login |

Revenge – 4×10: a félévadfinálé – írta Rileey

2014. 12. 09. 22:11 - Írta: vendegblogger

18 hozzászólás | kategória: kritika,

David Clarke-nak lenni nem lehetett könnyű, valamilyen formában mindig bosszúkhoz kötődik a sorsa. Emily letudta a maga kis hadjáratát az elmúlt évben, hát Victoria gondolt egyet, és kitalálta, hogy őt használva vesz revansot a sok rosszért, amit a Grayson család elszenvedett.

Még így 10 rész elteltével is némileg felfoghatatlan számomra, hogy az írók hogyan gondolhatták ezt komolyan. Mint ahogy azt sem értem, miért kezelik úgy a karaktereket, mintha a velük történtek nem 20 éve, hanem tegnap zajlottak volna. Az évad első részeiben az izzadtságszagú családi találkozó halogatásán volt a hangsúly, majd lehullt a lepel az Aput övező titokról.

A félévadfináléban pedig egy meglepő (?) esemény is történt, amiről spoileresen a tovább mögött ejtenék pár szót.

A sorozat egyik állandó szereplője, Daniel Grayson meghalt. Emlékezzünk csak, Daniel volt az, aki Emily bosszújában kiemelkedő szerepet játszott, őt használta fel arra, hogy beférkőzzön a családba. Daniel a maga nemében színfoltja volt a szériának. Míg Jack és Emily között szemernyi kémiát sem lehet felfedezni, addig Daniel és Emily remekül működtek együtt, erről az idei kurtafarknyi közös jeleneteik is tanúskodtak.

Ám a karakter valahogy elsorvadt a 4. évadra, és látványosan nem tudtak vele mit kezdeni az írók. Ez a probléma nem csupán Danielt érintette. Az eleinte biztatóan induló Nolan is szinte már csak azért van, hogy Emilynek asszisztáljon, bár most a Louise-szal való kapcsolata kezd egy kis változatosságot csempészni az életébe. Charlotte-tal is hasonló volt a helyzet, de szerencsére eltakarították a képernyőről, és a hiánya fel se tűnik.

Muszáj megemlítenem, hogy mennyire élményromboló a sorozat marketingje. Persze, értem én, miért harangozzák be előre, hogy valaki meg fog halni az állandó szereplők közül. Ilyen rövid időn belül azonban nem számítottam újabb halálesetre, így nem csoda, hogy morogtam a hír hallatán. És még ekkor is egy jelentéktelenebb szereplőre gondoltam, konkrétan Margaux-ra, aki nem hiányozna senkinek. Ha semmit sem vártam volna, leesik az állam, hogy egy olyan fajsúlyos szereplőtől köszönünk el, mint Daniel.

Vagy mégsem? Mert valljuk be, a rész voltaképpen pocsékul volt összerakva, nyíltan megválaszolta a ki hal meg kérdést. Pedig a végén úgy intézték, hogy két potenciális jelölt legyen a lövöldözés helyszínén: Jack és Daniel.

Csakhogy az egész rész flashbackekre épült, Daniel morális dilemmáira és kétes személyiségére reflektált, mindezt megspékelve a gyerek-szállal. Mindebből egy mezei nézőnek is lejön, hogy mi a helyzet. Minek kellett ennyire sejtetni?

Nem lesz nagy érvágás, hogy megszabadultunk egy amúgy is felesleges karaktertől, akit tudatosan építettek le az elmúlt részekben. Danielnek semmi köze nem volt ehhez a David Clarke-centrikus történethez (ezt konkrétan a szájába is rakták). Maximum Emily Van Camp sajnálkozhat, hogy többet nem dolgozhat együtt a párjával, nem mintha amúgy sok közös jelenetük lett volna.

Az Emily apját fenyegető Malcolm Black-szál elég jellegtelen, kvázi nem is érdekel, mi lesz a végkimenetele, és innen hova fajulnak a dolgok. El sem tudom képzelni, mit tudnak még kitalálni.

Értékelni nem szeretnék, és nem is tudok, a részek minden héten ugyanazt a gyenge szintet hozzák. Tulajdonképpen fogalmam sincs, minek nézem még ezt a sorozatot, hiszen a 3. évaddal le is zárult az, ami miatt korábban tettem.

18 hozzászólás Ne habozz!

Norbi - 2014. 12. 10. 01:52

Engem még mindig leköt. Sőt, kimondottan tetszik ez az évad.

Rea - 2014. 12. 10. 09:14

Én a hibái ellenére mindig megnézem a megjelenés másnapján.

Derry - 2014. 12. 10. 12:18

Talán tavaszra kasza is lesz?

galine - 2014. 12. 10. 14:22

Egyrészt Danielből kiöltek mindent, ami érdekessé tette, már nyomokban sem emlékeztetett az egykori aranyifjú önmagára. És kellett valami, ami Vickyből újra kihozza a fúriát. Emlékeztek még hogyan reagált az aktuális szívszerelme halálára? Daniel halála miatt minimum elszabadul a pokol.

ggabor - 2014. 12. 10. 16:43

nekem az egyetlen azonnal nezos sorozatom jelenleg
nagyon birom :)

cs,edit - 2014. 12. 10. 18:46

Szerintem,az utóbbi 20 év legjobb sorozata! Annyira jó,hogy még angolul is képes vagyok megtanulni miatta.

Danny - 2014. 12. 10. 19:28

Ilyenkor örülök, hogy nem olvasgatok előre semmilyen hírt a sorozatokról, így nem tudom meg, hogy valakit meg akarnak ölni. Így legalább ütött.
Én mondjuk pont ellentétesen érzek, mint a kritika írója, szerintem az új évad nagyon érdekes lett, kezd javulni az előző évi borzalmak után. :)

zoli - 2014. 12. 10. 19:57

Margaux hiánya nekem feltűnne. imádom, mondjuk a színésznőt. Colette

Rit23 - 2014. 12. 10. 22:50

Tetszett. Ezt az egy sorit várom igazán, pedig nézek párhuzamosan kb. nyolcat.

Gondolom, még Black apuka is bosszút akar még állni a lányáért nagyjából mindenkin…

Viszont, Victoriát már sajnálom egy kicsit. A mostani részben kicsit választ kaptunk legalább, miért viselkedett így a múltban Daviddel. Nem hagynak lezárást a karakternek, pedig…..

Apropó David. A belladonnás részt érti valaki? Miért pont most? Miért Victoriát?

Szóval, várom a folytatást. :)

Rubber Duck - 2014. 12. 11. 14:34

Érdekes módon Apu Nagy Visszatérése nem lett olyan borzasztó, ahogy az általában ilyen meglehetősen idétlen húzások esetén várni lehetett. Mintha valamit sikerült volna hozzátenni a többi karakter helyzetéhez. Ez az évad nem olyan jó, mint a legelső, de jobb, mint a 2. és valahogy átgondoltabb (lassab?, mint a 3. Ennek ellenére, ahogy a számok kinéznek, én is elképzelhetőnek tartom, hogy 5. évad nem lesz, vagy csak amolyan lezáró évad.

A Daniel és Emily közötti “kémiához”: úgy tudom, a való életben együtt vannak, így azért könnyebb :-))

DavidDahmer - 2014. 12. 11. 14:52

Sajnálom Danny fiút, reménykedtem, hogy újra összejönnek Emily-vel. :( Elég jókat csipkelődtek ebben az évadban.
Ahogy a végén mondta is Emily: ‘I want you to know
that it wasn’t all a lie. Not with you.’ :'(

szotyi - 2014. 12. 11. 22:00

hát sajnáltam a srácot, a Victoria megköszönheti magának. amúgy nem volt értelme megölni. énis várom minden héten a revenge-t

Winry Rockbell - 2014. 12. 12. 09:37

Sajnálom,hogy megölték Danielt mert végre alakult valamerre és láttam benne lehetőséget.

Nolan többször is szerepelhetne és nem pont az aktuális új őrülttel(miért adnak mellé mindig defektes embereket?már unom) Emilyvel nagyon jók nem kell babrálni).
Viszont Victoria,hogy én már mennyire unom neki kellett volna meghalni sőt előtte kínozza már meg valaki a sok rosszért amit elkövetett.Mert kicsi fia halála max annyit jelent,hogy még jobban ki akarja nyírni Emilyt,mert neki mindig ő a hiba és ezt már nagyon unom(ja Clarke apuka hagyja már a nőt és végre legyen már a lányával!).

Page - 2014. 12. 12. 16:29

Ami most történt Daniellel, azt Victoria magának köszönheti, ő uszította rá a csajt Emilyre, hát istenem mit tehet róla Ems, hogy Daniel is ott téblábolt éppen. Bár az utóbbi pár részben én is kezdtem újra megkedvelni Dannyt, de mivel úgy is a francia csajjal maradt volna most, hogy az terhes, így nem ráz meg különösképp a halála.

Azt viszont unom, hogy Emilynek mindig hoznak be egy új pasit, de úgyis Jack mellett fog kikötni a végén, ezért idegesít, hogy megkedvelek valakit mellette és aztán kampec lesz úgyis neki Jack “miatt”. Nagyon remélem,hogy a végén meglepnek az írók ezügyben, és Emily nem Jackel jön össze, hanem mondjuk Nolannal :D

Figyelmes - 2014. 12. 14. 16:45

Én nem is tudtam, hogy Emily Vancamp és Joshua Bowman egy pár, és lehet emiatt nem éreztem úgy, hogy köztük olyan sokkal erősebb lenne a kémia. Persze, nagyon jól mutattak együtt a képernyőn, de az a második évad végéig én mindig Jack-nek szurkoltam, aztán felváltva…
Külön örülök, hogy nem figyelem így a híreket, nekem váratlan volta Daniel halála, főleg azért, mert amennyire a sorozat jól nyomja a clifhangereket, simán el tudtam volna fogadni azt is, hogy a régi levél rádöbbenti, hogy az apjának volt igaza, és Conrad lesz belőle. Vagy öngyilkos lesz. Esetleg elhúz Európába a terhes nőjével..Arra, hogy véletlenül sem gondoltam, hogy így hal meg. :/
Arról nem is beszélve, hogy ez a sorozat sok holtat támasztott már fel, ugye.
Winry Rockbel: szerintem ne aggódj, mert ha vesszük azt, hogy David épp meg akarta mérgezni Victoriát, tetejébe még ki is derül, hogy mit tett ellene, David elfordul majd tőle.
Így, hogy Malcom Black lányát Emily házában lőtték le, David már közelebb lehet a lányához, hisz az már amúgy is nyílt célpont. Victoria természetesen padlón lesz és titokban, vagy nyíltan előbb-utóbb szövetségre lép majd Blackkel. (és persze pont olyan veszélyes páros lesznek majd, mint Conraddal voltak)
A temetésre természetesen előveszik Charlotte-ot is, aki ha ennek eredményeképpen folytatja/újrakezdi a drogozást.
Jack természetesen nem fog becsajozni, esetleg bajba kerül, és meg kell védeni, ő izárólag azért van, hogy a boldog jövő ígéretével kecsegtessen, ami még nem jött el.
Sebaj. Amit én várok, hogy apa és lánya együtt menjenek bosszúhadjáratra. Most van rá esély :)

Tünde - 2015. 01. 16. 12:35

Nem tudjátok véletlenül, hogy nem adják ki “dobozos” dvd formátumban (szinkronizálva)?
Szívesen felraknám a polcomra….

Dytta - 2015. 03. 12. 12:26

Hat mit mondjak, ez csak egyre rosszabb lesz…
Most, hogy mar nem tudtak tovabb huzni Emily es Victoria kozott, jon Emily es Margo…. Komolyan?
Reszrol-reszre semmi nem tortenik. Emily elutasitja Jack-et….Ez is csak huza-vona.
Never ending story…

Réta - 2020. 05. 02. 08:33

Én vagyok itt az egyetlen, aki utálta Danielt? Nagyon örülök, hogy kinyírták, de szerintem nem érdemelt ilyen szép halált. Hősként távozott, aki megmenti Emilyt, aki persze megbocsát és bevallja neki, hogy szerette. Ráadásul úton a baba is, úgyhogy nem szakad meg a csodás Grayson vérvonal. Miért? Már mindenki elfelejtette, hogy kétszer hasba lőtte a feleségét, utána meg megcsalta azzal a nővel, akit cserbenhagyott korábban? Tudom, hogy az anyja túlzottan szerette, de ő semmi érzelmet, sajnálatot nem mutatott iránta még akkor sem, amikor kórházban feküdt. A testvérével meg annyit törődött, hogy adott pénzt a lakbérre, miközben az egyre lejjebb csúszott a drogfüggőség útján. Mikor megismertük egy meg nem értett költő volt, aki ott akarta hagyni ezt az életet, de valójában egy gyenge jellem, aki a kapcsolatai nélkül még munkát se tudna kapni sehol.
Emily apját meg egyáltalán nem értem, de őszintén szólva nem is nagyon érdekel, mint ahogy ez az újabb nagyon titokzatos szupergonosz sem a háttérben.
Az új évad egyetlen pozitívuma Louise, aki szép, sebezhető, őrült és kicsit gonosz is egyszerre. Szerintem nagyon szórakoztató karakter.
Jack rendőrként mást sem csinál, csak Emily után takarít. A társa sokkal jobban megvalósítja azt, ami miatt állítólag csatlakozott a rendvédelemhez. Úgy sajnálom, hogy semmi esélyt nem kapott a srác, és a végén Emilynek Jackkel kell lennie. Ha legalább egy jóképű szívtiprót castingoltak volna erre a szerepre, megérteném, de így…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz