login |

Pilot-mustra: Marco Polo – 1×01 (+1×02 és 1×03)

2014. 12. 17. 16:33 - Írta: winnie

27 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Egy sorozat aminek minden porcikájából süt az epikusság – jöhet? Illetve pontosítanék, az epikusságra való törekvés. A Netflix-nek sokféle sorozata van már, jövőre is rengeteg újdonsággal előállnak, de a Marco Polo-hoz hasonló nagyszabású történelmi kalandjuk eddig még nem volt. A szériát eredetileg a Starz-ra tervezték, azonban ők hosszas előkészítés után passzolták, így a Netflix csapott le rá, hogy nagyjából 90 millió dollárt beletolva elkészítse a saját Rome-ját, vagy ha más nem, Vikings-ét.

Az 1270-es években járunk a Távol-Keleten, Kubiláj kán hatalmas birodalmának szívében. A mongol hatalmasság seregei szép lassan terjesztik ki befolyásukat a világra, Kínának csak egy apró szelete képes ellenállásra (a Szung-dinasztia és Xiangyang fallal körülvett városa), de emiatt komoly hadviselés folyik a két fél között, úgy mint saját soraikban is. Ilyen körülmények között kerül az uralkodói udvarba egy olasz kereskedő család fia – először fogolyként, majd pedig kissé szabadabb szolgaként.

MARCO POLO – 1×01 – 6,5/10

Szerintem ezentúl így fogjuk kezelni a Netflix-sorozatokat, legalább 3 rész után írunk róluk, mert nem a Marco Polo az első, aminek a szerkezete a szolgáltató darálós modelljéhez van tervezve. Ez persze megnehezíti az egyszeri néző döntését, hiszen bár nyilván előfordulhat, hogy valakit már a kezdés beránt, sokak esetében csak az első epizód nem lesz elég ahhoz, hogy normális véleményt alkosson. (Azt sem mondom, hogy 3 elég, de azért nagyjából már látni, hogy mi volt a készítők elképzelése.)

A számára teljesen új világba csöppenő Marco Polo szemén keresztül ismerhetjük meg Kubla kán birodalmát, annak felépítését, a kezdés nagyjából erre az alapozásra, a hangulat megteremtésére épül, amihez nagyon sokat hozzátesz a változatos és nagyon, már-már tankönyvszerűen keleti zene (az 1×02-ben marha jó volt az Enigma-féle The Eyes of Truth mongol népzenei alapját hallani), illetve a nagyon szép díszletek és részletes jelmezek. Viszont félreértés ne essék: az első részek alapján ez a sorozat a cím ellenére nem feltétlenül Marco Polo-ról szól.

Az effélére szokták mondani, hogy van benne valami monumentalitás. A Marco Polo helyenként nagyon látványos, iszonyatos szép felvételek vannak benne, nem fukarkodtak a drága díszletekkel, bár nyilván elég sok jelenet játszódik trónteremben, sátorban, a négy fal között.

És az is természetes, hogy a hatalmi játszmák és intrikák a hangsúlyosak, nem pedig a nagyszabású csaták (lesz ilyen is, vagyis volt, gondolom) vagy a vérengzés, azért ezt kompenzálja a közelharci jelenlét (kung fu-kiképzés rendel!) és egyéb gyilkossági formán. Mindenesetre amikor megnyílik egy kicsikét a sorozat világa, akkor az igen hatásos.

A több, kvázi anyanyelvi angolos, ázsiai származású színész miatt ezúttal nem volt bennem a zavaró érzés, ami akkor tör rám, amikor kínai karakterek egymás között tört angolsággal beszélgetnek. Sőt, kifejezetten üdítő volt a Marco Polo nyelvezete, ami annak köszönhető, hogy a párbeszédek inkább csak információ közlésre szolgáltak, nem írói bravúrkodásokra. (Aki végig képben akar maradni, annak tényleg érdemes odafigyelni az elhangzottakra, mert komoly mankót jelentenek bizonyos dolgok és viszonyok megértéséhez.)

De épp utóbbi miatt, az elbeszélő, történetmesélő jelleg miatt nem volt igazán erős a kezdetekben a karakterizáció. Nem mondom, hogy hiányzik, szerintem működik ez a fajta megközelítés, de legalább a főhősnek azért idővel érdemes lesz komolyabb személyiséget adni, akár visszatekintésekkel, mert vele kapcsolatban az első két órában eléggé a sötétben tapogatózunk. Szimpatikus fiatal olasz gyerek, szereti a szóvirágokat és kész. Semmivel sem tűnik ki, nem túl érdekes.

De ugyanez a helyzet a többiekkel: hiába nagyon jó Benedict Wong, mint Kubla kán, maga a figura elég 2D-s eleinte, csak pöffeszkedik és fenyegetően “jelen van”. A többiek között pedig ott a HúDeGonoszIntrikus, az ElnyomottDeErősNő meg a FeltörekvőIfjú, de kiemelni mindössze a leghálásabb karaktert, Hundred Eyes-t tudnám, akiről dettó nem tudunk sokat, de mégiscsak vak és kungfuzik (vagy mi?). De ez megint a modellnek is köszönhető, az 50-60 perces részek ellenére nem akarnak minden(ki)t alaposan bemutatni a legelején.

A Marco Polo egyértelműen azoknak ajánlható, akiknek bejön a popcornos történelmi műfaj, bár egyelőre még biztos nem lesz belőle új Rome, az pedig, hogy a Vikings-szel mennyire emlegethetjük majd egy lapon, az évadzáró után eldől. Nem lesz könnyű fellépni a konkurencia mellé, nem is fog menni azonnal, de az esély megvan rá, ennek a majdnem misztikus világnak is bőven vannak egyedi vonásai.

Fura módon számomra most jött elő először Netflix-sorozatnál az, hogy ha heti szériáról lenne szó, akkor lehet, hogy kaszálnám, mert hiszem, hogy elveszne a zajban, elfeledkeznék róla. Azonban egy hosszú, 10 órás filmként kezelve simán le tudnám nyomni anélkül, hogy bennem lenne a darálás által keltett, “pipáljuk ki”, “tudjuk le ezt is” érzés. Szóval annak ellenére, hogy az első részek alapján nem kiemelkedő, “csak” korrekt a Marco Polo, simán megnézem. Előzetesen sokkal szkeptikusabb voltam.

ui: Jó látni egyébként ennyire brutálisan nemzetközi produkciókat. Alapvetően amerikai sorozatról van szó, de a címszereplője olasz, a legtöbb kiemelt szereplő kínai (bár bőven vannak angol és amerikai származásúak is közöttük), a rendezők pedig norvégok (ők készítették a Max Manus-t és a Kon-Tiki-t, s nemsokára nekiállnak Pirates of the Caribbean 5 rendezésének). A forgatás pedig zömében Kazahsztánban és Malajziában zajlott.

27 hozzászólás Ne habozz!

Shyllard - 2014. 12. 17. 16:57

Én gyorsan le is daráltam az egészet, érdekes élmény volt az biztos. Az elején tényleg kicsit még az egészbe való belecsöppenés van, de miután már maga Marco Polo is kezdi magát otthon érezni, úgy az 5. résztől már nagyon belendül az egész sorozat. Remélem lesz második évad, mert jó volt valami ilyen monumentális sorozatot látni, bár az intrikázás néha nagyon gyerekcipőben járt, (10. rész végi “cliffhanger” már jó előre kiderült pl) de a színészek a gyengébb pillanataiban is hátukon viszik a jeleneteket.

Lemoni - 2014. 12. 17. 17:20

Az 5. résznél tartok, a véleményem hasonló a kritikában leírtakhoz. Nagyszabású, hömpölygő történetfolyást szeretnének mutatni, de annak egyelőre kevés. Ami nekem nagyon érdekes lett volna, Marco és a karaván utazása, a nehézségek míg eljutottak Kínába, na azt gyorsan lerendezték, cserébe megkaptunk minden klisét a szuper kung futól az aranylótuszig, amit egy nyugati műveltségű néző elképzel arról a korról és népekről. A karakterek is egytől egyig ismerősek, nem a személyek, hanem a jellemük alapján. A címszerepet játszó színész látványra kellemes, de nagyon rutintalan még egy ilyen volumenű karakterhez. Erősebb karakterizáció jobban használna a sorozatnak, mint a meztelen női mustrák, de ez utóbbit nyilván egyszerűbb megvalósítani. A külső jelenetek nagyon jók, megkapó a táj a kopársága ellenére is. A nem tökéletes megvalósítás ellenére viszont mégis nézeti magát a sorozat, le tud kötni.

sandor555 - 2014. 12. 17. 17:30

Egy rész után:
Már most imádom. :)

Gringo - 2014. 12. 17. 17:37

A trailer nem győzött meg, de egy ilyen sorozatnak vétek lenne nem megadni az esélyt!

gery89 - 2014. 12. 17. 18:13

Nézős lett, kell ilyen is.

Qedrák - 2014. 12. 17. 19:04

Csak az első rész alapján én is dobtam volna, de azoknak, akik hasonlóképpen éreznek, azt tudom tanácsolni, hogy semmiképpen ne dobják. Egyébként én pont Kubláj figuráját érzem a legkevésbé kétdimenziósnak, főleg a testvérpárbaj okán, de hát ízlések és pofonok. :)

serra - 2014. 12. 17. 19:27

Ez elkerülte a figyelmemet, köszi, hogy szóltatok. Egyébként ez a kardos meztelen néni mindig ki van emelve, ha a filmről van szó. Gondolom kizárólag a harctudása miatt. :)

hallak65 - 2014. 12. 17. 20:59

Nekem tetszett. A formátum jó. Imádok sorozatot darálni, ha megragad az elején. A meztelen harci jelenet hatalmas, még a nagy vásznon is simán megállná a helyét. Kár h a folyamatos pg13 mizéria miatt sose fogunk ott ilyet látni.
A khan-t játszó színész meg remélem nyer valamit. El lop minden jelenetet.

winnie - 2014. 12. 17. 21:49

“Egyébként én pont Kubláj figuráját érzem a legkevésbé kétdimenziósnak, főleg a testvérpárbaj okán,”

egyrészt az nem a pilotban volt, másrészt az eső 3 rész abszolút egy tipikus uralkodói karaktert testesít meg. erős kezű, kegyetlen, de másik kezével tud simogatni is, stb. nem mondom, hogy nem jó a karakter, csak annyit nem tudunk meg róla az elején, amennyi érdemes lenne.

a testvérpárbajt pedig kifejezetten nem sorolnám ide, mert azt a felesége intézte úgy ahogy, neki kábé beleszólása sem volt, amit tett, az nem ő volt. ettől még a jelenete a testvérével, a színésznek is köszönhetően, nagyon jó volt.

matrix33 - 2014. 12. 18. 00:24

Ledaráltam gyorsan most 3 részt, azon kívül, hogy kicsit problémás volt az angol tudásommal nézni, és 1-2 szó miatt meg kellett állnom, hogy szótárazzak, igazából zseniális. A látvány, a zene lenyűgöző, ezerszer jobbnak tartom, mint pl. a Trónok harcát, ha már a költségvetés okán eleve adja magát a látványbeli összehasonlítás. Kublaj Kán tényleg ellopja a show-t, Marco Polo karaktere gondolom folyamatosan fejlődik, de most még ő kevés.
Az első 3 rész alapján nálam 7,5, de ahogy haladok előre fokozatosan jobbnak érzem. Tök ugyanaz a kategória, mint a House of Cards, hétről hétre lehet nem kötne le úgy, de egyben valóban mint valami 10 órásra nyújtott film. Azért én már a pilot alapján is néztem volna, meg hát mint “történelem mániás” nálam előnnyel indul minden ilyen sorozat, és még a kicsit igénytelenebbeknél is meg tudok maradni, szóval remélem ez megél jó néhány évadot. Amúgy annyira nem nevezném “popcornosnak”, ez azért degradáló, ennél sokkal jobb ez, persze lehet elfogult vagyok, mert hamar beszippantott (konkrétan már a trailer is :).

winnie - 2014. 12. 18. 04:36

“Amúgy annyira nem nevezném “popcornosnak”, ez azért degradáló, ”

nem a sorozatot nevezem annak (és nem is akarnám degradálni), hanem szerintem a popcornosabb stílus rajongóinak bejöhet. aki túl mély dolgokat keres, komplex karaktereket, annak 3 rész alapján(!) nem feltétlenül ajánlanám. de nekik is bejöhet.

évad végén már jó eséllyel mást fogok írni.

montanosz - 2014. 12. 18. 08:48

Egész kellemesre sikeredett.
Akár így is történhetet volna, bár véletlenül jó húsz éve foglalkozom a mongol történelemmel is, jó volt, köszi a felirat készítőnek is!

Furaha - 2014. 12. 19. 23:18

Én még csak a 4. résznél tartok, de ez a rész eszméletlen jól sikerült, a vége meg konkrétan szíven szúrt. A hangulata is teljesen beszippantott, nagyon-nagyon tetszik.

PRSPCT - 2014. 12. 20. 17:27

teljesen jó ez a széria, csak kellett egy kis idő, mire elvonatkoztattam a 82/83-ban készült olasz sorozattól…

zolkien76 - 2014. 12. 21. 19:59

Felkerült az idei top tízembe! Más megközelítés, mint anno a nyolcvanas évekbeli sorozat, talán egyeseknek giccses de nekem az első 5 rész alapján 5 az 5-bol az osztályzata.

winnie - 2014. 12. 24. 06:58

milyen volt a régi sorozat, miben különbözik ez megközelítés tekintetében?

rosickyz - 2014. 12. 24. 15:13

Három részen vagyok túl. Nézős lett, bár a főszereplő (?) egy nulla (a karakter, és a színész is), de minden más téren átlagon felüli. Benedict Wong meg zseniális.

VicGilson - 2014. 12. 24. 21:47

Nem rossz kis sorozat (éppen a felénél tartok), valóban, de:
– a címszereplő srác tényleg gyenge a szerepre (bár magát a karaktert is vehették volna hangsúlyosabbra, kicsit “karakteresebbre”),
– a szereplők jó része baromi egysíkú, vagy még jobb, ha azt mondom: már az első egy-két részben ott vannak az unalomig ismert, sőt elcsépelt karakterek: Lady Terminator (sokat pucérkodó kardozós néni), Lady Terminator 2 (a birkózós csaj), tipikus főgenyó (Tücsökminiszter), tipikus faszacsávó (Százszem) stb.

Ha nem kezdenek valamit a szereplőkkel, akkor ez így, minden erénye dacára is csak közepes lesz.
Erények: nagyon szép helyszínek, díszletek, jó zene, helyenként jól eltalált hangulat és/vagy cselekmény, illetve a Kubilájt alakító Benedict Wong kimagaslóan jó alakítása.

Csak a karakterek 99,9%-a annyira sablonos, hogy folyamatosan azt érzem, mindegyiküket kijátszottuk anno 20 éves magusozás közben.

VicGilson - 2014. 12. 24. 23:54

Egy kis helyreigazítás :)
– inkább főintrikus, nem főgenyó (de azért eléggé genyó);
– “…anno 20 éve, magusozás közben”.

De egyébként fenntartom a hasonlatot: folyamatosan az az érzésem, hogy olyanok a karakterek, mintha egy (fantasy) szerepjáték balul sikerült moduljából másztak volna elő.
Ez egyébként szerintem nem csupán erre a sorozatra jellemző a kortárs filmművészet (igazából mindegy, hogy sorozat vagy film: egyre megy) alkotásai közül.

VicGilson - 2014. 12. 25. 07:00

winnie – 2014. 12. 24. 06:58

Az sokkal emberléptékűbb volt: nem volt teletűzdelve szuperemberekkel, ennyire sablonos karakterekkel. Sokkalta árnyaltabban közelítette meg Marco Polo személyét: rálátást adott a múltjára; rendesen felépítették az egész személyiségét, ott valóban kaptunk egy EMBERT. De ez igaz a többi szereplőre is: a kezdetektől volt mélysége Kubilájnak, a trónörökösnek stb.
Teljesen más volt a viszony Marco Polo és az apja között. Részletezték az utazást, annak fáradalmait, veszélyeit, viszontagságait – és mégis jutott idejük a Kelet bemutatására.
Ennio Morricone pedig feledhetetlen mesterművet alkotott: gondolok itt az egész soundtrackre (speciel a zene itt is nagyon jó).

Az egy 10/10 sorozat volt.
Ez (eddig) egy egész jó, nézhető sorozat, de valahogy olyan érzésem van, mintha megcsinálták volna a Trónok harcát Marco Polo cím alatt…

Qedrák - 2014. 12. 26. 10:52

Most, hogy végigdaráltam, kezdem érteni, hogy a kritikusok miért húzták le nagyon a sorozatot, (winnie 6,5 osztályzata például kiemelkedik a mezőnyből. :P).

A látvány fantasztikus, aki tudja, nézze meg HD-ben, látszik, hogy a költségvetéssel nem spóroltak. A zene szintén jó, megadja a keleti hangulatot, ráerősítve a vizuális megjelenésre. A gond ott kezdődik, hogy már régen rossz, ha egy sorozatnál az első két dicséretet érdemlő pont a látvány és a zene.

Számomra a sorozatok darálása akkor válik igazán élménnyé, amikor az ember “nem tudja letenni”, és úgy van vele, hogy az előző rész vége után feltétlenül meg kell néznie a következőt. A Marco Polonál összesen két rész után éreztem úgy, hogy azonnal folytatni szeretném, ami nem túl jó arány.

Még az sem lett volna gond, amit többen joggal emlegettek, hogy abszolút sablonos karakterekből építkezik a sorozat. A legnagyobb probléma szerintem a forgatókönyvvel volt. A főbb karakterek (Marco Polo, Kubiláj, Csia Sze-tao) nagyon kevés mélységet kaptak, a mellékszereplők pedig annyian voltak, hogy rendesen be sem lehetett mutatni őket. Dzsingimet például hiába szánták valamiféle udvaron belüli ellenpontnak Marco Poloval szemben, rettenetesen összetákolt karakter lett a végére. Hogy a színészek azért értik a mesterségüket, arra ott van Yusuf példája, aki konkrétan a biodíszlet szerepét töltötte be, egyetlen részben lett elmélyítve, és ott végül egy jól megírt jelenetsor végén el is lopta a showt a főszereplőktől. A női karakterekből pedig alig lehet kiemelni valakit, Mej Linről azon kívül, hogy kiválóan tud harcolni, és imádja a lányát, nem sokat tudunk meg, pedig még egy flashbackkel is próbálkoztak, a másik erős női karakternek szánt Khotulun pedig kevés játékidőt kapott. Kokacsin története nagyon alá lett rendelve a kötelező szerelmi szálnak.

A szezonvégi cliffhanger pedig annyira semmilyen volt, hogy nem csodálkoznék rajta, ha a negatív kritikák nyomán a Netflix úgy döntene, hogy nem tol bele még egyszer egy Trónok harcányi lóvét a sorozatba.

sehrezad - 2014. 12. 28. 22:52

Ja, hogy az cliffhanger volt a végén? :D
Tényleg jól meg van egyébként csinálva a sorozat, de valami hiányzik is belőle. Az utolsó rész elég jó példa erre, azzal együtt, hogy itt azért valamivel több statiszta is elférhetett volna az ostromjelenetnél (főleg Szung részről).

SPOILER
De elég gyorsan bedarálták a győzelmet, a szezon főellenségének (aki egyébként szerintem elég jó karakter volt, én néha még drukkoltam is neki) némileg szánalmas lenyomásával a Mester és tanítványa által. Aztán gyors kezelés és öribari a herceggel, visszalovaglás és az utolsó pár percet igazán nem is értettem, hogy ez hogy.

Azért voltak szép pillanatok, nem bántam meg, hogy megnéztem.

montanosz - 2014. 12. 30. 07:45

3rész után némileg változott a véleményem, pontosan nem tudom mi, de már negyedjére futok neki, most hogy a régi sorozatot említettétek neki futottam, és valahogy élethűbb (feltéve ha tudhatunk talán egy 13századi fejjel gondolkodni és érezni)

na mindegy a mostani sori csili-vili ellenére, meg a képtelenül egyenforma főszereplő miatt nem emlékezetes

Qedrák - 2014. 12. 31. 14:17

sehrezad:

Gondolom, hogy annak szánták, hiszen abból az derült ki, hogy ő küldte az aszaszinokat Kubilájra. :)

fireblade - 2015. 01. 18. 12:07

Szerintem jó kis sorozat volt, sose rosszabbat..hibák persze, meg karakterizálás..10 résztől mit vártok:)

Kérdés, tudható valami a magyar szinkronos jövetelről?? esetleg?:)család idösb tagjai ne olvasnak :)

winnie - 2015. 01. 21. 10:02

netflix sorozatok eddig nem nagyon voltak hazai csatornákon, szóval passz

bulkin - 2015. 08. 01. 21:16

Még csak a pilotot láttam, de már most jobban berántott, mint a Viking, aminek az első évada zseniális volt, de a harmadikat nem tudtam befejezni, és most nálam kaszaközeli.
A tökös vikinggyerekek, akik azért mentek angliába, hogy jót fosztogassanak, nőket megerőszakolják, megöljék (nem okvetlen ebben a sorrendben), a papokat meg kifosszák, és ha sok a sör, és fordítva történik az se baj, szóval ezekből a vikingekből ilyen földművelő közeli izéket csinálni, mer’ hogy milyen jó az angol termőföld.. hát nem tudom, ja és a csata jelentekben mindig összekapnak vagy 20 vs 30 fő.. Azzal együtt, hogy a főszerepelő jól hozza az azonnal robbanni kész vikinget, jó lesz őt látni a wow filmben.
A Marco Polo viszont üt, a hangulat nagyon jó, a Marco gyerek tényleg színtelen, de Kubilájról a játék alapján tényleg elhiszem, hogy az akkori világ ura. A zene mocskos jó, Kelet ismeretlensége, és tőlünk való idegensége pedig nagyon átjön, én bízom a Netflixben.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz