login |

Galavant: vége az 1. évadnak

2015. 01. 28. 21:45 - Írta: CyClotroniC

26 hozzászólás | kategória: 2014/15, 2014/15 finálék, kritika,

Sorry, I can’t talk. I’m in hero mode.

Bevallom őszintén, baromira nem számítottam arra, hogy ennyi hazai junkie-nál betalál majd az ABC kosztümös, éneklős tündérmese fricskája, a Galavant, annak ellenére, hogy kétség nem fér hozzá, hogy rég lehetett ilyen könnyed, önfeledt és egyedi szórakozást találni a tévében.

A Galavant humora és tálalása bizonyos szempontból rendkívül régimódi, leginkább olyan, mint egy könnyedebb The Princess Bride, ám manapság, a sok kínosan trendi és cinikus komédiapróbálkozás között, hihetetlen frissnek hat ez az őszinte és sallangmentes egyszerűség, ami egy percig sem fél az öniróniától.

A sztorit már taglaltam a pilotkritika során, és bár eleinte kisebb csalódás volt, hogy a remek előzetest követően kevés újdonságot hozott az 1×01, a második héttől kezdve minden dupla epizód képes volt valami egészen újjal meglepni, ami nagyban segített abban, hogy a 8 részes első szezon során egy percig se unatkozzunk.

Az alapozást követően döntően két szálon haladt a történet, Galavanték hozták a “szerelmük kimutatása helyett egymással élcelődős”, Disney-s haverkomédiát  – a szó legpozitívabb értelmében – míg Richard királyék szálán is mindig kaptunk egy-egy új küldetést, ahogy a hóbortos, gyermekded, igencsak feminin király azon törte magát, hogy elnyerje felesége tiszteletét.

Azt most is tartom, hogy abszolút ez a feleség, Madalena volt a kedvencem a gárdából, de ritka erény egy komédiánál, hogy tulajdonképpen mindegyik karakter szórakoztatóra sikerült és nem tudnék egy olyat se mondani, aki abszolút fölöslegesen tengett-lengett volna a történetben.

A csupán egy-egy grimasszal vagy félmondattal felvázolt háttérkarakterek (például Isabella szülei) vagy akármelyik neves vendégszereplő mind remekül működött, sőt a végére, a kezdetben csupán egy két lábon járó öntelt bájmosolyt hozó címszereplő Galavant is kivillantotta a szerethető főhőst a fehér lovagos trope-okból szőtt páncéling mögül.

Egyszóval a Galavant nagyon sok minden egyszerre, de minden alkotóelemét kellő mértéktartással adagolták a készítők, így simán kiérdemli a szezon a 8/10-es osztályzatot.

Humorból, kalandból, fordulatból, szerethető karakterekből, kor- és műfajparódiából legalább annyi jutott bele, mint éneklésből, így aki csak a musical elem miatt lenne távolságtartó a sorozattal, azoknak is bátran tudom ajánlani, hátha mégis rákaptok, ráadásul jelen esetben az is előny, hogy 3 óra sincs ledarálni a teljes szezont.

Will all the singing kill our Nielsen ratings?

Folytatás? A durván cliffhangeres záródal alapján a készítők nagyon erre készültek, bár ebben egyelőre kicsit sem partner a nézettség, így nem túl jó az esélye a túlélésre, pedig nagyon elbírna még egy ennyire vidám, kreatív és überpozitív mesét a sorozatnaptáram a pónik mellett. Azért reméljük, hogy Galavant olyan hős, aki a legszorultabb helyzetekből is képes kivágni magát.

26 hozzászólás Ne habozz!

drx - 2015. 01. 28. 21:58

Én nagyon remélem, hogy lesz második évad. Nem hittem volna, hogy ennyire be fog jönni ez a sorozat, de bebiztosította magát nálam, és felküzdötte magát egészen a kedvenc sorozataim közé. Szerintem mindenki tegyen egy próbát vele! Megéri megpróbálni, mert ha egyszer elkap a sorozat, akkor nem ereszt és nagyon gyorsan vége lesz az évad ledarálásának. :D

Nálam 10/10 volt az évad! ;)

Dr. Agy - 2015. 01. 28. 22:04

Kicsit tényleg “Princess Bride meets Robin Hood a Fuszeklik fejedelme”. :-)

Nekem egy egész picit sok volt benne az ének, elég lett volna mondjuk fele annyi.
De nagyon “self-conscious” sorozat, tele van érdekes és szórakoztató kikacsintásokkal (köztük egy csomó rejtett GoT utalással, remélem, figyeltétek).

Nem tökéletes, de friss, egyedi és szórakoztató.

Castor - 2015. 01. 28. 22:33

Nekem ez az utolsó rész a csoda “cliff”-jével együtt nagyon elvette a kedvem a folytatástól.

DarylD - 2015. 01. 28. 22:39

Durva, de nálam eddig ez az év újonca. Nagyon kellemes szórakozás, tényleg egy pillanatig se unatkozik alatta az ember, ezek a 20 percek elszállnak, ami valahol jó, valahol rossz. A részek minősége végig maradt 8/10-és szinten, sőt, mintha minden epizóddal javult volna kicsit a sorozat. A szereplők egytől-egyig érdekes karakterek, és valóban nagyon jól ki vannak használva. Korai még találgatni, de (főleg a hölgyek közül) lenne pár jelöltem belőle az idei jaws-ra. Csak rendelnék be a második évadot!…

Neoprimitiv - 2015. 01. 28. 22:51

Nagyon remélem, hogy lesz folytatás, ilyen midseason helykitöltőnek bízom benne, hogy elég lesz a nézettsége. Az éneklésen néha áttekertem (bár a szövegek időnként ott is megérték az időt), de ekkora dózisban az egész pont jó volt.

Azt hiszem, ezt a sorozatot tényleg nem nagyon tudta volna más így megcsinálni, mint az ABC. A Disney-nek akkora rutinja van mostanra ebben az éneklős-kikacsintós-néha magunkon röhögős műfajban (még ha rajzfilmben is), amit más csatornánál nem hiszem, hogy hozni tudtak volna. Mint a profi szakács, aki nem kiméri, hogy mennyi hagyma-paprika-só kell a kajába, hanem érzésre adagolja és mégsem fűszerezi el.

polka.dots - 2015. 01. 28. 23:01

Alig várom, hogy lássam! :)

S84 - 2015. 01. 28. 23:18

Nem nagyon tudok más olyan sorozatot (főleg nem újoncot) hirtelen ahol ennyire rendben lett volna minden mint ennél. A szöveg, karakterek zseniálisak a színészek is egytől egyig állták a sarat. 9.9/10

paranoid android - 2015. 01. 28. 23:23

Nem vagyok rajongója semmilyen éneklős dolognak, de itt nem zavart, illett a könnyed hangulathoz, és nem egyszer muníciót is szolgáltatott az önreflexióhoz, az öniróniához. Az infantilis humorát tényleg, mint egy régi ismerőst üdvözöltem, és biztos sokan így voltak vele, mert manapság ritkán láthatunk hasonlót. Innen nézve nem is annyira meglepő a pozitív fogadtatás.
Tetszett mindegyik karakter, de egyértelműen Richard király volt a kedvencem. Timothy Omundson eszméletlen jó ebben a szerepben. A “titkos küldetése” Galavanttal hatalmas volt. Már csak ezért is jó lenne a folytatás, mert ebben a párosban sok lehetőség rejlik.

Lemoni - 2015. 01. 28. 23:38

Igen, az volt a legjobb benne, hogy egyszerű volt, semmi kitekert művészieskedés vagy trendizés, vicces és szórakoztató volt, nem kínos és erőltetett módon és minden karakterhez remek arcokat találtak. Nem kíméltek senkit, osztották a poénokat mindennek és mindenkinek. Néha tényleg csak ennyin múlik. Nagyon kétkedve kezdtem bele, de pillanatok alatt legyűrtek :D

zagloba - 2015. 01. 28. 23:45

DarylD: Egyetértek, nálam is az év újonca.

A történet kellően csavaros /a vége elég meglepő fordulatot hoz az egész sorozat dinamikájába/, remek szereplők, jól megírt, és eljátszott /énekelt/ karakterek, poénhegyek.

Az első pillanatától imádtam, és őszintén rég röhögtem ennyit.

Külön öröm volt látni a sok híres mellékszereplőt, akik láthatóan élvezték a szerepüket, és kiválóan szórakoztak, /akár csak a főhősök és mi is/.
A dalok fergetegesek, viccesek, meghatóak, és érdekes volt hallani, hogy pl. még hard rock szám is befért / 2. rész Stand Up – a Skid Row énekeséve, Sebastian Bach-hal/!

Az egész sorozatot áthatja a felhőtlen jókedv, az, amitől mosolyogva /néha könnyesre röhögve/ nézi végig az ember.
Sokat elmond az is, hogy mióta megy, “A hét dumája” kommentjeinek kb. felét hozza!

Nálam sima 10/10, remélem nem csak Gareth tökös, hanem az ABC is az lesz, és jön a folytatás!
Sokan várjuk!

Bullseye - 2015. 01. 29. 04:08

Én imádtam. Nagy kedvencem Gilbert és Sullivan, és a dalok elborult, de remek szövege arra emlékeztetett. És a szereplők is remekek voltak, különösen Lasitter.

galocza - 2015. 01. 29. 07:09

ó, hát ez remek.
pirmitív vagyok, úgyhogy nekem vacsi mellé ilyesmi kell, nem vmi intelligencs “komédia”, ahol a szerencsétlenkedésen kellene kacarásznom.
kár, hogy vinnie jonest még nem énekeltették meg (még csak e06), de legalább behozták rutger iveseenthingsyoupeoplewouldntbelieve hauert.

Shyllard - 2015. 01. 29. 07:52

Nagy meglepetés volt a Galavant, azért jó lenne legalább még egy évad, vagy egy TV film a dolgok lezárására.

Lord Lisander - 2015. 01. 29. 08:39

Az első kép nagyon jól lett elkapva :)
Sajnos hétvégéig nem tudom pótolni a lemaradásom (még mindig csak az 1-2. részt láttam), de ilyen kommentek mellett eszembe nem jutna kihagyni :D
Remélem lesz még folytatása, ez a formátum tényleg hiánypótló :)

sanddio - 2015. 01. 29. 09:24

Nem mondom, hogy sose láttam jobbat, de kellemes kikapcsolódás volt, én is nézném tovább.
Számomra a szakács és Gwynne duettje azt hiszem az 5. részben volt a csúcspont. Az valami fergeteges volt.

Brynden Rivers - 2015. 01. 29. 09:57

Lasitter (Timothy Omundson) miatt kezdtem el nézni, de az egész stáb fergeteges, Ricky Gervais mellékszereplése kellemes meglepetés volt.

Pudli - 2015. 01. 29. 12:06

Hát nagyon remélem, hogy lesz folytatás, imádtam, pedig némelyik dalocskát untam. Az összes szereplőt bírtam a szakács volt az egyik nagy kedvenc.

elfeledettnick - 2015. 01. 29. 13:42

Imádtam, telitalálat, all-time top5-ömbe beférkőzte magát. 10/10!

Cathy07 - 2015. 01. 29. 15:20

Imádtam minden percét, amúgy is szeretem az éneklős sorozatokat, de ez még pluszban nagyon vicces is volt.

Mekkora fricska volt a Dowton Abbey-s Daisy ilyen szerepkörben szerepeltetése is. :D

Dark Energy - 2015. 01. 29. 18:18

Zseniális, nagyon bejött.
Pedig egyáltalán nem szoktam semmilyen comedy-t nézni, csak drámát. Ez az egyetlen kivétel.

Zsolt - 2015. 01. 30. 16:55

Nagyon bejött, élveztem mind a 8 részt. Remélem lesz folytatása.

El-ahrairah - 2015. 01. 31. 00:57

Remek volt, bár a végét igazán lezárhatták volna.
Nekem Richard király volt a kedvencem, de tényleg meglepő, hogy mindenki kedvelhető volt az elejétől a végéig.

csicseri - 2015. 02. 01. 15:17

Nagyon vártam, és örülök, hogy nagyon jó is lett! Kicsit féltem az énekektől, de a szövegük hűen illeszkednek a történethez, így egyáltalán nem zavaró.
Üde színfolt a comedyk között, amúgy is kevés vígjáték van,így mindenképpen bízom benne folytatják.
Világpiaci szinten jól teljesítet, így remélem lesz folytatás!

Ripazha - 2015. 03. 23. 11:39

áááá kész. Imádtam. Nem gondoltam volna hogy ennyire jó lesz, de gondoltam bepróbálom ötletes volt így gondoltam kipróbálok valami újat :D Totál megérte :D ÉS az első musical, a hair után a második, ami nem húzott fel a dalolászással, ami nagy szó. Imádtam minden percét. Egyszerre néztem meg, de totál megérte, tuti még néhányszor újranézem :D

AbyssR - 2015. 05. 10. 12:27

Tényleg igaz, hogy akik nem rajonganak a musical-ekért, azok is nyugodtan bepróbálhatják, mert nem uralkodik el egy percre sem a sorozaton. A dalszövegeknek köszönhetően teljesen illeszkednek ebbe a 8 résznyi, felhőtlen szórakozásba.
Nekem a király, a szakács és a szerecsen szolga volt a kedvencem. De tény, hogy az összes karaktert nagyon eltalálták, s jók a színészek is. Nagyon örülök, hogy megkapta a 2. évados berendelést!

MRagnar - 2015. 08. 28. 11:44

Fentebb írták, hogy “Princess Bride meets Robin Hood a Fuszeklik fejedelme” s tényleg.:D Nagyon jólesett ez a 8 rész, hála Istennek, hogy lesz 2. évada, már csak a vége miatt is.:D 8,5 vagy 9, lazán. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz