login |

Klasszikusok: Fawlty Towers – írta userguide

2014. 12. 30. 18:46 - Írta: vendegblogger

41 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, klasszikus, kritika,

Nem vitás, nagy fa vágja az emberbe a fejszéjét, ha a Fawlty Towers-ről (Waczak szálló) szeretne írni. Az egyik dilemma adott: vajon ajánlót, vagy valamilyen hommage-szerűséget ildomos készíteni arról a sorozatról, amit az ilyen-olyan szavazások alkalmával szinte mindig beválasztanak a valaha volt legjobb szitkomok közé (jellemzően a lista elejére)?

A másik már kicsit obskúrusabb: mennyire emészthető egy csaknem 40 éves sorozat az oldal jellemzően huszonéves olvasóinak, ismerik-e egyáltalán?

¿Qué?

A történet 1972 körül kezdődik, amikor John Cleese otthagyja a Repülő Cirkuszt, hogy akkori feleségével, Connie Booth-tal készítsen egy komédiasorozatot. Az alapötlet még a Monty Pythonos időkben megszületik, ekkor találkoznak a faragatlan szállodatulajdonossal, aki az egész történet mintájául szolgál.

A többi pedig már történelem, 1975-ben a BBC bemutatja az első évadot, majd 1979-ben a másodikat. A négy év csúszás főként Booth-nak köszönhető, akinek nem sok kedve volt a folytatáshoz, és időközben el is vált Cleese-től.

Különösebb alapszituáció jó szitkomhoz illően nincs: egy szálloda hétköznapjaiba pillanthatunk be. A prímet természetesen a tulajdonos, Basil Fawlty (John Cleese) viszi, aki feleségével, Sybillel (Prunella Scales) karöltve vezeti a szállodát. Állandó szereplő még a két alkalmazott, a Barcelonából importált pincér/hordár, Manuel (Andrew Sachs) és Polly (Connie Booth), aki amolyan mindenes a hotelben.

A satisfied customer. We should have him stuffed.

Akik Cleese neve hallatán valami Monty Pythonhoz hasonló abszurd dologra számítanak, csalódni fognak, a sorozat abszolút hagyományos komédia. Igazi régimódi, keményvonalas bohózatokat láthatunk, a helyzetkomikum műfajnak megfelelően alapvetően mindig valami félreértés, keveredés adja a konfliktust, amit aztán a karakterek megpróbálnak megoldani.

Emellett gyakran épül a humor a főszereplőre, a „lefelé rúgok, felfelé nyalok”-életszemlélet nagy sikerrel magáévá tevő, sznob, fukar, prűd Basil karaktere a Monty Pythonban már megszokott, rendkívül valószínűtlen mozdulatokkal operáló Cleese előadásában egészen szürreális élmény.

Állandó a szócsata a férj és a feleség közt, elvileg Sybil képviseli a családban a józanságot, de ezt gyakran kombinálja lustasággal. Basil és Manuel párosára szintén rendszeresen épülnek jelenetek, itt alapvetően két running joke-ot forszíroznak végig: Manuel nem tud angolul, emiatt sok dolgot félreért, ami miatt Basil fizikai fenyítésben részesíti.

– Did you ever see that film, “How to Murder Your Wife”?
– Awfully good. I saw it six times.

A Fawlty Towers sikerének egyik záloga az egyszerűség. A formátum teljesen hagyományos, jórészt stúdióban forgatott, aláröhögős. Ami kiemeli a sok hasonszőrű komédia közül, az az aprólékosság. Cleese és Booth gyakorlatilag a legjelentéktelenebbnek tűnő részletekig mindent megterveztek, a forgatókönyv a félórás sorozatoknál ekkor szokásos duplája lett, és a próbák után is folyamatosan farigcsáltak rajta.

A részletes forgatókönyvnek köszönhetően a jelenetek végig megmaradnak azon rendkívül vékony sávon belül, ami a kitűnő bohózatokat a totális baromságtól elválasztja. Az időzítés, a felvezetés szinte mindenhol remekbe szabott, a szereplők még éppen annyira idióták, hogy az ne legyen komolyan zavaró, a Fawlty Towers legnagyobb erénye a majdnem tökéletes arányérzék.

– Oh you’re very cheerful this morning, Mr Fawlty.
– Yes, well one of the guests has just died.

Bevallom, nálam a vígjáték csúcsa a bohózat. Ennél nehezebb műfaj egyszerűen nincs, itt 10 éves kortól 99 éves korig mindenkit meg kell szólítani, mindenki figyelmét le kell kötni, a végterméknek mindenki számára fogyaszthatónak kell lennie.

A csapdák száma ezen az úton gyakorlatilag végtelen, óriási a kísértés, hogy a készítő az olcsó poénok kedvéért lemenjen kutyába, erre számtalan példát lehet hozni az elmúlt évekből is.

Nagy előny viszont a hipszterkedő, popkult utalásokra építő komédiákkal szemben, hogy megfelelő témaválasztás esetén a bohózat gyakorlatilag kortalan. Szállodák voltak, vélhetően egy darabig még lesznek is, oda azért a nagy többség eljut, az ott történtekkel mindenki képes azonosulni. Valószínű, hogy épp emiatt vált a Fawlty Towers időtlen és persze kissé idétlen klasszikussá.

41 hozzászólás Ne habozz!

des - 2014. 12. 30. 19:01

Na igen. Nekem is az első számú kedvencem már régóta. (csak hogy reklámozzam, a 2. nálam a Father Ted)

bëiz - 2014. 12. 30. 19:04

Hiánypótló írás. :) többször is újranéztem már, megunhatatlan. Napjaink (vagy inkább az elmúlt 10 év?) bármelyik vacak szitkomját földbe gyalulja ez a Waczak. :)

trokin - 2014. 12. 30. 19:13

imádtam anno, egészen fiatalon láttam epizódokat belőle. ha valaki szereti az angol humort, akkor kihagyhatatlan.
véleményem szerint hasonló klasszikus a You Rang, M’Lord? (Csengetett, Mylord?), még ha színvonalban Basilék verik is.

poohtheone2 - 2014. 12. 30. 19:24

Alapmű.
Imádom a régi angol humorú sorozatokat: Fekete vipera, Csengetett mylord, Majd a komornyik, és persze a Halló, halló. Végtelenszer újranézhetők, megunhatatlanok.

Illetve van még 1-2, amit úgy 2005 táján leadott a Duna tv: Only fools and horses (Csak a kötözött bolondok), és a Nyitva éjjel-nappal.

Andro - 2014. 12. 30. 19:51

Örökzöld klasszikus. Kár, hogy az ilyesfajta sorozatok kihaltak.

winnie - 2014. 12. 30. 19:59

szerintem nem véletlenül.

tényleg, manapság milyen bohózatok vannak? biztos akad, de nekem hirtelen csak a worst week of my life, illetve a remake, a worst week ugrik be.

rog70 - 2014. 12. 30. 20:11

Akkor én leszek az ellenvélemény :)
Monty Python ide, Cleese oda, én untam. Mérsékelten sem vicces (1-2 kivételtől eltekintve), a pincér kifejezetten irritáló, a főnök egy f…sz, mindez pocsékul eljátszva. Az idióta grimaszok és hülye mozgás kb. 1920 óta kimentek a divatból, mint “komikus” elem.
Mondjuk én a Monty körüli kultuszt sem értem. A Gyalog galopp vagy a Brian élete összesen nem tartalmaz 10 percet, ami konkrétan vicces. A többin csak kínosan mosolyogsz… A sorozat pedig kritikán aluli.
Náluk már csak Galla rosszabb, aki vette, ami jó volt a Monty Python sorozatban és elhagyta, a sz…rt megtartotta.

Niki - 2014. 12. 30. 20:22

Pont ma gondolkodtam rajta, hogy meg kéne néznem a gyerekekkel (12 és 14 évesek…) ugye felirattal mindenképpen? Láttam valamelyik adón szinkronosan de elképzelni nem tudom, milyen lehet….

Andro - 2014. 12. 30. 20:26

Niki: Van belőle szinkronos változat?! Én csak felirattal láttam, de szerintem úgy az igazi.

Andro - 2014. 12. 30. 20:27

rog70: Ha nem tetszik az ilyesfajta, jó kis angol humor, minek nézed a Montyt? Vagy a Waczak Szállót? Nem kötelező.

Dave - 2014. 12. 30. 20:53

Hogy ismerem e? Hülye vagy e? :)))
Alapmü. Szinkronosan főbenjáró bűn nézni.

Isteee - 2014. 12. 30. 20:56

Zseniális sorozat, örök kedvenc a Csengetett Mylord-dal egyetemben.
Kollégáimmal, ismerőseimmel folyamatosan idézünk 1-1 mondatot, annyira jó.
I know nothing :D

Isteee - 2014. 12. 30. 20:56

Kihagytam: ha jól tudom szinkronos verzió nem létezik, csak feliratos. És az a jó :)

pytta - 2014. 12. 30. 21:21

Én pont kb egy éve néztem újra egy Flying Circus-darálás után. Kisebb koromban őszintén szólva jobban ütött, most nem kötött le annyira.
Szerintem alap, hogy szeretni kell az angol humort (+esetleg a színházi bohózatokat, mint olyat), meg kell egyfajta nyitottság az oldschoolra (tudni kell elhelyezni az egészet), különben tényleg egy erőltetett szarnak érezheti valaki.
Emellett szerintem hangulat is kell hozzá, de ha ezek megvannak, ez tényleg egy alapmű.

des - 2014. 12. 30. 21:27

Isteee:

Jó pár éve létezik belőle szinkronos is. De inkább nem minősítem.

Niki - 2014. 12. 30. 21:28

Biztos, hogy van szinkronos verzió, valamelyik csatorna adta – magam is meglepődtem, úgy tudom a MP sose engedte szinkronizálni a munkáit. De lehet, hogy ez erre nem vonatkozik.
Mindegyis, nekiugrunk holnap a feliratosnak, kíváncsi leszek, mit szólnak hozzá :-)

crashland - 2014. 12. 30. 21:28

remek iras, koszi szepen!

szilagyigab - 2014. 12. 30. 21:42

Én csak annyit mondok:

Two much butter on those trays!!!

kiskiraly - 2014. 12. 30. 22:08

Fire. Fire! FIRE!

Minden idők egyik legjobb szitkomja.

Igen, létezik szinkronos is már egy ideje, Kerekes József Waczak magyar hangja. Szvsz a feliratos jobb.

Lehet válogatni a klippek közül :)
https://www.youtube.com/playlist?list=PLCA0C205FE6CE14B4

Willow - 2014. 12. 30. 22:25

Számomra is alapmű, ezen nőttem fel (többek közt). Megunhatatlan, a patkányos rész utolsó snittjén mindig annyira röhögök, hogy megfájdul a hasam… Az a kedvenc részem, meg a kacsás. :) “Duck’s off, sorry…”

ebiku - 2014. 12. 30. 22:29

Alapmű, bár már nem vagyok huszonéves…

Egy apró szösszenet, az imdb-ről kölcsönözve:
In the titles sequence of each episode, some of the letters on the Fawlty Towers sign are usually mixed up or missing altogether. The signs appear as follows: 1. Fawlty Towers 2. Fawlty Tower 3. Fawty Tower 4. Fawty Toer 5. Warty Towels 6. NO SIGN 7. Fawlty Tower 8. Watery Fowls 9. Flay Otters 10. Fatty Owls 11. Flowery Twats 12. Farty Towels

AkosAkos - 2014. 12. 30. 22:38

Egyik örök kedvencem!!

Viktor K - 2014. 12. 30. 22:47

“Ami kiemeli a sok hasonszőrű komédia közül, az az aprólékosság.”

Egyetlen rész láttam az elejétől a végéig, amelyben a főszereplő nyer egy szép kis összeget, de a feleségétől el akarja titkolni.

Fárasztónak találtam. De úgy voltam vele kibírom.

Azt kell mondanom, a végére eszméletlen lett a sztori, milliméter pontossággal elhelyezett csavarokkal, és az egész egy őrületbe csapott át, amiben azért látszott a hihetetlen profizmus amivel összetették.

Még most is simán mosolygok rajta :)

Malachi - 2014. 12. 30. 23:02

nem two, too much butter.

Tiffauges - 2014. 12. 30. 23:31

Akárhányszor meg tudnám nézni.
A GIN AND ORANGE! A LEMON SQUASH! AND A SCOTCH AND WATER, PLEASE!

Zizi - 2014. 12. 30. 23:48

elég fiatalon láttam, egyik csatorna adta le megszakítás nélkül, késő estétől reggelig. Mondanom sem kell: aznap (éjjel) nem aludtam… NAGYON szeretem.

Ruby - 2014. 12. 30. 23:55

i can speak english, i learn it from A book!

20legendd - 2014. 12. 31. 00:21

Eddig két részt láttam belőle a BBC Entertainmenten, és mindkettőt imádtam. Őrület az egész, a végére már csak kapkodtam a fejemet. Nagyon neki kéne már kezdeni…

vova666 - 2014. 12. 31. 01:27

Nekem abszolút 2. számú kedvenc. Zseniális sorozat. Viszont, tudom, hogy OFF, de had szóljak az abszolút kedvencemről. ONLY FOOLS AND HORSES. Magyarországra a Duna TV próbálta meg elhoznim, szinkronizálva, ez felér kb egy halálos bűnnel, akár csak Waczakék. Az egész világon hihetetlen népszerű sorozat, de minket valahogy elkerült. Megéri bepróbálni! Ami a Waczaknál az “I know nothing.” vagy au “I’m from Barcelona” az Del Boyéknál a “This time next yeat we will be millionaires” vagy a “Shut up you tart” vagy a “Heelo Dave”.
Bocsi az OFF-ért

deku82 - 2014. 12. 31. 08:42

Az egyik legjobb, évente újranézem.

pluhi - 2014. 12. 31. 12:30

Egy jól elhelyezett “Qué?” mindig feldobja a brigád munkamorálját:)

jiliac - 2014. 12. 31. 13:12

Számomra megunhatatlan, elnyűhetetlen örök kedvenc, évenként legalább egyszer újranézős, és örökké idézgetős, alapmű.

nagylord - 2014. 12. 31. 14:27

A komédiák legjobbja nálam is, bármikor megnézem, sokszor előfordult, hogy Fawlty Towers újoncokkal néztem és hülyének néztek, mert előre nevettem, aztán a poénok érkeztével rátettem egy lapáttal (pedig általam már látott sorozatok/filmek esetén nem szoktam zavarni a többiek élményét, de ez kivétel).
És talán tényleg ez a legjobb, de azért a Blackadder az ‘Allo ‘Allo, a Flying Circus és a Jeeves and Wooster is nagy kedvencek.

userguide - 2014. 12. 31. 15:56

Az angoloknál azért vannak többé-kevésbé klasszikus bohózatok, ott van kapásból a Not Going Out, de az aktuális Comedy Feedsben is akadt. És ha kicsit nagyvonalúbb vagyok, szinte az összes nagyon laza főszállal rendelkező komédiát idesorolhatom a Mrs. Brown’s Boys-tól kezdve a Mirandán át a Citizen Khan-ig.

A Coupling se mai gyerek, de nálam az is egyértelműen ide való, csak modernizálták a szerkezetet (több különböző elbeszélő, ugrálás az időben etc).

siem - 2014. 12. 31. 17:34

Talán ideillik vmennyire :(
‘Allo ‘Allo! comedy writer Jeremy Lloyd dies at the age of 84
http://www.bbc.com/news/entertainment-arts-30591740

Néma Harcsa - 2015. 01. 01. 16:57

Nem is tudom, hányszor láttam mindkét évadot. A forgatókönyv minden epizódban ritkán látható mívességgel irányítja a főszereplőt a teljes – és iszonyúan röhejes – idegösszeomlás felé.
Egyébként szerintem nem rossz a szinkronos sem, én felirattal szoktam meg.

clark - 2015. 01. 02. 14:30

igazi alapmű.először láttam belőle részeket még elég fiatal voltam,és angolul nem tudtam,de úgy is feliratosan néztem,mivel úgy az igazi,egyszer hallottam belőle szinkront és hát elég érdekes volt:D

Ronaldo - 2015. 01. 02. 18:47

Az egyetlen sorozat, aminek nézése közben valódi halálfélelmet éreztem. Sokszor olyan elemi erővel jött belőlem a röhögés, hogy fulladoztam, anyám meg a földről szedett össze, mert azt hitte valami ismeretlen eredetű roham tört rám.

Mucika - 2015. 01. 03. 22:07

Fawlty Towers örök klasszikus, örök kedvenc marad az Allo’ Allo’, a Csengetett Mylord és a Repülő Cirkusz mellett.

Niki - 2015. 01. 04. 20:03

Haha, imádják a gyerekeim, hiába no, jó nevelést kaptak :-D (nemsemmi, hogy épp velem egyidős sori és ugyanúgy bődületesen élvezetes minden perce…..)

gab - 2015. 01. 17. 01:58

Én ezen nőttem fel, még az mSat nevű megboldogult kábelcsatorna (is) adta, próbáltam a részeket egymás mögé és hiánytalanul felvenni őket VHS-re. Minden sitcomot ehhez mértem, azóta is. Szerintem a tévétörténet legjobban megírt sitcomja. (Számomra másik két alapmű a Monty Python meg a Csengetett MyLord – ez utóbbi szinkronosan jobban tetszik – látszik, hogy még a kertévék előtt szocializálódtam, amikor a Duna versenyzett az M1-el.)

Az alapötletet valóban egy rendkívül paraszt szállodatulajdonos adta Cleesenek egy Monty Python forgatás során, a társulat többi tagja az inzultusok miatt elköltözött a motelből, de Cleese direkt maradt, hogy tanulmányozza a figurát. Később ebből született a Fawlty Towers. Erről szó van a Monty Pythonról szóló könyvben.

Tök jó ez a retró rovat! :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz