login |

Mozart in the Jungle: az 1. évad – írta 20legendd

2015. 01. 21. 16:15 - Írta: vendegblogger

10 hozzászólás | kategória: kritika,

Nothing matters when you like music, right? But when you’re talented, and you are, you have to sacrifice everything for the music. You’re expected to sacrifice  everything for the music. Are you willing to do that?

Úgy tűnik, az Amazon belelendült. A nagyszerű Transparent sikere után az újdonsült “internetes csatorna” nemrégiben kiadta a szintén említésre méltó Mozart In The Jungle mind a 10 epizódját is egy adagban.

A történet egy fiatal oboista lányról, valamint egy ugyancsak fiatal, feltörekvő karmesterről szól, vagyis Hailey-ről és Rodrigóról, ahogy mindketten próbálják megtalálni a helyüket a New York-i szimfonikus zenekar soraiban és életükben egyaránt.

Az alapfelállást már annak idején a pilotban a megismerhettük. A 20-as éveiben járó Hailey tehetséges zenész, de eddig nem vitte annál többre, minthogy alkalmi fellépésekből és magánórák tartásából éljen egy kis lakásban barátnőjével, de egyetlen gyerekkori álma, hogy egy nagy zenekarban, sok ember előtt játszhasson.

Mindeközben a New York-i szimfonikus zenekar éppen egy generációváltáson esik át, ami azt jelenti, hogy leköszön a karmesteri pozícióról a Malcolm McDowell alakította vérprofi, kicsit karót nyelt Thomas és helyére egy nagyon fiatal, de legalább annyira nagy talentum kerül, Rodrigo de Souza, aki épp ellenkezője elődjének.

Rodrigo nem ragaszkodik görcsösen a bevett szokásokhoz és nem kottából, hanem “vérből” játszik. Néha gondot is jelent a zenekar kövületeinek, hogy akkor most gyorsabban vagy lassabban kéne muzsikálni?

– Maestro, maestro, have I insulted you in any way?
– Worse! You have insulted Tchaikovsky.

Mondanom sem kell, hogy a két karakter útja hamar keresztezi egymást és ez lesz a sorozat egyik alappillére is. Bár casting szempontból a felhozatal összességében sem nevezhető gyengének, mégis a prímet egyértelműen a két a főszereplő viszi. Lola Kirke és Gael García Bernal végig kiválóan teljesítenek és egy roppant szerethető duót alkotnak, akiknek a kalandjait mind párban, mind pedig saját karakterükre lebontva nagy élvezettel nézhetjük.

A Blair Tindall által írt, ugyanezen a néven kiadott memoár adaptációjában ezen kívül változatos mellékszereplő-gárdát is kapunk, aminek nagy részét a már meglévő zenekar többi tagja teszi ki. Ebben a csokorban ugyanúgy van helye a drogokkal kereskedő dobosnak, mint a pasifaló csellistának, vagy az első blikkre kicsit gonosznak tűnő tapasztalt mentornak.

A sorozat további fő erőssége természetesen az atmoszféra. Amikor felcsendül a komolyzene, – és szerencsére elég sokszor felcsendül – akkor mindig egy teljesen egyedi, varázslatos, néhol már-már alomszerű hangulat lengi körbe a Mozart in the Jungle-t, ami hatalmas pluszt tud adni az amúgy is többnyire jól megírt párbeszédekhez, jelenetekhez, és amihez kiválóan párosul a sorozat fényképezése is.

A Mozart In The Jungle dramedy címszó alatt fut, de igazából sem a komédiát, sem a drámát nem viszik túlzásba az írók, így egy kicsit nehéz is ráérezni az első részekben, hogy vajon mi is akar lenni. Azonban minél jobban megismerik egymást a karakterek és minél jobban mi is megismerjük őket, úgy lesz egyre mosolygósabb az egész. Sőt, egyes pillanatokban kifejezetten feelgood tud lenni a sztori, és ha már feelgood és feltörekvő fiatalok, számomra egyszer-kétszer az Entourage is beugrott, még akkor is, ha nem sok hasonlóság van a két széria hangvétele között.

Kis negatívum a sok dicsérő szó mellett, hogy insider téren egy kicsit többet vártam volna. Ha már a sorozatot erős szálak kötik a zenéhez, titkon reménykedtem benne, hogy a Treméhez hasonlóan sok zenész-cameót is kapunk, de egy picit csalódnom kellett, hiszen tudtommal mindenkit profi színész alakít. Továbbá azt is elviseltem volna, ha egy kicsit többet tudunk meg arról, hogy miből áll konkrétan egy karmester dolga, vagy hogyan áll össze egy ilyen produkció.

Annak ellenére, hogy elég réteg cuccról van szó, a korábbi bekezdésekből is talán érezhető, hogy igazából mindenkit arra bíztatok, hogy ne tegye félre a témája miatt a sorozatot és adjatok neki minimum 3 epizódnyi próbaidőt, hiszen veszíteni nem lehet vele annál fogva, hogy ha valakinek nem is jön be, csupán 25 perceket bukik a szabadidejéből.

Akinek viszont elnyeri tetszését, az egy könnyen emészthető, kényelmes tempójú, bájos és egy stabil 8/10-es sorozatélménnyel gazdagodhat.

I’m not religious, okay? I’m spiritual. I’m a musician, I find my spirituality through all the things that are much more powerful than anything you guys do. But, uh… my God is music.

10 hozzászólás Ne habozz!

napocskin - 2015. 01. 21. 18:04

Én két este daráltam (ha lett volna időm, még az is lehet, hogy egybe lement volna), nagyon bejött, nagyon jól elszórakoztatott, és nagyon tetszenek a színészek is, a karakterek is (talán Ana María lóg ki kicsit a sorból, ő elég idegesítő, de lehet, hogy az is a cél). Sajnáltam, mikor vége volt.

Eny - 2015. 01. 21. 18:57

nagyon tetszett. varom a kovetkezo evadot (minel elobb,annal jobb)

CyClotroniC - 2015. 01. 21. 19:33

Azon röhögök, hogy a Rodrigo-AnnaMaria képet az utolsó adásból ha kicsit máshogy is, de eddig mindenki használta, aki írt róla. :)

Snoopyzit30 - 2015. 01. 21. 20:18

Ebből már be van rendelve a 2. évad? Még nem néztem meg az elsőt sem, de tervbe van véve és kíváncsi vagyok. Köszi az infot!

pepe úr - 2015. 01. 21. 20:27

sajnos nem igazán találtam se humorosnak, se szórakoztatónak, azért az évadot végignézem. olyan 5/10 5 rész alapján.

20legendd - 2015. 01. 21. 20:27

Ezt még korábban figyelemfelkeltőnek írtam, aztán ha jól emlékszem, pont aznap jött ki superpityu írása is, mikor ezt beküldtem, majd nem sokkal később Cyclotronic megemlékezett róla. Pedig az eredeti célom tényleg csak az volt vele, hogy meg legyen említve a junkie-n, aztán lám, mi volt itt tavaly év végén. :) Mindenesetre örülök, hogy több embernek is bejött.

Morph - 2015. 01. 22. 10:11

Hogy megnőtt az I just want my pants back-es srác! Tényleg jó kis sori, köszi az ajánlást!

mondo - 2015. 01. 24. 19:32

Nem igazán hittem, hogy ez nekem bejöhet. De maradok. ;)

Delilah - 2015. 01. 24. 21:19

Engem már az első rész mefogott:)) A két főkarakter szimpatikus, nem kérdés, h miattuk néztem végig, és én például azért néha elég jókat szakadtam:D

patrickburnsred - 2015. 12. 31. 12:12

lehet belenézek, sok helyről olvastam már vissza, hogy milyen jó cucc!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz