login |

Girls: kezdett a 4. évad – írta Réka

2015. 01. 15. 15:14 - Írta: vendegblogger

8 hozzászólás | kategória: kritika,

Marnie, this business is not for sissy bitches.

Rám nem igaz winnie megállapítása („az a jó benne, hogy az emberek 97%-ának elég a pilotot megnéznie és tudni fogja, hogy ez kell neki, vagy sem”). Bevallom, a Girls pilotja felbosszantott annak idején, nem is folytattam a sorozatot, aztán valahogy mégis rávettem magam egy darára, és azóta belopta magát a szívembe. Ez a sorozat nem egy új Sex and The City, és a feelgood érzés is messze elmarad az Entourage-tól.

Viszont függetlenül attól, hogy a világ túlsó felén játszódik, tökéletesen hozza a hazai húszasokra is jellemző kapunyitási pánikot, frusztrációt. Ezek a csajok nem akarnak, vagy csak nem tudnak felnőni – mert nem találják az utat. Egy dolgot persze sosem értek, hogy miből élnek a lányok, mert azt a sorozat készítői ritkán tisztázzák.

Hogy miért jó nézni a Girlst?

Mert a főszereplője lehetnél akár Te is. A mindennapos kis problémákról, rágódnivalókról szól. Hogy vajon elmenjél-e Erasmusra és hagyd itt a pasid egy évre? Vagy hogy az a pasi, akivel jókat szexeltek, elhagyja-e érted a csaját, mert már kezdesz szerelmes lenni? Vagy hogy mi lesz ha lediplomázol, ha már a féléves vizsgaidősuckok kora lejár, és állásinterjúkon fogsz idegesen ülni? Mi az életcélod, létezik-e életcél?

És azért is jó sorozat, mert Lena Dunham van olyan bátor, hogy megmutatja az átlagcsajokat premier plánban, megmutatja a tökéletesen tökéletlen testét, a nagy hátsóját és a kis melleit három modellalkatú színésznő mellett. És ha ezt megszokod, megkedveled az esetlenségét mind Hannah karakterének, mind a sorozatnak, és tudod élvezni ezeket az elgondolkodtató 25 perces skicceket. Nem világmegváltás, de a női lélek útvesztőibe mutat egy kis betekintést.

Spoileresen még pár gondolat a premierről a tovább mögött.

Hannah 3. évad végi lépése egy tipikus, gyakori szituáció. Néhány éve még az volt a legfőbb gondja, hogy Adam nem több, csak sex buddy, majd amikor már egy normális párkapcsolatban találja vele magát, megijed, és írókarrierje fontosságát előrébb helyezve elhúzza a csíkot Iowába, egy egyetemi képzésre.

Persze nárcisztikus énje azt szeretné, ha Adam a távkapcsolat ellenére is biztosítaná afelől, hogy minden rendben lesz, hogy várni fogja. De Adam – aki továbbra is a legizgalmasabb karakter a sorozatban – tojik Hannah elvárásaira, az érzéseit nem mutatja ki, és a színészi karrier rögös útjait (ld. tévéreklám) járja magányosan.

Hannah lehetne bármelyik fiatal nő, aki a karrier vs. család – kaland vs. letelepedés között próbál egyensúlyozni hol kisebb, hol nagyobb sikerrel.

But at the end of the day all we have are days… marching on.

Szegény Marnie-t egyszerűen nem tudom megkedvelni, remélem 3 évad után képes személyiségfejlődésre. Szar kapcsolatokból ugrik szar kapcsolatokba, hiú, egoista, és sokszor szánalomra méltó. Desivel egy esetlenebb, gyenge Keira Knightley-Adam Levine párost alkotnak.

Shosh idén fogja elkezdeni a nagy betűs Életet – befejezte az egyetemet, és ha sugalmazásnak vehetem, akkor Ray-jel még lesz dolguk egymással.

Jessa, Jessa, Jessa. Az első évadban imádtam a misztikus aurát, amit köré vonták, aztán összetöpörödött és lenyomták a többi karakter szintjére. Ő már nem az a hippi, nonkonformista dög, akit bemutattak nekünk, az az álruha több sebből vérzett és el is tűnt. Ő is ugyanúgy útkereső, ahogy a többiek, talán Beedie mellett azért felszedett egy kis bölcsességet. Külön öröm, hogy Beedie tökös lányaként az Orange is the New Black Nicky-jét, Natasha Lyonne-t köszönthettük.

Részemről 7,5/10 volt a nyitány, és a Girls szekere rendületlenül robog, és egy ideig nem is fog leállni, hiszen az HBO már az 5. évadot is berendelte közben.

8 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2015. 01. 15. 15:22

uhh, Natasha Lyonne nagyon nem jött be.

maga a rész oké volt, de most értem el arra a pontra, hogy nem tudom, hogy mennyire érdemes továbbnéznem a sorozatot, egyszerűen túl sokan vannak, akik nem érdekelnek – például az elijah-féle oldal ilyen. lehet, hogy még megvárom, hogy hozzák be a képbe iowát.

Rubber Duck - 2015. 01. 15. 15:40

“három modellalkatú színésznő”

Ki a harmadik? Mert Allison Williams és Jemima Kirke ok, na de Zosia Mamet????

winnie - 2015. 01. 15. 15:52

a kontraszt a lényeg. bár mondjuk nem tudom, mik a paraméterei, csak vannak hasonló alkatú modellek:)

Syrew - 2015. 01. 15. 16:38

Az első évad jó volt,a másodikban irgalmatlan gyors kasza nálam,most ezt a nyitányt megnéztem,nem láttam semmit,amiért maradni érdemes lenne.
Amúgy (remélem?!) nem a női lélek rejtelmeibe kaptunk betekintést,nem véletlenül Girls a sorozat címe.

yeeeyha - 2015. 01. 15. 21:37

Én is kaszáltam – a szörnyű-szörnyű 2×05 nagyon betett (pedig Patrick Wilson vendégszerepelt benne) – aztán ősz elején hirtelen bekattant valami és kábé másfél nap alatt ledaráltam a fenn maradó részeket.
Huszonéves nő vagyok, szóval totálisan a belőtt célcsoport, és nem mondhatom azt, hogy totálisan, elvakultan imádom, de mégis az egyik legfontosabb sorozataim között van jelenleg. Nagyon sokszor elgondolkodtat amit látok, sokszor nem is tetszik amit nézek (ez a pénzkérdés engem is zavar néha. A sorozatok ezt a pénz dolgot nem nagyon tudják átadni hétköznapi szinten). Az a legfurább mikor valami annyira megegyezik az én életemmel, hogy szinte zavar, ahogy nézem. De ezek szerint akkor Lena Dunham nagyon megtalálta a megcélozott hangot, nem?

Csiki - 2015. 01. 16. 00:13

Huszonéves férfiként azt hiszem nem én vagyok a célcsoport, nem is kedvelem különösebben a Girls-t, mégis már negyedik éve fogom kínozni magam, és bízni, hogy most más lesz… Emígy megállapítottam, hogy ha kevesebb Hannah-t (inkább semmit, mint valamit) kapnánk, akkor sokkal jobban élvezném a Girls-t…

Réka - 2015. 01. 16. 10:30

@yeeeyha: igen, teljesen átérzem ezt a gondolatod, hogy az egyik legfontosabb sorozatod – de nem elvakultan szereted, és hogy szinte zavaró szinten lát bele az életünkbe.

Én 24 vagyok, és szerintem ők négyen is azon a vékony sávon egyensúlyoznak, amikor klasszikus értelemben véve már nem lányok, de még nem teljesen nők, vagy már kezdenek nők lenni, de néha visszatérnek a lányos minták, viselkedési formák. Fel kéne nőni, felelősségteljesen viselkedni, közben meg milyen kényelmes a szülőknél ragadni, és lebegni…

Ez a női lélek – nevezhetnénk persze csaj-léleknek, de az elég furán hangzik. Egy férfi mikortól számít férfinak és nem pasinak? Szerintem minden emberben keveredve ott él valamennyi énje, az ötéves kori személyisége és a 35 éves is, csak mindig más a domináns.

@Rubber Duck: Zosia Mamet lehet, hogy nem 190 cm magas, de nem Lena súlycsoportja.
http://www.tomhines.com/th_uploads/uploads/Foam/Zosia_Mamet/121127_Zosia_Foam_%C2%A9TomHines_6677_C.jpg/121127_Zosia_Foam_%C2%A9TomHines_6677_C.jpg

Szó, ami szó, a férfi nézők másképp látják ezt a sorozatot, nem meglepő módon :)

blaze - 2015. 01. 22. 15:46

kb. egyet tudok érteni a cikkel. kiváncsian várom mi sül ki ebből az évadból. :P

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz