login |

South Park: vége a 18. évadnak – írta the_daver

2014. 12. 23. 14:40 - Írta: vendegblogger

15 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Ha valaha visszanézek majd egy Nagy Összegző Írás keretében a teljes South Park történetére (sőt, történelmére), akkor egészen biztos vagyok benne, hogy kiemelt helyen fog szerepelni az idei, szám szerint tizennyolcadik évad.

Persze ez még változhat, de egyelőre úgy tűnik, a most kapott tíz rész olyan meghatározó lehet, amire eddig csak egyszer volt példa a sorozat történetében, ugyanis a South Park láthatóan még egyszer szeretne megújulni, ahogy azt tették körülbelül tíz évvel ezelőtt.

Akik rendszeresen olvassák a South Parkhoz kapcsolódó írásaimat itt a Junkie-n, már könyökükön jön ki az az alapvetés, miszerint a sorozatban valamikor a 8-10. évad magasságában egyfajta arculat- és hangulatváltás ment végbe.

Akkoriban váltottak a többé-kevésbé random utalásokról arra a rendszerre, ami mindig két-három friss kérdést, ügyet fog össze egy erőteljes társadalomkritikával megszórt történetbe, aminek voltak gyengébb részei, de mégis nagyobb teret engedett annak, hogy a sorozat művészi szintre emelkedjen, és ne csak mint húsz perc könnyed ökörködésként tartsuk számon.

Ennek a koncepciónak a lendülete nagyjából tavalyig tartott, amikor már érezhetően egyre jobban nem tudtak mit kezdeni a készítők az események feldolgozásával és a világba interpretálásával, de aztán csak sikerült összerakni egy Black Friday-trilógiát, ami azonnal bekerült a klasszikusok közé (és nem csak azért, mert a készítők húztak egy bátrat, és olyan ame of Thrones-spoilert írtak az egyik részbe, amiről csak az tudhatta, hogy spoiler, aki olvasta a könyveket).

Nem állítom, hogy a tizennyolcadik évad teljes egészében forradalmi, de olyan újításokat (vagyis inkább koncepcióváltást) sikerült bevezetni, ami újabb pluszt ad az élvezeti faktorhoz. A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

A kritikus él és a való világbeli események feldolgozása továbbra is fontos része a South Parknak, de ezúttal egyszerre van jelen mindez a régről ismert elborultsággal és az egészet sikerült nyakon önteni az átívelő világ koncepciójával. Utóbbi alatt nem azt kell érteni, hogy az évad egy teljes történetet képez, de a vissza-visszautalgatásoknak köszönhetően sokkal organikusabb élményt ad a tíz rész együtt.

Például az első részben leég a suli tornaterme, így a másodikban gyakorlatilag a romok között beszélgetnek Kyle-ék, míg a harmadikban már valamennyire sikerült helyrehozni az épületet, de a falak még mindig üszkösek itt-ott. Vagy akár említhetném a második részben eldugott kis mellékszálat, ami a harmadikban teljesedik ki, és újra meg újra visszatér egészen a fináléig.

Hogy maguk a részek milyenek? Összességében sokkal jobban meg voltam elégedve, mint tavaly ilyenkor. Már az évad közepén érezni lehetett, hogy a készítők megpróbáltak a fiatalabb korosztály felé nyitni azzal, hogy az őket érintő témákat dolgoztak fel, ez a koncepció pedig a fináléra és annak vendégszereplőjére teljesen egyértelművé vált, gyakorlatilag picit magát is kineveti a sorozat emiatt (jut eszembe, volt már arra példa, hogy egy kvázi híresség ilyen módon megjelent a South Park-ban?).

Idén szó volt a közösségi finanszírozásról, a mobilos játékok freemium modelljéről, a gyűjtögetős kártyajátékokról és a Youtube-on karriert építő videósokról. Ez persze nem azt jelenti, hogy a South Park hirtelen egy kockasorozat lett,

A geek témák mellett rengeteg mást is feldolgoztak a készítők, például a Whacky Racer-ös rész (ez nálunk Flúgos futam néven futott a kilencvenes évek közepén) egyértelműen a fiatal felnőtteknek és középkorúaknak szól, a cock magic Randy-s szálát az elborultságot keresőknek válasz, a rendőri rasszizmus eleme pedig mindenki megszólító társadalmi probléma. Ilyen tekintetben talán az eddigi legkiegyensúlyozottabb évadot kaptuk, ahol mindenki talált olyan részt, ami kifejezetten neki szólt.

Magáról az évadzárásról nem szeretnék ilyen hosszadalmasan értekezni, mert nagyon nehéz lenne anélkül, hogy bármilyen poént is lelőnék, de nem tanácsolom, hogy a tavalyihoz hasonlóan valaki csak ezt a záró két epizódot lássa az évadból, mert az átíveléseknek köszönhetően néhány ponton csak tanácstalanul bámulja majd a képernyőt.

A zárásra talán az intenzív a legjobb szó, hihetetlen magas fokon pörögtek az események a tizedik részben, és annyi téma kapcsolódott össze ebben a húsz percben, hogy egy idő után már számolni sem tudtam. Ugyan valószínűleg kevesebben fogják majd értékelni, mint a Game of Thrones-os részeket, de minőségben ezek is hasonló szintet képviselnek.

Összességében, én nagyon elégedett lennék, ha folytatnák az idén megkezdett és egyértelműen kijelölt irányt, mert úgy hiszem, ez egy jó útja lehet a megújulásnak, hogy ne fulladjon unalomba, vagy legalábbis álljon be középszerbe a sorozat (igen, rátok nézek, The Simpsons és Family Guy!).

A készítők a huszadik évaddal bezáróan rendelkeznek szerződéssel, de ezek alapján úgy tűnik, nem az a cél, hogy valahogy még kihúzzák addig, és elvegetáljon 2-3 szezont a sorozat, hanem cél az újabb több éves berendelés.

Ha tudják tartani az új irányt, akkor nagy szeretettel várjuk a folytatást, így erre az évadra egyértelműen egy 8,5/10-et tudok adni, látva a hasonló kaliberű sorozatok vergődését és értékelve a bátor újítani vágyást.

15 hozzászólás Ne habozz!

a_n_d_r_e_w - 2014. 12. 23. 14:56

Pont az altalad emlitett elso koncepciovaltas votl az, ahol melyrepulesbe kezdett a sorozat, gyakorlatilag mindenki akit ismerek akkor hagyta abba a nezest (en is egy 5-6 evre). Utobbi idoben kezdett magahoz terni a sorozat es az eroltetett, humortalan tanmesekbol ujra szorakoztato epizodok lettek. Az idei evad ativelo szaljai nagyon kellemes meglepetesek voltak, vegre nem egymastol elszigetelt tortenetek, hanem ahogy mondtad, organikus elegy lett belole. Humor visszatert, jo par reszt tudtam nyugodt szivvel ajanlani ismerosoknek. Nem tudom hogyan tudta kihuzni eddig a sorozat, azert nagyon sok nagyon gyenge evad volt nem is olyan reg, de igy utolag orulok, hogy atveszeltek. Csak igy tovabb, ja es Randy FTW :)

goodjohnwin - 2014. 12. 23. 15:06

Hasonlóan különlegesnek éreztem én is ezt az évadot. Nekem az évad első részei után tűnt fel, hogy jobbak-furábbak az új részek, mint az előző években kapott jellegtelenebb részei. (kivéve a jó kis trilógiák)
Nekem a “meta” jelző jutott eszembe mind gyakrabban, ez az évad tele volt keresztbe- és visszautalásokkal, nemcsak a való élet és a sorozat között, hanem az epizódok között is.
Ha ezt egy 1 évados kísérletnek gondolták, az sem zavarna, ha jövőre valami hasonló módon új dologgal próbálkoznának.
Ha viszont ez lesz az új irány, akkor hosszú távon gondot okozhat a gyakori visszautalgatás. Meglátjuk.
Addig is itt ez pofás 10 rész, kerek, koncepcionális évad.

dvs - 2014. 12. 23. 15:20

Reméljük az átívelések kapcsán odafigyelnek majd szinkronnál is, hogy ne legyen tárgyi tévedések a visszautalásoknál, bár ha megint Vito írja a magyar szöveget akkor talán nem lesz ilyen gond. És ha már itt vagyunk, lehet tudni mikor jön szinkronnal idehaza?

Dave - 2014. 12. 23. 15:42

A Bill Cosbys éneknél visítottam :D

Csigusz - 2014. 12. 23. 15:55

Az idei évad elképesztően jóra sikerült ezzel az “átíveléssel”, jót tett a nagyobb hangvételű pihenő az alkotóknak, nomeg a Stick of Truth-ban látszólag kiélték maguk teljesen, így újult erővel csapott le az a szezon.
Évek óta ilyen jó nem volt!

Chester_B - 2014. 12. 23. 16:12

dvs: A szinkron tavaszra várható.

Az eszem azt mondja, hogy elég 10 rész egy évadban, de a szívem 3x ennyi részt igényelne. :D Ráadásul most nincs Stick of Truth, ami felér több évaddal is, annyira jó és sok. :( Sajnálom, hogy megint őszig kell várni új részekre.

CyClotroniC - 2014. 12. 23. 16:22

Érdekes, mert a 16. szezon közepén lelőttem egy időre a sorozatot, nem rég (talán 3 hete) daráltam magam szintre az azóta kihozott két és fél évaddal, és bár imádtam, hogy ennek a mostaninak van átívelő sztorija, talán ez tetszett a legkevésbé. Részemről a South Park akkor a legjobb, amikor társadalmilag érzékeny, aktuális témákat kever össze valami popkult agymenéssel. Ezen a téren a GoT-trilógia kiemelkedett, de én imádtam korábbról a videótékás részt is vagy a WWZimmermant és az Obama választásosat is. Most valahogy idén ezek elmaradtak (vagy csak John Oliver után már nem tudnak újat mondani a témában), de elismerem az átívelő rész frissességét és szeretném, ha megtartanák ezt, de keverve több aktualitással. A szünet amúgy mindenképpen jót tett nekem, egészen élveztem így ezt a két és fél szezonnyi darát.

ThomasCrown - 2014. 12. 23. 16:24

Ez az évad nagyon király lett. Minőségi írást sugall az egész.

Garott - 2014. 12. 23. 16:29

Az egész évadban érezhető volt valami újszerű, és ez tényleg jót tett a sorozatnak. Az oculus rift-es epizód meg annyira poénra sikerült, hogy nálam belefér a legjobb epizódok közé.

Skate - 2014. 12. 23. 16:34

Jót tett eleve az évadok lekerekítése 10 részre, így többet ki tudnak hozni a koncepcióból. Három évig szüneteltettem a sorozatot és idén ősszel zárkóztam fel és végül hetiben néztem a 18. évadot. Nem azt mondom, forradalmasította az új alternatíva a South Park-ot, azért az igyekezett meg volt a készítők részéről, mégis hullámzónak éreztem az évadot. Lehet túl szigorúan állok az egészhez vagy a két számjegy alatti évadok minőségének elvárásaihoz viszonyítva látom így, valahogy nem tudott akkorát ütni az összkép, mint elvártam volna. Az utolsó két rész kifejezetten szájbarágósra sikeredett. Az nélkül is értettem volna a mondanivalóját. Nem kell full az arcomba tolni, hogy vágod hülye gyerek, ezt gondoljuk a dologról. Esetleg nem jött le, mi majd elmagyarázzuk neked szépen, mint egy ovisnak. Részemről 5/10 az évad. Egyes részekben magát a tálalás nem tudtam befogadni kellőképpen. Remélem a következő etapra azért jobban odafigyelnek ezekre a hibákra, hogy minden korosztályt megszólítson, mint régen, nem pedig a léc lejjebb helyezése tér vissza, ahogy azelőtt történt.

m76 - 2014. 12. 23. 19:56

Én nem vagyok olyan lelkes mint a többiek itt. Szerintem az átívelés semmilyen pluszt nem adott a sorozatnak, azon kívül, hogy rácsodálkoztam egyszer kétszer. A poénok ettől nem lettek jobbak.

Ami az évadot illeti nagyon hullámzó volt a minősége, volt 1-2 baromi jó rész, a már említett Wacky Races-es, meg az Oculus Rift-es, de voltak nagyon gyengék is amelyeken max 1x 2x tudtam elmosolyodni, vagy még azt sem.

És számomra a dupla évadzáró a pörgés ellenére inkább volt idegesítő mint élvezetes. Na meg gondolom az sem segített, hogy én itt hallottam először életemben erről a pewdiepie karakterről.

Ennek ellenére, nem mondok le SP-ről, mert azt a heti 20 percet pár hét erejéig még mindig megéri rááldozni. De már nagyon régóta nem ez az animációs sorozatok királya. Mondjuk idén Archer is gyengélkedett, de jött egy Rick & Morty, aminek 1-1 részén többet lehet derülni, mint ezen az évad SP-n.

ALDO - 2014. 12. 23. 19:58

Lehet középszerűnek nevezni a Simpsons – tényleg az – de nálam még így is köröket ver a South Parkra. Néha elkapok egy-két részt a comedy centralon éjszaka és mindig megerősítést nyer bennem, hogy jól döntöttem, hogy a 15. évadnyitónál kaszáltam.

Eli - 2014. 12. 23. 20:00

Hát köszi! Akkor most kezdhetem darálni? 16 szezonnál szálltam ki.

fv - 2014. 12. 24. 15:41

Nekem se tetszett. A “jött egy Rick & Morty, aminek 1-1 részén többet lehet derülni, mint ezen az évad SP-n” kijelentéssel teljesen egyet értek.

b - 2014. 12. 25. 14:37

az első váltás számomra is kinyírta a sorozatot (tudom a népszerűsűgén, nézettségen nem látszott meg), pont az elborultság hiányzott…
belenézek ebbe az évadba kíváncsi vagyok mit tud nyújtani

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz