login |

Pilot-mustra: Backstrom – 1×01

2015. 01. 26. 22:01 - Írta: winnie

12 hozzászólás | kategória: 2014/15, kritika, pilot-mustra,

– What do the following have in common hypertension, hepatitis, anemia, enlarged heart.
– I got them all.

Ennyi. Egy másodperc alatt belőtték nekünk a főhőst.

Itt a nyomozós House? Attól eltekintve, hogy a House is nyomozós volt (oké, ez a rendőrös-nyomozós House), meg hogy a készítők és minden közreműködő próbálja lehessenteni magáról a párhuzamot (nem is értem, ezt kellett volna mindenhol reklámozni – House is back, but now he’s a cop), a Backstrom-ra pilot simán ráhúzható a jelzős szerkezet.

BACKSTROM – 1×01 – 6,5/10

Szóval naná, hogy várós volt a sorozat, még akkor is, ha a CBS tavaly nem rendelte be a pilotot (érdekességnek itt a tavalyi előzetes) és a FOX-nak kellett újraforgatnia pár szereplőcserét követően. Az meg, hogy a főszereplője Rainn Wilson, plusz az alap is skandináv (könyv!), még vonzóbbá tette a Backstrom-ot.

Persze tudhattam volna, hogy mindez nem számít, ha a készítővel nem jövök ki, márpedig Hart Hanson, annak ellenére, hogy csinált nekünk egy jópofa The Finder-t, mégis a Bones-ról híres, márpedig az a sorozat a nem túl fantáziadús krimiszála miatt hamar felejtős lett számomra. Guess what, a krimikomponens még mindig felejtős…

Szerencsére azért még nem veszett az úgy teljesen. Egyrészt azért, mert sokakat nem igazán érdekel a krimiszál szerkesztése (látjuk, hogy mennyire (nem) sikeres a Forever vagy az Elementary, meg aztán a több író hátha kisegíti a készítőt abban, amihez nem ért), másrészt pedig mert a Backstrom jócskán fog karakterizálni. És itt olyanok a karakterek, hogy meg is tarthatják az embert. Nem csak a főhős, hanem a többiek is, úgyhogy vissza is fogom a Hanson-fóbiámat.

I’m you. I am a cynical, selfish, lazy man. Not only did I solve a big murder, but I’m a hero. And yet, I keep digging. Why?

Természetesen Backstrom a szivarozó (vagyis országos tévén: folyton rágyújtani akaró…), alkoholizáló, beszóló, nagypofájú, szexista, rasszista és nem mellesleg (állítólag! igazából csak mások szemszögéből vizsgál dolgokat) zseniális nyomozó a fő húzóereje a sorozatnak, de kifejezetten meglepett, hogy a legtöbb kiegészítő karakter érdekesnek tűnik, illetve ott bujkál bennük valami.

Kezdve az új partnerlánnyal, a havernyomozón, a lakótárson és a fix járőrön át egészen a nem-tudom-mi-a-dolga-de-ott-van szőke rendőrségi csajig. Egyedül Kris Polaha laboros figuráját nem tudtam értelmezni, pedig közülük ő van legjobban felépítve, s vele játszhatják le a legtöbb csörtét a későbbiekben.

I don’t care about the truth. I care about a conviction.

De mint említettem az érdekes karaktereket a szürke sztori (egy gyilkosság, mi más?) remekül kompenzálja, inkább csak a személyes elemek voltak érdekesek, amiből megtudhattuk, hogy milyen is a főhős, hogy mennyire önpusztító életet él, s hogy mindez mennyire nem érdekli. Na jó, csak egy kicsit. (Kár, hogy mindezt túlságosan erőltetett, faszaíróvagyok dialógokkal körítették. Meg egy totál felesleges lövöldözéssel is, hogy fogyjon a költségvetés.)

Összességében a Backstrom közepes, semmi extra pilotot hozott, megalapozott egy tucatkrimit, amit viszont egyértelműen felhúzhat (akár nagyon magasra is!) a főhős személye. Szóval én nyitott vagyok a folytatásra, kíváncsi vagyok, hogy mennyire fognak biztonsági játékot játszani a készítők, és mennyire mernek komolyabb mélységekbe hatolni, mint mondjuk a House.

12 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2015. 01. 26. 22:22

Ez a sorozat akkor tudna jól működni, ha csak a címszereplő karakter játszana túl, sajnos a pilotnál az volt az érzésem, az összes többi szereplő túl akarja játszani, úgy meg egy nagy ripacshalmaz lesz. Főleg a társ rendőrnő idegesített, nem csak az agyatlan szóf***sával, de az életben ilyen ronda hajszínt még nem láttam. Szóval emelkedjen ki Backstrom, a többiek meg vegyenek vissza és akkor bírni fogom.

Dr. Agy - 2015. 01. 26. 22:36

Rainn Wilson teljesen jól hozza a karaktert, és a partner kislány kifejezetten cuki.
Ennyi jót tudok róla elmondani.

Ugyanis nincs benne semmi, de az ég világon semmi, amit ne láttunk volna már egy valag procedurális nyomozós sorozatban. Maximum annyi, hogy a főhős nem antiszoc-bunkó vagy dilinyós-bunkó, hanem önpusztító-bunkó. Az meg édeskevés.

sherlock20 - 2015. 01. 26. 22:43

Az első részt se bírtam végignézni. Engem nem fogott meg…

DarylD - 2015. 01. 26. 22:55

A nyomozás maga hidegen hagyott eléggé, de a karakterek nagyon el vannak találva, csak a főszereplőt éreztem nagyon szájbarágósnak így elsőre, remélem később kicsit visszavesznek belőle. Most görcsösen ki akarták hangsúlyozni, hogy mekkora szemét.

zolivoros - 2015. 01. 26. 23:53

rainn wilson miatt szeretni akartam.. de nem ment.. egyszerűen nem tudtam elszakadni dwight-tól és nehéz volt elfogadni, hogy itt tényleg úgy játssza a rendőrt, hogy érti is amit csinál és nem csak okoskodik. adok még neki két részt, mert érdekes lehet a karakterek közötti dinamika, de ennél sokkal több kell.

ayren - 2015. 01. 27. 07:45

Akármennyire nem vagyok krimi rajongó, a House-párhuzam miatt az első részbe mindenképp belenézek, aztán meglátjuk, megfognak-e a karakterek.

winnie - 2015. 01. 27. 07:46

a gond sokaknál ott lesz, hogy míg hugh laurie haouse-a szért mégiscsak sármos, addig itt backstrom totál sleazebag, semmi sárm:)

ayren - 2015. 01. 27. 08:54

Jaja, ez lehet hogy gond lesz, de puding próbája az evés. :)

Eny - 2015. 01. 27. 11:07

en kiprobalom,igaz meg erre nem talaltam idot,de majd ha lesz 2 resz belole :)

Alfdam - 2015. 01. 27. 16:32

Ritkán írok ilyet, de érdemes lenne még egyszer megnéznie mindenkinek, aki szerint szar volt. Valójában számtalan zseniálisan felvezetett és _direkt_ kihagyott nyomozós ziccer építette fel a pilotot, nagyon, de nagyon mélyen belehúzva a karakterizálásba és az el nem mondott dolgokba.

hallak65 - 2015. 02. 03. 21:50

Számomra a főszereplő hiteltelen. Akartam szeretni, de megy. Egy ripacs. Önmaga paródiája. Komolyan, mint mikor Horatio Caine-t parodizálják, akkor beszélnek így. Csak a szemüveg hiányzik :D

Stiel - 2015. 02. 23. 20:31

Bakker, idekattintok a kommentekért, hogy érdemes-e belenézni, erre az elmúlt 20 napban össz-vissz két komment van, abból is az egyik banshee-s. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz