login |

Pilot-mustra: Cocked – 1×01

2015. 01. 21. 19:57 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

(Az Amazon immáron negyedjére rendelt be jó pár pilotot, melyek a napokban kerültek fel a honlapjukra (bővebben erről itt). Hogy ezekből melyiket folytatják, az a nézettségtől és/vagy a fogadtatástól is függ, és egy-két hónapon belül eldől.)

Azt hiszem, hogy nem a mostani Amazon-is pilotfelhozatal lesz a kedvencem, mert bár a legjobb(nak vélt) kettőt hagytam utoljára, az eddig látott négy sorozatterv egyike sem győzött meg arról, hogy folytatnom kéne.

A Cocked például azért nem, mert teljesen felejthető családi/munkahelyes sorozatnak tűnik, amit maximum az dobhat fel, hogy a család biznisze a fegyvergyártás, és a műfaj nem annyira dráma, hanem hivatalosan fekete komédia. (Oké, az ismert arcok is segíthetnek az ügyön: Jason Lee, Sam Trammel, Brian Dennehy, Dreama Walker, Laura Fraser.)

COCKED – 1×01 – 4/10

A Cocked középpontjában egy nagyon régi motoros fegyvergyártó áll, valamint a családi biznisz cég, mely régimódisága miatt a tönk szélére sodródik, köszönhetően a nemezisként ábrázolt konkurenciának, amit a testvére irányít. A tönk szélére sodródás egyik letéteményese a léha, lánckokós fiú, éppen ezért a cégtől elsodródott másik fiú segítségével próbálnak visszakapaszkodni a szakadékból.

A hozzáértő fiú azonnal be is dobja a haditervet, mert rájön, hogy nem csak 50-es fehér pasiknak lehet eladni fegyvereket, hanem van egy olyan réteg, ami szinte alig vásárol pisztolyt meg puskát, miközben nekünk tankönyvszerűen felmondott pro és kontra dumákat kell hallgatnunk a fegyvertartásról (képekkel és random kamerába beszélésekkel felturbózva), s ebben kábé semmi új infó nincs, még szatirikus él is csak minimális. (Oké, aláírom, hogy ez abszolút nincs középpontban, de attól még le lett zongorázva.)

A családi vonulat is kap egy szálat a pilotban a kokainnal kapcsolatban, s bár gondolom ez akart lenni a komédia az egészben, de annyira kínosra sikeredett (főleg a testvéri verekedés), hogy inkább megpróbálom elfelejteni. (Tényleg, mintha a “Hogyan írjunk béna konfliktust kezdőknek?” című könyv el nem fogadott és minőségi mustrán megbukott verziójából használták volna fel.)

Hiába próbál tehát provokálni a Cocked, azt nagyon gyerekesen teszi, ráadásul, ami még nagyobb hiba, teljesen generikus karakterekkel – talán Dreama Walker törtető mostohalánya lenne érdekes, ha kevésbé szorul a háttérbe és nem lesz annyira robotszerű. A végén még egy cliffhanger-rel megpróbálták növelni a tétet, de az is csak amolyan “Na és?”-érzetet váltott ki belőlem, annak ellenére, hogy nem is gondoltam ilyesmire, pedig aztán, ha valami, akkor a húzás teljesen adta magát.

Tényleg béna húzás részemről, ha azt mondom, hogy ahelyett, hogy nagyot durrant volna a pilot a témájának köszönhetően, csak halkat, jelentéktelent pukkant. Semmi olyan tényező nem volt benne, ami emlékezetessé tette volna. Még a családi dinamika sem, pedig annak kéne húznia.

Oké, hazudok, mert mégiscsak volt benne emlékezetes dolog, egy asztalra vizelés, de ettől még összességében teljesen felejthető volt, amit láttam. Nem szörnyű, csak olyan semmilyen. Ami hiába lehet válhat idővel jóvá (mint kábé minden sorozat…), semmi értelmét nem látom, hogy esélyt adjak neki a továbbiakban. Ha ugyan lesznek “továbbiak”.

4 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2015. 01. 21. 20:47

Feketének nem túl fekete, humorosnak nem túl humoros, fekete humornak meg végképp nem az. Igazából csak True Blood-nosztalgiából, Sam Trammell miatt néztem végig, de ahogy TB-s kollégájának (Nathan Parsons-Point of Honor) Amazonos pilotja sem fogott meg, a Cocked is felejtős, ha valami tévedés folytán mégis berendelnék.

polovcev - 2015. 01. 21. 21:34

Én úgy vagyok vele, hogy ha berendelik és mondjuk pénteken adják akkor talán megnézném, mert nem igen van más. Tipikusan az a sorozat amiből nem tudok elképzelni két évadnál többet s ha közben lelövik egy pillanatra sem hiányolnám.

Az meg, hogy a kisebbik gyereket, hogyan keverik bele az egész szituációba egyszerűen nevetséges.

Lajosék a másodikról - 2015. 01. 21. 22:05

Borzasztó erőltetett és logikátlan az egész történet (a másik cég sose küldene bérgyilkost a kisebbik fiúra, ő pedig a bemutatott előzmények után sose térne vissza a családi céghez).

Kár érte, Earlt bírom, a fegyverbiznisz is érdekes lenne, de ez így nem nyert.

winnie - 2015. 01. 22. 04:38

polovcev: lehet, hogy egyszerre tolják fel a részeket és akkor lehet pénteken nézni:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz