login |

Mr. Selfridge: kezdett a 3. évad – írta Bori

2015. 01. 30. 17:46 - Írta: vendegblogger

5 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Néhány héttel azután, hogy megpróbáltam kedvet csinálni a Mr. Selfrige első két évadához, már el is kezdődött a 3. évad. Ezzel néhányunknak egy éves várakozás ért véget, de remélem, vannak olyanok is, akik menet közben fedezték fel a sorozatot és igent mondanak a 3. évadra.

A folytatásban spoileresen írnék az új évadról.

A harmadik szezon első jelenetében már 1919-ben járunk, Rose temetésén, az eső zuhog, mindenki szomorú és megtört. A sorozat azonban nem sokat vesződik azzal, hogy közvetlen Rose elvesztése után a család mit érzett, mert a temetés után rögtön ugrunk 9 hónapot, amikor a legnagyobb lány, Rosalie az esküvőjére készül.

Ez a megoldás először kifejezetten nem tetszett és úgy gondolom, a 10 részből igazán szánhattak volna legalább egyet, de minimum egy felet arra, hogy jobban megmutassák Rose elvesztésének körülményeit, azt, hogy a család hogy próbálja meg túlélni ezt. Ugyanakkor a rész előrehaladtával megértettem azt az író szándékot, ami ezt a lépést vezérelte, még ha nekem személy szerint nem is lesz a kedvenc megoldásom.

Tehát eltelt kilenc hónap, Selfridge igyekszik üzletláncot csinálni a Selfridges-ből, de a kezdeti problémák már felütik a fejüket. Többé már nem ő a kizárólagos tulajdonos, az áruházat is elhanyagolta, új, kockázatos vállalkozásokon töri a fejét és a dolgozó nők és a háború után újra munkába álló férfiak között is kimondottan feszült a viszony.

Ami Selfridge érzelmi életét illeti, felesége halála után csak a gyerekei maradtak neki, ezért lesz fontos az, hogy Rosalie férjhez ment. Nem is kell megvárjuk, hogy lássuk a vőlegényt, már abból kiderül, hogy ez a házasság halálra ítélt, hogy Rosalie leendő férjét az apjához hasonlítja. Csakhogy amíg ez Rosalie-nak pozitívum, az a nézőnek baljós előjel.

A sorozat az első részben egy rakás új karaktert hozott be, akik közül érzésem szerint háromnak lesz fontosabb funkciója. A vőlegény Sergei De Bolotoff, orosz arisztokrata, aki nem fektet túl sok energiát abba, hogy eltitkolja új családja elől, hogy Rosalie-ban a legvonzóbb tulajdonsága az, hogy egy Selfridge. Mindenképpen rá akarja beszélni apósát, hogy anyagilag támogassa az elgondolásait és már az esküvői fogadáson más nőknek csapja a szelet.

Úgy is fogalmazhatnék, hogy Sergei Harry Selfridge valósabb, romantikamentes változata, aki mindazt el fogja követni a felesége ellen, amit Selfridge is a sajátja ellen. A különbség az, hogy Selfridge a tévelygései ellenére is megmaradt szerethetőnek, míg Sergeinek nem lesz bűntudata. Ő lesz az az új, izgalmas karakter, akit a néző azért fog szeretni, mert utálhatja.

Érdekes volt látni, ahogy az esküvőn Selfridge-ék megrökönyödtek az új rokonok hangos, élénk viselkedésén. Ahogy régen az angolok viszolyogtak Selfridge temperamentumától, most ő az, akinek szokni kell egy másfajta habitust.

A rész negatívuma – amit reméljük, kiküszöbölnek a későbbiekben – pont a sok új és régi karakterből fakad. Az újak közül csak Sergei-t tudták mélyíteni valamennyire, de még ott van az anyja, az intrikus fiús anya, aki nyilván nem minden hátsó szándéktól mentesen mutatta be anno Rosalie-t a fiának. És ne feledkezzünk meg Miss Webbről sem, aki egy potenciális szerelmi szál lehet Selridge-nek (talán ezért is kellett az a 9 hónapnyi ugrás, hogy ha kialakul ez a kapcsolat, kevésbé legyen ízléstelen a nézőknek az, hogy Harry máris túllépett a feleségén.)

A régi szereplőkből is kaptunk egy morzsányit, egyik-másik élete elég érdekesen alakult, csak bízni lehet benne, hogy lesz idő szépen kifejteni a belebegtetett szálakat. Henry és Agnes még mindig a legszerethetőbb páros, de úgy tűnik, idén hozzájuk nem a romantika és a boldogság fog társulni.

Amit pozitívumnak tartok, hogy a Selfridge-lányokat játszó gyerekeket – az idő múlásának okán is – idősebb színésznőkre cserélték (még akkor is, ha az új Rosalie a legkevésbé sem emlékeztet a régire). Selfridge és a felesége közt – a színészek miatt – sokszor hiteltelen volt a játék, az apa-gyerek kapcsolatban viszont sokkal több a potenciál, ami már most jobban működik, mit a házastársi kapcsolat bemutatása bármikor.

Egy alapozó részt láttunk, ami igyekezett felvázolni az új, megváltozott családi szerkezetet, az új és régi szereplőkből is adni valamit, ami miatt kicsit töredékes lett az egész, de talán ez volt a szükséges rossz ahhoz, hogy egy jó harmadik évadot láthassunk. Reménykedjünk benne.

5 hozzászólás Ne habozz!

Balumedve - 2015. 01. 30. 18:50

Most lehet, hogy kissé kegyetlen leszek, de muszáj kimondanom. Mr. Selfridge állandóan csalta a feleségét, ami számomra egyszerűen egy undorító szokás, főleg, hogy egy kiváló teremtés volt. Épeszű, és kicsit is tisztességes ember soha nem tette volna ezt a nővel. Szóval, egész végig ott volt bennem ez az érzés, hogy hányingert kapok, akárhányszor megláttam a fickó tenyérbemászó képét. Most, hogy meghalt Rose, tényleg sajnálom. Viszont, lehet, hogy sikerül majd leküzdenem az ellenérzéseim a fickó iránt, mivel nem lesz kit pofátlanul csalnia. És ne értsetek félre, én szívesebben írtam volna ki magát a főszereplőt, és átneveztem volna a sorozatot Mrs. Selfridge-re. De azzal kell beérnünk, amink van. Még egyszer élnézést kérek, ha érzéketlennek tűnök.

bikkbakk - 2015. 01. 30. 19:55

erről a sorozatról mindig ez jut eszembe:)

http://youtu.be/iUMxzpt2_ec?t=4m39s

pearl - 2015. 01. 30. 21:25

Na ennek örülök, hogy itt a 3. évad. Én nagyon szeretem ezt a sorozatot. Szeretem a szereplőket, a hangulatát. Érdekes látni, hogy alakult az első nagy áruház. Szimpatikus a főszereplő. (Annak ellenére, hogy csalta a feleségét, nekem az maradt.) Szerethetők az alkalmazottak. Izgalmas a kor. Kellemes szórakozás annak, aki szereti a régi időkben játszódó sorozatokat. Nem egy Downton Abbey, de jó nézni.

Andro - 2015. 01. 30. 22:14

Nekem nagyon tetszett a harmadik évad első epizódja. A sorozat továbbra is megmaradt szerethetőnek minden szépségével és hibájával együtt. A főszereplő nekem is szimpatikus, talán pont azért, mert akárhányszor is csalta meg a feleségét, mégis szerette. Különben nem viselte volna meg a halála.

Ezzel a Sergeijel biztos lesz valami, nem tetszik a sunyi képe. Miss Webb pedig egy izgalmas, új, érdekes karakternek tűnik, kíváncsi vagyok, vajon mit tudnak vele kezdeni.

arika - 2016. 11. 16. 22:08

Nekem nagyon tetszik az egész sorozat, várom a folytatást!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz