login |

Klasszikusok: The Wire – írta 20legendd

2014. 12. 09. 14:45 - Írta: vendegblogger

53 hozzászólás | kategória: klasszikus, kritika,

If the Gods are fucking you, you find a way to fuck them back. It’s Baltimore, gentlemen; the Gods will not save you.

Annak ellenére, hogy soha nem ért el nagy nézettséget, vagy soha nem nyert egyetlen fontos díjat sem, az HBO-s The Wire teljesen megérdemelten viseli magán a “minden idők egyik, ha nem a legjobb sorozata”-titulust.

Az öt évadot megélt széria annyira összetett és annyi mindent lehet róla írni, hogy hirtelen azt sem tudom, hol kezdjem. Talán a készítőt, David Simont kell megemlíteni első sorban, aki a ’80-as években újságíróként dolgozott Baltimore városában, ahol maga a sorozat is játszódik.

Egy nyugalmazott baltimore-i rendőrtiszt, Ed Burns segítségével Simon két könyvet is kiadott a várost körül lengő drogbizniszről és egyéb rendőrségi ügyekről. Ezt azért fontos megemlíteni, mert mindkettőből később sorozat készült. Elõbb a Homicide: Life on the Street-et vitte képernyőre az NBC, majd később érkezett az HBO-ra a The Wire igazi előfutára, a The Corner címû minisorozat.

You come at the king, you best not miss.

A poszt fő tárgya két évvel ezt követően, 2002-ben debütált a prémium csatornán. Röviden nagyon nehéz lenne megfogalmazni, hogy miről is szól a The Wire. Könnyű lenne azt mondani, hogy a drogok világának és a rendőrség harcát veszi górcső alá, csakhogy ezen hamar túlmutat a sorozat. A 60 elkészített, többnyire egy-egy órás rész alatt megismerjük Baltimore valamennyi területét. Átfogó képet kapunk többek között a kikötői életről, a sajtóról, a politikáról és a vele járó bürokráciáról, de még az iskolarendszer is terítékre kerül.

A sorozat karaktereiről sem lehet egyszerű leírást készíteni. Már nem azért, mert kidolgozatlanok lennének, hanem mert szimplán rengeteg van belőlük és legtöbbjük elég fontos ahhoz, hogy ne lehessen kihagyni őket egy felsorolásból, ezért ebbe bele sem kezdenék. Ráadásul egy-két kivételtől eltekintve azt sem lehet egyértelműen megállapítani, hogy ki fő- és ki mellékszereplő, hiszen aki egy évadban szinte minden részben szerepet kapott, az könnyen lehet, hogy a következőben alig-alig fog képernyőre kerülni.

Az viszont egészen biztos, hogy hihetetlenül emberközeli karakterekkel lehet megismerkedni mindegyik oldalról. Ennek következtében nem is létezik olyan a sorozat filozófiájában, hogy “egyértelműen jó” és “egyértelműen rossz”. Az már csak a nézőn múlik, hogy ki kiért szorít.

I got the shotgun. You got the briefcase. It’s all in the game though, right?

Ami azonban valóban egyedülállóvá tette a sorozatot, az a végtelenségig fokozott realista stílus. Simon már az újságírói karriere során is arra törekedett, hogy a lehető legkevesebb változtatással közölje sztorijait és ez a itt sincs másképp. Igazából már-már egy dokumentarista alkotásra is emlékeztethet a sorozat, annyira élőnek tűnik az egész környezet. Ez a The Corner hangvételéhez vezethető vissza, ahol konkrétan nyomon követhető ez az elbeszélési forma.

Példának okáért a készítők többnyire valós személyeket használtak a karakterek megformálására és ez átitatja az egész sorozatot. Számos drogdílernek például a való életben is volt köze a drogokhoz, míg a képernyőn megformált rendőröknek is ez a polgári hivatásuk sok esetben. Sőt, még olyan is előfordult, hogy egy rendőrtiszt a sorozatban éppen azt a bűnözőt kapta el, akit a valóságban is.

Maga a történet remekül megszerkesztett. Szinte minden apró részlet, minden nyomozás, lehallgatás meg van alapozva, a metódusokba nehéz belekötni. Igaz, emiatt a The Wire tempója meglehetősen lassú, de ez is csak elősegíti a realizmust. A cselekmény nagy részében nem is az a kérdés, hogy ki a tettes, itt a folyamat sokkal nagyobb szerepet kap.

You can’t even call this shit a war… wars end.

A párbeszédekről is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Legyen szó hivatalos személyek, civilek, gengszterek, vagy éppen az ezek közötti társalgásról, mindenkinek sikerült megtalálnia a hangját.

Ami a minőséget illeti, végig rendkívül magasan van a mérce. Nem elég, hogy jók a karakterek, a dialógusok és a történet, de ezek mellé kiváló atmoszféra is párosul. Baltimore lepusztult sorházai, lakótelepi nagyszerű helyszínként szolgálnak, ugyanis ezeknek a segítségével még tovább erősödik az a kétségbeesett és kilátástalan hangulat, amely közé a készítők fantasztikus érzékkel raktak egyaránt feszültségoldó jeleneteket is.

Negatívumnak azt szokták megemlíteni a sorozattal kapcsolatban, hogy nehéz belecsöppenni, amely valóban igaz. A The Wire rögtön belevág a történetbe. Ennek velejárója, hogy a nézővel előfordulhat, hogy epizódokig csak tapogatózik, hogy vajon most miről lehet szó. Annak sem kell aggódnia azonban, akit az első néhány rész annyira nem rántott be emiatt, mert idővel szépen tisztul a kép és minden értelmet nyer.

Személy szerint nem igazán tudnék belekötni a sorozatba, még akkor sem, ha akarnék. Maximum az utolsó évadban megkérdőjeleződik egy-egy lépés, de ahhoz hozzátartozik, hogy az HBO néhány résszel kevesebbet adott David Simonnak. Egyébként a The Wire végig megmaradt annak a realista, érdekfeszítő, precízen összerakott mesterműnek, ahogy azt azt már a kezdetektől megismertük.

53 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2014. 12. 09. 15:28

Másik sorozatnál már írtam, hogy nekem Dominic West és a The Affair-ben mutatott teljesítménye (és hmm, látványa :) volt a katalizátor, de a The Wire már az első résztől saját jogon is beszippantott. Pedig nem kedvelem a drogos/narkós gettó szubkultúrát és hasonló témákat, mégis ez a sorozat át tudta törni nálam az előítélet falait és most már nagyon örülök, hogy ráakadtam. Tetszik, hogy nem egy kiemelt főszereplő körül bonyolódnak a történetek, a sok mellékszál is mindegyik érdekes, nagyon bírom (bár néha kiakadnak a füleim a feszült hallgatástól) a gettó szlenget, na meg persze a színes karakterekről nem is beszélve. MvNulty az egyik legjobb rendőrkarakter, akit valaha filmen láttam, de a kis megfigyelő csapat vagy éppen Stringer Bell és környezete is telitalálat. És én kérek elnézést, tudom, hogy komoly sorozat kemény témákkal, szociális problémákkal, drámákkal, tragédiákkal, de néha vinnyogva nevettem egy-egy jeleneten vagy figurán, McNulty részeg jeleneteiben amilyen idióta fejeket vágott szakadtam, hát igen, az írek legendás nedvszívó képessége :D Sajnos a heti nézősök mellett csak lassan tudok a darámmal haladni, de így legalább egy részét már HD-ben láthatom majd.

patrickburnsred - 2014. 12. 09. 15:36

Pont a napokban töltöttem le az első évadot, ez most mégjobban meghozta a kedvemet, de előbb még lenyomom a -már ki tudja mióta húzodó- Twin Peaks-et.

m76 - 2014. 12. 09. 15:56

Mad Men mellett ez a másik olyan sorozat amibe a hype hatására belekezdtem és az első rész után undorodva toltam el magamtól. Bár Mad Men-t simán unalmasnak és gyengének találtam, Wire-től főként az érthetetlen akcentusok miatt ment el a kedvem.

rio - 2014. 12. 09. 16:08

Clay szenátor szavait idézve: Shiiiit! De hiányzik a sorozat :(

jolly - 2014. 12. 09. 16:13

Nagyon örülök, hogy régebbi sorozatról is jelennek meg cikkek! Érdekesnek tűnik, lehet hogy nekiesek én is.

Ineteq - 2014. 12. 09. 16:13

A drót pont az akcentusok miatt hiteles. Mennyire lenne reális egy gettónégertől az oxfordi kiejtés? Sőt, még a sorozatban is szenvednek, amikor visszahallgatják a felvételeket, hogy mit is mondhatnak. Később pedig egy feka titkárnőt hívnak be segítségül fordítani. Ahogy ez egyébként Amerikában a való életben is így van, külön fordítója van a rendőrségnek, aki a gettónyelvről fordít. Nálam minden idők legnagyobb sorozata ez, pont a realizmusa miatt. A történetszálak nagyon jól vannak felvezetve, és ahogy a kritikában is van, egy-egy feltűnő mellékszereplő főszereplővé lép elő egy évaddal később, ahogy a történetszál arra kanyarodik. Nagyon erős a sorozat karakterekben. A részeg jeleneteken én is röhögtem, de nálam ide tartoznak még Bubbsék pénzszerző kalandjai, Proposition Joe és Clay Davis jelenetei is (dzsíííííí:)). És köszönöm a tippet a Cornerről, csak a Homicide-ot ismertem a szerzőtől. Lehet, egyedül leszek a véleményemmel, de én McNultyt nem bírom annyira, de sok más szereplő van, akit lehet szeretni. Ja és, hogy egy negatív dolgot is említsek, a hajam kitéptem a 2 perces főcímtől:)

YNWA - 2014. 12. 09. 16:17

hatalmas kedvenc, alig 1 éve néztem meg, de már az újranézésen gondolkodom.. a HD tökéletes alkalom lesz. fantasztikus karakterek vannak benne, nagyszerű, később csomó másik kedvenc sorozatban feltűnt színésszel, imádtam minden percét.

westhammer - 2014. 12. 09. 16:20

Én épp most tartok a negyedik évad vége felé és shhhiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiit ez minden idők legjobb sorozata. A hangulat, a szövegek, a nyomozás, az élet Baltimore-ban, minden benne van. Egyszerűen tökéletes.

Quantumleap - 2014. 12. 09. 16:33

“Példának okáért a készítők többnyire valós személyeket használtak a karakterek megformálására és ez átitatja az egész sorozatot. Számos drogdílernek például a való életben is volt köze a drogokhoz, míg a képernyőn megformált rendőröknek is ez a polgári hivatásuk sok esetben. Sőt, még olyan is előfordult, hogy egy rendőrtiszt a sorozatban éppen azt a bűnözőt kapta el, akit a valóságban is.”

Höh? Erről nem is tudtam.

CyClotroniC - 2014. 12. 09. 16:48

Ha már a humora is szóba került, arról mindig két jelenet ugrik be:
– Stringer lecseszi az egyik emberét, mert jegyzőkönyvet vezet – ahogy tanulta – a bűnszövetkezeti megbeszélésről
– a fénymásológép, mint hazugságvizsgáló

Ezenkívül valamiért a mai napig két etalon jelenet van, az egyik egy karakterkiírós a vége felé, aki látta, ennyiből úgyis tudja, a másik meg még a legelején a sakkos-analógia. Az gyönyörű volt.

CyClotroniC - 2014. 12. 09. 16:51

Egyébként a The Wire rajongóknak érdemes bepróbálni a Treme-t is, ami ugye szintén David Simon sorozat. Ugyanúgy benne van minden, mint ebben is, életszagúság, remek karakterek, kevés humor, annyi hogy a bűnügy hiányzik belőle, ami kézen ragadna pár embert, de akinek anélkül is tetszett volna a Drót, az nyugodtan adjon a Treme-nek is egy esélyt. Cserébe New Orleans hangulata köröket ver Baltimore-ra a sok zenének és a domináns kultúrának köszönhetően.

http://www.sorozatjunkie.hu/2012/10/13/meltatlanul-hanyagolva-treme/

orla - 2014. 12. 09. 16:57

Példának okáért a készítők többnyire valós személyeket használtak a karakterek megformálására és ez átitatja az egész sorozatot. Számos drogdílernek például a való életben is volt köze a drogokhoz, míg a képernyőn megformált rendőröknek is ez a polgári hivatásuk sok esetben. Sőt, még olyan is előfordult, hogy egy rendőrtiszt a sorozatban éppen azt a bűnözőt kapta el, akit a valóságban is.

Ezt nem értem.

Egyszer elkezdtem, de nagyon unalmas volt. De lehet, hogy olyan, mint a The Hour, amit újra akartam nézni, de nem bírtam, mert a pilot unalmas. De nagyon. Szóval attól, hogy a pilot nem jó, a sorozat még lehet az. Majd még próbálkozom.

deku82 - 2014. 12. 09. 16:57

OMAR! 10/10, nem kérdés.

marcilu - 2014. 12. 09. 17:04

Nagyon szeretem!
Próbáltam végiggondolni, hogy kik is voltak a kedvenc szereplőim, de nem tudok választani. A főbb karakterek 80%-át fel tudnám sorolni. Ezért volt, hogy egy-két haláleset miatt rendesen el voltam kenődve. Teljesen mindegy volt nekem, hogy zsaru, dealer, bárki.

Spoileres videók a sorozat legjobb mondataival:
https://www.youtube.com/watch?v=-Sgj78QG9Bg
https://www.youtube.com/watch?v=ms0C_aLAk2o

Imre84 - 2014. 12. 09. 17:11

Most nézem újra pár év után. A 4. évadnál tartok. Mestermű, második nézésre is rengeteg új dolgot lehet felfedezni, amit elsőre nem sikerült.

Zuzu - 2014. 12. 09. 17:18

Shiiiiiit, hatalams sorozat, már 3szor végignéztem. Az elején tényleg nehéz a szleng, de kötelezö eredeti angolban nézni! Lassan minden érthetövé válik, és mivel sok más sorozatban használják ezeket a kifejezéseket, azokat ezután érteni fogod.
A párbeszédek meg a karakterek a legjobbak amit eddig láttam(na jó a Sherlock mellett, de ök hozott anyagból dolgoznak)
HD-ban meg is veszem majd, addig is asszem újrakezdem :-)
McNulty, Bunk, Kima, Bubbles, Ziggy, Nick, Carver, Marlo, Avon, Snoop, Stringer… stb. parádés karakterek!

Franchise - 2014. 12. 09. 17:21

Épp most vagyok a 3. évad végén és tényleg a legösszeszedettebb sorozat, amit valha néztem. A legigazgalmasabbnak nem mondanám, lassú, de egyszerűen annyira jók a karakterek, párbeszédek és az egész hangulat, hogy csak dicsérni lehet.

Eddig azt mondanám, hogy talán a 2. évad tetszett legkevésbé, szóval az csak 10/9 :D Ahogy olvasgattam, a 4. évadot dicsérik legtöbben, kíváncsi leszek.

clegane - 2014. 12. 09. 17:23

csak hogy itt is leírjam:
Wire = legjobb sorozat ever

a The Cornert feltétlen nézze meg mindenki, akinek a Wire tetszett!!!

valamint ha már valaki belejött a David Simon darába, a Generation Kill-ről is csak szuperlatívuszokban tudnék beszélni.

a Tremét csak ezek után ajánlanám, persze az is kiváló.

Franchise - 2014. 12. 09. 17:23

p.s: Omar for president!

CyClotroniC - 2014. 12. 09. 17:30

Franchise: Megoszlanak a vélemények, de nekem is a 2. volt legalul és a 4. a kedvenc, szóval ha nálad is ez a minta, akkor várhatod is. A másik kedvencem a Hamsterdam projekt volt a 3. évadból.

Részben attól is függ, hogy mire fogékony az ember, mert minden szezon egy új területtel árnyalja az addig megismert képet, ugye:

S2: kikötő | S3: politika | S4: oktatás | S5: média

Ja és persze a főcím is baromi jó, hogy más és más az előadója évadoktól függően, érdekes, hogy szerintem ebből az S4 a legjobb.

dzsokole - 2014. 12. 09. 17:47

Na jó, most már komolyan listázva. Ünnepek között remélhetőleg nekiesek.

VanillaSky - 2014. 12. 09. 17:52

Álmodtam vagy az HBO február környékén kiadja 1080pben? Akkor újranézős lesz! Egyébként teljes mértékben igaz rá az egyik legjobb kifejezés.

stargatelost - 2014. 12. 09. 18:23

Jöjjön az ellenkező álláspont:

Nagyon sok éve ott volt a daralista tetején, de mindig volt más, amit előrébb vettem. Végül tavaly nyáron sorra került, és nem tudom, mennyit számított ez a felfokozott várakozás, meg a mindenhonnan hallott “minden idők legjobbja”, de ilyen csalódás se nagyom ért még sorozatnál.

Nem hogy az első pár rész, de az első két évad se rántott be. Nyilván elismerem, hogy jól meg van írva, és a karakterek ugye, de se nem érdekes, se nem izgalmas nem volt. Nyögvenyelős a jó szó rá. Harmadik évadban a Hamsterdam szál jó húzás volt, és igen, a negyedik évad az nálam is a legjobb. Nagyon jó szálakat hoztak ekkor be, és a sulirendszer is érdekes téma volt. Utolsó évad viszont újra lehúzta az unalomtengerbe.

Azt persze látom, mitől 10/10-es rengeteg embernek, de nekem nem jött be. Mentségemre legyen szólva, Oz, The Shield, Southland nálam top10-es sorozatok.

westhammer - 2014. 12. 09. 18:42

A bűnügyekről annyit hogy a nő aki Snoopot játszotta konkrétan Baltimoreban nőtt fel, ő is ugyanígy dílerkedett, majd 14 évesen 8 évet kapott emberölésért. 19 évesen került ki.

Atec - 2014. 12. 09. 18:51

Nálam a legjobb sorozat valaha, 10/10.

jky - 2014. 12. 09. 19:03

Sheeeeet! Alapmű. Nézzétek! (Meg a Treme-t is :))

Franchise - 2014. 12. 09. 19:05

@CyClotroniC: köszi a véleményt, most már tényleg alig várom, hogy nekivághassak a 4.-nek.

A főcímekhez kapcsolódva, a 2. évadé nekem személy szerint nem tetszett, ott mindig átugrottam, máshol viszont általában végignéztem, mert egyszerűen jó.

winnie - 2014. 12. 09. 19:08

“Ezt nem értem.”

a rendőr, aki a sorozatban játszott a sorozat sztorijában elkapott egy bűnözőt, akit egy olyan ember alakított, akit korábban rendőrként elkapott. gondolom:)

jiliac - 2014. 12. 09. 19:28

Évente újranézem. Alapmű.

paranoid android - 2014. 12. 09. 19:33

Idén, év elején daráltam le, és valami hihetetlen különleges élményt nyújtott. A realista stílusa – ami leginkább a technikai elemeire hat (színészi játék, fényképezés) – mellett szerintem a legjobban az irodalmiasság jellemzi (ha van ilyen szó), ez teszi különlegessé a sorozatot. Az évadok, mint egy regény fejezetei, egyszerre nyújtanak betekintést Baltimore egy új területébe, miközben szervesen épülnek az előző évad(ok) eseményeire, információira. A kegyetlenül őszinte történetek közben pedig a character arcok szintjén baromi erős, szinte szépirodalmi szintű stilisztikai eszközök jellemzik.

De nekem is kellett idő, mire igazán értékelni tudtam a sorozatot. Már a legelején éreztem benne a lehetőséget, illetve láttam a minőséget, de csak a második évad elején szerettem bele igazán. És talán ezért is, de nálam az általában (legalábbis az azóta olvasott/látott kritikák alapján) mostohán kezelt 2. évad a kedvenc. Nagy részben Frank Sobotka miatt, aki számomra a sorozat legösszetettebb és legtragikusabb karaktere. Utána már nehéz lenne sorrendet felállítanom, mert mindegyik évad kiemelkedő a maga módján, sok zseniális karakterrel és történetszállal. Az elsőben D’Angelo és Wallace, a harmadikban a Hamsterdam-szál vagy Stringer, a negyedikben az iskola és a diákok története, majd az ötödikben McNulty. Bár McNulty végig nagy kedvencem volt, ahogy Omar vagy Lester is. De tényleg a végtelenségig lehetne sorolni, annyi lenyűgöző dolgot sikerült belepakolniuk ebbe az öt évadba.

Gedeon74 - 2014. 12. 09. 20:04

Hú, ezt anno a Duna TV-n néztem, melóból pont hazaértem a csütörtöki ismétlés kezdésére, és ha épp nem dolgoztam, akkor pénteken “rendes” időben megnéztem a friss részt is.

Ez az a sorozat, aminél az első részek után még nem is nagyon érti az ember, hogy minek nézi, de valami mégis ott tart, hogy aztán durván beszippantson és hosszú időre Baltimor-hoz kötözzön.

Egyébként a harmadik és az ötödik évad valahogy nálam kimaradt, de majd egyszer… (A Treme is listán van régóta.)

20legendd - 2014. 12. 09. 20:10

Aki egyébként még szeretne megdöbbentő dolgokat olvasni a sorozatról, annak ajánlom a The Wire IMDb oldalának “Trivia” című részlegét. Ott olvastam még annak idején ezt a valós személy-karakter közötti párhuzamot is, de pl. említést tesznek arról is, hogy az Omart alakító színész a 3. évad forgatása alatt rászokott a drogokra, és ami még megdöbbentőbb: “He also suffered with an identity crisis due to his popularity as Omar.” Egészen durva lehetett forgatni is ezt a sorozatot.

A karakterek közül nekem a személyes kedvencem Bunk volt. Vele mindig remekül lehetett oldani a hangulatot és fantasztikus szövegeket is adtak a szájába. A “suit and tie motherfuckernél” már csak az volt az emlékezetesebb, ahogy már kicsit ittasan megfejtette a női nemi szerv mértékegységét :D

Ha rendezni kéne tetszés szerint az évadokat, akkor valahogy így nézne: 4,2,3,1,5. De egyébként mindegyik remek volt. Tényleg nehéz ezen a sorozaton fogást találni.

Akinek ez tetszett, annak tényleg ajánlott az összes többi David Simon sorozat. Vagyis The Corner, Generation Kill, Tremé és a Homicide. Csak az utóbbihoz nem volt még szerencsém, így arról nem tudok nyilatkozni, de a többi valóban must-watch kategória, hasonló erényekkel, mint a The Wire.

Gringo - 2014. 12. 09. 20:40

Kerestem-kerestem mindenhol, de csak sz@r minőségben, 4:3-as képaránnyal találtam meg, amihez még az elérhető feliratok sem passzoltak. Úgyhogy nem tudom honnan töltsem. :(

CyClotroniC - 2014. 12. 09. 20:41

Gringo: Mert 4:3-ban forgatták, úgy komponálták meg a képeket. Pont mostani hír, hogy az ünneppek között kiadja az HBO újra HD-ban. Sokak szerint jóság, hogy jön, mások – és köztük a készítő – szerint is, elveszik egy-két kompozíció ereje, de ha a 4:3 eleve taszított, akkor majd most.

Nimand - 2014. 12. 09. 20:58

Nálam annyira kedvenc (kb. 20 újranézésnél tartok, S3 óta realtime néztem is), hogy még B-More-ba is elkirándultam miatta :)

Nemcsak, hogy kedvenc, de mindennapi életem, viselkedésem, kifejezéseim formálója is lett.

Miss Keamy - 2014. 12. 09. 21:01

Jajj de jó írás, köszi :) imádtam a sorozatot, habár tényleg a lassúsága miatt voltak mélypontjaim. Szerelmes voltam Stringer Bell-be :D Mcnulty nem tartozott a kedvenceim közé, de ha belegondolok, talán ez az a sorozat amely a legtöbb igazi karaktert adta. Nem tudtam senkit sem szívből utálni, valahogy mindig érthető volt az érem 2 oldala.. UUuu az építős csávót is de szerettem :) Nem tervezem újranézni, majd talán 10 év múlva.
A Treme fel van jegyezve.

szinkrobi - 2014. 12. 09. 21:18

perszehogy 10/10 :-)

és teszem hozzá rögtön hogy a szinkron is 10/10

http://comment.blog.hu/2007/03/23/kivalo_szinkronnal_debutalt_a_drot

http://www.sorozatjunkie.hu/2007/03/25/a-drot-szinkron/

szóval nyugodt szívvel ajánlom szinkronnal

tényleg elég csak a neveket végignézni :-)

de végig jó volt, pl 3.évad http://www.sorozatjunkie.hu/2009/02/05/emlekezteto-drot-3-evad-a-szinkron/comment-page-1/#comment-498830

.tnm - 2014. 12. 09. 21:36

Méltatni nem fogom, mert már mindenki megtette, csupán két megjegyzés:

– Az a színész aki a papot alakítja (Melvin D. Williams, a.k.a Little Malvin), az 20 év után szabadult börtönből és többé-kevésbé róla formázták Avon Barksdale karakterét. (Jah és David Simon még újságíró korában sokat foglalkozott az ő életével és a The Wire társíró Ed Burns kapta el őt, azaz miatta ült 20 évet… It’s all in the game though.)

– Amikor nekem “kell” jellemeznem a The Wire-t, akkor azt szoktam mondani, hogy egyfelől bemutatja Baltimore-t minden dimenziójában, a korrupt politika, a statisztika hajhász és impotens rendőrség, a statisztika hajhász és gyerekeket cserben hagyó oktatási rendszer, az egyre kilátástalanabb és ezért seftelő (főleg fehér) “munkásosztály” és a nyomorba szorult fekete közeg (ahol vagy a kábítószerből élsz, vagy a kábítószeren) mind-mind terítékre kerül. Ez a sorozat nem szórakoztatni akar, hanem bemutatni neked a világ egy atcát. A XXI. század eleji USA zeitgeist-ja. A “Great American Novel”, csak tévében.

CyClotroniC - 2014. 12. 09. 22:12

“Nem tudtam senkit sem szívből utálni”

Én egyetlen egy valakit tudtam: Snoopot.

Ez is zseniális egyébként, hogy az egyik legszemetebb “katonája” a sorozatnak egy kislány.

genzo - 2014. 12. 09. 22:39

Nálam az ötödik évad a favorit!

Más…

CyCloronic@:Én egyetlen egy valakit tudtam: Snoopot.

Volt egy rész, ami pont ezzel foglalkozott: Próbáltak 18 éves “bűnözőket” rehabililitálni és a csaj aki jött “rehabilitálni” döbbenve ismerte fel, hogy ezek a gyerekek már 12-14 éves korukra szociopaták.

Bocs! Szerintem ez sok mindent megmagyaráz…

egy igazi szakember - 2014. 12. 09. 22:42

Vitathatatlanul zseniális!

Számomra a realizmusa a leginkább figyelemre méltó.

A karakterek nagy része elképesztően életszerű, nekem az első három évad tetszett a legjobban.

Aki nem a limonádét szereti, mindenkinek kötelező alapmű.

Miss Keamy - 2014. 12. 09. 23:09

Cyclo: érdekes, én eléggé tudom utálni a karaktereket, a Snoop és Marlo súrolta ezt a határt nálam, de valahogy mégsem váltotta ezt ki belőlem :)

Dhomasson - 2014. 12. 09. 23:37

Mindent elmondtatok már, egyszerűen mestermű, nálam csak a Deadwood veszi fel vele a versenyt.
És ha már David Simon, a Treme is valóban ott van a Wire nyomában, imádom ezt a fajta regényszerű és realisztikus ábrázolást.

Évadokat tekintve nálam is a második lett kicsit halványabb, ellenben a harmadikat tartom legjobbnak.
Főcímdalt tekintve a 4. évadost kifejezetten szeretem, azt néha a mai napig meghallgatom.

Azt én is sokszor olvastam, hogy “valódi” szereplők is játszottak, de konkrétan csak Snoop történetét ismerem, akivel még Larry King is készített interjút.
Amúgy a barkácsboltos jelenet miatt én nem tudtam utálni. Azon szakadtam :)

Poghy - 2014. 12. 10. 04:16

A Drót egy igazi klasszikus, nálam simán top5-ben van. Igaz, én alapvetően szeretem a realista nézőpontot és a gettó-történeteket, de a Wire még ennél is több, olyan remek karakterekkel, mint pl. a városi legenda Omar. Nekem talán a 3. évad volt a kedvenc, azon belül is Stringer és Avon konfliktusa (businessman vs. “I guess im just a fucking gangster”), annyira szépen meg volt írva a két karakter sorsa, és közben hű is maradt a realista stílushoz. Bubbles is nagy kedvencem volt és Omar-ról is csak szuperlatívuszokban tudok beszélni. Az a durva, hogy az egyik utolsó jelenetnél elérték a készítők, hogy még Marlo iránt is szimpátiát érezzek. Az egyik kedvenc jelenetem a sorozatból pedig McNulty és Bunk nyomozós jelenete a híresen választékos szóhasználatukkal:

https://www.youtube.com/watch?v=tY_EN4Maobc

Néma Harcsa - 2014. 12. 10. 09:02

Érdekes, hogy valakinek a 2. évad főcíme nem tetszik, mert épp hogy az az eredeti dal a ’80-as évek végéről, a többi feldolgozás. (Tom Waits: Down In The Hole) https://www.youtube.com/watch?v=cjMt6-4c1j0 )

szerintem - 2014. 12. 10. 12:39

a wire a legkedvencebb kedvenc sorozatom. osszeszorul a szivem, hogy mar lattam es nem tudom ugy ujranezni, mintha elso elmeny lenne.

annyira osszetett, hogy lam, mindenkinek mas evad es mas karakterek jonnek be. nekem az elso es a harmadik a kedvenc evadjaim, es a masodik volt a legkevesbe erdekes.
kedvenc karaktereim kerdes nelkul bubbles es omar.
es bar szerettem jimmy “what the f*ck did i do” mcnulthyt, az utolso evadra kifejezetten irritalt a karakter. akit viszont szivbol utaltam, az snoop volt.

a treme-t en is neztem, nalam new orleans-nak eleve nyert ugye volt, a masik kettot viszont nem ismertem.

csika7 - 2014. 12. 19. 11:05

Nem értek egyett a főcím kritikával! A Sopranos után az első sorozat, amikor minden részt egyben a főcímmel néztem meg kivétel nélkül. Az én 50-es listámon a 2., egyedül a Cowboy Bebop főcíme tudta megelőzni. Én megam meg a főcím gyűjtögetés közben találtam rá, és a főcímzenéi miatt kezdtem el a sorozatot. A sorozat szereplői meg szerintem úgy vannak kitalálva, hogy nem kell feltétlenül szeretnünk (McNulty nekem is unszimpatikus, az apámat, aki szintén zsaru volt, látom benne), valójában az a félelmetes az egész sorozatban. Nem tipizálja a karaktereket, és azok bizony fejlődnek, alakulnak, és nem feltétlenül a jó irányába. Tetszet, hogy ha teret is nyert az amerikai filmekre jellemző moralizálás, azt nem engedték kibontakozni. Mintha valaki mindig jelezte volna a készítőknek időben, hogy lépjenek vissza a valóság talajára. 10/10

Hmm - 2015. 01. 24. 00:07

Szerintem 4-5x láttam már: d nem is emlékszem pontosan hányszor, nem számoltam, bár egy darabig tudtam, de utána bekavart megint egy újranézés.
A HD kiadásnak nagyon örültem, kurva szépen megcsinálták és még nagyobb az élmény. (pedig voltak kételyeim)
Így még jobban beszippant, nagyobb teret ad, nagyobban látni, ugyanakkor 4:3-ba meg maga a kép közelibb, de azért 16:9-be csak jobb már, sőt!

Na de megint újra néztem és én nem tudom olyan érzésem van hogy nézném újra szinte megint. …

Most először, néztem meg több videót a szinkronos változatról… (nem tudom hány év alatt ugye) és olvastam itt pár évvel ezelötti posztokban hogy dícsérték és már nem akartam oda írni, de a legeslegroszabb szinkron EVER! :D KIbaszott szar:D Sőt még attól is roszabb :) Csomó karakter hangja nem illik a képbe, szarul, AMATŐR, szinte alámondásosan teljesítenek a szinkron színészek, és ráadásul találtam rengeteg részt mikor nem is azt mondják, mint amit eredetileg kéne :) Full béna :D Nevek kiejtésében meg úgy minden: d Vicc az egész.
Linkelhetnék pár videót bizonyítéknak, de fölöslegesnek tartom, mindenesetre ne dícsérje senki és ne is nézze meg senki szinkronnal soha :)

A dobozos HD kiadás meg jöhet :)

torjack - 2015. 02. 02. 22:54

Most végeztem vele. Zseniális oda-vissza. Egyetlen nagy hibája, hogy már vége…

Snoopyzit30 - 2015. 02. 15. 12:01

Az első 3 évadot daráltam le eddig. Jesus Christ! Lenyom mindent eddig, nálam tuti a helye a Top3-ban az biztos! És még 2 évad vissza van :-)
Zseniális! Hol hagyták a szemüket, amikor ennek a sorozatnak díjakat kellett volna osztani? Néha ez érthetetlen…

Snoopyzit30 - 2015. 02. 18. 16:16

Ledaráltam a maradék 2 évadot is és tényleg No1. a sorozat!

ericghar - 2017. 11. 30. 18:32

Most kezdtem bele. Annyira nem jó, és annyira nem is vicces. Az az érdekes, hogy mind szinészi, mind karakter oldalon a rosszfiúk teljesítenek jobban. Többet is vannak a képernyőn és kerekebbek a történeteik is. McNulty kifejezetten gyenge figura, ilyen teljesítménnyel IRL seholse’ maradhatna rendőr, a faszi egy balfék. Azt vártam, mikor írják ki, de sajnos nem volt szerencsém. Ez a hőstipus már húsz éve sem volt “menő”, nem is értem, hogyan maradhatott benne.

Moose - 2018. 05. 15. 14:19

Én tegnap fejeztem be, igaz az utolsó részt félszemmel néztem, beütött a krach na mindegy.
Imádtam minden percét a sorozatnak és kicsit most üres minden :D
Az 5. évad tetszett a legkevésbé, talán a 4. volt a legerősebb nekem. Mondjuk a felépítésben néha azt éreztem, mintha a mérték nem lenne meg. Lehet azért volt mert folyamat daráltam és a karakterek a kijelölt út helyett sokszor vettek egy 180 fokot, ami nem is feltétlen baj, de néha az az érzésem volt, mintha nem lett volna elég idő még így sem kibogozni egy két szálat. Felvezették a 7. részig majd az uccsó 3ban mintha kicsit kapkodás lett volna. Vagy simán lehet hogy nem sikerült megértenem egyből és ezért tűnt ilyennek.
Tuti pörgetve lesz ez még.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz