login |

Forever – 1×13: féltávnál az évad

2015. 01. 29. 19:20 - Írta: winnie

35 hozzászólás | kategória: kritika,

Volt most egy kis szünet az ABC krimijében, így a jövő heti folytatás előtt elővenném egy röpke időre, hogy elmorfondírozzak azon, hogy milyen kellemes meglepetés is, hogy ilyen jó fogadtatásban részesült a sorozat junkie-körökben.

Persze nem lenne szabad csodálkoznom ezen, hiszen alapvetően egy viszonylag könnyed nyomozós sorozatról van szó, amiben egy igen megnyerő, kvázi kívülről érkező férfi segíti a nyomozónő munkáját – nagyjából a Castle és a The Mentalist szellemében. De erről már elég sokszor írtunk (12345 – nem is értem, hogy sikerült egy nyomozósról ennyit összehozni.). Inkább beszéljünk arról, hogy állunk most, mert a Chuck gárdájának nagy része által készített sorozat tud valamit.

Azért is vagyok meglepve a Forever hazai fogadtatásán (kint sajnos eléggé vergődik nézettségileg, de a 22 rész biztos), mert hiába a halhatatlan halottkémes csavar, ezt az elemet egyelőre átívelésként nem nagyon vetik be, pedig, hogy az iménti patikamérleges bejegyzésre hivatkozzak, azt hittem, hogy minden részben csepegtetnek majd nekünk 1-2 jelenetet a “konkurenciáról”. Ez azonban nem nagyon történt meg, cserébe az 1×11-ben kompenzáltak (ezt ajánlom a mitológiát hiányoló kaszálóknak), hiszen az teljes egészében az átívelésre épült. Utána azonban megint jött a hallgatás.

Cserébe persze kapunk másféle, érzelmi húrokat pengető átívelést, ami az ügyekhez nem tesz hozzá sokat a párhuzamok ellenére, azonban folyamatosan gazdagítja a főhős személyiségét és múltját – merész döntés ilyen, rejtélytől abszolút mentes történeteket mesélni, de mindenképpen jár a pacsi értük, még akkor is, ha nem mindig túl érdekesek. (Az tetszik, hogy két szálon flashback-eznek, hol az első halhatatlan évekre pillantanak vissza az 1800-as évek elejére, hol pedig a második világháború utáni időszakra – ezeken haladgatnak szépen előre.)

Plusz, ha már halhatatlanság, az első részek után, amikor Henry egy csomószor meghalt, azt hittem, hamar kiégetik a témát, de a készítők azóta szinte alig halasztották meg őt, mondhatni most már én szurkolok annak, hogy valamikor megtörténjen a halál/feltámadás-kombó, egyszer majd a segítség sem fog érkezni időben. Ezért mindenképp jár a plusz pont.

A szezon minőségét tekintve amolyan inverz haranggörbét írtak (van olyan?), az erős, érdekes esetes, némiképp az Elementary ötleteit megidéző 5-6 rész után jött pár epizód, ami teljesen átlagos volt, de az elmúlt 3-4 darab ismét kifejezetten élvezetes lett. Még krimirajongóként is ezt mondom, hiszen hol a bűncselekmény volt furcsa, hol pedig a megoldás volt meglepőbb a szokottnál. (Ez utóbbinál persze nehéz újat mutatni, de az írók legalább törekednek rá.)

Persze csak a bűnügyi szál miatt a Forever nem lenne nézős. Vannak rendben lévő mellékszereplők, mindenkinek voltak momentumai, de mint tavaly a Sleepy Hollow esetében, ezt a sorozatot továbbra is egy az egyben a főhőse viszi el – mint karakter (Henry) és mint színész (Ioan Gruffudd) is. Sem “másik rendőr” nem olyan típusú, hogy kiemelkedjen, sem a sidekick halottkém-segéd, pedig próbálkoznak velük az írók, s mire vége a sorozatnak szezonnak, szerintem meg is fogom kedvelni szokni őket. Jópofák, de semmi több.

Nyilván Henry és Abe kapcsolata erős, de számomra a halottkém és a nyomozónő viszonya  nagy kérdőjel – igazából nem tudom, hogy mások hogy vélekednek Henry-ről és Jo-ról, a romantikus töltetet (egyelőre?) abszolút nélkülöző kapcsolatukról. Mert az egy dolog, hogy nekem Alana De La Garza régi favoritom, s tetszik ez a erős bizalomra épülő baráti viszony, szívesen nézem és hallgatom őket, de…, nem tudom. Mintha valami hiányozna. (De ez csak szőrözés.)

A The Mentalist-os fílinget még az is erősíti, hogy Henry olykor igencsak magabiztosan állít megfigyelőképessége alapján bizonyos dolgokat, de mindent elmond róla, hogy még ezt is simán elnézem neki, pedig általában irritálni szokott (szia, Red!) – szerencsére az írók sem restek olykor ezt a komponenst kifigurázni, vagy olykor a sidekick-ek frontján ráerősíteni.

A 2014/15-ös országos újoncok közül tehát továbbra is a Forever a legszórakoztatóbb krimi, s nagyon bízom abban, hogy az ABC is így gondolja, s hogy magára talál az a bizonyos nézettség.

35 hozzászólás Ne habozz!

Kittus - 2015. 01. 29. 19:45

Örülök, hogy elkezdtem és maradtam.
Nagyon szeretem Henry és Abe párosát, már csak miattuk is érdemes nézni :)
De természetesen kíváncsi vagyok, hogy hogy fogják kibontani ezt a halhatatlanság dolgot, na meg arra amikor a többi szereplő ezt megtudja :DDD

Lemoni - 2015. 01. 29. 19:45

Bezzeg ha CSI:Forever lenne a címe, egekben lenne a nézettség :P Kedvenc guilty pleasure ez a sorozat, mert ki tud kapcsolni, szórakoztat, némi izgalmat is bele tudnak csempészni és nem idegesítenek a szereplők, sőt, kimondottam kedvelem őket :) Szerintem jó arányban libikókáznak a heti esetek és az átívelés között, a brit (walesi)főszereplő ellenére nagyon amerikai az egész, ezért nem értem, mi a francot tud pl. Empire, amit ez nem, miért nem nézik a népek ezt inkább. Szerintem nem kéne erőltetniük a romantikus szálat, jobban működik a haveri viszony, főleg hogy Henry-nek a visszatekintésekben nagyon van ott az asszonypajtás. Nekem a Henry-Abe állandó verbális pingpong a kedvencem, annyira bájos és emberi :)

Neoprimitiv - 2015. 01. 29. 19:46

A Forever nálam is megmaradt nézősnek. Eddig kifejezetten működik, az is, hogy a meghalásoknál mindig volt valami variálás, pl. az, hogy időnként nem szabadott meghalnia, hiába lett volna az a legegyszerűbb megoldás.

A párossal nekem is elég erős fenntartásaim vannak, sajnos Alana de la Garza játéka annyira nem jön be. Viszont nem is igazán hiányzik a dolog, itt simán el tudok képzelni olyat, hogy mindketten mással jönnek össze és Henry titkának birtokában megmarad a buddy vonal köztük. (Ha jól emlékszem, akkor Hilarie Burton visszatér az évad második felében, na vele pl. tökéletesen megvolt az összhang.)

Én is bízom abban, hogy kap esélyt a folytatásra, bár erős a gyanúm, hogy ez nem saját magán, hanem inkább a Castle további nézettségén és főleg a főszereplőkkel folytatott tárgyalások sikerén múlik majd.

Llew - 2015. 01. 29. 19:54

Nekem nagyon bejön. Az Elementary kicsit kezd kifulladni az érdekes ügyek-megoldások terén, ez egyenlőre kellően friss. Illetve a halhatatlanos, flashbackes vonal kellő pluszt ad. A flashbackek nagyon hangulatosak.

Valóban a főszereplőn áll az egész show, de szerintem sokkal jobban áll karakterek terén, mint a Sleepy Hollow.
Nem feltétlen kidolgozottság, hanem inkább kedvelhetőség terén. Aberől (Judd Hirsch) pedig nem szabad elfelejtkezni. Henry és Jo kapcsolatában abszolút pozitív a romantika mellőzése, de a nő így is fájóan semmilyen. A “másik rendőr” (fél évad alatt nem tudom mi a neve) meg aztán totál érdektelen. Szóval a mellékszereplőkre nagyon rá kéne gyúrni.

Bízok a folytatásban, mert szívesen nézném még egy darabig, főleg ha a halhatatlan vonalon is lesz további előrelépés.

Ancsa - 2015. 01. 29. 20:00

Az első résztől megfogott, rég volt ilyen, hogy úgy éreztem: ide vele, azonnal. Jók a történetek, a szereplőket is építgetik, szóval élvezetes kikapcsolódás minden rész. (Mondjuk azért fekete pont az íróknak, hogy Hansonnak a 13. részig nem volt keresztneve :P)

Gruffudd nagyon jól hozza a figurát (amúgy is kiváló színész), de Darza szerintem sem egy nagy durrantás.
Én sem bánom, ha havernak maradnak meg ők ketten, valahogy hiányzik a kémia, hogy több legyen köztük. Remélem lesz második évad, és mondjuk annak biztos tudatában az első végén meghalasztják Henryt úgy, hogy Jo az évadnyitóban rájöjjön a halhatatlanságára.
Szóval nagyon örülnék további évadoknak, és tényleg nem értem, miért ilyen alacsony a nézettség.

dragon1986 - 2015. 01. 29. 20:23

Abe nem Henry fia? Mert, volt a buszos flashbackben, ahol a fia sorban állva bebeszélget egy fiatal sráccal, aki azt mondja neki, hogy majd vigyázok rád. Ugyan úgy hívták mint az öreget aki valóban megmentette az idősebb Abe-t.

Nif - 2015. 01. 29. 20:25

dragon1986: Első részben lehet látni a flashback-ben, hogy a babán van egy tetoválás, majd hogy Abe-en is ugyanaz van. Abe Henry fogadott fia :)

Ancsa - 2015. 01. 29. 20:25

@dragon1986: A fogadott fia.

Gedeon74 - 2015. 01. 29. 20:36

Nálam (is) csak Morgan, illetve Gruffudd miatt van még talpon a sorozat, de talpon van. A romantikát meg remélem, hogy nem fogják erőltetni, egy komolyabb barátságot inkább el tudnék képzelni kettejük között, hisz előbb-utóbb kell valaki, aki átveheti majd Abe bizalmi szerepét. (Persze, reméljük, inkább utóbb.)

dragon1986 - 2015. 01. 29. 20:39

akkor jó :D

Nif az nem tűnt fel :))

winnie - 2015. 01. 29. 20:53

a romantikára azért is céloztam, mert szerintem nem is jut eszükbe az íróknak, ami jó pont, mindig érdekesek a pusztán baráti ffi-nő kapcsolatok.

egyébként viszont e téren az egyik oldalról jönni fog, haa jól rémlik egy új karakter is.

Natale - 2015. 01. 29. 21:03

Ezt be kell próbálnom. Amúgy is erősen gondolkodtam rajta, de az Elementarys párhuzammal csak még vonzóbb lett. Plusz a leírtak alapján emlékeztet a Castle-re, mármint arra amikor még jó volt. Engem az vezetett be a sorozatozásba, ennek is adok egy esélyt.

ALDO - 2015. 01. 29. 21:04

Nálam is nézős, sőt következő epizód várós lett a sorozat. Sok heti ügy esetében tényleg nem sok újat tudnak mutatni, de egy ehhez hasonló krimisorozatnál már elég nehéz új ügyeket kitalálni. Egyértelműen Henry viszi a hátán az egészet. A többiek, főleg a zsaruk eléggé kidolgozatlanok. Talán még Abe-ben van valami ötlet. Kettejük párbeszéde az epizódok fénypontja, főleg az utalások Henry “maradiságára”: “miért nem használsz mikrót”, “miért nincs e-mail címed”, “hiszen már 37 éve nem vezettél”. Az meglep, hogy a romantikus vonalat eddig nem nagyon erőltették pedig egy ABC-dráma gyakorlatilag elképzelhetetlen enélkül. Az, hogy nem halt meg minden részben engem annyira nem zavar. Egyrészt tényleg sok olyan szitu volt, hogy majdnem meghalt, de akkor lebukott volna, másodszor pedig egy idő után csak időkitöltésnek hatna, hogy a rendőrök kísérik be az őrsre a meztelen Henry-t.
A másik érdekes szál az “Adam-vonal”, mert eddig még nem értettem meg, hogy mi a konkurencia motivációja, mert megölni nyilván nem tudják egymást. Lehet, hogy Adam csak szimplán unatkozik? Arra is gondoltam, hogy ő tudja, hogy lehet meghalni, de fél, hogy erre Henry is rájön.

sorozat/gyilkos - 2015. 01. 29. 21:32

@winnie

A csajjal azért nem működik, mert nincs kémia. És ezt a barátság dolgot nem veszem be, ha egy ilyen nőt raknak barátnak.

sorozat/gyilkos - 2015. 01. 29. 21:36

Ja igen. A segédboncnok csávót kifordíthatná magából egy arra járó kósza gyilkos, mert ilyen rossz karakter/szarul játszva kombinációt rég láttam. Modoros, természetellenes, idegesítő. Az egyetlen mentsége, hogy jelentéktelen is.

A többiben kb egyezik a véleményünk.

Neoprimitiv - 2015. 01. 29. 21:43

ALDO: szerintem egy ilyen sorozatnál az kifejezetten pozitívum, ha van egy valóban érdekes kérdés, nem csak a “ki ölte meg X évvel ezelőtt apámat/anyámat/nagynénim pincsijét”.

Most néztem meg a poszt hatására a 13. részt, picit korrigálok az előző kommenthez képest, itt Jo szerintem kifejezetten jó volt (színészileg is), de változatlanul úgy érzem, hogy a sorozatnak az válna a leginkább hasznára, ha ezek ketten csak barátok maradnának még sokáig.

Natale: az ABC egyértelműen a Castle pótlásának szánta (a pilotban szinte komplett jelenetek voltak átemelve), de azért más. A legfőbb pozitív eltérés, hogy Henry-ből nem csináltak egy bohócot (remélem, soha nem is fognak), a humor nem arról szól, hogy hasra esik a saját lábában.

Neoprimitiv - 2015. 01. 29. 21:57

sorozat/gyilkos: “A csajjal azért nem működik, mert nincs kémia. És ezt a barátság dolgot nem veszem be, ha egy ilyen nőt raknak barátnak.”

LOL, ha nincs kémia, akkor nem mindegy, milyen a nő vagy a férfi, a való életben is? Éppen azért működhetne, mert nincs kémia, csak félek, hogy ezt a készítők nem így gondolják és juszt is bele akarják majd erőltetni. Már feltéve, ha lesz egyáltalán majd.

HJoci28 - 2015. 01. 29. 22:05

Én azt mondom, menjen Castle s maradjon a Forever. Nagyon bírom Filliont és szívesen látnám már egy másik szerepben.Bár az utóbbi pár rész egész kellemes volt de a Kastély romokban! :) Vagy a bástyát leütötték! :)Bocs a borzasztó szóviccekért!

korum - 2015. 01. 29. 23:20

Na, így kell olyan nyomozós sorozatot csinálni, ahol a főhős nagyons peciális képessége nem nyom el minden mást, és nem is használja azt orrba-szájba (itt elsősorban a meghalásra gondolok, nem a évszázados tudására).

isaz - 2015. 01. 29. 23:45

“1×13: féltávnál az évad”
ÚRISTEN! Ez 26 rész lesz? Nem csoda, hogy nem nézek ilyen hosszú sorozatokat.

ALDO - 2015. 01. 29. 23:48

Neoprimitiv :
Én is azért írtam, hogy nem is az ügyeken van a hangsúly, hanem a karaktereken. Ismét láthatjuk az örökzöld Sherlock Holmes-figurát: kissé különc főhős, aki kifinomult megfigyelőképességgel és szakmai ismeretekkel rendelkezik.
Ráadásul nem is kell annyira szövevényes, vagy brutális gyilkossági ügyeket írni, mert erre is vannak sorozatok.
Jó kis Castle-utód lehetett volna.

Destrock - 2015. 01. 30. 00:51

Nekem az első résztől kezdve nagyon bejön a sorozat! A jó krimiket szeretem, de az NCIS és CSI féle sablon fröcsögést rühellem, kivétel volt a Miami (10/10). A Forever-t valóban Henry viszi a vállán és nem is akárhogyan, a brit akcentus pedig csak dob az egészen legalábbis számomra így sokkal hangulatosabb és színesebb az egész sztori. Tény, hogy vannak nagyon erős részek meg gyenygébbek, de van egy olyan érzésem, vagyis inkább remélem, hogy az évad vége felé átváltanak picit sötétebb hangulatú témára valamint egy fő karakter esetleges halála lehet az ami komoly csavart visz az egész történetben. Mindenesetre örülnék neki, ha jönne a második évad!

winnie - 2015. 01. 30. 04:46

““1×13: féltávnál az évad”
ÚRISTEN! Ez 26 rész lesz? Nem csoda, hogy nem nézek ilyen hosszú sorozatokat.”

az újoncsorozatokból 13 részeket szoktak berendelni és ezt követi egy 9 részes folytatás. most értünk el az első szakasz végére.

mildi - 2015. 01. 30. 08:33

CSI: Forever
@lemoni :D

Marcipáncica - 2015. 01. 30. 09:17

Nagyon kellemes meglepetés volt számomra, főként azért is mert nem igazabol tudtam lelkesedni eddig a CSI jellegű nyomozós sorozatokert. Szeretem, maradok es reménykedjünk egy 2. Évadban!

sorozat/gyilkos - 2015. 01. 30. 12:41

@Neoprimitiv

Nagyjából ugyanarról beszélünk. Ha a romantikus szál lehetőségét, a klasszik lebegtetés lehetőségét nem akarták volna a sorozatba, akkor találhattak volna egy kevésbé eyecandy, de jobb színésznőt is (sorozatos logikával értem).

Szerintem ordít, hogy a vonzalmat, de még az esetleges kapcsolatot is betervezték a történetbe. A szokásos összejön/nemjön feszültségen túl itt a hallhatatlanság is extra dramaturgiai lehetőségeket kínál, amit mellesleg már jócskán fel is vezettek a flashbackekben (Morgan előző kapcsolatai).

EHHEZ KÉPEST nincs kémia. Úgy tippelem, elbaszták a castingot és a távolságtartás meg a barátságnak tűnő kapcsolat a kémia hiányán túl a készítők tanácstalanságát mutatja.

kecskebégető - 2015. 01. 30. 16:00

ez egy remek sorozat.Bár 2-3 évadnál többet kihozni belőle nem nagyon lehet szerintem.

Nikki - 2015. 01. 30. 16:21

Mindent elmondtatok már előttem, így sokat nem tudok hozzátenni. Nézem és szeretem az elejétől fogva megfogott és reménykedem én is egy második évadban. Csak a romantikus vonallal nem értek egyet, már ezidáig is felfedezni véltem apró mozzanatokat, pillanatokat, melyek a két főhős között próbáltak volna többre utalni, mint barátság.

winnie - 2015. 01. 31. 04:52

nikki: pedig annyira hangsúlyozzák, hogy mindkettőnek volt valakije, hogy hogy viszonyulnak azokhoz a valakikhez.

wovbagger - 2015. 01. 31. 08:02

Igen, létezik inverz haranggörbe.

utomi - 2015. 01. 31. 14:08

winnie:
Azt lehet most látni, hogy mekkora esélyes van a sorozatnak túlélésre? Mármint a mostani számok alapján, na persze az ABC viszonyaiban , bár gondolom számít a sorozat költsége is.

Nikki - 2015. 01. 31. 21:46

winnie: Igen, de mind a kettő kikerült már a képből.. Lehet, hogy csak bele akarom látni.. remélhetőleg megtudjuk majd :)

winnie - 2015. 02. 01. 19:35

utomi: nem sok, de a remény hal meg utoljára. sokáig biztattam magam azzal, hogy mégiscsak a legnézettebb keddi sorozat, de az össznézettsége is visszaesett azóta. a gond az, hogy nem túl erős a fiatalok között.

legyen 20%.

Adreee - 2015. 02. 01. 21:28

Én ennyire még soha nem drukkoltam sorozatnak, hogy érje meg a 2. évadot. Imádom, az első percétől kezdve. A krimiszerű, nyomozós-boncolós téma ellenére annyira bájos, kedves és szerethető az egész történet. Igaz, hogy a rengeteg nyomozós sori után ez ilyen téren nem tud sok újat mutatni, de valahogy mégis a hangulata az egyszerűsége, a mondanivalója kiemeli a többi közül. A szerethetősége pedig leges leginkább a főszereplőnek köszönhető, ahogy winnie is írta a posztban, mind a karakternek mind a színésznek. Ioan Gruffudd elképesztő. Mindegy egyes momentuma a képernyőn egyszerűen elvarázsolja az embert, ezt a szerepet mintha csak ráöntötték volna, látszik a játékán, hogy minden pillanatát élvezi. Nála rokonszenvesebb színészt nem is választhattak volna a szerepre. Sajnálom, hogy egy két kivételtől eltekintve nem túl ismertek a filmjei és ezáltal ő sincs ott nagyon a köztudatban, pedig figyelemreméltó a munkássága.
A sorozatra visszatérve Henry és Abe közös jelenetei és ez a szokatlan, mégis példás, szívetmelengető apa-fiú kapcsolat magasan viszi a pálmát.
Bárcsak megkapná a 2. évadot! Bárcsak, bárcsak, bárcsak…

pehnemer - 2015. 02. 17. 22:46

Remek sorozat, kár h kint nem nagyon kiváncsiak rá! Inkább nézném ezt mint Castle-t…bár itt a női főszereplő nem egy nagy szám, inkább bénácska szegény, talán jót tenne neki ha a szeme láttára lőnék főbe Henry-t! Remélem adagolják hamarosan Adam történetét is,nagy lenne egy “csak egy maradhat” fordulat :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz