login |

Egykamerás vagy többkamerás?

2014. 12. 16. 19:20 - Írta: winnie

29 hozzászólás | kategória: a hét kérdése, szavazás

Sokszor beszéltünk már erről posztban, talán pont ugyanezt a kérdést is feltettem már (ehh, évente kellett volna feltenni, hogy lássuk a változásokat is…), de most megint érdekelni kezdett a dolog. A komédiákról és azok fajtájáról van szó. Tudjátok: az egykamerásak és a többkamerásak.

Volt valahol egy fogalmi meghatározás erről, de a lényeg tényleg simán leírható azzal, hogy az egykamerás a manapság egyre divatosabb formátum, kinézetét tekintve olyan az egész, mint egy film, vagy egy 40 perces sorozat, normál körülmények között forgatják. Míg a klasszikus többkamerást inkább a színházi előadásokkal lehet párhuzamba hozni: színpadon játszanak a színészek közönség előtt, a nézők nevetését halljuk, stb.

Milyen stílusú komédia áll hozzád közelebb?

  • Inkább az egykamerás. (62%, 756 Votes)
  • Inkább a többkamerás. (38%, 469 Votes)

Total Voters: 1,225

Loading ... Loading ...

Persze egyéb technikai és koncepcióbéli eltérések is vannak, csak pár példa, egyébként külön előadást lehetne tartani róluk:

  • az egykamerás sorozatok esetében lehet kameramozgás, utcai jelenet, képtrükk, nagyobb a szabadság, míg többkamerásnál korlátozottan előfordulhat ilyesmi, de általában a színpad mellé leszúrt négy kamera képét (kábé így) látjuk hol az egyikre, hol a másikra kapcsolva, és természetesen a 2-3 fix díszletet, amik egymás mellett vannak felépítve.
  • az egykamerás sorozatok esetében a felvétel úgy zajlik, mint bármilyen 40 percesnél, napi x perc hasznos anyagot rögzítenek. Többkamerás szitkomoknál egy este rögzítik a részt, de azt igen alapos próbafolyamat előzi meg, aminek az a lényege, hogy minden állomásánál az írók a helyszínen tudják korrigálni, lecserélni a nem működő poénokat. (Aki látta a The Comeback 1. évadját vagy más insider sorozatok, az tudja, miről beszélek.)
  • és az egyik legérdekesebb eltérés az poénszerkezetbeli. Az élő közönség előtt felvett, “aláröhögős”, többkamerás szitkomok esetében előbb szinte mindig felvezetés, labdafeldobás, majd poénlecsapás van, és ezt ismétlik számtalanszor. Ott kötelező minden x másodpercre vicceset írni, tehát a párbeszédeket némiképp beáldozzák a poénok oltárán. S persze a közönségnevetéssel is számolni kell, így a színészek sok mondatuk után hagynak pár pillanatot a nevetés lecsengésére.
    Az egykamerás sorozatoknál viszont nincs meg ez a kötelező szerkezet, ott, bár lehet, hogy sokkal több a poén, de azok nincsenek felvezetve (ld. a human által folyton emlegetett kilométerekről látható, többkamerás poénok), simán részei a párbeszédeknek, nincs hatásszünet utánuk, hogy jelezzék a nevetés helyét, stb. Sokszor nem is direkt poénokat írnak, hanem szituációkat, amikből aztán szervesen adódik a poén adott esetben.

Egyik fajta szitkomot sem könnyű írni, egyik sem magasabb rendű a másiknál, de a kérdés adja magát, amellett, hogy nyilván mindenkinek az jön be, ami VICCES, tök mindegy, hogy milyen körülmények között veszik fel: Milyen fajta komédiát preferálsz inkább a tévében?

Én is azt mondom, hogy nagyon nem mindegy. Legalábbis én azt veszem észre magamon (nyilván nem újdonság az olvasók zömének), hogy többkamerásból csak minden tizedik vagy huszadik jön be, és sokszor az is csak 1-2-3 évadon át, ellenben az egykamerásokra sokkal simábban rákapok. Azok számomra természetesebbek.

(Csak zárójelben: vannak ún. hibrid szitkomok is. A How I Met Your Mother például egykamerásként lett rögzítve, hiszen elég bonyolult a szerkezete, de alánevetés van benne, hiszen a részek végleges verzióját levetítették mindig közönség előtt és az ő reakcióikat keverték alá. A nevetések keveréséről pár hete hírekben linkeltem egy cikket, érdemes elolvasni.)

29 hozzászólás Ne habozz!

CyClotroniC - 2014. 12. 16. 19:57

Egyértelműen egykamerás, többkamerásból egy kezemen meg tudnám számolni, hogy mennyi tetszett (That 70s Show a kedvenc talán), viszont egykamerásból rengeteg jófajta dolog létezik és bár nyilván ott is bőven van selejt, sokkal nagyobb szabadsága van annak a forumátumnak minden tekintetben beleértve a történetet, a humort, a karaktereket és gyakorlatilag tényleg akármit.

Andro - 2014. 12. 16. 20:00

Egyik sem. Nem szeretem az ilyesmit.

ldavid - 2014. 12. 16. 20:08

én már rosszul vagyok a multitól.
különösen a közönség röhögésétől, és attól amikor még várnak is rájuk hogy elhallgassanak…

egy darab mellett tartok még ki, ki tudja meddig

singlenél legalább te döntöd el, mi a vicces és mennyire

Cyrax - 2014. 12. 16. 20:14

Bár az utóbbi pár évben volt néhány tetszetős egykamerás amiket még néztem volna éveken át (Suburgatory, The Neighbors, Don’t Trust the Bitch in Apartment 23), elég sokukat kaszáltam az elmúlt évben (pl. Modern Family vagy Parks & Recreation) ezért összességében a többkamerásra kell szavaznom a nagy klasszikusok miatt, mint a Seinfeld és Friends, plusz mostanában próbálgatok be régieket és a 3rd Rock from the Sun bejövős és belepillantottam már a Wings-be ami szintén szimpatikusnak tűnik.

Nekem mindig úgy tűnt, hogy főleg a CBS-es nagyon hosszúéletű sitcomok miatt vannak “megbélyegezve” a többkamerások (először az Everybody Loves Raymond és The King of Queens, majd mostanában ugye Two and a Half Men és The Big Bang Theory). Meg úgy általában a sitcomok az állandóságra épülnek és a többkamerásoknál ez jobban kijön, az aláröhögést nem is említve, és a 24, Prison Break, Lost stb. utáni sorozatvilágban ez sok junkie-nak már kevés.

aleram - 2014. 12. 16. 20:28

Mind a kettő lehet jó, de nekem is nagyon ritkán jönnek be többkamerásak már. A legutóbbi az Undateable volt, előtte meg kb a Whitney, de pl idén bepróbáltam 1 részt a Cristela-ból, és rosszul voltam az egész atmoszférájától. Nekem elég elavultnak érződik, de általában könnyed, és vidám szórakozás, szóval elfér 1-1. A Rules of Engagement-et a Whitney-vel, azt több mással pótoltam, de szerintem a többkamerás felállás többet vesz el, mint amennyit hozzáad.

sandor555 - 2014. 12. 16. 20:59

Egykamerás.
Egyébként szitkom faló vagyok, szóval ha jó, akkor felőlem lehet többkamerás is.

peethimself - 2014. 12. 16. 21:06

Mielőtt a cikket elolvastam volna, a válaszom az “azt, amelyik alatt nincs istenverte röhögés” volt, de mint kiderült ez ennél bonyolultabb. Olvasás után viszont egyértelműen az egykamerásra megy a “szavazat”, többkamerásból (főként az alávágott nevetés miatt) kizárólag a HIMYM jött be kb. 3 évad erejéig.
Amúgy van ezeknek valami megkülönböztetésük pl. IMDb-n, vagy szimplán bekaphatom, amiért nem tudom mindegyikről fejből? Jó lenne tudni, picit megkönnyítené a válogatást. Mostanában pont emiatt nem nézek komédiát, mert egyszerűen meguntam a válogatást, folyton csak többkamerások keltették fel ideiglenesen a figyelmem.

nfsu17 - 2014. 12. 16. 21:13

Többkamerásra szavaztam, mert abból néztem eddig többet (szerintem) és azokon tudok jókat derülni.
TBBT, TAAHM, AngerM.

Egykamerás most nem is nagyon jut eszembe.
Talán a you are the worst.
De a végére az is már kínlódás lett és nem is annyira vicces.

Deny - 2014. 12. 16. 21:35

Csakis a többkamerás! Abból szinte az összes bejön, és imádom őket, egykamerásból pedig egyedül a Mixology-t tudtam végignézni, az volt az egyetlen, ami valamennyire tetszett. Egyszerűen nem a műfajom.

Alex20 - 2014. 12. 16. 21:55

Tény, hogy többkamerásból nézek többet: The Big Bang Theory, 2 Broke Girls, Two and a Half Men, Anger Management, The Mccarthys, Mom :)

Meg volt még anno a Friends és a How I Met Your Mother :)

De azért akadnak egykamerás gyöngyszemek is, mint a Marry Me, New Girl és a You’re the Worst :)

J1GG4 - 2014. 12. 16. 22:16

Egyik sem, rühellem a sitcomokat. :D

Thomas - 2014. 12. 16. 22:37

Többkamerás, sokkal jobb a tempójuk, van idő megemészteni a dolgokat, míg szerintem az egykamerások sokszor indokolatlanul túl vannak pörgetve, azt meg nem igazán szeretem. Persze vannak kivételek, mint most a Selfie, de általában a többkamerásokat jobban élvezem.

tobias88 - 2014. 12. 16. 22:52

Véleményem szerint a leges legjobb 2-3 sorozat egykamerás, viszont a többkamerásokból könnyebb elérni azt a szintet amit sokan szeretnek.

CyClotroniC - 2014. 12. 16. 22:57

Én azért érdeklődöm még, mert sok a multicames kommentelő. Az egykamerásak nem is vonzanak titeket, vagy csak egyszerűen csak bepróbálás után sem viccesek mondjuk ezek számotokra?

Veep, Wilfred, Louie, Epidosed, Extras, Silicon Valley, Review, Girls, Arrested Development, Scrubs, The Office, The Mindy Project, Hello Ladies, You’re The Worst és még a végtelenségig sorolhatnám a listát.

Mondjuk lehet, hogy ez is rossz tipp lesz, de valószínűleg azoknak jöhet be jobban a kábeles komédia felhozatal, akik például szívesen néznek dramedyt is (Shameless, Transparent, Orange is The New Black), és mondjuk bejön nekik, ha egy komédiának is van súlya vagy üzenete és nem csak nevettetni akar.

Csigusz - 2014. 12. 16. 22:59

Egyértelműen egykamerás.
Office, Parks, Community, 30Rock, Happy Endings, New Girl, stb.
Az aláröhögősöktől viszont kivagyok.

Paladin - 2014. 12. 16. 23:01

Kéne egy olyan opció, hogy “Mindkettőből van ami tetszik, nincs preferencia” :)

Enzo - 2014. 12. 16. 23:01

Jó, hogy leírtátok a különbséget, eddig nem tudtam, hogy mi a különbség, csak azt láttam, hogy minden posztban ki van hangsúlyozva, nem is értettem, hogy miért, de így már érthető :)
Oldalt nem választok, mert nem igazán nézek sitcomot.

Deny - 2014. 12. 16. 23:10

CyClotronic: Én már rengeteget bepróbáltam, közönségkedvenceket is (Middle, Modern Family, stb.), de valahogy egyik sem jött be. Ezzel szemben a többkamerásak közül szinte mind nézős maradt, amit bepróbáltam. Sok instant kasza után egyszerűen rájöttem, hogy az egykamerásak nem nekem valók. Mint mondtam, egyedül a Mixology volt olyan so-so, viszont szinte biztos vagyok benne, hogy ha lett volna 2. évada, már nem néztem volna.
A multicameket viszont nagyon szórakoztatóaknak találom, és a legjobb kikapcsolódást nyújtják számomra.

Peter Wiggin - 2014. 12. 17. 09:01

Mindkettő és egyik sem, alapvetően szeretem a vígjátékokat, de szerintem nagyon kevés a jó.

Cyclotronic: ez tényleg bonyolultabb egy kicsit, az általad ajánlottakból én többet is bepróbáltam és ezek a tapasztalataim:

Veep: 1. évad közben majdnem kasza, a harmadik kezdett tetszeni, de szerintem ez a sorozat nem vicces, illetve én nem azért nézem, mert vicces (OK, volt egy két jelenet, amin nagyon mosolyogtam).

Episodes: Ezt imádom, de szerintem ennek nagyon sok multicam-es poénja van.

Silicon Valley: lásd Veep, csak még a karakterek sem szerethetők, a 2. évad ha nem dob nagyot, kaszálni fogom.

The Mindy Project: ez megint csak jó, de egyrészt ebben is sok a multicam-poén, másrészt ez a sorozat nekem inkább feelgood (olyan fordított “Ed”).

Jobban belegondolva én is több singlecam-et néztem/nézek (Community, 30Rock, Better Off Ted, Middleman), de a multicam könnyebben beránt engem (a HIMYM és a TBBT kábé 3 rész után nézős volt, a singlecam sorozataimnál ehhez legalább 1 évad kellett).

m76 - 2014. 12. 17. 09:21

Egykamerás, többkamerásból TBBT-n kívül semmit se néztem, azt is kaszáltam már évadokkal ezelőtt.

a Kati néni - 2014. 12. 17. 09:30

A többkamerás már annyira elcsépelt sablonokkal operál, hogy az elképesztő, a műfajban alig lehet újat mutatni, a karakterek a legtöbb esetben papírmasé egyszerűségűek, eltúlzottak és érdekes módon mindig nagyon hasonló közösségre lövik be őket.
1. Híres komikusra épülő sitcom (főleg családi környezetben, háklis feleséggel)
2. Családi sitcom sok állandó családtaggal, kevés mellék/vendégszereplővel
3. Családi sitcom kevés szereplővel + 2-3 haver a szomszédból + epizódonként 1-2 fontos vendégszereplő (ez főleg Chuck Lorre sorozataira igaz)
4. Baráti közösségről szóló sitcom 5-6 főszereplővel
5. Sitcom iskolai környezetben béna tini szereplőkkel (lásd Disney, Nickelodeon)
Ezeken kívül nincs is semmi más szinte, és érdekes, hogy a multikamerások közül nagyon keveset lőnek be munkahelyi miliőbe.

Ezzel ellentétben az egykamerások eléggé változatosak tudnak lenni, a storyline-ok nyitottabbak.

a Kati néni - 2014. 12. 17. 09:40

Szerintem bármilyen közepes vagy annál jobb képességű ember tudna multikamerás sitcomot írni, ha látott legalább 5 sikeresebbet végig.
a) Kitalál egy sablonos családot
tahó apuka, okos, de nagyszájú feleség, szuperintelligens kisgyerek, idősebb hülyegyerek, fehérmájú nővérke, a nagyszájú feleséget megpocsékolni kívánó jóképű szomszéd, aki hol barátja, hol ellensége a tahó apukának, és karót nyelt, csúnya, frigid asszonya a szomszéd úrnak.
b) megspékeli némi egyedi jelleggel,
a főszereplő család zsidó/néger/jereváni bevándorló
c) aztán lemásolja a történetek vázát meg a poénokat a már látott 5 sitcomból, és a zsidó/néger/jereváni bevándorló karaktereihez, meg az aktuális történethez igazítja.

Cyrax - 2014. 12. 17. 11:10

a Kati néni: Az 1-3 kategória alfaja a nagydarab férj dögös feleséggel felállás. :D

Multikamerás munkahelyi sitcom a Spin City, meg a 2 Broke Girls is annak tekinthető szerintem. A Cristela-ból csak 1 részt bírtam megnézni de az félig munkahelyinek tűnt.

winnie - 2014. 12. 17. 12:54

Kéne egy olyan opció, hogy “Mindkettőből van ami tetszik, nincs preferencia” :)

ezért fogalmaztam úgy, hoyg “inkább melyik”:)

winnie - 2014. 12. 17. 12:58

“érdekes, hogy a multikamerások közül nagyon keveset lőnek be munkahelyi miliőbe.”

a men az work és a ground floor már csak címükből ítélve is jöhet ide:) és a men at work nézős is volt. a másikat még nem kezdtem el. a last man standing, mint a cristela, meg más sorozatok (mulaney), rendelkezik munkahelyes komponenssel, ami hol hangsúlyosabb, hol kevésbé van kiemelve. szerintem ez a jellemző inkább, hogy is-is.

és mindkettőből a haverszitkomot hiányolom. oké, a dads talán efféle volt (még erősebb munkahelyi szál:), de a men at workön kívül nem is nagyon jut eszembe ilyen. nem mernek a leadek közti romantika nélkül létezni.

Deny - 2014. 12. 17. 14:20

Winnie: Az Undateable? :) Oké, hogy ott is van csajozás, de az inkább bromantikus szitkom :D

Cyrax - 2014. 12. 17. 14:25

Tényleg, a Last Man Standingben is ott van a bolt, mint munkahely, de az annyira eltörpül már a családi jelenetek mellett, főleg, hogy Kyle a középső lány párja lett.

Mulaney az szimplán csak a Seinfeld klón kategória… :)

jtb - 2014. 12. 17. 16:12

Csak az egykamerások!

Én már a Friends-et sem tartottam olyan istenkirálynak anno amikor néztem a TV-ben évekkel ezelőtt. Manapság meg néha néha elkapok egy-egy TBBT, HIMYM vagy Mike & Molly részt a CC-n én jobb napjaimon adok nekik egy esélyt, de perceken belül elkapcsolok. Engem borzasztóan irritál a szerkezete, a minden-mondat-végén-poén szerintem nagyon lejárt lemez, legalábbis engem már nagyon régóta nem tud szórakoztatni és akkor még finoman fogalmaztam. :D Az is lehet, hogy szeretnék egy (esetleg több) többkamerást, de egyszerűen nem bírok 10 percet se végignézni belőlük, nagyon zavar az élő közönség.

Jobban szeretem az élethűbb helyzeteket, az olyanokat aminek a körítése is valószerűbb, jobban el tudom képzelni, hogy megesik velem és jót röhöghetek rajta, vagy épp az ellenkezője. :D (Egykamerásokból is van természetesen amit nem bírok végignézni, nálam a The League ilyen, de a fő okának azt mondanám, hogy abszolút hülye vagyok a Fantasy focihoz és őszintén szólva nem is érdekel, így aztán nem nehéz nem kedvelni a sorozatot. :D)

Zyta - 2014. 12. 18. 22:20

Nálam a többkamerás a nyerő, egész egyszerűen azért, mert általában egy fárasztó munkanap után veszek elő vmi 20 perceset, és olyankor az tud tökéletesen kikapcsolni.
Az egykamerásoknál sokszor baromira figyelni kell, nehogy lemaradjak vmi poénról / utalásról, követni kell a pörgős párbeszédeket, és ezekre zombi állapotban nem feltétlen van energiám.
Másrészről meg az egykamerásoknál sokszor vannak olyan részek, amik inkább dramedynek minősülnek, a többkamerásokon viszont mindig biztosan lehet mosolyogni.
Aztán meg meg kicsit régimódi is vagyok, nekem századszorra is bejönnek az ezeréves poénok. :)
Ha választhatok mindig inkább többkamerásat nézek előbb, kivétel talán most a Mindy, az egyedüli egykamerás, amit hetiben követek.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz