login |

Death in Paradise – a 3. évad után / 4. évad elé – írta gromit

2015. 01. 08. 16:34 - Írta: vendegblogger

18 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Mielőtt elkezdődik a 4. évad, talán érdemes visszatekinteni, hogyan alakult végül a Death in Paradise 3. szezonja.

Ben Miller, avagy Richard Poole felügyelő távozása a sorozatból emlékezetesre lett komponálva. A helyébe érkező új felügyelő, Humphrey Goodman (Kris Marshall) belépője is egész jól sikerült, de az évadnyitó inkább a potenciált mutatta, még nem volt teljesen meggyőző.

Annyira törekedtek a készítők ugyanis arra, hogy az új felügyelő ne csak pótlék legyen, hanem egy teljesen más figura, hogy végül szinte mindenben ellentéte lett a réginek. Félő volt, hogy elveszhet egyrészt a dinamika a csapattal (és különösen Camille-lal), másrészt a kultúrák ütközéséből származó humor is kiapadhat. Szerencsénkre nem így lett.

Ha valaki csakis és kizárólag Ben Miller miatt állt neki a sorozatnak, annak a 3. évad bizonyára csalódás volt. Aki viszont egy hangulatos, a karibi nyárban is angolos és humoros krimire vágyik, annak a Death in Paradise továbbra is kellemes szórakozást nyújt. Valóban kicsit más lett karakter-szinten, de jól használta az újféle szereplőt, míg a sorozat krimi és feelgood összetevői mondhatni a szokásosak maradtak.

A tovább mögött folytatom pár gondolattal a 3. évadról, spoileresen.

Humphrey Goodman felügyelő szétszórt és szószátyár, felesége nélkül eleinte elveszettnek tűnik az új környezetben. Kétbalkezessége újfajta, fizikai humort csen a sorozatba, de ez nem csap át parodisztikus szerencsétlenkedésbe. Hamar megszokható, megbocsátjuk neki, főleg mivel látjuk, hogy Humphrey elméje amúgy éles, valóban jó nyomozó.

Igazából nem is mindenben ellentéte Richardnak, hiszen kompetens a munkájában, járatlan és esetlen az élet bizonyos dolgaiban, hamar összebarátkozott Harryvel, a gyíkkal is. Humphrey viszont sokkal nyitottabb a világra és lazább, és így nem is az a tipikus gyarmati világot idéző tisztviselő, de azért ő is igazi angol. A kultúrák különbözősége továbbra is megmaradt (az egyik) humorforrásnak (a fenti képen épp “francia krikett”-et játszanak).

Egyáltalán nem volt váratlan fordulat, hogy az új felügyelő felesége nem követte férjét a Paradicsomba, később – az évadzáróban – mégis felbukkan. Megnyugodhatunk, hogy Humphrey mégsem annyira esetlen, és szerencsére a történet se fullad bonyolult szerelmi háromszögbe. A főszereplők közötti romantikus szál felvetése nem biztos, hogy mindenki tetszését elnyeri, mondván mi szükség van itt egy “will they, won’t they”-felállásra.

Valójában pedig ebben sincs semmi újdonság, az előző évadokban is jelen volt a romantikus szál lehetősége, még ha csak fű alatt is, és akkor elég egyértelműen “won’t”-ként (emlékezzünk pl. Camille vakrandijára, amit az anyja szervezett neki)

Humphrey nagy felismerésénél nekem az az érzésem támadt, mintha az író ezt a szöveget eredetileg még Richardnak szánta volt, aztán nem akarta kidobni, csak mert Ben Miller kiszállt a sorozatból. Az új felügyelő viszont eleve nem annyira reménytelen eset a társas érintkezés terén, úgyhogy ennek még bizonyára lesz folytatása, de remélhetőleg nem lesz túl hangsúlyos, nehogy felbillenjen a feelgood recept.

A rendőrőrsön az őrmesterré előlépő Fidel és alacsonyabb rangját cseppet se bánó Dwayne jól kiegészíti és ellenpontozza egymást. A sziget politikájában jártas rendőrfőnök alkalmankénti felbukkanásakor mindig számíthatunk tőle is valami jó dumára. A vendégszereplőkre továbbra sem lehet panasz, és nem is feltétlen csak az angol sorozatok tudorainak. Persze csak ha felismeritek Japp felügyelőt bajusz nélkül, vagy Geoffrey inast Kaliforniából, akkor is, ha nem inas, hanem ő az úr a háznál.

Az új felügyelővel természetesen új főcím is érkezett a 2. résztől, számomra külön öröm volt látni, hogy belekerült
olyan képkocka is, amit én is betettem az évadnyitós kritikába. Mindent egybevetve a 3. évad egy kicsit másként ugyan, de hozta a Death in Paradise-tól elvárt szintet, és pár óra múlva már vissza is térhetünk a karibi nyárba az új szezonba.

18 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2015. 01. 08. 17:06

A pici sötét (öltöny) helyére behozták a nagy világos zakót, de ugyanúgy tipikusan brit karakter mind a kettő :) Jó kézzel történt a váltás, semmit nem rontott a hangulaton és a történeten. A romantikus szál nem hiányzik, de ez az egymás kerülgetése jópofa. Kedvencem még még mindig a gyík, na meg a jóféle karibi táj és zene. :)

Bullseye - 2015. 01. 08. 22:04

De most ha jól sejtem Fidel tűnik el pont, és jön a helyére egy leányzó. Remélem ebből sem lesz háromszögezés. És remélem a parancsnok többet lesz egy kicsivel, ő a kedvencem.

+ mókás látni más sorozatokban megismert angol színészeket, biztos jól jött nekik egy kis nyaralás.

Miller távozása amúgy nagyon fájt, még ha stílszerű volt is (hiszen ő is így került ide), meg önkéntes, de azért visszahívhatták volna valami hülye indokkal Londonba, hátha akkor még feltűnik később.

gromit - 2015. 01. 09. 13:43

igen, sajnos Fidel is kilépett, de ezt még előtte írtam, inkább szól ez még a 3. évadról :)

meglátjuk, h mennyire zavar majd be az új felállás – remélem hogy nem. (még nem volt alkalmam megnézni az új részt)

mizchris - 2015. 01. 09. 13:59

Az új rész zseniális, tegnap élőben néztem a csajokkal, wow, volt egy rész, ahol rendesen felsikoltottam :) Sok hülye brit. Nagyon élveztem, egyszer nem untam magam közben :)

Lemoni - 2015. 01. 09. 21:52

Rendben, továbbra is tartják a szintet :) Szerintem jó lesz az új szerzemény a rendőrségre, vicces karakternek tűnik ő is. Azt a Humphrey-koktélt megkóstoltam volna, bármi is volt benne, jól nézett ki :)

Bullseye - 2015. 01. 10. 02:34

És mintha olvasták volna, több parancsnok volt! :)

gromit - 2015. 01. 15. 02:12

hm, megint változott a főcím, de persze logikus, ki kellett venni belőle Fidelt. kíváncsi vagyok, vajon megint hozzányúlnak-e, ha már munkába áll az új őrmester :D egyébként se szokásom átugrálni a főcímeket, de itt különösen hozzátartozik a hangulathoz :)

tényleg nagy ötlet volt átmenetileg bevenni a csapatba a rendőrfőnököt :)

gromit - 2015. 01. 16. 01:06

na, ez most egy pih.agy megjegyzés lesz, de… ha már pont a Harry és Sally merült fel filmként, kihagytak egy poént: Sally azt hiszem igazából nem is találkozott Harryvel – mármint az akkor még feleség a gyíkkal :)

Spawn - 2015. 01. 19. 12:05

Erre a sorozatra egy ideje rá akarom szánni magam, de valahogy nem megy.
Egy részt láttam tavaly a 3. Évadból, azt’ elsősorban azért mert valaki akit ismerek benne volt (és áradozott hogy milyen élmény volt Guadeloupe-on forgatni), úgyhogy kíváncsi voltam. :) De valahogy úgy…nem tudom…egyelőre nálam a “talán majd egyszer” listán van. :)

Lemoni - 2015. 01. 24. 17:24

Még most is Humphrey a diszkóban lenyomott Travolta táncmozdulatain röhögök…… :D

gromit - 2015. 01. 29. 09:45

Humphrey mint hős megmentő is jó volt :D

Mostanában kerülöm a spoilereket, úgyhogy nem tudom, h még egy szereplőt kell kiírni, vagy csak egy kis bonyodalmat kellett beleírni. Remélem, csak az utóbbi.

gromit - 2015. 02. 05. 00:50

ááá, de azért reménykedni mindig szabad :)

így viszont már értem, mért lett Fidel “utóda” egy francia lány.

Lemoni - 2015. 02. 06. 22:21

Nem nagyon hiányzott a csapatnak Camille, csak az utolsó pillanatban emlegették, Florence jól helyettesíti, nem tudom, hogy végleg kiírásra került-e a karakter, nekem azért kicsit hiányzik, bírtam az öltözködési stílusát. Dwayne egyre jobb, szétröhögöm magam mindig a performanszain :D És JP behozatalával talán már nem a chief lesz a legbénább a csapatban. És nem győzöm hangsúlyozni, micsoda élmény legalább 1 órára napsütést és tengert látni :)

gromit - 2015. 02. 10. 02:00

Hát, igen, Florence hirtelen teljesen átvette Camille szerepét, még néhány manírját is. Mondjuk az akcentusa kevésbé franciás, de hogy pl szó nélkül adja a tollat. Azért örülök, h kaptunk magyarázatot. (Már a kompos búcsúnál a lelkére lett kötve, h vigyázzon Humphrey-ra)

Ha Humphrey nekivágna a nagyvilágnak (Camille után menne Párizsba (nem hinném, h fog, nem azért mondom)), akkor lehetne Dwayne a főszereplő. Olyan felállás még nem volt :D de a beszólásai alapján simán vihetné a prímet ő is :)

JP-től először nem voltam elragadtatva, de ahogy katalógusba vett a helyszínen mindent, azon akkorát nevettem :)

gromit - 2015. 02. 10. 02:11

Azt hiszem a valóságban én Richardhoz hasonlóan szenvednék a melegtől, de attól még nézni jólesik :)

Bár franciául nem értek, belenéztem úgy is (régebbi részt). Meglepő módon egész más a főcím, képileg meg zeneileg is. Nekem az angol változat főcíme jobban tetszik :) a zene sokat hozzátesz a hangulathoz (oké, az angol is állandóan változik, de a zene mindig ugyanaz)

gromit - 2015. 02. 14. 19:08

strandröplabda – ha ezt Richard megérhette volna, menten szívbajt is kapott volna :D

Lemoni - 2015. 02. 15. 13:09

Lement 30 rész, ugyanarra a sémára épül minden eset és még mindig érdekes, ez nagyon dicséretes. OK, elsősorban nem a bűnügyek a fő vonzereje a sorozatnak, hanem a táj és a karakterek, de szerintem így is Agatha Christie legjobb hagyományait folytatják. Nemsokára vége a 4. évadnak, bízom az újabb berendelésben.

Lemoni - 2015. 02. 20. 22:15

Ajjaj, apuka jön, kalamajkát szimatolok….. :o)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz