login |

Méltatlanul hanyagolva: Danger 5

2015. 01. 09. 21:11 - Írta: CyClotroniC

28 hozzászólás | kategória: Ausztrália megmutatja, kritika, méltatlanul hanyagolt,

A Danger 5 ötfős csapata éppen koktélokat szürcsölgetve lazul a hegyekben eldugott bázisukon, mikor megérkezik az ezredes a heti küldetéssel. Amerikai, így mi sem természetesebb annál, hogy fehérfejű rétisas feje van, ami tényleg eltörpül amellett, hogy a csapatnak Belgiumba kell utazni, ahol egy gépfegyveres triceratopsz és egy perverz, náci pterodaktil terrorizál egy várost. A nyomok az antarktiszi dzsungel mélyén fekvő vulkánhoz vezetnek, melynek gyomrában Dr. Josef Mengele szövögeti ördögi terveit, míg a szomszédos bárban egy majomemberekből álló együttes játssza éppen legújabb slágerét, a ‘Paradigmaváltást’.

Na, nagyjából így néz ki az ausztrál SBS csatorna retro-ponyva akció-komédiájának/kémparódiájának egyik epizódja, amit ráadásul a 60-as évek ZS-filmjeinek csúcstechnológiájával tárnak elénk, így béna maszkok, makettek, papírmasé falak, festett és vetített hátterek, belógó zsinórok és kontinuitáshibák sora tarkítja a sorozat minden képkockáját, és alkotnak egy olyan elborult elegyet, amire ha vevők vagytok, teljesen odáig lesztek ezért az agymenésért.

Az első évad stílusát egyébként könnyű kiismerni, mert ugyanazokból a panelekből épülnek fel az epizódok: Pierre, a csapat francia tagja koktélokat kever, mikor betoppan az amcsi ezredes, kiosztja a küldetést, meg közben Claire-t, a szőke, brit ügynöknőt (nyilván, hiszen nem csak hogy nő, de brit is), aztán akcióba lendül a csapat.

A hozzávalók között mindig találni egy ismert, német történelmi alakot Hitler udvartartásából, valakit, aki Pierre kezei között leheli ki a lelkét, de még az utolsó szusszal megosztva vele egy koktélreceptet, valami elborult állatmaszkos lényt, egy rajzfilmszerűen őrült tervet és rengeteg lengén öltözött gépfegyveres náci-lányt, a Danger 5 világának “vörös ruhásait”, és persze azt a bizonyos, minden epizódban újrahasznált snittet, ahol Hitler egy ablakon kiugorva végül meglóg főhőseink elől.

Egyszóval olyasmit képzeljetek el, mintha a régi Adam West-es Batman-sorozat, a Top Secret, az Austin Powers, az Archer és a The Venture Bros génjeiből kikevert szuperporontyot néznétek, egy olyan kémsorozatot, aminek direkt igénytelen a megvalósítása, ugyanakkor az írás és a humor annyira betegesen elszállt, hogy mindenkinek kötelező bepróbálni, aki kicsit is vevő az igazán elvetemült paródiákra. De hát mire is számítunk egy sorozattól, ahol olyan epizódcímeket találni, mint a “Lizard Soldiers Of The Third Reich” vagy a “Hitler’s Golden Murder Palace”?

Ráadásul a határtalan blődségek közepette baromi jó karakterek ontják a vért, és bár a csapat amerikai, ausztrál, brit és francia tagja is bőven hordoz magán izgalmas, sztereotipikus jellemvonásokat, egyértelműen Ilsa, a flegma, piás és kissé nimfomán orosz kémcsaj volt a favoritom a felhozatalból.

Nem vagyok a híve a történetmesélős ajánlásnak, de ez a sorozat egyszerűen annyira különc, hogy mégiscsak így lehetett a leginkább bemutatni, főleg ha nem láttátok az előzeteseit, viszont még a töredékét se lőttem le annak, ami rátok vár az 1+6 részes első évad során (volt ugyanis egy webes prequel epizódjuk, a “The Diamond Girls”, amit szintén vétek lenne kihagyni).

A paródia talán az egyik legnehezebb műfaj, ahol tényleg mindennek klappolnia kell ahhoz, hogy valami igazán különlegeset kapjunk és ne egy erőltetett katyvaszt. A humor nyilván relatív, de a Danger 5 ezt maximálisan megoldotta, és minimum 8/10-es élmény volt ledarálni ezt a közel négy órát, pedig egy kezemen meg tudnám számolni, hogy hány hasonlóan végletekig elmenő paródiát kedveltem eddig összesen.

Jó hír azoknak, akik már beleszerettek a sorozatba, hogy éppen most indult január 4-én a 7 részes második szezonjuk is, melynek a nyitórésze talán nem volt olyan erős, mint az első évad, de szakított az eddigi formulával, az egyik karaktert teljesen átalakították és úgy tűnik a promók és az epizódcímek alapján, hogy más műfajokba is bele fognak kóstolni a készítők.

Megtippelni se tudom, hogy mire számíthatunk majd idén, összesen két dolog biztos: én ott leszek a folytatásnál és Hitler minden egyes rész végén kicsúszik a Danger 5 karmai közül.

28 hozzászólás Ne habozz!

kiskiraly - 2015. 01. 09. 21:31

A sorozat nálam is 8/10
A kritika pedig 10-es.

superpityu - 2015. 01. 09. 21:34

imádtam az 1. évadot. annyira elszállt, annyira szokatlan volt az egész, hogy teljesen kizökkentette a sorozatos ingerküszöbömet a helyéről. egyszerűen túlontúl intenzív minden rész, rettentő tömény minden jelenet, apró darabokra lehet szedni minden megmozdulást és így sem biztos, hogy első körben teljesen felfogom az összes utalálst, poént vagy akármit.
karakterek közül nekem ilsa lett a favorit. persze ebben natasha ristic külleme is nyakig benne van.

a 2. évad eleje nem volt rossz, de nem vertem tőle magam falhoz. oké, a vége meglepő volt, de ezen kívül most nem állt annyira össze a rész, mint eddig. persze remek jelenetek akadtak, mint amikor ilsa lepöcköli a bully csajt, de voltak ennél jobbak is már.

pytta - 2015. 01. 09. 23:30

Ez a makettes megoldás, meg úgy az egész elszálltsága/gagyisága a The Spoils of Babylont juttatta eszembe a pilot nézése közben. Nekem ez már kicsit sok, de azért lehet, hogy végignézem az évadot, ha épp nem lesz más…

kritiKuss - 2015. 01. 10. 10:16

Már a képekről egyértelmű, hogy szar.
Utálom az ilyen béna poénkodást. Lökdös a könyökével, röhög, mint az állat, közben magyarázza, hogy ez direkt szar és ez milyen vicces.
Gyakran hivatkoznak az annyira rossz, hogy az már jó elvére. Ilyen kategória nincs, valami vagy rossz, vagy jó.
A Grindhouse és a Machete is szarok voltak, egy csöppet sem szórakoztató.

CrM - 2015. 01. 10. 11:01

Köszi az ajánlót, mindenképpen bepróbálom.

ElPadre - 2015. 01. 10. 11:27

hát akinek nem jött be a grindhouse és a machete, annál nem csodálom, hogy a danger 5 is kiverte a biztit.

én mindenesetre nagyon bírom a jól, végtelen törődéssel összerakott műfaj/stílus/korszak-paródiákat. a d5 első szezonjában az a zseniális, hogy:
– persze, kikacsintás, de maguk a sztorik teljesen korrektek — no abban az értelemben, hogy semmilyen szinten nem szabad komolyan venni őket
– a technikai megvalósítás egyszerűen tökéletes. nagyon sokszor az ilyen periódus-paródiáknál a látványt gyakran eltalálják, viszont ráraknak egy 2000-es évekbeli, tiszta, éles hangsávot. hangmérnöknek tanultam, úgyhogy engem az ilyen mindig zavart. itt még arra is ügyeltek, hogy a hangsáv az akkori technikai szintnek megfelelő, túlkompresszált, erősen vágott magasfrekis, analóg módon torz legyen. köszi.
– az újrahasznált díszletek, az egyértelmű stúdiós kültéri jelenetek (helló, ST:TOS) is megvannak, remek.
– a makettek, a stop-motionök, tökéletesek. ha ez tényleg egy sorozat lett volna a 60-as, 70es években, akkor drága sorozatnak számított volna!
– az a finom kikacsintás is megvan, hogy bár pl. az ezredes milyen lekezelően bánik a nőkkel (tipikus akkoriban), a danger 5-ban egyedül jackson az, aki hozza az igazi férfi karaktert, a másik kettő erőteljesen nőies?

szóval az első szezon 11/10. komolyan.

a második egyelőre neccesnek tűnik. :(

20legendd - 2015. 01. 10. 11:51

Tökéletes lesz suliban darálni :D

des - 2015. 01. 10. 11:57

hm… ezt meglesem. :) thy

a Kati néni - 2015. 01. 10. 11:57

Az Archer miatt mindenképpen megnézem az első részt.

CyClotroniC - 2015. 01. 10. 12:01

Egyébként ez is tényleg fontos, hogy legalább annyira “időutazó stílusgyakorlat”, mint paródia. Azaz a paródia éppen abból fakad, hogy eltúlozva ugyan, de tényleg a második világháborút epizáló filmgyártásnak a fricskája, mindamellett, hogy baromi szórakoztató.

pytta - 2015. 01. 10. 12:31

@ kritiKuss: ez, és az általad felsorolt filmek egy kor lenyomatát tükrözik. Kifigurázva, felnagyítva, kiforgatva. Ezért vicces. Valószínűleg te abban a korban (kb 30 éve) még nem éltél, vagy nem tudtál magadról, ezért nem tudod úgy értékelni a látottakat, mint az, aki akkor fogadta be az ilyen jellegű (egyértelműen B-kategóriás, de jelenlévő, tehát meglévő igényt kielégítő) tartalmat.
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy attól, hogy te nem értékelsz valamit, még nem lesz szar, mert a te véleményed sem objektív – ezért vélemény.

Binky - 2015. 01. 10. 12:41

Kösz az írást, én is be fogom próbálni, éppen elég fáradt vagyok az ilyen agymenések befogadásához. :)

des - 2015. 01. 10. 13:38

NAh, első részt meg is néztem. NÉZŐS! :D agyatlanság az biztos. :)

Fantomex - 2015. 01. 10. 13:44

ahh pedig nagyon nezos

mennyire ertheto benne az angol(gyengebbek szamara)? :D

kiskiraly - 2015. 01. 10. 13:56

Fantomex: én angol felirattal néztem, alapszintű angol nyelvtudás elég. Mondjuk ez nyilván szubjektív :)

des - 2015. 01. 11. 17:10

Nekem ez bejött, de a grindhouse pl nem. A machete-t meg már meg sem néztem.

Venom - 2015. 01. 11. 17:13

Hú, sose hallottam erről a sorozatról, de amint letudom a vizsgákat, rögtön bepróbálom.

Dave - 2015. 01. 13. 16:48

Ismét köszönet Sorozatjunkie, hogy felhívtad a figyelmet valami újra.
Első évad szuper volt, le is darálta. 2*01 viszont ordenáré foskazal volt. :(

CyClotroniC - 2015. 01. 13. 17:54

Vicces, hogy mindenki – köztük én is – rühelli a második évadot. Vagy minimum húzza a száját, hogy a 80-as évek mennyire nem olyan jó alapanyag, mint a 60-as volt. Ez egyébként egyben tökéletes jele is annak, hogy az első szezon milyen jól működött.

2 rész után nekem is csalódás a második adag.

a_n_d_r_e_w - 2015. 01. 13. 19:31

Kritika alapjan megtetszett, de valami megsem az igazi. Megneztem az elso ket reszt, mosolyogni sem tudtam. Pedig amugy latszik milyen szepen ramentek a gagyi faktorra, nem is talaltam benne semmi kivetni valot, ugy tokeletes az egesz stilus ahogy van, csak humort nem talaltam benne, legalabbis nekem valot. Kar erte :(

Mondjuk az anakronisztikussaga zavar, 60-as, korai 70-es evek stilusa a masodik vilaghaboruval nekem nem fert igazan ossze, hideghaborus legkor es Bondos ellensegekkel jobb lett volna szvsz. (tulajdonkeppen most is az, csak valamiert rajuk huztak a naci dolgot)

des - 2015. 01. 13. 21:26

Hát ez a 2. évad tényleg vacak eddig. Oké, hogy a hülyeségek megmaradtak, de ez önmagában nem elég. Nekem jobban bejött ez a küldetés dolog, ami az első évadban volt. Az picit olyan Improbable Mission volt. :) Ez a 2. évad dolog meg… pff,, kár érte,.

superpityu - 2015. 01. 13. 21:30

a 2. évadból pont azokat a dolgokat vették ki, amelyeket az elsőben imádtam. claire-colonel vita, koktél recept és halál, ablakugrás és ilsa átalakulása gonosszá, valami hülyeség miatt.

nem mondom így sem a másodikra, hogy rossz, de ha az első 8/10 akkor az max 6/10 lehet jelenleg. pedig ötletszinten ez is zseniális, csak pont az minta hiányzik belőle ami nekem eladta az elsőt. és baromi furcsa, hogy sok hitler van a részekben. és ha azt nézem ilsa még így is a legjobb karakter, vagy csak jobb anyagokat kap. bár mindkét részben ő kapta a legjobb pillanatokat, a cigis pöckölős és a jacksonos agancsos. szóval nem rossz az új évad sem, de nagyon távol áll az elődhőz képest.

rettentó - 2015. 01. 15. 21:12

Nekem tetszik a második évad. Az első rész zűrzavara után a 2.-ban már körvanalazódik valamilyen irány (tudniillik a “hogy lehet minél több ’80-as évekbeli filmes műfaj összes kliséjét belezsúfolni 25 percbe” a cél :-D)

ElPadre: nagyon köszönöm a hozzászólást, különösen a hangtechnikai részt. Én a történet felől nézem, a technikához nem értek annyira, bár annyit látok, hogy a 2. évadot még másképp is vágják. Az új évadban hihetetlenül komplex utalások vannak, akár pillanatnyi jelenetekben. Nyelvileg is teljesen átmentek ’80-as évekbe, bejött a szleng, elröppen néhány obszcenitás, ami a “’60-as években” elképzelhetetlen lett volna. Nem akarok túl sokat belelátni, de pont ezért nem gagyi, és “olyan rossz, hogy már jó” kategória. Szerintem azért több ennél.

sandor555 - 2015. 01. 25. 13:14

Első részt sem tudtam végignézni, nem nekem való ez a direkt gagyi stílus.

[félig off]
Én mindig azt mondom, hogy attól mert paródia valami, attól még lehet szarabb mint az eredeti. :)

des - 2015. 02. 03. 19:53

a 2. évad 3. része és ami utána jött már jobban tetszett nekem. :) de az első évad akkor is jobb volt azért.

Mordekai - 2015. 02. 05. 17:35

Nekem is bejött a cucc, jópárszor felnyerítettem közben. A 2. évad is jó, csak az első része volt egy kicsit fura a stílus/korszakváltás miatt.

Egyébként eléggé korfüggő a dolog, szerintem a 30- korosztálynak értelmezhetetlen sok poén.

Ilsa tényleg a legjobb figura benne, iszonyatosan dögös a csaj, az a flegma, ragadozó mosoly az mindent visz. :)

Cucuminator - 2015. 02. 08. 03:46

Ebbe is bele kell kezdenem…

des - 2015. 02. 09. 21:48

Jó lett ez a 2. évad is azért. :) Sőt a részek végén lévő reklámok is elég agyatlanságok. Baby Hitler és társai. :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz