login |

American Horror Story: vége a 4. évadnak

2015. 01. 23. 18:41 - Írta: CyClotroniC

67 hozzászólás | kategória: antológia, kritika,

This is shite! Pure shite! Where are the writers? Huh?

Jessica Lange kifakadását nagyjából rá is húzhatnánk akár az idei American Horror Story-szezonra, még ha nem is kávéreklámot kellett írniuk Ryan Murphy-éknek. A szomorú az, hogy ismét volt megannyi olyan pontja az évadnak, amiken látszott, hogy képesek lennének nagyot is alkotni, aztán…

A szezon eleje – különösen a Halloween-hez köthető dupla epizód – nagyon rendben volt, aztán jött az a lejtmenet, ami végül a Covent is maga alá temette.

Amivel a Freak Show többet hozott 3. évados elődjénél, azt mind a remek vendégszereplő gárdának köszönhette vagy a szezon fénypontjának számító Finn Wittrocknak, aki úgy lubickolt az elkényeztetett, pszichopata Dandy bőrében, hogy azt hiszem sikerült megjegyeznünk a nevét és nem ok nélkül lett döntős az idei JAws-on.

Lange búcsúztatása kétségtelenül a finálé ékköve volt. Hatásos és méltó módon köszönt el tőle az American Horror Story stábja (ugyanis nem fog visszatérni a következő, 5. szezonra), viszont úgy érzem, hogy részben ez a búcsú is az oka annak, hogy egy rettentően csapongó és inkoherens szezont kaptunk, ilyen tekintetben talán gyengébbet is, mint amilyet a Coven nyújtott korábban.

Falánk kisgyerekként, sok mindenbe kóstolt bele a Freak Show, de igen kevés dolgot követett következetesen végig, így a szezon koncepciójából főleg csak az előtörténetek terén profitáltunk, mert a legtöbb flashbacknél bizony működött a dráma. Szintén lett volna bőven fantázia a hétköznapi emberekkel vívott harcban is, ám egy nagyon korai étkezdés jelenetet és néhány rendőri túlkapást leszámítva semmi hatása nem volt a történet egészére az elfogadásnak vagy éppen kitaszítottságnak.

Jimmy vesztette a legtöbbet az állandó karakterek közül, mégsem éreztem, hogy pár epizódon át húzódó piáláson túl bármi nyomot hagytak volna rajta a történtek. A szezon legérdekesebb karakterívét Maggie szállíthatta volna, de érzelmileg és morális szempontból is hatásos végpont nélkül zárult a története, míg az az Ethel, aki az évad és a társulat szíve lehetett volna, bántóan kevés reflektorfényt kapott, a Tattler ikrek személyes drámájából pedig egyszerűen csak kihátráltak az írók féltávon, mintha már nem érdekelte volna őket a két lélek viaskodása.

Az kristálytisztává vált, hogy Murphy-éknek egy-egy konkrét esemény fontosabb a kerek egész sztorinál, pedig egy ilyen sikeres antológiánál bőven lehet komplex és átgondolt szezonokban, ívekben, végpontokban és tanulságokban gondolkodni, így éppen a formátum adta legnagyobb pluszt söpörték hanyagul az írószoba padlójára egy-két olcsó slusszpoénért.

Valahogy úgy tudom ezt elképzelni, hogy vették a Freak Show-t, mint témát, majd elindult az ötletelés: társadalmi kirekesztettség, szívszorító háttértörténetek, zárt, bajtársias közösség, para bohócok, félresikerült mutatványok – és csak sorolták az ötleteket. Kár lenne tagadni, hogy remek alapanyagokat szedtek össze egy ütős évadhoz, de valahogy mindenbe csak annyira kóstoltak bele, hogy egyik se működjön igazán, vagy csak simán rosszul használták fel őket.

Freaket faragtak valakiből, de nem abból, aki végig az szeretett volna lenni, kaptunk egy víztartályos halált is, de nem az került bele, aki végig a társulat tagjait akarta hasonló konténerekbe tenni, pedig csak fel kellett volna cserélni a kettőt.

A szezonra csak azért tudok 6/10-et adni, mert akadt egy-két erős jelenete, ha nem is ezek voltak túlsúlyban, a színészek szokás szerint hozták a magas színvonalat, casting terén továbbra sem tudnak hibázni a készítők, a vendégszereplők és a rendezés pedig még akkor is tartogatott izgalmakat, amikor már az utolsó csepp reményről is lemondtunk, hogy jó szezont fogunk zárni a Freak Show-val.

Nem tudok semmi csalogatót vagy pozitívat mondani azok számára, akik kihátrált az idei American Horror Story-ból már a szezon elején, hacsak azt nem, hogy ha konkrétan kíváncsiak egy-egy vendégszereplésre, akár simán meg is nézhetik csupán azokat a részeket, mert komplex előzmények és karakterívek hiányában amúgy sem maradnátok le sokról…

Jessica Lange nélkül fog visszatérni az 5. szezon, és könnyen lehet, hogy Emma Roberts-et is most láttuk itt utoljára, hiszen éppen Murphy-ék idén érkező horror-komédiájának, a Scream Queens-nek lesz az egyik főszereplője.

Szóval a szereplőgárdát illetően biztosan számíthatunk majd változásokra, de sokkal nagyobb kérdés, hogy a minőségi színészeket és a stílusos rendezést milyen alapokra helyezik majd a folytatásban, mert ha már Horror Story, jól esne már némi székbeszögezős, fajsúlyos dráma, nyomasztó légkör és olyan karakterhalálok, akik elvesztése többet vált ki a nézőből egy puszta közönyös vállrándításnál.

Így 4 év AHS után, ti miben látnátok egy ütős 5. szezon kulcsát?

67 hozzászólás Ne habozz!

kecckebégető - 2015. 01. 23. 18:51

10/8
Nem vártam csattanót mert ez az évad nem a csattanokról szólt.Ellenben a hangulat nagyon ott volt végig.

dukyka - 2015. 01. 23. 19:00

Hiába volt pár igen jó pillanat, egészben nézve nagyon gyenge és unalmas volt. Én olyan 3-4 pontot tudnék adni az évadra.

Alex20 - 2015. 01. 23. 19:07

Én a legjobban megint egy boszorkányos évadnak örülnék, akár a 3. évadot is tudnák folytatni :) Az volt a kedvenc évadom, meg az első, de a másodikat is szerettem, ezekhez képest a mostani évad valóban lassabb volt.

Dharman - 2015. 01. 23. 19:09

Szuper évad volt! Imádtam a zenéket, képeket, nagyjából mindent. A Pepperes epizód meg a kedvencem epizódom mind a 4 évadból. 8/10 nálam is!

Roland - 2015. 01. 23. 19:09

Jessica Lange nelkul nem tudom elkepzelni :(

Lemoni - 2015. 01. 23. 19:11

Bár eléggé hullámzó volt a színvonal, ennek ellenére szerettem ezt az évadot, nálam a 2. helyen áll az Asylum mögött. Megkedveltem a freak karaktereket és jobban örültem az ő egyenkénti és egyedi történetüknek, mint ha állandóan a városbeliekkel lévő konfliktusok körül keringett volna sztori. Jessica Lange nagyszerűen és lazán tudta hozni sokadszorra is ugyanazt a karaktert, de valóban jó lesz egy kis változatosság már. Nekem ebben az évadban talán Sarah Paulson volt kisebb csalódás, amikor kiderült, milyen szerepe(ke)t fog alakítani, biztos voltam benne, hogy minden díjkiosztón ott lesz, ehelyett kapott egy nyálas, bazsalygós vattacukor mázt, pedig az első pár részben még nagyon ígéretes volt a figura. Nála meg az kezd unalmas lenni, hogy mindig ő marad életben. Emma Roberts karakterének volt lehetősége fejlődésre, még ha kevés játékidőt kapott is, sajnálnám, ha nem térne vissza a későbbiekben. Viszont nagyon örülnék Finn Wittrock és Wes Bentley állandósításának és talán Matt Bomer és Neil Patrick Harris is visszatérhet néha, ha más nem, vendégszerepre. Biztos sokan nem értenek velem majd egyet, de én azt mondom, ennél rosszabb évadja sose legyen az AHS-nek. Hogy mit hoz az 5., kíváncsian várom, én még mindig egy indián mítoszos történetet szeretnék a legjobban.

Casey Novak - 2015. 01. 23. 19:20

Visszatérhetnének a kicsit horrorosabb horror vonalhoz. Eddig mindig akkor működtek jól a sztorik, ha volt természetfölötti elem, amitől igazán meglepő fordulatokat lehetett várni.
Idén leginkább csak az emberi gonoszságot és romlottságot láttuk, azt meg már ismerem, köszönöm. A dupla rész is csak a vendég szellem miatt volt jó.
Se történet, se hátborzongató hangulat, csak egy kis Criminal Minds késői szenzonjainak ötvözése egy kis Extraordinary People-lal, oszt jó’van.

Az volt jó az első két évadban, hogy irracionális marhaságok történtek, a bosziknál viszont már belemagyaráztak dolgokat (tulajdonképpen csak a bosszú meg a versengés hajtott minden karaktert – na jó, Spalding azért kellően beteg volt), itt meg aztán már csak a változatos sorozatgyilkosok maradtak, akiket lassan lemészároltak a freak-ek bosszúból.
Tehát se Horror, se Story, maradt az American, az meg kevés.

Ubul - 2015. 01. 23. 19:22

voltak olyan cikkek, hogy Jessica Lange lehet mégis visszatér…ez most mennyire igaz? Hivatalosan is azt mondta, hogy kösz, nem, nem kell még egy évad?

sherlock20 - 2015. 01. 23. 19:34

Ubul
Még a szezon kezdete előtte nyilatkozta, hogy nem tér vissza ezután újabb évadra, a készítők persze futják / futották a köröket nála, hogy valamilyen formában azért csak legyen benne.

Én annak örülnék, ha kapna egy ütős, pár részes mellékszerepet. Tele van remek színésszel a gárda, bárki elvinné a sorozatot, meg Kathy Bates is kaphatna végre valami színészi kvalitásait kihasználó szerepet. Remélem Wittrock visszahozása a következő évadban a készítőknél is alap.
Én is úgy vélem amúgy, mint Casey Novak, azért működött az Asylum nagyon és lett a legtöbb ember kedvence, mert teljesen elborult az írók agya, jött minden, fordulatos volt, de végül mégis tartott valahova.
Meg nekem azóta hiányzik az, hogy egy részen belül is több idősíkot kezeljenek.
Ez a szezon is ékes példája volt, hogy tudnak remek dolgokat írni, de ez most idén se állt össze. Pedig jó lenne.
A finálé zseniális volt, de az évad sajnos a kiemelkedő részek ellenére is csak közepes.

Cápi - 2015. 01. 23. 19:59

Ez az évad szégyen volt. Értelmetlen tömegmészárlás, semmi történettel. Az 5. évadnál mindenesetre itt leszek, de nagyon remélem, hogy az írói stábot már valaki megrúgdossa alaposan, mert ez így vicc.

a_n_d_r_e_w - 2015. 01. 23. 20:00

Csapnivalo evad csapnivalo finaleja. En is a legelejen kaszalok kozott voltam, de vegul a halloweeni special visszarantott es maradtam is, de igen csak nyogvelnyelosen.
A finalet nem is fikaznam sokat, ugy volt rossz ahogy, elkapkodott (bazzeg, ez az uccso resz, csinaljunk mar valamit erzes), a logika teljes mellozese (Dandy kifogyhatatlan revolvere, fizetesert pampogo freakek, akik elotte elvertek a fonokot es felmondtak), Elsa sztarsaga (megis mitol, az egesz evad arrol szolt mennyire csapnivalo eloado), stb…

atee89 - 2015. 01. 23. 20:30

A szezon első fele rendben volt, a dupla rész meg talán a legjobb AHS epizód a 4 évad alatt.
Viszont valóban nem hozták ki az egészből azt, amit ki lehetett volna.
“Freaket faragtak valakiből, de nem abból, aki végig az szeretett volna lenni, kaptunk egy víztartályos halált is, de nem az került bele, aki végig a társulat tagjait akarta hasonló konténerekbe tenni, pedig csak fel kellett volna cserélni a kettőt.”
Ez egy hatalmas igazság, és az egész évadra jellemző.

Szomorú, hogy 4-ből 3 évadot rendesen elszúrtak. A 2. évad viszont zseniális, és azért az évadért megéri reménykedni a következő évadokban is.

Tatala - 2015. 01. 23. 20:35

A 4. évadot ignoráltam, egyszerűen ez a cirkuszos freak téma nem vonzott, még horrorrajongóként sem. Egy részre sem tudtam magam rávenni, hogy megnézzem, így nekem 0/10.
Jessica Lange szerintem jó, hogy elmegy. 1. évadban nagyon badass volt szomszédnak. 2. évadban jó volt a romlott apáca szerepben, mikor elővette a szexi piros alsóneműs cuccát csábítani… még most is kiver a víz…
A 3. évadban már nem tetszett főbosziként való szenvedése, igaz, az az évad sem volt olyan ütős…
Csatlakozom én is az egyik előttem szólóhoz: az ijesztgetős, keveset mutatós, de rémisztgetős részek, többszöri csattanóval nekem nagyon bejönnek:)

Fuszi - 2015. 01. 23. 21:08

Azt hittem sokkal jobb lesz az évad, de csalódnom kellett, szerintem rettentően gyenge volt.

Dave - 2015. 01. 23. 21:45

Hullámzó volt, de tetszett az évadzáro

Apost - 2015. 01. 23. 21:54

Alapvetően eddig mindig téma párok voltak.
1. Szellemek és a gonosz születése (baba)
2. vallás kontra tudomány(ufók)
itt az első kettőnél a témák csak súrolták egymást, a következő kettőnél pedig szembe lettek állítva
3. boszorkányság vs voodoo
4. kívülről torzak vs belülről torzak

Az első kettőnél az volt az érdekes hogy én végig vártam hogy a két témakör összetalálkozik komolyabban, ami végül nem történt meg…de talán ez volt az ami miatt a történetben folyamatosan láttam a potenciált.. a harmadik évadnál is ameddig nem kezdték túlbonyolítani..addig érdekes volt látni a két egymástól független misztikus csoportot, és kíváncsi voltam melyiknél mi a határ..mit tudnak egymásról..hogyan harcolnak egymással…de…miután összefogtak érdektelen lett.
Itt az utolsó évadnál pedig kb csak a bohóc volt az érdekes..miután kiderült hogy ő kb csak egy mellékszereplő …a fő konfrontáció pedig kvázi már a történt elején megvolt…nah mind1…
pedig amennyire irritált…annyira adta is a legelső rész hanglata az oldschoolhorror zenével..és kamerakezeléssel. A befejezés tetszett…csak legkevésbé sem volt horror :(

LaCRossE - 2015. 01. 23. 22:47

Ebben az évadban volt utalás a következő évad témájára?

G4briel_w0lf - 2015. 01. 23. 22:55

Lehetne valami II.világháborús nácis… holokausztra alapuló durvulás … vagy bármilyen háborús téma … Vietnámi háború.. katonákon tesztelt gyógyszer .. halucinálgatások .. lásd. Jákob Lajtorjája ..vagy valami ilyesmi :D

sherlock20 - 2015. 01. 23. 23:34

Egy auschwitzi évadot el tudnék képzelni, az sajnos önmagában is horror, de nem hiszem, hogy bevállalják. Plusz azt azért elég kényesen kéne kezelni, hogy ne támadják utána mindenhonnan a készítőket.
Olyan kéne, ahol nyugodtan belevihetnek mindent, természetfelettit stb.

Mondjuk egy AHS: Space évad is odaverne rendesen.

alessa - 2015. 01. 24. 01:44

nekem egyértelműen rosszabb volt mint a Coven.
A covennel is alapból az volt a bajom hogy semmilyen súlya nem volt a halálnak mivel visszahozták őket. pont ezt kaptuk itt is, de itt azért, mert egyszerűen nem kötődtem a szereplőkhöz.
ahogy az első két évadban sikerült egy erős kötődést kialakítani a karakterekkel, érdekelt a sorsuk…de még a covenben is sikerült nekik vmilyen halvány szinten ezt elérni DE ITT …..

az újévadhoz elővenném a démon gyereket az első évadból aztán kicsit ómenesre venni a témát. de mind1 is mi lesz… eléggé elvesztettem bennük a hitem.

len90 - 2015. 01. 24. 01:51

Az amerikai oldalak azt rebesgetik, hogy valami nagy fordulattal keszulnek az irok az 5. evadra, en azt gyanitom, hogy megfogadjak azt a forumokon sokszor ismetelt kerest, hogy miven az osszefuggo evadok mindig fel tavon kifulladnak, inkabb epizodikus legyen a szeria, 1 resz = 1 tema = 1 story. Szerintem akar mukodhetne is.

paranoid android - 2015. 01. 24. 02:16

Ritka gyenge volt ez a finálé. Rá is világított, hogy mennyire rosszul mentek a dolgok ebben az évadban az írószobában. Nem hogy ügyetlenül lett kivitelezve a történet lezárása, hanem egyszerűen nem volt olyan, hogy lezárás. Az sokat elárul, ha az írók úgy fejezik be a munkájukat, hogy az elvileg zárt történet vége olyan, mintha csak feladták volna a próbálkozást. A Coven a végére egy nagy összevisszaság volt, de legalább ott igyekeztek valami értékelhetőt összehozni. A fináléig a Freak Show-t előrébb soroltam magamban, de így azonos szintű csalódás mindkettő. Egyedül Dandy mészárlását élveztem ebben a részben. Talán túl közeli a pocsék lezárás élménye, és idővel megszépül az évad emléke, mert azért voltak benne remek dolgok is, ahogyan a kritika írta, főleg a vendégszereplőknek, ill. a vendégkaraktereknek köszönhetően. Az első két évadot imádtam, a másik kettő viszont messze volt az elvárásaim beváltásától. Nem jó tendencia, de itt leszek a következő évadnál is, reménykedve, hogy összeszedik magukat az írók.

Trolljaegeren - 2015. 01. 24. 03:50

Én még mindig várok egy elszigetelt, atmoszférikus horror évadot. Mondjuk az északi sarkon egy kutató bázisban (picit meg is lehetne idézni a The Thing film(ek) hangulatát), vagy épp mondjuk egy űrállomáson játszódót (ott lehetne az Alien filmek, vagy épp a Event Horizon feelinget szállítani). Úgy érzem ez csak álom marad.

fisher - 2015. 01. 24. 04:11

vagy középkori falu legyen (mint a shyamalan film), vagy Space (akár napjainkban játszódó, akár Star Trek szerû future). északi sark is jöhetne jah, de űr téma érdekelne legjobban. van még itt lehetõség, csak az a baj hogy kevés idejük van megírni.

Ricsi - 2015. 01. 24. 08:57

A 3. évad első része után kaszáltam, sajnos azóta sem olvasok olyanokat, hogy kár lett volna. Az első évad jó volt, a második szódával elment, azóta az írások alapján egy-két jó pillanat kivételével nagyot csökkent a minőség…

Tommy - 2015. 01. 24. 11:31

“Így 4 év AHS után, ti miben látnátok egy ütős 5. szezon kulcsát?”

Új írókban..

_Peter - 2015. 01. 24. 12:29

Végig se néztem, a Coven után másodszor nem hagytam magam hülyére venni. 8-9 részt bírtam, az évad teljes összevisszaság. A karakterekkel amit műveltek, se sztori, se horror. (őrült bohóc és Dandy esztelen gyilkolása nem az) Semmi félelmetes nem történt, a Murder House és az Asylum hányszor hozta rám a frászt.
Első két remek évad után egy közepes Coven és egy érdektelen Freak Show. Ezért az ötödiktől sem várok már semmit.

Tatala - 2015. 01. 24. 13:49

Engem egy Hellraiser féle horror is érdekelne…

Van pár ember, aki kőgazdag, pénzzel mindent elér, ezért fordul a misztikum felé… csak balul sül el…:)

Lamantin - 2015. 01. 24. 13:58

szerintem az AHS-t is lamantinok írják. minden jel erre mutat!

Tiger27 - 2015. 01. 24. 14:02

az nem tűnt fel senkinek hogy a Coven fináléja és a Freak show vége Jessica Lange karakterének a szempontjából szinte ugyanaz?! ott is ha jól emlékszem ott ragadt a túlvilágon, ott a pokolban, most meg a cirkuszban…nincs igazam? kitalálhattak volna valami újat az írók…

Cápi - 2015. 01. 24. 14:11

Tiger27: semmi értelmes ötlet nem volt a Freakshowban, így ez nem meglepő.

Babity - 2015. 01. 24. 14:21

Valahol a Halloweenes dupla részek után fejeztem be. Kimaradt 2 rész, utána túl sok jót nem olvastam róla és valahogy elvettétek a kedvemet attól, hogy folytassam. (Ezt most nem rosszból írom, mivel, ha tényleg csökkent a színvonal, csak jobban jártam, hogy nem pazaroltam el azt az 50 percet.) Bár még az 5. évad előtt lehetséges, hogy bedarálom majd.
Eddig a Coven évadzárójától eltekintve láttam a többi részt, azt is csak azért nem néztem meg, mert valaki elspoilerezte nekem a csattanót, aztán nem volt kedvem megnézni.

Egyébként a 4. évadnál az alapkoncepció rendben volt, de valahogy az utóbbi két évadnál van az embernek egy kis hiányérzete. Számomra a 1-2. évad egyenértékű, mindkettő nagyon tetszett, nyilván, ha az első nem szippant be, lehetséges, hogy nem is folytattam volna, még ha külön történetekről is szólnak az évadok.

5. évadra nem nagyon tudom mit lehetne kitalálni, ami egyedi lenne és még nem lett elsütve az eddigiek során. Mindenesetre szívesen megnéznék egy 1700 vagy 1800-as évek környékén játszódó évadot. Mondjuk lehetne zombi téma is, úgy is az összes zombis sorozat/film a jelen korban játszódik.

Apost - 2015. 01. 24. 14:49

Hellraiser-t adom én is…vagy ami nagyon régóta jó lenne horrorban…egy ilyen purgatórium szerűség.. ahol mindennap meghal az adott illető és másnap felébred mintha mi sem történt volna…de nem Kenny-re gondolok :)
Ha mond valakinek valamit az a film hogy “Esély a halálra” annak az eleje volt ilyen..vagy még volt anno az Angel-nek egy ilyen része.. mikor kihoztak onnan valakit…

CyClotroniC - 2015. 01. 24. 15:02

Én mondjuk arra gondoltam, hogy megnéznék egy természetben játszódó évadot is valahol északon, vagy akár egy elszigetelt alaszkai szállodát hóvihar idején annak furcsa és különc vendégeivel, személyzetével. Na ott aztán lehetne szabadon kreatívkodni furább furább karakterekkel.

Ráadásul rohadt jól működne 1 epizód – 1 történet antológiaként is: a szálloda történetének különböző éveiből látnánk egy-egy jelenetet feldolgozva, aztán az évad végére, akár a fináléra már rá lehetne arra is játszani, hogy hírneve lesz a helynek, és van akik kifejezetten ezért keresik fel.

szagnes - 2015. 01. 24. 16:09

A középkori (vagy akár egy kicsit későbbi) elzárt, különös-titokzatos falus téma nekem is tetszene! :) Sajna nem birtam ezt az évadot megnézni, nem kötött le, vizsgaidőszak után lehet adok neki még egy esélyt…

Nelli - 2015. 01. 24. 16:19

Tényleg süllyed a színvonal, ezt abból is éreztem, hogy az első két évad minden részét úgy vártam, mint a messiást, a harmadik szezontól kezdve meg csak néztem a részeket, ha kijöttek. Jessica Lange elvesztése egyáltalán nem hagyott bennem mély nyomot, mivel a karakterei mind ugyanolyanok voltak számomra. Ha mondjuk egyszer egy jóságos nőt játszana, vagy ilyenek, azt megnézném, de már túl sokat láttuk ugyanazt a szereplőt tőle. Evan Peters és Sarah Paulson legalább minden évben más-más személyiséget kapnak.

Amúgy csak engem zavar Angela Bassett színészi teljesítménye? Annyira irritáló, ahogyan minden jelentéktelen szót olyan fura hangsúllyal mond ki, túlságosan artikulál, és úgy beszél, mintha operát énekelne.

Nelli - 2015. 01. 24. 16:20

CyClotroniC – az túlságosan Stephen King – A Ragyogás lenne.

CyClotroniC - 2015. 01. 24. 16:22

Nelli: Na de nem kéne, hogy a szálloda okozza a őrületet, az túlságosan S1, meg nyilván jó sokan lennének :P

Benjy - 2015. 01. 24. 16:46

Ma néztem meg így egyben az utolsó két epizódot, de így a végére ez már nagyon vérszegény volt. Megfogadtam magamnak hogy jövőre kezdődjön bármilyen jól is az S5, kivárok az évad feléig a véleményekkel, mert most már másodszorra estem pofára. Csalódás volt na.Pedig voltak jó pillanatai az évadnak, de csak borzasztóan elenyésző számban. Ami nálam a Covennél csak egy hajszállal előrébb helyezi, az a néhány remek színészi alakítás a mellék/vendégszereplők részéről. Kár érte….

Ubul - 2015. 01. 24. 18:24

felmerült pár helyen egy kifordított Alice csodaországban (vagy inkább horrorországban) 5. évad is, próbáltak pár jelenetet a 4 évadból arra sugallni, hogy nem véletlen mutatták az adott képkockákat. mondjuk a hellraiseres téma jobban érdekelne :D

Talán túl van már az egész magyarázva, de a fentiekre a link: http://www.creepyshake.com/2015/01/14/american-horror-story-horrorland-

Nina - 2015. 01. 24. 18:45

Az egyetlen értékelhető felfedezés ebben az évadban a Dandy-t kiválóan alakító srác feltűnése volt-remélem, számolnak vele a jövőben-bármiben! Zseniális! Az évad, ahogy megszoktuk, ígéretes ígérgetések, egy-két használható rész, a többi szégyen és gyalázat. Az utolsó részt konkrétan léptetve nézés—>még ÍGY is súlytalan, színtelen, szagtalan valami keletkezett belőle. Nem, nem és nem. Murphy, sürgősen kapd össze magad. (ésmindenki)

Nina - 2015. 01. 24. 18:47

… és én is valami középkoros, The Village-szerű témát néznék szívesen, borzongással, titkokkal, sok félelmetesen néző kölyökkel :)

Dandy - 2015. 01. 24. 20:32

Hát a 4 évadból ez volt a legpocsékabb. egyszerűen nem jöttek át a karakterek. Ha Dandy nincs és twisty, akkor ez egy 10/5ös évad. a 2.-3. rész és az utolsó kettő még oké volt, de a többi borzalom. Dandy pedig egy évad alatt tudott szintet lépni színészi alakításában. olykor meg is mosolyogtatott. rég láttam ilyen tehetséges szinészt, akire ennyire illene a szerepe.D

XXXo - 2015. 01. 24. 21:08

Ha a River egy megélt évadja ahs-ben lett volna, hmm. Az bezzeg működött és elkaszálták.

A Space érdekes lehetne, de vajon 13 részen át?

Azért önismétlés nélküli téma nem nagyon lenne, bármilyen 50-es évek háború/s övezet visszaugorna a nácikhoz, bármiyen szellemes visszaugorna a szellemházhoz, bármi elhagyatott hely a szanatóriumhoz, vámpíros nem lehet az ötezer féle vámpíros siker miatt, ötletem nincs igazi eredeti horror sztorira ezeken plusz említetteken felül.

Tamara - 2015. 01. 24. 21:44

Maga az évad nagyon csapongó volt, de a finálé egész korrektre sikeredett.

Nem tudom, hogy írta-e már valaki, de nagyon sajnálom, hogy Mordrake helyére nem Dandyt hozták be, amikor Elsa lett a soros. Az mekkora lett volna :)

StoneCold - 2015. 01. 25. 00:10

Hihetetlen, hogy a csodás első két évad után, az utóbbi 2 mennyi mocskosul gyenge lett. Nem is értem komolyan…
Itt az utóbbi 2 évadba egyáltalán milyen horror ról beszélnénk? Nagyjából a 24 c akció sorozatba több volt a “horror” mint ebbe. Vicc.
Egynek elmentek, mert nem volt más amit nézzem, aztán ennyi.

Rovar - 2015. 01. 25. 01:26

Voltak szellemek, kísértetek, őrültek, pszichopaták, boszorkányok, démonok, torzszülöttek.

A vámpír-farkasember már nagyon elcsépelt, remélem nem abba gondolkodnak…

Szörnyek viszont még nem voltak. Valódi szörnyek!

Aztán itt vannak ezek a crossover morzsák amit idén is elhintettek Pepper karakterével és az Asylummal.
Fogják mind a négy évadot és egybe gyúrják?

Lehet találgatni, de Jessica Lange nélkül nehéz lesz királynőt választani a sorozatnak.

Addam - 2015. 01. 25. 01:42

Valahogy hasonló légkört teremtettek erre az évadra, mint a Carnivàle c. sorozattal annak idején, ezért nekem bejött az üresjárat is. A horrorjelenetek sokszor rövidek és érdektelenek voltak. Elég jól indult, de valami hiányzott egy idő után a sorozatból.

Lemoni - 2015. 01. 25. 12:29

1. évad városi környezet, mostani időszak, 2. évad városon kívüli közösség ’60-as évek, 3. évad városi környezet, mostani időszak, 4. évad városon kívüli közösség és ’50-es évek. E logika alapján most megint jelenidejű városi környezet következne, volt korábban már ötletelés pl. high-tech szállodára, de lehetne egy teljesen hétköznapinak látszó munkahelyes téma is (újság szerkesztőség? – bár ezt most felülírta sajnos a valóság Párizsban :(

Ubul - 2015. 01. 25. 20:46

ha már szörnyek, akkor akár egy The Cabin in the woods féle alapötlet is jöhetne

rory - 2015. 01. 25. 22:09

Nagy lelkesedéssel indultam neki, ami tulajdonképen az első két rész után el is fogyott, csak akkor tért vissza, amikor Dandy alakított ! Tényleg az ő feltűnése, szerepe volt az évad fénypontja, és mentette meg a sorozatot nálam !

5/10

A következő évadot borzasztóan vegyes érzésekkel várom, de számomra is egy 1700-1800 as években játszódó évadot várnék, valamilyen beteg királyi / nemesi család történetét :)

Risi92 - 2015. 01. 25. 22:58

nekem is jobban tetszett a Coven, mint a Freakshow. itt valamiért egyik karakter sem nőtt a szívemhez, Maggiet szerettem valamennyire, de ennyi. az ikrek jók voltak, de semmi nagy szám, még talán Angela Bassettet emelném ki, végére neki is elég jó sztorit írtak. a finálé egyébként nekem tetszett, de az évad nagyon semmilyen volt.

Nagy Dominik - 2015. 01. 26. 12:37

Hát én a Space és egyéb űrlényes sztorival nem értek egyet, hiszen ez nem American Sci-Fi Story, hanem Horror ezáltal, olyan témát kell választani, ami tényleg horror.

Szerintem a tökéletes vagy valami tökéleteshez közeli téma egy 20-25 évvel ezelőtt lenne. Nem kell, olyan sokáig elmenni, hogy egy érdekes sztorit kapjunk. Az a lényeg, hogy az ember féljen a sorozat nézése közben.

Tökéletes téma mondjuk egy különc gyerekekkel teli történet. Nem kell bele természetfeletti szál, csak valami ahhoz hasonló. Különc gyerekek, családi hátterük, pár szellem egy-egy elrejtett szálban. Vagy ha már tényleg valami iszonyt különlegeset akarunk, akkor egy istenekről szóló horrortörténet. Intrikák és hasonló dolgok. Szerintem az istenes történet nem lenne rossz.

Mindenesetre nagyon kíváncsi vagyok a következő évad témájához. :) :) :)

Dunna - 2015. 01. 26. 17:51

Hát ez az évad volt számomra a legrosszabb… na mindegy :D
Az 5. évad az én véleményem szerint valami katonai bázisos, sivatagos, esetleg ufo katasztrófás lesz. Ez csak abból gondolom, mert rengetek ilyen “űr”-re való utalás volt a nevektől kezdve jó pár motívumig (pl bolygós nyakkendő), az utolsó részben Elsa szerelme a doktor is ilyen Nevadai sivatagi katonásdiról beszélt… de lehet, hogy ez mind csak véletlen és köze nem lesz ezekhez. :D
Még a “top hats” motívumról olvastam régebben ami utalhat az amerikai “Operation Top Hat” -ra, ami szintén katonai, kísérletezgetős téma lenne.

Ubul - 2015. 01. 26. 17:54

viszont ha már katonai kísérletezgetős, akkor akár egy Sziklák szeme szerű is lehetne

a_n_d_r_e_w - 2015. 01. 27. 12:20

“Hát én a Space és egyéb űrlényes sztorival nem értek egyet, hiszen ez nem American Sci-Fi Story, hanem Horror ezáltal, olyan témát kell választani, ami tényleg horror.”

Az alien filmek mondanak valamit?

CyClotroniC - 2015. 01. 27. 13:54

Igen, csak az a baj a Space jellegű dolgokkal, hogy 13 óra baromi sok arra, hogy valaki megkattanjon az űrben, vagy valami földönkívülit kergessenek. Plusz túlnyomó részt olyan az AHS csapat, akikhez egyáltalán nem passzol az asztronautáskodás.

szerintem - 2015. 01. 27. 14:20

szerintem is pocsek volt az egesz evad, meg rosszabb, mint az elozo. nekem szemely szerint az elso a kedvencem, a masodik egy kicsit tul zsufolt az en izlesemhez, bar annak a temavalasztasa utosebb, mint az elso evade. a covennel viszont elindult a sorozat egy teljesen mas iranyba, szinte egyaltalan nem horrorisztikus, inkabb nyuglodes, mint remuldozes jut rola eszembe. irto sok noi karakter van, akik mind dominansak es ez onmagaban hordozza ezt a fajta dramat sajnos. nekem olyan erzesem volt foleg ebben az evadban, mintha tulsagosan szeretnek a szineszeket es nekik irnanak szerepeket, hogy elvezkedjenek. aztan a sztori, a karakterek egymashoz valo viszonyanak kidolgozasa, a koherencia elsikkad teljesen.
a finale szerintem konkretan egy 50 perces bucsu volt jessica lange szinesznotol, semmi mas. olyan volt, mintha egy special episode-ot neznek.

ha az american horror story hu akar maradni a nevehez, akkor szerintem vissza kell terniuk a horror storykhoz es csak utana oromkodni azon, hogy mekkora szineszekkel van lehetoseguk egyutt dolgozni. vagy akkor legyen a shownak mas neve, variaciok jelenetekre hires szinesznokkel…..vagy valami hasonlo.

kovetkezo evadban el tudnek kepzelni valami zart teres tortenetet, egy kastelyban, egy szallodaban akar, ahol egyesevel fogynak a szereplok…..de egy termeszetkozeli szellemes ijesztgetost is szivesen vennek. vagy a kettonek a kombinaciojat, valamifele harper’s island-szerusegre gondolok.

TT - 2015. 01. 28. 02:34

A cikk írója biztos elismert film illetve sorozatkritikus lehet, ha ilyen drasztikusan (mondjuk ki) sz*rnak látta a komplett 4. évadot. Nem volt semmi probléma a történettel, sem a szereplőkkel s azok szerepével, nem mondom azt, hogy 100%-os volt minden, de a fent leírtak alapján úgy vélem, hogy le van blamálva a sorozat évada minőségileg, miközben Magyarországon sem képesek egy épkézláb sorozatot összehozni, de ha már csak fele olyan jó lenne, mint ennek, akkor már mindenki agyba-főbe dicsérné. :)

CyClotroniC - 2015. 01. 28. 11:05

Hazai viszonylathoz képest nyilván még a Freak Show is baromira rendben van, de hát nem a magyar sorozatgyártáshoz hasonlítjuk csak, mennyiségben sem lenne sok értelme. A külföldi felhozatalhoz mérve pedig messze nem akkora hű de nagy ínyencség az American Horror Story, maximum az Asylum évad volt kiemelkedő (legalábbis számomra).

A 6/10 egyébként messze nem “drasztikusan szar”, ráadásul le lett írva, hogy a színészekkel és a rendezéssel ismételten nem volt gond. Ha az Asylum simán volt 8-as, és a Murder House is 7-es nálam, akkor nem adhatok erre is annyit, mert részemről a Freak Show messze nem volt olyan jó, mint az első két évad, és hát azok sem voltak tökéletesek.

Egyébként az én véleményem sem több egy véleménynél, nyilván akad, aki ezt is imádta, de azért ha megnézed a hozzászólásokat vagy a külföldi kritikákat többen voltak csalódottak, mind elégedettek, sőt sokan még 6/10-et sem adtak rá.

1998koko1998 - 2015. 01. 28. 14:24

nekem ez az évad kínszenvedés volt, de végül is a szereplő gárda miatt végigszenvedtem. a legidegesítőbb ebben az évadban, hogy a végéig nem jöttem rá, hogy mi lenne a fő szál, és sokszor már unalmas volt a számomra. ehhez képest lehet, hogy a 3.évad annyira nem mozgatott meg semmit, de attól függetlenül ezerszer élvezhetőbb volt.

chris - 2015. 01. 31. 10:52

jó évad volt—a 2.után a legjobb.
A felesleges mészárlásokat kihagytam volna viszont:
Finn Wittrock,a sötét depis hangulat,Jessica Lange éneklése és szép búcsúja ellenpontozta ezeket…
Várós az 5.évad! :)

AHS s01 80%
AHS s02 100%
AHS s03 65%
AHS s04 90%
Nálam! :)

_Peter - 2015. 02. 01. 12:53

Ahelyett hogy befejeztem volna ezt, elkezdtem ismételni az Asylum évadot. Hihetetlen a kontraszt, még másodjára is hogy nyomaszt Briarcliff hangulata ehhez az ócska cirkuszhoz képest. Dandy és a bohóc lehet javítottak valamit a 4. évadon, de amúgy közelébe se jönnek amit Dr Nazi vagy Bloody Face művelt. Lana Banana és Kit megpróbáltatásai is mennyivel félelmetesebbek, tényleg horror sztori. És rögtön belecsaptak, milyen szálak indultak egyből az első pár részben alienek, szörnyek, ördögűzés, Monsignour és az apácák… itt meg a sátorban mesél egy szakállas nő azt kellett nézni…

új - 2015. 02. 02. 11:15

az utolsó két évadban az összes horrorfaktort a főcímek hozták, de azok olyan sokat ígérően creepyk voltak, hogy mindkétszer bedőltem nekik.
az első kettőnél áttekertem a főcímeket, itt viszont mindig kellett valami a langyos részek kiegyenlítéséhez…
csatlakozom az elzárt hotel/hegyi házba zárt ismerős csapat ’10 kicsi négerré’-válását várókhoz!

takingsider - 2015. 05. 18. 20:55

9.5/10
Minden ült ebben az évadban, messze a legjobb eddig, miközben Lang csak simán nagypn jó, ő volt jobb is.
Pont, hogy nem cseréltem volna fel a két halált. Ez így volt tökéletes, sőt. Ha már annyira okoskodni akarunk, mert ezt érzem benne, bocs, akkor azt is mondhatom, hogy az epizódszereplő epizódként, a nem freak-főszereplő rivaldafényben múlt el. Ráadásul a torzszülöttek arról nem tudtak, hogy Dandy-boy torzszülött akarna lenni, és ninics is így, sőt, arról viszont igen, hogy rivaldafényre vágyott.

Az, hogy jó lenne székbeszögezős, egyetértek, de ezt ezen az évadon számonkérni nem lehetett, hiszen ez nem is ezt vállalta, egyfajta morlizálást azonban igen, és ahhoz következetesen ragaszkodott, és jó, hogy ezt felvállalta. Nem volt érzelgős, de érzelmes nagyon, az első, amikor AHS-ból, amikor igazából nem távolságtartóan közöltek, bemutattak, és ez nagyon tetszett.

A dalbetétek pedig szenzációsak és ütősek voltak, tényleg, főként a sziámi ikreké, a Nirvana-feldolgozás pedig 10/10 volt.

Ja, és az elején azt gondoltam, nem nézem, met ez már több a soknál.

kürti Bálint - 2016. 03. 12. 16:30

szegények hogy születek igy sajnálom

Kitti - 2020. 02. 03. 13:49

Ez az évad számomra csalódás volt de egyben élveztem is. Nem igazán tetszet az, hogy majdnem az összes szereplő meghalt. Véleményem szerint Maggie halálába egy kicsit jobban is bele lehetett volna menni. De ők megoldották “Vágjuk csak ketté az jó lesz az”. Nekem ő volt a kedvenc karakterem hisz nagyon sokat változot a részek alatt. Maggie volt az évad elején a rosz kislány a végére pedig szerintem egy tök kedvelhető ő szívű és szerelmes karaktert kaptunk. Visszont az is nagyon tetszet, hogy Pepper nem csak egy kis halálal került ki a sorból hanem elég erős utalásokat kaptunk a 2. évadra. Még egy részre Lily Rabet is láthatuk.
A végére ugorva. Szerintem nagyon kiszámitható volt hogy Dandy majdnem mindenkit ki fog nyirni.
Nem a kedvenc évadom de azért néha lehetett pozitívan csalódni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz