login |

Scandal: folytatódott a 4. évad

2015. 01. 30. 14:50 - Írta: winnie

15 hozzászólás | kategória: kritika,

Lehet, hogy a Scandal tényleg az a sorozat, aminek még mindig azért ekkora a nézettsége, mert míg ugyan jó pár embernek iszonyatosan tetszik ez a túlhúzott, valóságtól egyre jobban elrugaszkodó dráma, azok, akiket az 1. és a 2. évad ötletessége és frissessége szippantott be, nagyon nehezen engedik el, és figyelik, mint elsuhanó autó ablakából a tőlünk karnyújtásnyira zajló brutális karambolt? (Klasszikus trainwreck-jelenség.)

Bár bennem a 4×10 láttán inkább az fogalmazódott meg, hogy ismét csak megvolt egy korrekt mag alap az epizódhoz (a 4×09 cliffhangerje elég hirtelen jött), amit elkezdtek tök jól rügyeztetni, hogy végül már ne is cápát ugorjanak, hanem valami még nagyobb halat. Mintha az írók úgy éreznék, hogy az elvárás a Scandal esetében. Kár, hogy a fene nagy csavargatás éppen a visszájára sül el, mert tudjuk, hogy simli van a háttérben, ezért elég könnyen rájöhetünk arra is, hogy mi a helyzet.

A 4×10 esetében lehetett sejteni, hogy filler rész jön, tehát önmagában is teljesen élvezhető epizód, sőt, arra is számítottam, hogy csak Olivia Pope fog szerepelni benne. Abban pedig biztos voltam, hogy végre-valahára nem fog rámászni senkire a főhősnő. Hát nem, Shonda Rhimes, aki írta a részt, látványosan beintett nekem. Nem elég, hogy visszatekerték nekünk a 4×09 végéről a nyalakodást, de csak beleszuszakolták Fitz-et is… Komolyan?

Mindegy, most azért annyira nem volt tolakodó a dolog, de magának a résznek a felépítését nem tudtam értékelni. Az az álmodozás nyilván amolyan “tudjuk, hogy tudod”-alapon került bele, de inkább csak időhúzásnak tűnt, a többi pedig… Hát, nem tudom, nem szokásom ilyet írni, mert általában felvágásnak hat azelőtt, akinek nem sikerült, de itt annyira kilógott a félrevezetéseknél a lóláb, hogy mindkét csavart (a ki? és a hol? kérdésre válaszolókat) ki lehetett találni.

Így összességében azt is mondhatnánk, hogy sok értelme nem volt ennek a 40 percnek, pedig annyira biztatóan indult, amikor bevetették a kedvenc filmes trükkömet, miszerint több szemszögből is megmutatják azt, ami történt. Onnantól kezdve minden lejtmenet volt, és még azt is meghúzták, hogy két egymástól 10 másodperccel elválasztott jelent utáni harmadikban vissza flashback-eljenek arra a 10 másodpercre. Ennek…, nincs sok értelme, semmi pluszt nem ad, csupán erőltetett menőzést sugall..

Persze a 3-4/10-es epizód ellenére bennem van, hogy nézzem a folytatást. Nem azért, mert a vége annyira “Hú, de…!” lett volna, hanem egyszerűen azért, mert arra számítottam, hogy a 4×10 önmagában tartani fog valahova, de mint kiderült tényleg csak egy olyan filler volt, amit ha nem néz meg valaki, akkor is simán tovább léphet a 4×11-re. Nesze semmi, fogd meg jól.

Ja, a rendezés viszont teljesen rendben volt, sőt. Tom Verica, a Scandal co-executive producer házi rendezője, a How To Get Away with Murder Sam Keating-je felelt érte.

(Maga a rész egyébként, már csak önálló “élvezhetősége” miatt sem rossz Emmy-re, még az is lehet, hogy Kerry Washington ezzel fogja jelöltetni magát, s bár olvastam olyan véleményeket is, miszerint nagyon jó volt, most nekem is, pedig annyira nem vagyok ellene, inkább idegesített a játéka, a hebegése-habogása. Nem tudom, hogy miért mániája Rhimes-nak ez a “kívül kőkemény, de válsághelyzetben gyámoltalan kislány” főhősnő…)

15 hozzászólás Ne habozz!

Casey Novak - 2015. 01. 30. 15:30

Basszus, már rég vége a résznek, de a pulzusomat még mindig nem hoztam le a plafonról.
Eszméletlen rész volt. Azzal együtt is, hogy

SPOILER

az első perctől tudtam, hogy ki a “szobatárs”, és hogy a nagy piros ajtó nem vezet sehova. De nagyon jól volt összerakva, mert még így is pislogás nélkül néztem végig.

SPOLIER vége

Tudom, hogy véleménnyel nem vitatkozunk, nem is az a szándékom, csak sosem értettem, hogy mi a baja sokaknak Washingtonnal. Többnyire látom, hogy egy-egy szidott sorozatban, színészben hol a hiba, és el is ismerem, viszont engem nem zavar. De nála nem tudom. Biztos csak olyan típus, aki mindenkinél máshogy rezonál, és van akinek egyszerűen idegesítő. Nekem az egyik kedvenc színésznőm, számomra rendkívül hiteles a játéka. Ezt úgy általában mondom.
A mostani részre vetítve pedig nem hiszem, hogy “gyámoltalan” lett volna, a többi részben sem jellemző, hogy összeomolna valamin, csak amikor nagyon is van rá oka. Általában ezeknél a részeknél én 10 perccel Olivia előtt szoktam idegösszeomlást kapni, szóval hozzám képest jól tartja magát :)
Itt pedig kimondottan bátran viselkedett, még ha közben végig sírt is, ilyen helyzetbe azért még sosem került.
Iszonyat hiteltelen lett volna, ha ennél jobban keménykedik.

Az biztos, hogy ez a karakter mérföldekkel jobban sikerült, mint Annalise Keating.

Bárcsak minden sorozatban ilyen élvezhetőek lennének a fillerek, és nem csak hungarocellből lenne a többség.

winnie - 2015. 01. 30. 15:36

állok elébe a vitának, csak nyugodtan:) nekem nem volt bajom vele eddig igazán, de itt túl erőteljesen tolták az arcomba ezt a totális “sokkos” állapotát (és ott is csak a legvégén elégeltem meg, amikor a remegő ajkak voltak) – és ez nem feltétlenül az ő hibája, eljátszotta, amit kell, de túl soknak éreztem ezt a folytonos remegést. nyilván az ilyen ziláltság hasonlóan kényelmetlen érzést vált ki a nézőből, ami lehet, hogy rajta csapódik le. (azt viszont határozottan éreztem, hogy pusztítani fogok, ha ezzel kapja az emmy-jelölést:)

a gyámoltalanság nem feltétlenül jó szó (sebezhető?), és igen, bátran viselkedett, de nekem sem itt, sem annalise keatingnél nem tetszik, hogy ennyire a két extrém között mozognak, még ha az egyik csak látszat is esetleg. túl nagynak érzem a belső érzelmi skálán a kilengéseket. persze lehet, hogy csak azért, mert én meg pont az ellenkezője vagyok, nehéz nagy ujjongást vagy csalódottságot előhozni belőlem IRL.

Casey Novak - 2015. 01. 30. 15:47

Lehet nekem meg pont ezért tetszik, a hullámvasút hozzám képest talicska :)

Most nagy dózisban kaptunk remegő ajkakat, az biztos, nem csodálom, ha sok volt. De nem is feltétlenül rád gondoltam, csak minden Scandal fórumon ott van az a tábor, aki lassan Washington miatt akarja abbahagyni a sorozatot, mert nem bírja elviselni. De tényleg olyan random dolog az, hogy ki mit szeret, és mit nem. Én pl. odavagyok a spenótért, a család meg kiátkoz miatta :)
A How to-ban már nekem is rezeg a léc, bár ott az menti meg a dolgot, hogy Keating bámulatba ejtően egyszerűen tud két- vagy többszínű lenni, másodperces váltásokkal.

highwaycat - 2015. 01. 30. 15:59

A sorozat mélypontja volt számomra ez a rész. Teljesen kiesett a ritmusból. Kiszámítható volt, milliószor látott csavarokkal, túlhúzott hallucinációval. Képesek voltak egy fél perccel korábban látott egyértelmű jelenetet megismételni, hogy a hülye is tudja, leszedte a csövet. Komolyan ezt minek??? Ha ennyire egyélrtelművé szerették volna tenni akkor csinálhatták volna simán időrendben is. Az elején is4-szer kellett ugyanazt a jelenetet végig nézni, ha a zárót is figyelembe vesszük. A “csavar” pedig elejétől látható volt. Mindegyik.

LoGi - 2015. 01. 30. 16:04

3. évad elején félbehagytam a sorozatot a túljátszott dráma miatt, erre ahogy olvasom még rájött a valóságtól való elrugaszkodás is, szóval nem érzek késztetést a folytatásra. A fő szerelmi szál nekem sose tetszett (Fitz színésze a hibás? Nem tudom, de nagyon vacak az elnök karaktere.), első évadban is főleg a mellék karakterek voltak érdekesek nekem, az újonnan behozottak meg nem tetszettek később annyira.
Szerintem lehet belenézek majd 1 random 4. évados epizódba, és valszeg végleg suhintom a kaszát. Javaslat arra, hogy melyik rész legyen ez?

Rettus - 2015. 01. 30. 16:17

Ahogy mondod, kedveltem az 1. és a 2. évad ötletességét és frissességét, nehezen engedtem el, megvártam, hátha gatyába rázzák a 4. évadot. Kasza. Az, hogy a valóságtól elrugaszkodó a történetvezetés, egy fene, fikciós műfaj, elbírja.
Azonban sajnálatos mód’ Kerry Washington nem tud megbirkózni azzal feladattal, hogy egyre gyorsuló tempóban dobálják bele drámai/tragikus szituációkba, az kevés, hogy a sminkes összekócolja a haját, nem mérték fel a képességeit, a végére számomra nagyon kínos lett a játéka.

Cyrax - 2015. 01. 30. 16:21

Tényleg minden “fordulatot” lehetett előre látni, nekem is elég csalódás volt a rész, nem beszélve a sok “rehash”-ről (Tom stb.). Remélem nem ez a szál fog menni 12 részen át még.

robi - 2015. 01. 30. 16:28

Az álom nem szimplán csak egy álom volt, hogy legyen egy ok, amiért Fitz szerepelhet a részben két percre, hanem egy szürreális vágy bemutatása is, amit Abby (akit nevezhetnénk Olivia reálisan, érzelmektől mentesen gondolkodó felének) megjelenése után Olivia kénytelen feladni. Szerintem az azért elég fontos jelenet volt. Meg maga a rész is, a főszereplő fejlődésének szempontjából eléggé jelentős volt. Persze, megvoltak a szokásos Scandal-féle hibái az epizódnak, de semmiképp nem nevezném fillernek. (Maximum annak, akit nem érdekel Olivia.)

winnie - 2015. 01. 30. 16:54

robi: ez filler rész – per definitionem. különálló, önmagában élvezhető sztori, ami, mint kiderült, ki is hagyható.

ez már a promóból kiderül számomra, éppen azért néztem meg azonnal reggel, mert abban bíztam, hogy baromi jó lesz, mint általában a különálló részek. (ne keverjük a fillert egy random, heti esetes, töltelék résszel. a filler részek általában a legklasszikusabbak sok sorozatnál.)

az álomnak bár nem volt funkciója, amit ne lehetett volna bármi mással kiváltani, de természetesen adtak értelmet neki, több rétegben is, igen. de pusztán csak azért, mert mert megmutatták benne azt, amit, plusz most hangzottak el bizonyos dolgok, nem biztos, hogy nem volt erőltetett.

Navia - 2015. 01. 30. 17:02

Ez az egyik kedvenc sorozatom. A félévad záró pedig szerintem az egyik csúcspont volt (az Olivia-Cyrus részt háromszor néztem meg). De ez… Hát ilyen rossz részt még soha nem láttam!

fireblade - 2015. 02. 06. 01:01

hát nekem a vége nagyon nem jött be..addig ok, hogy lelövi a csókát és kivergődi a lakatokat..de mért dobta el a fegyvert?? és a csóka, ha tudták hogy színjáték, mért volt éles lőszer a fegyverben??? minek? felesleges kockázat volt..
és utána simán visszasétál??? előtte félig agyonver valakit,aztán meg fejbelő egy másikat, erre..jajmá, meglepődtem, hadd menjek vissza..és amíg a csóka zárolta az ajtót..simán felvehette volna a fegyvert..vagy valami :)

első 40perc remek..utána egy f.s

fireblade - 2015. 02. 19. 21:31

A 10. részből 1 percet néztem meg..és már nem tudtam hogy sírjak vagy röhögjek..??
Tényleg komolyan gondolják, hogy ez lehetséges? hogy ezt el lehet adni mint történetet??
hát ez katasztrófális :)

Cyrax - 2015. 02. 21. 11:58

A 4×13 elég jó lett, főleg a meglepetés miatt… :)

Szaby59 - 2015. 04. 24. 21:00

Úristen mennyire komolytalanná vált a sorozat.
Jake ott fekszik megszúrva, kivérezve erre Huck ráüt egyet és feléled és még meg is mentik. Komolyan mintha a TVD-t nézném…

Cyrax - 2015. 05. 08. 07:52

Most már biztos, hogy nem fekszik neki a 22 részes sorozat, a terhesség miatt a rövidebb évad tavaly sokkal jobb volt. Persze az ABC nem engedheti magának, hogy az egyik legjobban teljesítő dráma ne 22 részes legyen…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz