login |

Detectorists: az 1. évad – írta userguide

2015. 01. 26. 14:47 - Írta: vendegblogger

15 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Ha névről nem is, arcról bizonyára sokaknak ismerős lesz Mackenzie Crook, hiszen ott volt az eredeti The Office-ban, végigkalózkodta a Karib-tengert egy kisebb, de emlékezetes mellékszerepben, Game of Thrones-ozott picit, tavaly pedig az Almost Human Rudyjaként láthatták sokan.

Na, Mackenzie Crook 43 évesen jutott el oda, hogy saját sorozatot forgasson, és itt a sajátot szó szerint tessék érteni, ő az egyetlen író, a rendező és a főszereplő is az ősszel bemutatott Detectorists-nek.

Egy dolgot érdemes az elején tisztázni: bár jobb híján a 30 perces formátum miatt a Detectorists hivatalos műfaja komédia, valójában nem az. Adná magát akkor a dramedy, de igazából ebbe a skatulyába is nehéz besorolni. Crook a maga ráérős módján elmesél nekünk egy nem túl bonyolult történetet, amin viszonylag sok helyen lehet mosolyogni.

A címből egyértelmű, hogy újabb szubkultúrába pillanthatunk bele, az itthon nem túl nagy számban reprezentált fémkeresőkébe, akik detektorral járják a vidéket és régi történelmi emlékeket, sírokat, pénzeket vagy szimplán csak értékesebb dolgokat keresnek, amik az idők folyamán eltűntek. Nyugaton ez állítólag tényleg létező hobbi, nálunk a fémkereséshez alapvetően elég negatív asszociáció társul, itt természetesen nem erről lesz szó.

Az alapsztori végtelenül egyszerű: Andy (Mackenzie Crook) és Lance (Toby Jones) jó barátok, detektoristák, a fémkeresés a közös hobbijuk, és arra a következtetésre jutnak, hogy az egyik angolszász király sírja valahol a környéken lehet. Innentől a feladat egyértelmű, meg kell találni a sírt és a kincseket. A „kincs” persze másokat is vonz, megjelenik a „rivális” fémkeresőklub és egy történelem szakos egyetemista lány, Sophie (Aimee-Ffion Edwards), aki rendesen felforgatja Andy életét.

Crook tényleg nem siet sehova, a pilot tempója finoman fogalmazva is kényelmes, de nyugodtan mondhatom azt is, piszok lassú, itt az első rész nem nagyon fog berántani senkit. Pedig nagyon megéri maradni, mert utána Crook a szó legjobb értelmében alkotni kezd.

A történet, a karakterek, a szövegek egész elképesztően hitelesek. Egyrészt láthatjuk, milyen egy angol kisváros hangulata, hogy él itt két egyszerű melós, akiknek a hobbijuk szinte a mindenük, milyen a helyi fémdetektoros klub. A másik vonal egy kicsit túlkoros coming-of-age történet. A két főszereplő ugyan eléggé kocka, de Andynek komoly barátnője van (Rachael Stirling), akit már nagyon ideje lenne feleségül vennie, Lance pedig reménytelenül szerelmes a volt feleségébe, aki otthagyta őt.

A táj, a gyönyörű fényképezés, a zene mind-mind komoly pluszt adnak a történethez, Crook tényleg nagyon összerakta a dolgot. Az életszerűséget nem tudom eléggé kiemelni, a casting gyakorlatilag tökéletes, egyszerűen élmény nézni a színészeket. Toby Jonest külön is kiemelném, a pali minden szava, rezdülése maga a tökéletesség.

És hogy ne csak dicsérjek: az utolsó rész eléggé ad hocra sikeredett, látható, hogy mindenképpen szerettek volna valami lezárásszerűséget, ha esetleg nem lenne folytatás.

Bevallom, az első rész után én is sokáig jegeltem, valahogy nem vonzott a dolog. De aki szereti a kicsit régimódi történeteket, végtelenül szimpatikus karakterekkel, kitűnő operatőri munkával, és nem riad vissza a komótos tempótól, mindenképp nézze meg. A tavalyi év egyik legjobbja, de nem igazi komédia.

A második évadot berendelték, „cliffhanger” természetesen van, folytatás 2015 végén.

15 hozzászólás Ne habozz!

DarylD - 2015. 01. 26. 15:57

Na, erről még nem is hallottam, de az írás meghozta hozzá a kedvem. Felkerül valószínűleg soha véget nem érő daralistámra. Ha máskor nem, a második évad kezdte előtt majd ledarálom.

yeeeyha - 2015. 01. 26. 16:07

Köszi az írást, felkerült a nézős listára.
Hátha felirat is lesz majd egyszer hozzá..

badadada - 2015. 01. 26. 16:22

Gareth Keenan is back!

napocskin - 2015. 01. 26. 17:56

Én sem hallottam róla, de meghoztad a kedvem hozzá, köszi az ajánlót. Szeretem a hasonló hangulatú sorozatokat.

Bergkamp - 2015. 01. 26. 18:32

Köszönöm az ajánlót, betáraztam.

winnie - 2015. 01. 26. 18:40

emberek, nem ér nem hallani róla, ha még előzetest is kirakunk:)

orla - 2015. 01. 26. 19:20

Köszönöm az ajánlót, Toby Jones van benne, feltesszük a listára.

futaki - 2015. 01. 26. 19:22

Oooo. En se hallottam rola. rarepulok.

ldavid - 2015. 01. 26. 19:59

Ez nekem annyira tetszett, de komolyan, már az első rész első pár percétől fogva :)

És tényleg nagyon jól néz ki, kötelező 720p-ben nézni(!!) szóval érdemes még most összeszedni a részeket amíg lehet.

+A zenéjéről is érdemes még szót ejteni, eléggé rendben van az is: http://www.youtube.com/watch?v=Q58Gm18-IMY

mogsta - 2015. 01. 26. 21:09

Örülök, hogy nem csak nekem tetszett ennyire.

Azonnali nézős volt az egész évad, nagyon bejött a hangulata, hosszú séták az angol vidéken, a félbolond gazda, etc… ilyennek képzeli az ember a csendes vidéki angliát. Remélem lesz következő évad, ha már ugye csak az arrafelé szokásos hat rész volt.

galocza - 2015. 01. 28. 14:20

tudtommal a fémkeresőzés mo-n jan 1től tiltott. csak érdekességképp.

CotA - 2015. 01. 30. 13:33

Nagyon élveztem végig. Angliában én is láttam fémkeresős embereket, hülyeségnek tartottam, de ezek után biztos másképp nézek majd rájuk :) Szerintem sokunknak van olyan hobbija, amit a ‘külvilág’ bolondságnak tart, szóval könnyű a történettel azonosulni. Nagyon bírtam a főszereplő barátnőjét is ahogy kedvesen ugratta őt folyton. Szivesen néztem volna még tovább..

Réka - 2015. 02. 25. 13:35

Köszi az írást, megnéztem a pilotot, nagyon tetszik, eredeti :) Fura viszontlátni Truman Capote-t :D

Rockinfreak - 2015. 06. 10. 09:51

De jó kis sorozat volt, végig is néztem az egészet hála ennek az ajánlónak. Legjobb sorozatélményem volt mostanában, nagyon jó hangulata volt az egésznek. Szépen volt fényképezve, jók voltak a színészek. Csak ajánlani tudom

kalapkabát - 2015. 10. 28. 12:31

Na ebbe belenézek!
Mikor kint éltem, találkoztam keresőzőkkel és jó fej emberek voltak. :)
Sajnos a hazai detektorosokról a tapasztalat már rosszabb. Ismerősöm apját megverték mert rákérdezett hogy mit keresnek a földjén és miért ásnak lyukakat a vetésen. És a környéken állítólag ez gyakran előfordul mert hivatalosan nem keresőzhetnének így jórészt azok maradtak akik a törvény áthágásán amúgy sem hezitálnak. Alja gazember, bűnöző a jó részük.
Szerencsére külföldön ez tényleg egy értékes hobbi :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz