login |

Sons of Anarchy: vége a 7. évadnak. És a sorozatnak is. – írta Ingorion

2014. 12. 11. 14:48 - Írta: vendegblogger

114 hozzászólás | kategória: kritika,

Doubt thou the stars are fire,
Doubt that the sun doth move,
Doubt truth to be a liar,
But never doubt I love.

Jó befejezést nehéz írni.

Ez az állítás nem csak sorozatokra igaz, hanem bármilyen műfaj „termékére” rávonatkoztatható. Míg elméletben könnyű learatni a hosszú idő óta érlelődő történetszálak gyümölcsét, addig gyakorlatban úgy tűnik, csak nagyon kevés alkotónak jön össze, hogy minden tekintetben kielégítő zárást prezentálhasson rajongóinak. Kurt Sutter pedig belebukott ebbe a feladatba, legalábbis ha az évad teljes egészét nézem.

A döcögős kezdést nem követte azonnali megváltás, hosszú, sokszor érdektelen jeleneteket kellett végigszenvednünk, csak hogy elérkezhessünk az epizódok végére illesztett cliffhangerökig, amik mindig egy minőségi, előző etapok hangulatát szállító rész ígéretét hozták magukkal.

Egészen a tizedik részig kellett türelmesnek lennünk, akkor végre bizakodni kezdhettünk, és feltehettük magunknak a kérdést: vajon mit tehetnek le elénk az asztalra, amivel sikerül felülmúlniuk hét évad vérengzését, drámáját/melodrámáját, az emberi lélek legsötétebb bugyraiban való vájkálást, mi olyan elevenedhet meg a képernyőnkön, ami még képes hatással lenni ránk, vagy ami felülírhatja a nagyon hosszúra nyúló expozíció okozta csalódást?

A válasz fájdalmasan egyszerű mivolta végig ott volt a készítők szeme előtt, de az igazán lényeges dolgokról elcsúszott fókusz miatt későn vették észre: a pilot óta megismert, hol aprólékosan kidolgozott, hol kissé elnagyolt karakterekre, a köztük lévő interakciókra, a klub, a gyerekek sorsára, valamint a Jax és Gemma között húzódó Ödipusz-komplexus feloldására kellett koncentrálniuk ahhoz, hogy a rajongók ne keserű szájízzel búcsúzzanak Sutter bőrdzsekibe csomagolt királydrámájától.

Az alap premisszához való visszatérés végül kifizetődött, ha a záró szezon egészét megváltani már nem is tudta. Következetesen varrták el a különböző szálakat, készítették elő a terepet a nagy konfliktusoknak, amelyekre megdöbbentően gyorsan – vagy ha úgy tetszik korán – sort is kerítettek. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

A maga bizarr módján kellemes meglepetésként ért, hogy a sorozatnak megvolt a bátorsága ahhoz, hogy a finálé előtt egy résszel végezzenek Gemmával, a charming-i mitológia talán legjelentősebb alakjával. Hunnam és Sagal a lehető legtöbbet hozták ki, az azóta már sokak által vitatott minőségű szkriptből.

Nagyon érdekes volt a fórumokat elárasztó finoman szólva is vegyes véleményeket olvasni – sokan akik az egész évad során a Teller-matriárka halálát követelték csalódottak voltak, mert úgy látták, ezzel Jax végleg átlépett egy határt, ahonnan már nincs visszaút, mások azért adtak hangot nemtetszésüknek, mert antiklimatikusnak találták anya és fia végső konfrontálódását.

Véleményem szerint jó döntést hozott Sutter és csapata, hisz a negyedik falon túlról kézenfekvő elvárni  a katarzist, viszont még a Sons univerzumán belül is igaz, hogy anyagyilkosság az anyagyilkosság. Nem szabad, hogy feloldozást vagy megnyugvást hozzon magával, tekintve, hogy fikció ide, fikció oda, a legmélyebb, legtisztább (esetünkben legmocskosabb) emberi kötelékről beszélünk, ami csak nem állta ki a Kaszást a hátán viselő családot sújtó átok próbáját.

Juice Unserrel együtt megkapta a maga lezárását, amely közel sem volt annyira hatásos, mint lett volna a negyedik, vagy akár az ötödik évadban, azonban tökéletesen reflektál a mögötte álló, „minden bűnünkért meg kell fizetnünk halálunk előtt” készítői-filozófiára.

A múlt heti vérfürdő után jogosnak tűnt a kérdés, vajon miről fog szólni a sorozatfinálé, hisz a széria legnagyobb konfliktusai betetőztek. Ez a valamivel több, mint egy óra azonban nem (csak) a leszámolásokról regélt, hanem a hagyatékról, mindarról amit Jax hagy hátra gyermekeinek, és amit maga a SoA ruház rá az utókorra.

A fináléban megtalálható minden, ami a nagy egész esszenciáját adta hétszer tizenhárom részen át: autósüldözések, klubpolitika – ez alatt két nagyon fontos szavazás értendő -, humor, kivégzések, velős, néhol kissé szentimentalizmustól túlcsorduló párbeszédek, illetve az egészet keretbe foglaló zenés montázsok, amik hosszú idő óta nem funkcionáltak ilyen tökéletesen.

A végjáték minden aspektusából nézve Jaxre hegyeződött ki, mindenki más csak háttérszereplőként szolgált, ahogy annak lennie kellett. Tara sírjának meglátogatása, a família két generációra visszanyúló írásainak elégetése, az ír kötelékek végső felbontása mind-mind azt helyezték az események centrumába, amiről a kezdetek kezdetén a Sons of Anarchy tényleg mesélt: a diszfunkcionális közösségről, az annak tagjaira telepedő végzetről, és egy fiatal férfiról, egy apáról, aki mindezen változtatni akart.

Olyan kort élünk, amikor minden irányból antihős drámák öveznek bennünket. Nagyon sokáig ebből a mezőnyből tűnt ki a széria azzal, hogy a főbb karakterek nem belülről látszottak rohadni részről részre, hanem épp ellenkezőleg, minden velük megesett szörnyűség ellenére fejlődtek, próbáltak jobbá válni, ezekkel az internális változásokkal pedig a mindenüket jelentő SAMCRO-t szerették volna jobbá tenni.

Menet közben kellett ráeszmélnünk, hogy Kurt Sutternek nem egy, az eddigi trendekkel szögesen ellentétes irányban haladó vízió beteljesítése a célja, hanem, hogy körbejárjon velünk egy kört, amiből látszólag nincs menekvés. Ahogy Opie halálától kezdve módszeresen elkezdte szétszedni, kifordítani magából Jaxet, az egyszerre volt sokkoló, kétségbeejtő és dühítő. Voltak pillanatok, mikor úgy tűnt visszarántja a motoros herceget a balladai pokolból, ám Tara elvesztésével ezen fellángolni készülő eszmék idő előtt el lettek temetve Kalifornia napszítta földjébe.

A legutolsó felvonás viszont megint villantott valamit ebből a rég elfeledett életérzésből.

A kár már helyrehozhatatlannak bizonyul, a banda megmaradt tagjai ennek ellenére „A” pontból „B”-be lavírozva haladnak előre, hogy megmentsék azt a kicsit, amit még módjukban áll. Ám közel sem ez a legfontosabb érték, még ha legtöbbször minden a klub alá is volt rendelve az évadok alatt, és erre jön rá Jax, mikor Wendy és Nero gondjaira bízza Thomast és Abelt.

Maga a búcsú szívszorító, és olyan emberi pillanatokat mutat, amelyek bemutatására csak ez a sorozat volt képes, ha vette a fáradtságot, hogy feltérképezze az emberi természet melankolikusabb, emocionálisabb szintjeit.  Mégis, a fő mondanivaló a gyerekektől és Chibséktől vett búcsú után hangzik el ténylegesen, az első évadot idéző elmélkedős hangvételben:

I think the struggle I understand best… even more than all the things you wanted for SAMCRO and all we eventually became… the one I feel the most is the war of the mind. Happens when you try to get right with both family and patch. That fear and guilt crippled me. I realized, as I think you did, a good father and a good outlaw can’t settle inside the same man. I’m sorry, JT. I was already inside it. And Gemma… she had plans. It’s not too late for my boys. I promise, they will never know this life of chaos. I know who you are now. And what you did. I love you, Dad.

Ahogy Sutter, úgy Jax is elvarrta a legfontosabb szálakat a végére, a minden évadban feltűnő, a halál angyalává vedlett hajléktalan nővel való utolsó beszélgetése után már kétség sem fér ahhoz, milyen sors vár rá. A nyolc perces zenés montázs – az iszonyatosan béna CGI-val megoldott utolsó előtti snittet leszámítva – vérprofi munka, a motoros szubkultúra lényege ott lángol a repedésekkel tarkított aszfaltban, az égen köröző varjak által pedig kiteljesedik az az irodalmi epikum, ami mindig is ott rejlett a vér és az erőszak vastag rétege alatt.

– What happens at the end of the day?
– The bad guys lose.

A Sons of Anarchy bár gyökereiből eredően egy többfelvonásos tragédia – hiába kacérkodott az évek során ponyvára és szappanoperára emlékeztető stílusjegyekkel -, mégsem teljesen drámai végkifejlettel köszönt el rajongóitól. A mosolyogva halálába robogó XXI. századi Hamlettel együtt ugyan elpusztul egy hatalmasabb eszme is az 580-as út porában, de a Kör, amely annyi szenvedést és halált okozott, megtörik.

Az Abel ujjai között forgatott, nagyanyjától kapott gyűrű ekkora már nem több egy  szimbólumnál, a sötét múlt egy éppen csak kézzelfogható foszlányánál. Jax Teller áldozata tehát nem volt hiábavaló.

114 hozzászólás Ne habozz!

Mordekai - 2014. 12. 10. 10:31

És vége. Az a kép, ahogy Jax ül a motoron, mögötte meg a rendőrsereg, az kb. minden SOA-nézőnek ott volt a fejében évek óta. Kiszámítható volt, sztereotipikus, de így volt szép.

Én még el tudtam volna képzelni egy olyan befejezést, hogy miután Jax elvégzi a maradék melót (Baroski, Marks), feladja magát, azzal a kikötéssel, hogy Marilyn Mansonnal egy körzetbe tegyék. És akkor nincs a tagokon teher.

Valaki frissítse fel a memóriámat, mi is volt a beszélgetés a kamionsofőr és Gemma között, lehet hogy így utólag érdekes…

Ineteq - 2014. 12. 10. 12:37

Vége. Kerek lett a történet, nagyjából így képzeltem el a végét én is. Fura lesz SOA nélkül. A csövesnőre mik a megfejtések? Valami isteni hírnök lenne? Csak a kenyérből és borból gondolom, amit épp evett, aztán az utolsó képsornál is feltűnt.

Rob - 2014. 12. 10. 12:41

Örülök, hogy végre vége és nem tiporják tovább a sárba az egykor kedvenc sorozatomat… Ez a sorozatzáró röhejes volt szerintem. Jax mosolyogva bele nullakezez egy kamionba, amit Vic vezet?? Mintha csak valami paródiát néztem volna… Sutter bmeg mi volt ez?

El Presidenté - 2014. 12. 10. 14:43

Jó volt a vége.Nem volt meglepő, nem történt semmi váratlan, de korrekt volt, számomra minden szál lezárva.
Vége a kedvenc sorozatomnak. :(

semper - 2014. 12. 10. 15:04

-Puff vége az anno kedvenc sorozatomnak!
-Ez az utolsó évad nem tetszett!
-A lezárásban legalább meglépték amihez a Dexterben nem volt tökük a készítőknek és Jax találkozott Mayhem úrral.
-A klub szép lezárást kapott.
-Wendy és Nero és retardált Abelke is megfelelő befejezést kapott.
-Köszönöm a készítőknek a Hamlet idézetet.
-Innentől köpködni fogok:
-Mekkora fos volt már ez az autós üldözés istenem legalább egy roadblockot kiraktak volna aminél lelövik mint a kutyát. De ehelyett 40km/h-s sebességgel nyugodtan követik egy olyan országban ahol előbb lő a rendőr mint hogy kérdezne, és végéig nézzük ahogy neki hajt Mr. Mackynek(biztos volt ebbe valami elgondolás egy keretes szerkezet de nekem nem jött be)
-Tigget VP-nek nem feltétlenül fasza húzás de úgy sem tudjuk meg soha ennek a tettnek a következményeit.(Mert az nem hiszem el a készítőknek, hogy majd most 50 évesen jön meg az esze és válik azzá amivé egy jó és megbízhetó VPnek lennie kell)
-Barowsky(aki mindig azzal jaszkrizott, hogy ő mindig minden tud) halála gagyi volt, mert szerintem tudnia kellett volna, hogy Jaxék rájöttek a turpisságra és vagy rá fognak jönni miután Lin a sittre került, de nem is sejtette, hogy Jaxéknél csökkent az ázsiója.
-Tökömet egész évadban súlyos perceket kellett eltöltenem azzal, hogy ezt rabló pandúr románcot nézzem Phillipe és a Althea között erre a semmibe fut ki ez a szál.(Minek erőltették ezt ha végül szakítottak)
Szóval ez az évad 7/10(soha nem adtam egyetlen egy SOA évadra 8/10 alatti pontot sajna pont az utolsó lett szar.

patrickburnsred - 2014. 12. 10. 15:34

Csodálkozom, hogy még senki se emelte ki a végén lévő gagyi CGI-t, bár talán az első részben lévő tolószékest húzunk a földön rész méggagyibb volt, de ebbe ne menjünk bele.

A hajléktalan nő meg szerintem egyfajta szimbolizmusa a halálnak, ő lenne Mr(s). Mayhem?!

Amúgy szerintem remek keret lett, asszem az első évad is úgy kezdődött hogy Jax motoron, mosolyog.

Ez a zene meg istentelenül ütött, szerintem, és egy kicsit, sőt mit kicsit, nagyon durván hozzáadott a jelenethez, ami néha kicsit baj, mert nem biztos hogy ez a zene nélkül jó lett volna ez a jelenet vagy sem.

vitya - 2014. 12. 10. 16:40

Nem volt rossz a sorozatzáró, de számomra a sorozat annyira más irányba ment el én abszolút nem ilyen befejezést képzeltem el neki. Noha annak idején Tara halála sokkolt én mégse léptem volna azt meg. Utána ez a kinyírom az anyám mert az kinyírta a feleségem..Előfordul de mégis olyan nem életszerű volt.
A CGI meg most komolyan majdnem dupla akkora részt ki tudnak gazdálkodni nehogy már összesen 30 másodperc CG legyen ilyen Zs kategóriás. Ha nem tudják kigazdálkodni miért erőltetik. Más módot is találhattak volna.

deku82 - 2014. 12. 10. 17:31

Jobb lett, mint a Dexteré. Bár ezzel nem mondtam semmit. :D

Happy - 2014. 12. 10. 18:06

gagyi gagyi Casper….. :D
Olyan szinten csalódott… áhh francokat.
Szerintem jó volt a befejezés, mert így _biztos_ hogy nem fog hiányozni a sorozat. Hogy az előttem szólónak igazat adjak, ha gengszterkorzó szintű befejezés lett volna, akkor a film vége után biztos órákig ültem volna a fekete monitort előtt csendben.
:D

berger - 2014. 12. 10. 18:45

Goodnight, sweet prince.

Ennél az autós üldözésnél szánalmasabbat elképzelni nem tudtam volna. Sejtetteük ugye, hogy ez lesz, de ilyen gagyin és csöpögősen megoldani, hát nehogy már. Még akkor is, ha a hollók és a motorozás tényleg adott egy fasza keretet.

Valamiért azt vártam, hogy valamelyikük köpni fog a rendőröknek (tavaly Rat, idén már Chibs forgott a fejemben), akit aztán még Jax halála előtt élve megnyúznak. Úgyse volt elég vér a fináléban, egy ilyet még elnéztem volna… :D

Annak örülök hogy Nero megúszta, pedig erre se számítottam. Marks halála picit elkapkodott volt, ráadásul bőven megjósolható. Az ír Király lelövése viszont óriási királyság volt!

Tudnám, mikor és melyik sorozat fogja nálam betölteni ezt az űrt… :(

Benny - 2014. 12. 10. 19:05

Nem lett jó az utolsó évad, olyan felesleges is volt, kb 2 részt hozzá kellett volna csapni az előzőhöz és úgy lezárni. Bár már az 5-6 évad is középszer volt, ez meg így gyenge.
Gond, hogy a normális szereplőket kiírták, szerintem az új arcok gyengék voltak, lehet hogy a való életben is valami ilyesmi környezetből jöttek, de színésznek csapnivalóak. Az életben maradt “régiek” meg mintha óriásit öregedtek volna, nem is nagyon akcióztak az utóbbi időben. Kivéve Juice, aki viszont köcsög lett.
Jax ahogy elnök lett, túl gyorsan ment a süllyesztőbe, elképesztően sok ostobaságot csinált, Clay 10-szer alkalmasabb volt, igaz egy genya volt, de az utóbbi évadokban Jax rosszabb lett nála, a klubbot pedig sokkal jobban vezette Hellboy. Egyébként kb. Perlman volt az egyetlen tisztességes színész a sorozatban.
Arról nem beszélve, hogy az alkotógárda valszeg a fél családot benyomta szép lassan amolyan állandó-mellékszereplőnek: Chucky , Lyla semmi funkciójuk nem volt már évadok óta, de szinte minden részben ott voltak egy statisztányi bevillanásra.
Egyébként a vége szerintem egyáltalán nem negatív kicsengésű lett: A klub “szemete” kipusztult, de maga a klub megmaradt, Jax gyerekei talán kaptak egy esélyt hogy ne bűnözők között nőjenek fel és legyenek maguk is azok ( mondjuk egy volt drogos banda tag, és egy volt drogos anya sem feltétlen jót jelent…), ráadásul az egész nyugati-oldali hatalmas károkat szenvedett el szervezett bűnözői szinten, mert kb minden bandának kinyírták pár prominens alakját.

Summa summarum: Bár a SoA rendkívül biztató volt az elején, de Shield jobban tartotta a színvonalat ( annak is kicsit sok volt már a vége nekem, de a lezárás jobban összejött). Azonban élvezhető volt így is, ezt az utolsó évadot leszámítva, örüljünk ennyinek is. :)

patrickburnsred - 2014. 12. 10. 19:43

Viszont én akárhogy is nézem, Sutter azt nyilatkozta, hogy nem lesz happy end, de én szerintem meg az lett. Elvégre a fő szálakat Jax elintézte, a klubot ráhagyta Chibsre és Tigre és ezzel sínre került a klub, a gyerekeit egy (igaz hogy ex bandatagról és drogosokról beszélünk de azóta nagyot fordult velük a világ) tisztességes nevelőpárosra, a Teller örökség meg gyakorlatilag Jax öngyilkosságával bevégződött és csak reménykedni tudunk, hogy a srácok normálisan nőnek fel, hisz nincs nagymama aki rájuk erőltesse ezt az egész klubbos szarságot, persze az más kérdés, hogy a gyűrű a rész végén mit jelentett ott Abel kezében, talán azt, hogy mindezek ellenére, hogy apja mint egy gyilkos lesz elmesélve neki, ő is végül beáll, vagy csak egy egyszerű emlék, amibe nem kell belelátni semmi többet.

Mellesleg nekem a sajátos beszélgetése tetszett a legjobb JT-hez. A “I know who you are now and what you did. I love you, dad” nagyon betalált.

Minden hibája ellenére nagyon fog hiányozni nekem ez a sorozat.

Don'tfuckwithJaxTeller - 2014. 12. 10. 20:35

Hát… Ahogy korábban említettem, Sutter valahogy nagyon nem érezte már a végén, hogy mit kellene és mit nem. Sokan panaszkodtak, hogy a plusz 15-17 percek a semmire mennek el és csak egyetérteni tudok a többség véleményével, ez a végső “üldözés” csapnivaló volt. A CGI a legkevesebb, mert ez a színpadias üdvözlése a halálnak annyira hatásvadász volt… Legalább jól illett hozzá a Shakespeare-idézet.

Ott le kellett volna zárni, hogy Jax elmondja a magáét a JT-emlékhely előtt és elindul a rendőrrel a nyomában. De ez, hogy Chiklist még egyszer ellőtte… Az előző részben jópofa kikacsintás volt. De ez, hogy ennyire deus ex machinásan ő hozza el a végzetet, miután Gemmát elvitte a végzetéhez. Na ne már!

A másik meg, hogy mennyire olcsó szarházi húzás volt már Jax és Chibs párbeszédének “megspórolása” az “eközben odalent” módszerrel. A Gemma-Jax interakció is nélkülözött minden igazi drámaiságot és katarzist a házban, a kerti jelenet meg ugye a többség szerint csöpögős lett, de oké, ezt még meg lehet magyarázni. De a fináléban a két főhősnek adhattak volna egy utolsó, drámai csúcspontot, hogy miként fogadja Chibs a “brother” kérését. Erre pár perc alatt lement a dialógus fent, míg lent Tig elhajtotta a lányokat és fogadta az íreket, némi vizenyős szemek, “mi baja van Chibby-nek” és annyi.

Az is komikus volt kicsit, hogy mindenki azt kérdezte mi van Jax-szel – mindig valaki mástól. Senki nem volt annyira hülye, hogy bevegye: semmi. De annyi esze se volt senkinek, hogy nyíltan kérdőre vonja. Jut eszembe, Unsert senki le se szarta, Nero sem kérdezett rá a TM-nél, hogy mi lett vele. Vagy úgy gondolta, Jax-nek ez is belefér a veszteségek után?

A Pattersonnak tett vallomás után meg jött a mélypont: a “Jax, a hóhér” jelenetek olyanra sikerültek, mint egy rossz ámokfutó sorozatgyilkosos B-filmben. Jax motorról le, testet telepumpál, megy tovább. Jax motorról le, beillesztünk még egy hajléktalan nős jelenetet, plusz egy kis vagány köpeny alól kiemelkedik az igazságosztót, test telepumpál, megy tovább. Persze hangsúlyozni kellett, hogy Marks mennyire kemény, még felnézett egyszer, mielőtt kifeküdt, mert még a golyó sem fogja úgy, mint egy mezei korrupt zsarut. A mértéktartás sosem volt Sutter erőssége.

A Venus jelenetek meg egyértelműen a polgárpukkasztás miatt kerültek bele. Amikor a szerelmi montázzsal nyitottak nemrég, valamelyik szülői közösség felháborodva tiltakozott, hogy nyílt szexet mutattak a tévében. Mire Sutter replikázott, hogy nem a szexszel van baja a kedves keresztény szülőknek, hanem hogy homofóbok mind és nem tudják lenyelni a vélt homoszexuális jelenetet. Kíváncsi voltam, hogy ezek után kifut -e még valahova a Tig-Venus dolog, de azóta erre az utolsó pár másodpercre láttuk csak Walton Gogginst. Szóval az egész erre ment ki, hogy még egyszer középső ujjat lehessen mutatni a bigott szülőknek. Kösz, Kurt, hogy felnyitottad a szemünket, nem gondoltuk volna, hogy álszentség még jelen van az amerikai társadalomban! :D

És mindezekkel együtt korrekt volt a zárás, amire ki akart lyukadni Sutter, hogy az erőszak hova vezet, hogy rontja meg a kalapács a vezérét, hogy miért bukott el Jax és miért akarta így megváltani magát és menteni, ami még menthető. Csak ne lett volna ennyire túlspilázva a körítés.

Belenézek majd a Bastard Executioner-be,remélem, hogy a kezdeti SOA-tól indul majd a minőség és nem csak a hatásvadászat meg az explicit erőszak marad meg a mesternek, mert tud ő azért jót írni, ezt idén is láttuk. Csak sajnos jóval kevesebbszer, mint szerettük volna.

Thrasher - 2014. 12. 10. 21:43

ezt a baltával faragott, kínos f*st, édesatyaúristen.

ÉRTJÜK BZMG, JÉZUS VOLT MINDKETTŐ, nagyon okos vagy. attól persze még, hogy minden fontos jelenetben feltűnik egy karaktered anélkül, hogy BÁRMIT is csinálna, a főhősöd még széttárt karokkal hal meg, attól még ez az analógia nem fog működni, de hát istenem.

soha nem volt ez egy kifinomult sorozat, de ez akkora egy buszma, hólapáttal az arcunkba vágott metaforákkal teli rész volt, hogy az már nem igaz.

Bori - 2014. 12. 10. 22:22

Nem akarok sok szót fecsérelni erre, mert nem is éri meg. A 7. évad 10/3-nálam is, és nem érzem, hogy szigorú lennék.
A befejezés szánalmas. A legnagyobb baja szerintem az, hogy hiába mondja Jax magáról, hogy ő rossz ember, meg bűnöző,gyilkos, Sutter ezt nem így gondolja. Sutter szerint Jax egy hős, aki krisztusi módon feláldozza magát a klubjáért, a gyerekeiért. Jax és Gemma nem is jártak olyan rosszul. Mind a kettőnek kínok között kellett volna meghalnia, ehhez képest Gemma fájdalom mentesen halt meg, Jax meg megválaszthatta a halálának módját.
A baj az, hogy a 7. évad végére már annyi érzelem sem maradt bennem, hogy szidjam a sorozatot, mint a bokrot. Sutternek sikerült minden érzelmet kiölnie belőlem. Szép munka volt….

DICKtator - 2014. 12. 10. 22:42

Jax rendőri kísérettel (NEM ÜLDÖZÉS!) belemotorozott egy übergagyi CGI-be…

Sztori szempontjából nem volt rossz a lezárás, kár, hogy az elmúlt egy évad arra ment rá, hogy akár teljességgel érthetetlen lépések árán is, de sikerüljön ide kilyukadni. Így utólag teljesen úgy fest, hogy kitalálták az utolsó 10 percet, ami előtt aztán egy rémes évad kellett, hogy elrugdossák odáig a szereplőket.

A Shield-del nem nagyon lehet egy lapon említeni, de azért örültem Chicklisnek meg a többieknek, felidézték a régi szép Shield-es emlékeket :)

sziki - 2014. 12. 11. 15:31

Most én vagyok hülye vagy egy csomó kommentet már olvastam a másik poszt alatt is? :D

Reeka - 2014. 12. 11. 16:03

Én is elkezdtem olvasni… hú de ismerős hozzászólások mondom :D Szerintem átmásolták őket az előző SoA posztból…
A cikk nagyon jó, nagyon szép. Egyetértek vele.
Hinyozni fognak a srácok! :(

winnie - 2014. 12. 11. 16:04

jaja, áthoztam őket, hogy meglegyenek az utókornak.

DarylD - 2014. 12. 11. 16:23

A sorozat 8/10, az évad 7/10 jóindulattal, a finálé pedig egy erős kilences. Ez a hetedik évad nagyon nem hiányzott már a végére, sokkal kellemesebb emlékeim maradnának a Sons-ról, ha befejezték volna egy 15-20 részes hatodik évaddal. Bőven elég lett volna a látottak alapján.
Szerencsére az utolsó 3-4 részre sikerült megint olyat összehozni, hogy csak tátottam a számat némely jelenetnél, még akkor is, ha nem ütnek akkorát a hirtelen halálok, mint régebben.
Juice halála nagyon jól meg lett oldva, az évad egyik legerősebb jelenete volt szerintem. Unser kiírása tetszett még nagyon, abban az “It’s all I have left” félmondatban minden benne volt. Jax és Gemma jelenetet kevésnek éreztem ahhoz képest, hogy gyakorlatilag erre volt kihegyezve az egész sorozat.
A finálé hozta, amit elvártam tőle, Sutter ha sok mást nem is, de ezt briliánsan oldotta meg. Az utolsó 10 perc piszok erős volt, kicsit még be is könnyeztem. :D
Tetszett, hogy Jax halálának volt értelme, és nem csak egy random harcban vesztette életét. Sikerült megbékélnem a lezárással, még akkor is, ha kicsit egyértelmű volt, hogy így fognak történni a dolgok (a Nero-Wendy-gyerekek lelépnek, és a Chibs lesz az új elnök is elég egyértelmű megoldások voltak, nem mintha nem örülnék nekik).
Csak az a borzasztó cgi ne lett volna, annyira hangulatgyilkos volt.

A SOA mindenesetre egy meghatározó sorozat lett nálam mindenképpen, bő két hónapja daráltam le, és mindenképp egy maradandó élménnyé vált. Nagyon fog hiányozni, de örülök, hogy megadatott neki egy normális befejezés.

sleepwalker77 - 2014. 12. 11. 16:27

Hasonló befejezésre számítottam, nagyjából minden lezárva, teljesen elégedett vagyok. Az egyik legjobb sorozat amit láttam, simán 10/10 ha a teljes egészet nézem. Az meg szinte biztos, hogy 1-2 év múlva újranézem az egészet. :)

Quiddy - 2014. 12. 11. 16:33

Kritikán aluli volt ez az évad, egyetlen jó rész volt benne, a végére már nem is érdekelt mi lesz a karakterekkel csak legyen vége a szenvedésnek. Úgy éreztem magam mint Otto a börtönben, aki tudja, hogy jobb már nem lesz neki viszont helyette egyre szarabb lett a sorsa és mikor meghalt az megváltás volt számára. Így vagyok a sorozattal is. Örülök, hogy vége lett. Azért szerintem egyszer még újra nézem de szigorúan a 6. évadig… Ja és kurvára jó lenne belőle egy pc játék :D

Mardred - 2014. 12. 11. 17:04

Hát… a többséggel értek egyet, ez nem lett olyan jó, mint amilyen lehetett volna. A Shield meg elég könnyedén veri, főleg az utolsó évadok környékén, azt daráltam, de még úgy is elég keményen megdolgozott, ez pedig… nos mivel egy elég egyértelmű vég felé tartott, nem lepett meg. Jó volt, de nem olyan jó, mint a Shield.

Rainmagic - 2014. 12. 11. 17:06

Baromira zavart az, hogy pasik ennyit sírnak. Illetve a végén a CGI eszméletlenül gyenge volt. A rendőri követés egyszerűen nem megy a fejembe. Miért nem lőtték ki? Rálőtt egy rendőrre… Helyette mocizott ott a naplementében zavartalanul.

Sutter a végére elérte, hogy rezignáltan vettem tudomásul, hogy x is meghalt. Opie halála óta szinte hullottak, mint a legyek és semmilyen hatást nem keltett.

Ja és azt nem igazán tudtam megemészteni, hogy Tignek miért is lett elfelejtve az árulása, ami Juicenak simán a halálát okozta.

Azt viszont nagyon remélem, hogy a Chibset alakító Tommy Flanagan nem tűnik el. Ő volt a kedvencem. :)

Bori - 2014. 12. 11. 17:07

Azt ne felejtsük el, hogy ha írt is pár rész Sutter a Shieldbe, az NEM az ő sorozata volt, hanem Shawn Ryan-é- Az más kérdés, hogy Sutter nem bánja, ha neki tulajdonítják. Ez is elmond róla sokmindent.

winnie - 2014. 12. 11. 17:14

bori: szerintem mindenki tudja, hogy az ryan sorozata, de az “írt pár részt” azt jelenti, hogy az elejétől a végéig az íróstáb tagja volt (és annyi részt írt, amennyit lehet, évi 2-3-at, hiszen rotáció van, nyilván ryan sem írt többet.), az utolsó pár szezonokban exec. prodcucer, szóval ott járta végig a ranglétrát (az 1. évadban csak co-producer volt).

és mivel ryan volt a showrunner és minden mással foglalkozott, ezért sutter volt az, aki sokszor vitte az írószobát. a sorozat persze ryané volt, de sutter ott tanult mindent.

Bori - 2014. 12. 11. 17:19

winnie: Az oké, hogy ott tanult, ezt én is tudom, csak szerintem az összehasonlítás ennek ellenére sántít. Úgy is írhatnám akkor, hogy Ryan + Sutter = egy all time top 10-es sorozat az elejétől a végéig, illetve Sutter – Ryan = egy néhány évadig zseniális, aztán iszonyatos lejtmenetbe kerülő, demagóggá váló sorozat, amit maximum majd az idő szépít meg. Ez persze egyéni vélemény.

Nimand - 2014. 12. 11. 17:22

Hááááát, nagyon nagyon nagyon akartam szeretni, de S4 óta már nem nagyon tudtam. Az “örülök, hogy vége” rám is érvényes. Kifejezetten jó élmény volt, de amit vártam és amit végül minden héten kaptam, sajnos nem volt pariban.

Gevin - 2014. 12. 11. 17:42

Nem tudom, hogy másnak is megfordult e a fejében, de bennem már a negyedik évad óta ott motoszkált az a gondolat, hogy Sutter Vince Gilligan akart lenni, csak nem sikerült neki.

Ennek ellenére a zárás tetszett, mert így kellett lennie. Váratlan nem, de szép volt.

Maga az évad egy hulladék fos volt a 10. részig. Én is örülök, hogy vége, mert tényleg már csak szenvedés volt. De legalább a befejezésre Sutter picit visszanyúlt a jó dolgokhoz.

Egy flashback azért elfért volna.

baggio - 2014. 12. 11. 17:50

Quiddy, épp a finálé napján jelentették be a SoA-játékot, bár nem pc-re: http://www.sorozatjunkie.hu/2014/12/10/hirszerda-rizzoli-isles-6-evad/

A finálékritikát meg túl kegyesnek érzem, melyet nem sikerült szerintem emocionálisan különválasztani az elmúlt évadoktól… Nagyon szép, hogy megvalósult a rajongók képzeletében régóta élő “Jax motorozik a rendőrséggel a hátában”, de a “profi munkáról” annyit, hogy ezerszer tűnt inkább az egész motoros/autós kíséretnek, mintsem bármilyen üldözésnek, szó szerint a nézők pofájába tolt allegorikus (a halál angyala, varjak lakomája, bor és kenyér, ÉÉÉRTED?!) snittekről nem is beszélve. A gagyi CGI csak hab a tortán.

A “kedvencem” az a jelenet volt, mikor Chibbs-ék megszavazták a Mr. Mayhemet Jax-nek, hogy aztán a végrehajtásnál kiderüljön, ebben is van még egy csavar. A karakterek egymásnak is hazudnak a drámai hatás kedvéért (egymással összekacsintva, tudván, hogy senki mást nem vettek hülyére, mint a nézőt)? Ilyet még egyetlen sorozatban nem láttam, szerencsére…

deku82 - 2014. 12. 11. 19:03

Nem nézem vissza, de jogosnak tűnik a felvetés.
Ha ott mindenki tudta, hogy Jaxet nem végzik ki, akkor kinek adták elő a jelenetet?

Thrasher - 2014. 12. 11. 19:16

“A karakterek egymásnak is hazudnak a drámai hatás kedvéért”

Ahogy Happy karjába lőttek, az. Az.
Amikor egy író elfelejti, hogy a karakterei nem ugyanazt tudják, mint a nézői, az nagyon nagy hiba.
Az oké, hogy mindenki meg volt illetődve, mert még ha nem is ölték meg, mégiscsak elbúcsúztak tőle, de az, hogy felálltak úgy, mintha Jaxet lőnék le, az volt az egészen amatőr húzás.

Mityu - 2014. 12. 11. 19:53

Gratula a ritka jó cikkhez!
Igazán fel lehetne tüntetni az írója nevét.

Brynden Rivers - 2014. 12. 11. 20:45

Elkaszáltam az évad elején, van értelme befejezni?

154 ember ölt meg a SAMCRO
http://sonsofanarchy.wikia.com/wiki/SAMCRO_Kill_List

Összes halálról (kb. 200-300) listát nem találtam sajnos, valaki esetleg? :)

winnie - 2014. 12. 11. 21:09

“Igazán fel lehetne tüntetni az írója nevét.”

olvasd el a címet:)

winnie - 2014. 12. 11. 21:12

Bori: de úgyis összehasonlítható, hogy sutter összvissz két sorozatban dolgozott, két nagy siker és meghatározó sorozatban. ellenben ryannel, aki a shield óta vagy jót csinál és elhasal (terriers, chicago code), vagy olyan sorozatokat kap showrunnerként, mint a lie to me meg a the unit.

nyilván sutter már közel sem kapja meg azt az istenítést, mint annak idején, de shaw ryan sajnos már jó ideje nem tényező.

sziki - 2014. 12. 11. 21:29

Azt én is sajnálom, hogy nem akkor lett 3-4 másodperc feketeség, amikor Jaxet közelibe mutatják szemből, na, azért tényleg kár, ez bennem is okoz némi hiányérzetet.
A többivel nekem tényleg semmi, de semmi gondom. Az utolsó évad gyenge lett.
Nagyon megérné az első 2-3 évad az újranézést nekem.
Annyiból ütött az utolsó rész, hogy Jax lezárt mindent és olyan szinten, amiből egy ideig most biztosan nem akar szerintem senki visszakecmeregni.
És szerintem még mindig lényeg, hogy Jaxnek volt valakije, múltja ebben, családilag totál, ami teljesen tönkrement, minden szinten. A többiek nem véletlen maradtak ott, ennyi volt az életük. Jaxnek meg ez már másról szólt, ha benne marad, semmi jó nem sül ki belőle.
Azért tetszett a SON-os gyűrű Abelen. Szerintem méltó lezárást kapott a sorozat, de az utolsó évadot máshogy kellett volna, kevesebb résszel, az biztos.

PRSPCT - 2014. 12. 11. 22:09

a tippem az volt, hogy jax börtönbe kerül és egy új otto lesz belőle.

sidewinder - 2014. 12. 11. 23:22

Vic Mackey elütötte :)

G4briel_w0lf - 2014. 12. 11. 23:23

I’ve got this….hát egyszer minden véget ér…

dildi - 2014. 12. 11. 23:39

Hát igen. Kaptunk egy sz@r 7. évadot két jó résszel meg egy iszonyúan hatásvadász befejezéssel, amit szerintem kb. azóta mióta Chuky elkezdte kipofozni J.T motorját már mindenki sejtett. De a zene miatt ami alatta ment megbocsájtom ezt a tipikus hollywoodi szarságot, és bevallom “férfiasan” kicsit bepárásodott a monitorom a végén. R.I.P. SOA

Don'tfuckwithJaxTeller - 2014. 12. 11. 23:42

Gevin:

“Nem tudom, hogy másnak is megfordult e a fejében, de bennem már a negyedik évad óta ott motoszkált az a gondolat, hogy Sutter Vince Gilligan akart lenni, csak nem sikerült neki.”

Ezek szerint elkerültük egymás kommentjeit, de szezonok óta felhoztam ezt én is több ízben. Nekem is volt egy olyan érzésem, főleg, amikor Opie halála után elszabadult Jax, hogy Sutter megirigyelte Gilligant és ő is mindenképpen antihőst akart csinálni “az ifjú hercegből”, akivel addig a közönség nagy része minden további nélkül tudott azonosulni.

A végét más irányba vitte el, bár a szememben nem erény, hogy “nem merte” otthagyni a kamera a végzetébe motorozó Jax-et. A SoA-nak jót tett volna, ha a “vég”, pláne ezzel a béna CGI-jal, nincs meg képen, bár arról vitázni, hogy lehet, hogy megúszta Teller, nem lett volna értelme, mert láthatóan nem akarta megúszni.

Számomra 3 jobb lezárása is lehetett volna a sorozatnak:

1. Az előző évad vége, a halott feleségét ölelő Jax-szel: ugyanúgy ott van a tanulság, és számomra az volt a SoA utolsó katarktikus, “derült égből villámcsapás” pillanata (legalábbis addig nem is számítottam rá, amíg Gemma és Tara farkasszemet nem nézett a konyhában)

2. Gemma halála. Ez a Jury-ügy, a semmiből előkerült fiúval, aki egy fondorlatos terv áldozata lesz, a gyászoló, de klubhű apával és Jax hirtelen felindulásból elkövetett gyilkosságával az egyik legfeleslegesebb, számomra legérdektelenebb szál maradt, Baroskyt és Marksot is szinte elfelejtettem, és a 26. “ír csavar” sem érdekelt annyira, hogy hiányzott volna az évadzáróból. Szóval Unser és Gemma halálával Jax végleg átlépte volna a határt, miközben a “Méhkirálynő” sorsa is beteljesedik.

3. De ha már kellett a finálé, akkor ott vágtam volna el, amikor Jax elindul J.T.-től a rendőrrel a nyomában. Jöhetett volna a tájkép a keselyűkkel, de Chiklis nélkül.

Ám ha Sutter így látta jónak, hát lelke rajta. Gilligan lezárása jóval stílusosabbra sikerült.

noodles - 2014. 12. 11. 23:59

biztos, hogy nekem nincs hozzá szemem de ez a gagyi cgi miben nyilvánul meg? nagyon észre akarom venni de nem megy :D

f4sk4l4p - 2014. 12. 12. 00:09

Nekem van egy sanda gyanúm, hogy Ábel kezében nem véletlenül forgolódott az a gyűrű :)
Gemmának volt is valamikor egy utalása, hgogy a kisebbik fiúból orvos lesz vagy tanár stb de Abel tiszta apja fia,márpedig ezt egy nagymama nagyon is jól látja melyik gyerek ütött az apjára.
Szóval summa summárum: a kör valóban bezárult, Jt is motorozva halt meg és egy becsületesebb életet akart a fiának ami nem jött össze,Jax is motorozva halt meg és látszólag mindent felégetett maga után, de a gyűrűs rész azt sugallja, hogy a hagyomány tovább él a fiában.

Mortanius - 2014. 12. 12. 00:29

Remek évad, remek finálé.
Én már el is kezdtem újra nézni a pilot-ot! :)

Theo - 2014. 12. 12. 00:32

Nagyon gyenge évad, már-már nevetségesen gyenge befejezéssel. Kár érte.

zwombie - 2014. 12. 12. 00:54

a hajléktalan nő brooke (prospect gyerek nője( anyja.

http://sonsofanarchy.wikia.com/wiki/Emily_Putner

LegendaVagyok - 2014. 12. 12. 02:40

Érdekes finálé volt… olyan… nem is tudom…:)

A rendőri felvezetés a végén gyönyörű volt. Nem kapkodták el a fiúk.:) Ez az utolsó jelenet tökéletes görbe tükörként funkcionálhat Sutter számára.
Biztos, hogy már Ő is belátja magának, hogy ez az évad el lett ba.va.
Szerintem a hanyatlás Clay halálával kezdődött, ami nagyon rosszat tett a sorozatnak. Már a 6. évad sem volt az igazi, de a 7. már tényleg tragikomédiába fulladt nálam.

urbai - 2014. 12. 12. 02:42

most ha nem jön az a kamion akkor még most is üldözi a 40 rendőrautó meg motoros Jax-et?
és Chiklis vezeti a teherautót, lol, spinoffot neki, a A kamionos címmel…

utolsó évad legnagyobb agyament része mindenképp a seriffnő+Chib párkapcsolata volt, méghogy a seriff undercover agent aki így épül be, hehehe.

most hogy szakítottak majd összejön Rat vagy Happyvel? kitelik a nőtől…

urbai - 2014. 12. 12. 02:52

vki redditen azt mondja hogy neki Emmyt kéne kapnia a tranny alakításért:

http://pixel.nymag.com/imgs/daily/vulture/2013/01/04/04-walton-goggins.o.jpg/a_560x0.jpg

erre vki írja, hogy milyen jó hogy ugyanaz a haja van mint Jax kisebbik fiának.:DDD

Ratbikers - 2014. 12. 12. 08:21

olvastam itt ezt is azt is ,valahogy mindenkivel egyet értek .ami hiányzott nekem az a motorosokra jellemző bulizások találkozók hangulata ,és a motorozzunk egy jót meg a hasonlóak hiányoztak ,amitől MC egy MC az meg hogy a prezi kinyírta az annyát nem csak Tara miatt volt. Rászolgált a halálra,s a hazugságai sok életbe kerültek.Mindentől független nem várhatta Jax hogy más végezze el a piszkos melót hogy ne legyen anyagyilkos …másrészről mit kellene néznem Rosalindát ? vagy ezt a Budapest éjjel nappali szarságot..Ja és ez a fajta halál amit Jaxnek írtak szerintem sok motoros halna meg így szívesen ha már más kiút nincs gondolok itt pl halálos betegségről vagy menthetetlen dologról. hát odákat tudnék írni és véleményezni de azt hiszem annyi is elég ha csak annyit írok hiányozni fog!

Rainmagic - 2014. 12. 12. 08:31

noodles – 2014. 12. 11. 23:59

A gagyi CGI akkor van, amikor mutatják Jaxet a motoron és széttárja a karjait. Egyértelműen látszik, hogy az greenbox.

baggio - 2014. 12. 12. 09:15

Úgy van, minden mindegy alapon neki a teljesen vétlen kamionosnak, ha őt nem öltük meg, legalább hadd kísérje el ez a kép élete végéig!

Riggins - 2014. 12. 12. 09:25

Elégedetten álltam fel az utolsó jelenet után, asszem ez a lényeg.

baggio - 2014. 12. 12. 09:27

Amit igen meggyűlöltem a sorozatban, az a korábban már említett nézők becsapása mellett a halál teljes relativizálása. Pont az a SoA akar a végén moralizálni meg Shakespeare-i allegóriákkal operálni, ahol az emberéletnek a végére semmi súlya nem volt, ölni csak egy mozdulat, agónia sincs, csak lepuffantanak és a gyilkosok mennek a dolgukra tovább. Csak ez max. egy trash movie-ban lenne elfogadható, nem egy ennyire felmagasztalt sorozatnál, és nem ez az első kritika, ami jóindulatúan elsiklik felette.

m76 - 2014. 12. 12. 11:02

Szóval a sorozat konklúziója. Jaxus egy önző barom volt. Miért kell más kárára öngyilkosnak lenni? Az öngyilkosság már önmagában is egy önző cselekedet, de hogy még egy másik vétlen embernek is kárt meg traumát okozzon az a köcsögség magasiskolája. Motorozzon le egy szakadékba, vagy menjen sziklafalnak.

És ez amúgy nagyon jól jellemzi a sorozatot magát is. Az egész egy öncélú öntömjénezés Sutter részéről. Ami sokszor zseniális, de sokszor kiakasztó volt. Sajnos az utolsó 2 évadban a zseniálisból nagyon kevés jutott, egy-egy villanás itt ott.

Ennek ellenére én rosszabb befejezést vártam. Annak ellenére, hogy a megvalósítás öncélú és vontatott is lett a végkifejlettel elégedett vagyok. Talán egyedül Unser aki jobb véget érdemelt volna.

fireblade - 2014. 12. 12. 11:04

Látomás 2025:

Egy motoros suhan végig a kissé porlepte úton, hátul a nadrágjából egy hatalmas fekete markolatú fegyver látszik ki, kissé viseltes… motorosunk összeszorított szájjal befordul egy udvarba, ahol hasonló motorok állnak..ez a KLUB. Udvaron egy nagydarab kopasz dagadt bőrdzsekis pasi áll, és veszekszik egy öreg csúnya, sherif ruhában lévő nővel…
– megmondtam.. nem lehet! – férfi sebzett arca vonaglott a dühtől
– ugyan már.. simán átmenne…csak próbáld meg – a nő nem tágított
– egyszer kitekerem a nyakad!
– persze, és a 3 fattyad ki neveli akkor, te?? nevetséges vagy Chibs
– Akkor sem lesz női tag és kész!
– Persze de Lin távoli rokona, egy sárga lehet tag, mi? aki meleg ráadásul!
– Jajmá, megbeszéltük, Lin Yoshi fontos az üzletnek, senki nem bánik úgy a késsel, mint ő
– nem érdekel, szavazni kell róla..Tuddjukki is vezér volt itt nő létére
– Az akinek a nevét nem mondjuk ki, se volt tag..ne vitatkozz!
Fél percig dühödten bámulnak egymásra, majd forró csókban válnak el.. Pasi a motornál enyhén zöld arccal kisrókával küzd. A nő sarkon fordul és beül a rendőrautóba, csókot dob férjének és elhajt. Chibs sóhajtva fordul a motorjáról lekászálódó kopasz öreg pasihoz
– Mi van Hap?.. nagyon dühösnek látszol, nem fizettek rendesen?
– de, azzal nem volt gond..hanem olyan híreket kaptam, hogy azonnal meg kell beszélnünk a többiekkel
Bemennek a klubház belső termében ahol páran már üldögélnek, és vitatkoznak…körülöttük prospect feliratú polóban egyének pakolásznak és söprögetnek
Tig morcosan rácsap az egyik fenekére, az vihogva arrébb megy..
Chibs megböki Tiget
– már az sem oké hogy Venus jelölt lett, ne fokozd a problémát..
Tig felsóhajt:
– Porno studioból hívtak, gond van!
– nemá, most érkeztek meg az albán hegyi kecskék, és a nagymamákat is rátudtuk beszélni a filmre.. mivan megint??
– képzeld, a megrendelőknek, az kell, hogy egy átlagos nő meg egy átlagos férfi legyen a filmben…
Tig összerázkódott, és nyögött egyet
– perverz állatok az emberek manapság, én mondom.
Chibs megveregette a vállát
– amit a megrendelő akar..biznisz, érted?
Majd a dühödten csapkodó Hap-hez fordult: – mi van már veled?
Hap rémülten meredt a kezében lévő galaxy 12 okostelcsire:
– A szemét Alvarez, a mayans vezér megcsinálta…pedig megígérte, hogy titok marad az akciónk!
– Mii??? tényleg kirakta a facebookra a japán elektromos robogó reklámotokat???
– Ez nagyon durva- TIg felmordult – mit teszel vele?
– A legdurvábbat – Hap elszántan kézbe vette telefonját
– Anyám, ne már..te tényleg letiltod a facebook oldaladról? kirakod az ismerősök közül??
Chibs felszisszent: – nagyon kemény vagy ma, Hap!
– nem élek anyámmal, és egy nyamvadt macskám sincs, és ne legyek kemény?
Ekkor Patkány lép be az ajtón kezében egy csecsemővel.
Mindenki egyszerre mordul fel:
– ne má..ez már a hetedik gyereked , több nem fér el a játszóterünkön..köttesd el magad!
– Kuss, megérkezett Nero, tudjátok kivel.. szavaznunk kell
Mögötte egy magas öreg mexikoi érkezik, és utána belép egy 17 éves szőke félisten, már kigyúrt teste van..komoly felnőttes nézése..és az ujján SONS feliratu gyürü villog
Tig megkapaszkodik az asztalban
– tiszta apja.. komolyan
Nero komoran néz körbe..összevonja a szemöldökét, majd a zsebéből egy nagyon vastag szemüveget vesz elő..úgy áll, hogy az ablakon besütő nap véletlenül se süssön át rajta, mert akkor felgyújtaná a szobát..felveszi, és mosolyogva néz körbe..végre megismer mindenkit
– hello mano és mano…elhoztam tudjukki unokáját..Jax fiát..szavaznotok kell, hogy beveszitek-e? alkalmas a feladatra..gyakorolt a farmon, és a fejében van a város térképe!
Chibs bólint..körbe néz és mindenki bólogat
– Oké, bevesszük..a szavazás megvolt!
Abel örömében mindenkit megölel..és nem akar hinni a fülének
– tényleg bevesztek?? életem álma..és a mi fontosabb, apám álma teljesül
Felnéz a falon lógó életnagyságú Jax Teller képre, és könnybe lábad a szeme
Tig a hütöhöz lép, és sörös üvegeket osztogat szét…mindenki egy mozdulattal letekeri a kupakját, és megérinti a hangos reklám némító gombot rajta..majd koccintanak, és isznak.
Ekkor Chulky lép be a hátsó ajtón
– Ez meg mi a fene??? mondtam, hogy ma még meló van, nem??? itt a cucc hozzá!! és ti isztok?? Hap add ide amit eltörtél..megint ráültél, mi??? béna!
Tig gyorsan mutatja az üveg elejét: alkoholmentes sör!
– Na rendben…akkor cuccoljatok..itt vannak a címek!! az új fiú marad egyelőre..megismertetem Lin Yoshi munkájával
Mindenki átmegy az előtérbe felvesznek egy- egy műanyag pisztolyt az asztalról, Hap bűnbánóan átadja a gatyába tűzöttet, és kap egy hasonlót
– levonom a béredből – Chulky szigorúan néz rá – Na indulás..mert kihűlnek!!
Mindenki felvesz 3-4 dobozt az asztalról amin ez áll:
Sons Anarchy Pizza
„Igazi volt banda tagok szállítják ki, élethű jelmezben”
És elindulnak a motorok felé..Chulky mosolyogva néz utánuk
– mondtam én, hogy menni fog ez a biznisz – majd a konyhából kilépő kínaira néz:
– Jin megmondtam, hogy darabold fel a zöldséget rendesen..Ok, hogy te vagy a környék legjobb pizzaséfje, de ne lustálkodj…
– Abel, gyere megmutatom, melyik lesz a te motorod
– Tényleg én is pizzafutár lehetek?? – Abel izgatottan nézett Chulky- ra..aki viszont felnézett az égre:
– Na Jax, elégedett vagy? álmod valóra vált..becsületes melóból élünk l

paul - 2014. 12. 12. 12:09

fireblade!

Kár volt ennyit írnod! ,Szánalmas’

fireblade - 2014. 12. 12. 12:14

@paul:
köszi építő kritikád…:)megtiszteltél hogy elolvastad.

thingol - 2014. 12. 12. 13:24

én baromira megnéznék amúgy egy spinoffot JT-ről, hogy hogyan alapult az MC, clayről, a fiatal gemmáról, a Jax-en moralizáló JT-vel stbstb… szerintem nagyon érdekes lenne :)

patrickburnsred - 2014. 12. 12. 13:31

Én úgy tudom, hogy tervbe van Sutternek egy ilyen spinoff The First Nine néven, vagy ez csak egy pletyka szinten leragadt dolog?

Carasan - 2014. 12. 12. 15:04

Nekem egy vicces dolog jutott eszembe így az utolsó jelenet kapcsán, ezért gyorsan összedobtam ezt a kis videót:) Remélem a youtube figyelmét elkerüli és nem tiltják le.
https://www.youtube.com/watch?v=lzddSajrS3c&feature=youtu.be

paul - 2014. 12. 12. 16:27

fireblade!

Nyugi, csak beleolvastam! Nem kötekedésből írok, csak szerintem kár volt pazarolni itt a helyet egy nagyon jó dráma sorozat alatt!( hiába volt gyenge a 7.évad)

f4sk4l4p - 2014. 12. 12. 16:28

Fireblade: ez hatalmas :D

lindello - 2014. 12. 12. 16:30

Az első évad imádatától eljutottam az utolsó gyűlöletéig, viszont az soha nem fordult meg a fejemben, hogy ne nézzem. A végén az az üldözéses jelenet 30 km/ó-val…brrr

Carasan - 2014. 12. 12. 17:26
sziki - 2014. 12. 12. 19:11

Szerintem ez túlontúl korai vágás és az ennél hosszabb hatásszünet után is inkább csendet nyomtam volna, nem a régi zenét, gondolom nem kötelező vagy ilyesmi.
A vágásnak akkor kellett volna lenni, mikor csak Jaxet látjuk egészen közelről és mosolyogva.

patrickburnsred - 2014. 12. 12. 19:58

Én is ott vágtam volna el, de a legutolsó képet, amikor a hollók lakmároznak a kenyérből és folyik a vér, azt mindenféleképpen meghagynám, szval ott elvágni, fade out, csattanás, hollók hangja, és fade in a kenyérre ahogy folyik oda a vér. de ez már mindegy, így lett, mindenki vágja meg magának és nézzük meg úgy :D

fisher - 2014. 12. 12. 20:24

a végén mikor hirtelen lekeverték a zenét az kicsit kizökkentett, na meg a gagyi CGI az nem tudom hogy kerülhetett adásba, de egyébként tökéletes, a zene teli találat, az opening is szép volt, és hatalmas pozitívum hogy volt tökük ahhoz amihez a Showtime-nak nem. a “kíséretbe” nem kötnék bele, kivártak, aztán egy idő után nyilván lekapcsolták volna. OJ Simpson üldözése kb. ugyanez volt.

ps: felirattal néztem, Arany János fordítása volt benne. egy valamit nem értek, a “love”-ból hogy lett “hű”?

azutolsoejjel - 2014. 12. 12. 21:25

A szezonzáró rész túl hosszú volt, de hát nah, a búcsú az búcsú. Az üldözéses jelenet néhol tényleg gáz volt, főleg a lassú tempó miatt, de mégis mit csináltak volna? Ha melléérnek elütik? Lelövik? Amikor gondolom élve, MONDOM ÉLVE kellene nekik?

Hatásvadász volt? Az. Ilyen volt SOA a kezdetektől? Igen.

Lehetett volna jobb évad? Igen.

Ettől független egy pazar pár rész ebbe is belefért, mondjuk az, hogy úgy állnak fel, mintha lelőnék Jaxet kicsit gáz volt…

Ettől független fasza volt. Az ahogy be lett zárva a kör, egyszerűen szép volt. Nem ez lett a legjobb SOA rész persze, ahogy a Breaking Bad-nél sem a finálé volt az, de rendben volt, fasza volt.

Sokan úgy köpködnek erre a részre is, és úgy kritizálnak, hogy csak egy kérdésem lenne hozzájuk: ti mi a ***** néztetek akkor eddig?! Meg minek?!

lostfanka - 2014. 12. 12. 21:31

Most lett vege a resznek nalam, eloszor is annyit szeretnek uzenni annak az illetokek aki a “vege elott” kibeszeloben azt gondolta hogy majd o lesz az elso jofej gyerek szerda reggel, es elspoilerezte nekem meg meg gondolom egy par embernek a veget hogy remelem csuklottak a szulei. Nem hiszem el hogy egy ilyen portalon ahol mindenki tudja hogy spoiler mekkora kib—–as tud lenne meg mindig vannak ilyen nyomorultak. Egyszer a junkie mar egy rossz linkkel elspoilerezte nekem opie halalat most sikerult a veget is.

A reszletes velemenyemet leirom amint tulteszem magam a sok CGI varjun.

fisher - 2014. 12. 12. 21:42

igen hatásvadász volt de engem sem zavart, sőt én ezt vártam és akartam. egyébként szerintem a BB vége nagyon hasonló volt, az is tetszett.

Sigismundus - 2014. 12. 12. 21:42

fireblade – 2014. 12. 12. 11:04

EZ NAGYONJÓ :-D

Bazsi - 2014. 12. 12. 21:59

Hát nagyon sajnálom h véget ért…
Az egyik (hanem a legjobb) sorozat volt a BB melett, ami szinte mindig hozta a szintet, igaz a 7.évad nagyon megosztja az embereket. Én személy szerint tűkön ültem hogy kezdődjön már el a 7.évad, az első része nekem csalódás volt, de azután ismét azt kaptam amit vártam. szerettem hogy hosszabbak a rpészek, lehetett érezni h közeledik a vég, de mindig volt egy csavar, mindig történt valami váratlan.
Kerek lett a történet, megtörtént (majdnem) minden aminek meg kellett, de simán el tudnék képzelni még egy 2-3részes levezető epizódot, h mi történik a klubbal, Neroékkal, Alvarezékkel, Jax temetése, plussz a homeless lány dolog is jobban ki lehetne bontva, bár tudjuk h mi volt a szerepe…
kiváncsi leszek lesz e First9 vagy bastard spinoff, de az biztos h lesz most egy űr, hogy véget ért….

Carasan - 2014. 12. 12. 22:14

sziki és patrickburnsred: Félre ne értsétek, ez nem az én verzióm, hogy hogyan kellett volna véget érnie. Nem azért vágtam meg így. A Maffiózók című sorozatból kiindulva készítettem egy gyors “paródiát” csak. Persze ezt csak az értheti aki azt is látta. Mivel viszont spoileres dologról van szó, így nem akarom magyarázni különösebben. Ha meg értettétek a dolgot, akkor én kérek elnézést a magyarázkodásért.

sfefe - 2014. 12. 12. 23:12

Vegre vege…
Mar a 4-5. evadnal be kellett volna fejezniuk es nem ennyit szenvedni a sorozattal mert kb onnantol szenvedes az egesz…

f4sk4l4p - 2014. 12. 13. 00:43

A varjak sztem a first nine-t jelképezték nem a filmben meghalt barátokat.De az is lehet, hogy a sorozatban meghalt bandtatagokat,össze kellene számolni.
Mindenesetre a nomados tippem félig,meddig bejött, elég rövid életű volt :)

DICKtator - 2014. 12. 13. 00:45

Sok sorozatnál sajnáltam a végét és/vagy néztem volna tovább, hogy a lezáráskor kialakult helyzetből hogyan alakul tovább a – megmaradt – szereplők sorsa, de itt tényleg jó, hogy vége lett. Belegondolva az elmúlt másfél-két évadban durván kiüresedett a sorozat. Clay háttérbe kerülése majd halála után csak a családi dráma maradt, ahhoz meg túl sok volt a műsoridő. A klubos történet viszont a korábban kidolgozott és izgalmas sztorik után üressé és repetitívvé vált – amire csak ráerősített, hogy nem volt már normális főellenség a végére. Marks is csak hangember volt, mikor kiéleződött a konfliktus, az első bugyuta csapdába belesétált, a szuperkatonának beállított Moses szintén. Anno – asszem a harmadik évad végén – még olyan körmönfont módon tudták lenyomni az ellent, hogy az államat kerestem. Ezek hiányoztak a végére – nagyon buta lett a klubsztori, viszont sok időt rabolt.

Valaki linkelte a klub gyilkossági listáját – elég vicces olvasni a tucatnyi Mayans tagot benne, úgy hogy a végén meg épphogy csak nem smároltak Alvarezzel.

Szóval ennek a történetnek tényleg itt volt a vége, akik maradtak, azok csak statiszták, perverz Tig és Jackieboy Chibs meg olyan baltával faragott, egysíkú karakterek, hogy Nero és Wendy Farm ahol élünk sztorija is kifinomultabb és érdekfeszítőbb volna annál, ahogy ők a klubot vezetik.

Hogy igazán jó és feszített legyen a végjáték, sokkal közelebb kellett volna hozni Clay-Tara-Gemma halálát és akkor nem öncélú időhúzás, hanem a dráma kiteljesedése lett volna az utolsó évad. (Például rémesen unalmas volt tíz vontatott és mellékvágányokkal tűzdelt részen keresztül várni, hogy Jax megtudja az igazságot)

Ami jó volt a lezárásban, hogy Jax végre belátta azt, hogy hiába hajtogatta, hogy jó útra akarja téríteni a klubot, ő maga volt, aki a végeláthatatlan erőszakspirálba belevitte. Miután pedig belátta, hogy nem több egy véreskezű bűnözőnél, kész volt levonni a konzekvenciát. Szerintem is a mosolygó képnél kellett volna lezárni a vizuális részt, főleg, hogy Sutter erőltetett Jézusozása elég szánalmas volt ebben a kontextusban. (Most komolyan, egy brutális és kegyetlen bűnözőt, mint Jax, ilyen párhuzamba rakni egyszerűen nevetséges lett volna még úgy is, ha nem két kézzel nyomták volna az arcba – épp azt vártam már csak, hogy Sutter besétál a képbe és elmondja, hogyan kell értelmezni a szimbólumokat…)

szabka10 - 2014. 12. 13. 01:01

Szerintem egy tényleg kiszámítható végkifejletet kaptunk, ami a rész kezdetén elégé biztos volt hogy nem lesz jó vége személy szerint nekem a börtön lett volna az egyik tippem igaz az kicsit klisés lett volna mert már egyszer ezt a feladom magamat eljátszották. A másik a Jury halála miatta büntetés lett volna ahol árulás volt a vád. Ez a felszabadul Feel Good érzéssel motorozás 50-el és 100 zsaruval nem erre a sorozatra volt jellemző ahol lövök és csak utána kérdezek dolog ment. Jax pedig nem olyan volt aki feladja vagy ezt az utat választja. Az idézetet akkor már csak úgy fordítottam hogy egy kezdő angolos se vegye észre hogy valami nem stimmel vele mert egy két alap szó meg se volt az eredeti idézetből. A motor is kicsit nekem necces hogy az a technika akár 5 métert is gurulna egyenesen úgy hogyha az ember nem tartja a kormányt de ez a lényegen nem változtat.
Egy kis utóéletet én is megnéztem volna mert azért a Niners és a Mayans nem igazán bíztak egymásban. Az IRA királyok lépése is érdekes dolog lett volna mert attól hogy Jax ölte meg a királyt de nem csak ő volt ott hanem a klub is és ahogy megismertették velünk őket nem azok az emberek voltak akik nem akartak volna bosszút állni még így is.
Egy két kérdés és észrevétel:
Szerintem a hajléktalan hölgy nem a halál akart lenni mert ha visszagondoltok az első évadban mikor először feltűnik akkor még segít nekik és tanácsot ad Jax-nek és Gemma-nak és ha ő lenne a halál akkor nekem kicsit értelmetlen dolog lenne a kenyér és a bor mellette amikor találkozik Jax-el a végén és mondja, hogy “It’s time.”.
Na és persze a legvégén megint feltűnik az 580-as út kellős közepén egy vekni kenyér ami teszem fel a kérdést hogy is kerülhet oda szinte a semmi közepére?
Nincs elképzelésem hogy mi lehet a hölgy de én személy szerint valami olyat is eltudok képzelni hogy a “lelkiismeretük” volt mert Jax mintha ismerte volna mindig is és akkora már megbékélt a sorsával.

Nem értettem hogy John Teller a naplójában/emlékirat ugyebár azt írta hogy meg akarják őt ölni (Gemma és Clay) amikor Tara oda adja neki Jax-nek hogy olvassa el akkor ezeket kiveszi és így nem tud róla csak annyit hogy J.T. más útra akarta terelni a klubbot de miután Jury elmondja hogy mindig a motorral volt és tudta volna hogyha valami nem oké vele onnantól kezdve ez az egész emlékirat dolog lényegtelenné vált. Ez egy olyan dolog volt ami miatt Tara-t majdnem megölték és körülbelül a második évadtól benne volt a levegőben hogy kiderül és akkor Gemma-nak emiatt a dolog miatt kell felelni a fiának.

Azért az utolsó részben szembe mennek a klub törvényivel és beveszik T.O.-t is egy feketét nekem ez egy elégé elvarratlan szál maradt (persze Chibs Juice-nak mondja hogy ez egy elég hülye szabály. A többi chapter nem biztos hogy így vélekedik elég régimódi egy-kettő).

Hiányozni fog a sorozat azért ennyi cigit/füvet (ilyen effektekkel mint amikor beleszívtak és még lehetett bármilyen hanghatás mellett hallani ahogy a papír égését).

Gemma, Unser nekem elég ellenszenvesek lettek a 3. évadtól.
Unser a folyamatos kotnyeleskedései miatt ja és persze azért mert még hét évet élt a rákjával ami annyira súlyos volt hogy nem adott magának 2 évet (ez nem az ő hibája de olykor felesleges jelenetei voltak).
Gemma pedig a folyamatos Vezér Mama szerepével és ennek erőltetésével ebből fakadó makacssága hogy a klubban kell lenni mind a két unokájának mert ez a sors kicsit egyhangú lett és hogy nem egyszer miatta keveredtek még nagyobb bajba. Nekem olyan volt mint ha ez a két karakter folyamatosan ugyan azokat a hibákat követné el.
Én 5 éve néztem a sorozatot elégé megszerettem és a szívemhez nőttek mindenki a maga kis hibáival, perverzióival (Tudjuk ki az a két fickó) jellemfejlődésével. Ja és persze Charlie Hunnam laza járása és olykor flegma fegyverhasználása szerintem zseniális volt.

fisher - 2014. 12. 13. 01:31

Még ami kizökkentõ tényezõ volt nekem, az a végefõcím szokásos zenéje. Nem kellett volna most semmilyen zene a szép idézet és Jax halála után.

beforesunset - 2014. 12. 13. 08:18

Korrekt befejezés, de nem több. Jó, hogy vége, mert Sutter nagyon elbarmolta ezt a sorozatot.
Az első négy évad azért szép emlék marad. (Kézenfekvő a Dexter-párhuzam, de itt legalább sikerült normálisan lezárni a sztorit, így jobb a szám íze is.)

gyerecske - 2014. 12. 13. 08:47

Nem is lett lezárva,nem mutatták a végén, hogy meghalt. :-D

Laci1981 - 2014. 12. 13. 14:53

Én még pár évadot eltudtam volna viselni,de a befejezés méltó volt a sorozathoz, leszámítva a gagyi greenboxot-t

Benjy - 2014. 12. 13. 16:40

Azt kaptam amire vártam, majd másfél óra öncélú hatásvadászatot nyakonöntve fél tucat vérengzéses jelenettel. A legnagyobb gondom az volt, hogy idén már nem tudtam senkivel sem szimpatizálni, sem ellenszenvet tanúsítani. Arról nem is beszélve hogy a vége annyira de annyira kiszámítható lett, megint annyi aprósággal lettek felvezetve a “fordulatok” hogy az hihetetlen. Pedig anno amikor még Stahlt vagy Opie feleségét kinyírták, azok tényleg drámai pillanatok voltak. Most egy vállrándítással elintéztem mindet. Kivéve Unsert, de szerintem az ő halála volt az amit nem kellett volna meglépni. Az utolsó jelenet pedig jó nagy böszmeség volt, a zenétől eltekintve, mert az telitalálat volt. Summa summarum: nem fog hiányozni a sorozat, és ezután erősen meggondolom hogy a Bastard Executioner is meg fogja-e érni a rááldozott időt amiatt a néhány jó jelenet miatt a tömérdek öncélúság és hatásvadászat mellett.

Benjy - 2014. 12. 13. 16:41

“Nem is lett lezárva,nem mutatták a végén, hogy meghalt. :-D”

Bakker, lehet hogy Jax csak megjátszotta a halálát, és besegít a favágásban. Micsoda crossover lehetne ebből.

El Presidenté - 2014. 12. 13. 16:50

A varjús motivum a végén – most tűnt fel, mert unalmamban gondoltam belenézek az első részben – ugyanaz a motívum, amivel indul a sorozat.Az első évad első rész első képe ezzel indít.

Sawyer - 2014. 12. 13. 18:32

Jax a végén nem halt meg, kenyérré változott. A motorjával együtt, ez a zárókép, ti nem így fogtátok fel?

Inkább ez, mint a Jézus-hasonlat, egyszerűen szánalmas. A tények:
– Annyi lehetőség volt az évadban, Nero átállt a Mayanshoz és szakított Gemmával a 6. végén, nem lett belőle semmi, beharangoztak egy eget rengető bandaháborút, nem lett belőle semmi. Csak keverték a sz*rt, max néhány jelenetéktelen szereplő meghalt. Diosás k*rvák, a madam csaj, meg a West nevű kolosszus, akit a két társával együtt teljesen felesleges volt behozni, akárcsak Barosky, akinek más szerepe nem volt, csak a questeket adta az infókért cserébe. Az előző szezonban volt a rész, amikor Jax feldobta Tiget a négereknek, de azok mégis elengedték, látszott is Tigen, hogy leesett neki a tantusz. Ebből kifolyólag én mérget vettem volna rá, hogy most Tig árulta el őket, de aztán ezt a “rejtélyes” szabadon engedést az írok elfelejthették, mint sok mást.
– Az egész évad azzal ment el, hogy volt egy fő szál, de hogy azt tovább tudják vinni, minden részben kaptak egy mellékküldetést. Tig nyomta a beteg szövegeit, Jax kinyírt mindenkit és lassan beszélt, Chibs megkérdezte minden rész végén, hogy jól van-e dzsekifiú, Wendy és Unser barátok köztöset játszottak a srácokkal, Nero vágta az értetlen pofát, hogy őt mindenki mindenből kihagyja, Gemma szvíthárt pedig a sorozat legidegesítőbb és legnemkívánatosabb szereplőjévé vált.
– A 4. évadban a srácok a börtönből kiszabadultak, a színvonal nem. Attól az évadtól kezdett megindulni a lejtőn Sutter. Anno egy motoros bandáról szólt, onnantól kezdve fokozatosan kezdte bővíteni a játékidőt, hogy ostoba családi sorozatba menjen át. Ez nem is lett volna baj, de ötlet híján nem kellett volna. Nem tudták tartani az arányokat (akció-dráma-dumamotorozás-zenés jelenetek). A nagy fordulópont szerintem Opie temetésénél következett be.
– Az operatőri munka -már nem tudom pontosan, hogy honnantól kezdve- pocsék lett és monoton.
– Az első 3 évad nagyon nagy hatással volt rám, John Teller naplójából az idézetek és ez az életfelfogás megváltoztatott engem is, másképp kezdtem látni a dolgokat, emiatt is tartottam a SoÁt a top 5 sorozataim közt, és emiatt is sajnálom, hogy most ilyen negatív dolgokat sorolok fel, de ezek teljesen elvették a korábbi, szép emlékeket.
– A csöves csajt már korábban is a “szerintem nincs is ott”-jelzővel illettem, ugyanis ott volt a 3. évadban Írországban is, amikor Jax a fiát kereste. A plázában követte a házaspárt a babával, a hapsi odalépett az alvó nőhöz és dobott neki aprót. A 6. évad végén kiderült, hogy a nő ugyanabban a balesetben halt meg, amiben JT, az én véleményem, hogy Jaxben és Gemmában is valamiért mély nyomokat hagyott, talán ők is látták a holttestét, ezért a lelki bajaik benne testesülnek meg. Gemma is látta a 2. évadban, mikor Unser győzködte, hogy menjen el vele templomban.

Summázva a finálét:
Vegyítette az elmúlt 7 évad hangulatát, minőségét, mélypontra került, de legalább nem kaszálták el és nem jutott Dexter sorsára. A Breaking Badhez nem hasonlítanám, az messze sokkal jobb volt. Nekem annyira nem tűnt kereknek, olyan érzésem volt, mintha egy sorozat 2. évadának fináléját nézném, és ez még csak amolyan bevezető. Ideje volt a végnek, nem fog hiányozni.

1. évad: 8/10
2. évad: 9/10
3. évad: 8/10
4. évad: 7/10
5. évad: 6/10
6. évad: 5/10
7. évad: 3/10

f4sk4l4p - 2014. 12. 13. 21:03

“Azért az utolsó részben szembe mennek a klub törvényivel és beveszik T.O.-t is egy feketét nekem ez egy elégé elvarratlan szál maradt”

A presidentek gyűlésén Jax mondta a bossoknak, hogy arra kéri őket ,tekintsenek el az alapítók egyik fő szabályától,aztán persze snitt és nem tudtuk meg mi volt ez, de utólag vszeg ez volt az.
Az se derült ki,hogy Jax végül elolvasta-e JT naplóját,vagy olvasás nélkül dobta be a tűzbe, igaz ennek már tényleg semmi súlya nem volt itt a végén.

jky - 2014. 12. 13. 21:36

Tetszett a bejezés, bár az autós “üldözés” azzal a kemény 40 km/h-val, azért vicces volt, de mindegy, összességében szépen komponálták az utolsó zenés blokkot. A sorozatot ideje volt lezárni, főleg mert elég gyengére sikeredett ez az évad, de ennek ellenére azért hiányozni fog. :(

Isten veled SAMCRO!

norby - 2014. 12. 13. 22:43

Azért elég önző módon lépett ki Jax. A klub maradt ugyanazon a csapáson (a hazugságon kapott főnök büntetését rögtön meg is oldották hazugsággal) Chibs meg is mondta az irányt a rendőrcsajnak. Gondolom az sem segít, hogy az utolsó két leszámolást tanúk előtt, full harci díszben intézte Jax. A gyerekeit is simán lepasszolta, oldja meg Nero és Wendy.

Egyébként jó volt ez a sorozat, lehet rajta agyalni még egy darabig, és ez a lényeg, nem?

Laci1981 - 2014. 12. 14. 11:32

Valaki tudja, hogy mi a szám címe ami az utolsó rész legvégén megy, illetv, hogy a szám valamelyik Sons Of Anarchy filmzene cd-n rajta van-e?

fisher - 2014. 12. 14. 15:55

a szám: The White Buffalo & The Forest Rangers – Come Join The Murder

Anthonz - 2014. 12. 14. 16:05

Csak most néztem meg.
A vége nem volt rossz, de valami kiemelkedően jó sem.
Az utolsó jelenetet elhúzták, és ezért kicsit nevetséges lett az a díszkiséret, egy negyed annyi idő kellett volna rá. Ja igen, és elég lett volna a mi fantáziánkra hagyni a dolgokat: Jax menekül a motoron, a kanyar mögött jön szembe a kamion, kész, nem kell szájbarágni.

A másik a Gemma ügy: valahogy az anyagyilkosságot már nem kívántam a végére, mondta volna neki Jax, hogy tűnj a francba, ha még egyszer meglátlak Charmingban véged van. És akkor esetleg a sorozat is végződhetett volna másként.

TrollSlayer - 2014. 12. 14. 18:23

@Laci1981: Eddig – ha jól tudom – hivatalosan két soundtrack album jelent meg, a második még 2012-ben. Értelemszerűen nincs még rajta.
Ám van jó “unofficial” gyűjtemény, keresőszavak a megfelelő oldalakon: ‘Sons Of Anarchy 72 Song Soundtrack’

urbai - 2014. 12. 14. 20:02

kíváncsi leszek melyik szereplő hol fog feltűnni ezek után.

főleg Happy meg Chucky. Oscar-gálán is ott lehetnek majd, szedik a szemetet majd ha vége a bulinak.:D

Bazsi - 2014. 12. 14. 21:30

Egyébként ha belegondoltok egy kicsit a 11.részben mondta azt Nero Jaxnak, hogyha megöli az anyját, onnan már nincs visszaút egy normális életbe. Számomra az volt az a pont amikor realizálódott hogy Jax meghal a végén, bár amikor Juice-al beszélt a börtönben, már akkor is lehetett érezni.
Maga a halál körülménye, az üldözés, az örege motorja, a kamion, adott volt , hisz ugye az apjával is dettó ugyanez történt, nekiment egy kamionnak szintén a 850es úton. szerintem ez így teljesen korrekt h ő is ugyanúgy akart meghalni mint az apja.
Amikor mosolygott ott vágtam volna el + végére a varjak.
De összességében jó volt ez így…

Thrasher - 2014. 12. 15. 08:32

@Sawyer:
“Az előző szezonban volt a rész, amikor Jax feldobta Tiget a négereknek, de azok mégis elengedték, látszott is Tigen, hogy leesett neki a tantusz. Ebből kifolyólag én mérget vettem volna rá, hogy most Tig árulta el őket, de aztán ezt a “rejtélyes” szabadon engedést az írok elfelejthették, mint sok mást.”
Igen, én is arra számítottam, hoyg az derül majd ki, hogy beépített ember, de nem, ezek szerint komolyan gondolták az írók egyrészt azt, hogy Marks csak úgy elengedi, másrészt azt, hogy Tig elhiszi Jaxnek, hogy nem beáldozva lett volna éppen a fekáknak. Amatőr munka.

Thrasher - 2014. 12. 15. 08:36

@urbai
“kíváncsi leszek melyik szereplő hol fog feltűnni ezek után.”

csak Smits, csak ő menne olyasmibe, amit nézek

Clockwork - 2014. 12. 15. 12:36

2-3 hónap alatt daráltam le a teljes 1-7. évadot. Tetszett a finálé, de valamivel többet vártam.

Sawyer - 2014. 12. 15. 19:45

a végletekig kitartók közül Kim Coates (Tig) -még ha főbb mellékként is- már korábban is elég szép színészi karriert befutott, ő nem volt ismeretlen. viszont ami érdekes, hogy mióta a Sonst néztem, Tommy Flanagant (Chibs) egyre több filmben és sorozatban kiszúrtam. például 24, Gladiátor, Alien vs. Predator, a múlt héten meg a Sin City. nem hinném, hogy lefele ívelnek a továbbiakban, de szerintem maradnak a háttérben.

f4sk4l4p - 2014. 12. 16. 20:55
GinoMan - 2014. 12. 16. 22:26

Imádtam a sorozatot és nem értek egyet azzal, hogy nagyon hanyatlott volna a színvonal. Az tény, hogy egyre keményebb és erőszakosabb lett a sorozat és Jax is, de ez egy bűnszervezet vezetőjének a várható “sorsa”. Meg lehet pár logikai bukfenc, meg egyéb hiba, de akkor is felejthetetlen képsorok maradnak meg inkább (Opie/Tara/Gemma halála, Bobby szeme, Otto jelenetei, mindenféle kivégzések, stb) Nekem, amikor választanom kellett, hogy melyik sorozat friss része jöjjön, akkor általában a SONS mindig a top3-ban volt, tehát most a végén is elég “város” volt.

baggio - 2014. 12. 17. 08:55

f4sk4l4p, én a Szuperzsaruból vártam screenshotot a linkre kattintva xD

Fa Miki - 2014. 12. 30. 11:29

Nos az utolsó évad tényleg kicsit szenvedősre sikerült, becsületből néztem végig, pedig nagyon szerettem/szeretem a sorozatot.
Szerintem a befejezés szánalmas lett, mégpedig az öngyilkosság miatt. Egy “kemény” bűnöző, rendőrökkel a nyomában öngyilkos lesz, hol van ilyen? Mit fognak mondani a fiainak? Apád nagy arc volt, de öngyilkos lett amikor üldözték a rendőrök? Szánalmas.
Pláne ezzel a krisztusi vonallal vegyítve.
Ha emlékeztek a Butch Cassidy és a Sundance kölyök című filmre, abban az volt a vége, hogy kifutottak (kitörtek) és lehetett hallani ahogy lelövik őket, de nem mutatták.
Mennyivel komolyabb befejezés lehetett volna, amolyan bűnözőnek való, de mégis valahol “hősies” halál, hogy szembefordul a rendőrökkel, és tűzharcban lelövik.
A fiúknak is, illetve mindenki másnak is teljesen más kép maradt volna meg, nem az, hogy üldözik és öngyilkos lesz.
Az jut még eszembe, hogy ezzel a könnyebbik utat választotta, hiszen nem vállalta fel a tettei következményét. Nem állt oda, hogy igen, ezt tettem, vállalom érte a büntetést.
Ja és hollók voltak a filmben nem varjak ahogy páran írták :)

Balee - 2014. 12. 31. 19:26

Most daráltam le az egészet. 3. szezonig nagyon király sorozat. 4-5. szezon szappanopera. 6-7. szezon közepes.
Mindig is szerettem a háborús filmeket, a bajtársiasságot, a férfiak közti (nem homoszexuális) testvériséget, ez a sorozat nekem ezt a feelinget hozta, viszont amennyire megkedveltem a csapatot tetteik ellenére, az utolsó évadra úgy gyűlöltem meg őket.
Igazából egy olyan véget képzeltem volna el szívesen, ahol kegyetlenül leszámolnak velük, mert ezt érdemelték. De minimum egy kivégzést Jaxnek egy üres sötét sikátorban. Bármennyire is tekintenek sokan hősként ezekre az emberekre, egyszerű pszichopaták. Az utolsó évadok cselekményei elrémisztenek tőlük minden jóérzésű embert. Az viszont szép volt, hogy erre Jax is rájött és jó eséllyel a gyerekei semmit nem fognak tudni róla és a családjáról, erről a beteg életről.
Mielőtt nekem estek, nem az zavart, hogy ölnek, amíg a bandák estek áldozatul, gyilkosok öltek gyilkosokat, de itt a végén minden Jaxnek volt alárendelve, számtalan ártatlan halt meg miatta és a kiskirálykodása miatt. Tara is kizárólag miatta halt meg, mert a számtalan figyelmeztető jel ellenére nem szállt ki időben és veszélyeztette a családját.
A végső zárójelenet szép volt, de egy vicc is egyben, mert ez az ember nem hős, csak egy pitiáner bűnöző, aki túl sokat akart markolni.

Balee - 2014. 12. 31. 19:28

És még valamit erről a bandáról: ezek az emberek a szervezett bűnözést egyfajta ideológiával keverték, és mindig igazolni akarták tetteiket, miközben sima gyilkosok voltak. Ami itt zavart, az nem zavar egy Keresztapában.

Balee - 2014. 12. 31. 19:35

@norby: Jól írod, önző volt végig, neki a saját családja csak másod vagy harmadlagos volt, akiknek este elnyom egy félmosolyt meg egy puszit. A gyerekeit gond nélkül felneveltette volna random kurvákkal, simán kitette őket életveszélynek stb. Az ő igazi családja a klubja volt, ami egy idő után szerintem átfordult betegesbe. Ezeknek az embereknek nem való család. Max zabigyerekek, akikről hivatalosan nem is tud senki. Lást Tig lányát. Szerencsétlen kis csajt elevenen gyújtották fel a beteges, pszichopata apja miatt. Ezek az emberek nem hősök, nem irigyelni való életet élő “szabad” emberek, csak sima elmebeteg bűnözők.

Fa Miki - 2015. 01. 01. 12:55

Az jutott még eszembe, hogy a korábban említett greenbox felvételt én észre sem vettem, de a két számítógéppel kreált holló a végén kiábránditó volt. Mondom ezt azok után, hogy az egész sorozat konkrét és “kézzelfogható” volt szerintem.
A másik csalódásom az, hogy szerintem az első évadokban jobban fókuszáltak a motorozásra, a végére ez a dolog teljesen elsilányult. Szerintem sokan a motorozás miatt is néztük a SoA-t, és más dolgok mellett ezt is elvette tőlünk a rendező. Szappanoperás-pofázós meg halomra lövöldözős lett az utolsó 1-2 évad. Kár.

Mr Pink - 2015. 01. 09. 15:35

nem volt rossz ez a sorozat

de egyszer valaki összeszámolhatná hány darab cigit szívtak el a szereplők az összes rész alatt……a cigi volt a több, vagy a halott??? :)

Quantumleap - 2015. 01. 10. 17:50

Ami nekem eszembe jut, Jax meg sem tudta, hogy Gemma is benne volt az apja meggyilkolásában. Bár persze most már eléggé irreleváns. :)

LoGi - 2015. 08. 06. 16:02

Most értem a végére, nem bántam meg végül, voltak olyan szálak ami miatt mindig megérte. De ez az írás, váó, nagyon jó lett.

United82 - 2015. 08. 27. 11:59

Én most fejeztem be. Amellett h az egész sorozat top10 kedvenc lett a befejezést máshogy oldottam volna meg. Az hogy Gemma fejbe lett lőve az egy megváltás volt neki a sok szemétség után amit elkövetett. Sokkal inkább megérdemelt volna egy olyat h elkapja a rendőrség, lesittelik életfogyra a gyilkosság miatt, miközben tudatosul benne h Jaxnek meg kell halnia ,mert kinyírt egy SOA elnököt többek között az Ő hazugsága miatti bosszúhadjáratban. Így azzal a tudattal vegetálhat a börtönben h Ő miatt hal meg Jax és persze az unokáit se láthatja soha többet. Amennyi szarkavarást csinált ez a fejbelövés egy megváltás volt neki. Amúgy Katey Sagal előtt elképesztő kalaplengetés. Gondolom mint mindenki más is Peggy Bundyként ismerte meg és mindig úgy gondolt rá. Én is. De ezután a sorozat után már nem tudok rá úgy gondolni Ő már nem Peggy Bundy többé….és amellett h elképesztő volt Gemmának szenzációsan tud énekelni is….tényleg le a kalappal.

jucuska - 2016. 02. 29. 08:32

Azért nem lehet annyira leegyszerűsíteni, hogy megölte az anyját, mert megölte a feleségét. Gemma a kis hazugságával csinált végképp szörnyeteget Jaxből, aki így olyan dolgokat tett, amiket egyébként soha nem tett volna, végülis elvette tőle a döntés lehetőségét, hogy milyen irányba haladjon ő is, és a klub is. És ezért nagyon szurkoltam, hogy derüljön ki minden, és igenis Gemmának meg kellett halnia, nem érdemelt mást.És igaza van United82-nek, ez nagyon enyhe következmény volt a számára azok után, amit emberekkel tett.

ballac86 - 2017. 06. 09. 10:39

Önmaga paródiája volt már ez az évad. Nekem az nem tetszett hogy ez a maroknyi ember akik nem kiemelkedőek semmiben, pillanatok alatt semmisítenek meg komplett ellenséges bandákat. Kínaiak? Egy gránát, amitől senki se sérül meg? A Diosa, ahol kinyírnak egy rakás embert akinek semi köze semmihez és annyiban érinti meg a klubot hogy amíg ki nem festenek addig nincs üzlet? A Marks és emberei ellehetetlenítése/kinyírása is elképesztő gagyi volt. Sok minden idegesített, a Juice-szál is. Régen meg kellett volna halnia.
Mi volt ez az Althea-Chibbs vonal? Mi szükség volt a ha szeretsz megcsinálsz a rendőrautón-jelenetre?
Hiába az egész évad a lezárásra volt felhúzva, nem kaptuk meg. Külön-külön elkövetett bűneikért a tagoknak is bűnhődni kellett volna. Külön tetszett volna ha Jax a végén értelmetlenül hal meg mintegy jelezve hogy itt nincs olyan hogy jó ügy. Pl. ha úgy, mint a kínai csóka, olyanért nyírják ki amihez semi köze.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz