login |

Z Nation: vége az 1. évadnak

2014. 12. 09. 19:50 - Írta: winnie

21 hozzászólás | kategória: kritika,

Damn apocalypse.

human nem volt igazán oda a Syfy-os mókásra vett posztapokaliptikus zombidráma, a Z Nation pilotjáért, de a kommentekből ítélve korrekt kis rajongói gárda alakult ki a kibeszélőben a műfaj rajongóiból és/vagy a The Walking Dead-ből rég kiábrándult nézőkből. Amit valahol meg is lehet érteni, hiszen például, akinek akció kell, az ennél a sorozatnál fogja megtalálni a számításait, nem a TWD-nél. (Főleg, hogy az itteni zombik sokkal veszedelmesebbek. Bár igaz, hogy az akciózás elég repetitív, döfködés és piffpuff.)

Szerintem is teljesen vállalható lett a Z Nation, kellemesen szórakoztató darab néhány elég jól sikerült epizóddal és erős fináléval, de még véletlenül sem dobálnék szuperlatívuszokat rá, mint ahogy azt egyesek teszik.

Ha valaki kihagyta a pilotkritikát, akkor nekik elárulom, hogy a történetről elég annyit tudni, hogy van egy maroknyi csapat, akiknek a feladata, hogy a keleti partról a nyugati partra kísérjen egy elítéltet, akinek beadtak egy vakcinát, amely képes lehet véget vetni a zombijárványnak. Mert igen, tombol a zombi apokalipszis, 3 évvel járunk a járvány kitörését követően és aki arra kíváncsi, hogy mi okozta a dolgot, az is kap rágcsálnivalót a sorozattal a TWD-vel ellentétben.

A Z Nation felépítése pofonegyszerű, az eleinte 9-10 tagú csapat elindul New York-ból Kaliforniába, mi pedig az útjukat követhetjük, kábé minden részben kapunk egy-egy meglátogatott államot (Pennsylvania, Missouri, Ohio, Kansas és évad végén Colorado) és általában egy epizodikus sztorit, de persze a fő átívelés végig jelen van. És persze a csapat elkezd fogyni, jobb esetben gyarapodni.

Ez a road movie-jelleg alapból megkülönbözteti a sorozatot a The Walking Dead-től, itt nincsenek nagyon erdőben bandukolások, a közlekedési eszköz általában autó és a készítők mindenféle témákat feldolgoznak, kezdve a kannibálokkal a szektákon és egyéb zárt közösségeken át, az utazó vásárokig és útonállókig, láthatjuk ki miképpen alakította az életét a megváltozott körülmények között – a TWD-vel ellentétben a világ lakói zömében igazi emberek, nem állatok.

A folyamatos utazás mellett két extra csavar van a Z Nation-ben. Az egyik a zombikra immúnis elítélt, akinek a fanfavorit figurája, stílusa és érdekes “képességei” uralják a sorozatot. A másik pedig Citizen Z, vagyis Z Polgártárs, aki egy sarkköri NSA-bázisról tök egyedül próbálja segíteni hőseinket.

(Ez a DJ Qualls által alakított figura a szezon második felében szerencsére háttérbe került. S bár kapott egy saját epizódot, de összességében hiába jópofa a szituáció, egyszerűen nincs benne elég anyag, s csak lelassítja az epizódokat.)

Nyilván a Z Nation nem a The Walking Dead kreatív gárdájával és költségvetésével készült, a pár ismert állandó arc mellett minden mellékszereplő Seattle környéki színész, a maszkokat és effekteket is egy helyi cég csinálja okosba’, de egy-két kivételtől eltekintve azért nem szörnyű a végeredmény sem a szereplők, sem a zombik terén.

Természetesen van egy kellemesen hátborzongató z(s)-jellege a sorozatnak, de ez mindenképp hozzátesz a fun-faktorhoz, a készítők leplezetlenül élvezik némely szituációt, amit kreálnak – bár a beszólásokra és az egysorosokra való törekvés kissé mesterkélt momentumokat eredményez. Azonban még véletlenül sem kell attól tartani, hogy valami idióta paródia lenne a sorozat, hiszen rejtély és felfedeznivaló is akad benne, mint ahogy erősebb, drámaibb szálak is.

Más kérdés, hogy ezen drámai szálak némelyike erőltetett, mert bár a móka megy a készítőknek, a karakterekkel szinte semennyire sem foglalkoznak. És ezt szó szerint értem. Nyilván egyes dumáknak vagy a színészek megnyilvánulásainak, kinézetének köszönhetően lesz, aki szimpatikusabb, de hogy a többségről semmit nem tudunk meg, az biztos. Nem mintha hiányozna, csak éppen így egy bizonyos fokú drámai, érzelmi ráhatást azonnal kilőhetünk a felületesség miatt.

Pedig a készítők próbálkoztak egy-egy részre karakterizálni, de erre inkább csak akkor került sor, amikor valakitől valamiért meg akartak szabadulni. Kivételt képeztek a flashback-ek, de ezek a visszatekintések jelentették a sorozat leggyengébb részét, szinte egyik sem működött.

A finálé abszolút az átívelésre koncentrált, a vírus keletkezésére, mely során még a zombijárvány előtti flashback-eket is bevetettek és szinte végig feszes és izgalmas volt, az egyik legjobb epizód talán (a legjobb az 1×06 volt, no sarkvidék). Nem volt benne persze semmi forradalmi és azt hittem, hogy a rész végi, leplezetlenül kamu cliffhanger-nél is többre futja (főleg, hogy nemrég láttunk hasonlót), de ettől még a létrehozott szituáció izgalmas és egyébként is az legyen a legnagyobb baja a sorozatnak, hogy cliff-ben nem túl erős.

Minden negatívum ellenére a Z Nation első szezonja egy nem túl nagy tétekkel bíró, kellemes sorozat lett, ami az egyik fő karakter, a vakcinát a vérében hordozó figura személyével kapcsolatban feldobott kérdések miatt még érdekes is, a néző tudni akarja, hogy mire megy ki vele a játék. A már berendelt 2. szezonban nyilván el is érünk Kaliforniába, s onnan lesz majd csak érdekes a “Hogyan tovább?”-kérdés.

21 hozzászólás Ne habozz!

Seth (GIE) - 2014. 12. 09. 20:13

Én csipáztam, laza, könnyed volt, örülök, hogy berendelték a 2. évadot.

montanosz - 2014. 12. 09. 20:27

ja jó volt

Rea - 2014. 12. 09. 20:33

Tetszett a történet (körbejár sok szituációt), a karakterek is. Várom a folytatást.:)

Lanie - 2014. 12. 09. 20:43

Az elején nem gondoltam volna, hogy ezt mondom majd, de abszolút szórakoztatott, szívesen néztem a részeket, bizonyos karaktereket meg egyenesen meg is kedveltem.

Isteee - 2014. 12. 09. 21:04

Kellemes volt, az utolsó 2 rész pedig te jó ég mekkora volt :)

Daemonprince - 2014. 12. 09. 21:50

Heti egy rész mókázásnak megfelelt, sőt…Némelyik epizód meglepően mély és izgalmas volt, az évadzáró pedig az egyik legjobb része lett.

Denisa - 2014. 12. 09. 22:59

Speciel nekem jobban tetszett, mint a TWD. A dráma és a nyavalygás helyett egy akciós roadmovie, történésekkel, változatos szereplőkkel és helyzetekkel. Akcióznak, humorkodnak, és bevállaltak durvább dolgokat, amit a TWD nem.
Mellesleg a karakterek számomra szimpatikusabbak.
Nem elfelejtve, hogy itten történet leend, nem csak kóválygás a semmiben.
Összefoglalva: Marha jó sori és nagyon várom a következő évadot!

sowi - 2014. 12. 09. 23:19

en is a TWD-t csereltem le erre, eddig nem bantam meg, engem sokkal jobban szorakoztat, kicsit redneck TWD :)

safranyn - 2014. 12. 10. 14:14

Az első részt kiröhögtem. Az évad közepén meg úgy berántott, hogy izgalmasabbnak tartom jelenleg mint a The Walking Deadet. Murphy elcseszett karakterét (még a menése is irritált, hát még amikor megszólalt) meg igen szépen összerakták a végére. Most már kezdem azt hinni direkt volt olyan béna a karakter az elején. A mindufck epizódokért meg jár a pluszpont.

PiI - 2014. 12. 11. 11:28

Nekem is nagyon bejött az első évad, mindennel együtt.
Lehet kevés a pénz, meg mások szerint gagyi, de nagyon tetszett az évad során Murphy “átalakulása”. Ahogy ezt tették a karakterével, valamint ahogy a külseje is szépen egyre kezdett zombisodni, szerintem jól volt megcsinálva, tetszett a “sminkje”.

winnie - 2014. 12. 11. 19:17

a budzsek kozti elteres nem annyira ilyen dolgokban mutatkozik meg, hanem a korulmenyekben. peldaul itt egy nap biztos joval tobb hasznos percet vettek fel, mint szokas.

Tímea - 2014. 12. 12. 18:51

Ahhoz képest,hogy ki a készítő,és hogy nincs akkora költségvetés,szerintem kihozták a maximumot belőle.
A karakterek szerethetőek lettek,a horrorba belefér egy kis humor,ettől még szórakoztatóbb lesz az egész sorozat.
Jól felépített koncepció és egész jó alakítások,karakterek bemutatása,fejlődése,sosem éreztem,hogy bele kellene tekernem ;) és ez mindent elárul szerintem!
Csak így tovább,izgatottan várom a második évadot,főleg azok után,milyen zárást kaptunk!

Omen - 2014. 12. 13. 09:14

12-ik rész: viagrás zombi :)

bajan - 2014. 12. 13. 22:18

Az évad nekem is tetszett. Már az első resz megfogott a ‘foszereplo’ halálával mert kiderult hogy bármikor bárkit kinyirnak/kiirnak belőle (ami a twdben már nincs meg), valamint kelloen durva mégis mókás volt a csecsemő zombi. Aztán részről részre élveztem a dolgot. Citizen z nekem felesleges bele, ráadásul a ‘Mag’os xenas videós hulyegyerek szerep óta nekem unalmas is a srác (mindig a magányos szamitogepguru figura).

A záró rész sztorija viszont vacak volt. Ahelyett hogy Murpy-vel foglalkoztak volna bedobtak egy teljesen új szálat amiről eddig szó sem volt.

Osszessegeben egy tok jó évad volt egy számomra közepes befejezéssel.

Várom a kovetkezot és remélem kitart a keszitok fantáziája mert eléggé két végén égetik a gyertyát ami a jó szorikat illeti (radioaktív zombi, meg viagras-anfetaminos zombi, hatalmas ötletek, tényleg kreativak).

winnie - 2014. 12. 14. 04:53

“bármikor bárkit kinyirnak/kiirnak belőle ”

ez igaz, de csak azért, mert úgy tesznek mintha valaki fő karakter lenne és kinyírják, az nem azt jelenti, hogy bárkit kinyírhatnak, csak azt, hogy csináltak egy olyan karaktert, aki révén elmondhatják, hogy bárkit kinyírhatnak.

más sorozatokban is volt ilyen, egyre nagyobb divat, de ha direkt erre a célra csinálják a figurát, akkor nem nagyobb merészség, mint a twd-ben. ahol rögtön az 1. évadban hullottak főbrancsosok, itt pedig csak két, erre a célra hozott figura ment el, a többieknek semmi baja nem lett. még addyéknek sem láthatóan.

bajan - 2014. 12. 14. 07:08

Winnie

Egyetertek. Ahogy te is írod a twd első evadaban.is.megvolt ez, ezért is írtam hogy nekem abból már hianyzik. Engem nem zavar hogy át vagyok verve kicsit mert a karakter szerepe épp az hogy őt váratlanul elteszik labalol. Nekem attól (is) hiteles egy zombi sorozat ha úgy érzem senki nincs biztonságban.

(én három elhullorol tudok:első részben a parancsnok figura, aztán később az öt helyettesítő nemzeti gardas srác és most a zaroban a beszélő zombiva való csaj, igaz neki nem volt sok szerepe a kannibalos részek óta).

chulo - 2014. 12. 14. 15:16

human – ha direkt erre a célra csinálják a figurát, akkor nem nagyobb merészség, mint a twd-ben

na jó, de hol húzod meg a határt, hogy döntöd el, hogy eleve főszereplőnek szánták vagy direkt, cselből úgy tettek mintha főszereplő lenne? :)
nyilván az első részben a feka eleve zombikajának lett szánva, de a nemzeti gárdás egy központi szereplő lett utána. Az meg hogy a többiek még biztonságban vannak – tizenpár rész alatt csak nem lehet 8 főszereplőt kiírni egy sorozatból szerintem, akkor meg az a sokkolási lehetőség tűnne el. De én nem félek tőle, hogy ne mernének hozzányúlni 1-1 főszereplőhöz, szerintem Murphyn és citizen Z-n kívül nem sokan vannak biztonságban. Abban bízok csak, hogy nem állnak rá arra mint a twd, hogy minden szezonzáróban meg KELL ölni egy főbb karaktert, mer’ az de megdöbbentő

winnie - 2014. 12. 18. 07:44

chulo: úgy, hogy az egyiket alapból csak egy, a másikat meg 6 részre szerződtetik:)

az a baj, hogy mostanság egyre gyakoribb, hogy nem a történet diktálja a kezdeti(!) kiírást, hanem eldöntik, hogy ki kiírható és ahhoz igazítják a sztorit. jelzem: itt egy cseppet sem zavart, működött, stb. jó volt.

ahol kilógott nekem a lóláb: az egyik tavalyi országos újoncban a 3. részben megölték az egyik főszereplőt. sokk meg minden. erre olvasom, hogy mennyire merészek a készítők, meg le a kalappal. azok a készítők, akik a pilotban megölt másik fontosabb karaktert a 2. részre feltámasztották. erre írtam, hogy abban semmi merészség nem volt, hogy vettek egy ágyútölteléket és úgy tettek, mintha főszereplő lenne.

ez mintha most trend lenne, talán a once upon a time kezdte, amikor még a legelején leöltek egy kiemelt szereplőt. itt nem volt ilyen érzésem, de ettől még a kisördög bennem volt, hogy túl nagy név volt tom everett scott, mint ahogy a pilotban megölt harold perrineau is.

deku82 - 2014. 12. 18. 22:58

Tegnap kezdtem darálni, és eszméletlenül bejön.
Akció, humor, akció és dráma. A 7. rész után vagyok, eddig sokkal jobb, mint a TWD 5. évada…

deku82 - 2014. 12. 25. 18:23

Jól szórakoztam, köszi az ajánlást. Most pedig várhatom, hogy kiderüljön a folytatás. :)
Becsapódnak a rakéták, de nem lesz élesítve az atomtöltetük esetleg? Nekem nem esett le, hogy mitől lett ilyen a végén a csaj? Murphy csinált vele vmit?
citizen Z léte szerintem jó, más kérdés, hogy a színésszel nekem is vannak fenntartásaim.

chulo - 2015. 01. 01. 11:15

deku82 – az arcán ott van egy harapásnyom, Murphy búcsúzóul arcon puszilta valszeg

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz