login |

Not Going Out: mindjárt vége a 7. évadnak – írta userguide

2014. 12. 18. 20:18 - Írta: vendegblogger

6 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Megcsappant nézettség, vegyes, de inkább rossz kritikák; ugyan hivatalos megerősítés nincs, de minden valószínűség szerint a Not Going Out utolsó évadját látjuk, a BBC (és talán az egész brit televíziózás) legrégebben futó komédiája 7 évad és összesen 53 rész után végleg leköszön. Magáról a sorozatról készült már egy remek írás, a folytatás azoknak szól, akik naprakészek. Akik meg nem, azok pótolják. Ha valaki egy kicsit is szereti a klasszikus vígjátékot, annak érdemes.

Kissé rendhagyó kritika lesz ez, hiszen még két rész hátra van (a végső lezárással együtt), de úgy érzem, tökéletesen mindegy, hogy varrják el a végén a „szerelmi szálat”, ez az összképet már nem fogja befolyásolni, szitkomról lévén szó különösebb jelentősége nincs.

Szóval véget ér a Not Going Out, a szánk íze pedig keserű, mert ezt úgy két évaddal ezelőtt kellett volna megtennie. Nyilván nem ér meglepetésként senkit, hogy a sorozat Lee Mack magánszáma, de azért a BBC-nél valakinek feltűnhetett volna, hogy teljesen egyedül nem visz el sok évadon át egy sorozatot. A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Mack ugyanis nem színész, olyan nagyon nem is próbálkozik ezzel, és nálam a stand-upjai is csak a “nem rossz”-kategóriába tartoznak. Az ő igazi terepe az élő műsor, a rögtönzés, a vicces vetélkedő, ebben szinte verhetetlen, előszeretettel hívják is ilyen helyekre.

És Lee Mackhez hasonlóan a Not Going Out is változatlan maradt az évek során, ennek minden hátulütőjével együtt. Az első három nagyon erős évadot két közepes követte, néhány emlékezetes résszel. Aztán az egyetlen minimális ellensúly, Tim Vine is megunta a dolgot, Mack pedig gyakorlatilag egyedül maradt. A BBC válaszul berendelt két évadot a megszokott hat helyett nyolc ill. tíz résszel. Letértél az útról? Hajts még gyorsabban!

A hatodik évadot Mack lenyomta a két lánnyal, produkáltak két közepesnél jobb és sok rossz epizódot, a végén egy ritka borzalmas karácsonyi különkiadással. A hetedik évad előtt megint ment a vetítés, Mack új pilotját kukázták, minden energiáját ebbe öli, végre lesznek új szereplők. Ehhez képest annyi történt, hogy Tim-pótléknak jött Hugh Dennis, de persze őt is random hülyén kezelik, ráadásul nem is szerepel minden részben.

Miért is lett rossz a sorozat? Egyrészt mert a humor gyakorlatilag semmit nem változott. Ugyanazokat a témákat rágjuk át újra meg újra (Lee északi, lusta, buta etc.). A szójátékok, kétértelmű mondatok is csak ideig-óráig szórakoztatóak, ha nincs mellettük más tartalom. Nem egyszer pontosan kitalálható, melyik karakter mit fog válaszolni, hogy Lee egysorosa összejöjjön.

Bobby Ball karaktere (Lee apja) a sorozat talán legnagyobb rejtélye, nem értem, miért jó, hogy olyan lett amilyen, de lehet, hogy ebben a vele kapcsolatos előítéletem is szerepet játszik (Ball a nyolcvanas években képes volt Lada Nivát reklámozni Nagy-Britanniában). Talán valami komolyságot akartak vele vinni az egészbe (otthagyta a fiát, alkoholista, stb.), csak az nem világos, miért volt erre szükség, miért kell egy aláröhögős szitkomból dramedyt csinálni?

De a legnagyobb probléma nálam a teljes hiteltelenség. Mi a bánatot keres Lee ennyi idő után Lucy lakásában? Miért nem dobta ki már réges-régen? Mi köti össze Lee, Lucy és Daisy karakterét, ami miatt együtt járnak nyaralni? Nem várok hatalmas karakterfejlődést egy vígjátéktól, de azért valahol valami értelmet illene vinni a történetbe, régen rossz, ha az összes szereplő csak biodíszlet, aki a főnöknek szekundál.

Nem állítom, hogy nézhetetlenül rossz lenne a hetedik évad, kis mennyiségben Mack azért még így is szórakoztató, de a Pointlesses epizódon kívül megint semmi érdekeset nem sikerült összehozni. Elfogadom, hogy a NGO a létező leghagyományosabb szitkom, jellemzően klasszikus elemekből építkező bohózatokkal, de ha ennyi részt gyártunk, ahhoz egyszerűen több karakter kell.

A búcsú tehát keserű, főleg azért, mert az elmúlt tíz év terméséből talán ez lesz az egyetlen igazán klasszikus, mindenki számára fogyasztható brit vígjáték, az összes többiből hiányzott valami, hogy ezt a jelzőt kiérdemelje. Emlékezetünkben inkább a régi epizódokat őrizzük meg, mondjuk minden idők egyik (ha nem a) legjobbját, a 3×02-t vagy a szintén zseniális 2×04-et.

6 hozzászólás Ne habozz!

FrankLuck - 2014. 12. 18. 20:56

Szomorúan olvasom a kritikát, de sajnos igazad van. 3 éve ha valaki megkérdi, hogy mi az 5 best sitcom ever, mindenképpen felsoroltam volna a Not Going Outot is. Nem szuperintelligens, formabontó, bármi, de volt anno olyan este, hogy egy 2-3 órás S2 vagy S3 dara után fizikailag rosszul voltam a visítva röhögéstől. Hiába a nagy kedvencek, nekem ezt az élményt a Not Going Out hozta (illetve a My Family fénykorában), az amerikaiak közül semmi.
A mostani évadból két részt láttam eddig, az első részt két részletben. Kínos, de nem a jó értelemben, nézni is rossz a szenvedésüket. Be fogom fejezni, de igyekszem az utolsó évadokat azonnal elfelejteni. Sajnálom, hogy nem kaszálták el két éve, mert így az egész sorozatot nem tudom jó szívvel ajánlani (az első pár évadot igen).

gromit - 2014. 12. 18. 21:41

Ez nem realista dráma, hanem egy idióta szitkom. Engem a Jóbarátokban se zavart, h az ő anyagi helyzetükben nem engedhették volna meg, h azon a környéken olyan lakásban lakjanak :)

Szerintem a leghiteltelenebb dolog, hogy hogyan lehetett Daisy Tim barátnője, de ezt az apróságot leszámítva, imádom, h annyira idióta karakter :)

Alkoholista aputól én is a falnak megyek, Hugh Dennisnek meg nem sikerült _egy_ karaktert kitalálni, nem csak a szomszéd figurája következetlen, de még a pilóta is ő volt (bár csak hangilag)

“a humor gyakorlatilag semmit nem változott” – ez igazából nem baj, sőt, megbízható pontot jelent péntek esti agyzsibbadásnak. Az igaz, h számomra is eléggé hullámzó, de ez inkább az adott rész történéseitől függ, azaz hogy viccesen kínos helyzetbe sikerült-e belelavírozniuk magukat, vagy csak kínosba. Az egyik részt én se bírtam végig, de a Pointless nagyon ott volt, és nekem a gyerekcsinálós és a gépeltérítős is tetszett.
Általában is azokat a részeket találom viccesnek, amikor nagyon nem notgoingoutolnak, a horror-kempingezős a kedvencem, de a tavalyi síliftesen is szakadtam.

Én egyáltalán nem bánom, hogy ilyen sokáig tart(ott), 1-2 kínoskodós részt leszámítva nekem még mindig vicces tud lenni, amit viszont sok más szitkom nem mondhat el magáról a mai felhozatalban. Persze én alapból szeretem a szójátékokat.

(Szerintem amúgy a Miranda is klasszikus (lesz). Oké, az nem való mindenkinek, de éppúgy vannak olyanok is, akiknek humorilag ez is bejönne, de Lee Mack meg nem.)

deku82 - 2014. 12. 18. 22:54

Ez még megy? :O
Annó megnéztem az első 2,5 évadot, és imádtam, de még angol feliratot sem találtam a maradék részekhez. :(
Azóta eltelt jó pár év, lehet nekimegyek újra.
Ameddig láttam 10/9 volt.

altezza - 2014. 12. 19. 21:29

Nem mondom, hogy minden epizód olyan, hogy leesek a székről, de szerintem jó műsor.
Sajnálom, hogy vége lesz!

d - 2014. 12. 20. 10:23

fu, nezhetjuk vagy oten :D

userguide - 2015. 05. 14. 10:44

Mégsincs vége a sorozatnak, legalább egy karácsonyi special idén is lesz, de Mack állítólag hosszabb távra is tervez.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz