login |

The Amazing Race: vége a 25. évadnak

2014. 12. 22. 16:42 - Írta: winnie

11 hozzászólás | kategória: kritika, reality,

Ez egy olyan szezon volt, ahol nem nagyon találtam olyan csapatot, aminek a sikere ellen tudtam volna szorítani, így abban biztos voltam, hogy a befejezéssel nem lesz gondom – ez egyrészt pozitív, mert kellemes érzés, másrészt viszont egy izgalmi tényezőt kivon a fináléból. Nyilván akadt olyan csapat, amelyiknek jobban szorítottam, tehát azért lehetett szurkolni, de egy igazán unszimpatikus duó sosem baj, ha akad. (Biztos vagyok benne, hogy egyeseknek volt nemezisük a szezon során, szóval ez is egyéni preferencia kérdése.)

Az évad jó lett, akadtak kiemelkedő részek, a többség átlag feletti volt, a döntő pedig ezúttal sem túl érdekes, de legalább szoros és papíron izgalmas. Csak azt sajnálom, hogy a készítők ismét csak nem voltak képesek túllépni a premierre és fináléra tartogatott látványfeladatokon, amik szépek meg minden, de előzésre jóformán alkalmatlanok.

A mostani zárórész során is ilyen feladatokat kaptunk, meg elsőre randomnak beállított, valójában inkább memorizálós játékot, egyébként pedig szinte mindent az autózás döntött el, részben a taxizás, részben a navigálás, ami valahol lelombozó egy ilyen reality döntőjében. Bár mondjuk azzal egyetértek, hogy aki nem képes navigálni, az ne nyerjen. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Amy és Maya nyert. Az eddigi leggyengébb győztes csapat? Mármint összességében.

Wow. Íme a nagy meglepetés. Misty és Jim már korábban is hibázott egyeket (általában komoly hatással bírót), most is eltévedtek egy kicsit, s talán annyi épp elég is volt, de a végén a memóriapróbán sem teljesítettek olyan jól, mint Amy. (Akik egyébként úgy nyertek, hogy vesztettek egy jó adag időt a filmes road block után.)

Adam & Bethany pedig hiába versenyzett szinte végig hiba nélkül és volt 12 szakaszból 9-szer top3-as, most az utolsó feladat során lassabb volt. Nem hibáztak komolyat, de ez döntött.

Érdekes egyébként, hogy Jim-ék 12-ből 10-szer voltak top3-asok, míg Amy és Maya csak háromszor – harmadjára éppen akkor, amikor legjobban szükségük volt a sikerre. És végülis ez a lényege a TAR-nak: el kell kerülni az utolsó helyet, a végén pedig elsőként beérni.

Amy és Maya megúszta tehát az előző körös utolsó helyet a szuperhosszú szakasz miatt, arra pedig számítani lehetett, hogy ez semmi hátrányt nem fog jelenteni számukra, hiszen a reptéren összejön a nép. A rész közbeni Philimination-t sajnos a pankrátorok kapták, abszolút megérdemelten, kár, hogy csak a követő üzemmódban bíztak.

Még egyszer, jó volt a 25. szezon, de remélem, hogy legközelebb nem áldozzák fel a látvány oltárán a versenyt az évadzáróban, mert kissé vicces volt hallani (talán) Brooke-tól, hogy esetleg majd menet közben előznek (hahh, nyilván lehet előzni!). Persze jöhet a 26. évad!
11 hozzászólás Ne habozz!

Enzo - 2014. 12. 22. 17:44

Na, véget ért az első élőben követett TAR évadom :) :(
Egyórás finálé 4 emberrel az marha szűk. Még 3-mal is, lásd előző évad, de így meg pláne.
Kérem vissza a dupla finálékat! És miért ne lehetne bennük detour??
Ettől függetlenül azért tetszett, meg az egész évad is. Ha valaki bírta a birkózókat, akkor tényleg nehezen találhatott ellenszenves csapatot, én egészen megbékéltem Jimékkel is a végére.

1. Az összehozás ilyenkor tényleg nem szerencsés, hogy előtte nem esett ki az utolsó csapat…sokan mérgesek amiatt, hogy miért nem volt speed bumpjuk a candy girlöknek, de ez hülyeség, mert dupla szakasz volt, ott meg nem szokott lenni, merthogy nincs is igazán “kieső”. Mayáék élre is álltak rögtön, szóval ez sokat dobott rajtuk.

2. Ennek ellenére nem bántam, hogy nyertek. Persze a szörfösöknek szurkoltam erősen, de B tervnek meg főleg meglepetésnek jó volt ez a győzelem is :)
Hát winnie, jól tönkretették az elején felépített fogorvos-bicajos-szörfös überhármasra épülő elméletedet ;) de ezért szeretjük a TAR-t.

3. Bethanyt felismerték a tűzoltószertárban, az aranyos volt :)

4. A finálés feladatok közül egy mindig ilyen királyság: motion capture, repülőirányítás, japán tévéshow, most meg kaszkadőr…
Jó volt mikor a koordinátor a motivációs beszédet mondta az ugráshoz Mayának, hogy rúgja szét az alienek seggét, vagy vmi ilyesmi :D

5. Vizes feladat: elég uncsi volt. Bethany kapott külön egyedi úszódresszt? Mintha direkt egykezesre lett volna tervezve. Ja és ritka pillanat: mutatták a kamerást a másik kamera felvételén, persze muszáj volt, csak én vadászok ezekre a pillanatokra, mert amúgy zseniálisan meg van oldva hogy sose vegyék fel egymást, én nem is tudom, hogy csinálják. (Jó lenne vmi ilyen interjú vagy Q&A vmi TAR dolgozóval)

6. Robbie&Brooke mikor nézte az ugrást, azt hittem Phil ugrik ki az ablakon :DDD Mennyire adta volna..ehelyett kijött a bódéból…

7. Valóban mégse madaras, hanem konténeres feladat volt a klasszikus versenyre visszatekintés. Elég kemény volt, csodálom hogy nem rontották el többször.

8. Bethany “éneklős memória”-módszere ügyes, én is pont így csináltam volna. És szegény, ha nem rontja el annyiszor…:(
BTW figyeltétek, hogy mennyire kevés veszekedés volt a top csapatokban? Adam és Bethany szerintem az egész verseny alatt egyetlenegyszer sem veszekedtek semmin, még csak idegesnek se tűntek, és ez nagy szó!

9. Megint női páros nyert, harmadszor összesen, váó! És Maya megint fetrenghetett meg rohangálhatott a célban, imádtam :D

10. A következő All-Starsba egész erős mezőny lett az underdog nyerés miatt: szerintem Adam&Bethany, Kym&Ally, és (egye fene, viccesek) Brooke&Robbie is kötelező lenne oda. Persze kb a 30.évadig úgyse lesz ilyen.

11. Meglepő módon egyből volt s26 ajánló is a rész végén! Ilyet még nem láttam eddig, csak a Survivor réunion show-jában szokták ellőni.
És micsoda érdekes tematika lesz! Sokan fanyalognak, de szerintem ötletes, hogy lesz valami új, egynek jó, úgyis lesz még utána is évad. De akkor már lehetne minden páros vakrandis. Szerintetek?

—Winnie, köszi az egész évados hogyvol…izé, kibeszélő-írást! És légyszi rakd ki oldalsávba :)—

Fragohol1C - 2014. 12. 22. 19:34

Én a power playereket szeretem, és ki nem állhatom ha underdog nyer. Még azt is elfogadtam volna, ha a fogorvosok nyernek, pedig ők eléggé unszimpatikusak. A szörfösöknek szurkoltam szinte az elejétől. De hát ilyen a Tar, nem az első eset, hogy azok futnak be a végén elsőnek akik végig bukdácsolnak a szakaszok során.

MolnarErik - 2014. 12. 22. 20:24

Mayáék győzelmét egyáltalán nem bánom, de abban reménykedtem, h összejön vmi szoros versenyfutás a célhoz.
Detour sztem azért nincs, h ne lehessen háborogni amiatt, h vki csak azért nyert mert könnyebb feladatot csinált.
A következő szezonról meg csak annyit, h a sok vakrandis csapat miatt sztem jó sok veszekedést láthatunk majd.

winnie - 2014. 12. 22. 21:00

enzo: nem jól lett tonkreteve az elmelet, harombol ketto bejutott:)

DaMan - 2014. 12. 22. 21:43

Ahogy Brooke is elmondta, elég frusztráló volt a helyükből nézve az előző részes NEL, már akkor sejtettem, hogy ők fognak idő közben kiesni. Egyedül azért nem sajnálom őket, mert csak hatalmas szerencsével oldották volna meg a memória-játékot gyorsabban, mint bárki más. Az biztos, hogy tovább jutottak, mint hittem, büszke vagyok rájuk, ilyen kevés ésszel is döntősök lettek :D Remélem lesz valami all-star évad, ahol újra láthatjuk őket, bár már nem tűnnek annyira boldog párnak, mint az évad elején. Sőt, párnak sem.

szebe - 2014. 12. 22. 23:44

Számomra elég meglepő volt, hogy Mayáék nyertek, nem néztem volna ki belőlük. Robbie & Brooke-on nem lepődtem meg, bennük végig megvolt ennek a hibának a lehetősége.
Azzal viszont egyetértek, hogy úgy lett volna jó, ha Phil ugrik ki az ablakon, és ejti ki őket :D

Előzetes alapján jónak néz ki a következő évad. Ha másért nem, a Word Order-es srácok miatt nagyon várom.

Enzo - 2014. 12. 23. 00:50

@winnie: na az tényleg durva lett volna ha egyik se jut be :D

Tényleg, lesz külön poszt az évadelőzetesnek, mint a Survivor-öknél?

ooo - 2014. 12. 24. 00:13

Ez igazságtalan volt, hiszen a NEL-nél minden esetben van Speed Bump… lényegében semmi hátrányt nem szenvedtek, amiért utolsónak értek be az utolsó előtti szakaszban. Idegesítő, meg se érdemelték a győzelmet…

Mindenesetre jó évad volt, ismételten fantasztikus helyekkel!

winnie - 2014. 12. 24. 05:34

de ez nem NEL volt, hanem dupla szakasz. vagy ott is van speed bump?

Deny - 2014. 12. 24. 12:10

Dupla szakasznál nincs Speed Bump. Ezért is nem értem a nézők kiakadását. Sokan úgy kiborultak ezen, hogy na, pedig nem ez volt az első continuation leg a sorozat történetében.

Thomas - 2015. 06. 17. 16:43

Nem speed bump kellett volna, csak annyi, hogy LA-ben a reptéren annyi ideig várniuk kellett volna az indulásra, amennyivel az első után értek be. Mert így nekem sem tetszett, hogy semmi tétje nem volt az utolsó előtti szakasznak, vagy az utolsó szakasz első felének, ahogy értelmezzük. Ilyen dupla szakaszt csak úgy van értelme csinálni, ha utána nincs összehozás, de ha mégis van, arra kéne egy ilyen szabály, hogy visszaálljanak az időkülönbségek.

Na mindegy, nem volt rossz évad, bár a kedvenceim, Keith & Whitney sajnos elég korán kiestek, utána már nem is igazán tudtam szurkolni senkinek. Bár bírtam a pankrátorokat is, a szörfösöket is, a döntőt már szinte csak úgy néztem, hogy azért jó lenne, ha nem a fogorvosok nyernének. Utólag meg már úgy érzem, hogy mégis jobb lett volna, ha ők nyernek, mert ez így most nagyon furán jött ki:) Jó, legjobb lett volna, ha Adam & Bethany nyer, de a fogorvosok jobban megérdemelték volna, mint Amy & Maya, hiába nem voltak túl szimpik.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz