login |

Pilot-mustra: Empire – 1×01

2015. 01. 09. 16:45 - Írta: winnie

15 hozzászólás | kategória: 2014/15, kritika, pilot-mustra,

Nagyon nem volt biztató az Empire pilotjának első pár perce, hiszen már a Nashville-lel is az volt a legnagyobb bajom, hogy szépen és jókat énekelnek, de ha egy epizódban ezt 15 percen át művelik, akkor csak 25 percnyi történetet kapunk, ami nem túl kielégítő. Az Empire majdnem 5 perc dalolással kezdett, s eközben mindössze homályos flashback-kel utaltak a sztori egy szeletére. Szerencsére a folytatásban helyreállt a rend. Legalábbis, ami a dalolászás és a történet arányát illeti.

Az Empire egy zenés, gazdagemberes dráma, vagy mondhatjuk, hogy szappan, némi totál kiszámítható bűnszállal egy férfiról, aki megtudja, hogy halálos beteg. Hősünk azonban nem kezd el kábítószert kotyvasztani (pedig annak idején piti drogdíler volt), hanem inkább jól menő lemezkiadóját próbálja meg három fia közül a legérdemesebbre hagyni. Az egészséges versenybe a börtönből 17 év után szabaduló Anyu azonban egy kicsit bekavar.

EMPIRE – 1×01 – 4/10

A lemezkiadó éppen tőzsdére kíván lépni, Anyu pedig a jussát akarja, miközben mindegyik gyereknek megvan a maga “baja” – semmi komoly, de ketten közülük énekesek is egyben, s nyilván ők is megpróbálnak érvényesülni a maguk módján a pályán. Kár, hogy annyira ők nem olyan érdekesek, mint a szüleik (Terrence Howard és Taraji P. Henson nyilván kiemelkedik), bár egyikük már elkezdett kavarni a háttérben. Ez azonban még kevés volt ahhoz, hogy feldobja a történetet és rögtön nézőssé tegye a folytatást.

Az egyik srác meg is jegyzi, hogy olyan az alapfelállás, mint a Lear király esetében, s ez a családi dráma mozgatja leginkább az Empire-t, ez az, ami érdekessé teheti, a szülők mindegyikének más és más a viszonya a gyerekekkel, hol barátságos, hol ellenséges, hol pedig kvázi megvetéssel teli. S emellé a főhős múltjának egy sötét foltja is befurakodik az udvartartás révén, amit sajnálatos módon jókora klisével nyomatékosítanak a rész végén. (Van, aki szerint, ami történt nem totál felesleges?)

Ja, azt mindenképp hasznos infó lehet egyeseknek, hogy a sorozat a feketék “világában” játszódik, talán még a Starz-os Power-nél is hangsúlyosabban, szóval nagyjából ez alapján mindenki be tudja lőni a zenei irányzatot, illetve azt, hogy ha akadnak, akkor milyen tipikus klisé karakterek vannak jelen.

A jelen sztoriját egyébként többször is visszaemlékezésekkel szakítják meg, a feleség börtönbe kerülése előtti időszakról, amikor még szó sincs lemezkiadóról – ez ad némi érzelmi mankót a két főszereplő, valamint a gyerekeik viszonyához, no meg el lehet majd játszadozni a rejtélynek tűnő kérdéssel, miszerint miért és milyen körülmények között került Cookie börtönbe, mi mérgezte meg kettejük viszonyát.

Semmi bajom a zenével, szeretem a musicaleket, a Galavant nagyon bejött, s a Nashville country-jával ellentétben az Empire zenéje még többségében tetszett is (nem csoda, zenei producer: Timbaland), bár rondán stúdióhangzása volt a nem stúdiós előadásnak is, ami kizökkentett. Összességében azonban mégsem voltam oda különösebben a pilotért, és tartok tőle, hogy a mostani “45 percből 35 a sztori”-arány a későbbiekben romlani fog, és akkor biztos, hogy kiszállok. (Persze nem tudjuk, hogy fogják hasznosítani a zenei komponenst a továbbiakban.)

Nem tudom, ez a felépítés valahogy nem a stílusom. Pedig az igényes gazdagemberes szappant általában jó muri nézni (szex, pénz, hatalom, gyilkosságok, machinációk, hátbaszúrás), pont nemrég kérdezte valaki kommentben, hogy a Dallas-on kívül mi van még hasonló, de nem nagyon jutott eszembe semmi, csak a Revenge, illetve korábbról a Dirty Sexy Money és a Cane. Nos, ebbe a sorba fel lehet vésni az Empire-t is. Főleg annak, aki nem veti meg a zenét.

ui: Az Empire írói egyébként rögtön a warezolókkal kezdik a pilotot az egyik párbeszédben, hirtelen nagyon metává vált, amit nézek a gépemen.

15 hozzászólás Ne habozz!

Skate - 2015. 01. 09. 17:43

Már a hosszú előzetes alapján sejthető volt, hogy valami ilyesmi lesz a pilot. Treme-hez hasonló minőségi zenés drámát nem is reméltem, főleg egy országos csatornán futó sorozattól nem. Közeljövőben nem hiszem, találkozni fogok hasonlóval, mint amit az HBO le tett az asztalra. :(

CyClotroniC - 2015. 01. 09. 17:52

Skate: Könnyedebb, de a Mozart in the Jungle-t baromira tudom ajánlani az Amazontól. Egyik legjobb tavalyi újonc.

Lemoni - 2015. 01. 09. 17:59

Lee Daniels miatt muszáj volt bepróbálnom, de sejtettem, hogy nem lesz egy hosszú barátság. Nem bírom az ilyen giccses puccos miliőt és ez a fajta zene sem a kedvencem. Ráadásul nagyon szappan. Az első idei kaszám.

superpityu - 2015. 01. 09. 18:48

én nem szerettem, de láttam benne a próbálkozást, de végül az egész kipukkadt a végére. egy részt még kap, de nem hiszem, hogy ez hosszú szerelem lenne.

Skate - 2015. 01. 09. 19:17

CyClotroniC: Köszönöm az ajánlást. Majd teszek vele egy próbát. :)

lynx - 2015. 01. 17. 22:51

A fox berendelte a 2. évadot

sherlock20 - 2015. 01. 22. 23:23

Ahhoz képest, hogy 4.4-es demót hozott legutóbb, itt a junkien mintha senki se nézné… Jöttem kommenteket olvasni, milyen arányban vannak a tetszik/nem tetszik vélemények, és a Mozart in the jungle-ről több a vélemény mint a sorozatról… :D
Sokat mondó…

Lajosék a másodikról - 2015. 01. 24. 19:46

Brutál szappanos, mindenki-szemét-és-mindenki-rejteget-valamites, vérprofi munka. Még jobb lenne, ha nem csak a két főszereplő meg a sokmázsás asszisztens lenne karakteres színész, de sajna a többiek vagy átlagosak vagy gyengék (a legidősebb fiú konkrétan katasztrófa).

40 percre tökéletes szórakozás, én többet nem vártam tőle. Azért remélem, az ufókat nem veszi be a sztoriba (nagyjából már csak ők hiányoznak belőle).

Zsolt - 2015. 02. 16. 11:49

Ezt találtam kibeszélőnek,így itt kérdezem meg, hogy a sorozatban hallható zenéket hol lehet letöltés céljából megtalálni? ITunes-ba én speciel nem találtam..

egy igazi szakember - 2015. 02. 16. 21:40

A tököm tele van már ezzel a jewllywoodi baromsággal, hogy szinte nincs olyan sorozat, ahol ne kellene ratyikat nézni, szo….ják egymást, de ne akarják már ráerőltetni a beteges elméjüket a jó érzésű emberekre.

Passzolom ezt a sorozatot, amúgy sem tetszett, talán csak a Carter ( PoI ) iránti nosztalgia miatt néztem meg a pilotot, de nem kellett volna.

Maniac84 - 2015. 03. 08. 22:42

Szappan, de ezt a jó és a történetbe jól illeszkedő zene ellensúlyozza. Persze aki nem bírja ezt a zenei stílust az kerülje messziről.

Savanah - 2015. 03. 13. 14:05

Hmm, nekem tetszik, de úgylátszik itt a kibeszélőn senki sem “beszéli” ki :)

El Diablo - 2015. 04. 29. 20:13

Egész nézhető sorozat lenne, ha nem lenne ilyen sz@r a zenéje. Mondjuk funky, electro-jazz (olyan De-Phazz-os, Morcheeba-s) vagy kb. bármi csak nem ez a nyálas soul.
Elnézést a soul-zenerajongóktól! :)

sherlock20 - 2015. 08. 04. 01:40

Én most kezdtem el nézni, jó kis szappan, de ilyenkor jól is esik. Nem is akar többnek tűnni, mint ami így a 7. rész után.

Binky - 2015. 09. 06. 14:20

Én pár napja kezdtem bele, és úgy elkapott, hogy be is fejeztem az 1. évadot. A végére már kicsit sok lett nekem a családon belüli árulás, de a zenék jók, bejöttek.
Csodálkozom, hogy ennyi hozzászólás van csak, USA-ban nagyon nézett.
Itt vagy nem nézi senki, vagy csak nem kommenteltek?
Volt pár nagyon erős rész, volt gyengébb is. Van egy pár dal, ami mindent vitt, nagyon magával ragadott.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz