login |

American Idol: kezdett a 14. évad

2015. 01. 13. 19:46 - Írta: winnie

9 hozzászólás | kategória: kritika, reality,

Itthon sem kell félni attól, hogy elfogynak a tehetségkutató valóságshow-k jelentkezői, s persze Amerikában sem, és nem csak azért, mert ott jóval többen vannak. A mostani American Idol is bizonyította, hogy akadnak olyan, jó hangú énekesek, akik éppen belenőttek a 15 éves korhatárba, mások 20 körül jelentkeznek először, és persze olyanokat is láthatunk, akik korábban már próbálkoztak egyszer vagy kétszer, de lehet, hogy most jött el az idejük.

(Ez utóbbival kapcsolatban egyébként adja magát a kérdés, hogy vajon milyen mezőny jöhetne össze idén, ha az elmúlt 4-5 szezonban döntőbe válogatott, majd ott viszonylag hamar kizúgó, nagyon fiatal versenyzők kaptak volna pár évet még, hogy beérjenek…?)

Igazából én nem vagyok alkalmas arra, hogy az énekesekről nyilatkozzak, nyilván laikusként a többség elfogadhatóan énekelt, azonban nem volt sok kiemelkedő hang, így hirtelen csak az 14×01 végéről Emily Brooke ugrik be, de a többiekről is simán elhiszem, hogy vagy Hollywood-ban, vagy az élő show-k során kivirágoznak. Hiszen a beérés lenne az egyik lényege a reality-nek.

Azt viszont érdekes volt látni, hogy a készítők miképpen állították össze a nyitórészeket. Ezúttal (sem) volt túlhúzott a kezdés, mint annak idején. visszafogottan nyitott az évad, később azonban a reklámszünetek előtt megindult a szüntelen kiabálás, hangoskodás, amire nem hiszem, hogy akkora szükség lenne. Azt viszont fura volt látni, hogy a régi szezonokhoz képest mennyire előtérbe kerültek a színfalak mögötti felvételek, a technikai dolgok, mintha a nézőket be akarnák jobban vonni a folyamatokban. (Még az előmeghallgatásokat is láttuk néhol.)

Bár nem tudom, hogy “új elem “volt-e, de mindenképp külön bekezdést érdemel, hogy mennyire idegesítő volt az “alánevetés”. Nem egyszer, nem kétszer, hanem elég sokszor behallatszott a (gondolom) stábtagok röhögése bizonyos dumákra reagálva, ami ez az egésznek olcsó, többkamerás szitkomos fílinget kölcsönzött. Döbbenetesen irritáló volt. (Némelyik technikai elem, például a flashback-es meghallgatás viszont kifejezetten jópofaára sikerült.)

A nemrég kicserélődött készítői gárda egyébként a múltkor látott promóval nyitott, amiben kvázi látjuk és halljuk a döntősöket – nincs az az isten, hogy pár énekes kiléte ne lepleződjön le a meghallgatások során – persze a mozis trailerekben is el kell lőni sok mindent, hiszen az a fontos, hogy a néző “meglegyen”.

Idén is viszonylag fiatal társaság énekelt az egy órás évadnyitóban, később persze jöttek idősebbek, de ahogy látom, egyre inkább lejjebb tart az átlagéletkor, ami tudatos készítői döntésnek tűnik, de persze lehet, hogy csak érzéki csalódás, biztos vezetik valahol a korábbi döntősök átlag értékeit.

A premierben ismét a jobb énekesekre fókuszáltak, egy-két gyengébbet prezentáltak csak, s persze nem feledkeztek meg a zsűritagok előretolásról sem, ami elég sok időt elvitt az adásból. Bár mondjuk ezzel és a zsűri-versenyző interakciókkal, valamint az anyukák és kisgyerekek zsűrivel történő összehozásával kábé kiváltották a sírós előtörténeteket, mert azok most háttérbe szorultak.

A rendszeres Idol-nézős időmhöz képest kifejezetten zavaró a hangszerek az eddigieknél is jobban történő erőltetése, de hát ez személyes preferencia, már a The X Factor esetében sem jött be a karaoke-jelleg, itt is voltak, akik nem maguk játszottak, csak alájuk zenéltek.

9 hozzászólás Ne habozz!

Thomas - 2015. 01. 14. 00:28

De jó, hogy csináltál kibeszélőt, bár úgy tűnik, hogy a Junkie-olvasók közül én maradtam az utolsó American Idol-néző:(

Amúgy az egy remek ötlet, amit az elején kérdezel, lehetne csinálni egy olyan évadot, hogy bárki jelentkezhet azok közül, akik már egy korábbi évadban döntősök voltak, de szeretnék újra megpróbálni. Én ellőném egyszer, talán visszatérne egy pár olyan néző is, aki már abbahagyta, hogy lássa újra a korábbi kedvenceket. Persze tudom, hogy nem erre gondoltál, hanem ha mondjuk 18 év lenne az alsó korhatár, akkor sokan már felkészültebben jelentek volna meg, de ez nem fog megtörténni, csak lefele ne vigyék már, könyörgöm!:)

Nekem is Emily Brooke volt az egyik kedvencem, de sokan ki fognak még virágozni, ebben biztos vagyok!:)

Esküszöm, hiányoznak a túlhúzott kezdések. Amikor már a több, mint fél éves elvonás után végre újra új Idol pillanatokat látok, akkor nagyon jó esik az a pár perc, kár, hogy leszoktak róla:( Ez a top 24-es árnyvideó nekem nem tetszett, nem akarom megnézni előre, majd legfeljebb, ha eljutunk addig (filmes előzeteseket sem nézek, csak ha nagyon bizonytalan vagyok).

Ez az alánevetés nekem fel sem tűnt, szóval nem is idegesített. Majd jövő héten odafigyelek rá:) Ami viszont engem zavart, az a gitárok végére felszerelt kamera… az valahogy nagyon béna fogásnak tűnt. Ez kb. olyan, mint amikor valakinek a fejére szerelik, és fix szögből látjuk az arcát, miközben a háttér mozog csak, az kimondottan tud idegesíteni.

Az életkor eléggé lefelé tolódik, már az utóbbi években is alig voltak 23 év feletti döntősök. De ez annyira nem gáz, ez az a kor, amikor a legtöbb esélye van valakinek beindítani a karriert. Mondjuk most pont a 2. rész végén volt egy 28 éves csaj, ami ugye a felső korhatár, kíváncsi vagyok, hogy ő meddig jut, a nővéremnek ő lett a kedvence.

Annak örülök, hogy a hamis, énekelni nem tudó embereket száműzték a műsorból, egy ideig vicces volt, de aztán már csak az időt vitte el az értelmesebb dolgok elöl. Én sokkal inkább legyenek ilyen családi-zsűris pillanatok, mint azok az erőltetett touching story-k, azokat az X Factorban annyira csúcsra járatták, hogy már képtelen vagyok befogadni.

A hangszereknek én sem örülök, bár az még elmegy, ha valaki gitározik magának, de a zongora kíséret már felesleges. Ennek éppen az volt a szépsége, hogy itt egy meghallgatásból nem akarnak show műsort csinálni, csak egy versenyző, egy hang, meg a zsűri (és a láthatatlan stáb), erre elkezdtek ezzel is a többi műsor felé nyitni.

Na mindegy, még így is az Idol a hangulatával, az apróságaival, természetességével, a válogatók pörgősségével az én szememben magasan felülmúlja a konkurenciát. Főleg itt az elején szembetűnő nekem a különbség, hogy nem kínlódnak 10 perceket mindenkivel, csak rövid bemutatás, éneklés, pár mondatos értékelés, ez pont elég a megismerkedéshez, míg a Voice-ban már tekerem a hosszú bemutató filmeket, meg a zsűri bohóckodását, amivel az időt húzzák csak…

Winnie, gondolom nem nézed tovább, igaz?

winnie - 2015. 01. 14. 04:57

szeretném, mert nagyon kíváncsi vagyok, hogy a versenyzők ismeretében mennyire tudok most élvezni egy hollywood roundot (rég láttam) – de ez tavaly sem jött be a so you think you can dance-nél. de a top 24-nél tovább nem hiszem, hogy maradok, hacsak valami nagyon be nem jön.

Thomas - 2015. 01. 14. 09:57

Kár, pedig ott kezdődik a lényeg:) De ha addig kitartanál, szerintem már az is sokévi rekord lenne nálad:)

Thomas - 2015. 01. 16. 14:37

Haha, a 14×03-ban már mutattak rosszakat is:) Különösen fájdalmas volt az a csaj, akit egy különleges készülékkel most hallhatottak először hallássérült szülei énekelni…:( Bár nem értem a logikát, ha a premierben nem voltak, miből gondolják, hogy bárki is meg fogja nézni, akit azok érdekelnek?

Ami viszont szenzációs volt, az Ellen, a bendzsós lány! Nagyon kellett már egy ilyen karakter az Idolba, remélem, hogy ő ott lehet a top 10-ben!:)

Még csak 3 adást láttam, de már vagy 10-15 olyan énekes volt, aki nagyon tetszett, akit visszavárok a következő körben:) Ezt szeretem a legjobban az Idol meghallgatásokban, hogy egy 1 órás részben képesek több versenyzőt bemutatni, mint a Voice vagy az X Factor 2 óra alatt:)

Thomas - 2015. 01. 17. 18:04

14×04:
Hihetetlen mennyiségű jobbnál-jobb énekes volt, már nem is próbálok kiemelni nagyon senkit, de azért az eddigi kedvencemet, JAX-et belinkelném:) Azoknak is érdemes megnézni, akik nem követik az Idolt, hátha egyből beleszeretnek (a hangjába:). De eyecandy-nek sem utolsó:)
https://www.youtube.com/watch?v=KMNjUFgQVvw

Adam Lambert amúgy nagyon jó volt szerintem, én simán lecserélném rá az olykor nagyon infantilis Harry-t:) Külön tetszett, hogy végre valaki képes nemet is mondani néha (és általában jókor:)

winnie - 2015. 01. 21. 10:04

na, most elkezdem magam felhozni a múlt heti anyaggal.

Thomas - 2015. 02. 14. 04:15

Jó volt a Hollywood Week, hihetetlen mennyiségű tehetség van idén is! Már most estek ki nagyon jók… Hogy lesz ennek még a fele kiejtve?:)

Most kb. nekik szurkolok:

Lányok: Jax, Maddie Walker, Emily Brooke, Alexis Gomez, Shannon Berthiaume, Hunter Larsen, Jaq Mackenzie, Lovey James

Fiuk: Rayvon Owen, Savion Wright, Trevor Douglas, Mark Andrew, Adam Ezegelian, Nick Fradiani, Clark Backham

Thomas - 2015. 02. 20. 17:42

Winnie, nézed még? Most hogy megvan a top 24, megnéztem újra azt az árny-videót, és még így sem ismertem fel 4-5-nél többet:) Viszont egyet simán megtudtam még a Hollywood Week során (aki befejezte a dalt), hogy ki lehetett, még úgy is, hogy nem figyeltem oda a premiernél, neki azért elég jellegzetes frizurája van:)

winnie - 2015. 02. 25. 09:33

nem, még mindig eléggé le vagyok maradva.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz