login |

The Legend of Korra: vége a Book 4-nek. És a sorozatnak is. – írta jky

2014. 12. 20. 18:59 - Írta: vendegblogger

91 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Nehéz szavakba önteni az érzéseket, amikor az embernek egy általa nagyon szeretett sorozattól kell elbúcsúznia. Kevés olyan sorozat volt eddig, amely képes volt olyan érzelmeket, érzéseket kiváltani belőlem, mint a The Legend of Korra (és persze az elődje, az Avatar: The Last Airbender). Ezek a rajzolt karakterek számomra gyakran sokkal inkább élőbbek voltak, mint a legtöbb élőszereplős sorozatban megformált hús-vér karakter.

Animációs sorozat talán még sosem adott ennyi szerethető és komplex karaktert, melyek képesek voltak annyi érzelmet átadni, mindezt egy abszolút minden korosztály számára ajánlható történetbe csomagolva, még akkor is, ha a Korra legendája már inkább az idősebb (főleg tinédzser és fiatal felnőtt) korosztályra fókuszált.

A Legend of Korra mérföldkő az animációs sorozatok történelmében, és nem csak a profi animációnak, a csodálatos zenének vagy a kitűnő szinkronmunkának köszönhetően, hanem azért is, mert olyan szintre emelte az animációs történetmesélést, olyan kérdéseket vetett fel, olyan témákba mászott bele, amikbe azelőtt animációs sorozat talán még soha.

És ugyan szokás az előbbiekért a két rendkívül szimpatikus és szerény készítőt, azaz Bryan Konietzkót és Michael Dante DiMartinót dicsérni, azért ne feledkezzünk meg Tim Hedrickről és Joshua Hamiltonról sem, akik az írói munka oroszlánrészét végezték, még akkor is, ha az előbb említett duó irányította őket. És ha már szóba hoztam a zenét: Jeremy Zuckerman munkásságát nem lehet elégszer méltatni.

A szezonkezdésnél azt mondtam, hogy örülünk, hogy újra elmerülhetünk a sorozat világában, de ugyanakkor szomorúak is vagyunk, mert tudjuk, hogy ez a kaland lesz a utolsó. Az idő most elérkezett, búcsút kell vennünk a sorozattól, hisz egyszer mindennek véget kell érnie, nincs ez másképp Korra legendájának esetében sem.

Lássuk, hogyan is alakult az „Egyensúly” című „könyv”, és hogy mit is kaptunk a fináléban. A továbbiakban spoileresen folytatom.

Bár nagyon szeretem a sorozatot, úgy érzem, hogy az utolsó évad nem lett hibátlan, így inkább most az elején szeretném letudni a negatívumokat a szezonnal kapcsolatban.

Annak ellenére, hogy a 3 éves ugrás nagyon jót tett a történetnek, és hogy ezután rögtön megkaptunk az egész Avatar-széria egyik legjobb epizódját (4×02 „Korra Alone”), melynek végén jött a szájtátós meglepetés („Nice to see you again, twinkle toes”), úgy érzem, hogy a Kuvira-konfliktus, amely a történet gerincét képezte, túlságosan el lett nyújtva.

Vagy talán jobb, ha úgy fogalmazok, hogy nem volt eléggé kifejtve, elmélyítve, árnyalva a téma ahhoz, hogy kitegyen egy egész évadhosszt. Ez leginkább annak köszönhető, hogy Kuvira karakterét sem érezhettük annyira kidolgozottnak, mint amennyire elvárhattuk volna egy utolsó évados ellenféltől. Gyakorlatilag nem sokat tudtunk meg róla, a céljain és egy minimális háttértörténetet kívül persze. És annak ellenére, hogy az előző évadban Zaheerről sem volt túl sok információnk, mégis, a spirituális volta miatt sokkal karizmatikusabb antagonista volt.

További negatívum, legalábbis számomra, hogy az évadot túlságosan kiszámíthatónak éreztem, már ami az említett főszálat illeti. Nem igazán voltak benne nagy meglepetések, bár azt el kell ismernem, hogy a „Kolosszusra” nem számítottam, ötletes volt Kuvira óriás mechája, látványos is, csak számomra az ilyenekkel mindig az a gond, hogy minél nagyobb és lassabb valami, annál könnyebben sebezhető, és a fináléban történt komoly pusztítás ellenére sem éreztem azt, hogy hosszabb távon komoly fenyegetést jelenthetne.

Na, de térjünk vissza a pozitívumokhoz, hiszen alapvetően jól sikerült a Book 4, sok-sok szép pillanatot adva nekünk. Toph-ot már említettem az előbb: könnybe lábadt szemmel és fülig érő szájjal néztem, mikor megjelent. Nagy öröm volt újra látni a öreg Blind Banditet, főleg úgy, hogy közben „A Birodalom visszavág” előtt is tisztelegtek a készítők.

Ebből már tudni lehetett, hogy a Beifong család újra egyesülni fog, ami be is következett a 10. részben („Operation Beifong”). Ez a rész egyébként nem csak az egyesülés miatt volt szép, hanem az olyan jelenetek miatt is, mint Su és Kuvira harca, ami elképesztően jól koreografált volt. Csak ámultam, aztán utána azon gondolkodtam, hogy vajon mennyit dolgozhattak az animátorok, mire ezt összehozták.

A finálé felé közeledve látszott, hogy az igazi nagy durranást (és gondolom ezzel a büdzsé nagy részét) a végére tartogatták, és sejtettük, hogy a többfrontos támadás és történetvezetés nem fog elmaradni. Az animációt nem akarom hosszasan méltatni, megtettem már többször, több helyen is, továbbra is rendkívül szép volt az egész, leszámítva, hogy a mecha CGI közelről elég steril volt, és eléggé kilógott az amúgy művészi, rajzolt/festett képi világból. De megértem, hogy a sok „járművet” muszáj volt ezzel a technikával animálniuk.

Örülök, hogy mindenkinek volt lehetősége kivenni a részét a történetből, még Pema is kapott egy kisebb jelenetet (ő kapta eddig a legkevesebb játékidőt Tenzin családtagjai közül). De ne feledkezzünk meg Meelóról és a festékbombáiról sem, aki igyekezett hozzáadni a humorfaktorhoz a feszült pillanatokban is. Meelo egyébként az egyik kedvencem a sorozatban, nagyon jól keveredik az infantilis viselkedés, a gyermeki báj, a hősiesség és bátorság a karakterében, le sem tagadhatná, hogy Aang unokája.

Aztán itt volt nekünk a kotnyeles, kezdetben rendkívül idegesítő és antipatikus Wu, akinek a végére azért csak sikerült belopnia magát a szívünkbe (a készítőknek is nyilvánvalóan ez volt a célja). A badgermole-os, éneklős jelenetet a stílusához híven hozta, és végre kész volt a népét védelmezve kiállni és felszólalni, amikor kellett.

Hiroshi Sato visszatérése sem volt nagy meglepetés, hiszen korábban már megvillantották, a végső csatában történt elbukása szép és hősies volt, még ha kicsit „kötelezőnek” is hatott. Az örömteli pillantok tekintetében sokunk számára valószínűleg Varrick és Zhu Li jelenetei voltak képesek „tearbending”-et előidézni. Azt hiszem, hogy most már tényleg szállóigévé fog válni a „Do the thing”.

Zhu Li moon, will you do the thing for the rest of our lives?

Ennél stílusosabb leánykérés nem is lehetett volna. Sir Iknik Blackstone Varrick (ez a név!) karaktere egyébként sokat fejlődött, főleg ha azt nézzük, hogy az előző évadban alig szerepelt egy keveset, és ez ugyanígy elmondható Zhu Li Moonról is, aki tökéletes párja (lett) a szeleburdi feltalálónak.

A másik erős jelenet a fináléban, amikor Mako és Bolin próbálják hatástalanítani az óriást azzal, hogy felrobbantják a spirit vine-ból készült központi magot. A testvérek az ideiglenes konfliktusaik ellenére mindig is kitartottak egymás mellett, ebben a jelenetben pedig nem csak a bajtársiasság, de a testvéri szeretet is megmutatkozott egyszerre.

Az a kézfogás, az ölelés, és az ígéret számomra eléggé baljóslatúnak tűnt, izgultam is, hogy vajon mi lesz, meglépik-e a készítők a még komolyabb drámát a végére, de azt hiszem jobb így, hogy Bolin nem bízott meg teljesen a testvére képességeiben, és inkább visszafordult.

– But for the record, I do not approve. Just get out as soon as you can. Promise?
– Promise.

Kuviráról már ejtettem pár szót fentebb, de azt még meg kell említenem vele kapcsolatban, hogy Zelda Williams – akárcsak a többi szinkronszínész – fantasztikus munkát végzett az erős akaratú és jellemű diktátor megformálásával. Még ha a karakter háttere nem is volt számomra kellően kidolgozott, azért a motivációi érthetőek és világosak voltak, alapvetően nem is tartottam gonosz karakternek, csak a radikális módszereivel átesett a ló túloldalára.

Sajnos a végére Kuvira eléggé elvesztette már a józan eszét, így még akkor is küzdött, amikor a Kolosszus összeomlott, és vele együtt ő is nyilvánvalóan elbukott. A leszakadt ágyú elsütése a végén már tényleg a végső segélykiáltás volt a részéről, ami szerencsére nem torkollott nagyobb katasztrófába, és nem került Kuvira életébe sem, köszönhetően az Avatar erejének. Emlékszünk még, hogy mit mondott a bilincsbe vert Zaheer, mikor Korra meglátogatta őt (a 9. részben)?

You think your power has limits; I say it’s limitless.

Avagy az Avatar ereje korlátlan, csak mind fizikálisan, mind mentálisan, mind spirituálisan készen kell állnia, hogy ezt a korlátlan erőt fel is tudja használni. Talán a Kuvirával való harc végére jutott el Korra oda, hogy képes volt ezeket az erőket mozgósítani?

Miután megnyílt az új portál és Korra és Kuvira is átkerült a szellemvilágba, láthattuk, hogy ők ketten nem is annyira különbözőek, melyet Korra ki is mondott Kuvirának:

I guess I see a lot of myself in you. […] We’re both fierce and determined to succeed, sometimes without thinking things through.

Ugyanazon érem két oldala, a célok lényegében ugyanazok, csupán a módszerek nem. Kuvirára nagy teher hárult, vállára vette a feladatot, hogy békét teremtsen, csupán túl erős eszközökhöz nyúlt. A végén belátta a vereséget és vállalta tettei következményét.

Ezután jött a jól megérdemelt boldog lezárás Varrick és Zhu Li esküvőjével. Wu herceg hozott egy érett döntést azzal, hogy lemondott a trónról, azért, hogy demokratikus állammá alakulhasson át a Királyság.

A végére maradt az a jelenet, ami valószínűleg eléggé megosztja a nézőket, főleg egy eredetileg gyerekcsatornán futó sorozat esetében. A fandomból eredő „Korrasami ship” immár hivatalosan is a kánon része lett ezzel a lezárással. És bár a készítők direkt nyitva hagyták a végét, hogy mindenki döntse el magának, mit lát bele az utolsó jelenetekbe, én azt mondom, nem érdemes túlságosan kételkedni.

Kettejük kapcsolata évadokon át épült, szépen kitaposták az utat a készítők, én személy szerint drukkoltam is ennek, mert elég őszintének és bensőségesnek tartottam kettejük kapcsolatát, úgyhogy részemről teljesen rendben voltak az utolsó képsorok, szép jeleneteket kaptunk.

Végül Tenzin szavaira reagálva szeretnék búcsúzni a sorozattól:

Korra, you’ve transformed the world more in a few years than most avatars did during their lifetimes.

Azt gondolom, hogy Korrának nem csak a saját világát, de minket nézőket, rajongókat, és nem utolsósorban az animációs televíziózást is sikerült (át)formálnia az évek során. És azt hiszem, hogy nem lehetünk elég hálásak a készítőknek a megannyi csodálatos élményért, amit ez a sorozat nyújtott nekünk az elmúlt években. Köszönjük!

91 hozzászólás Ne habozz!

tmat - 2014. 12. 20. 19:37

szomorú vagyok, hogy vége korra legendájának, remélem a jövőben még folytatják az avatar sorozatot, akár korra utáni eseménnyel, akár aang előttivel. nekem a harmadik éved volt a kedvencem, de ez is nagyon jól sikerült. zaheer kár, hogy csak ennyi szerepelt, a kedvenc negatív szereplőm volt

andras94 - 2014. 12. 20. 19:44

Elképesztő egy sorozat volt,minden idők legjobb animációs sorozata.(remélem egyszer folytatják valahol)

sadnic - 2014. 12. 20. 19:47

teljesen egyetértek az írással. bár én örültem volna ha az utolsó könyvben is legalább olyan erős ellenfele lett volna korrának mint az eddigi évadban. h korra a sérülése ellenére és után rá legyen kényszerítve h újra az az erőteljes avatar legyen mint eddig. ez nekm olyan korra előtti tisztelet lett volna. de ezenkívül panaszom nem lehet tetszett és tudnám még nézni!! :D

Cseho - 2014. 12. 20. 20:10

Tökéletesen egyetértek. Lezarasnak pedig nagyon örülök. Igen komoly és merész lépés volt.

Cápi - 2014. 12. 20. 20:20

Ekkora űrt legutoljára az Avatar: The Last Airbender hagyott bennem. Ez a sorozat már tényleg nem gyerekeknek van, de méltó folyttaása volt Aang kalandjainak. Elképesztően hiányozni fog, azt hiszem elteszem a polcra majd, újranézés céljából.
A lezárás meg tényleg nagyon merész lett, akár akarunk belelátni valamit, akár nem :) Ez mindnekinek a szíve joga, viszont akármelyik szemszögből nézzük szerintem, mindenki elégedett lehet az utolsó képkockák láttán. Le kell írjam harmadszorra is, rettentően hiányozni fog a sorozat, nagyon jó munkát végeztek a srácok. Remélem írtok a jövőben arról, hogy miken fognak újfent dolgozni.

Villám - 2014. 12. 20. 20:47

Ritka az ilyen majdnem minden részletben teljesen kidolgozott sorozat mostanság sajnálom is hogy vége lett. Az utolsó két könyv nagyon jól meg lett csinálva bár ezeket szem előtt tartva az első könyv nagyon, de nagyon nem kellet volna. Mondom, ezt úgy tisztában vagyok vele és értem is miért volt jelentősége annak, könyvnek csak valamiért nagyon elüt, nekem a többitől, sőt amikor a második könyv során bemutatták Wan életét egy jó ideig megfordult a fejembe, hogy mi a francért nem róla szól a sorozat. Persze azóta nagyon is megszerettem Korrát és a világot, ami körülötte ki lett alakítva. Tetszettek a kis visszautalások Aang későbbi éveire az, hogy meg merték,mutatni hogy nem feltétlen volt tökéletes apa. Tetszett, ahogy Zukot és Tophot belevonták a dolgokba érződött tényleg az egészen, hogy a két sorozat kapcsolatban van. Egyedül azt sajnálom, hogy Sokka rendkívül el lett hanyagolva nem tudom miért biztos meg van oka, de jó lett volna kicsit róla is többet tudni.
A végének a fogatatását, vagyis inkább az utolsó 5 perc hisztijét nem értem főleg az előző könyvben eljátszott királynő „megfojtása” után miért meglepő ez? Illetve miért kell egyeseknek erőltetni azt, hogy Korra nem… ők csak barátok… (A „csak barátok” elméletet el is hittem volna, ha két perccel előtte Varrik nem pontosan ugyan így nézet volna Zhu Li-re). Nem volt ez olyan vártatlan és légből kapott, mint azt sokan híresztelik fel lett építve a könyv során szépen kicsit gyors volt az iram a végén, de hát ez előfordul sorozat zárás során.
Mint már említettem hiányozni fog a sorozat sajnálom, hogy véget ért főleg hogy a Nick már nem látott benne több potenciált pedig szerintem lett volna még benne. Remélem valamikor lesz folytatása valamilyen formában

JohnGood - 2014. 12. 20. 21:26

a legjobb résszel zárták le a történetet. Eddig azt hittem nehéz döntés lesz, hogy a korra-ra vagy az Over the garden wall-ra szavazzak, de ezzel a fináléval eldőlt számomra a verseny. Hihetetlenül látványos volt a harc mindkét epizódban. Látszik, hogy mindenből a legjobbat akarták adni a készítők. Nagyon szép volt az animáció, nekem még a cgi mecha-k is tetszettek. Végére Kuvira karakterét is meg lehetett érteni, ha ez a kis speech az évad elején jött volna, akkor egyáltalán nem lenne hiányérzetem az évaddal kapcsolatban. Az különösen tetszett, hogy felvázolták kire mi várhat a jövőben, így a lezárás nem fáj annyira, de mindenképpen hiányozni fog a sorozat elnéztem volna, hogy a fire ferrets feléled vagy megkeresik a giant turtle-ket és még a fire nation-t sem láttuk. Talán majd a comics-ban, ha valaha csinálnak korra-sat az aang-es mellett :). Az utolsó pillanatokat pedig megkönnyeztem, tökéletes vég egy tökéletes fináléban Korrara már igazán ráfér egy kis boldogság. Ilyet talán csak a Lost végén éreztem utoljára farewell Korra szép volt együtt amíg tartott(ide most mindenki linkelje mentálisan a well meet again-t én is azt teszem :)

zesku - 2014. 12. 20. 21:28

Fantasztikus volt és hiányozni fog a sorozat és az egész világ, viszont ez az állítólagos Korra Asami románcot valaki magyarázza meg nekem. Nemtom hol láttad Villám, hogy fel lett ez építve, én alapvetően emberi viselkedést tanulmányozok, és nem lett volna bajom ezzel, de nekem annyira indokolatlan és hirtelen jött, hogy nem hiszem el. Érzek én valami ilyesmit benne, hogy ha már elkaszáltak, vége, csapjunk oda valamit ami felkavarja az állóvizet. Pont ahogy azt kell. Aki azt mondja, hogy ez fel lett építve a két karakter között, nyilvánvalóan nincs tisztában a homoszexualitás területével. (Főleg annak tudatában, hogy mind a ketten őszintén szerettek előtte egy fiút.) Ez nem így működik. Tudom, hogy a mai világ nagyon nyomja ezt az éld meg mindenkivel, légy szabad és önmagad, de a valóságban ez nem így működik. Nálam csak barátok, és nem azért mert bajom van vele. Egyszerűen nálam nem erről szólt a történet, de ha valaki megmagyarázza nekem, elfogadom.

mali robi - 2014. 12. 20. 21:38

Nem találom a szavakat… A legjobb sorozatok egyike amit valaha láttam. :)

jesustomer - 2014. 12. 20. 22:20

nagyon lemaradtam úgy látszik.
Én tavaly kezdtem el nézni az első évadot akkor még aang legendája volt (vagy tévedek.. nem vagyok benne jártas) de az az utolsó léghajlító mármint aang. na már most ki az a korra és mi történt aang-al? :D tudom már mit fogok nézni a szünetben arrow és flash helyett. :D

jky - 2014. 12. 20. 23:00

@jesustomer

Az az előző sorozat, az Avatar: The Last Airbender (más címén: Avatar: The Legend of Aang), magyarul úgy is ismert, mint Aang legendája, vagy Az utolsó léghajlító vagy Az utolsó légidomár.

Szóval azt ajánlott megnézni először (3 évad), és utána következik a Korra legendája, ami kvázi folytatása az előző sorozatnak (vagy mondhatjuk úgy is, hogy egy erős spinoff, mert elég erősen kapcsolódik a két sorozat egymáshoz).

Juraviel.Ihuan.Bedvin - 2014. 12. 20. 23:35

@jky

Egy kicsit “vitába” szállnék Kuvira karakterét illetően. :)

A kibeszélőnél már szóba került, hogy lényegében végigjárták az összes IX-XX. századi állam- és társadalomelmélet problémakört (“kommunizmus”, teokrácia, anarchia, fasizmus), szóval felépíteni a negyedik évadot erre a vonalra a szememben több mint elegendő volt, és hozzátenném, a többi sem lett jobban kifejtve. Mindegyik kellő mértékben lett érzékeltetve, hogy mi a főbb gond vele, és hagyott a teret a többi, sorozat fontos elemét képező jellegnek.

Az utolsó rész alapján majdnem bizton ki lehet jelenteni, hogy Korra leckéje, amit az első évad óta nem tanult meg teljesen és rendesen, csak lépésről-lépésre, annak kellett lennie, hogy túllépjen azon az önmagán, amit Kuvirának mond a szellemvilágban.

Ha figyeltetek, Toph is elmondja ezt neki más formában. Arra hívta fel a figyelmét, hogy mit kellett volna megtanulnia az ellenfeleitől. Korra azt nem tanulta meg, hogy legyen képes együtt érezni az ellenfelei céljaival, melyek alapvetően nem voltak rosszak, csak az eszközeik.

Lényegében -ez persze most sarkított- csak legyőzte az ellenfeleit, mindig belecsöppent egy új szituációba, nem tekintette át az egészet. Nem véletlen, hogy lényegében elbukott Zaheeral szemben. Fizikálisan, mentálisan, spirituálisan.

Az egész évad arra épült, hogy kapott egy ellenfelet, aki olyan volt, mint önmaga, és hasonlóságuk ellenére is Kuvira egy sokkal összeszedettebb és precízebb karakter, ezért is bukott el rendre ellene.

Kuvirában önmagát is legyőzte, a régi énjét, a haragos, indulatos személyiséget, aki a lelki válságában visszatekintett rá. Ezért mondhatja, hogy valójában most tekint előre, és most érzi azt, hogy elkezd valóban Avatarként tevékenykedni.

A szememben ez a sorozat egyik üzenete: enter the void, defeat your limit that you can became limitless. Ez Zaheer, a Fehér Lótusz igazi tanítása. Ő Korra mestere volt szintén. Meg kellett tanulnia azt, hogy értse is meg az ellenfeleit, ne csak legyőzze őket. Persze ezt fokozatosan korábban is felismerte, de az adott, új ellenféllel szemben valahogy mindig elfelejtődött. Éppen azért, amit Kuvirának mondott. Ezen kellett átlépnie.

Úgyhogy remek kis antagonistát kaptunk ismét. :)

Még egy dolog. Szerintem a Kolosszus és az Avatar összecsapásának másfajta rétege van. Kuvira azt akarta bebizonyítani, hogy egy modern szuperfegyver egymagában képes kiváltani magát az Avatárt, nincs már szükség rá, sőt, ebben az új korban eltörlődik a “régi”. Lényegében el tud fojtani bármiféle konfliktust, sőt, kivágja az összes jövőbeli konfliktus magvát. A harc tulajdonképpen erről szólt. Kuvira a bukása után el is ismerte.

Nagyon tetszett ez a technika-idomítás ellentét.

Kicsit hosszú lettem, lehet zavaros, remélem érthető. :)

Juraviel.Ihuan.Bedvin - 2014. 12. 21. 00:03

Ugyanakkor, hogy elvegyem az igazságtalannak tűnő élt, Korra akarva-akaratlanul is megvalósította ellenfele céljait, mégha ez nem is volt ennyire egyértelmű számára.

Az első három ellenfele abban különbözik Kuvirától, hogy ők “maguktól” jelentek meg, válaszként egy Korrától független társadalmi feszültségre, míg Kuvirát Korra hívta életre, míg önmagával viaskodott és a legyőzöttségével.

Zaheer épp azzal vitte előre, hogy megmutatta a határait. Ha látod, át is léphetsz rajta.

Szóval, szerintem zseniális a sorozat és az is, ahogy az évadok ellenfelei, illetve a belőlük fakadó tanulság egymásra épül.

energy - 2014. 12. 21. 00:24

Az Avatár – Aang legendája sokkal kidolgozottabb volt ennél a sorozatnál, ahol minden évben új főellenség jött elő. Az utolsó percekben meg bebizonyosodott, hogy igaz szeretet csak két nő között létezhet:) (A Jégvarázs és a Demóna után)Pedig mennyien akarták hogy újra összejöjjön Makóval:D

Lálá - 2014. 12. 21. 00:41

Szerintem senki sem akarta, hogy Korra Makoval jöjjön össze. Abból a borzalomból elég volt az első két könyv. Wu hercegnek kellett volna rámozdulnia a végén Makora. :P Tulajdonképpen összeillenek.
De talán majd a képregényben.
(Ha így lett volna, az bizonyosodik be, hogy igaz szeretet csak két férfi között létezik? Vagy ha Bolin és Korra jönnek össze, akkor az, igaz szeretet csak férfi és nő között van? Nem? Ja, tényleg nem ez volt a lényeg.) :D

werewere - 2014. 12. 21. 00:47

Pár nyitott kérdést azért hagyott ez az évad… például, hogy Kuvira hogy volt képes legyőzni Korrát, miért világított a szeme stb. Erre nem adtak választ, vagy csak lemaradtam valamiről?

CyClotroniC - 2014. 12. 21. 03:58

Én Zaheertól sosem volt annyira elájulva, ha már karizmatikus villain, akkor Amon, még akkor is, ha azt a szezont kicsit lehúzta a probending cucc, de számomra Kuvira érdekesebb volt, mint Zaheer, sokkal pozitívabb pontról indult és sokkal őrültebb célba érkezett meg.

Tetszett a végén, ahogy megmagyarázták a motivációját, nem volt azért hűűű de nagy háttere, de az, hogy magát és a népét akarta biztonságban tudni és az avatár nem volt ott, hogy segítsen, védjen és higgyenek benne teljesen hihető kiindulópont volt, amire jól reflektált az is, hogy akkor változott meg minden benne, mint Korra megvédte őt a saját pusztító fegyverétől. Szerintem ott bízott meg megint benne, hogy ki akar és ki is tud állni értük, ha kell.

A Korra nekem 3-4 okból nő az Aanges széria fölé:
1) maga Korra sokkal érdekesebb és szerethetőbb karakter számomra, akivel sokkal jobban tudok azonosulni
2) talán több jó mellékszereplője volt (igaz sokat az eredeti adott, és az is, hogy az ottani karakterek jóval nagyobb és kerekebb fejlődéseken mentek át)
3) rohadt jól írtak női karaktereket, ami manapság rettentően ritka – bármennyire banális dolog is, én nagyon értékeltem, mert a Veronica Mars óta nem bírtam annyira csaj karaktert, mint itt Korrat például
4) ez a kérdőjeles pont, mert az Aanges gonoszok nagyívűsége objektívan nézve sokkal epikusabb volt, fantasysabb, számomra azonban mégis jobban bejött a történelmünkre reflektáló, realistább hangvétel az egy szezon egy gonosz felállással, ráadásul rendkívül empatikusan kezelték őket végig

Novemberben kezdtem el az 1×01-től darálni és hatalmas élmény volt. Az Aanges szériát is szerettem, de ezért szabályszerűen rajongtam. Idén 4 sorozatot láttam, ami rettenetesen közel állt hozzám, így a fináléig a Korra az idei toplistám 4. helyén szerepelt, de engem annyira megvett a lezárás, hogy feljebb toltam a dobogómra, ahol így most 3 olyan sorozat van, amit rendkívül közel érzek magamhoz és az ízlésemhez, az egyik pedig a Korra.

A fináléhoz pedig még annyit, hogy az akciójeleneteket rendkívül dinamikusan rajzolták meg végig, volt egy-két páratlanul ütős beállítás (Asami katapultálása vagy amikor az “erdőben” Korraról kizoomol a kép a baszom nagy fegyverre). Ezenkívül Varrick és Zhu Li részeit imádtam (3 olyan “do the thing” használat volt, amiből bármelyik hét idézete szintű), a Korra-Asami pedig mindent vitt nálam. Mivel egy hónapja sincs, hogy elkezdtem nézni, én nem mentem bele ilyen shipelésekbe, de valahogy Korran kívül mindig is Asami volt a kedvencem (talán a steampunk és a non-benderség miatt), így rettentően örültem annak, ahogy lezárták az egészet.

Bónuszkérdés bárkihez: szerintetek az avatar világában a populáció hány százaléka bender beleértve az összes embert és nemzetet? Én úgy 5%-ra saccolnám, de azért kérdem, mert olvastam olyat is, ahol valaki azt fejtegette, hogy több a bender, mint a sima ember, ami számomra eléggé fura volt, mert én totál fordítva érzékeltem az arányokat.

Nif - 2014. 12. 21. 06:11

CyClotroniC: szerintem kicsit több mint 5%, mert az első évadban volt egy olyan jelenet, hogy Mako elment egy gyárba energybend-elni. Én olyan 30-40%-ra saccolnám, főleg most, hogy jött egy csomó új airbender. A hatalmas seregeket elnézve szerintem még reális is a szám.

Drunken Whaler - 2014. 12. 21. 08:22

Konkrétan gyászolok. Nehezen tudom feldolgozni, hogy nem lesz több Korrából. Az alkotók példaértékű munkát végeztek. Köszönöm.

Villám - 2014. 12. 21. 09:18

@zesku:
Rosszul fogalmaztam, nekem legalább is nem tűnt olyan légből kapott megoldásnak, de lényegében nem is számít, felőlem aztán lehetnek tényleg csak batártok semmivel nem fog kevesebbet érni a sorozat tőle.

“Aki azt mondja, hogy ez fel lett építve a két karakter között, nyilvánvalóan nincs tisztában a homoszexualitás területével.”

A burkolt lehülyézésre meg abszolút nem volt szükség.

damoqles - 2014. 12. 21. 09:31

“Ezek a rajzolt karakterek számomra gyakran sokkal inkább élőbbek voltak, mint a legtöbb élőszereplős sorozatban megformált hús-vér karakter.”

Már nem azért, de hogy mennyire hús-vér egy karakter, azt nem az dönti el, hogy egy színész a “húsát-vérét” vagy csak a hangját kölcsönzi-e neki.

zesku - 2014. 12. 21. 09:36

@Villám egyáltalán nem lehülyézésnek szántam, bocsánat ha rosszul fogalmaztam, csak a valós életben ez nem így működik közel sem, hogy 2 a történet kezdetén hetero csaj egymásba szeret. Ezt nyomatja a média, hogy bárki beleszerethet igazán bárkibe, nem számít, hogy nő vagy férfi, de a való életben ez nem így működik, ezért szúrta a szemem. Nem csettintésre változik senkinek sem a szexuális beállítottsága. Erre akartam mindössze utalni. Tisztelem a véleményed és örülök, hogy megosztottad, ne haragudj hogy rosszul fogalmaztam, nem ellened akartam címezni. :)

jky - 2014. 12. 21. 10:30

@damoqles

Oké, valóban kicsit furcsán fogalmaztam. De szerintem érthető, mire akartam kilyukadni az élő emberek által megformált, és a -ráadásul kézzel- rajzolt karakterekkel kapcsolatban.

Utóbbi esetben a rajzolóknál, animátoroknál van egy munkafázis, amihez jön még külön a szinkronizálás, ami úgy is történhet, hogy gyakorlatilag “vaktában” nyomják a szöveget, mert még nincs kész az animáció, mikor a szinkron készül. Ez azért nem kis munka, és ennek ellenére sikerült sokszor hihetőbb karakter megformálniuk, mint egy élőszereplős sorozatban játszó színésznek, akik egymaga, egy időben, egyedül formája a karaktert.

@zesku

Nem csettintésre változott, a kölcsönös “érdeklődés” megvolt az előző évadban is, meg azelőtt is, még akkor is, ha az elején nem egészen, mert mindketten Mako barátnői voltak. Épült a bizalom és a kötődés, gondolj csak vissza az évad elején írt levelekre, amikor megírta Asaminak, hogy csak ő érheti meg igazán, amin ő keresztülmegy (vagy valami ilyesmi, pontosan nem emlékszem már, hogyan fogalmazott).

De ha megerősítést akarsz, akkor olvass bele pár fan oldalba, konkrétan egy lány ennek hatására vállalta fel, hogy biszex, mert bár a középiskolában fiúkkal volt kapcsolata, a főiskola idején jött rá, hogy a saját neme iránt is érdeklődik. Ez az évad, és főleg a finálé pedig megerősítette abban, hogy nyilvánosan is felvállalhatja. Nála sem egy csettintésre alakult így, hanem valószínűleg az évek alatt bizonytalankodott, mire rájött, hogy mi a helyzet.

Egyébként a világsajtóba beleolvasgatva rendkívül pozitívan álltak hozzá a fináléhoz.

És sokan dicsérik is, hogy ilyen módon feszegették a határokat a készítők, ezzel kifejezve azt is, hogy attól, hogy valami animációs (rajzfilm vagy “mese”) és attól, hogy gyerekcsatornán megy (ment eredetileg), még lehet érett, komoly és elgondolkodtató. Na és persze az, hogy a szeretet/szerelem akkor is lehet teljesen normális és őszinte, ha nem csak különböző neműek között alakul ki.

jky - 2014. 12. 21. 10:41

Ha valaki esetleg a soundtracket keresné, a rossz hír, hogy sajnos csak az első évad jelent meg hivatalosan, a többi azóta sem. A jó hír, hogy Jeremy Zuckermannek talán sikerül majd kiharcolnia, hogy megjelenhessenek, twitteren jelezte, hogy rajta vannak az ügyön.

Addig is, a finálé vége felé hallható zene “7 The Legend of Korra” néven megtalálható a soundcloud-on, Jeremy Zuckerman oldalán (nem linkelek a szűrő miatt, gugli megtalálja úgyis). Továbbá ajánlom az ott megtalálható Playfest 2014, Malaga című tracket is (van egy a Korrából és egy az ATLA-ból is). Továbbá néhány egyéb track is megtalálható a Korra előző évadaiból.

Reméljük, hogy a teljes soundtrack tényleg elérhető lesz minél előbb.

zesku - 2014. 12. 21. 11:11

Attól még, hogy a legjobb barátaimmal meg tudok bármit beszélni és szeretem őket, nem pedig az exemmel tartom a kapcsolatot a legnehezebb időkben, nem leszek meleg. Alapvetően senki nem lesz így homoszexuális, a biszexualitás pedig nem így működik. Lehet a Wikipédián azt olvasod, hogy vannak emberek, akik biszexnek születnek, de a valóságban nincsenek. Ennek komoly pszichológiai háttere van, ami itt a történetben semennyire nem volt megindokolva. Nekem semmi előítéletem nincs a homoszexuálisokkal szemben, nem nézem le őket elhiheted, egyszerűen ez nem úgy működik, mint a “tv-ben” meg a médiában látod. És nem, ez nem jó üzenet a fiataloknak sem.

Assa - 2014. 12. 21. 11:14

@ werewere

A világító szem ugyanolyan hallucináció volt Korrától, mint az évad elejiek, nem Kuvira szeme világított.

werewere - 2014. 12. 21. 11:16

ah köszi Assa

korum - 2014. 12. 21. 11:36

zesku: ugyanakkor vannak olyan homoszexuálisok, akik ezt csak pár heteroszexuális kapcsolat (esetleg házasság+gyerekek) után tudatosítják magukban. Nem feltétlenül Korra változott meg… talán csak maga sem tudta, micsoda.

Egyébként nekem azért tetszett, ahogy a végét megoldották, mert a fiatalabb nézők számára egyáltalán nem egyértelmű, hogy többek, mint jóbarátok… nincs a gyerekek szájába rágva, hogy ezek bizony most járnak – főleg ha mellétesszük, hogy az összes többi ilyen kapcsolat sokkal explicitebben ki volt fejezve – lásd pl. Korra és Mako.
Sőt, felnőtteknél is találkoztam ezzel… aki nem akarja belelátni a végébe azt, hogy Korra és Asami összejöttek, az nem látja bele ;) … nem tudom hogy csinálják, de van ilyen :) és talán jobb is így.

Juraviel.Ihuan.Bedvin - 2014. 12. 21. 12:03

@milesteg:

Az, hogy barátod azért, mert neked nem tetszett a sorozat és érzéketlennek, unintelligensnek “minősített”, az nem jelenti azt, hogy a sorozat többi nézője, kortól függetlenül ugyanezen a véleményen lenne.

Nekem például, miután megnéztem az idei Nolan-filmet, az Interstellart, korántsem tetszett úgy, mint néhány ismerősömnek (fórumos), aki 10/10-eket szórtak rá. Lehet, hogy elenne közülük, aki ugrana arra, ha azt mondnám, hogy nekem ez a film egyelőre korántsem klasszikus, de ettől függetlenül elfogadom, hogy ez a véleménye. Ahogy elfogadom azt, hogy neked nem jött be, törölted.

Azt magyarázd már meg, kérlek, hogy miért kellett ilyen, mondatni támadó hangnemben idejönnöd, hogy kíváncsi vagy hány évesen vagyunk oda egy ilyen rajzolt izéért? Szerintem ez szintén majdnem olyan (burkolt) “minősítés” (mert akár 3X évesen ilyet néznek egyesek), mint amit a barátod intézett feléd.

@zesku:

Tudom egy kommentben nem lehet érdemben kifejteni e témakör komplexitását, de mivel annyira hangoztatod, hogy te, mivel tanulmányozod az emberi viselkedést, fejtsd már ki vázlatosan, hogy (szerinted), hogy működik.

Ahogy írtam a kibeszélő posztnál, valóban időnként valóban prezentálva van az LMBT-témakör filmekben, sorozatokban, klippek, irodalomban. Idézve magamat, “nem hinném, hogy bárkit “meleggé” tenne egy olyan befejezés, amit lehet értelmezni úgyis, hogy két barátnő elmegy együtt “nyaralni”.” A KataraFanSite-on már tudatalatti befolyásolásól is volt vélemény, ami lehetséges, bizonyos területeken, ezt mindenféle konteó nélkül aláírom, de egy ilyen “finom vonású” befejezésnél szerintem ez nem áll fent.

Furcsa mód, én csak a finálét követően hallottam erről a Korrasami kifejezésről, shipről és egyebekről. Eddig csak megnéztem a sorozat-epizódoklat, nem olvasgattam túlságosan utána a külföldi fansiteokon, mégis úgy értelmeztem, hogy ők másképp kerültek közelebb egymáshoz. Lehet ez persze egy felnőtt berögzültség is ered, abból, hogy a férfitársadalom egy része vonzónak találja két közelségét. :D

Ettől függetlenül, ha a készítők valóban az akarták érzékeltetni, ami mellett mi “kardoskodunk”, akkor ezt szerintem nagyon visszafogott és intelligens formában tették meg és szerintem, az elfogadás, mint a sorozat egyik fő üzenete, helytálló.

Azonban a barátság véleményt/értelmezést is alá lehet támasztani, hagy idézem Korra véleményt a FanSite-ról:

“Én még mindig két barátnőként látom őket, ami eléggé közelít a testvéri kapcsolathoz. Szerintem a szerelem túlzás, köztük tényleg épült valami… de egyértelműen nem szerelem. Nagyon mély, nagyon őszinte barátság, de nem szerelem.

Azért nem mert az egy teljesen más érzés. És egy romantikus kapcsolat felépülés az nem így indul, és nem is így végződik. Mindegy, hogy milyen nemekről van szó.

Nos, lehet hogy én vagyok vakegér, de láttam már szerelmes tekintetet, és nekem ez a közös kaland előtti, izgatott arckifejezés volt. Ami tökéletesen passzol az egész jelenetre.

Mert nem értek egyet Markkal, aki azt mondta, hogy a sorozat az egyenlőségről szól. Nem, az csak az első évad motívuma volt. A sorozat az egyensúlyról, és legfőképpen a barátságról szól. Már ha megnézzük az avatar szellemének kialakulását, rájövünk, hogy az avatar lénye nem másból született, mint egy barátságból. És éppen ezért tökéletes volt a végére, hogy nem feltétlen kell szerelem, mert nem az mozgatja mindig a világot.

A barátság érhet százszor többet, mert van, hogy egy barát több vigaszt, több támogatást tud adni, mint bármilyen szerelem. A portál pedig jelképezheti, hogy a jövőbe is ez a barátság visz. Számomra ez volt a végső üzenet, ám ez leszűrhetetlen szerelem esetén.”

Szerintem ez a nézőpont is abszolút helytálló és elfogadható.

@jky:

Lehet átfutottál a kommentemen, de kíváncsi lennék mit gondolsz arról, amit neked címezve írtam. :) Ha nem baj. :)

Juraviel.Ihuan.Bedvin - 2014. 12. 21. 12:27

A KFS-t egy másik kommentelő, noha Korra és Asami “pártbéli”, már soknak tartja, hogy szubliminális üzenetként a “biszexuális zászló” színei vannak elrejtve, amikor a lépcsőrél a portálra néznek. Itt a cikk amit Ben nevű ember linkelt, ahol képkockánként elemzi az író az utolsó képsorokat:

http://heartlighting.tumblr.com/post/105606009782/final-bows-or-korrasami-is-canon-because

lymoee - 2014. 12. 21. 12:33

Nekem személy szerint a kedvenc sorozatom volt mindkét avatar sorozat. Látszott a fejlődés, mind technikailag, mind pedig a mondanivaló “súlyában”. Szépen épült az évek során és mostanra érett meg igazán. Örülnék egy következő spin-offnak is, biztosan nézném, de az erősen kérdéses számomra, hogy mennyi újat tudna mutatni még. Úgy vélem kihozták a maximumot, amit csak egy animációs sorozatból ki lehetett. Tökéletes sorozat pedig nincs és gyanítom nem is lesz. Mondjuk soha nem tudhatja az ember :)

A Korra legendája az, amiben több áthallást vélek felfedezni az emberiség történelmével (fejlődés, korok, válságok, de akár történelmi személyek stb. szempontjából). Így nekem még befogadhatóbb volt, mint az elődje. Igazából jó játékalap lehetne, hogy keressük meg a mi történelmünkkel a párhuzamokat :D lennének ott viták… :D

Ami a zárást illeti: az utolsó epizódon érződött is, hogy az utolsó és sok mindent megengedhettek maguknak. Ilyen volt a Korra-Asami féle sejtelmes vég. A sok sejthető happy end mellett ez kicsit meg is lepett, de semmiképp nem negatívan. Ebből is látszik, hogy mennyire túllépett a hagyományos értelemben vett meséken. Bár azért, ha most hirtelen azt mondanák, hogy mégis berendelnek még egy évadot biztosra veszem, hogy nem mernék ilyen formában továbbfűzni. Modernizáció ide vagy oda ez még mindig sok egy animációs sorozatba, ami ráadásul egy gyerekcsatornán fut (a japán rajzfilmek kivételek, ők betegek :D )
De pont ez a szép a “mi lenne ha…” kérdésben :)

jky - 2014. 12. 21. 12:50

@Juraviel.Ihuan.Bedvin

Ja igen, bocs, tegnap későn olvastam, ma meg elfelejtettem válaszolni.

Igen, jók a meglátásaid, valóban önmaga legyőzése is volt egyben, és az, hogy tényleg, végül érett Avatar váljék belőle. A szellemvilágban történt beszélgetés a végén azért sokat hozzáadott.

De! Ennek ellenére gondoltam úgy, hogy ettől még az évadban több időt kellett volna Kuvirára fordítani, jobban el kellett volna mélyíteni a karakterét. Ha nem is egy egész epizódban, de akár kisebb flashback jelenetekben is megtudhattunk volna róla többet, hozzátett volna a karakterhez és a motivációihoz.

Lehet, hogy akkor kevésbé lett volna ellenszenves, kevésbé működött volna ellenfélként, de talán pont az elmélyített személyisége és a jobb megismerése lett volna az, amivel drámaibb lett volna a történet. Olyan szempontból lett volna erősebb a két szembeálló oldal, hogy jobban meg lehetett volna érteni Kuvirát is. Szóval ezen lehetett volna kicsit “balaszolni”. :)

A elnyújtott történet tekintetében arra gondoltam, hogy gyakorlatilag már féltávon összecsaptak, sőt, már Toph is megjelent és lezúzott egy rakás mechát, számomra úgy érződött, hogy ha akarták volna, már jóval rövidebb idő alatt is végig lehetett volna vinni a történetet, de mivel az évad még tartott, ezért tovább kellett húzni a helyzetet a végső nagy csatáig.

A Kolosszusról is jók a meglátásaid, valóban lehetett ilyen célja, de úgy gondolom, és mindig is úgy éreztem a sorozat nézése közben, hogy az Avatar erejével, lehetőségeivel és fontosságával soha semmilyen ember alkotta gép (vagy akár sereg) nem fog felérni. Lehet, hogy a Kolosszussal és egy nagy sereggel elég biztonságot lehet teremteni és nincs szükség Avatarra, de az Avatarok feladata és jelentősége jóval nagyobb annál, minthogy pusztán erőt (védelmet, hatalmat) képviseljenek. Többek között például: spiritualizmus, ezáltal kapcsolat a szellemvilággal, az egyensúly fenntartása és hasonlók (főleg, hogy a portálok ugye nyitva vannak).

Juraviel.Ihuan.Bedvin - 2014. 12. 21. 13:06

@jky:

Köszönöm a választ! :)

Talán azért nem lett elmélyítve az idő hiányon túl Kuvira karaktere, mert így elsikkadt van rideg, kegyetlen diktátor képe. Ellenfélként szerintem pont ez a felsőbbrendűség és tántoríthatatlanság tette egyedivé és szinte kikezdhetetlenné. A bukása kellett ahhoz, hogy kibukjon belőle az, mi motiválta.

Nekem ez sokkal hitelesebb, mintha évadközben rátértek volna a lelki tényezőkre.

Az első összecsapásuk és Korra bukása pedig még jobban alátámasztotta céljai “igaz” mivoltát. Mivel “egyszerű” idomárként leverte az Avatárt, csak még jobban megerősödött benne, ami el is hangzott a sorozatban, hogy nincs szükség az Avatárra a modern, új világban.

Ez vezetett ahhoz, hogy a szellemvilág itteni fájának nekiesett és megépíttette a Kolosszust.

Egyébként Kolosszus kapcsán ugyanazt mondtam, amit te és teljesen egyetértek a leírtakkal. Egy gép nem helyettesítheti az Avatárt. Ezt látta be Kuvirra is bukésa után, ki is mondja.

Kuvirának ettől függetlenül ez volt a célja. Ezért írtam, hogy a negyedik év a katonai diktatúra bemutatásán túl a modern, sarkítva “ateista” és a régi, spirituális világ összecsapása volt.

Ettől függetlenül igazad van, hogy lehetett volna jobban “balanszolni” Kuvira múltját, de a fenti érveimet beleteszem a másik serpenyőben a m érlek másik oldalán. ;)

Nekem Kuvira így volt hiteles. Sőt, hogy elfojtott magában mindent azért, hogy véghez vigye a céljait, pont ezért kellett ez a távoli és megközelíthetetlen személyiség. :)

Cseho - 2014. 12. 21. 13:31

@lymoee

Nem hiszem, hogy problémát okozna a továbbfűzés. Bolin és Opal szerelmesek voltak, de egy nyamvadt csókot nem ejtettek :)

Brynden Rivers - 2014. 12. 21. 13:43

Nagyon nagyon jó duplarész volt.

A végén tapsoltam a képernyőnek, miközben “tearbendingeltem” :)

Tenzinről nem esett még szó:
Szép lassan apa-figurából és mesterből barát és apafigura lett. Az ő karakterfejlődése is szép ívet járt be: levetkőzte az atyáskodását és a karót nyeltségét, elfogadta a saját korlátait jobban megismerte önmagát, és így boldogabb lett.

Azt hiszem a sorozat összes hőséről elmondató, Korra-ról már @jky írt, én csak annyit tennék hozzá, hogy Korra tanítói mellett a barátai/szerelmei is hatottak komolyan hatottak rá.

Még annyit, hogy láthatóan vannak olyan intelligensek az alkotók, hogy utánanézzenek bármilyen választott témának, és azt empatikusan, okosan dolgozzák fel, a csatorna adta keretek között!

Ha valami nem úgy sikerült annak szerintem elsősorban produkciós, pénzügyi, korhatárbesorolási okai vannak.

Brynden Rivers - 2014. 12. 21. 14:08

Aki szerint az alkotói szándék szerint nem szerelem van, azt a tények cáfolják.
http://io9.com/korrasami-is-real-it-is-a-thing-that-happened-best-fi-1673623768
Csak az alkotók voltak olyan empatikusak és ügyesek, hogy nem dörgölik a néző képébe, és kicsit ott hagyják a kérdést lógni a levegőben. :)

Lásd Last Airbender-ben Katara és Aang szerelmének bemutatása http://iwantuggsandpopesanta.tumblr.com/post/105694543669/the-spirit-world-is-very-mysterious-but-so-is
http://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/s–yaP_69r—/1042170270701293709.jpg

A pendulum megbillent a végén, nem álom ez :)

Brynden Rivers - 2014. 12. 21. 14:19

@CyClotroniC:
Írsz majd Last Airbender-Korra duplasorozatkritikát? Nem sürgetés, de nagyon megérdemelné az Avatar. Előre is köszönöm!

Addig is ha átengednéd a spamszűrőben akadt kommentem azt is megköszönném. :)

@jky:
Lehetne még a sorozathoz kötődő képregényekről, zenéről és fan/hivatalos artworkről megemlékezni egy külön posztban / kommentben? Előre is köszönöm!

Tudom Google a barátom és a zenéket linkelted is, de a képregényekből pl. én – aki olvasott párat – se vagyok tisztában milyen sorrendben vannak, mik a tervek stb.

Llew - 2014. 12. 21. 14:32

Fantasztikus fináléja volt ez az utóbbi idők egyik legjobb sorozatának, ami nálam a fináléval csak megerősítette helyét az all time legjobbak listán is.

Nem szoktam elvakultan rajongani, de ezt a sorozatot nagyon szerettem. Sajnálom, hogy vége és – legjobb esetben is hosszú időre – elköszönünk ettől a világtól, de fantasztikus utazás után, egy jól lezárt és nagyon szép búcsúval tesszük (összességében érteve, nem konkrétan a Korrasamira).

Az írás nagyon jó lett és a pozitív kommenteket is csak ismételni tudom. Az előd szériát is szerettem, de a LoK, az idősebb karakterekkel, a több és jó felnőtt karakterrel, valamint a komolyabb téma felvetéseivel számomra sokkal nagyobb élmény volt mint az ATLA.

Elég sok karakter volt, akiket persze nem sikerült egyenlően kidolgozni, mégis a legtöbbjük, illetve a karakterkidolgozást összességben nézve a sorozat nagyon szépen megállja a helyét a minőségi kábeles sorozatok között. Kuvira árnyalására ráfért volna pár flashback, vagy még inkább pár közös jelenet Bataar Jr.-al. Ettől még nem lett volna szimpatikusabb, nem veszett volna el a karakter diktatórikussága. Ugyan akkor a többi évad ellenfele sem volt sokkal kidolgozottabb.

Az animáció minőségére a kezdetek óta nem lehet panasz, egyszerűen gyönyörű volt az egész, a megalkotott világgal és az apró részletekkel (táguló pupilla és hasonlók) együtt. Az alkotók pedig maximálisan kiaknázták az animáció adta lehetőségeket és bár az utolsó évadban mintha kevesebb (vagy csak annak tűnő) akció lett volna, azok megvalósítása páratlanul lélegzetállítóra sikerült. Különösen a fináléban a Kolosszus elleni, illetve az azon belüli harcok.

Ami a konkrét záró képsorokat illeti én azzal is maximálisan elégedett vagyok. Ne mondanám, hogy a shipper fandom része voltam, de a Makótól való búcsú utáni részt a szék szélén ülve néztem és egy pillanatra nagyon csalódott voltam hogy Tenzin lépett oda az egyedül ácsorgó Korrához.
Az egész sorozatot ugyan nem daráltam újra, de sok részét visszanéztem nyár óta és azt kell mondjam egyáltalán nem volt meglepő a befejezés és örülök, hogy meglépték. Apránként, nagyon finoman kezelve építgették a két lány kapcsolatát, de sose egyértelműsítették. Ezért is tetszett, hogy nem lett a végén sem teljesen szájbarágva, még ha ez nem is feltételen a készítői szándék, hanem esetleg a csatorna, illetve a célkorosztály miatti kompromisszum volt valójában. A reakciók alapján a többségnek így is elég egyértelmű volt. A nem elvakult tiltakozók pedig értelmezhetik csak barátságként.

Nagyon jó volna máshol, élő szereplős sorozatban is ennyi jó és erős női karaktert látni mint itt, ahol összességében a férfiak csak mellékszereplők voltak. Ennyire női karakterekre koncentráló sorozatot talán csak Joss Whedontól láttunk eddig.

jky - 2014. 12. 21. 15:02

@Brynden Rivers

Részemről nem biztos, hogy meg tudom ígérni, hogy lesz ilyen külön poszt, egyrészt mert rengeteg különféle anyag elérhető, másrészt mert a képregényekből sem olvastam még az összeset. Az Avatar Wikiát tudom ajánlani egyébként, elképesztő mennyiségű információ olvasható a sorozatról (mindkettőről) és a kapcsolódó anyagokról.

Korra képregények tervben vannak, úgy tudom jövőre jelennek majd meg, de épp azon filóztam, hogy ilyen szép finálé után nem biztos, hogy bolygatni szeretném az emlékeket és a történetet, tehát nem is biztos, hogy el fogom olvasni a képregényeket.

Az ATLA-ból eddig 3 “fő” képregény jelent meg (mindegyik 3 részes), ebben a sorrendben:

The Promise
The Search
The Rift

Ezeken kívül az ATLA idejében (évadok közbeni) kisebb történeteket elmesélő képregények is megjelentek, a Wikiában megtalálod a címeket. Továbbá az ATLA-ból is még 2 képregénysorozatot tervezek a továbbiakban, úgy hallottam.

Nem tudom, hogy CyClotroniC mekkora lélegzetvételű anyagot tervez összefoglalóként, de abban akár el is férhetnének ilyen kapcsolódó anyagok extraként. Annyival akár be is tudok segíteni, hogy előtúrok pár linket, videót (werk anyag, interjú vagy épp amik érdekesek lehetnek) és átküldöm e-mailben a a linkeket hozzájuk, aztán az összefoglalóhoz lehetne belőle válogatni anyagot).

jky - 2014. 12. 21. 16:58

Úgy tűnik rosszul emlékeztem, a Korrából még néhány art-book lesz majd, képregény elvileg nem. ALTA képregény jön majd jövő ősszel. Azt hiszem, jobb is így, ezt a befejezést nem kellene piszkálni.

Llew - 2014. 12. 21. 17:35

@jky:
Valóban nem biztos, hogy kellene képregény. Én a három felsorolt ATLA finálé utánit elolvastam, de nem tudják vissza adni a sorozatot.

Llew - 2014. 12. 21. 17:35
CyClotroniC - 2014. 12. 21. 21:59

Egy hosszabb cikket szeretnék majd a ‘Méltánytalanul Hanyagolva’ rovatba, eddig oda 4-et írtam, és minimum annak a terjedelme a cél, de inkább hosszabb, mert kettőről lesz szó.

Sok extra anyaggal nem akarom feltuningolni, mert azoknak írom elsősorban, akik még nem nézik a sorozatot, pedig kéne nézniük :D Háttéranyagra szerintem jól állok, novemberben hallgattam például a Nerdist Writers Panel podcastet a készítőkkel, amikből azért át lehet emelni majd infókat, persze ha van tippetek, szívesen veszek minden háttéranyagot, de inkább annak a híve vagyok, hogy az olvasottak/hallottak alapján megírok valamit, ami remélhetőleg nyer majd pár nézőt még itthon a sorozatnak.

Egyébként az ünnepek közé tervezem, mert karácsony alatt nem sok időm lesz rá, de úgy 26-28 közötti, hétvégére valamikor.

Brynden Rivers - 2014. 12. 21. 22:50

@jky: Köszönöm a választ!

@CyClotroniC: Kösz a belefektetett munkát!

Btw. a io9-on a Korra-kritika alatti első hozzászólás szépen összeszedi hogy jól láthatóan az alkotói szándék szerint Korra és Asami között szerelmi kapcsolat van.

@Juraviel.Ihuan.Bedvin: ami fel volt éppítve.
Bizonyítékok ugyanott az io9-on.

http://io9.com/korrasami-is-real-it-is-a-thing-that-happened-best-fi-1673623768

pehnemer - 2014. 12. 22. 00:14

Nagyon fog hiányozni a sorozat, remélem még lesz egyszer folytatás. A 2. évad volt a kedvencem.
Do the thing….az új “én vagyok az apád” :)

lymoee - 2014. 12. 22. 00:53

@Cseho

Elsősorban a “meleg” vonalra gondoltam :)

sápadtarcú - 2014. 12. 22. 11:05

na a készítők is megerősítették, korra és asami ÚGY vannak együtt, nem csak barátok. korra képregények pedig úton vannak.

jky - 2014. 12. 22. 11:10

@sápadtarcú

Nem-nem, az kamu. Szerencsére. :)

sirok0001 - 2014. 12. 22. 15:13

Muszáj reagálnom a kritikára. Sok Spoilert tartalmaz. :)
Olvasva a kritikát és néhány kommentet egyszerűen nem tudom mit néztetek? :D :D
Nekem az Ang legendája volt az első úgymond animációs sorozatom (majdnem anime) és nagyon nagy élmény volt. Nagyon szépen fel volt építve a világ, a szereplők, azok motivációi. A kalandok fenomenálisak voltak. Egyszerűen, akik azt készítették ÁTGONDOLTÁK!
Ezzel szemben miután elindult a Korra legendája iszonyat csalódott voltam, hogy ezt most miért kellett, de még az első könyv a jó kategóriába tartozott. Aztán úgy degradálták, ahogy kellett. A 3. évad amire azt mondtam még, hogy na ez az és a vége elég drámai volt, hogy a 4. évadban minden meglegyen egy rohadt jó lezáráshoz. ÉS erre a 4. évad úgy volt trotty, ahogy. Öcsémmel néztük a finálét (ő nagy korra rajongó), de ő is nézett, hogy mi ez az izé…….Az egész évadban kvázi nem történt semmi és a végén meg kapkodtak úgy ahogy illik. Az esküvőt és előtte a leánykérést nem lehetett komolyan venni. És ami tőr volt a szívben a végén a leszbikus lezárás. Ez minden volt csak elnézhető nem. Nekem felháborító volt. Sajnos. Nagyon sok potenciál volt a Korra legendájában, mert nálam az elődje nagy volt. Nyilván nem egy másolatot akartak csinálni, de messze nem volt ez átgondolva és jól kivitelezve.

CyClotroniC - 2014. 12. 22. 15:23

Szerintem rettenetesen megható volt a 4. szezon lezárása, a Korra-Asami elsétálás pedig a létező legtökéletesebb lezárás volt, szóval nem értek egyet. Egyébként ugyanazok az eredeti sorozat készítői, mint a Korra-é. Számomra az új sorozat felnőttebb volt, sokkal több jó karakterrel, igaz, hogy kevésbé mélyekkel, bár Korra maga, így is ezerszer izgalmasabb, mint Aang, már csak koránál fogva is, és nekem valahogy pont a lezárás emelte ezt végleg magasabb szintre, mint az Aangeset.

CyClotroniC - 2014. 12. 22. 15:25

Egyébként nem is biztos, hogy szerencsés összehasonlítani, mert az Aang szériák mitológiát és világot teremtettek, a Korra viszont használta azt (plusz a spirit worldöt sokkal hangsúlyosabban mellétette). Szerintem ez is ízlés kérdése, hogy kinek melyik a megnyerőbb nekem a mostani érettebb (talán ez a legjobb szó rá).

zriff - 2014. 12. 22. 15:38

Bár már nem nézem a sorozatot, de érdekel a világa, és van pár dolog ami zavaró benne: az airthbendereknek azért vannak képességeik mert spirituálisan felemelkedettek vagy mi, de zaheer meg egy gyilkos volt, és még repülni is tudott, az amonos szálnál az első évadban nem bontották ki hogy a benderek valóban elnyomják az embereket, az hogy bumiból is bender lett a végén mintha azt sugallnák az emberek valóban nem érnek semmit. A fény vs sötét főszellemek, meg gyakorlatilag egy teljes retkon az előző csak a föld szelleme születik újjá dologban, mi értelme van megtanulni egyáltalán az avatárnak az elemek irányítását, az avatár állapothoz. A főhős meg meleg dolog gyanús és aggasztó a mostani kötelező toleránsnak lenni korszellemben.

Juraviel.Ihuan.Bedvin - 2014. 12. 22. 16:02

@Brynden Rivers:

[Megkérdezhetem miért pont az ő karakterét választottad a ‘ASoIaF’-világából?]

Magamat idézem, a kibeszélőposztból, ez volt az első reakcióm, első bekezdésem:

“Nekem tetszett (bár szerintem lesznek, akik a végső párosításra “:O :/” reagálnak), és végül is a végét már az előző évadtól kezdve szépen felépítették (bár ezzel a készítők átléptek egy nagyon komoly határt, és mindezt egy gyerekeknek szánt mesecsatornán, olyan intelligens formába öltve, hogy talán még a fanyalgók is elismerhetik, hogy mindezt finoman, nem a képünkbe tolva közölték, hanem csak sejtették, még a véső képsorokkal is).”

És a Korrasami kifejezéssel csak azután találkoztam, mivel a LOST és BSG óta egyáltalán nem olvasok rajongói elmélkedéseket. Ebből azt akarom kihozni, hogy elméletek elolvasása nélkül nekem elsőre az volt a reakcióm, hogy egymás választották. ;)

Csak pusztán érdekességkép linkeltem egy cikket.

Amúgy tegnap találtam egy nagyon meggyőző -azt értve alatt, hogy felépíti a gondolatait) videót a barátság mellett érvelés kapcsán:

https://www.youtube.com/watch?v=sZ7oVmKXtqs

Ettől függetlenül azonban a végén egymásra találás mellett állok. ;)

djangyu - 2014. 12. 22. 17:13

vad volt, bár néha aludtam a részeken évad közben.

Ami a végét illeti: én a kisebbséget erősítem annak, hogy nem a Korrasami thinget erőltetném, legalábbis nekem elsőre fel sem merült, hogy ők akkor most egy párt alkotnának.

Habár leszbikusok biztos jobban érzékelik, nekem heteróként csupán annyi megjegyzésem van, hogy a Queens of Blade-ben több a yiu, mint a Korrasamiban. :)

De akárhogy is, az biztos, hogy szerettem a sorozatot, és nagyon sajnálom, hogy elment, véglegesen. Akár yui-san, akár yui nélkül, de jó lenne még egy Book 5-6-7-8 is :D

jky - 2014. 12. 22. 17:15

@zriff

Hát nézni kell a sorozatot, és akkor megérted, mi miért és hogyan volt. :)

Brynden Rivers - 2014. 12. 22. 17:19

@Juraviel.Ihuan.Bedvin:
[Te vagy az első aki megkérdezi. :)

Máshol ahol nincsenek Trónok Harca olvasók, ott Harold Finch a nichnevem a POI-ból. Mindkét karakter látja mi a baj a világgal, de nem tud segíteni, illetve Finch mások segítségével már igen.]

A youtubos srác érvelését kicsit kiforgatva ilyen alapon Bolin és Opal is csak barátok. :)

Ezt a cikket CyClotroniC linkelte, nagyon jó cikk a fináléról és a lezárás kanonikus értelmezése mellett érvel.
http://www.avclub.com/tvclub/legend-korra-day-colossus-last-stand-213266

Egyébként értem én nagy tagadás lélektani hátterét (khm), de túl kellene lépni rajta és elfogadni azt hogy mi volt az alkotói szándék.
Attól még hogy nem tolták a képünkbe, az azért van, mert az alkotók nagyon empatikusan nem akarnak senkire ráerőltetni semmit.

Legerősebb érvek:
– Ha ugyanez a jelenet lett volna a végén egy női és egy egy férfi karakter között, senki nem gondolja, hogy csak barátok
– Asami az első aki átöleli Korra-t amikor újra találkozik a csapattal
– Asami kimondja hogy számára (az apja mellett) Korra a legfontosabb ember az életében.
Q.E.D.

zriff - 2014. 12. 22. 17:28

A fentinél most jutott eszembe hogy elírtam, airbendert akartam írni.

djangyu - 2014. 12. 22. 17:29

@sápadtarcú: ezt hol láttad? nekem még nem jött elő a link a confirmról.

jky - 2014. 12. 22. 17:40

Na, ha külön cikkben nem is, de összeszedtem pár linket, amolyan “extrának”, jó szemezgetést. ;)

Avatar Wiki
http://avatar.wikia.com/wiki/Avatar_Wiki

KORRACAST Interviews MIKE & BRYAN
https://www.youtube.com/watch?v=ZgMVq08LMQ0

Interjú a készítőkkel az Avatar Wikián
http://avatar.wikia.com/wiki/User_blog:Gcheung28/Bryan_Konietzko_and_Mike_DiMartino_Q%26A_Recap

Néhány fan trailer a fináléhoz
https://www.youtube.com/watch?v=jEhCOKh4QFw
https://www.youtube.com/watch?v=4MEvlMTaGXY
https://www.youtube.com/watch?v=Mhp1pfxBk3o

Toph’s Tough Memories
(Egy ismerősöm által készített rövidke videó: “Toph kemény emlékei”.
Figyelem! SPOILERT tartalmaz a Last Airbender sorozatfináléjából!)

https://www.youtube.com/watch?v=dxDJjHtXi4I
http://indavideo.hu/video/Tophs_Tough_Memories_Toph_kemeny_emlekei

Korrasami témához: “When love is real, it finds a way…”
Itt látható, hogy mennyi jelenetben alapozták már kettejük kapcsolatát:
http://avatarparallels.tumblr.com/post/105613093603/when-love-is-real-it-finds-a-way

Jeremy Zuckerman’s “The Legend of Korra Suite” (Playfest 2014)
https://www.youtube.com/watch?v=Z5-AGaLoe_4

Jeremy Zuckerman soundcloud oldala (Korra és ATLA Playfest 2014 + Korra zenék)
https://soundcloud.com/jeremy-zuckerman

“Legend of Korra” New York Comic-Con 2014 Panel
https://www.youtube.com/watch?v=pkDQ66Q8Ra0

SDCC 2014 – Official Legend of Korra Panel
https://www.youtube.com/watch?v=90h9aLUZ214

A legnagyobb magyar fansite
http://www.katarafansite.gportal.hu

Néhány nagyobb fansite
http://korranation.tumblr.com
http://korraspirit.tumblr.com
http://avatarlegends.tumblr.com
http://avatarparallels.tumblr.com

Bryan és Mike személyes blogja
http://bryankonietzko.tumblr.com
http://michaeldantedimartino.tumblr.com

Rengeteg HD screenshot az epizódokból
http://dongbufeng.net/media/gallery/index.php

Ezek pedig még az Avatar: The Last Airbender “extrái”, de a hangmunkálatok és a bendig mozdulatok kidolgozása miatt érdemes megnézni ezeket is:

The Making of Avatar – Inside the Sound Studios
https://www.youtube.com/watch?v=OOX4zpnqdWg

Avatar the Last Airbender- Creating The Legend- Bending
https://www.youtube.com/watch?v=iisrUSi7Kgw

Avatar: The Last Airbender Documentary (Full) – Avatar Spirits
https://www.youtube.com/watch?v=vdw6YmO8q_k

Assa - 2014. 12. 22. 19:47

@zriff

A légidomárok képességei is onnan vannak, ahonnan a föld-, tűz- és vízidomároké: az oroszlánteknősöktől kapták, még az avatar megjelenése előtti időkben (a második évadban van egy duplarész avatar-eredettörténettel, amiből ez is kiderül). Az más kérdés, hogy a légidomárok aztán milyen kultúrát építettek fel eköré.
Zaheer repülésének nincs köze ahhoz, hogy mennyire jó ember vagy mennyire erkölcsös; leszámolt a kötelékeivel, ezt megteheti egy gyilkos is.

Az idomárok nem nyomják el a többi embert. Ez csak Amon propagandája – aki, ugye, ráadásul maga is idomár. Több olyan karakter volt az Aang-féle sorozatban és itt is, akik bizonyították, hogy egy nem-idomár felérhet egy idomárhoz, és akár harcban is egyenlő lehet vele, sőt legyőzheti (pl. Ty Lee, Asami). Plusz ott vannak azok a családok, ahol van idomár és nem-idomár is, ott is elnyomják egymást a családtagok?

Az avatarnak azért kell megtanulnia mind a négy elem idomítását, mert használnia kell tudni őket avatarállapot nélkül is. Főleg, hogy az avatarállapotba lépni kockázatos, ha ott meghal, vége az avatarciklusnak, másrészt nem mindig ura a cselekedeteinek – pl. a rombolások, amiket Aang olyankor véghezvitt. (Bár lehet, hogy ez inkább egyénfüggő, ki mennyire marad önmaga és mennyire lesz Az Avatar olyankor.)
Az avatarnak különben se annyi a dolga, hogy lenyomja az aktuális antagonistát, hanem tudnia kel segíteni egyszerűbb ügyekben is, amihez nem kell avatarállapot. Az egyensúly képviselőjeként pedig kell, hogy minden elemet idomítani tudjon, ez nem csak az erőről szól.

zriff - 2014. 12. 22. 21:59

Assa: Nyílt elnyomás tényleg még nem volt de látszott hogy nem jó az egész helyzet, és amonnak volt igaza bizonyos tekintetben. A rendőrség fémidomárokból áll, a tanács is idomárokból állt, a legnépszerűbb sportot, csak az idomárok csinálhatták, a idomár bűnözők megfélemlítették az nem idomárokat. A 2. évadban bumi még azon szomorkodott hogy sajnálja mert nem született légidomárnak, emberként az évad végén igen bátran viselkedett, de ez az idomárrá válás azt sugallja hogy ha nem idomár akkor nem is teljes jogú családtag. Abból is volt gond hogy aang jobban szerette tenzint mert az légidomár mint ő.

Plusz az előzőekben a dai li, a tűz urak akik idomárok voltak, és azért viselkedhettek sokkal zsarnokian mert képességük volt, ők voltak az uralkodó osztály.

A fény meg sötét szellemellentét is zavaros, unalaq is tudott tisztítani sötét szellemeket pedig a sötét fő gonosz mellet állt, de megrontani is tudott. Az meg hogy több ezer év alatt egyetlen egy avatár se vette észre hogy ő a fény szellemmel van kapcsolatban, nem a világ szellemével értelmetlen, aang kapcsolatba lépett az avatár szellemmel ami nem nézett ki raavanak. Ez egyértelmű és durva retcon.

Tehát ez az egész idomár, idomítás és emberek viszonya szerintem alaposabban belegondolva nagyon zavaros, és kidolgozatlan.

jky - 2014. 12. 22. 22:19

@zriff

Raiko, aki Republic City elnöke, egy nonbender. Csak ennyit ahhoz, hogy el vannak nyomva. :) A rendőrségnél miért ne lehetnének idomárok? Egyébként sem volt mindenki az, szerintem.

A Pro-bending meg egy sport, kell hozzá bending képesség, anélkül kicsit nehezen menne, még jó, hogy csak ők tudták csinálni. :D És ha emiatt gondja lett volna vele a népnek, akkor nyilván nem is lett volna népszerű. De most komolyan. Valószínűleg neked sincsenek olyan képességeid/adottságaid, mint egy F1-es pilótának, ezért nem is lehetsz F1-es pilóta, mégsem utáljuk ezért az F1-es pilótákat. Lehet, hogy nem a legjobb példa, de érthető a lényeg szerintem.

Amúgy nekem nagyon tetszett a Pro-bending az első évadban, ötletes volt.

Buminak kisebbségi érzései voltak, ez is teljesen reális, a való életben is előfordulhatnak ilyenek, hogy egyik családtag tehetségesebb, sikeresebb. Ez pszichológiai probléma, önértékelési gond, vagy ilyesmi. Nem hiszem, hogy a készítők azt akarták sugallni, hogy Bumi kevesebbet ér, sőt, inkább fordítva: azt, hogy ő sem ér kevesebbet. Amíg nem lett airbender, addig is besegített, amiben tudott.

jky - 2014. 12. 23. 09:03

Korrasami most már tényleg hivatalos! Mike és Bryan is megerősítette a blogján, érdemes elolvasni az írásukat.

djangyu - 2014. 12. 23. 10:02

jaja, most olvastam én is.

:D

Brynden Rivers - 2014. 12. 23. 10:09

@jky: Köszönöm a linkeket.

@zriff: szerintem elsiklottál pár dolog fölött amikor nézted a sorozatot. Nézd meg mégegyszer és minden világosabb lesz. :)

A tanács tagjai között mindig is volt nonbender (Sokka), most az elnök non-bender, a fémidomár SWAT praktikus, de voltak vízidomárok is (1. évad), tűzidormárok meg non-benderek is.

Ez csak egy dolog amit cáfolok a többit hasonlóan tudnám.

Anonnim - 2014. 12. 23. 10:39

A Beifong családnak kéne egy spin-off!

Villám - 2014. 12. 23. 11:14

Nyilatkozott a két készítő az utolsó öt percről:

“If it seems out of the blue to you, I think a second viewing of the last two seasons would show that perhaps you were looking at it only through a hetero lens.”

ign.com/articles/2014/12/23/the-legend-of-korra-co-creator-explains-the-finale-and-korrasami?abthid=5498f4c5f39c4bfb1f000052

Assa - 2014. 12. 23. 13:43

@zriff

Nem idomár nyom el nem-idomárt, hanem ember az embert.

Abban az esetben, ha az elnyomó történetesen idomár is, akkor nyilván azt a képességét használja a ténykedése során, ha nem akkor meg valami fegyvert (pisztolyt, sokkolókesztyűt, tőrt stb.).

A pro-idomítás egy speciális eset, de más területről (pl. bűnözés, igazságszolgáltatás) nincsenek kizárva a nem-idomárok. Bumi is tábornok volt a seregnél, idomárképességek nélkül.

Amon propagandája értelmében vesszen mindenki képessége, nemcsak a bűnözőké akik ténylegesen ártanak másoknak, hanem a sportolóké, akik szórakoztatják őket, a gyári munkásoké (ld. Mako is melózott ott), akik robotolnak a megélhetésért, és az általuk gyártott termékeket használják rengetegen, a rendőröké, katonáké, akik idomárként az embereket védik, a Katarához hasonló gyógyítóké stb.

Mindig van olyan réteg, aki elégedetlen (nem is feltétlenül alaptalanul), akit fel lehet hergelni egy adott csoport ellen, de amit Amon hirdetett, az attól még sarkított és egyoldalú értelmezése a fennálló helyzetnek.

Aang többet foglalkozott Tenzinnel, mint Bumival ÉS mint Kyával (aki pedig vízidomár). Ez nem jelenti, hogy nem szerette őket ugyanannyira. Tenzin viszont különleges volt, rajta kívül az egyetlen légidomár az egész világon. Aang rettegett attól, hogy vele örökre eltűnik a légidomárok öröksége – ezért támogatta a levegő akolitusait is, hogy legalább a kultúrájukat ápolják -, és ennek a továbbélését jelentette Tenzin. Szülőként persze hibázott, ezt nem vitatom.
De azt kizártnak tartom, hogy Katara valaha is azt éreztette volna Bumival, hogy kevesebb, mint a testvérei – hiszen Katara maga is nem-idomár családban nőtt fel.

A Dai Li egy egész népet (várost) nyomott el, idomárt és nem-idomárt egyaránt. A Tűz Urai mindenkit, aki nem a Tűz Népének tagja, az idomárokat különösen: légidomárok kiírtása, a déli törzs vízidomárjainak bebörtönzése, a földidomárok üldözése és bebörtönzése.
Igen, idomárokkal csinálták (és léghajókkal meg egyéb fegyverekkel), de az idomítás csak eszköz volt ehhez, nem ideológiai alap.

Llew - 2014. 12. 23. 15:13

Kíváncsi leszek a készítők megerősítése után milyen reakciók lesznek.
Bryan a nyilatkozatában finoman, de elég határozottan odaszól azoknak, akik szerint nem volt előzménye:

If it seems out of the blue to you, I think a second viewing of the last two seasons would show that perhaps you were looking at it only through a hetero lens.

(nem angolosoknak: ~ Ha nektek megalapozatlannak tűnt, akkor talán az utolsó két évad újranézése rávilágítana, hogy csupán csak egy hetero szemüvegen keresztül néztétek.)

Juraviel.Ihuan.Bedvin - 2014. 12. 23. 15:50

Bryan Konietzko kommentárja a Korra fináléjához (Boukendan fordítása):

https://www.facebook.com/notes/774175572636941/

Michael Dante DiMartino kommentárja a Korra fináléjához (Boukendan fordítása):

https://www.facebook.com/notes/boukendan-manga/michael-dante-dimartino-komment%C3%A1rja-a-korra-fin%C3%A1l%C3%A9j%C3%A1hoz/774119285975903?fref=nf

Ááá, akkor nem volt hülyeség az első megérzésem és meglátásom, amit a kibeszélőben írtam. Mindezt anélkül, hogy valaha is olvastam voltam a ‘Korrasamiról’. :D Önvállveregetés! :D

zriff - 2014. 12. 23. 17:29

Belegondolva valóban elnéztem, elfelejtettem dolgokat, de a idomár-ember ellentétet szerintem akkor sem bontották ki. Ha amon tényleg egy sebesült ember lett volna és kihagyják a hazugságot az idomárságáról, akkor izgalmasabb, elgondolkodtatóbb, dolog bontakozhatott volna ki, így meg legyőzték a hazug főgonoszt.

Mondjuk raikot az equalist forradalom után választották meg, mert rájöttek hogy baj van a rendszerrel, pl. tarlok tenzin kivételével szinte ellenállás nélkül kapott szabad kezet terrorizálni a nem idomárokat.

Még a légidomárokból hogy a harmonikus konvergencia után csak azok lettek a sima emberekből, másfajták nem, nincs semmi értelme, mert a bending (minden fajta) a teknősöktől jött, akkor hogyan és miért csak légidomárok lettek.

jky - 2014. 12. 23. 17:43

@zriff

Azért légidomárok lettek, mert azokból nem volt Tenzin családján kívül senki, míg más idomárokból volt sok. A harmonic convergence azzal ellensúlyozta ezt, hogy légidomárrá tett nem idomár embereket, hogy helyreálljon az egyensúly (valamennyire, ha nem is teljesen).

zriff - 2014. 12. 23. 18:03

Mondjuk a korábbi sorozatban valóban nem volt tiszta idomár-ember elnyomás, fel sem merült az egész, de ott volt még a tény, hogy a világ emberek a négy elem alapján azonosították magukat pl. tűz nemzetbeli, vagyis pontosabban az idomárok akik idomították őket, ők voltak a mag, az alap, ami alapján meghatározták magukat a a nem idomárok, sőt pl. a tűz urai mind idomárok voltak ha jól emlékszem, egyikük győzte le rokut, aang egyik barátja is földidomár volt meg király. A levegő nomádok meg mind idomárok voltak valamiért.

Assa - 2014. 12. 23. 19:28

Ha már uralkodók: Kuei viszont nem volt idomár (legalábbis nem emlékszem, hogy bármi jelét adta volna, hogy az), mégis ő uralkodott a Föld Királyságában; persze volt az az időszak, amikor a Dai Li tevékenykedett a háttérben, és vezette félre őt…
Meg talán az új Earth Queen se volt idomár, és Wu se az.

Llew - 2014. 12. 23. 20:11

A Earth Kingdom uralkodói legalább egy generáció óta nem benderek: Aang idején Bosco gazdája->Earth Queen->Wu

A légidomárok a wiki szerint a spirituális életformájuk miatt voltak valamennyien idomárok.

A jky által fentebb linkelt kiegészítő anyagokhoz annyi, hogy a dongbufeng.net-nek saját podcastja is van a sorozatról. A legutolsó a finálé után most már csak a pont a nagy port vert Korrasami témáról

Brynden Rivers - 2014. 12. 23. 22:29

@zriff:

“Ezért bár az Avatárt és a Korrát is elsősorban szórakoztató és lebilincselő történetnek szántuk, ez az univerzum és a karakterei az emberségünket is célozzák, tekintet nélkül korra, nemre, rasszra, vallásra, kultúrára, nemzetiségre vagy szexuális beállítottságra.”

Az alkotói szándék szerintem egyértelmű így szerintem :)

zriff - 2014. 12. 25. 09:25

Még pár dolog van ami zavaró. A szellemvilág kapuit vaatu csinálta, ezért jöttek a földre a szellemek, ahol egyszerűen terrorizálni kezdték az embereket, majd a teknősök csak ezért adtak idomítást nekik hogy megvédhessék magukat, mert egyébként semmi esélyük nem volt velük szemben. Gyakorlatilag az idomítás az avatar világ sátánjának köszönhetően lett az embereké. Torz módon az equalistoknak valamiért tudatlanul de mintha lenne egy jó érv miért az idomítás természetellenes az embereknek. Meg az egyensúlyról hogy a sötét szellemek is természetes részei a világnak meg utána, csak vaatu csinálja őket. Nagyon star warsosan értelmetlen, és zavaros ez az egész sötét gonosz vs fény jó dolog az avatarnál.

Assa - 2014. 12. 25. 12:37

@ zriff

Az idomítás 10 000 éve része az emberi létnek. A Want és társait követő generáció már ezzel a képességgel született, aztán az ő utódaik is és így tovább.
Az Aang és Korra korabeli emberek úgy tudják az idomítás mindig is létezett, mert senki nem emlékszik már azokra az időkre (kivéve az oroszlánteknősöket, pl. ameliyk Aangnak is mesél erről), feljegyzések se maradtak róla, amikor másképp volt. Nekik éppolyan tulajdonság, mint hogy valaki alacsony, kékszemű vagy zenei tehetség. És része a népek önmeghatározásának az, melyik idomárcsoport leszármazottai, ha maguk nem is idomárok már.

Éppen ezért kikiáltani természetellenesnek az idomítást demagógia Amon részéről.
Főleg, ha hozzávesszük hogy azok, akiktől elvette a képességet, megcsonkítva érezték magukat, elveszettnek és félembernek, egyáltalán nem felszabadultnak.
Az mennyire lenne elfogadható, hogy nem-idomárok ilyesmire ítéljenek idomárokat? Abban hol az egyenlőség?

zriff - 2014. 12. 25. 13:59

Assa: Nem mondtam hogy jók voltak az equalistok, csak mögé nézve a dolgoknak az egész tolerancia, harmónia,a káosz sötét gonosz dolog szétesik. Ha vaatu a főgenya szellem nem zavar be a világ menetébe, nem töri át a szellem meg az emberi világ között a határokat akkor nem lennének szellemek a világban, így magától értetődően nem lennének idomárok sem.

zriff - 2014. 12. 25. 14:13

Meg ez a jó vs rossz szellem, spiritualitás dolog sem tiszta, a szellemek vaatu nélkül is genyák voltak, maga raava is utálta az embereket, hogy a túróba képviselhetnék ők a jót, meg csak vaatu volt a rossz. Zaheeról nem is beszélve aki fullszuper felvilágosodott volt és gyilkos anarchista volt.

Assa - 2014. 12. 25. 17:16

@ zriff

Nem biztos, hogy nem lennének.
Az idomárság az oroszlánteknősöktől jön, nem a szellemektől. Igaz, hogy ellenük való védekezésül adták az embereknek, de ha szellemek nincsenek, adhatták volna azért is, hogy pl. a vadállatok ellen védhessék magukat azok, akik kimennek a városokból. Nem lehet tudni.

Vannak jó és rossz szándékú szellemek, vagy az emberek szempontjából teljesen semlegesek, miért kellene leegyszerűsíteni az ő világukat az emberekéhez képest. Csak azért mert a spiritualitást képviselik, nem kell feltétlenül jónak lenniük.
Igen, Vaatu képes arra, hogy megrontson más szellemeket, és rombolásra késztesse őket. De kb. ugyanezt a hatást kiválthatja egy ember vagy emberek egy csoportja is, pl. az embereket raboló, dühös erdőszellem Aang sztorijában. Vagy a többi, Vaatutól függetlenül ártó szellem, mint mondjuk az Arcrabló.
A spiritualitás és a jó nem egyenlő. Ahhoz, hogy valaki képes legyen mély meditációra, nem kell erkölcsileg feddhetetlennek lenni, mint ahogy ha valaki az, attól még nem fog tudni átlépni a szellemvilágba (Tenzin).

Brynden Rivers - 2014. 12. 26. 12:36

@Assa: Nagyon kitartó és türelmes vagy, respect.

@jky:
Jó a csatornád :)
http://indavideo.hu/profile/jky

Más sorozatoknál (pl. POI) szokott lenni “Fórumtalálkozó”. Egy Korra-shoz lenne valakinek kedve?

jky - 2014. 12. 27. 10:26

@Brynden Rivers: Köszi :) Egyébként ha jól emlékszem, a KataraFansite is szervezett már (vagy csak akart szervezni) találkozót, szerintem érdemes náluk is érdeklődni.

Drunken Whaler - 2014. 12. 30. 21:00

Ledaráltam mind a 3+4 évadot újra. Még mindig mesés! :) Ismerve a Korrasami végkifejletet, tudatosan ennek jeleire figyeltem Korra és Asami közös jeleneteinél, de azt érzem, hogy az egész olyan “out of blue”, vagyis nem érzem megalapozottnak. Persze ez már egy eldőlt kérdés és nincs ezzel semmi bajom, csak randomnak tűnik így.

Így egyben már könnyű belátni, hogy miért mondták azt az alkotók, hogy kifáradtak: Korra legendája az Aang történetek számos elemét újrahasznosította (zenére hallgató borzvakondok, a szellemkönyvtár, a harmadik szemmel robbantgató idomító). Ez ugyanakkor nem baj, ha jól csinálják (*és jól csinálták*), de olyan érzetet kelthet az emberben, hogy véges a fantáziájuk. Picit én is úgy érzem, hogy már nincs mit a képernyőre vinni, nincs mivel felülmúlni az eddigieket. Nem avatárcentrikus spinoffokat el tudnék képzelni, de nem biztos, hogy beválna, viszont a világot nagyban gazdagíthatnák. Ki tudja…

G. - 2015. 01. 02. 21:32

Számomra egy sorozat igazi mércéje az, hogy mit gondolok azután, hogy megnéztem az utolsó részét.
Jelenleg pedig azt gondolom, hogy az egyik kedvencem ért véget és ahhoz képest, hogy daráltam az évadot, mert nem érdekelt annyira, hogy hetente nézzem nagyon sajnálom, hogy nincs tovább.
Igyekszem követni az alkotók további munkásságát, mert ez kiváló volt, és itt külön kiemelném a való világ ideológiáinak átültetését a sorozatba, amiből (szerintem) elég jól be lehet lőni a célközönséget.
Remek volt, hiányozni fog.
G.

AvatarFan - 2015. 01. 16. 12:54

Nem tudja esetleg valaki, hogy lesz-e folytatása a sorozatnak?

jky - 2015. 01. 16. 20:06

@AvatarFan

Nem lesz folytatás.

AvatarFan - 2015. 01. 16. 23:21

Hát ez sajnálattal hallom :(

fghgjk - 2015. 07. 13. 22:21

Én bírtam a sorozatot. A Levegő Könyvnek szerintem az animációja, és a sztorija is kicsit gyengébb mint a többié, de az is egész jó volt. Az zavaros csak nekem, hogy mikor szerezte vissza az előző életeit. A Szellemek Könyv végén biztos nem, mert mondta is. A Változás Könyv állati jó volt. Valamiért nekem Aiwei hiányzott a sorozatból. Én egyébként legelőször azt hittem, hogy P’Li ˝Gyújtó ember˝ lánya. Amit nem értek, az az, hogyha Ming-Huat, akinek nincs keze, kiszabadították a vulkánból könnyűszerrel ketten, akkor miért gondolták azt, P’Lit, aki ugyanolyan körülmények között volt mint Ming-Hua, csak volt keze, hogy ne tudná kiszabadítani három ember, ha csak 2 vízidomár és 1 tűzidomár van ott lényegesen?

Az Egyensúly Könyv tetszett, de több tényleges ellenségre számítottam mint Kuvira. Először Bolin és Varrick, Majd Zhu Li, majd Baatar Jr. is átállt. Egyébként arra számítottam, hogy talán Zaheer is meghal, mint a többi. És arra gondoltam, hogy Korra és Mako Újra összejöhetnének mondjuk.

Tomi - 2020. 04. 02. 10:42

Én azt nem értem hogy egy ilyen kedvelt és jól menő sorozatnak miért van vége.Akkor leglább ugrott volna egy kicsit és legalább azt látva fejezödött volna be a korra legendaja hogy korra családot alapít úgy mint az Ang legeldája végén egy nagy család és akkor át lehetett volna venni az írok szerepét és folytatni onnan.
Azt se tudtuk meg hogy lehet-e következő avatár vagy hogy korra kapcsolata az elöző avatárokkal újra megalakúlt vagy soha tőbbet nem lesznek avatárok és korra az utolsó
Azt se láttuk hogy Tenzin gyermekei felnőnek mi lett az újjonan szüketett gyermekkel.Boomi meg tanult-e levegöt idomítani.És a végen az a korra + asami kombo az úgy mi?A 2 fiút meg ki hagyta a kalandból, legalább akkoe lett volna valami indíték hogy elindúlnak megkeresni azt aki segithet korrának újra kapcsolatba kerülni aangal és a többi avatárral.Aang halálaról nem rudubk semmit sokkáról nem tudunk semmit .Azt beszarás hogy Toph él Katara/Kátárá él zukó él még iroht is láttuk a szellem világban.De Appáról,momoról,aangról és szokkárol semmit nem tudunk!

winnie - 2020. 04. 02. 11:12

azért, mert csak illúzió a kedveltség. hiába szereti mindenki, aki nézi, egyszerűen nem nézték sokan. nem volt elég a nézettség a folytatáshoz. nem volt elég sikeres.

sajnos.

viszont. jön az élőszereplős avatar: https://www.sorozatjunkie.hu/2018/11/15/eloszereplos-avatar-the-last-airbender-sorozat-keszul/

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz