login |

The Fall: vége a 2. évadnak

2014. 12. 22. 14:45 - Írta: CyClotroniC

19 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

– Why the fuck are you watching this? You sick shit! What the fuck is wrong with you?!
– Who were you talking to? Yourself? Me? The people who like to read and watch programmes about people like you?

Nem hiszem, hogy gond lenne bármelyikünkkel is, aki az év egyik legsötétebb gyöngyszemére lelt a The Fall második évadjában, ugyanakkor a másfél órás finálé egyik legfontosabb kérdése és alaposan – ám válaszok nélkül – körüljárt témája mégis az lett, hogy mi vonz minket egy rejtélyes és szuggesztív tekintetű sorozatgyilkosban?

Ilyen szempontból leginkább a Hannibal tekinthető a The Fall amerikai, barokkosabb testvérének, és nem csak azért, mert mindkettőben halk, andalító kimértséggel próbálja megfejteni Pault vagy Hannibalt Gillian Anderson karaktere, vagy mert mindent a párbeszédek és a félhomály ural, hanem mert Pault – akárcsak Lectert – valahol mélyen ellenfeleik is csodálják, sőt furcsamód éppen az ő aurájukban találnak megnyugvásra elveszett játékszereik.

Míg azonban Hannibalról rengeteg mindent (hisszük, hogy) tudunk, addig Paul Spector egy teljesen ismeretlen személy számunkra, aki a sorozat átívelő rejtélye is egyben.

Tudjuk, hogy ő a gyilkos, hamar megismerjük a szertartásait, mégis a lényének megismerése az a kirakós, ami abszolút fogva tartja a nézőt, és ami Jamie Dornan sejtelmesen visszafogott, érett játéka nélkül egészen biztosan nem működött volna, azonban olyan alakítást nyújt a sorozat mindkét szezonjában, ami csakis a True Detective, a Fargo vagy a Hannibal főszereplőivel egy ligában említhető.

Bár akadt hibája is a második szezonnak, az mindenképpen nagy plusz volt idén, hogy Paul Spector mellé feljavult Stella karaktere is, illetve sokkal nagyobb hangsúlyt kapott Katie, aki így már abszolút egyenrangú, harmadik főszereplőjévé vált a történetnek.

Ha kedvelitek az átívelős krimibe csomagolt, karakteranalizálós, beszélgetős, merengős drámákat, akkor a The Fall eddigi (és talán összes) 11 epizódja nektek való, még ha hangulat is kell hozzá, ahogyan az sem véletlen, hogy minden héten kapott nem egy voksot a hét epizódja posztjainknál.

Pontszámra 8/10-et kap, mert bár a karakterek mélységeit tekintve egészen kiváló évadot futottunk, akadt azért egy-két olyan húzás a sztoriban, amit talán ügyesebben és organikusabban is meg lehetett volna oldani. A tovább mögé még szorult pár spoileres gondolat, azoknak, akik látták a finálét.

Nem tudom, hogy ti hogy voltatok vele, de a külföldi kritikákat olvasva többen elégedetlenek voltak a lezárással kapcsolatban. Sokak szerint elmaradt a katarzis, tét nélkülivé vált a finálé és teljesen indokolatlan volt a cliffhanger a szezon végén, amiről jelenleg még lövésünk sincs, hogy sorozatzáró volt-e vagy mi a szösz.

A magam részéről én imádtam azt a letisztult, sallangmentes őszinteséget, ami Paul és Stella kihallgatásából áradt, és egész sokáig elfilóztam a jelenet fényképezésén is. Eleinte csupán a klasszikus, vállak feletti beállításokkal operálnak, majd átveszik ezek helyét a szemből komponált arcok, később pedig a különféle közeliek egy-egy szempárról vagy ajakról.

Szó sem volt itt szellemi párbajról, vagy a gyanúsított megtöréséről, sokkal inkább hasonlított az egész egy könnyed tánchoz, ami rengeteg apróságból volt felépítve. Paul tekintetébe bámulva magunk is kicsit megtapasztalhattuk, hogy milyen hatással lehet az emberekre, Stella kérdései és megállapításai pedig szépen, fokozatosan lecsupaszították a mitikus szörnyet Spectorról, elvéve tőle ezzel a humanizálással minden különlegességét.

Vagyis hát ki tudja? Paul ugye beígérte, hogy ez csak a kezdet, a záró képsor viszont ugyanúgy élet és halál között lebegve hagyta ott Stella karjaiban, mint ahogy ő játszott korábbi áldozataival. Hiába ült közönyös magabiztossággal Stella a kihallgató szobában, állította, hogy minden porcikájával megveti Pault, mégis az egyetlen harsány és talán az egyetlen igazi érzelmet éppen akkor kaptuk tőle, mikor Paulhoz rohant és nem a társához.

Mi vonz minket egy rejtélyes és szuggesztív tekintetű sorozatgyilkosban? – kérdeztem az elején, és bár feltehetőleg egészen más, mint Katie-t és Stellát, de a válasz ugyanúgy rejtély marad, mint Paul Spector.

An elevated aestheticism, if you like.

19 hozzászólás Ne habozz!

Eny - 2014. 12. 22. 15:35

zsenialis :)

Hiroshima32 - 2014. 12. 22. 15:52

Beleborzongtam a kihallgatásba, annyira jó volt. Cserébe kaptunk egy kiszámítható befejezést.

Remélem, lesz harmadik évad. :)

napocskin - 2014. 12. 22. 16:59

Ritkán érzem azt, hogy ide nekem a következő részt, de most azonnal (pedig biztosan indokolható az a nézőpont is, hogy ez most lezárás, kiderült, mit is érez Stella valójában, és ezt Spector is sejtette kezdettől fogva, de legalábbis akkortól, mikor elolvasta a naplóját). Ez olyan volt. Fantasztikus volt az egész, az egyik kedvenc sorozatom lett így a második évad vége felé, és belebolondulok, ha nem kap folytatást.
Érdekes, amit írsz, az összehasonlítás a Hanniballal, de én azt valahogy sokkal bonyolultabbnak érzem (persze az is lehet, hogy csak a mitológia miatt, mert az nyilván sokkal összetettebb és ismertebb), viszont mennyire érdekes már tényleg, hogy Gillian Anderson személye köti össze a kettőt, ráadásul két eléggé hasonló karakterrel. Jamie Dornant az első évadban kicsit unalmasnak, majdnem egysíkúnak találtam, de így a két évad együtt sokkal komplexebbé tette a karaktert, és így az első évad is kicsit más megvilágítást kap.

Lemoni - 2014. 12. 22. 17:42

Szintén a Hannibalhoz hasonlítottam önkéntelenül is: GA karaktere egyszerre fél, megveti, vonzódik a sötét oldalhoz és az évadzáró végén színt vall érzelmileg, Spector pszichopata figurájának pedig ugyanúgy megvan a hidegvérű, hidegfejű, pontosan koreografált, rituális gyilkolási módszere, mint Lecternek, ugyanakkor rendkívül tud érzelmileg illetve intellektuálisan kötődni valakihez. És mindkét sorozatot a rendkívül magas színvonalú színészi játék teszi még élvezhetőbbé. Nekem nagyon lezáratlan volt a 2. évad, vannak még mélységei mindkét fő karakternek, de Katie-nek is, ami kiadna egy 3. évadot.

Mortanius - 2014. 12. 23. 09:17

Jó kis sorozat! Kár, hogy annyira unszimpatikus mindkét szereplő( főleg Gillian Anderson).

naughtyl - 2014. 12. 23. 09:25

Tudom fontos, de olyaaan szekszi, ahogy mondja, hogy Stella:D

Annyira tetszett, hogy a kihallgatás nem lett eltúlozva.
Amúgy nekem az is érdekes volt, hogy a gyerek témát mennyire belevették. Nyilván Stella miatt is, de azok a jelenetek is baromi erősek lettek, ahol a nagyobbik lányával vagy lányáról beszél.
És ezzel szemben meg a feleség mennyire nem volt tényező.

És a végén, ahogy néznek rá, hogy Paul-hoz rohan, az nagyon kellett a végére.

Már a 2.évadnak úgy ültem neki, hogy miért is nézek meg, egy újabb szezont, ami egy ilyen karakterről szól.

Egyébként Shameless közben szokott olyan érzésem támadni (sokszor), hogy, jaj ezen nem lenne szabad nevetni, de azért persze fuldoklom a röhögéstől. És Hannibal közben is elő szokott jönni, hogy baj, hogy lenyűgöz? Itt is előjött.

Szóval, köszi, hogy megnyugtattál:)

naughtyl - 2014. 12. 23. 09:32

jajj meg Katie.

Hmm.The Affair kapcsán jutott legutoljára eszembe, hogy elmorzsoljak, egy Minden gyerek ennyire idióta kérdést. És akkor itt főleg a tinikre gondolok, akik már nagyon szeretnék felnőttnek “érezni” magukat.
Veszélyesek ezek, minden szempontból. És Katie is kiválóan lett kidolgozva ezen a vonalon.
Az viszont meglepő volt, hogy nem dőlt be a kis nyomozó faszinak, akit Stella csalinak küldött.

Ennn - 2014. 12. 23. 15:53

Nem olvastam el végig, de most annyra felkeltette a kritika az érdeklősésem, hogy nekiesek. :)

paranoid android - 2014. 12. 24. 02:48

Fantasztikus lett ez az évad. Az első sokkal szerteágazóbb vagy inkább darabosabb, töredezettebb volt. Több mellékkarakter apró történetét is megkaptuk a főszál mellé, és ezek együtt alkották meg a sorozat hangulatát. A második évad fókuszáltabb volt, a két főhős közötti erősebb kapcsolat miatt a történet dinamikusabb lett, és talán komorabbá is vált a sorozat hangvétele, ha ez lehetséges, azzal ahogy intim közelségbe kerültünk Stellához és Paulhoz. Lebilincselő ez a két karakter. Nagy részben köszönhetően a kiemelkedő színészi játéknak is. Ritka, hogy a nonverbális eszköztár ennyire fontos legyen egy karakter megalkotásában, mint Spectornál, szóval le a kalappal Jamie Dornan előtt. Persze a dialógusokra sem lehetett panasz, pl. a kihallgatás valóban remek volt, a jelenet fényképezésére én is felfigyeltem. A lezárás érdekes volt, a karakterek szintjén telitalálatnak érzem, de mégsem bántam volna egy cliffhanger mentes zárást, főleg mert nem tudom, hogy jó ötlet lenne-e egy harmadik évad, Spectorral a börtönben, esetleg a tárgyalása; nélküle semmiképp nem lenne az.

Memari - 2014. 12. 27. 19:40

Nagyon jól összerakott sorozat, semmi tölteték, csak olyan dolgokat láthattunk ami a főszálhoz kapcsolódóik, a főszereplők karaktereit mélyítik. A párbeszédek és a képi világ is nagyon ott volt. Nagy kedvenc lett.

S mivel ennyien párhuzamot vontok a Hanniballal, téli darának előjegyzem. :)

Kittus - 2015. 01. 04. 17:55

Fantasztikus volt! :)
Nagyon sokan vontok párhuzamot a Hannibal és a The Fall között. Nekem személy szerint nem ennyire egyértelmű a hasonlóság. Persze sokféle nézőpont létezik, ami alapján lehetne strigulázni miben hasonlóak és miben térnek el egymástól. Nekem, mint nézőnek, elsősorban a hatás a fontos, hogy mit vált ki belőlem egy sorozat. És ebben nagyon különbözik a kettő.
Persze a részletek – mint színészi játék, karakterek, sztori, filmtechnika – szintjén nálam is van egyezés, de az összkép az nagyon más.
Ettől függetlenül ajánlom a Hannibal-t is, mert azt is imádom, csak nagyon másképp és máshogyan, mint ezt.
Lehet tudni, hogy mikor döntenek a 3. évad sorsáról?

sherlock20 - 2015. 01. 04. 20:44

Jó volt, na. Bár nem tudom, ha lesz folytatás, hova lehet ezt még tovább vinni. Ha itt is a vége, az se baj.

deku82 - 2015. 01. 05. 16:32

Ez így volt kerek egész, szerintem ezen már csak rontani lehet.

rob - 2015. 01. 09. 16:55

Döbbenetesen jó a sorozat szakmailag is, mind a bűnügyi technikát (bár ez esetben volt néhány direkt reklám) mind a rendőri munkát figyelembe véve.

Az a profizmus, ami a helyszínek kezelését és bizonyítékgyűjtési/megőrzési módszereket illeti, hihetetlenül messze van a magyar gondolkodástól és gyakorlattól…

Shannen - 2015. 01. 11. 16:32

A héten néztem meg az egész sorozatot, nemrég fejeztem be a 2.évad fináléjával. Bár mindenhonnan azt hallottam, hogy mennyire jó, még így is túlszárnyalta az elvárásaimat. Jamie Dornan és Gillian Anderson fantasztikusat alakítanak. Dornant korábban semmiben nem láttam, szóval ő még duplán meglepetés is volt a letisztult, visszafogott, finom játékával,amitől a hideg futkosott a hátamon.

Külön tetszett, hogy mennyire hiteles az egész ügy bemutatása, mármint ami a rendőrségi nyomozást, helyszínelést illeti. Nem tapicskolták össze a tetthelyeket, minden ilyesmi szabályra figyeltek, ez az alaposság azért nem túl gyakori a sorozatokban.

Az 1.évadot egy nap alatt akartam ledarálni, de a 3.rész muszáj voltam valami vidámabb dolgot nézni. Pedig alapvetően bírom az ilyen sötét tónusú sorozatokat (The Killing, Boren, stb.), de ez a pár rész olyan szinten hatott rám depresszíven, mint más se nagyon. Aztán vagy hozzászoktam a hangulathoz, vagy inkább az események felgyorsulása miatt, a 2.évadban ilyen problémám már nem volt, sőt.

Lehet pont ezért is volt, hogy a 2.évad jobban tetszett. Egyrészt az 1.évadot túlságosan lassúnak, döcögősnek éreztem (pedig a lassúsággal semmi bajom, a Top of the Lake-t anno kifejezetten emiatt szerettem), ráadásul a szereplőket is kevésbé ismertük meg.
Emiatt a 2.évad a nyomozás beindulásával, a karakterek jobb bemutatásával jobban megfogott. Én is kiemelném Katie karakterét és az őt játszó színészt, mert nagyon szépen felépítették az ő szálát is. Bár borzasztó belegondolni, hogy ennyire nem érzi át a helyzet súlyosságát és nem esik le neki a dolog.

Tulajdonképpen alig van panaszra okom: egy-pár klisés húzást leszámítva (pl. hogy tök véletlen épp a halottkém barátnőjét bántalmazták évekkel korábban), az összes férfi nyomozót (egyik sem volt túl szimpatikus számomra), és a Jimmy-féle teljesen felesleges és idegesítő ámokfutást, aminek köszönhetően egy totál kiszámítható cliffet kerekítettek a fináléra, minden a helyén volt, és kiemelkedően jó volt.
Persze a clifftől függetlenül is imádtam a finálét, meg az azt megelőző 2×05-öt is. A kihallgatásos jelenet mind fényképezésileg mind játékilag kiemelkedő volt, nagyon vártam már, hogy szemtől szembe kerüljenek egymással.

Nem tudom, hogy mit terveznek egy esetleges 3.szezonra, de én itt zárnám le a sztorit. Nem látom értelmét továbbvinni, Paul mindent bevallott, Rose előkerült, Stella-ról is kiderült, hogy valójában hogyan viszonyul Spector-hoz. Tökéletes lezárás lenne így. Erőltetettnek éreznék bármiféle folytatást ezzel a két karakterrel. Na persze ha lesz, mindenképp megnézném a 3.évadot is, de tuti lennének fenntartásaim a kezdés előtt.

Lin's Lawyer - 2015. 01. 16. 22:35

Mindent elmondtatok amit gondolok, Jamie Dornan briliáns alakítását azért én is kiemelem. A helyszínelések alapossága nem tudom mennyire jellemző a valóságban brit területen, itthoni viszonylatban egyértelműen sci-fi kategória. A II. évad egy magasabb, intimebb szintre emelte a sorozatot, rendkívüli az atmoszféra, amit teremtett. Bár úgy olvasom, valószínű egy III. évad is, azt már inkább rókabőrnek érzem, ez így volt kerek egész a nyitott véggel…

Pipacs - 2015. 02. 01. 13:28

Jamie Dornan nekem érdekes módon semennyire nem meggyőző. Még mindig nem tudom elhinni neki, hogy ő a gyilkos és hogy élvezi amit csinál. Mondja, csinálja, de én csak egy színészt látok, aki követi a rendező utasítását. Persze, lehet, hogy nem a színész hibája, ennyit tudunk a karakterről, ennyit tud kezdeni vele… De vmi nem stimmel.
Ja, a kiscsaj ritka irritáló. De mivel felteszem, vhol ez is volt a cél, végülis jól jáccik. :)
Zseniálisnak nem nevezném a sorozatot, de érdekes a koncepció. Vhogy tényleg a hajszára (asszem ez is a magyar cím) helyezik a hangsúlyt, no meg a karakterekre. Ebben az évadban ha jól emléxem, meg se ölt senkit a sorozatgyilkosunk.
Ha lesz folytatás, belenézek, de nem fogom a falat kaparni érte. A Hannibal-os hasonlat jogos, de mondjuk ezt hatványozva kapjuk meg a Hannibal-t.

ubul - 2015. 03. 03. 07:52

mikor lehet tudni hogy lesz folytatása?

winnie - 2015. 03. 03. 12:17

passz, nincs időponthoz kötve.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz