login |

Méltatlanul hanyagolva: Broad City

2015. 01. 12. 15:20 - Írta: superpityu

14 hozzászólás | kategória: kritika, méltatlanul hanyagolt,

– You’re like 12, right?
– I’m 7, and you’re being inappropriate.
– Bitch, you’re 22.

Lassan jön a Comedy Central sorozatának 2. évados premierje, de előtte csak emlékezzünk meg róla, hiszen az egyik legnagyobb tavalyi hiányosságunkról van szó.

Bár biztos akad más sorozat is, amire nem tértünk részletesen, de miután ledaráltam a Broad City 1. évadját teljesen meglepődtem, hogy még vendégkritika formájában sem kapott említést a Junkie-n. Pedig egy újabb nem tipikus komédiáról van szó, s bár felépítésében nem éppen formabontó, de mindenképp hiánypótló, hiszen még mindig kevés haverszitkom van a repertoárunkban.

Igaz, az idei JAws ismételten azt mutatja, hogy szitkomok terén még mindig nehezen kedvelünk meg újoncokat (csak Brooklyn 99 robbant mostanában, de 2014-es sorozatot talán csak Aya Cash tudott képviselni a You’re the Worst révén), de hiszem, hogy a Broad City simán felkerülne néhány junkie kedvencei közé ha adnának neki esélyt.

Nem véletlen az sem, hogy első évadosként a kritikusok odáig vannak érte, sok év végi top 10-es listán bukkan fel, ezt pedig nem sok 2014-es szitkom mondhatja el magáról.

Ahogy fentebb már jeleztem Broad City egy haverszitkom, az egyetlen csavar, az, hogy míg a hasonló Workaholics, The League vagy a Men at Work férfi főszereplőkkel dolgozik(dolgozott), addig itt két húszas éveiben járó lány a főhős. És ebben próbál újat mutatni a sorozat, hogy nem csak férfiakkal lehet hasonló témájú sorozatot készíteni.

Nose, vagina, butthole. If God didn’t want us to put our fingers in there, then why did she make them perfectly finger sized?

Külön poén, hogy Broad City eredetileg egy websorozat volt, amit a két készítő, Ilana Glazer és Abbi Jacobson pár éve indítottak el a Youtube-on. Na, miből lesz a cserebogár? Ezeket a videókat megtaláljátok itt. Ezen részek alapján rendelt be pilotot a Comedy Central Amy Poehler produceri részvétele mellett.

Az egész sorozatot átjárja, hogy a főszereplők, akik egyben a készítők is, szeretik csinálni ezt az egészet. Nagyon jó hangulatú a szezon, baromi jó ötletekkel volt tele a 10 rész, annak ellenére, hogy sokszor teljesen hétköznapi témákkal foglalkoznak.

Például egy sima takarítós részből olyan poénokat hoztak ki, hogy tényleg tanítani kellene, és ez csak a kezdet, a pilot, ahogy haladunk egyre jobban a vége felé úgy lett több és több “hülyeség” beépítve a történetbe. Részemről egyértelműen a bankos videólklip lett a kedvencem, ami akkora állatság volt, hogy talán 2014 egyik legviccesebb jelenete lehet.

Akárcsak a webes videókban, a sorozatban is csak a két barátnőn van a hangsúly. Visszatérő szereplő sem sok van, mindössze két lakótárs, a fekete srác és a szomszéd, de ők is annyira keveset vannak használva a lányokhoz képest, hogy néha meg is lepődtem amikor behozták az egyiket.

Azt persze meg kell jegyezni, hogy a Broad City egyáltalán nem olyan, mint egy tipikus országos tévés komédia, cseppet sem kommersz, igazából még a részek sem nagyon kapcsolódnak egymáshoz, s ha valakinek nem jön be a pilot, akkor kár is erőltetni, mert a továbbiakban marad a stílus.

Ha akarnám a sorozathoz vághatnám, hogy mennyire csapongó volt a témákat illetően, de így sikerült olyan ötleteket kihasználniuk, amelyeket nekem eszembe sem jutott volna képernyőre vinni. Darálva pedig hatalmas élmény volt nézni a viharos és az esküvős részt egymás után nézni, mert jó volt látni, hogy az egy helyszínes rész, ahol elvileg kevesebb inger érte a karaktereket, egy csöppet sem alábbvaló, mint egy sok helyszínes.

– Body butter… lap pillow… Juliana Margulies… You were jerking of?
– I wasn’t touching my weiner yet. I was still just doing butt staff!

Részemről az 1. évad 8/10 volt. Érdemes vele egy próbát tenni, néhol kicsit elszállt az egész sorozat, de garantáltan szórakoztató szinte minden pillanatában. A 2. évad kezdéséig még van egy kis idő ledarálni ezt a 10 részt.

Egyébként meglepő, hogy a Comedy Central házatáján még mindig idegenkedve mozognak a junkie-k, ahhoz képest, hogy a hazai változata itthon elég népszerű. Oké, ott van a South Park meg talán pár másik animáció, de azon kívül milyen idehaza közkedvelt sorozat ad most a csatorna? Pedig itt látható a Workaholics, a Nathan For You, a Key & Peele, a Tosh.0, a Kroll Show, az Inside Amy Schumer, a Drunk History vagy a Review.

14 hozzászólás Ne habozz!

CyClotroniC - 2015. 01. 12. 16:26

Ez is tervbe van véve nálam. Komédiák terén előálltam egy új szabállyal, ha van ami zsinórban 3 részen keresztül nem tetszik, azt kaszálom és bepróbálok valamit helyette az ajánló végén is felsorolt felhozatalból. A Nathan For You-t imádtam, a következő 3 jelöltem a Review, a Broad City és a Drunk History.

BM - 2015. 01. 12. 16:29

Nem hangzik rosszul, de felirat hiányában sajnos jegelnem kell a darát. :C

Lajosék a másodikról - 2015. 01. 12. 17:48

Másfél rész után kivágtam, nem kéne az ilyet erőltetni. Egyáltalán nem vicces, de legalább nincs benne semmi, amit máshol ne láttunk volna.

DarylD - 2015. 01. 12. 18:11

Ez a kritika most meghozta a kedvem a sorozathoz, pedig eddig nem nagyon érdekelt. Kezdek rájönni, hogy már sosem érek a daralistám végére…

soosiz - 2015. 01. 12. 18:17

Már háromszor daráltam végig, nálam 9/10, kedvenc a hurrikános rész és a “The Lockout”, amikor kizárják magukat a lakásból (“Yolandaaaa”) :D Nagyon várom a második évadot.

winnie - 2015. 01. 12. 18:26

Lajosék a másodikról: én elég sok minden nézek, de az amerikai kínálatban nem nagyon van ilyen, ami youtube-cuccot láttam belőle, abból nagyon sok eredeti dolog volt, de ma már egyébként sem hiszem, hogy ez bármi negatív tartalommal bírna. mármint, hogy nincs benne semmi, ami máshol ne lett volna. a CC sorozataira egyébként is ez az eredetiség jellemző – a maguk, ööö, elvontságukban? nem ez a jó szó, de tényleg, minden egyes CC-sorozat (én egészítettem ki a címekkel az utolsó bekezdést) olyan, amit ma nem nagyon látni a tévében. nincs másik broad city, nics másik drunk history, nincs a review-hoz hasonló, nincs még egy nathan for you, nincs workaholics. és ez az egyéni hangnem nagy erőssége a csatornának.

más kérdés, hogy nekem nem a stílusom, úgy, mint a cc-s szkeccskomédiák sem, de ehhez még másfél rész sem kellett, ezt már pár perc után láttam:) viszont azt nem lehet elvitatni, hogy mennyire szeretik a sorozatot sokfele.

20legendd - 2015. 01. 12. 22:06

Imádtam. Még akkor is, ha voltak benne üresjáratok. Azt hiszem ezt 2 nap alatt néztem végig még tavaly novemberben valamikor. Az első nap 3-at, majd a második nap zsinórban 7-et. És néztem volna még utána egy ideig. Azt hiszem ez mindent elárul. Tipikusan az a sorozat, amin vagy fejhangon nevetsz, vagy értetlen képpel bámulod a TV-t.

A hurrikános rész szerintem is a legjobb volt. Ahogy Ilana a Mission Impossible zenéjére kicsempészi a budiból a szart, az arany. De az egész rész nagyon csavaros és sírva röhögős volt. Emellett a másik két kedvenc a Drake zenéjével indító házkeresős epizód, valamint az, amelyben Abbi szívességet tesz Jeremynek azzal, hogy átveszi a postáját (vagy nem?).

Hannibal Buress azért még megérdemelt volna szerintem egy említést. Viszonylag keveset szerepelt, de akkor mindig zseniális volt. A kedvenc idézetem is tőle származik: “I’m still not over Amy Winehouse. It’s like we knew it was coming…but did nothing to stop it.” :D

Lajosék a másodikról - 2015. 01. 13. 07:37

winnie: nem szoktam tényeket elvitatni, most sem teszem. Egyszerűen olyan a sorozat, amit egy kritikusnak szeretnie kell. Pont. Ilyen a másik borzalom, a Transparent is, bár ott már azzal is beértem volna, ha átsorolják a helyére, a drámák közé.

Az egyediségét viszont tényleg nem látom, lúzer/haverszitkom volt már bőven.

A CC többi sorozata közül csak a Review-t láttam. Azt ha nem is szeretem, mert gonosz, de értékelem, bár időközben kiderült, hogy azt is lopták.

Szkeccset én se nézek, mert mindig lesz legalább egy jelenet, ami annyira rossz, hogy felhúzom magam rajta. A minap a Sunnyside pilotját néztem meg előzetes infók nélkül, hogy ne legyenek előítéleteim, de sajnos a kanadaiak semmivel nem jobbak az angoloknál.

winnie - 2015. 01. 13. 09:51

20legendd: valamire rászűrt, de visszakerült.

Lajosék a másodikról: ezzel sem értek egyet, említettem a cc-sek közül néhányat és azok közel nem mindegyike kritikuskedvenc. (és, hogy nem nagyon általánosítható a dolog, vegyél engem: a broad city nem jött be, ellenben a transparent pilotja a tavalyi év legjobbja volt a the divide mellett, mint többször is írtam, imádtam, eszméletlen jó.) a “kritikusoknak szeretnie kell” kategóriát teljesen értelmetlen ráakasztani bármire is, hiszen egy csomó minden, amit szerethetnének, nem kerül be a kedvenceik közé. valamit láttak a broad cityben a youtube nézői, valamit látott amy poehler, hogy üzletileg is csalakozott, a cc is, hogy berendelte. és látod, hogy sokaknak bejön.

azt pedig mi is folyton írjuk, hogy haverszitkom alig van. az amerikai kínálatból folyton emlegetjük a workaholics-league duót, meg a fent is említett men at work ilyen volt, de más, ha van is, akkor nem sok. családi, munkahelyi, barátos és romantikus szitkom sok van, de haverszitkom…, nem, kizárt, hogy túl sok legyen a fentieken kívül.

winnie - 2015. 01. 13. 09:55

“Tipikusan az a sorozat, amin vagy fejhangon nevetsz, vagy értetlen képpel bámulod a TV-t.”

na igen. szerintem itt a kulcs:)

Axe - 2015. 01. 14. 21:32

Nem láttam egy részt sem még,de kinek a rokona kell,hogy legyen valaki,hogy 70-300k youtube megtekintés vagy elindítás (melynek nagy része tuti a sorozat után keletkezett) után saját sorozatot kapjon az ember?
“Na, miből lesz a cserebogár?”

winnie - 2015. 01. 18. 14:50

??? vannak milliós nézettségűek, amikből nem lesz sorozat. és vannak alig nézettek, amikből lesz. mennyiség. minőség. nem az kell a sorozathoz, hogy sokan nézzenek valamit, hanem az, hogy a megfelelő személyek lássák.

manapság a websorozatos platform elég sok írót vitt a sorozatos világba, ez kvázi a kiugrási lehetőségük. és nyilván a többségnek nincs nézettsége. (az persze keveseknek adatik meg, hogy a saját sorozatukat vigyék tovább.)

Rational Gaze - 2015. 01. 24. 21:26

Köszi a kritikát, kedvet kaptam hozzá, ledaráltam és imádtam!!! hiánypótló :)

Réka - 2015. 03. 22. 18:59

Na jó, sajnos ez a kritika januárban még nem talált meg, de szerencsére a 2. évados kritika IGEN, és TE JÓSZAGÚ ATYAÚRISTEN, hát ez kegyetlenül zseniális :DDDD

5 részt megnéztem ma, és ilyen jóízűen nagyon rég nevettem sorozaton, fantasztikus, imádom, nem tudom szavakkal leírni, mennyire hiánypótló. :)

Jaj, köszönöm az ajánlókat, és kezdi magát a CC leopni a szívembe, mert pl. a Nathan for you is agyament és nagyon jó.

Nem tom, nekem szerintem azért jön be, mert awkward csajokról szól, és igazából totál együtt tudok velük érezni (szóval a hétköznapokban sokszor én is awkwardnak érzem magam :D)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz