login |

The Newsroom: vége a 3. évadnak. És a sorozatnak is.

2014. 12. 15. 21:20 - Írta: human

40 hozzászólás | kategória: kritika,

Végtelenül szomorú vagyok a The Newsroom fináléja kapcsán, hiszen ismét egy korszakot zárhatunk le, akármennyire is hullámzó volt a sorozat minősége.

Milyen korszakot? A pozitív jövőképeset. Azt, ahol a hírek tényleg tájékoztatnak, és legalább 2 forrással meg vannak erősítve, és nem a pénz diktál mindent, hanem az újságírók Don Quijote módjára küzdenek az emberi hülyeség ellen. Az ellen, aminek sokszor a tudatlanság az alapja.

Erről szólt az idei évad. Na jó, több téma volt, de a legerősebb szál teljes erővel a rendíthetetlen, megbízható, erkölcsös újságíróról szólt. Arról az emberről, aki ritka, mint a fehér holló. Ő az, akihez még 2014-ben, a mindenféle Patriot Acttal és hasonlóval takarózó igazságszolgáltatás mellett is nyugodtan mehet whistleblower, nem dugják két másodperc alatt börtönbe.

Mindemellett persze előkerültek más témák is, és ennek kapcsán mindig kicsit furcsán olvastam azokat a véleményeket, miszerint Sorkin fél az internettől, pedig ennek kapcsán láthatóan egyetlen dolog aggasztotta, az hogy az emberek egyelőre képtelenek megfelelően kezelni a világhálót. Jelentsen az előbbi végtelen információt vagy csak sima kommunikációs csatornát. Fura mindezt egy blogon írni, ami elvileg a közösségi újságírás egyik korai alapköve volt (nem mi, hanem a formátum).

Egy igazán sötét évadot kaptunk a végére, olyat amiben minden sorkinizmus megfordult, viszont a 6 részes limit miatt elviselhetőre voltak vágva még a rossz húzásai is egyik kedvenc tévés írómnak. Oké, nem kerülgetem a forró kását: a magánéletből és a screwball comedy részből kellett visszavennie, ha meg akarta tartani a bevált hegyibeszédeit.

A rövid évad azt jelentette, hogy minden, amit még közölni akart Sorkin velünk, azt kénytelen volt jobban összetömöríteni. Még a fontos témákra is csak fél része volt, ha le akarta rendesen zárni az egész sorozatot rendesen.

Sikerült rendesen lezárni a The Newsroomot? Szerintem igen. Persze keretes szerkezetet kaptunk megfejelve a flashbackes felépítéssel, de basszus, működött. Tökéletesen bemutatta, hogy ki honnan jött, miért, és hova tart. Voltak apróbb hibák, meg kicsit elszaladt az álomkép, amit az újságírásról dédelgetett a készítő, de működött így is.

A másik szomorúság a The Newsroom kapcsán, hogy pár hete olvashattuk: Aaron Sorkin ezzel a sorozattal búcsúzott a tévézéstől. Nincs már helye itt? Évi tizenakárhány részre már elfáradt a stílusa? Talán eg kicsit, de részemről ez a lezárás, az utolsó hat rész simán 8/10, és hiányozni fog.

40 hozzászólás Ne habozz!

Dave - 2014. 12. 15. 21:43

Spoiler!

Szomorú voltam Charlie halála miatt, de logikus “lépés” volt. Hiányozni fog. Kivéve a mellékes szerelmi túlságosan sorkinos szálak.

Beregi Attila - 2014. 12. 15. 21:46

Nekem egy picit azért hiányérzetem volt, de az tény, hogy nagyon rövid volt ez az évad, szóval tényleg nem lehetett mindent kibontani rendesen.
A keret nekem is nagyon tetszett, főleg, amikor MacKenzie találkozik a koleszos csajjal az előadás előtt.

Hiányozni fog. Nem is maga a sorozat, hanem az, ahogy Sorkin sorozatot csinál…

Shannen - 2014. 12. 15. 22:11

Számomra ez a finálé tökéletes volt, minden benne volt, amiért szerettem a The Newsroom-ot, a karaktereket és legfőképp Sorkint. Ez a keretes szerkezet, a flashbackek, és az olyan pillanatok,mint a garázsos zenélés 10/10-es élménnyé tették a finálét.
Engem is szíven ütött Charlie halála, de a finálé bebizonyította, hogy ennek így kellett lennie, így lett teljes a történet.

Sajnáltam, hogy csak 6 rész jutott a záróévadra, így talán túl sűrű is lett, valóban ki lehetett volna még ezt-azt bontani. Viszont beigazolódott számomra, amit az évad elején mondtam, miszerint ebben a 6 hétben (legalábbis számomra) nem volt jobb dolog a tévében a The Newsroom-nál.

Nagyon fog hiányozni az éves Sorkin-adag a tévéből. Nálam jelenleg ő az egyik legkedvesebb író, az idealizmusával, a hibáival és minden sorkinizmusával együtt.

Thrasher - 2014. 12. 15. 22:51

Igen, minden hibája ellenére is kötelezően egyedi, értékes dolog volt.
Helyenként zseniálisan megírva, helyenként szörnyen érdektelen párkapcsolati nyűglődéssel, és bizony helyenként egy adag demagógiával is.

Kár, hogy pont annyira nem változtatott a világon, mint ahogy a sorozat világán se tudott változtatni a műsor.

spamdog - 2014. 12. 15. 23:05

Sajnálom hogy vége és már a Newsroommal megszakadt néhány olyan Sorkinizmus mint :
-az ez előtti sorozataiban sokkal több volt a kézi-kamerás folyosón menet közbeni dialógus.
-a megelőző sorozataiban mindig szerepelt Felicity Huffman
-a megelőző sorozataiban mindig rendezett neki Thomas Schlamme.

A. - 2014. 12. 15. 23:35

Neal jeleneténél “szégyent hoztok rám”, hát ott sírtam, na. Mondjuk nem csak ott. De nálam ez volt az év idézete.

bazs1 - 2014. 12. 16. 00:55

Legalább tízszer néztem rá az idősávra: “ugye még sok van hátra?”…. :/

urbai - 2014. 12. 16. 03:58

remek sorozat volt, ez a 6 rész nemcsak izgalmas de érdekes is volt, érzelmes, elgondolkodtató, humor is volt benne, komplett csomag…

lehet hogy tényleg a csúcson kell abbahagyni, és ez lehet hogy meg is történt itt akár. ennek ellenére még bírtam volna nézni mert nagyon bejött.

Rettus - 2014. 12. 16. 05:02

Hamisítatlan Sorkin volt ez. Megmosolyogtatóan didaktikus, szépen lekerekített, hétköznapi értelemben vett idealista “álomvilág”.

Nem csodálom, hogy abbahagyta. Már mindent elmondott ezekkel az eszközökkel. Nyilván készíthetett volna még sorozatot bírókról, asztronautákról vagy kukásautó sofőrökről, a végeső konklúziója ugyanez maradt volna.

Elég szar világban élünk, hogy ennyire az arcunkba kell tolni: vannak azért “jó” emberek is.

jiliac - 2014. 12. 16. 08:13

Nem szeretem Sorkint, nagyon nem, ez bennem valószínűleg már változni nem fog. De ez a sorozat okozott jó pár remek percet nekem. Úgyhogy még leírni is nehéz ezt, de hiányozni fog az a hangulat, amit megteremtett.

napocskin - 2014. 12. 16. 08:56

Úgy látom, egyedül vagyok, de az utolsó epizód nekem nagyon nem jött be. Értem én, hogy búcsú, kicsit több az érzelem, de én borzasztóan hamisnak éreztem az egészet (“egy adag demagógia”? inkább jelenetenként egy adag). Na jó, néhány jelenet kivételével. Charlie volt a kedvenc karakterem, így aztán kicsit szimbolikusnak érzem, ami a végén történt vele. Sajnálom egyébként a sorozatot még így is, vagy legalább tényleg lehetett volna tíz epizód, jobban eloszlott volna ez a rózsaszín köd.

crashland - 2014. 12. 16. 09:42

szerintem ennel jobb nem is lehetett volna a finale.
egyszeruen pillanatrol pillanatra egyre epicebb volt az egesz.

10/10 a finalera, 8/10 az evadra, 9/10 a sorozatra.

Anthonz - 2014. 12. 16. 11:01

A finálé még hátra van, de nagyon szomorú vagyok, hogy itt kétszeresen is vége. A Newsroom is hiányozni fog, meg az a stílus, az az idealizmus amit Sorkin hoz. Nekem ez rettenetesen tetszik, és szükségem van rá. Felőlem aztán ismételgethetné magát, csak ne hagyja abba :)

Bullseye - 2014. 12. 16. 11:05

Hát sajnos reálisabb lett volna, ha Charlie halálával szépen véget ér a felelős híradókészítés, jön a közösségi celebvadászat, meg hasonlók (fél óra az időjárásról). Szerencsére nem akarta ilyen depressziósra venni. :)

rszabi - 2014. 12. 16. 11:44

Számomra is 10/10-es befejezés volt. A komplett sorozat pedig nálam benne van minden idők 5 legjobbjában.

kocsis92 - 2014. 12. 16. 12:52

Reméltem hogy kapunk mégegy híradót vagy lehetőséget ahol Will szetszedhet valakit ,de ezt leszámítva hibátlan finálé volt és számomra hibatlanhoz nagyon közeli sorozat

kisakos - 2014. 12. 16. 14:17

A finálé kicsit hatásvadász volt (miért kell törvényszerűen terhességet írni bele…?), de voltak pozitív meglepetések is (Jeff Daniels teljesen vállalhatóan énekel és gitározik, WTF?)
Az egész évadra visszatekintve a színvonalat valamivel a második alá és az első fölé lőném be, mondjuk 8/10.
A komplett sorozat ezzel nálam a sorkini életműben feljött a szoros harmadik helyre (WW és S60 után). Viszont újra elkezdtem végignézni a West Winget (15. évforduló volt idén, úristen), és ennyi idő távlatában nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy ez az ember egy zseni. Szemérmetlenül újrafelhasználja a saját korábbi mondatait, szereplőit, szituációit, európai gyomornak még mindig kicsit túl “csillagos-sávos”, és néha fájdalmasan szájbarágós. De ILYEN párbeszédeket sokáig nem fogunk hallani a TV-ben, ha most ő tényleg visszavonult. Nincs még egy sorozatíró, aki ennyire hinne a kimondott szó erejében.

bikkbakk - 2014. 12. 16. 21:33

Danielsnek lemeze is van, tán több is.

paranoid android - 2014. 12. 17. 04:05

Egyben daráltam le ezt az évadot, hogy megússzam a várakozást. Az érezhetően szűk időkeret ellenére is egy remek élmény volt, majdnem olyan jó, mint az első évad. És sokkal jobb, mint a második, amivel szemben idén a történet és a karakterek újra együtt éltek, aminek hatására a felvetett témákba is jobban belefektettem, mint néző, plusz a karakterek sorsa is jobban érdekelt.

Nem vagyok a legnagyobb Sorkin rajongó, az idealista-elitista ideológiája nem igazán áll közel hozzám, de ő olyan jól csinálja, amit csinál, hogy így is fantasztikus szórakozást nyújt. Megint hihetetlen elgondolkodtató volt sokszor, ritka élvezetes dialógusokkal.

És mivel daráltam, ezért nem volt időm az ominózus 5. rész utáni reakciókat jól átrágni, de nem is bánom, mert ez a fél óra – amit most töltöttem a vélemények olvasgatásával – is kiábrándító volt, hogy valaha lesz-e egy intelligens diskurzus a témáról, és nem csak az a “lawless food fight”, amit maga Sorkin épp a részben jövendölt.

Szóval akármennyire nem vág egybe a világképem és a habitusom Sorkinéval, nagyon fog hiányozni ez a sorozat.

human - 2014. 12. 17. 04:23

kisakos: a Spors Night? az még durvább, hiszen sokkal öregebb sorozat de simán állja az idő sarát

Bullseye - 2014. 12. 17. 13:17

Azért nagyon rossz, hogy kiszállt, mert az erkölcsösködése bár értelmetlennek látszik (mert a világ általában épp ellenkező irányba tart), de önmagában pozitív volt, míg ahogy nézem a nem teljesen epizodikus sorozatok mind egyre sötétebb tónusúak. Ez a kis emlékeztető fog hiányozni nagyon, hogy lehetne a világ jobb hely is.

kisakos - 2014. 12. 18. 01:41

@human: a Sports Night-ot jóval a WW után láttam (pótoltam be) és nekem nem tetszett annyira. Valahogy olyan érzésem volt, hogy a szituációk többségét már láttam a West Wingben, jobban megírva.

Brynden Rivers - 2014. 12. 18. 13:49

Engem ez az epizód és az évad (meg az első)
megnevetett, megríkatott, felemelt, lesújtott.

Köszönet Mr. Sorkin!

Brynden Rivers - 2014. 12. 18. 13:51

Egyébként Sorkin-nak IRL is van egy sajátos véleménye

A Sony-hackkel kapcsolatban szólt be a Gawkernek pl. meg általában a szenzációhajhászásnak:
http://www.nytimes.com/2014/12/15/opinion/aaron-sorkin-journalists-shouldnt-help-the-sony-hackers.html?ref=opinion&_r=1

Bullseye - 2014. 12. 18. 20:00

Az a baj, hogy ez a sajátos.

A másik ami fura, hogy a meztelen fotókat, amik lássuk be, joggal érdekelték az embereket, nem rakták ki, sőt még az amúgy keményebb fórumokon is tiltották néha. De ez teljesen helyén való, és érdekes úgy tűnik. (Max. a bőrszínes rész lehetne az valamennyire, ha ésszel kezelik.)

Dor Ka - 2014. 12. 21. 15:31

jaj, nagyon fog hiányozni! :(

bvr - 2015. 01. 03. 12:20

Év végére összetorlódtak a dolgaim így ezt (is. meg a the affairt is) csak most fejeztem be – és azért némi csalódás…
Régesrégi Sorkin-rajongóként (talán minden sorozatot számbavéve nem a West Wing első három évada a kedvenc sorozatom, de biztos az elsők között van. És persze az S60 is jó) nagyon vártam a Newsroom-ot és azért végig vegyes érzéseim voltak.
Az első évadban néha majdnem leestem a székről mert szerintem kicsit durva hogy nemcsak hangulatokat, hanem komplett jeleneteket hasznosított újra saját magától a West Wingből… És az az évad számomra amúgy is hullámzó és kissé széteső volt (és a magánéleti szálak, meg ahogy kezelte őket, hááát…)
A második miatt viszont mindent megbocsájtottam, ott jó volt a történet, nagyon ült az elbeszélési mód, tényleg szinte minden tetszett.
És akkor jött a harmadik évad. Kb. a feléig nálam teljesen rendben volt. Aztán a végére megint valami kisiklott. A főszál nálam befulladt a börtönbe küldéssel merthogy nem sikerült megugrania még az ezt már egyszer feldolgozó “Nothing But the Truth”szintjét (pedig nálam az is csak közepes) – és hát Charlie halála… Azér a Charlié, aki az első évadban számomra az egyik leginkább (nem jó értelemben) kilógó karakter volt hogy a második évadban nagyon a helyére kerüljön és igazán megkedveljem. Most pedig a halálával nem az fájt hogy egy kedvelt karakter halála – hanem hogy Sorkin itt megint a saját manírjaihoz nyúlt, a West Wingben ilyen volt Mrs. Landingham, majd még egyszer Donovan ügynök halálával (és mivel ezeket ott láttam először, ott hatással volt rám hogy miközben a főhős belső krízist él át pont akkor hal meg egy hozzá közel álló ember, nem éreztem öncélú írói fogásnak, sőt giccsnek)valamint a flashbackek arról hogy álltak össze a szálak, az pedig az amikor Josht lelőtték és fekszik a műtőasztalon – mellesleg talán a kedvenc epizódom a West Winből (méghozzá dupla :)
Na lezárom a kommentet mert így is hosszú lett. Örülök ennek a három évadnak mert Sorkint szeretem, a 2. évad nálam asbzolut értékben is egy nagyon jó évad volt – de azt kell sajnos válaszolnom a poszt végi kérdésre (elfáradt-e a stílusa) hogy ha ilyen durván a saját maga által régen megteremtett manírjaira kell építenie (akár mert túlságosan beleszeretett korábbi önmagába akár mert nem jut elég új az eszébe), akkor bizony ezért nem olyan kár és emlékezzünk a szép dolgokra.
(pozitív lezárásként: a garázsban zenélés viszont jó és szép jelenet volt!)

horka - 2015. 01. 06. 15:48

Sorkin az egyik legjobb (volt?), ez nem kérdés. A The Newsroomot is kötelezően végignézetném minden gimnáziumi osztállyal.
(A felnőtteknek már mindegy.)
[Btw, a világnak is.]

Zora - 2015. 01. 11. 11:53

Még a 6. részt nem láttam – nincs még felirat -, de így az 5. után is azt tudom mondani, ez a sorozat zseniális! A párbeszédek minden mondata mehetne egy szólás-gyűjteménybe.
Sorkin munkásságát egyáltalán nem ismerem, de örülök, hogy ezt a sorozatát megismerhettem…

Zora - 2015. 01. 11. 12:07

Ja, és még az jutott eszembe a 3×05 kapcsán, hogy a cellában az asszonyverő szerintem beépített ember volt. Talán szintén egy újságíró, vagy ‘beszédíró’, vagy akár ügyész – mert nagyon jó szövegei és érvelései voltak. Talán azért húzta Will agyát, hogy elege legyen a börtönből, és elárulja a forrás nevét. Mert, az utolsó csatájuk után jelentette ki az ügyész W ügyvédjének, hogy tudja, W nem fogja elárulni a nevet. És a srác ráadásul W előtt már kikerült a cellából…
Valahogy nagyon ez volt az érzésem, amikor W felfigyelt a ‘civilizáló küldetés’ kifejezésre.

Zora - 2015. 01. 11. 13:05

Úgy 10 óra körül írtam még egy kommentet, valahogy eltűnt… Vissza lehetne hozni?

Zora - 2015. 01. 11. 13:06

Vagyis nem 10 óra körül, hanem 12 óra után pár perccel.

sherlock20 - 2015. 01. 11. 23:54

Most fejeztem be… Ez volt az első Sorkin sorozatom. Jó volt. Hiányzik.
Érzem azt a bizonyos űrt, hogy vége. És tényleg volt mondanivalója a sorozatnak.
Több ilyen kéne.
9/10

Pipacs - 2015. 01. 12. 15:08

Na, megnéztem én is, az utolsót “csupaszon”, mert még nincs kész a felirat. Valahogy úgy érzem, az utolsó 2 rész mintha kicsit “levált” volna az első 4-es blokkról. Sokkal személyesebb lett, főleg az 5. rész végi esemény miatt. Aminek nem örültem amúgy, valahogy nem hiányzott nekem egy ilyen szomorú esemény. A flashback-ekkel kapcsolatban is ambivalens érzéseim voltak, egyfelől tényleg jó volt megtudni, mi lett volna a “nulladik részben”, másfelől inkább előre pörgettem volna az eseményeket, belenéztem volna, “mi lesz velük”.
Kérdés: (Spoiler) Mi a szöszt kapott Don a borítékban? Nyakkendőnek tűnt, de nagyon nem emléxem, mi volt a jelentősége pont ennek, hogy Sloannak is egyből könnybe lábadt a szeme. Valaki?

Zora - 2015. 01. 16. 11:46

Bár még nem láttam a részt – de az nem Charlie nyakkendője lehetett?

Snoopyzit30 - 2015. 01. 21. 10:50

Zora: “a cellában az asszonyverő szerintem beépített ember volt”
Mi ugyanazt a sorozatot néztük? Csak mert a rész végén mutatták, hogy úgy jön ki a cellából, hogy nincs mellette senki, tök egyedül volt bent végig. A cellatársát csak képzelte és a falon lévő fénykép alapján, mint az apjával folytatott volna beszélgetést gondolatban. Tehát a cellában ő végig egyedül volt. Ez nem így van? Erősítse már meg valaki!

Magic - 2015. 01. 22. 18:30

Nekem is úgy tűnt hogy az “apjával beszélgetett” :)
Minőségi sorozat volt, egyike a valaha volt legjobbaknak!

asdf - 2015. 03. 06. 22:57

Most daraltam, evek ota a listamon volt. Hat, ezt bizony neztem volna tovabb… :/

Vödör - 2015. 04. 03. 02:01

Snoopyzit30 de így van, a cellában egy képzeletbeli beszélgetést folytatott le az apjával, hogy elüsse az időt.

Vödör - 2015. 04. 03. 02:02

Pipacs, Charlie csokornyakkendője volt a borítékban

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz