login |

Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. – 2×10: féltávnál a 2. évad

2014. 12. 12. 19:07 - Írta: superpityu

15 hozzászólás | kategória: kritika,

Akárcsak tavaly az Arrow, a 2. évadra az Agents of SHIELD is kicombosodott történetileg, miközben nézettségileg… inkább hagyjuk. Tudom, az Íjász másik csatorna, másik univerzum, de nagyjából arra emlékeztetnek a sorozat idei részei.

Ha nem is volt kiemelkedő az őszi 10 rész, de egy sokkal összeszedettebb, logikusabb félévadot kaptunk eddig, mint tavaly. Pedig most sem kell szomszédba menniük meggondolatlan húzásokért, de számomra így is sokkal jobban bejönnek a látottak. A szereplők közötti dinamika működik, az új figurák jók, de ezt már múltkor is boncolgattam itt.

Voltak hullámhegyek és hullámvölgyek az eddigi 10 rész alatt, de a 2×10 utolsó perceiben most olyan epic jelenetet toltak a képünkbe, hogy csak na. Nem csak a CGI volt sokkal igényesebb, mint korábban, de talán most először a zene is közrejátszott az élvezhetőségben.

Kíváncsi vagyok, hogy most milyen irányba változik a sorozat, tippre az egész dinamika módosulni fog az új dolgokkal és talán még képregényesebb lehet az egész. De spoileresen folytatom a tovább után. 

Skye és Raina átalakult – megvan a kapocs az Inhumans-mozifilmhez. Aki ismeri a képregényeket azoknak az átalakulás előtt leeshetett, hogy Skye melyik képregényes karaktert testesíti meg. Oké, nem egy ikonikus karakter, de simán jó választásnak tűnik első körben. Talán majd ez az esemény beindítja a korábban elpártolt nézőket, hogy visszatérjenek. Szerintem csak egy kicsit jobb marketing kellene.

Trip halála engem nem igazán érintett meg, de jelenleg talán ő állt legközelebb Skye-hoz a csapatban Coulson után. Így viszont teljesen érthető, hogy miért kellett kiírni a karaktert és miért így került sor rá. Vagy ha ebben a formában ez nem is igaz, idén meglepően sok volt az interakció a két karakter között.

Viszont Whitehall kiírása baromi meglepő húzás. Persze, értem, hogy most a többi inhuman kap majd nagyobb teret, de ez a karakter egy sokkal durvább halált érdemelt volna, ha másban nem is, de ebben igaza volt Cal-nek.

A többiek most nem sok vizet zavartak. Morse sántikál valamiben, de csak remélni merem, hogy nem akarnak ellenséggé válni az évad végére Mack-kel. Igen, örömömre Mack túlélte a múlt heti részt, Ward pedig még mindig nem volt képes meghalni, ami  kimondottan szomorú dolog, de legalább sikerült az évad legrosszabb karakterével menekülnie, a 33-as ügynökkel.

Részemről még mindig pozitív csalódás az évad, nem egetverő minősége, messze van attól, hogy lelkendezzünk, de kellemes szórakozást nyújt.

Most jó hosszú szünet jön, 7 héten át Peggy Carter ügynök helyettesíti Coulsonékat, aztán kiderül, hogy pontosan ki kivé változott, és milyen karaktereket hoznak még be. (Közben jött is hír May volt férjéről, mert Hunter és Morse biztos nem elég ebben a szerepben). Annyi biztos, hogy felrázták az eseményeket. 

15 hozzászólás Ne habozz!

kecskebégető - 2014. 12. 12. 19:26

Bakker azt hittem 10 részes évad lesz ..Haha nagyon jó nagyon !

ata - 2014. 12. 12. 20:15

Valaki leirna nekem ezt az inhumanes akpcsolatot?nem ismerem a kepregenyt.eleg lenne csak egy kis bevezeto.koszi

Lantaar - 2014. 12. 12. 20:47

@ata: A Kree faj évezredekkel ezelőtt kisérletezett az embereken és kifejlesztettek egy módszert, amivel egy bizonyos genetikai adottsággal rendelkező emberek szuperképességeket kaphatnak. Ezt terrigenesis-nek hívják. A folyamatot a Terrigen kristályok (a kék kristály az obeliszk belselyében) által kibocsátott gáz indítja be az emberekben. Az Inhumanok egy csoport, akik elszigetelték magukat teljesen az emberiségtől, viszont a képregényekben kiderült, hogy a földi lakosságának egy része rendelkezik az inhuman génnel, mert több törzs is az emberek között rejtőzködött el évezredekkel ezelőtt és párosodtak velük.

Egyébként pedig szerintem Whitehall nem halt meg. Skye (vagy pontisabban Daisy/Quake) anyja nem öregedett, ami a Marvel képregényekben szejtszintű regenerálódás mellékterméke szokott lenni (lásd Wolverine), így ha Whitehall darabokra szedte a nőt és ellopta a képességét, ami megfiatalította, akkor jó eséllyel túlélhette a lövést.

Vielon - 2014. 12. 12. 22:13

Nekem nagyon tetszett… Skye = Daisy = Quake…Cal = Calvin Zabo = Mr. Hyde :):) No ennek örültem, mint majom a farkának :):) elegáns, ügyes, ötletes. Magaspacsi!

mse - 2014. 12. 12. 22:27

Nem tudom, mennyire ikonikus Daisy karaktere, mivel ahhoz nyilván jobban képben kéne lennem Marvel-téren, de az alapján amit olvastam, nagyon is passzol ez ide. Persze ez nyilvánvaló is, hisz ez egyértelműen kezdetektől fogva benne volt a hosszú távú tervekben…

Abban, hogy mennyire fogják ténylegesen hasznosítani Skye új képességeit, nyilvánbenne van a költségvetéses határ is, és gondolom ő se lesz túl izgatott, hogy felfedezze magának őket azok után, hogy milyen körülmények közt jutott hozzájuk. Ez gondolom megadja majd az évad második felének egyik konfliktusát, ami akár a fináléig is elhúzódhat.

Whitehall szerintem se halott, bár nekem egyáltalán nem lenne vele bajom, simán lezárhatnánk az ő vonalát úgy ahogy van, még szép is az a közönséges halál, de tekintve Skye anyjának a képességeit, itt nyilván túl nagy ziccer a regeneráció-vonal. Mellesleg Dichen Lachman is szívesen viszontlátnám, őt tényleg nagyon elpazarolták arra az egy epizódra.

Engem Trip halálában az zavar leginkább, hogy megint ezzel a “lassacskán kiírjuk a karaktert a lényegi történésből és behozunk egy helyettesítő karaktert (mert amcsik szemében ugye két feka gondolkodás nélkül felcserélhető, lássuk be, hogy ezért hozták be Macket is), hogy ne zavarjon minket annyira a halála” trope-pal van dolgunk. Tudom, hogy Trip soha nem volt főszereplő, de gyakorlatilag Ward helyettesítéseként lett anno beharangozva, és egy csomó kiaknázatlan lehetőséget lengettek be vele. Ahelyett, hogy ebből bármibe belemásztak volna viszont inkább behozták Lance-et, akit hiába nyomatnak, továbbra sem tud érdekelni, Tripet meg meghagyták háttérmunkásnak. Tulajdonképpen számítottam is rá, hogy áldozati bárány lesz ezek után.

Értem én, hogy mit akartak elérni azzal, ahogy megölik, de nekem ez akkor is felesleges sokk-faktor volt, amiből hiányzott a bátorság és a kreativitás egyaránt.

Tomi - 2014. 12. 13. 00:19

woow. és több mint két hónapot várni kell a folytatásra.

Skye átalakulása nagyon ütős jelenet volt. Remélem Raina-ét is megmutatják majd a köv részben. Ő mindig is az egyik kedvenc karakter volt, úgyhogy kiváncsi vagyok mivé alakult.

Archenemy - 2014. 12. 13. 00:54

Daisy Johnson-t még nem mondanám ikonikusnak, 10 éve szerepelt először képregényben. Javarészt egy rangosabb footsoldier-nek sorolható be, egy kis ideig volt a Secret Warriors csapat és a SHIELD vezetője is.
Azt hiszem 17-18 éves volt, amikor bemutatták, viszont már akkor is kiváló fegyver és kéziharc szakértő volt, Fury képezte ki. Kb olyan mint Black Widow csak szupererővel. Ő az egyetlen akinek tízes szintű SHIELD hozzáférése van Özvegyen meg Fury-n kívül. Egy elég kedvelhető karakter.

Viszont a képregényben az erejének teljes eredete még nem ismert. Csak itt a sorozatban Inhuman, persze idővel simán kiderülhet a képregényekben, hogy ott is az.

A legvégén elvileg a Reader tűnik fel, ő egy friss karakter, ezért semmit nem tudok róla, még semmit sem olvastam, amiben benne lett volna. Az új Inhuman képregényt elkéne kezdenem végre.

mse:

Úgy tudom, hogy Trip-et alapból az első évad végén már kiakarták nyírni a készítők, szóval még így is több szerepe lett, mint alapból.
Szerintem azért is volt jobban háttérben, mert a színész egy másik sorozatban főszereplő, lehet direkt ezért vállalta el ezt a szerepet, mert csak a háttérben kell lennie, párszor megszólalni és gyorsan megvan a forgatással.

“nekem ez akkor is felesleges sokk-faktor volt, amiből hiányzott a bátorság és a kreativitás egyaránt.”

Szerintem meg pont azért működött, mert egy ironikus hősi halál volt. Szétrúgta az obeliszket, mert azt hitte az kárt okoz és ezzel csak menteni akarta embereket. De, ha csak várt volna, akkor még lehet élne. Számomra hatásos volt. Ő maga bátor volt, a készítők is bátrak voltak, mivel sokaknak ő a kedvence mégis eltették láb alól, ugye Whedon tradíció fanfavorit-eket megölni. Skye-ra is hatással lesz, mivel magát fogja okolni. Ennek lesznek körülményei.
Sokkfaktorral meg nincs baj, utálom, ha már egy rész elején előre tudni, hogy valaki meg fog halni (Person of Interest, Revenge, Walking Dead).

Cseho - 2014. 12. 13. 01:39

Reader Inhumanokat gyűjt egy ősrégi Inhuman klannak akik aztan képességeinek megfelelően dolgoznak a klannak. Az utolsó jelenetbol ítélve itt is hasonló lesz. Daisy pedig 18 évesen már a SHIELD vezetője volt. Jelenleg a Winter Soldierral a Holdról védik a Földet.

kecskebégető - 2014. 12. 13. 22:59

Ui remélem sokkal képregény scifi szuperhősös lesz az irány ezentúl.

hejhó - 2014. 12. 14. 01:10

Trip halálán igen-igen meglepődtem. Viszont már jóval korábban érdekelt, hogy a következő Avengers filmben kik szerepelnek (talán azt vártam, hogy meglátom Coulson nevét, vagy valakit a SHIELD-ből). De csak Trip neve volt ott az IMDB adatai szerint. Meg is lepődtem hát, ahogy tegnap megnéztem az első félév befejező részét: Trip meghalt, akkor hogy kerül majd az Avengers-be. Nos sehogy, mert már nem látom a listában.
Lehetséges, hogy először benne lett volna, aztán valamilyen oknál fogva teljesen kikerült a MARVEL univerzumból? Tud erről valaki vmit?

winnie - 2014. 12. 14. 04:55

hejhó: ezt nem érdemes túlkombinálni, hiszen egy olyan adatbázisról szól, amit bárki szerkeszthet, amibe bárki beletrollkodhat. mivel a film szereplőlistája nem jött ki, ezért random tippekkel volt tele az imdb lapja. azokon kívül, akikről tudjuk sajtóhírek révén, hogy benne lesznek a filmben, másokat nem vehetünk biztosra.

mse - 2014. 12. 14. 12:30

hejhó: A Trip-es pletyka úgy tudom konkrétan onnan jött, hogy állítólag látták B.J. Britt-et a forgatáson. Ez miatt szerkesztette be valaki az IMDb-s lapba is gondolom. De még ha mondjuk igaz is, hogy ott volt, ez nyilván nem jelent semmit.

barbi - 2014. 12. 27. 14:55

Most a 2. évad hány részes lesz?? 10 rész vagy még lesz és ha lesz mikor??

Bender - 2014. 12. 28. 09:46

március 3-tól lesz leadva még 12 rész.
Eszerint az oldal szerint, ha nem lesz szünet, május 19 lesz az utolsó rész dátuma: http://shieldtv.net/schedule

Csigusz - 2015. 02. 24. 22:43

Pont ma hoztam fel magam ezzel a 10 résszel… Az évad elején nem igazán tetszett az új felütés, és az új karakterek (de még a régiek status quo változása!!!) sem – aztán valahogy beindult az egész és a tavalyi szerencsétlenkedés után végre egy több szinttel komolyabb főszálat kaptunk.
Eddig csak úgy “ment a háttérben” jellegű volt, de most tényleg kíváncsian várom a folytatást, a cliff is érdekes volt.
A szezon első felére 6,5/10 körül adnék.

@Archenemy: köszi az infókat, hasznosak és legalább valaki tájékozott a nem annyira mainstrem Inhumans-ben is :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz