login |

Finálé előtt: Homeland – írta Marcello

2014. 12. 19. 18:00 - Írta: vendegblogger

20 hozzászólás | kategória: kritika,

„Üdvözlünk, kósza sorozatnéző, ki váratlanul ide tévedtél!” – sugallta a Homeland az idei évadnyitó epizódjában, amely akár arra is érdemes lehetett volna, hogy új rajongókat szerezzen magának. A folytatás pedig arra, hogy régi, elveszetteket hódítson vissza.

Lendületes és feszültséggel teli résszel indították a készítők ezt a szezont, hogy aztán egy csapással összezavarjanak mindenkit a nyitány második epizódjával. A pörgős politikai thriller után kaptunk egy kevésbé színvonalas családi drámát, mi pedig, a sorozat rajongói értetlenül és fintorogva álltunk fel a székünkből. Ezután egyszerre foganhatott meg mindenkiben a gondolat: mégis mi a fenét akarnak kihozni ebből a készítők?

A harmadik epizód végeztével sem derült ki egyértelműen az írók célja: jónak jó volt, de még mindig nem az igazi. Előkerültek érdekesebb történetszálak, azonban velük együtt érkezett más is, aminek már kevésbé örültünk. A cselekményt okosan szőtték a Alex Gansa-ék, de az évad első felében még nem lehetett egyértelműen leszűrni, hogy vajon jó lesz-e ennek a vége.

Bíznunk kellett a történetben, hogy talán előbb-utóbb visszaköszön a régi színvonal, vagy annak legalább egy töredéke. Bíznunk kellett, de ez igencsak nehezen ment, hiszen a harmadik évad után valahogy nem tudtunk hinni abban, hogy a végeredmény ezúttal tényleg ütős lesz.

Az epizódok hétről hétre hasonló kaliberű színvonalat szállítottak, ami ugyan bizonyos szinten megnyugvást nyújtott, de az igazi, vérbeli rajongók talán hiányolhatták azt a régi Homelandet, amely anno majdhogynem részről részre képes volt az állunkat a padlóra varázsolni.

Aztán hirtelen megtörtént a csoda: a 4×06-ban a készítők elsütötték az évad első nagy meglepetését, és innentől kezdve a sorozat szárnyalni kezdett. Ez volt az első olyan rész hosszú idők óta, minek megtekintése után elborzadva meredtünk a stáblistára, miközben a sorozat íróit egyszerre szidó és istenítő gondolatok keringtek a fejünkben.

Talán nem véletlen, hogy a heti legjobb sorozatepizódos szavazásoknál a 6. epizód óta a Homeland vagy első vagy második. Spoileresen folytatom a tovább mögött.

Aján halálával együtt megszűnt a lassú történetvezetés, és a Homeland visszatért a régi önmagához. Innentől kezdve olyan izgalmas, körömrágós részeket szállítottak a nézőknek, hogy az ember időnként még levegőt venni is elfelejtett közben.

Saul parkolópályára küldését egy ügyes rablással oldották meg: az egykor még határozott férfi, aki annak idején rengeteg szakmai és magánéleti tanáccsal látta el Carrie-t, mostanra már megöregedett, és ezt csak apró, finom jelekkel érzékeltették számunkra. Például amikor az évad elején elmeséli Carrie-nek, hogy milyen műveleteket kell elvégeznie, de a nő csak egy széles vigyorral felel rá, jelezvén: már megtette.

A pillanat, amikor Saul is rájön a létének értelmetlenségére, a 4×08-ban teljesedik ki. Rádöbben a helyzet kilátástalan mivoltára, ezért csak egyetlen lehetőséget talál, hogy ne tegye semmissé a CIA több éven keresztül tartó munkáját: az öngyilkosságot.

Kevés olyan sorozat van, aminél a néző valóban képes elhinni, hogy egy szimpla évadközi részben meghalhat az egyik főszereplő. A Homeland ezek közé tartozik. Talán egyedül vagyok vele, de én komolyan aggódtam a vén medve sorsáért: a készítők Ajánnal is mérhetetlenül könyörtelenek voltak, ráadásul az utóbbi két rész is a profizmus határait súrolta, ugyan mégis mi garantálja Saul életben maradását?

A feszültség végül feloldódik: Carrie meggyőzi a mentorát, és menekülési útvonalat tervez neki. Felcsendül a reményteljes, dicsőítő háttérzene, hogy aztán a nézőt átverve Sault ismételten Hakkáni kezei közé juttassa. Szitkozódások tömkelegét hallhatjuk, melyek elsősorban Carrie-re irányulnak: a nő fel is teszi az epizód végén a teljesen jogos kérdést: „Hogy lehet az rossz döntés, ha megmentem valakinek az életét?”

Nem csak ez az egyetlen morális kérdés, amit a Homeland idén feszeget. Rengetegszer elgondolkodom azon: vajon én hogyan cselekedtem volna? Jó döntés-e odaadni a világ legveszélyesebb terroristáit a volt CIA-vezető életéért cserébe? Helyes választás volt vajon, hogy Lockhart odaadta a listát Hakkáninak? Minden egyes kérdésre adott válasznak annyiféle nézőpontja létezik, hogy nincs igazán sehol sem helyes döntés.

Carrie ugyan igyekszik mindig úgy cselekedni, hogy választása a lehető legkevesebb áldozattal járjon, ám még így is számos ember vesztette életét az egyes döntései miatt. Kíváncsi vagyok, vajon a közelmúltban ért sérelmei majd meglátszanak-e a személyiségén. Várok tőle egy valóságos kirohanást (ezt talán Fara halála és Max monológjai készítik elő), az édesapja halálával pedig azt hiszem, igazán közel vagyunk egy ehhez hasonló a jelenethez.

A gyász ilyen életszerű, korántsem erőltetett formáját nemcsak sorozatban, de még filmvásznon is ritkán látni. Tagadhatatlan, hogy a készítők Claire Danes-szel megfogták az isten lábát. Rajta kívül semelyik másik színésznőt nem tudnám elképzelni a főszerepre, aki hozzá hasonlóan érzékletesen, ám mégis méltóságteljes távolságtartással hozza a kissé őrült, ám szerethető karaktert.

A szereplők közül egyedül Quinnt hagytam ki, akit még fontos lenne megemlíteni. Bizonyos szinten mindig is megérintett a férfi kissé melankolikus alaphangulata, de az igazi szimpátiámat csak ebben a szezonban tudta megkapni. Időnként egy eltévedt kamaszgyerekre emlékeztet: összefekszik ezzel-azzal, hirtelen haraggal bever egyet, váratlan és veszélyes döntéseket hoz, ugyanakkor krízishelyzetben képes tiszta fejjel is mérlegelni a helyzetet (például nem engedte, hogy Carrie lelövesse a drónnal Hakkánit, amikor Saul is a közelben volt).

A Carrie-hez fűződő érzéseivel a készítők rendkívül okosan bánnak: nem nyomják úgy a néző arcába, mint anno Brody esetében, hanem csak bizonyos jelenetekben érzékeltetik, hogy van.

Apropó, Brody! Damian Lewis ebből a szezonból sem maradhatott ki: egy pompás (bár némely ember számára egy kissé erőltetettnek ható) jelenetbe őt is beleszőtték, amikor Carrie öntudatlanul bedrogozta magát. Ezzel az eseménysorral nemcsak kedveztek a karakter rajongóinak, de fel is oldották az előző szezon végéről maradt gyász hiányát.

A férfi iránt táplált érzések tehát nem múltak el maradéktalanul, hanem csak egyszerűen feledésbe merültek. Kettejük kapcsolatának gyümölcsét pedig szerencsére eddig csak két epizódban láthattuk. Amíg csak ilyen kevés jelenetben játszik majd Carrie családanyát, addig egy rossz szavunk sem lehet.

A Homeland tehát ismét a toppon van. Quinn ármánykodásával és Carrie rásegítésével (plusz a rész végi cliffhangerrel) azt hiszem, van rá esély, hogy méltó módon búcsúztassák el a nézőktől ezt a nagyszerű évadot. Teljes szívemből bízom a sikerben, de ha nem is jön össze: legalább az idei nagyszerű részeket már nem vehetik el tőlünk. De hát nem is adnánk oda semmi pénzért!

20 hozzászólás Ne habozz!

LoGi - 2014. 12. 19. 19:29

A 4×02 után hetekkel később megnéztem a 4×03-at, szóval még mindig van 2 rész amin át kell vergődnöm :D A spoileresen folytatom a tovább mögöttre reflexből rányomtam, de utána gyorsan rájöttem, hogy véletlenül se akarom tudni mi fog történni a 4×06-ban, de azért az egyik kép elspoilerezte nekem a gyerek halálát gyorsan :D

Kissur - 2014. 12. 19. 19:55

Hát nem tudom. Engem a 6.rész végén a kölyök halála nem rendített meg. Bár azt hittem, hogy belőle csinálnak terroristát, de így sem fájt a halála. Saul elrablása, Carrie gyógyszereinek ellene fordítása pedig nagyon tetszett, csodálkozok is, hogy eddig nem lépték meg. De nekem ez az évad akkor is furcsa. Nem érzem ugyanazt, mint az 1.évadnál.

stark100 - 2014. 12. 19. 19:55

És most te is gyorsan elspoilerezted a többieknek.

Shannen - 2014. 12. 19. 20:19

Teljesen egyetértek Marcello írásával, nagyon jól összeszedte, hogy milyen fantasztikus átalakuláson (önmagárataláláson) ment át idén a Homeland.

Az évad elején tulajdonképpen csak megszokásból kezdtem el nézni, kb. semennyire nem vártam a valóban rossz 3.évad után. És bár nekem az első 2 rész abszolút tetszett, de utána az Aján-os szál nagyon lehúzta.
De amit a 6.rész óta művelnek az valami hihetetlen. És nem csak azért jó nézni ezeket a részeket, mert tényleg jók és izgalmasak és pörgősek és értelmesek, hanem azért is, mert jó érzés az a tudat, hogy a készítők képesek voltak visszahozni az eredeti első-második évados szintet, vagy legalábbis a közelébe kerülni. Túlléptek a gyenge 3.évadon, tanultak a hibáikból.
Most már csak abban bízom, hogy ez a színvonal még legalább a jövő héten is (hát még jövőre!) kitart.

dildi - 2014. 12. 19. 20:35

Teljesen egyetértek a kritikával. Brody halála után nem igazán tudtam elképzelni, hogyan viszik majd tovább a történetet, de tényleg elég jó lett a sorozat. Az elejét egyben daráltam le az ötödik részig, azóta heti nézős lett. Tényleg néha a hideg futkosott a hátamon, főleg a rész végi cliffhangereken, a legutóbbi részé meg tényleg belecsapott a képembe. Kiváncsian várom mi lesz ebből?

Judit Pecsi - 2014. 12. 19. 20:58

nagyon nagyon jo volt ez a 4.szeria,jobban tetszett,mint az elozoek.Brody halala utan nem tudtam elkepzelni a foytatast:-most mar igen.
nagyon ugyes,hogy talaltak egy olyan kisbabat,aki teljesen a Brodyra hasonlit.

Miss Keamy - 2014. 12. 19. 21:47

Gratula Marcello, nagyon jó írás :)

bëiz - 2014. 12. 19. 22:44

Nagyon jó ez az évad, a Homeland történetében az egyik legjobb. Izgalmas, feszültséggel teli, érzelmes (mikor kell) részek. Komolyan azt gondolom, hogy 8-9-10 pontos részek váltogatják egymãst folyamatosan. Danes meg csak szimplán a legjobb drámai színésznő :) egyébként elfogult sem vagyok, a 3. évad végén majdnem dobtam egy cancelt. Azért indítottam el a negyedik évadot, mert volt egy szabad órám… Egyébként az őszi felhozatalból is (amiket nézek még: TWD, SOA, AHS, Terápia) magasan a Homeland viszi a prímet. Nincs mese, ez most betalált.

Ombre - 2014. 12. 20. 01:05

Marcello! Haqqanit miért nem méltattad legalább három összetett mondatban?

ract - 2014. 12. 20. 01:27

én az évadot nem hasonlítanám a korábbiakkal, tényleg kvázi reboot történt. ez egy klasszikus, pörgős, beépülős kémsorozat most már, amire rettentően ki voltam már éhezve.

roni - 2014. 12. 20. 08:29

Szzuper összefoglaló, köszi, Marcello!

fm! - 2014. 12. 20. 11:49

Amikor Brody újra megjelent, már Dallas-i fordulatnak éreztem, de hál istennek, hogy nem, mert tuti töröltem volna az egészet a fenébe. Így viszont tényleg főnixi feltámadás a sorozat, újra 10/10-es részt is tudott szállítani.

Aredhel - 2014. 12. 20. 12:55

Nekem a 6. rész nagyon tetszett, viszont amit a 7-ben műveltek, az elvette a kedvemet gyakorlatilag az egésztől. Majdnem el is kaszáltam, 4 hétig jegeltem, és csak azért néztem meg egyben a 8. és 9. részt, mert rendre jelölték a hét legjobb epizódjára a homelandeket. Mondanom sem kell, a 8-9-10 újra berántott. Főleg a 10. volt istencsászár. Csak azt nem értem, ha ilyet is tudnak, akkor miért kell néha olyan idegesítő szál, mint Brody, Carrie olykor felbukkanó inkompetenciája, Carrie megőrülése, Brody, ja és nem említettem Brody-t.
Remélem nem rontják el az utsó részt. Sajnos a hullámzó színvonal miatt bmit el tudok képzelni…

pavel - 2014. 12. 20. 20:03

leírom még egyszer, hátha ezúttal nem törlik… biztos valamiért kiverte a biztosítékot.
Szóval nagyon jó évad volt. Bár Brody fantasztikus színész, a végén már nagyon idegesített.
Az egyetlen ami zavar, a nagyon részrehajló bemutatása a konfliktusnak, az ami erőfitogtatás kicsit büdös…

Kissur - 2014. 12. 21. 00:19

Oké, ma ledaráltam a maradék részeket. Az első 5 rész majdhogynem értékelhetetlen volt, utána viszont valami elképesztő, hogy mit csinált ez a sorozat. 8/10 és 9/10 között ingáznak a pontszámaim. Ez… ez… ez valami döbbenet.

MelancholyR - 2014. 12. 21. 16:50

Egyetértek a leírtakkal. Szerintem is a 6. rész óta szinte a legjobb részeket hozza a sorozat történetében.. vagy legalábbis a legjobbak közé sorolható némely epizód. Kíváncsi vagyok a befejezésre.

Sragi - 2014. 12. 21. 17:41

Totálisan egyet értek! Már nagyon hiányoltam ,hogy valaki írjon egy összegzést! Az eleje döcögősen indult és kételkedtem én is! De úgy 6. rész óta valami elképesztően zseniális !!! Nem találok fogást rajta!!!

Gyula - 2014. 12. 23. 12:24

Látta valaki az évadzáró részt? Minden külföldi fórumon porig alázzák. Az iMDB-n 5,3-at kapott (eddig). Mi történhetett?? Pedig annyira jó volt a 6-7-8-9-10-11 rész, hogy szavak sincsenek rá.

winnie - 2014. 12. 24. 05:26

ott van oldalt linkelve a kibeszélő. látták már:) csendes rész volt, ennyi, semmi extra.

Nagy robert - 2015. 11. 29. 11:32

Sziasztok..
Valaki tudja mikor lesz szinkronizàlt 4-5. rész..?
Köszi

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz