login |

Pilot: Galavant

2015. 01. 07. 20:30 - Írta: CyClotroniC

61 hozzászólás | kategória: 2014/15, kritika, pilot-mustra,

Okay, gang. It’s time to go. Adventure awaits.

Kell ahhoz tökösség, ha egy csatorna – ráadásul éppen az ABC – bevállal egy kosztümös, középkori musical-sitcom szériát, hogy aztán négy hét alatt párosával ledarálja vasárnaponként az epizódjait. Merthogy már maga a műfaji besorolás is olyan, ami helyből elriaszt nézőket, de hát sohasem azokat a sorozatokat bírtuk igazán, amit igyekeztek mindenkinek szánni, nem igaz?

Dan Fogelman (író), Alan Menken (zeneszerző) és Glenn Slater (dalszövegíró) sorozata bizony nem való mindenkinek, de ha nem áll tőletek távol Mel Brooks munkássága, a The Princess Bride vagy éppen a Tangled, amit részben pont a három szerzőnek köszönhettünk, akkor a Galavant kötelező lesz számotokra.

A fairytale cliché

A pilotot felvezető dalban hangzik el a fenti sor, és tulajdonképpen pontosan erről van itt szó és éppen ennek az ellenkezőjéről egyszerre. Első ránézésre a Galavant úgy indul, mint minden egyes lovagos mese, ami valaha hallottatok: a gonosz király elrabolja a főhős szépséges szerelmét, hogy házasságra kényszerítse, majd a lovag elkaszabolja magát a templomig, hogy megállítva a frigyet ellovagoljon szíve választottjával a vége főcím felé.

Csakhogy a Galavant világában a csaj bizony a pénzt és a hatalmat választja, a daliás lovag pedig összetörten begubózik a messzi vidéken, hogy heroikus zabálásba és piálásba fojtsa bánatát.

A sztoriból azonban legyen is ennyi elég, hiszen a pilot egyik leggyengébb pontja éppen az, hogy tulajdonképpen a már jól ismert előzetes kibővített változatát kapjuk csak tőle. Cserébe a kevéske újdonsággal szolgáló részek hoznak egy-két olyan fordulatot, amivel tényleg szembemegy a sorozat a tündérmese-klisékkel, ez pedig talán a legnagyobb erénye.

Míg maga Galavant figurája megmarad az abszolút klasszikus, jól ismert, bájmosolyos, üres címszereplőnek, addig a többi karakter bőven tartogat izgalmat a nézők számára. Egykori szerelme, Madalena és új társa Isabella hercegnő kifejezetten szórakoztató női karakterek, akik jóval többek egy tömlöcbe vetett, megmentésre váró Princess Peach-nél.

A legtöbb izgalommal azonban Richard király szolgál Timothy Omundson alakításában, aki gyengédséggel, infantilizmussal és némi fogalmatlansággal tölti meg a gonosz király alakját, akit talán még egy ponton sajnálni is lehet, különösen a sorozat eddigi legjobb betétdalánál, a “Maybe You’re Not The Worst Thing Ever”-nél.

A zenék és a dalok kapcsán meg kell említeni, hogy nem kevés kikacsintás és apró gag rejlik a Galavant musical oldalában, hiszen a zenés betétek túlmutatnak a puszta közlési formán. Ha valaki titkos terveket szövöget énekelés közben, azt bizony meghallhatják, de Galavant is kapkodva veszi a levegőt egy nagyobb áriázást követően. (A színészek is énekeltek felvétel közben.)

A humort, a kosztümöket és a rendezést végig belengi valami bájos és színpadias egyszerűség. A teatralitása, a költséghatékony díszletek és a jelmezek egyaránt kicsit szkeccsshow-ssá varázsolják az atmoszféráját, de furamód illik a könnyed stílusukhoz így inkább tűnik az egész kedvesen egyszerűnek, mint olcsó gagyinak.

Míg a pilot humorát döntően a lovagregények és a tündérmesék kifordítása adta, addig a folytatásban már feltűntek anakronisztikus poénok is, amik hol remekül működtek, hol kicsit erőltetettnek hatottak (azóta se tudom, hogy mi köze volt Sir Jean Hamm-nek John Hamm-hez).

A humort egyébként szokni kell, mert se nem kifinomult, se nem gátlástalanul idióta paródia, amit kapunk és számomra volt, hogy ez a köztesség pont azért nem működött, mert se nem volt eléggé elvont, se nem okosan visszafogott, viszont az 1×02 lovagi tornájának döntő ütközetével kilóra megvettek, mert úgy tudtak viccet csinálni ebből az ezerszer látott jelenetből, hogy valami egészen egyedit kaptunk, ami nem majmolt egyetlen korábbi kifigurázást sem.

A sorozat első két része legyen 7/10, egy nagyon kellemes, sokat mosolygós, könnyed szórakozás azoknak, akik vevők a koncepcióra. A maradék 6 epizódot a következő három hét során fogja kipörgetni az ABC, és már csak azért is érdemes kitartani a Galavant mellett, mert Vinnie Jones és Josh Stamos után, feltűnik majd benne Ricky Gervais, Weird Al Yankovic, Hugh Bonneville és Sophie McShera is.

And so begins our plot
Of which there’s quite a lot

61 hozzászólás Ne habozz!

Pudli - 2015. 01. 07. 20:40

Én imádtam, nem az a fajta sorozat amit mindenkinek ajánlanék, hogy nézze de engem megvettek pedig az 1×02 nem is tetszett annyira. Várom a folytatást.

rhaena - 2015. 01. 07. 20:44

Egyet értek! Tényleg nem való mindenkinek.
Én egyébként a 2. részen a lovagi tornán sírva-vinnyogva röhögtem.

VDani - 2015. 01. 07. 20:47

Isteni! Orszgos komédiától nem vártam, hogy ilyen szórakoztató legyen, főleg az ABC-től. De tavaly a Mixology, idén pedig ez.. nem tudom mi van velük, de tetszik.

crashland - 2015. 01. 07. 20:51

nagyon beadja. 8/10.

2. resznel meg a parbajnal szakadtam :D

Drunken Whaler - 2015. 01. 07. 21:04

Nekem is nagyon bejött. A második részt az adventure awaits dal miatt naponta többször is meghallgatom. Várom a folytatást.

Andro - 2015. 01. 07. 21:12

Engem megvettek vele kilóra. A lovagi tornán én is sírva röhögtem és majdnem lefordultam a székről közben. Ez a sorozat tényleg nem való mindenkinek, de engem elvarázsolt. Olyan kedvesen bugyuta, kissé klisés, de szerethető darab azért. Én nagyon várom a többi epizódot. Richard király a legjobb benne! XD

tomah56 - 2015. 01. 07. 21:13

Hát a párbaj az valami…Nem szeretem az ilyen poénokat de ez ott volt.
Recseg ropog az egész de tényleg pont ez a bája nekije :)

Cathy07 - 2015. 01. 07. 21:15

Nézettséget, kommenteket tekintve lehet mégsem annyira réteg, mint hittem! Ami nem baj, remélem lesz jó sok évad :) Imádtam minden percét.

winnie - 2015. 01. 07. 21:19

Cathy07: gondolom, eleve az nézte meg, akit érdekelt, szóval a kommentek adják magukat – az éneklás többször volt már siker odakint. meglátjuk, mennyien maradnak.

Lemoni - 2015. 01. 07. 21:50

Az első résznél már Galavant-pozitív voltam, aztán a másodikban a hármas útelágazó táblánál (Valencia-Winterfell-Hell) végleg levettek a lábamról :D Imádom az ilyen idióta történeteket, ha meg közben (persze szeretetből ;) oltják pl. a GoT-ot, hát hadd szóljon! Az én kedvenc idézetem, (itt borultam az asztalra) a lovag viadalnál volt:
“How did you get on the horse?”
“I slept on the horse!” :D

justy - 2015. 01. 07. 22:23

Jól szórakoztam. Örülök, hogy nem vagyok vele egyedül. :)

Totya1989 - 2015. 01. 07. 22:27

Hát, a pilot előtt ez az éneklős koncepció nem igazán keltette fel az érdeklődésem, de azért belenéztem, mint minden idei szitkom pilotba, hátha……és jól tettem :) Hatalmas ez a sorozat :) én is kb sírva röhögtem a lovagi viadal döntőjén, hatalmas volt :D gondoltam is magamban, hogy nehogy már 1 napot végigedz és a következő nap még küzdeni is tud és nyerjen :D biztos, hogy nézős marad erre a mindössze 8 részre, már alig várom a következőket :)

Csilla0422 - 2015. 01. 07. 22:50

Nagyon jó volt! Várom a folytatást! Már rég nevettem ennyit.

kabuki - 2015. 01. 07. 22:53

Én az előzetes alapján már vártam, imádom az ilyen agyament kikacsintós baromságokat és nem is csalódtam :D
A lovagi tornás résznél röhögtem rommá magam én is, bár nem az volt az egyetlen (ld. össztánc a kastélyban) :)

Remélem lesz sok szezon, mert ilyenből kell!

Shyllard - 2015. 01. 07. 23:03

Nagyon örülök, hogy bepróbáltam, iszonyat szórakoztató, a nagy lovagi torna pedig zseniálisan röhejes volt :D

DarylD - 2015. 01. 07. 23:05

Egy-két poénon röhögtem csak fel hangosabban a két epizód alatt, de az alaphangulat megvolt végig, vigyorogva néztem végig őket. Érdekes próbálkozás mindenképpen, több ilyen rétegcucc is jöhetne még a tévébe. A második rész talán egy kicsivel jobb volt, mint az első, nálam mindkettő 6,5-7/10 körül mozgott.
(az jutott eszembe, miközben néztem, hogy egy GOT-epizód után azért érdekes kontraszt lenne némelyik jelenet…:D)

naughtyl - 2015. 01. 07. 23:31

főleg SOA, de The Fall finálé után éreztem úgy, hogy ennyi sok lehúzós sorozat után, az én kis lelkemnek nagyon kéne valami habkönnyű bolondság.

Köszönöm!
Nagyon aranyos. és tényleg nagyon jókor jött.
és +1
“How did you get on the horse?”
“I slept on the horse!” :D

nekem az is tetszett, ahogy evett a kocsmában.

Neoprimitiv - 2015. 01. 08. 00:22

Az eredeti tipp kombinációmból (Gyalog-galopp, Princess Bride és Krod Madoon) szerintem leginkább az utóbbira hajaz, dacára, hogy abban nem énekeltek. (Bár a hattyúktavás táncbetét a cameloti udvart idézte és az erdőben is vártam a Fekete Lovag felbukkanását…)

Ilyenkor derül ki, hogy van azért jó is a Disney-leányságban. Mert ha valamihez, akkor az éneklős limonádéhoz tökéletes érzéke van az anyacégnek, gyanítom, hogy mondjuk a CBS-nél nem tudták volna így belőni a zenés részek arányát, hangulatát, pedig azon el is úszhatott volna az egész.

Egyértelműen maradós, pont az a kellemesen lökött, önmagán is röhögő feelgood agymenés, amiből olyan kevés van.

S84 - 2015. 01. 08. 01:47

Jó hangulata van az éneklős rész sem sok, kifejezetten szórakoztató úgyhogy nekem bejön nem csalódtam.

David R. Blake - 2015. 01. 08. 05:17

A pilot még nem volt annyira meggyőző, de a folytatás már annál inkább.
A nyitó dalban amikor a hercegnő hangos gondolkodására visszakérdeztek, meg amikor Galavant a végén elkezdte kapkodni a levegőt azon eléggé vigyorogtam.
A lovagi torna pedig tényleg hatalmas volt, ott már könnyesre röhögtem magamat! :D
Mekkora paródia volt már az a rész az ilyen Lovagregény-kaliberű filmeknek! :D

Zordon - 2015. 01. 08. 10:59

Imadtam. Bevallottan klisekbol epitkezik, kb a harmadik sor a nyitodalban, de egyaltalan nem volt ez problema, sot. Ahogy kiforgattak a kliseket, az volt az egyik legszorakoztatobb resz.

Eneklos reszek hangulatosak, fulbemaszoak, az egesz vegigvigyorgos, a lovagi tornan en is hangosan felrohogtem. Tuti maradok. Ha lesz folytatas, arra is.

Vinnie Jones kegyetlen volt abban az eneklos-tancikalos jelenetben Richard kirallyal. Amugy cask nekem tunik ugy, hogy epizod- vagy vendegszereplokent egyre tobb sorozatban szerepel?

Paladin - 2015. 01. 08. 12:59

Ez kurva jó :D

Alig akartam neki esélyt adni, de végigröhögtem. Pedig egyszerű, olcsó poénokkal operál…
Nem is tudnám megmondani, mi annyira jó benne, de rég röhögtem ennyit.

TrueWhovian - 2015. 01. 08. 15:03

Nem hittem volna, hogy ennyire szótakoztató lesz a sorozat. Már az első rész is tetszett, de a második rész vége tette fel a pontot az i-re. :D
Btw, van esély 2. évadra?
Szivesen nézném ezt a sorozatot jövőre is. :D

Yooha - 2015. 01. 08. 15:22

Az ABC az Disney-tulajdon amúgy? Csak mert a SHIELDS ott van, meg ez a hercegnős-éneklős vonal is rájuk vall. Mert akkor önirónia kimaxolva!

UPDATE: Az. Akkor pláne jó poén!

Andro - 2015. 01. 08. 16:48

Yooha: Igen, az ABC a Disney tulajdona.

kiskiraly - 2015. 01. 08. 17:59

Újabb zenés videó. Gondolom ez majd a következő, harmadik részben lesz:
https://www.youtube.com/watch?v=X-_zIpbCD94

energy - 2015. 01. 08. 18:22

Nem olyan rossz, mint hittem, de a Robin Hood – A fuszeklik fejedelme közelébe sem ér.

genzo - 2015. 01. 08. 19:42

Hát srácok! Ezen én szétröhögtem az agyamat! Komolyan mondom, hogy potyogtak a könnyeim.

El-ahrairah - 2015. 01. 08. 22:21

Nagyon vártam, és nagyon jó is lett.
Galavant szála is remek, de nálam a pálmát egyértelműen a kedvesen balf*sz Richard király és Gareth viszik, egyszerűen zseniálisan jól hozzák ezt a szerethetően gonosz dinamikát :)

zsemlye - 2015. 01. 09. 00:18

kiskirály köszi! – megvan az új csengőhangom :D

Zordon - 2015. 01. 09. 09:13

Annyira a fulembe koltoztek a dallamai, hogy a vegen demuxolnom kell es osszefuzni oket egy mp3-ba :D

Hkim - 2015. 01. 09. 18:29

Yay, Alan Menken is back!

Orso-borso - 2015. 01. 09. 21:11

Azt hiszem, még az életben nem untam ennyire semmit. Yay.

Mark Bolt - 2015. 01. 10. 01:52

Ne vicceljetek, ez a fajta komédia MINDENKINEK való, aki erre nem tud ráhangolódni az egy imbecillis retard. A zene és szöveg (és a fordítás) zseniális, a casting nagyon nagyon jó (kivéve a focista verőembert), ez nálam a tél meglepetése.

CrM - 2015. 01. 10. 19:25

@Mark Bolt: én nem tartom magamat imbecilis retard-nak, de a musical-től a hideg is kiráz, konkrétan fizikai diszkomfortot okoz. Ennek ellenére tettem vele egy próbát, a sok pozitív visszajelzés hatására. Percek alatt elvéreztem.

zagloba - 2015. 01. 11. 03:32

Ez zseniális!

Az ilyesmire mondják, hogy egyszerű, de nagyszerű!
Sok high-tech, és/vagy high-concept sorozatot állva hagy!

Amúgy is végigröhögtem az egészet, de a lovagi tornán szó szerint röhögőgörcsöt kaptam!

Még több ilyet!

Orso-borso - 2015. 01. 11. 16:49

Musical utálatom ellenére tettem próbát a sok pozitív komment és ajánlás hatására, de kb. a 3. percnél akartam kikapcsolni. Ennek ellenére végignéztem, hátha, de még csak el sem sikerült mosolyodnom.

Dark Energy - 2015. 01. 12. 20:57

Nem vagyok nagy sit-com rajongó, sőt nagyon nem csípem a stílust, de ez a sorozat annyira jópofa, hogy az egyetlen kivétel. Lehet a musicales stílusa miatt, nem tudom, de nagyon szórakoztató.

Hkim - 2015. 01. 12. 21:09

A 1×03 “previously”-jéért pirost pont :D A fordítót nem irigylem.

Zordon - 2015. 01. 13. 20:33

“shoplift bitch world” Felvisitottam a rohogestol :D

De a kalozok is kellemes szinfoltnak bizonyultak :)

El-ahrairah - 2015. 01. 14. 00:32

Nagyon jó továbbra is. Galavanték szála is hangulatos, de King Richard teljesen ellopja a showt. A bál megszervezése zseniális volt.
“100% turnout! Fantastic!”

genzo - 2015. 01. 15. 19:59

Én a kalózokon besírtam! :D

zagloba - 2015. 01. 16. 03:15

Bár volt poén bőven, számomra a 4. rész top pillanata Vinnie Jones “vicce”!

Zordon - 2015. 01. 20. 12:50

Hat, az 5-6. resz erosen kozepesre sikerult.

Voltak poenok, de a hangsulyt inkabb a fosztori kapta, es ezekben a dalok sem jottek be annyira – ez utobbi nyilvan egyeni preferenciak kerdese elsosorban. Kivancsi leszek az utolso ket reszre, a cimuk eleg erdekes :).

Lemoni - 2015. 01. 20. 14:43

Azért az éneklő csuhások jó fejek voltak :D És haha, a megsokszorozódó Madalena, na ezt csinálja utána Tatiana Maslany! :P Sajnos már csak 2 rész, pedig elnézegetném ezt a lökedék agymenést még egy darabig.

hallak65 - 2015. 01. 20. 21:31

Én félek ha folytatják, akkor ellaposodik. De most még hatalmas :D.

Kíváncsi vagyok, hogy akinek ez még egy mosolyt se tud az arcára csalni, azoknál melyek azok a sorozatok, amik igen?

zagloba - 2015. 01. 22. 00:42

Az 5-6. rész szerintem sokkal jobbra sikerült, mint a 3-4. /pedig azok is óriásiak voltak!/

Nekem az egyik kedvencem lett a szakács és Gwynne dala, de Madalena szólója is remek.
Na, és Xanax…
“Xanax can help anything!”

Nagyon nagy ötletek, remek dumák, végig vigyorgás, igazi agymenés, és a vendégszereplők…Ez a Galavant.

Lehetséges SPOILER, aki még nem látta:

Eddig:
Richard Brandon /Sid apja, Dempsey, a Dempsey és Makepiece-ből/
Hugh Bonneville /Pirate King/
Ricky Gervais /Xanax a varázsló/
Rutger Hauer /Kingsley/

SPOILER vége

genzo - 2015. 01. 22. 03:57

hallak65@:

Vannak akik nem bírják a musicelt. Kinek a pap, kinek a papsajt…
Neked bejön, másik x embernek bejön, nekem mocskosul bejön, DE nem mindenki izlése egyforma. Ilyen a világ…

kyngcsy - 2015. 01. 22. 16:25

Én is belenéztem mert a 20 perces kategóriába eddig nem sok sorozatot láttam és mostanában elég sok melankólikus sorozatot néztem.
Annak ellenére, hogy kimondottan nem szeretem a musical stílust mert számomra elvesz a történetmesélésből ez kimondottan tetszett már az első rész után amin meglepődtem :D Nekem is a királyi udvaros szál jön meg, Richarddal meg Gareth-tel nagyon jó a dinamikájuk

wondorog - 2015. 01. 26. 13:09

Ezek után nagyon remélem lesz 2. évad, az 5-6 rész után nem tudtam, hogy folytathatnák ezt még egy évadra, de az utolsó 2-ben jól megcsavarták a dolgokat. Richard és Galavant párosában van potenciál, öröm lenne pár részen keresztül nézni őket egymás mellett.

S84 - 2015. 01. 26. 17:33

Sajnos a nézettsége nagyon gyenge, pedig kár érte.
Nagyon féltem, hogyan lesz ez életképes sorozat, de talán az idei évek alatt az eddigi legegyedibb koncepció.

Hkim - 2015. 01. 26. 20:06

Tapsot az ABC-nek hogy ezt bevállalták. Ha van egy kis humorérzékük akkor csakazértis berendelhetnék a 2. évadot. Kiváncsi lennék mennyire volt drága a sorozat.

Lemoni - 2015. 01. 26. 20:27

Már legalább a finálé záródalért (“Will all the singing kill our Nielsen ratings?”) be kéne rendelniük :D Jópofa, ötletes, humoros és egyben szórakoztató, akarok még belőle :)

El-ahrairah - 2015. 01. 26. 22:38

Végig nagyon jó volt, de kissé morcos vagyok amiatt, hogy nem voltak képesek rendesen lezárni, főleg, hogy tudniuk kellett, hogy kicsi az esély a season 2-ra.

Zordon - 2015. 01. 26. 22:42

Hkim: talan valamelyik promo videoban lattam, hogy 7 millaba fajt a 8 resz – hogy ez mennyire szamit draganak, azt passzolom.

En is orulnek egy ujabb evadnak, de ha be is rendelik, biztos nem a nezettseg alapjan (“csakazertis”).

Az az sor a zarodalban nekem is feltunt, nagyot rohogtem.

Kar lenne erte, kivalo szorakozas volt.

Csilla0422 - 2015. 01. 27. 18:23

Ez bearanyozta a napjaimat! Végül megtörtént a medzsik csók is.
A záródal feltette a pontot a i-re. Remélem, hogy lesz folytatás!

Gergő - 2015. 01. 28. 03:14

Vinnie Jones-os ál-macsós poénjain fetrengtem a legtöbbet.
Hihetetlen, hogy egy ilyen komédiába elvállalta ezt a szerepet…ehhez tényleg tökösség kell :)

zagloba - 2015. 01. 28. 04:00

Hát, lehet, hogy a kinti nézettség nem túl nagy /nem tudom, hogy az ottani nézőszám mire elég/, de az biztos, hogy amióta megy a sorozat, “A hét dumája” szavazások felét ez adja!

Nagy volt a vége is, egy remek húzással teljesen átalakították a sorozat dinamikáját a kapcsolatok átrendezésével.
Bőven van még ebben a történetben lehetőség!

Nagyon szorítok a 2. évadért, mert igazi unikum.
Az a végig vigyorgós-féle!
Remélem az ABC is elég tökös lesz…

elfeledettnick - 2015. 01. 28. 13:08

Nagyon jó volt, kár hogy valószínűleg nem lesz belőle több, imádtam a dalokat egytől-egyig.

h3x0r - 2016. 01. 02. 11:31

Utalom a musicalt, ennek ellenere a sok pozitiv komment miatt csak beprobaltam. 4 percig birtam.

Reggie - 2016. 01. 12. 14:16

Tegnap este egymás után megnéztük az első nyolc részt. Egy-két jelenetnél potyogtak a könnyeim a röhögéstől, nagyon betalált a sorozat. Friss és üde, remek szórakozás volt, lehet, hogy egyszer majd újranézem. 9/10

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz