login |

Van ötlet, csak kit ér el? A sorozatok aranykora?

2015. 01. 30. 21:44 - Írta: human

48 hozzászólás | kategória: elmélkedés

A múltkor winnie írt egy posztot, amiben felvezette, hogy ötlet bőven van Hollywoodban, de a trendeket nézve nem véletlenül kerülnek berendelésre a közepes sorozatok, rebootok és remake-ek sem.

Ezt fejeljük meg pár számmal: főműsoridőben (este 8 és 11 között) egy évben 1715 sorozat van, ebből 352, ami forgatókönyv alapján készül. Szerintem a junkie közönségét tekintve elég az utóbbit megnézni, avagy az év minden napjára jut egy pilot. Nyilván ebben az összes kicsi kábelcsatorna benne van, nemcsak a nagyok, de így is megdöbbentő mennyiségről beszélünk.

Mindezt most is a sorozatkészítés aranykorának hívják. Objektíven nézve szerintem bőven áll ez a kijelentés, hiszen 352-ből ha 100 feldolgozás akkor is 252 lehetőség van még ra, a készítők részéről is. Most komolyan, a Pivot csatorna is eredeti sorozattal jön… És akkor még csak Amerikáról beszéltünk.

Szubjektíven nézve viszont a televíziózás aranykora az, amikor az ember előtt kitágult ez a világ, főként az első pár év. Nyilván 2015-ben már mindenki hallotta a kijelentést, hogy a kreativitás a mozifilmekből a sorozatokba költözött, és még a legkőkeményebb filmrajongó is leült megnézni az ilyenkor tipikusan ajánlott/hájpolt darabokat, amik mostanában a Breaking Bad, Game of Thrones, True Detective, The Walking Dead, Sherlock és még pár sorozatot jelentenek, mielőtt valaki beleköt a tényleges címekbe.

Hogy lenne rossz az időszak, amikor ez az a minőség, amibe az ember elsőnek botlik?

Ellenben amit észrevettem, hogy a többször csalódott régebbi motorosok már könnyebben húzzák a szájukat. Basszus, néha gőzerővel én is ebbe a táborba tartozok, mert sok újoncnál érzem azt, hogy már láttam jobb megvalósításban. Aztán mindig jön valami kreatív sorozat, ami kizökkent ebből, ami lemossa a harmincadik “6/10 nézhető, de semmi extra”-széria emlékét is. Tavaly ilyen nekem a Rick és Morty volt. Finomodik mindenki ízlése?

Viszont  — és ez most nagyon személyes lesz –, semmi, de semmi nem fogja belőlem azt a lelkesedést kiváltani már, amit a Lost, a 24 korai szezonjai (FELROBBANTJÁK A BOMBÁT EZT NEM HISZEM EL!), a Battlestar Galactica és a többi akkori sorozat hozott. Első évados House-dara? Mennyire jó volt! The Shield-dara? Shawn Ryan a tévé istene! Úristen a Scrubs milyen jól keveri a drámát és a humort! Rescue Me és The Job? Denis Leary a kedvencem!

És persze ott az az időszak amikor indítottuk a Junkie-t, amikor kinyílt ez a világ számomra, bár előtte is néztem nyilván X-aktákat, meg Kaméleont meg mindenfélét, amit magyar címeken szoktam emlegetni, azonban nem évadonként vagy “Mikor adják?”-szinten. És amikor még mintha az országos csatornák is igyekeztek volna.

El is jutottunk a kezdő ponthoz, miszerint van ötlet, csak épp elveszik a középszer folyamában. “Régen minden jobb volt”, de az az igazság, hogy az upfronts tényleg sokkal jobb volt, akkor nem kötelezően nyomtuk a sorozatokat ősszel és szórtuk a 6/10-eket, hanem sok pilotot alig vártunk. A hullámzó minőségű Prison Break-nek még a 3. évadja is szénné veri a State of Affairs-t, a nem elfáradt Jack Bauer pedig egy részben teszi ugyanezt. Mi is történt a Madame Secretary-ben?

Valószínű, hogy régen sem sokkal több maradt nézősnek, ellenben még a buktáknál is előkerült sokszor, hogy az érdekes koncepciót rontották el, csalódások lettek, azért nem folytattuk. Na de előtte vártuk!

Szerencsére a minőség nem ment messzire, csak a kábeltévékre költözött, lehet épp a Pivotra, még akkor is, ha popcornból esetleg tényleg kevesebb is van.

A végső konklúzióm, vagyis ajánlásom viszont mindenképp az lenne, hogy ne adjátok fel ti sem, próbáljatok be olyasmit, ami elsőre lehet nem annyira szimpatikus. Szerintem amúgy itt jönnek be a mindig leszólt “kritikusok”, ami mint jelző sokatoknak szitokszó, közben pedig minket is kedveltek vagy, ha más nem, olvastok, és mi is abba a halmazba tartozunk néha. Furcsa az internet.

Lehet mindenkinek egyértelmű, de sosem értettem, hogy az emberek miért nem hisznek olyanoknak, akiknek hasonló, vagy eléggé eltérő az ízlése. Főleg sorozatoknál, ahol egy pilottal rossz esetben is 40 percet bukik az ember. Nyilván nem random véleményekről vagy emberekről van szó, hanem ki kell szúrni írókat, akikkel nagy a közös halmazotok, és az ő ajánlásaik alapján bepróbálni ismeretlen dolgokat, olyanokat amik esetleg valamiért nem voltak szimpatikus sorozatok, mert hátha. Vagy olyat, akiről tudod, ha leszól valamit, akkor az neked tetszeni fog.

Sorozatrajongói szinten nincs jobb érzés egy új, igazi kedvenc szériára találásnál.

48 hozzászólás Ne habozz!

Neoprimitiv - 2015. 01. 30. 22:03

“sosem értettem, hogy az emberek miért nem hisznek olyanoknak, akiknek hasonló, vagy eléggé eltérő az ízlése”

csatlakozom az előttem szólóhoz. Nekem már több olyan bepróbálásom volt, amelyekbe azért vágtam bele, mert olyanok dicsérték kommentekben, akiket más sorozatok kibeszélőiből már ismertem. Ez a plusz járulékos előnye annak, hogy a junkie olvasói közül sokan elég aktívak és kommentelnek is.

Pletyka - 2015. 01. 30. 22:15

Ez egy kiváló írás volt:)

Casey Novak - 2015. 01. 30. 22:25

“semmi, de semmi nem fogja belőlem azt a lelkesedést kiváltani már”

Ez eddig tudatosan sosem fogalmazódott meg bennem, de mikor keresek valami új néznivalót, mindig az jár a fejemben, hogy bárcsak olyan lenne, mint a House, meg a CSI első pár évada. És aztán elgondolkozok rajta, hogy dehogy akarok olyat, századik kórházas, ezredik nyomozós, és aztán rájövök, hogy az az érzés hiányzik, amit ezeknek a korai (nekem legalábbis, mert akkoriban kezdtem dzsánkulni) sorozatok kiváltottak. És néha találok hasonlót, akkor aztán nagy az öröm, és pánikszerűen nem is nézem tovább, nehogy kaszálják, és előveszem helyette a Castle-t meg a Mentalistát. És aztán csodálkozok, hogy nincs “semmi jó a tévében”.

Ahogy elkezdett nőni a sorozatok rajongótábora, megérezték benne az üzletet a csatornák (hülyeség, tudom, mert eleve üzlet az egész, de na, tessék jól érteni), és marha sokszor csak safety-t játszanak. De egye fene, mert néha jól esik az embernek a zacskós leves, csak hétvégére jusson a nagymama húsleveséből mindig. Mert ami jó, az viszont nagyon jó, és remélem, hogy lassan kikopik ez a mentalitás, mert telítődik a piac, és muszáj lesz törekedniük a nem csak közepes, hanem kiváló minőségre. Na az lesz az aranykor. Nem is tudjuk majd hogy melyik sorozathoz kapjunk hirtelen :)

sadnic - 2015. 01. 30. 22:41

“semmi, de semmi nem fogja belőlem azt a lelkesedést kiváltani már” .. én is ehhez tudnék hozzá szólni. még mindig NUMBER 1 a LOST nálam. első sorozat amit tudatosan vártam h mikor jön ki a következő rész és hozzá felirat. azóta már lepörgettem több mint 3500+ részt különböző sorozatokból. vannak kedvenceim amiket imádok és várok. de nincs ott az a feeling. amit leírni se tud normálisan az ember csak érezni lehet. kb amikor libabőrös vagy minden egyes rész után és az elkövetkezendő egy hétben csak azon az egy dolgon jár az eszed ami az előző rész utolsó 2percében történt. aztán Previously on (LOST)..

Llew - 2015. 01. 30. 22:58

De furcsa ilyen elmélkedős írást olvasni tőled human. Ugyan akkor tök jó lett, szóval tessék gyakrabban, ne csak mindig winniere hagyni az ilyeneket.

Bizonyos szempontból jó ez, hogy ennyi sorozat van, ugyan akkor nekem kicsit kezd sok is lenni. Egyszerűen ez már dömping. Írtok egy negyedéves posztot, hogy eddig kijött 40-50 pilot, én meg abból bepróbáltam talán 5-6-ot.
Ugyan akkor benne van az is amit írsz, hogy merni kell másokra hagyatkozni. Az évek alatt talán mondhatom, hogy valamennyire kiismertelek titeket, és legalább nagyjából tudom, hogy mire számíthatok egy-egy pozitív vagy negatív kritikátok után, vagy annak ellenére. Meg az oldal rendszeres követésével az ember kiszúr pár törzskommentelőt, akikkel azért egyezik az ízlése, akik véleményére lehet adni.

Mardred - 2015. 01. 30. 23:09

Ha már rebootolnak valamit, az legyen értelmes. Mondjuk a Firefly (Ugye, ha a Heroes-t már előrángatták.)

Enzo - 2015. 01. 30. 23:30

“semmi, de semmi nem fogja belőlem azt a lelkesedést kiváltani már”….hát igen. Főleg a LOST, de az akkori többi sorozat is valahogy más volt, sokkal jobban kötődök hozzájuk, még ha objektíven nézve minőségileg nem is olyanok (Heroes, RV)..
Még az a szerencse, hogy most is akadnak azért epikus darabok vagy legalább epizódok, amik hasonló hatást váltanak ki. De mondjuk ez a “6/10-ek folyama” tényleg létezik.

bmezei - 2015. 01. 30. 23:53

Én az egyik kedvencemet a Sliders-t szeretném. :D

Bazsi - 2015. 01. 30. 23:54

Junkie-vá válásom korszakát semmi máshoz nem tudom hasonlítani, az akkor felfedezett kedvenc sorozataimhoz – úgymint 24, Lost, Prison Break 1-2, Supernatural, Sopranos, Dexter és persze az örökkedvenc Shawn Ryan a tévé atyaúristene-Vic Mackey az örök legenda The Shield (és még pár)-, semmi nem tud felnőni ma már sajnos a szememben. Kicsit nyilvánvalóan veszít is az ember a lelkesedéséből az évek során (bár a sorozatfüggőségből nem lehet kigyógyulni :)), amit részemről elég jól mutat például az, hogy idén ősszel egy újonc sorozat se vált nálam nézőssé.
Nem segít az élet se sajnos, mert amíg gimis éveim vége fele naponta alsó hangon 4-5 epizód simán lecsúszhatott (atyaistem emlékszem amikor felfedeztem a Supernaturalt valamelyik nyáron, bő egy hét alatt daráltam le az első három évadot), addig ma meló és az éppcsak csírájában lévő családi élet mellet csoda ha egy héten minden nap meg tudok nézni egy epizódot.

CyClotroniC - 2015. 01. 31. 00:23

Remekül össze lett foglalva az egész dolog, ami most a sorozatok körül zajlik, sőt én addig is elmennék, hogy manapság a legjobb sorozatrajongónak lenni, sokkal jobb, mint a 24 gyerekkorában, pedig akkor is el voltam már ájulva Jack Baueréktől.

Manapság viszont a sokkal több csatornának és sugárzási modellnek köszönhetően (antológiák, egyszerre kiadott évadok, az USA-n túl is van élet, stb) jóval több mindenből válogathat egy sorozatkedvelő. A kommersz akkor is jelen volt, és ma is itt van, de nem a minőség kárára. A sok képregény sorozatot én inkább ilyen szempontból a kórházas/nyomozós szériák modernebb változatának tartom, olyan szempontból, hogy ezt szánják most nagyon sok helyen biztonsági lépésként a közízlésnek.

Ettől függetlenül a ritkaságok és a különcségek frontján manapság ezerszer jobb a felhozatal, ha van műfaj, ami kicsit szenved, az max a könnyed, nem gondolkodós országos popcorn és talán a klasszikus szitkomok. Kérdés, hogy ezekre manapság mennyire lenne igényünk? Nekem például alig, 1-2 elmenne, sőt annyi kell is, de számomra nagyobb öröm, hogy szélesebb merítésből szemezgethetek. Egy olyan korban, ahol egy éven belül jön ki a címben említett Rick & Morty féle elszálltság, egy Galavant jellegű könnyed csemege, egy vérkomoly The Fall és egy Orange szintű sandbox-dramedy ~20 remek karakterrel, szerintem sincs okunk a panaszra.

CyClotroniC - 2015. 01. 31. 00:25

Ja és nem szóltam hozzá a legfontosabb gondolathoz:

“ne adjátok fel ti sem, próbáljatok be olyasmit, ami elsőre lehet nem annyira szimpatikus”

A legnagyobb kedvenceim olyanok, amikről leírás alapján nem is gondoltam volna, hogy azok lesznek, vagy fél szezon is kellett ahhoz, hogy berántsanak.

aleram - 2015. 01. 31. 00:27

A Scrubs az a sorozat, amiből képes voltam napi 6-7-8 részeket megnézni amikor daráltam. Igazából a mai napig követem, de ez kb azt jelenti, hogy másfél év alatt újranéztem 3 évadot, de akkor is ez az egyetlen sorozat amit képes vagyok újranézni.
Amúgy keressek egy kritikust, akinek hasonlít az ízlése:
Scrubs-Rick&Morty-Man Seeking Woman, szerintem nem kell messzire mennem:D

Flanker - 2015. 01. 31. 00:36

Ez egy kiváló írás lett, gratulálok, a Scrubs említéséért külön kalaplengetés részemről.
mondjuk nekem könnyű, mert a régi klasszikusok közül jó pár megnézésre vár, még a futó sorozataimat is alig bírom, így az újoncok nálam kimaradnak. De legalább még több “infó” gyűlik össze arról, mihez nyúljak legközelebb :)

geo - 2015. 01. 31. 00:44

Szerintem az lehet a válasz a kérdésre, hogy nem kell kötelező jelleggel sok sorozatot nézni, bár ugye nektek, a blog íróinak úgymond hivatásból sokat kell megnézni, másrészt, ha nem próbál az ember, nem is talál jót. Viszont ezért tűnhet úgy, hogy sok a középszer. Én régebben sokkal több mindent néztem, mostanra előre nagyobb biztonsággal el tudom dönteni, hogy tetszeni fog-e valami. De nem lehet általánosítani, mindenre tudok példát mondani:

-A Walking Dead és Fargo agyondícsért sorozatok és elismerem, hogy minőségi megvalósítás és színészi játék, de a téma, cselekmény annyira nem köt le, hogy 1 rész után nem folytattam, úgy éreztem nincs nekem erre szükségem

-először hasonlótól tartottam a True Detective-nél is, mert nem az a tipikus téma, ami érdekelne, de az meg egy annyira lehengerlő szintet hozott, hogy végül nagyon tetszett, talán erre mondanám leginkább, hogy közel került ahhoz az érzéshez, amit ahogy többen is írjátok, nekem is a Lost jelentett, az etalont

-Az Affairt és a 100-t itteni kritikák után próbáltam be és nagyon bejöttek

-amit ezeken kívül mindentől függetlenül nézek az mára csak a Once upon, Flash, GoT és Sherlock maradt, ebből egyedül utóbbit a kimagasló minősége miatt, a másik 3 meg kellemes egyszeri szórakozás

Ha mérleget vonok, igazából azt lehet látni, hogy a korábbi minőségi 20-24 részes országos sorozatok helyett (Lost,24,BSG) az igazi minőséget a rövid, 6-12 részes kábeleseknél kell keresni (True Det,Sherlock,Affair,GoT) ami már régi tendencia, de most csúcsosodott ki. Ezért örülök, hogy a készülő Alapítvány sorozat is az HBO-ra került.

Sajnos sokan vagyunk így, hogy várjuk a következő Lostot, felmerül a kérdés, mi a francért nem folytatja az ABC?

werewere - 2015. 01. 31. 00:55

sadnic: a LOST volt valóban a nagy sorozat! :)
Most el is kezdtem időrendben nézni: http://darkufo.blogspot.hu/2014/02/all-lost-episodes-in-chronological.html

clegane - 2015. 01. 31. 00:59

hát nem csodálom, hogy kritikusként valaki belefárad, nyilván rengeteg mindenbe bele kell néznetek szakmai ártalomként.
szerencsére egyszeri olvasóként megvan az a luxusom, hogy csak néhány, a review alapján ígéretesnek tűnő cuccba nézek bele, és még kevesebbet követek, azokat viszont tényleg várom is.

erről jut eszembe, nemtom miért érzed úgy Human hogy mindenki leszólja szegény kritikusokat, én tökre örülök hogy írjátok ezeket az ajánlókat, lám rendeltetésszerűen használom a siteot XD

szerintem amúgy pl a House vagy a Lost, ha ma adnák, akkor is észrevehetően kiemelkedne a minőségével, nem hiszem hogy esetükben csak az újdonság varázsa miatt emlékszünk rájuk jó szívvel.

amúgy hosszabb távon simán lehet hogy ugyanaz fenyegeti a sorozatokat, mint most Hollywoodot, nevezetesen nem az ötlettelenség, hanem hogy túl nagy biznisz lesz ahhoz, hogy kockáztatni merjenek új ötletekkel, és agyonfókuszcsoportoznak, rommá átlagosítanak mindent, a profit reményében.

de talán mindig nőni fog ezek mellé egy kábelcsatorna, ami pont abból fog tudni megélni, hogy szembemegy ezzel.

Lilith - 2015. 01. 31. 01:43

Vizsgaidőszakban,nem biztos,hogz ez a lelkesítő poszt a jó írányba fog vezetni. :D

human - 2015. 01. 31. 02:02

CyClotroniC: nem teljesen értek egyet, mert igazából ez egy kicsit a másik irányban is működik, ha már láttál valami témát jól, akkor egy picit jobb sem biztos hogy akkora élmény.

chiva - 2015. 01. 31. 07:06

Én nagyon sok sorozatot kaptam tőletek…. Szerencsére nem minden ember egyforma, mindenkinek más az ízlése :-)
Milyen is lenne a világ, ha mindenki tökegyformán gondolkodna mindenről! :-)
Elolvastam a kritikát, legyen az pozitív vagy negatív, belenéztem az első 2 részbe, és vagy maradtam, vagy nem…. De tény, hogy az utóbbi időben nincsenek számomra se olyan “HŰŰŰŰŰŰŰŰ” érzések, mint régen…. (és minél hosszabb ideig húzzák, az elején még HŰŰŰŰŰŰ sorozatok a vége felé csak HŰŰ-k lesznek, vagy épp ÁÁÁ :-( -k :-) )

Snoopyzit30 - 2015. 01. 31. 09:16

jó ez az írást, tényleg.

deku82 - 2015. 01. 31. 09:21

Valóban, idővel a legtöbb témában lesz egy etalonja az embernek, amit már nehéz megugrani, így marad a jó, ok, nem rossz. Szerencsére még találok kiaknázatlan területeket, így még nem érzem, hogy kiégnék.

@sadnic
Ezen felbuzdulva csináltam egy gyors összegzést, és februárban meg is lesz az 5.000 igazolt epizódom, ami nem is sok (kb. 10 epizód hetente), mert 2005. tavaszán egy 24 darával lettem junkie.

a Kati néni - 2015. 01. 31. 09:55

1. Kár, hogy szappanoperára már nincs igény, egy főműsoridős, klasszikus értelemben vett szappanopit szívesen néznék, ha van benne némi humor. Azt a guilty pleasure fajtát, mint a Dynasty vagy a Melrose Place, amelyben cicaharcok dúlnak és keményen odaszólogatnak egymásnak, blőd fordulatok vannak benne meg szexi csajok stb. stb. A SzülFel-szerű dramedy a legjárhatóbb út szerintem.

2. Az alábbi “művekből” néznék meg egy rebootot/remake-et:
a) SOAP (sitcom), remek lenne egy minden menő mai sorozatot kiparodizáló, összefüggő esti széria, az eredetit imádták a kritikusok
b) Mission: Impossible (v3)
c) Dark Shadows heti sorozatként, önmagát komolyan véve (kevésbé szappanos elemekkel)
d) modern köntösbe öltöztetett Poirot a BBC-n (Sherlock-szerűen)
e) a CBS készíthetne egy pörgős Gyilkos sorok-remake-et, de nem Octavia Spencerrel, hanem egy fehér középkorú sztárral. Ez a könnyed krimiformátum mindig működőképes, csak fő helyszínként nem Cabbot Cove kell, hanem a későbbi szezonokban felbukkanó egyetem, ahol Jessica kriminológiát tanít. Szerintem Marcia Cross kiválóan tudná hozni a figurát.

winnie - 2015. 01. 31. 10:29

a Kati néni: a dallas után most az empire visszahozhatja a soapot.

tobias88 - 2015. 01. 31. 10:58

Engem is ma már nehezebb megfognia egy sorozatnak, ahhoz valami különlegeset kell tényleg nyújtania. Középszerű sorozatból nagyon sok van, a kicsit másabb sorozatokból meg alig. 2015ben ahogy látom, új sorozatom nem is lesz, pedig 1-2őt simán elnéznék még.

Két dolog hiányzik nekem:
– az SG-1 -> Battlestar Galactica sorozathullámot egy normális Sci-fi sem követte, pedig lenne rá igény :(
– Nincs klasszis vígjáték sorozat jelenleg, nincs igazi minőség. Például 2007ben indult a Big Bang és ekkor volt csúcson a Himym és a Tathm is, azaz heti 3 adagot kaptunk, ma meg semmi

OrpheusXx - 2015. 01. 31. 11:00

Mennyire jó volt, mikor elkezdtem nézni a Stargate Universe-t (SGU), nem számítottam rá, hogy olyan jó lesz, mint amilyen és nagyon megszerettem.
Sajnos csak 2 évad van belőle, de még mindig úgy érzem, hogy simán lehetne folytatni a sorozatot ugyanazokkal a szereplőkkel, hiszen nincs lezárva egyáltalán.

Van is egyébként petíció rá, még ha jól tudom 2 szereplő is aláírta, vagy legalábbis a twitterén, vagy valahol jelezte, hogy ő is örülne, ha folytatódna.

tobias88 - 2015. 01. 31. 11:01

Kimaradt a Chuck a végéről, szóval 4 volt nem is 3 :D

seven - 2015. 01. 31. 11:18

cápát ugrottak a sorozatok számomra, lost óta semmit se tudok annyira szeretni.

FrankLuck - 2015. 01. 31. 11:38

Szinte csak szitkomot nézek, sajnos az évek során a 40 perceseim majdnem nullára koptak, a helyüket nagyrészt realityk vették át.
Kb. 6-7 éve kezdett el komolyabban eldurvulni a sorozatozásom, lenyűgözött az országos választék. Scrubs, Office, 30 Rock, Big Bang fénykora mellé újdonságként jött a Parks & Recreation, Community, Modern Family, Cougar Town, Happy Endings, Better Off Ted (a teljesség igénye nélkül) – volt mit várni, na. A kaszák/kifulladások helyére aztán nem jött utánpótlás, az elmúlt két évből tán a B99t tudnám kiemelni (még a Galavant se fér ide, bár jó volt).
Nálam a ‘hét fénypontja’ mostanában mindig reality, éppen a King of the Nerds új évada, némi Masterchef US dara, aztán majd Survivor és TAR. Nagyon sajnálom, mert ez azért nem így indult.
Kicsit irigylem a drámásokat, ott azért tényleg jobb a helyzet (jó, nem országoson vannak, de nem is kell vért izzadni egy rész begyűjtéséért).
No igen… a Scrubs utolsó részénél kissé megzuhantam, hirtelen úgy gondoltam, hogy ilyet jó szitkomot már soha nem fogok nézni… (eddig) igazam volt.
Ez az aranykor nálam a maximális mélypont az elmúlt két évet nézve, szerencsére az angolok gyakran besegítenek junkie-ságom fenntartásában.

human - 2015. 01. 31. 11:47

FrankLuck: na igen, csak már így is sokat írtam, de míg komédiában régebben az országosok is jók voltak, addig most már rosszabb a helyzet, oda is elért a fókuszkór. De kezdenek feléledni a kábelek, Man Seeking Woman érdekes próbálkozás. Sirens szintén.

Miss Keamy - 2015. 01. 31. 12:00

hozzászoktunk régen a minőséghez, nem volt más v. újdonság erejével hatott. pont emiatt nem tudja más pótolni azt az érzést. vagy kiégtünk és túl nagyok az elvárások :)

sadnic - 2015. 01. 31. 12:10

@werewere
minden évben szánok rá 5napot h ledaráljam :D .. de ilyen sorrendben még nem néztem idén asszem így fogom. kösz!! :D

@deku82
wáhó. 5k az azért nem semmi. ha esetleg van egy listád szívesen checkkolnám.. én 2008-2010ig csak lostot néztem utána 2011től keresem megint a feelinget több kevesebb sikerrel. úgyh azt mondanám junkievá válásom idejének sac/kb.. az én azért szerényebb listám ha érdekel esetleg: http://img.whatnext.eu/3-14728.png

ayren - 2015. 01. 31. 12:22

Hát igen, a kezdeti lelkesedés, amire párás szemekkel gondolunk vissza, részben korfüggő is. :) A szenvedélyes rajongás (pl. egy sorozat iránt), általában az ember tinédzser és húszas éveire jellemző – nálam legalábbis papírforma szerint így történt.
Fiatalabb koromban ha a Twin Peaks és az X-akták ment a tévében, bármikor beáldoztam egy borozós, haverokkal átbeszélt estét, és nem kizárólag azért, mert még videofelvevőm se volt, hanem egyszerűen azonnal látnom kellett a legfrissebb epizódot, még ha egy-két barátom hülyének is gondolt ezért.
Manapság nyilván sokkal kényelmesebb az élet a bármikor megnézhető epizódokkal, ráadásul, mivel az ember elég sok varjút látott már különféle karókon, bár jó néhány sorozatot szeretek és nézek, olyan türelmetlen várakozással már soha nem kelek reggel, hogy jaj, ma jön az újabb rész Mulderrel és Scullyval, már alig várom az estét.

DonMaros - 2015. 01. 31. 12:40

@tobias88
Egyet értek veled maximálisan. Most darálom újra az SG-1-et és rettenetesen hiányzik egy minőségi sci-fi. A Chuck pedig számomra az ultimate feelgood sorozat volt.

Nekem két titkos vágyam van sorozatok terén. Egyrészt Joss Whedon végre térjen vissza és adjon nekünk egy újabb mindfuck sorozatot, másrészt egy igazi darkos, véres sci-fi egy kábelcsatornán. Számomra a Netflix sorozatok a legjobban vártak, de a Hulu és az Amazon is összehozott néhány érdekes pilotot. Talán ebben a formátumban van most a legtöbb szabadság és a feltörekvés miatt talán itt szabadjára engedhetik magukat a kreatív sorozatkészítők.

Sitcom terén is hatalmas nálam az űr. Az utóbbi 3-4 évben szinte semmi nem fogott meg. A Scrubs minden részén sírva röhögtem vagy csak simán sírtam annyira jól ötvözte a humort és a drámát. A TBBT-TAAHM-HIMYM első évadi szintén zseniálisak voltak, de azok is idővel elfáradtak. Jelenleg csak a B99 tudott igazán megfogni. Bár nekem is kimaradt néhány klasszikus, ezért biztos hogy lesznek még jó élményeim, de örülnék, ha nem 10 éves sorikat kéne elővennem ha valami egyedire vágyom.

Thomas - 2015. 01. 31. 13:13

Annyira jó volt ez az írás, human!:) Tényleg, elmélkedhetnél gyakrabban is!:)

Amúgy én is pontosan ezt érzem, hogy soha semmi nem fog annyira beszippantani, akkora lelkesedést kiváltani belőlem, mint amikor felfedeztem, hogy a netről is le lehet tölteni a sorozatokat, és miután az RTL Klub ebbahagyta az Alias-t a 2. évad végén, le tudtam darálni az 3-4-et pár hét alatt:) Akkor nagy élmény lehetett a társaságom, mert kb. csak erről tudtam beszélni, meg szerintem még erről is álmodtam:) Állandóan azon kattogott az agyam, hogy vajon merre fog haladni a történet:)

Utána jött a 24 dara, annak már korábban láttam az 1. évadát szintén a TV-ben, de darálva természetesen az is sokkal jobban beszippantott:) Majd a Prison Break-nél éreztem még hasonlót, főleg az eszméletlenül pörgős 2. évad közben. Azóta viszont már csak nagyon ritkán élek át ilyesmit, mostanság talán csak a 24 új évada, és The 100 emlékeztetett ezekre a szép napokra:)

Az viszont rám nem igaz, hogy ne várnék ugyanúgy egy sorozatot sem, mint régen, most például a The Messengers-t, vagy akár a Heroes: Reborn-t is, hiába fanyalogtam sokat az eredeti sorozat közben, a lehetőség megvan benne, hogy ez most sokkal jobban süljön el:)

És persze ott vannak a reality-k! Az American Idol iránti lelkesedésem csak nem apad az évekkel, még mindig ugyanúgy várom a következő részt, ugyanúgy izgulok miatta, hogy ki fog kiesni, és ugyanúgy ezen jár az eszem egész héten, mint amikor a 7. évadnál felfedeztem, hogy ez ennyire jó:) A The Voice, meg a többi azért nem tudja kihozni belőlem ugyanezt, ott abszolut a versenyzők függvénye, hogy mennyire várom.

Ez a nagy kábeltévés láz meg csak nem akar elkapni engem. Nem mondom, hogy nem láttam még kábelen olyan sorozatot, amit szívesen néztem volna, ott ment a Dallas, jó volt a Falling Skies is egy darabig, vagy a The Walkig Dead-et is szeretem, de olyan igazán nagy kedvencem nem volt még. Hiába játszanak biztonsági játékot az országos csatornák, azért még mindig általában az NBC és az ABC hozza számomra a legérdekesebb drámákat.

Thomas - 2015. 01. 31. 13:18

sadnic:
Tessék, közel 10 ezer epizód:) Bár nem gondolom, hogy ez kiemelkedően sok lenne, biztos vannak itt, akik jóval többet láttak, de te kértél listát (igaz, nem tőlem:)
http://img.whatnext.eu/3-2294.png

sadnic - 2015. 01. 31. 13:43

@Thomas
‘mindig van egy nagyobb hal’ sorozatozásnál sztem a változatosságot ink lehet úgymond összehasonlítani mint a mennyiségre menni hisz mindenki máskor kezdi el (más tempóval halad. életviteléhez mérten nyilván). azért kértem a listát. és köszönöm a tiéd is. itt aztán tényleg minden van :D

Shannen - 2015. 01. 31. 14:06

Tényleg nagyon jó írás lett, human! ;)

Most így jobban belegondolva nálam is igaz, hogy az a fajta izgatottság és mikorjönmárafolytatás-érzés már nagyon régóta nincs meg bennem semelyik sorozattal kapcsolatban sem. Azt nem hiszem, hogy ez azért lenne, mert ma már nem készül annyira minőségi/izgalmas/rajongást kiváltó sorozat, mint anno a 24-Lost-Prison Break-ER és társaik időszakában, mert de.
Szerintem inkább arról van szó, hogy azok, akiket a fenti sorozatok berántottak, azok többsége az eltelt kb. 10 év alatt nemcsak annak lett a rajongója, hanem ezzel együtt bekerült egy közössége, ahol egymásnak adva tippeket, egyre több sorozatot próbált be. Nálam valami ilyen volt, egyre több és több sorozatot kezdtem nézni és egyre több és több lett az olyan megvalósítás,amit már láttam ezerszer és hiába volt a megvalósítás teljesen rendben, nem tudott annyira megfogni, mint azok a sorozatok,amik ezt az egész folyamatot beindították.
Mert ezek a sorozatok többet adtak a szimpla esti szórakozásnál, összefonódtak azzal az érzéssel, hogy nekik köszönhetően megismertem más remek sorozatokat, színészeket, embereket, amik emlékezetes pillanatokat adtak az elmúlt évek során.

Szóval lehet, hogy szeretem nézni és nagyra tartom az olyan igazán magas minőséget képviselő sorozatokat, mint a True Detective, Hannibal, The Good Wife és még sorolhatnám, azt a fajta rajongást és plusz érzelmi töltet, mint amit a Lost adott, más már biztos nem fogja. Úgyhogy az én totál szubjektív tévés aranykorszakomat valahova a 2000-es évek közepére tudnám belőni.

m76 - 2015. 01. 31. 14:32

Szerintem azért érezni hogy “gyengébb” a színvonal, mert egyre több sorozatot próbál be az ember, így egyre hígul a minta.

Kezdő junkie-ként csak az agyon hypolt sorozatokat próbáltam be, ill. azokkal kezdtem, így nehéz volt csalódni.

De hypolt sorozat is lehet bűn rossz, lásd TWD, ami közepes első évad után folyamtosan bűn rossz. Vagy TBBT, ami nagyoj jól indult de a népszerűséggel fordított arányba került a minőség.

Mit is akartam mondani? Ja, hogy számomra ugyanúgy vannak olyan sorozatok amik kiváltják azt a lelkesedést. Igaz ritkán de vannak ilyenek. True Detective, Banshee, hogy csak a két legfrissebbet említsem. Ezeket nem tartom gyengébbnek, mint a Lost volt 2006-ban. Vagy a 24 2002-ben.

Persze valójában majd 10 év múlva érdemes megkérdezni, hogy a mostani sorozatok közül mikre emlékszem, mert a lost,24 biztos akkor is ott lesz a toplistán.

De az országos adók ellenben tényleg elkurvultak, lásd, hogy idén eddig 1 országos sorozatot próbáltam be (Backstrom) és az se nagyon győzött meg. És tavaly se volt túl sok próbálkozásom. Teljesen átálltam az angool és kábeles sorozatokra.

m76 - 2015. 01. 31. 14:43

Mi sem árulkodóbb az országos adók “jajjnehogytúlkülönlegeslegyen” dilettanciájáról mintsem az, hogy jelenleg 5 országos sorozat van a nézős listámon, amin én is meglepődtem most így.

1. Mentalist – ez idén kifut
2. Castle – ez meg remélem hamarosan véget ér mert már csak megszokásból nézem 2-3 évada, de a jó nem ilyen
3. Hawaii Five-O – Ezt meg nem a fergetes minősége miatt nézem, hanem a táj meg a feelgoodsága miatt.
4. Hannibal
5. Person of Interest

Vagyis számomra jelenleg kettő azaz 2 értékelhető országos sorozat megy.

bëiz - 2015. 01. 31. 14:58

Az igazi Mikorjönmár érzést nem fogom visszakapni sohasem. Utoljára a LOST-nál éreztem olyat. Egyedül talán a GoT, ami majdnem olyan, és részről rêszre várom, mint a messiást és az egyetlen olyan sorozat, amelynek epizódjait 2x is megnézem még adott héten. A többi… Nem tudom. Vannak nagyon jók, szeretek sok mindent, de nincs meg a zsizsik a seggemben. :) lehet, hogy én változtam, nincs már meg bennem az az őrült rajongás, mint amit pl. Anno a 24 első 5 évada alatt éreztem. Prison Break 1-2 volt még nagyon jó, de az is lehet, csak a nosztalgia beszél belőlem. Manapság már el sem kezdek évadonként 13-nál több résszel rendelkező sorozatokat, mert úgy érzem nem nekem valóak. Nem sznobság, valóban érzékelek egy minőségi lépcsőfokot… Lefelé. Az is igaz, hogy a minőségi sorozatok nem cliffhangerből élnek. Mióta láttam a Sírhant műveket megugrott az a bizonyos léc, irtó nehéz ilyen mesterien jó sorozatokat találni. Pedig vannak, egyértelműen.

pearl - 2015. 01. 31. 16:20

Én sok sorozatot köszönhetek Nektek is. Van ami mellett elmegyek, aztán itt olvasok róla és mégis bepróbálom. Sok sorozatot nézek, végtelenül széles a választék. Mad men-től kezdve Walking Dead-ig szinte bármit. Amelyik pilot beszippant, az marad. Ha elsőre nem fog meg, akkor nem próbálkozom tovább. (Pl. Éghasadás) Van ami várós is, GoT pld. de egy se közelíti meg azt az érzést, ami a LOST alatt volt. Azt a rajongást, izgalmat, ahogy várta az ember az új részt, számoltam a napokat az új évadig. És a következő részig újra néztem. Ma is megvannak még a letöltött, kiírt dvd-k, hogy bármikor láthassam. De persze megvan az eredeti dvd kiadás is már. És nem csak várta az ember, hanem a hét közben, bármilyen tevékenység közben is a LOST-on járt az eszem. Ezt az érzést szerintem semmilyen sorozat nem fogja már visszaadni. A Twin Peaks volt régen ami nagyon várós volt. És újra nézve, ma is megállja a helyét. Jó, hogy folytatják. Figyelem a híreket, író, szereplők, az alapján is választok sorozatot. Mindenbe belenézek, amiben Lost-os szerepel! Remek, szinvonalas sorozatok vannak. Szívesebben nézek sorikat (főleg hétközben) de sok veri a tucat filmeket. Ami után bánkódik az ember az elvesztegetett 2-3 óra miatt, sorinál tényleg csak 45 perc, és eldől hogy nekem való-e. Több mint 30 sorozatot követek, és van néhány eltéve, hogy majd belenézek. Na túl hosszú voltam. Köszönöm az írásod, nagyon jó volt olvasni.

winnie - 2015. 01. 31. 17:56

m76: de errol is szol az iras, nem?:) nezel otot, de mennyivel tobbet probaltal be? mert irtad, higy iden semmit. en pedig csak a mostani szezonbol nezet hetet.

m76 - 2015. 01. 31. 19:28

winnie: De pont azért nem próbálom be, mert már a leírás alapján sincs semmi különleges bennük. Aztán van amitől a kritika tántorít el. Ha mindent bepróbálnák, lehet, hogy nézős maradna egy pár, de megmondom őszintén a hátam közepére sem kell 5/10-6/10 szinten mozgó sorozat.

Ami felkelti az érdeklődésem, vagy valami halovány reménysugarat látok benne, hogy nyújthat valami pluszt azt bepróbálom. A szomorú, hogy a legtöbb országos újonc már itt megbukik. És nem azért mert különbséget teszek országos vs kábeles között, nem ez alapján döntök, hanem a tartalom alapján. Kábelen/angol adókon/online mégis rendszeresen van ami felkelti az érdeklődésem.

Brynden Rivers - 2015. 02. 01. 10:54

Országos adós sorozatot maximum akkor nézek, ha itt az oldalon ajánlájtok. Amiért nagy hála :)
Igaz ezen netwok sorozatok 90%-a 1 évados.

Egyébként meg inkább 5-10 brit (mini)sorozat mint egy ugyanannyi időt elvevő sokévados network sorozat.

Brynden Rivers - 2015. 02. 01. 10:55

@m76
Csak Hannibal és POI jó – szerintem ezzel vagyunk így.

Meg a Galavant. Az fergeteges volt :D

Miumiu - 2015. 02. 01. 15:48

Én mostanában már kifejezetten csak ismerős ajánlása, vagy kimagaslóan jó kritika alapján próbálok be új sorozatot. Ami csak úgy leírás alapján megfog azt felírom a kis listámra, ami azt a címet viseli, hogy “majd ha egyszer sok időm lesz ebbe bele szeretnék nézni”. Eljutottam arra a szinte, hogy annyi nézős sorozatom van, hogy minden napra jut valami, ellenben már nem tudok olyan tempóban darálni mint pl. egyetemista koromban.
Mostanában – nagy szívfájdalommal ugyan – elkezdtem kiszórni, ill. nyári darára előjegyezni azokat a sorozatokat, amiket már csak megszokásból nézek, de régóta nem az igaziak pl. Supernatural.

Zyta - 2015. 02. 01. 18:08

“semmi, de semmi nem fogja belőlem azt a lelkesedést kiváltani már, amit a Lost, a 24 korai szezonjai (FELROBBANTJÁK A BOMBÁT EZT NEM HISZEM EL!), a Battlestar Galactica és a többi akkori sorozat hozott. ”

Igen, ez nagyon-nagyon igaz. A 24-re annyira rá voltam kattanva, hogy már amikor beértem a kintieket, akkor sem voltam képes hetiben nézni, hanem inkább évad végén daráltam le, és simán megnéztem 10-12 részt is egyben. És mennyire szétizgultam az agyam! Meg a Prison Breaken is, amit viszont néztem hetiben és mindig azonnal kellett az új rész. Aztán ott volt a Gilmore Girls, amit még tévében kezdtem el, és amikor a magyar tévé épp nem adott újat, megnéztem a német adón, holott egy kukkot sem értettem belőle. :D
És még sorolhatnám. És valóban nem az van, hogy mostanában nincs jó cucc, hanem akkor volt az újdonság varázsa, kvázi akkor fedeztük fel a sorozatok világát, és többségünk akkor volt gimis / egyetemista, amikor még jóval több idő állt rendelkezésünkre. És nyilván abban a korban másképp is lelkesedik az ember. :)
Érdekes egyébként, hogy sitcomok esetén nem érzem annyira ezt a “telítettséget”, azoknál 100-adszorra is jöhet ugyanaz a poén, és azok jobban a szívemhez is tudnak nőni még most is. És már megtanultam azt is, hogy amit itt az oldal kritikusai nem szeretnek, az lesz az új kedvencem. :D

b - 2015. 02. 02. 14:13

hezitálás esetén én is a kommentelőkre hagyatkozom
és ahogy írja human mindkét irányból, ha x valamit nagyon lehúz már rohanok is megnézni :) ez is egy remek információ forrás, ugyan úgy mint a dícséret.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz