login |

Glee: kezdett a 6. évad – írta cyborgwings

2015. 01. 16. 15:00 - Írta: vendegblogger

21 hozzászólás | kategória: kritika,

All I’ve ever wanted is to come home and have everyone know my name and now they do, but only because I was involved in the worst television show in history.

Múlt pénteken elérkeztünk az egykor szebb időket megért, immár azonban midseasonre száműzött Glee hátralévő életének első napjához*, amikor is rögtön két epizóddal örvendeztették meg a végsőkig kitartókat.

Nem tették rosszul, mivel az első rész eléggé félresikerült, hiába az önirónia a rengeteg párhuzam folytán Rachel egyetlen epizódot megért, minősíthetetlen nézettségű sorozatával. Nem sokat segített a helyzeten az sem, hogy egy-egy Rachel, illetve Blaine dalolászás fogott közre egy Rachel-Blaine duettet, főleg, hogy Blaine-t a mai napig nem érzem akkora korszakalkotó figurának, mint amilyennek a megjelenése óta próbálják beállítani.

Szóval a nyitány lényege az volt, hogy Rachel körül összeomlott minden, így a záróévadot ismét Limában töltheti, mert a New York-i váltást mégsem övezte akkora lelkesedés a nézők részéről, mint azt annak idején remélték. Meg hát logikus, hogy a leginkább törtető szereplő ilyen könnyen föladja az álmait.

Persze a karakteridegen megnyilvánulások már a kezdetektől bevett szokássá váltak a sorozatban, szóval ezen a csekélységen gyorsan túl is léphetünk, elvégre, ha már zárás, legyen kövér és térjünk csak vissza a gyökerekhez.

Ezt a gondolatot a második részben alaposan el is mélyítették, hiszen gyakorlatilag újraélhettük a pilotot, noha ez most kicsit sárgább, kicsit savanyúbb volt, de mégiscsak a miénk, az összes kellemes emlékidézésével együtt. Fölsejlett itt Finn zuhanybeli éneklésétől kezdve a Cheeriosos nyitójeleneten át rengeteg minden, amikkel persze az érzelgős énemet simán lekenyerezték.

You think this is hard? Try being waterboarded, that’s hard!

vs.

If you think this is hard, try having sex with Michael Bolton and not falling in love. That’s hard!

Ugye…?

Az újrapilot sok régi, mindenféle mondvacsinált indokkal visszahozott szereplő mellett természetesen újakat is szállított, akik miatt ugyan lehet hőbörögni, hogy most már minek időt pazarolni rájuk, de egyrészt egyelőre elég jó karaktereknek tűnnek (sokkal aranyosabbak, mint az előző társaság), másrészt kellenek az újrakezdés megalapozásához. Aztán majd meglátjuk, hogyan veszik a tizenhárom kevéske rész emelte akadályokat.

Egyébként a készítők nem tudtak ellenállni a kísértésnek és bevetették a világszerte közönségkedvenc Let it go-t is az első epizód végén, amit én speciel nem szeretek, de kétségtelen, hogy a zárójelenethez illett (bár biztos akad még ezer másik dal, ami megfelelt volna a célnak) és a Defying Gravity után újabb kedves kikacsintás volt a Rachel édesanyját játszó Idina Menzel felé.

Ha már kikacsintás, ne menjünk el szó nélkül amellett sem, hogy Naya Rivera mennyire Ryan Murphy bögyében lehet, hiszen az újra Cheerios egyenruhát öltő Santana-Brittany-Quinn trió annak az Ariana Grandénak a Problemjét énekelte, aki Naya exvőlegényének a jelenlegi barátnője. Hát nem izgalmas?! Az előadás amúgy borzasztó erőtlen lett és a dalt a Pentatonix már korábban földolgozta ezerszer jobban, utánuk gyakorlatilag már teljesen fölösleges bármivel is próbálkozni.

Félretéve a pletykarovatot, azt hiszem, Murphy-éknek most már igazán nem a rajongói igényeket kell kiszolgálnia, hanem inkább amennyire lehet, visszanyúlni a kezdetekhez és megteremteni, ha nem is ugyanazt, de valami hasonló hangulatot, amivel akkoriban sikerült fölépíteni a Glee-t mint jelenséget.

Ehhez remek alapul szolgált az A-ha Take on Me-jének látványvilágára építő második rész, amire nemcsak egy-egy fölbukkanó rajz utalt, hanem magának a klipnek a képregényes-valóvilágos összemosódása is megelevenedett. Zárásként pedig újra sikerült összehozni egy vidám, régi időket idéző közös éneklést, ami szintén reménykeltő lehet.

Én nagyon szeretnék úgy búcsúzni a Glee-től, hogy azért legalább egy kicsit sajnáljam, hogy vége. Azt se bánom, ha lemásolják az első tizenhárom részt.

*Ajánlom figyelmetekbe a Le premier jour du reste de ta vie című – nem fogjátok elhinni – francia filmet. Emlékeim szerint kedves kis családi kör elég jó zenével.

21 hozzászólás Ne habozz!

Risi92 - 2015. 01. 16. 15:09

amugy Quinn (Dianna) most teljes állandóra visszajött a 6. évadra? mert akkor lehet az utolsó évadot bevállalom :D

goodjohnwin - 2015. 01. 16. 15:56

A teaserpromókat nézve jobban bíztam abban, hogy Murphy-ék összeszedik magukat az utolsó félévadra… szerintem ez nem annyira sikerült.
Sok volt a következetlenség, a légbőlkapottság, a kevésbé eltalált dalbetét, mindenképpen túl sok volt a Rachel/Blaine dal… és akkor Blaine új románcát nem is említeném, annyire következetlen húzás.

Az új karakterek egyelőre szimpatikusak… a “posztmodern meleg” srácot kis túlzásnak érzem (feltétlen kell egy meleg szereplő minden évadban?) másrészt még akár sértőnek is felfogható – ha kellően “straightacting gay” vagy, akkor mindenki jobban elfogad? :o

519 - 2015. 01. 16. 16:05

Nekem hatalmas csalódás volt mindkét rész. Nem hittem volna, hogy alul tudják múlni magukat a készítők, de sikerült nekik. Kár New Yorkért, szerintem az 5. évad második fele kimondottan jó volt, és ez nagyrészt annak volt köszönhető, hogy megszabadultunk végre Limától. A nyitásban mindenkit kifordítottak saját magából, és Sue is inkább volt csak simán sértő, mint sértő, de vicces. Egyedül Quinnt és az új lányt tudom kiemelni pozitívumként. Mindenesetre maradok a végéig, ha már 5 évig kitartottam, kitartok a végsőkig. :D

highwaycat - 2015. 01. 16. 17:03

Az elején én is imádtam a sorozatot aztán valahol harmadik évadban kaszáltam. Most ha nem is a teljes részt, de Let it Go-t megnéztem youtubeon, mert benne vagyok a birkák táborában, akiknek bejön, de ez valami förtelem volt. Nagyon jól mondtad: erőtlen. Diana Agron miatt lehet én is adok egy plusz esélyt 1-2 résznek, de ezek után nem valószínűó.

semper - 2015. 01. 16. 17:46

Én már rég nem nézem kb a 3. évad végétől, de most megnéztem ezt az első két részt a záró szériából és hát szörnyű volt. Kb a kritika lefedte a problémáimat de ami engem talán a legjobban zavart az a dal betétek előadása volt. Régen láttad a profi koreográfiát egy számhoz + a jól felvett énekeket és ami a legfontosabb a lelkesedést ahogy elő adták azokat. De most gagyi koreográfia ének rendben bár néhol elég gyatra volt, a mély unalmat pedig végig láthattad a szereplők arcán. És itt előttem írtátok Diana Argon így meg úgy pedig pont az ő hármasuk előadása volt a leggyengébb egyszerűen át kellett tekernem mert annyira gáz volt.
Ez a story meg amit erre az évadra terveztek, hogy majd két bármilyen tanári és vagy oktatói diplomával nem rendelkező volt diák fog szabad idejében saját pénzből kórust oktatni és menedzselni ez még a Glee elrugaszkodott világában is elég érdekes elképzelés számomra.
Majd az utolsó részt megnézem búcsú képpen.

Cápi - 2015. 01. 16. 17:48

Az előző 2 évad mélyrepüléséhez képest a 6. évad első 2 része szerintem kifejezetten felüdülés volt, egy picit visszahozta nekem a soroazt kezdetekori érzéseket. De csak egy picit. A Take on me baromi jó lett, olyan igazán Glee-s. Quinn-nek én is örülök, jó viszontlátni.
Naya Riveraról meg csak annyit, hogy pont eleget lehetett anno olvasni a Lea Michele-lel való balhézásáról, aki meg köztudottan Murphy favoritja, hasonló balhék miatt tették anno pihenőpályára kicsit Diana Agron-t is. Mindegy is.
Én maradok az évadra, ahogy eddig fogszorítva is, de lenyomtam a 4-5. évadot. Msot egyedül a Rachel-Blaine duettnél éreztem késztetést a dal áttekerésére, ami az előző évadhoz képest határozott fejlődés.

winnie - 2015. 01. 16. 18:52

Cápi: a bulvárt készpénznek kezelni mindig is öreg hiba volt.

Cápi - 2015. 01. 16. 19:21

winnie: tény, de az viszont sokat elmond, hogy anno Diana-t kihagyták a Cory-ra megemlékező részről, Naya-t meg az előző évad fináléjából, miközben az évadban nem csak 3 sora volt össz-vissz, hogy ez oké legyen, ilyen mögött azért inkább egy nyomósabb ok áll szvsz, mint egy “because reasons” magyarázat. No meg ezek mégse ilye random évadközi részek voltak, ami alatt nem tűnik fel annyira a nézőnek a dolog. De ez már offtopik tényleg.

cyborgwings - 2015. 01. 16. 22:48

Risi92: némi kutakodás után csak annyit sikerült kiderítenem, hogy a 2-3. epizódban tutira szerepel, és elképzelhetőnek tartom, hogy a többiben tényleg nem lesz, csak bekukkantott, szóval ha csak miatta néznéd, akkor nem is kell sokat szenvedned. :))

goodjohnwin: blaine-t karofskyval összehozni tényleg elég elrugaszkodott ötlet volt, én is csak néztem, hogy ez alatt mit akarnak fogalmazni. nem mintha a glee valaha is két lábbal állt volna a földön, de azért a hülyeségnek is lehetnének határai.

519: sue-ról már kedvem sem volt megemlékezni. a kezdeti jópofaságából már nem maradt szinte semmi és igazság szerint becky erőltetésével is tele van a mamuszom, mert ő meg aztán egyáltalán nem vicces.

highwaycat: attól, hogy szereted a let it go-t, nem vagy birka, csak annyit írtam, hogy közönségkedvenc. biztos nem véletlenül az, de mit tegyek, ha nekem nem tetszik. :) egyébként nem erre írtam, hogy erőtlen, hanem a problemre, ami annyira furcsa volt, hogy szinte hamisnak hangzott. nagyon rosszul rakták össze.

semper: a karaoke-zásról már írtam többször is, ezért nem említettem most, de nekem is nagyon hiányoznak a jó kis kórusos-táncikálós dolgok meg azok a jó hangulatú éneklések, mint amilyenre most a home sikeredett szerintem, amit meg is hallgattam még párszor azóta.

Cápi: hát igen, egy darabig az is kérdéses volt, ugye, hogy naya visszatér-e még egyáltalán. mindenesetre kissé övön aluli volt ez a problem, viszont látszólag magasról letojta és ezen muszáj volt kicsit mosolyognom. ő is őrült, nem csak santana. :D

Cápi - 2015. 01. 17. 11:40

cyborgwings: jajaja! Elég a dal szövegét hallgatni, szerintem inkább zseniális odaszúrás :D

Capri - 2015. 01. 17. 13:16

Nekem se tetszett. Csalódás volt a duplaepizód. De a második része dalok szempontjából kiemelkednek a 2 új tag meghallgatási dalok. Let it go- kikacsintást rögtön észrevettem. :)

Igazi glee-feeling jön, amikor Cheerios-tag repült a levegőbe, és már ismerős momentumok jöttek.

Igen, elég nagy logikai gubanc lett belőle.

jessm - 2015. 01. 21. 19:10

Szerintem a 4 . évad végéig jó volt a sorozat, és a new york szálban is volt potenciál, amit az 5. évad sikerült teljesen elrontani.

De ez a 6. évad borzalmas és számok is rosszak. Az egyetlen dolog ami még jó volt az 5. évadban az a számok voltak, de most már azok is rosszak. Nem tudom elképzelni , hogy hogyan fog ez zárulni.
Na és a Coach Beiste férfivá operáltatja magát. NE mááár..

Az egyetlen pozítivum az elmúlt 3 részben a Santana Britt eljegyzés.

Most már csak azért nézem mert kiváncsi vagyok hogy hogyan varrják el a szálakat. Különösen Rachelét.

req - 2015. 01. 24. 17:33

hát a 6×04 (Hurt Locker) rész teljesen menő és vicces volt. Sue és Sam jelenetei zseniálisak voltak, régi idők glee-jére emlékeztetett.

Helix - 2015. 01. 31. 09:55

Az 5. rész után azt kell hogy mondjam, hogy nagyon sajnálom, hogy nem ilyen volt az egész sorozat. Annyira visszataláltak az első évados feelinghez, a kikacsintásokkal, az öniróniával, az eléggé nem túl valóságos helyzetekkel, a poénok milyenségével…. a minden évad ilyen lett volna, akkor 1000x jobban sajnálnám, hogy vége lesz. De mivel az első kb 3 évadot még élveztem, ezért jó érzés lesz úgy búcsúzni a sorozattól, hogy az utolsó szezon közben nem azt kívánom, hogy legyen már vége.

jessm - 2015. 01. 31. 17:42

A 4. és 5. részben visszataláltak régi önmagukhoz. Ha tartják ezt a szintet akkor egy jóleső érzéssel bucsuzok a sorozattól

Capri - 2015. 02. 01. 15:14

4. és 5. rész végre jók lettek, Sue igazi főszereplő Rachel mellett. Végre igazi glee-feeling sugárzik belőle.

Előttem is írták, h ilyennek kellett lennie.Egyetértek velük.

goodjohnwin - 2015. 02. 24. 10:57

Katasztrófaturizmus – nem tudok mást mondani.
Most már csak azért is végignézem, de lassan már csak LGMBTQxyzw-szereplők vannak, meg házasságjárvány.
Totális katyvasz az egész, és mostanában a dalok sem jönnek be.

Capri - 2015. 02. 28. 23:01

@goodjohnwin

Egyetértek vele. Azutáni részek borzalmasak lettek.

Dalmayr - 2015. 03. 13. 14:09

Furcsa viszonyban vagyok a gleevel…az elején imádtam, aztán folyamatosan úgy néztem, hogy pihentettem egy évadot, vagy többet és mikor kedvet kaptam ledaráltam. Most is így voltam vele,most hoztam fel magam. Szerintem ez az évad magasan felülmúlja az előzőt, elég jó részek voltak benne. Bár sokszor úgy éreztem, hogy csak a nosztalgia miatt tetszik annyira egy-egy rész. Néha már úgy voltam vele, hogy kaszálom, vagy kaszálja már a fox, valamiért mindig maradtam. Valószínűleg azért mert a sorozat első 13 részét kb 10x láttam és nekem az egyik legnagyobb sorozatos élményem volt. Mindenesetre sajnálom, hogy ez az utolsó évad, remélem odateszik magukat a végére :)

jessm - 2015. 03. 23. 13:20

Több kommentre számítottam, hiszen szobaton egy dpupla résszel befejezödött a glee.

A lezáró évad sokkal jobb volt mint az 5. évad. Végülis kerekké tették a történetet. Az igazi befjező rész a 11. volt, a 12-13 rész már egy plusz volt inkább.
A 11. tetszett, ahogy elvarrták a szálakat és ahogy Jessie visszahozták Rachelnek, ha már Finnt nem tudják.
A 12. a visszaemélezés a pilotra jól sikerült és érdekes volt látni , hogy ki miért jelentkezett a glee-be.
A 13. réssz már tényleg a ráadás volt, amiben elmondták , hogy ki hol végezte, és annak örülök , hogy Sam nem jött össze MErcedesvel. Valamint Rachel Tony átadón jó volt. Mondjuk ezt a béranyaság dolgot már nehezebben nyelem le, bár mivel ő is így született nem volt teljesen logikátlan a dolog.

Mandina - 2015. 03. 27. 21:57

nem fogtok írni a fináléról külön posztban?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz