login |

Downton Abbey: vége az 5. évadnak – írta vamivan

2014. 12. 27. 17:58 - Írta: vendegblogger

18 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Megint dupla részes karácsonyi különkiadással véget ért a Downton Abbey aktuális évadja, ezúttal az ötödik. Szokás szerint az évadértékelés ilyenkor érkezik, de most, így utólag úgy tűnik, hogy jobb lett volna a 8. rész végén megírni külön a kritikát.

Ugyanis a rendes szezon tulajdonképpen egy nagyon egyenletesen pocsék színvonalat hozott: az évadnyitóban megfogalmazott keserű gondolatok az egész évadra jellemzőek maradtak, nem volt sem izgalmas, sem lebilincselő egyik szál sem, rutinmunkának tűnt az évad legnagyobb része, és nem az a fajta rutin, ami Maggie Smith játékát jellemzi, mely megunhatatlan, hanem az a fajta, amire a sportnyelv azt mondja, hogy csak a mezeket küldték ki a pályára.

Az alapból bosszantott engem, hogy az idei 10 rész Edith szenvedésére volt felfűzve, miközben én már az első 4 évadban is az ő szerepét szerettem a legkevésbé, de ez igazából magánügy. Aki kedveli a karaktert, az bizonyára örömét lelte, hogy előtérbe került.

Ennek köszönhetően széles érzelmi skálán játszhatott Laura Carmichael, de azt hiszem, túlzás, hogy az írók folyamatosan azon agyalhattak, hogy miképp lehetne kimaxolni a számára lúzer szerepet.

Ami viszont ennél objektívabban is zavart, az az, hogy van három unoka, és ebből Marigold folyamatosan jelen volt, viszont a másik két gyerkőc az évad legnagyobb részében nemcsak, hogy nem tűnt fel, hanem özvegy szüleik motivációjában, cselekedeteiben, gondolkodásában sem jelentek meg. Mary kalandozása teljesen az anya-szereptől mentes volt, de Tom is csak az évad végén gondolkozott el a kis Sybill esetleges bostoni jövőjén.

Emellett még sok minden más is zavart idén, de nagyvonalúan ugorjuk is át, mert szerencsére amilyen gyenge volt az éved, annyira jóra sikeredett a karácsonyi dupla, talán a legjobb karácsonyi részt láthattuk az összes Downton Abbey-különkiadás közül. A tovább mögött folytatom.

Szokások szerint nem Downtonban játszódott a rész (legalábbis az első fele), Lord Sinderby partija a Tom – Stowell-ellentéttel, Mr Barrow legitimált ármánykodásával, a megjelenő váratlan vendégekkel és Rose-ék közbeavatkozásával szépen ki lett találva, a helyszín, a sztori és annak részletei is a régi szép időket idézték. Emellett a részen végigfutó Spratt – Miss Denker-párharc is kicsit jobb volt, mint amit már az előző pár részben láthattunk.

Külön plusz pont Violet és Isobel Crawley összes közös jelenetéért, egyre inkább összenőttek az évek során, most például mindketten visszautasítottak egy kései házassági ajánlatot, miközben a rész végén egy sokak által várt kései házassági ajánlat végre kimondásra és elfogadásra került.

Azért kellően fanyar, hogy a sorozat összes női szereplője a végig házas Cora kivételével kap házassági ajánlatot, viszont Edith továbbra is hajadon, és Mary is ott tart, ahol 10 évvel korábban, az évadnyitóban, vagyis férjet keres magának, bár a karácsonyi rész alapján még az se kizárt, hogy nem sokáig. (Na jó, Mrs. Patmore kezét talán még nem kérték meg…)

És még egy plusz pont: az szezont végigkísérő Green-gyilkosság is lenyugszik talán, a rész zárójelenete Anna és Mr. Bates között kifejezetten reménykeltő volt. Összességében a karácsonyi részbe mindent beleadtak, az eddigieknél karácsonyibb volt a karácsony is, ráadásul kicsit olyan érzésem volt, mintha a sorozatzárónak tervezték volna, minden szépen a helyére került.

Év közben sokszor megfordult a fejemben, hogy kaszálni kellene a sorozatot, most pedig, az évad végén itt a lehetőség, hogy pozitív szájízzel szálljon ki az ember, az 1-5. évad így egyben kerek egész. Nehéz lesz innen újítani.

18 hozzászólás Ne habozz!

Zsófi - 2014. 12. 27. 19:42

Én nagyon megszerettem az elején a Downton Abbey-t, de nagyon zavart benne az utóbbi időben egy rakás dolog, nagyjából egyetértek a fentiekkel.

Őszintén szólva iszonyúan idegesítő kezd sajnos lenni.
Azt már nagyon nehezen bírom, hogy Anna-Mr.Bates egy percre se képesek nyugiban lenni, pedig az elején szerettem a sztorijukat.
Edith állandóan szenved, neki sincs egy nyugodt perce, bár tényleg az ő vonala a legigazibb a szülői és kvázi özvegyi szemszögből.
Azt már sose fogom megérteni, Marynek mi baja van vele, mert állandóan cseszteti, de látszólag ok nélkül.

Grannyék szála tetszett idén egyedül, mert egyrészt Maggie Smith fantasztikusan jófej, másrészt meg szép volt a történet.

A többi meg kellően semmitmondó volt, viszont amit te is írtál, hogy ‘a rész végén egy sokak által várt kései házassági ajánlat végre kimondásra és elfogadásra került.’ volt az, aminek a legjobban örültem, és évadok óta ezen drukkoltam.

Szóval nagyot kéne dobniuk a következő évadra, mert én dobok nagyot a sorin.

yeeeyha - 2014. 12. 27. 20:12

A karácsonyi részt még nem láttam, ezért át is ugrottam a kritika azt a részét. Az előtte levőkkel teljesen egyetértek, befáradt a sorozat, alig mer új dolgok felé nyitni. Oké, hogy a régi dolgok között is vannak olyan kincsek, mint Maggie Smith, aki hitelesebben adta elő az erre az évadra jutó romantikus szálát, mint pl Tom az övét. Pedig sose gondoltam volna, hogy az öreg Lady Crawley ilyen fejleményeket kap. 2 éve kábé ilyenkor ugrottam neki az 1. évadnak, nyár végén újra is néztem az első három évadot, és hihetetlenül látszik, ahogy a sorozat beleun magába. Immáron másodjára ment le úgy egy teljes évad, hogy a rutin töltötte ki a részek nagyját, talán 4-5 jobb jelenet/szál volt, pedig a szereplők lassan nem férnek rá a plakátra.

Nagyon támogatnám, hogy:
a. legyen egy nagyobb időugrás
b. Bates-ék menjenek el messzire, Mary meg se álljon Amerikáig, ill. egy-két másik szereplő is ráébredhetne, hogy nem ragasztották Downtonba.

Zsu - 2014. 12. 27. 21:15

Dehát Mrs Patmore-nak is akadt pedig már kérője… :D

Dorinanna - 2014. 12. 27. 21:21

Én úgy emlékszem, hogy Mrs Patmore kezét is megkérte az a szélhámos hapsi aki kikezdett más nőkkel is, de javítsatok ki, ha tévedek. :)

Egyébként a kritika minden szavával egyetértek egyébként, köszi az írást! Én is untam kicsit az évadot, a karácsonyi részt azonban borzasztóan élveztem, a Carson-Mrs Hughes résznél ugráltam örömömben. :D A börtönös szál viszont az agyamra ment már, örülök, hogy Anna kijött végre, de komolyan félek attól, hogy most Bates-t csukják le megint, és egy örök körforgás lesz ebből… Meg azt is nagyon sajnálom, hogy Rose férjhez ment, mert attól félek, hogy így sokkal kevesebbet fog szerepelni. :/ Mary és Edith meg már túlságosan semmilyen számomra. Nem ártana egy kis vérfrissítés a sorozatnak!

cardrunner - 2014. 12. 28. 13:45

Teljesen egyetértek a kritikával. Az első rész után pár hétig parkolópályára tettem, mert annyira unalmas volt. Aztán végigszenvedtem az évadot. Még mindig szerethető, de….

Nálam az Anna-Mr. Bates vonal volt bántóan idegesítő. És az unalomig erőltetett áldozati szerep kifejezetten az agyamra ment. És sajnos a másik fő vonal (Edith) sem volt enyhén szólva erős. Az íróknak ki kell találni valamit jövőre, mert ez lejtmenet lesz így

cathy - 2014. 12. 28. 14:16

És Matthew Goode megjelenésére csak én vinnyogtam? :-D

Lorien - 2014. 12. 28. 16:58

cathy-Én is vigyorogtam. :) Jó volt látni itt is, nem csak a Good Wife-ban. :D

tejkaramell - 2014. 12. 28. 21:38

Hát nekem sem jött túlzottan ez az évad (meg igazából már az előző sem). Edith nem csak szerencsétlen volt, de szerintem még ellenszenves is, ahogy zaklatta azt a családot, megértem, hogy nehéz a helyzete, de ha már egyszer örökbe adta a gyereket, akkor hagyja békén, ha nem is az új család iránti tiszteletből, de talán mert a gyerekének sem tesz túl jót, ha nem tudja eldönteni, hogy akkor most ki is az anyja. Ami nagyon zavart, hogy a sorozat végig az ő pártján állt, ha jól rémlik, mindig őt tüntették fel sajnálni valónak, egyszer sem a parasztasszonyt, aki nem is ellenkezhetett azzal, hogy az úrnő a kénye kedve szerint beletapicskol az életébe (+ az is elég bunkóság volt, hogy a 3-4 másik gyereket le se szarta amikor odament..)UGH felbosszantottam magam ezen a szálon.:D

De ezen kívül sem tetszett sok minden, miért kellett minden epizódban minden szereplővel elmondatni hogy Tom mennyire a család része és mindig lesz náluk otthona és hiányozni fog nekik és hogy ő mennyire értékeli azt hogy befogadták stb?? az Anna-Bates is nagyon el lett nyújtva, Mary kérőinek sem volt semmi súlya, Daisy tanulás-nem tanulás huzavonája is klisés volt (főleg hogy ellőttek már egy ilyen szálat az 1. évadban a vörös hajú szobalánnyal, nem jut eszembe a neve, csak az nem volt ennyire giccses).

Az öregasszonyok ellenben jók voltak, Violetet sziporkázik mint mindig, de Lady Crawley is “felnőtt hozzá” (bár igazán hozzá mehetett volna ahhoz a lordhoz), Rose meg a csávója is kellemes volt, de hát ennyi nem elég hogy egy egész évadot élvezhetővé tegyen, szóval ha nem lenne állandó downton abbey néző partnerem, akkor szerintem kaszálnám, nagyon elszappanosodott az egész…:(

Ja és nekem a Carson-Mrs Hughes románc sem tetszik, végig örültem eddig, hogy milyen jó, hogy ellenállnak a kísértésnek az írók és megmaradnak egy mély, intim barátságnál, de ezek szerint nem.:s

yeeeyha - 2014. 12. 28. 21:59

Matthew Goode? Bakker, el kezdtem várni a karácsonyi részt :DD (januárig nem tudom megnézni)

Darwinka - 2014. 12. 29. 14:01

Tejkaramell minden mondatával egyetértek.
Ezen kívül Lord Sinderby totálisan karakteridegen szála, és pálfordulása is nagyon kiakasztott a karécsonyi részben.

Dor Ka - 2014. 12. 29. 20:13

oh, Matthew Goode…:) remélem jó sok snittet kap még a következő évadban, kár h arra még csomót kell aludni.

vamivan - 2014. 12. 30. 12:26

amúgy (talán tavaly írtam is, ha nem a kritikában, akkor kommentben) nekem sem tetszik a Mrs Hughes-Carson románc, ugye tavaly úgy ért véget az évad, hogy kézenfogva álltak a tengerparton, idén szépen felépítették, szóval kellően felkészítettek rá, hogy meglépik ezt, pedig szerintem maradhattak volna barátok. szappanosodás+1. és tejkaramella azon felvetésével is egyet értek, hogy Edith ellenszenves volt idén (is…), de inkább minél kevesebbet szerettem volna erről írni, így is ez töltötte ki az egész kritikát :D pedig a karácsonyi rész volt olyan jó, hogy inkább csak azzal szerettem volna foglalkozni

és valóban megkérte a csaló Mrs Hughes kezéd, na de azért na… gondolkoztam, hogy hogy írjam, de végül szándékosan döntöttem így, mert az viccnek is rossz volt, mindenki mást valóban, szerelemből is megkértek.

az a durva, hogy mennyire nem képesek új karaktereket beépíteni: a kezdés óta akik bejöttek (inasok, Mary kérői) mind kikoptak, egyedül Rose épült be, de se William, se Sybill, se Matthew helyére nem jött használható pótlás, pedig mindhárman remek karakterek voltak (persze pont ezért nem sikerül pótolni őket…)

cathy - 2014. 12. 30. 15:28

Na ja, bár Goode egyértelműen Mary új love interest-je lesz, ami rosszabb esetben több epizódnyi huza-vonát és Mary felsőbbrendűségét/jónőségét hirdető szenvedést jelent majd. De ne nekem legyen igazam :-P

D___ - 2015. 01. 01. 19:14

szerintem én itt most abbahagyom. Már nem bírom Mary savanyú, álságos képét nézni.
Anna és Bates kapcsolata sem a régi. Az ‘eset’ óta Anna rosszul néz ki, vagy csak a komorna ruha miatt, de én hiányolom a régi mosolygós nőt akit nagyon megkedveltem. Valahogy nem érzem helyesnek, hogy egy ilyen szép párt annyi szenvedés ér.
Az öreglányok nagyon jók.
Edith és Tom “szenvedése” (vagy inkább döntésképtelensége) kicsit hosszúra nyúlt.
A gyerkőcökkel meg az a helyzet, hogy mégis mikor foglalkoznának velük? szerintem régen így volt a helyzet, majd a dada foglalkozik velük. A délutáni tea után meg foglalkoznak velük egy órát a szülők. Maryt egyébként is leköti hogy válogasson… most komolyan kicsit unalmas, hogy mindenki körülötte legyeskedik, pedig nem tartom különleges szépségnek, az a drága Sybil volt.. nagyon hiányzik :(

Kittus - 2015. 01. 11. 19:50

Azért így utólag vicces, hogy ezt az évadot azokra a szereplőkre hegyezték ki, akiket a legkevésbé kedvelek, azaz: Anna, Bates, Edith.

De azt kell ,hogy mondjam, hogy a karácsonyi dupla rész teljes mértékig kárpótolt ezért. :)

Annyira szerettem benne az öreglányokat, hogy csak na. :D
Az új “lánykérésnek” pedig nagyon ideje volt :)
És Matthew Goode felbukkanásának is örülök :DDD

lumiere - 2015. 01. 12. 13:23

Hát a karácsonyi epizód egyelőre folyamatban, de az évadról annyit, hogy most először voltak benne számomra teljesen irritáló figurák, akik hálistennek el is tűntek a sorozatból: Mrs. Drewe, Miss Bunting, Mr. Green…Daisy is közel járt már hozzá és azt kell mondjam, h Mary is megütötte nálam az arcon csapás szintjét néha. (Hát amit a kérőivel leművelt.. Értem én, hogy arra ment ki, h mennyire modernizálódik a korszak ebben a tekintetben is, de olyan szánalmas volt valahogy…) Kicsit úgy éreztem az évad kapcsán, mintha a Viasat History saját gyártású sorozatát látnám :)

Denisa - 2015. 01. 15. 20:39

Esetleg spoileres…

Nekem tetszik Isabel és Violet kapcsolata. Ahogy látszik, hogy Edith és Mary közt Tom a kapocs. Valahogy hárman nagyon összenőttek, a tragédiák (gyakorlatilag három özvegyről van szó) mintha közelebb hozná őket egymáshoz. Ugyanakkor Anna és Bates valóban rossz irányba lettek vezetve. A dráma műfaji besorolás nem azt kéne takarnia, hogy mindenkit kiölünk aki szimpi, vagy elküldünk melegebb éghajlatra. Esetleg csak negatív dolgok történnek velük!
Annyira nem történnek igazán pozitív dolgok, leszámítva Rose-t, aki a korábbi tinilányos viselkedését hozta helyre Sinderby-vel kapcsolatban, hogy lassan azt várom, mikor kit ölnek ki.
Valahogy nyűglődés az egész. Több vidámabb és jobb dolgot bele!

Snoopyzit30 - 2015. 03. 21. 17:51

Most olvastam, hogy kaszálták a sorozatot. Már csak a 6. évad jön és ezzel vége…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz