login |

Finálé előtt: The Newsroom

2014. 12. 11. 13:44 - Írta: winnie

23 hozzászólás | kategória: video,

El lehet várni valami nagy húzást Aaron Sorkin-tól a The Newsroom fináléjában? Vagy csak minden a helyére kerül? Sajnos a 3. évad is csak nagyon neccesen születhetett meg (nem az HBO-n múlott), így idén be kellett érnünk ezzel a 6 résszel és a készítő ugye azt mondta, hogy ezzel búcsúzik is a tévétől. Reméljük, nem.

A tovább mögött a The Newsroom utolsó részének előzetese. Tudom, hogy a sorozat nem lett annyira hype-os, mint mondjuk a The West Wing, de ettől még az elmúlt évek egyik legprímább darabja a szememben. A kibeszélő itt van, döglődött, de a 3×05-ös elég ellentmondásos történések azért megoldottak pár nyelvet (kint elég nagy vihart kavart az epizód…). Én nem tudom kommentálni a történéseket, hiszen egyelőre még egy percet sem láttam az S3-ból, de szerintem vasárnapra szintre kerülök.

Méltó volt a búcsú?

23 hozzászólás Ne habozz!

Quiddy - 2014. 12. 11. 13:52

Nagyon jó az évad eddig, egyik rész jobb mint a másik. Nagyon szomorú vagyok, hogy vége lesz. :(

Quiddy - 2014. 12. 11. 13:53

Ja és azért is nem hype-os mert ha valaki nem tud angolul annak kb követhetetlen, olyan feszesek a dialógusok.

winnie - 2014. 12. 11. 14:02

igazából összességében gondoltam, tehát amerikára is vonatkoztatva, de vannak más nem egyszerű angolos sorozatok is, amik itthon jobban mennek. plusz a hazai erős angolos körben sem övezi akkor imádat, mint mondjuk anno a deadwoodot vagy a luckot, amik ugyancsak nehezek.

CyClotroniC - 2014. 12. 11. 14:06

Én régóta szemezek vele, de mire közel jutnék hozzá, mindig jön egy lehúzás is, ráadásul olyan helyről, amiben meg is bízok. Most megint közel voltam, erre a megerőszakolós epizódot mindenhol ilyen 2-4 pont körülire húzták le 10-es skálán és kvázi az összes külföldi kritikus kiakadt Sorkinra, hogy mennyire felelőtlen és fogalmatlan társadalmilag, plusz volt ugye a cirkusz is, hogy kizavarta az egyik íróját is az írószobából, mert hangot adott annak, hogy nem lesz úgy jó a sztori, ahogy a mester azt elképzelte. Aztán meg ment a mosakodás.

Nem tudom, hogy ebből mi igaz, mi túlzás, mi ferdítés, mi műcirkusz, mert nem láttam még ugye se az epizódot, se a sorozatot, ennek ellenére az ilyesmik után mindig meginog a bizodalmam és most is inkább a The Americans vagy a Shameless lesz az, amelyik hamarabb megkapja a dara-esélyt. Aztán lehet, hogy ha majd idővel eljutok a Newsroomhoz, a fejemet fogom a falba verni, hogy eddig vártam vele.

sehrezad - 2014. 12. 11. 14:24

Az első rész remek indítás volt szerintem a maratonnal és a forrással, aztán volt egy kisebb hullámvölgy 3 részen keresztül, ami a negyedik Sorkintól meglepően giccses fináléjában csúcsosodott ki, viszont az 5. ismét igen erős lett, dramaturgiailag mindenképpen.
De még a kevésbé markáns részek is azért elég jók szerintem, mióta nincs a Good Wife, ezt várom legjobban a héten.
Viszont az 5-ben megtörtént a nagy dráma, a fináléban inkább elvarrást, korrekt lezárást várok.

LoGi - 2014. 12. 11. 14:38

Kedvencem a jelenleg futó sorozatok között, harmadik évad részeit már megnézem először felirat nélkül reggel, majd délután/este még1x angol felirattal, nem is azért mert annyi mindent nem értenék, csak szívesen megnézem még egyszer, annyira élvezem a részeket.

bazs1 - 2014. 12. 11. 14:38

Az első évad is marhára tetszett már, de a második az nálam első az “alltime legjobb évad” kategóriában. Ez a harmadik már eléggé óraműpontossággal megírt dráma és giccs, lehet azért mert csak 6 részre volt idő. Hiányozni fog.

Sophie - 2014. 12. 11. 14:40

Nekem azok a részek tetszettek a legjobban, amik a híradózásról szóltak, ahol bemutatták hogyan épül fel az adás. Ilyen részek az 1-2 évadban voltak, a 3-ban már inkább átfordult jogi drámává. Viszont szépen lassan lezárul minden, ez az évad erről szólt: Don-Sloan, Will-Mac, Jim-Maggie. Szerintem lezárja a sztorit az utolsó nagy résszel, nem lesz itt semmiféle nagy húzás.
Olyan érzésem van, mintha valaki elvenné a kedvenc játékomat. Nagyon szeretem ezt a sorozatot és jelenleg nem hiszem, hogy bármivel is pótolni lehetne.

Thrasher - 2014. 12. 11. 14:49

“a megerőszakolós epizódot mindenhol ilyen 2-4 pont körülire húzták le 10-es skálán”

gondolom azért, mert egy olyan kényes témához nyúlt, amiről gyakorlatilag lehetetlen ma Amerikában értelmesen társalogni.
egyáltalán nem hülye szempontokat vetett fel, valszleg az volt a baja sokaknak, hogy többrétegű volt annál a dolog, mint hogy csak együttérzően sajnálkozott volna minden karakter, és hajtogatták volna, hogy “az erőszak rossz!”

JKJ - 2014. 12. 11. 15:22

Kiváló az évad, csak azokat a perceket sajnálom amit Maggie vonalával töltenek. Szerintem rettenetesen buta az egész szál. Értem, hogy elvarrják ezt a szálat is, de ettől még szörnyű marad.

Brynden Rivers - 2014. 12. 11. 15:50

@CyClotroniC: Inkább ez, mint az Americans.

Illetve ha szereted Sorkint (én pl. imádom a West Winget minden hibájával együtt), akkor ez a sorozat is kötelező.

napocskin - 2014. 12. 11. 16:58

Én is szeretem a sorozatot minden hibájával együtt, de Sorkin nem a szívem csücske. Egyébként nyilván azt a lehúzást nem csak úgy, a semmiből kapta, hanem voltak a dolognak előzményei, mondjuk ahogy általában a női karakterekkel bánik. (Én Emily Nussbaum cikkét olvastam csak, ő persze negatív irányba elfogult, és néha legalább olyan hisztis, mint maga Sorkin, de abban a cikkben voltak elgondolkodtató dolgok.)
Ennél az epizódnál én is forgattam a szemem néha – a “csúcsjelenet” olyan giccses volt, hogy egyszerűen nem tudtam az eseményre koncentrálni.

CyClotroniC - 2014. 12. 11. 17:04

Nehéz lenne látatlanul bárkinek is igazat adnom, de mivel eléggé nagy port kavart az epizód körüli cirkusz, olvasgattam róla kritikákat, és hülye dolog, mert tényleg nem láttam, de így ez mondott számomra a legtöbbet a témáról:

http://www.avclub.com/tvclub/newsroom-oh-shenandoah-212709

Érdemes megnézni a közösségi osztályzatot is. :O

Egyébként ettől függetlenül a The Newsroom továbbra is a daralistám első öt helyének egyikén ott van.

LoGi - 2014. 12. 11. 17:55

Nem olvastam teljesen végig a linkelt kritikát, de nekem az jön le belőle, hogy csak azért húzza le ennyire, mert nem tetszik neki az az álláspont amit Sorkin akart elmondani (esetleg még olyanokat is bele beszél, ami nem is volt a sorozatban, csak mert próbált máshogy is tekinteni a dologra), és magával a sorozat minőségével nem is törődik.

LoGi - 2014. 12. 11. 17:59

*csak mert próbált máshogy is tekinteni a dologra Sorkin

mkfad - 2014. 12. 11. 18:44

@CyClotroniC
Nézd meg a párbeszédet és döntsd el magad.
https://www.youtube.com/watch?v=UGFYuwzdRyM

Ezek a kritikusok a nemi erőszak hallatán szerintem szimplán liberális turbóüzemmódba kapcsoltak, és teljesen elsiklott a fejük felett hogy itt valójában az önbíráskodás helyességéről agyal sorkin (ott ahol az igazságszolgáltatás rendszere csődöt mond), és még csak konklúziót sem mond pusztán bemutatja a probléma két oldalát.

Brynden Rivers - 2014. 12. 11. 19:13

9/10-es rész volt szerintem

@CyClotroniC: A közösségi vélemények eloszlásából látszik, hogy ez egy nagyon jó rész volt.
A 5/10 alatti szavazatokat és a kritikát sem lehet komolyan venni, ahhoz egyszerűen túl jó a színészi játék, a párbeszédek, a vágás, a zene stb. Süt belőle az átgondoltság és a minőség (ahogy mindenből amit Sorkin csinál)

Az a kritika nem a részről szólt, alig beszél annak a szomorú eseményéről és az ami azt jelképez a sorozat világában és Sorkin szerint a valóságban.

(Röviden: az internet felzabálja a minőségi sajtót)

A cikk amit linkeltél csak egy triáda Aaron Sorkin ellen, a jó része egy második évados részről szólt. Viszont gyönyörűen igazolja, azt amit Sorkin állít, hogy mi a probléma a Gwaker, HuffPost, Buzzfeedk Onuin és a hasonló oldalak hírszerkesztési elveivel és a kattintások hajhászásával.

A kritika egy ilyen oldalon jelent meg.
Do your math :)

Tételmondat:
“Down is where some people are”

Elitista és bunkó, de amiről szól (a vélemények nem egyenlő súlyúak) az igaz. Attól még hogy az amerikaiak többsége nem is olyan rég nem hitt a globális felmelegedésben, az nem jelenti azt hogy igazuk van.
A klímakutatás a klímakutatót meccse és nem mindenkié.

Ugyanez igaz Sorkin szerint számos területen. Gondolom nem csak a médiában.

bikkbakk - 2014. 12. 11. 20:17

@Trasher,

épp, hogy visszavetett egy normálisan haladó párbeszédet pár középkorú nézettel, az a történetszál borzasztó volt, ahogy a börtönbeli is, s az egész irrealizmusa, hogy kevesebb, mint két hónap alatt ennyire megváltoztatja a tévét az új tulaj.

Nekem tetszik ez a szezon, de ez tényleg gyalázatos rész volt.

bikkbakk - 2014. 12. 11. 20:28

@Brynden Rivers

Meg az Atlanticban, meg a Timesban, meg a Time-ban.

Thrasher - 2014. 12. 11. 21:28

@bikkbakk:
Onnantól kezdve nem tudok senkit komolyan venni, hogy nem bírja lemásolni a nickemet, ez elég megbízható litmusz-teszt.
Társadalmi vitákba meg főleg nem mennék bele, elmondott mindent Don karaktere teljesen ésszerűen (valószínűleg ez okozott gondot sokak számára).

bikkbakk - 2014. 12. 11. 22:16

@Thrasher,

kedves, én nem személyeskedtem. hát ilyenek ezek a litmusztesztek, én nem ismerem a gördeszkás szlenget, de ezt nem tartom a hátrányomnak. Inkább a foci.

Dan ésszerű mondokájáról annyit, hogy ez Aaron Sorkin által valaha legbutább leírt párbeszéd:

“Don: Okay. I’ve heard two competing stories. One from a very credible woman who, as far as I can see, has no reason to lie. The other from a guy I judge to be a little sketchy, who has every reason to lie, and I’m obligated to believe the sketchy guy.
Mary: This isn’t a courtroom. You’re not legally obligated to presume innocence.
Don: No, I’m morally obligated.”

Eszem-f@szom megáll.

Brynden Rivers - 2014. 12. 12. 09:16

@bikkbakk:

Ajánlom ezt a kritikát,
http://www.tvfanatic.com/2014/12/the-newsroom-season-3-episode-5-review-oh-shenandoah/

mert ez a kritikus legalább megnézte a részt és nem olyan rosszindulattól elvakult cikket írt, amiket te emlegettél. Nem cáfolnám őket pontról pontra, mindegyiknek ugye ugyanaz a problémája.

Vegyük sorra

Atlantic (újmédia)
http://www.theatlantic.com/entertainment/archive/2014/12/the-newsroom-lectures-us-on-campus-rape-and-the-internet-burns/383520/2/
“Don takes it upon himself to lie to his producer and claim he never found Mary, shielding her from whatever media horrors he might imagine.”

Ezt könnyű cáfolni – itt nem a konkrét eset a lényeg, hanem Pruit app-ja.

Értem hogy egy érzékeny témát feszeget a rész, de attól még lehet gondolkodni.
Tehát nem az a baj, hogy Mary (a csaj aki az áldozat) megjelenne a médiában, hanem az hogy ha Pruit-féle ACN-en jelenne meg, akkor kiteszi magát annak a moderálás nélküli troll-verembe, amit Pruit app-ja jelent.

Apropó Pruit app-jét pár hét alatt trollok kerítették hatalmukba (erre is van valós példa), mi a garancia hogy a csaj (Mary) honlapjával nem történik ugyanez.
Ezt kis is mondja Don a részben.

Pruit nem mediálást szeretne áldozat és gyanusítot közötti, hanem egy pert a tv képernyőn. Ez is ki van mondva a részben Don által:
“It is a huge, dangerous, scary as shit mistake to convene your own trial in front of a television audience.”

Time:
“This is literally the opposite of the criticism of the Rolling Stone story–that the magazine’s reporter did not speak to any of the accused gang-rapists, or attempt to track them down, or even explain what it did or did not do about them. ACN has done all that…”

Pont hogy nem láttuk a gyanúsítottat.

wirth6 - 2014. 12. 13. 13:37

Nem hiszem, hogy komolyabb spoiler lesz maj a hozzászólásomban, de azért nem árt óvatosnak lenni. Szerintem a legidegesítőbb az egész epizódból áradó elitizmzus mellett Don fellengzőssége volt, hogy neki erkölcsi kötelezettsége van amikor kialakítja a magánvéleményét. Ez csak duma, hogy elbújjon a valódi véleményalkotás elől (az már csak mellékes egyébként, hogy OJ-t a polgári perben elítélték). Neki hiszek, mert nekem az tűnik hihetőbbnek amit ő mond, ennyi. Ahogy Willnél is nagyon zavart ez a nem adhatom ki ezt az információt bullshit. Megtehette volna, hogy kiadja, csak NEM AKARTA.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz