

Nekem tetszett ez a rész, kivéve az utolsó fordulatot a legvégén. Csak arra tudok gondolni, hogy a kard rendelkezik valami olyasmi(eddig jól titkolt) tulajdonsággal, amiről csak Henry tud. Mondjuk, aki kinyírja vele a főgonoszt, az megszerzi az erejét. Mert nem nagyon tudom elképzelni Henry- ről, hogy a szülei védelmében döfte volna le.
Majd Ichabodnak jól eszébe jut egy újabb titkos napló, vagy ilyesmi, amiben rá is akadnak erre az információra.
A házassági válsággal kapcsolatban pedig az az érzésem, mintha Abby- t és Crane- t kezdenék összeboronálni. Mondjuk, romantikus lelkem nem is bánná :-)

Nagy volt a motoros jelenet, amikor lepattannak róla, és bár épp összeomolni készül a világ, Crane- nek a legfontosabb teendője leszögezni, hogy feltétlen kell neki egy olyan motor…
Szóval jó volt ez, hosszú lesz az egy hónap.

Lori - 2014. 12. 08. 19:01

En szereny velemenyem hogy,ezekutan henry/jeremy nm all at a jo oldalra hanm majd o akar Moloch helyebe lepni es elhozni a pokolt a foldre :))))

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz