login |

House of Lies: kezdett a 4. évad

2015. 01. 14. 17:59 - Írta: winnie

11 hozzászólás | kategória: kritika,

Oké, nem lehet azt mondani, hogy nem reménykedtem elég ideig, de azt hiszem, hogy ezennel feladom, tovább nem bízok abban, hogy a House of Lies valaha is király korrekt elviselhető lesz ismét.

A 4×01 első perceiben még reménykedtem, Marty-t láttuk mindenféle flashback-ben és/vagy fantáziajelenetben, magyarázott és időt állított meg, ahogy szokott, felrúgott egy csávót (láttuk a promóban), a kezdés pedig elég in medias res volt, rögtön kaptunk két ügyfelet is (az egyik Demetri Martin), sőt, a cégnél a geeknek öltözött Valorie Curry is feltűnt, szóval minden biztató volt, de nem sokat kellett várni, míg végzetesen elbarmolják az egészet.

Döbbenet, komolyan mondom. Persze nem akarom a naivat játszani, itt nem arról van szó, hogy a House of Lies hovatovább még két és fél szezon óta kisiklott. Nem, egész egyszerűen az a helyzet, hogy egy ideje rátalált magára, Matthew Carnahan, a készítő rájött, hogy számára ez a House of Lies. És, hogy az 1. évad volt végzetes kisiklás. Valamiért ő nem a szellemes megoldásokban és átverésekben, meg szakmai trükkökben látja a jövőt, hanem a rém közhelyes szócséplésben és klisés szappanban.

– Call me when you get to Ethan’s.
– Wouldn’t that be so cool if I actually did that?

A korrekt (nem volt kiemelkedő, de sokat pofáztak és az mindig élvezetes) kezdés után előbb Marty meg Jeannie kezdett véget nem érő módon problémázni meg flashback-elni, utána pedig a családi szálra szántak óráknak tűnő perceket, én meg már végképp kifogytam a szitokszavakból. Amikor Roscoe elkezdett zenére gördeszkázni, tényleg azért szurkoltam, hogy jöjjön egy busz és csapja el, ami azért is nagy szó, mert ő általában jó arc. (Nem mellesleg, nem tudtam hova tenni az egész jelenetét. Oké, utána átmentek montázsba és bemutatták, hogy mit csinál, de ettől még nem volt érdekes.)

A sztori? A fenti két ügyfélen kívül semmi, illetve ami volt, azt lehet látni a képeken. Nyilván ugrottak egy kis időt a finálé óta, majd vissza-visszapillantunk, hogy mi is történt, de ez pont nem az, ami nagyon érdekelne.

Who’s in the coffin? Who gives a fuck?

Az évadnyitóban egyébként volt pár regisztertonnányi párbeszéd, meg összebeszélés, alig lehetett érteni, hogy ki mit mond, és a nagy számok törvénye alapján ezek között voltak eszméletlen jó dumák, mint ahogy baromi jó beállítások és snittek is akadtak, de az, hogy a tömény unalom közben ötször vagy tízszer kirántanak a közönyből, vajmi kevés. Ez így csak 2/10.

Persze amilyen a formám, a 4×02-től (már nézhető!) minden helyreáll, és elkezdik a válságmenedzselést pörgetni, de megfogadtam, hogy több esélyt nem adok a House of Lies-nak. Nem. Ha nosztalgiázni akarok, akkor megnézem még egyszer a pilotot. És közben szurkolok Kristen Bell-nek és Ben Schwartz-nak, hogy minél hamarabb szabaduljon ki Marty Kaan karmai közül. Affene tudja, ahogy alakul a sztori, lehet, hogy Bell-nek össze is jön a dolog.

Egy biztos, én nem vagyok úgy a sorozattal, mint Marty-ék az ügyfeleikkel.

Bad is good. Good is bad.

11 hozzászólás Ne habozz!

Neoprimitiv - 2015. 01. 14. 19:16

Akkor én már nem is vágok bele újból. Ez egyébként a legszarabb, amikor az embernek rá kell jönnie, hogy a kedvelt sorozatában amit lát, az nem bug, hanem feature és tényleg pont ilyennek akarják.

Cared - 2015. 01. 14. 19:43

Háááát… Tudom, hogy itt egyedül leszek ezzel, de nekem nem volt semmi bajom a 2-3. évaddal. Nem voltak olyan jók mint az első, de ugyanúgy élveztem szinte végig. Lehet, hogy leginkább amiatt, mert mindenki azt mondta, hogy nagyon gyenge lett, és egyszerűen annyira lennt voltak (már-már minuszbeliek) az elvárásaim, hogy úgy is álltam neki, de pozitívan csalódtam benne.

A 4. évadot meg szintán megvárom amíg kijön az évad, darálva sokkal élvezhetőbb volt. A legzavaróbb szempont nálam egyértelműen Jenny Slate mint Doug felesége. Annyira irritáló karakter, hogy lapáttal csapnám le újra és újra. Rosco szála se jött be annyira, de az meg leginkább Marty-ról szólt, úgyhogy nem zavart. Nálam 1-3. évad 7-8/10 átlag volt végig.

Julian Plenti - 2015. 01. 14. 22:47

Én elkövettem azt a hibát, hogy megnéztem a 4×2-t is…
Sikerült az első rést is alulmúlni egy olyan olcsó szappanoperai húzásssal, amilyet max csak egy délutáni brazil sorozatban láthattunk 15 évvel ezelőtt… :(
Kár érte.

jtb - 2015. 01. 14. 23:35

nekem pedig van van írva a sorozat a must-see listára, mert nagyon megfogott a koncepció, de elszomorító látni, hogy tulajdonképpen elsorvadt az egész. attól függetlenül hozzá fogok fogni, persze, mert nem tudhatom, hogy ami nektek nem jó, az nekem jó-e, de nem ti vagytok az elsők akik jelzik ezt a minőségcsökkenést.

winnie - 2015. 01. 14. 23:43

jtb: csökken a nézettség, de még mindig viszonylag sikeres, szóval simán lehet, hogy bejön.

ez a mostani évad például érdekes felépítésű a több idősíkos sztorival, de nekem egyszerűen egy csomó minden aprósággal elbarmolják. (de ki tudja, ezekre nem biztos, hogy mindenki ugyanolyan érzékeny.)

winnie - 2015. 01. 14. 23:43

Julian Plenti: most kíváncsivá tettél, mi történt?:)

pappjano - 2015. 01. 15. 10:52

Ennél nagyobb csalódás sosem ért sorozattal kapcsolatban… Minden egyes rész elején reméltem hogy visszatérnek az eredeti útra, de nem. Iszonyúan látszik rajta hogy a készítők nagyon akarják hogy valamilyen legyen, és nem veszik észre hogy ez nem az a fajta sorozat. A játékidő nem erre való, a karakterek nem erre lettek kitalálva, az egész keretrendszer teljesen másra készült…
Fogalmam sincs miért kell erőltetni ezt a szerelem-szálat, pont az volt a jó kettejükben hogy mindig “lehetett volna” valami, de így…
Ennek az egésznek a humorról, a gátlástalanságról és a szereplőkre gyakorolt hatásáról kellene szólni, 70% üzleti, 30% átívelő szállal…
Talán a Suits-al tudnám párhuzamba állítani, ahol az első évad után teljesen más irányba indultak el, de ott ez még élvezhető maradt… Itt egyre kevésbé

Sawamara - 2015. 01. 15. 16:13

Erosen 8/10 körülinek éreztem a részt.

Nem is nagyon értem, hogy miért gondolta bárki a kettes-hármas szezon után, hogy visszatérnének. Ha viszont érdekelnek olyan apróságok, mint hogy a control-freak Marty hogyan veszíti el a (talán soha meg nem lévő) kontrollját a fia fölött, vagy hogy Jeanny hogyan válik önmaga iróniájává (lásd: gyermekvállalás, kemény nő álarc, darabokra szedve)…

Ha ez a sorozat “csak” arról szólt volna, mint az első szezonban – kőarcok pénzt húznak le más pénzlehúzó intézményekről -, akkor nem tartottam volna ki mellette. Elképzelni nem tudtam volna, hogy hogyan tudnak majd emberinek látszani ezek a megtört, cinikus, kifelé cool, befelé üres karakterek. Ehhez képest csodát csináltak a teljes brigáddal. Igen, még Jean Ralphióval is :D

Memari - 2015. 01. 15. 20:24

talán én is megvárom a teljes évadot és a kritikát is és majd az alapján eldöntöm, h megnézzem a 4. évadot.

winnie - 2015. 01. 16. 04:33

Sawamara: amíg él az ember, addig remél:) de egyébként, ha azt nézed, akkoritt is megvan az a szál, ami megtarthatna, a demetri martinos flashbackes, csak a körítés…

persze az tiszta sor, hogy kinek milyen irány jön be, én ezért is emelem ki, hogy nem az a bajom, hogy jó vagy rossz, hanem egyszerűen nem az érdekel, amit mutatnak. de a siker az mutatja, hogy nem tapogatóznak rossz irányba.

Sawamara - 2015. 01. 16. 12:54

Winnie: azt értem, hogy másnak ez az irány nem jön be. Mások vagyunk. Nekem totál kimaradt a “clever bastards” irány, amibe a tévé egyre inkább kacsingat (Breaking Bad, Dexter, stb), úgyhogy én nem is nagyon maradtam volna sokáig, ha inkább a lehúzás lenne a főszerepben még most is. De érthető, hogy manapság ez egyre népszerűbb.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz