login |

Man Seeking Woman: 3 rész után kötelező?

2015. 02. 04. 21:44 - Írta: winnie

18 hozzászólás | kategória: kritika,

Unod a fáradt komédiákat? Kell valami egyedi, valami más? Mázlid van!

Ejha, rég fogadott ekkora egyöntetű lelkesedés a Junkie házatáján komédiát, mint a Man Seeking Woman-t, és még én is, akinek legkevésbé jött be a pilot (7/10, o-ó), csak azt tudtam mondani, hogy az elmúlt 1-2 év vicces sorozatai közül ezt ajánlanám mindenkinek bepróbálásra, ha csak egynek akarnak esélyt adni. Van jobb nála, szó se róla, de akiknek be fog jönni, azok zömében oda lesznek érte. (Még az is, akinek a pilot legelső, elég in medias res WTF trollos jelenete nem jön be. Érdemes folytatni.)

Például azért, mert a Man Seeking Woman egyáltalán nem tipikus komédia, az elmúlt időszak egyik legeredetibb próbálkozása. Nyilván láthattunk már hasonlókat a tévében, ilyet, ami a koncepcióját konzekvensen végigviszi (vélhetően) a teljes sorozaton, nagyon keveset. human a pilotkritikában írta az elcsépelt klasszikus, szegény 20-as fehér pasi nem tud csajozni-alapszituról, de a sorozat ennél sokkal több.

Fura, hogy a Man Seeking Woman-ről nekem rögtön két olyan sorozatos műfaj jutott eszembe, amit nem szeretek különösképpen képtelen vagyok nézni huzamosabb ideig: az animációs sorozatoké és a szkeccssorozatoké. Nem véletlen, hogy a sorozat készítője, Simon Rich régi motoros Saturday Night Live-író, az egyik executive producer pedig maga az SNL apuja, Lorne Michaels, a szkeccsjellege miatt az MSW is arra hajaz valamilyen szinten. (A sorozat Rick novellái alapján készült egyébként.)

Egy részben eddig általában kaptunk a cold open után három, a főhős köré írt abszurd alapszitut (a volt barátnő a sokáig Argentínában bujkáló 128 éves Hitlerrel jár, vagy egy iszogatós este után kufircra készülve a főhős észreveszi, hogy a bárban hagyta a péniszét), ami valójában nem is annyira abszurd, mindössze egy tipikus helyzet extrém felnagyításáról van szó. Utána pedig ezt kezdik el csépelni 6-7 percen át, kipréselve belőle az utolsó csepp poént is. Ez pedig akkor kellemetlen, ha már a jelenet alapja sem bejövős.

A pilot láttán egyébként még a Wilfred jutott eszembe, holott hangulatában és sok mindenben teljesen különbözik tőle a sorozat, azonban a “látomás”-faktor (ami persze nem látomás, hiszen minden megtörténik mindenki szeme láttára, csak…), valamint az, hogy a vicces húzások, a képtelenségek és a totális randomitás ellenére a Man Seeking Woman-en simán el lehet filozofálgatni, el lehet gondolkodni. Mondhatni mély a sorozat – vagy egyfajta nézőpontból bele lehet magyarázni, hogy mély, ha akarjuk.

Részemről eddig stabilan 7/10 a Man Seeking Woman. Ugyanis hiába zseniális (értsd: überzseniális helyenként), hiába esett le párszor az arcom tőle, a jellege miatt egyenetlen, pont úgy, mint az említett animációk és szkeccssorozatok. Azonban a különbség az, hogy ezt el tudom nézni annak ellenére, hogy a sokszor egypoénos helyzetek ötödik-hatodik iterációját sütögetik el.

Már csak az az egy kérdésem van, hogy egy, a női karakterek ellenére ennyire férficentrikus, férfiszemszögű sorozatot vajon képes-e élvezni a Junkie női tábora? (Csak mert én azt vettem észre magamon, hogy míg sok csajos sorozat tetszik, az extrém módon a női létbe mászó szériák hidegen hagynak. És itt annyira nem érzem, hogy uniszexek lennének a problémák.)

18 hozzászólás Ne habozz!

DarylD - 2015. 02. 04. 22:10

Haláli jó sorozat, részemről 8/10-es eddig simán. Nagyon abszurd, helyenként néha már sok is, de elnézem neki, mert idén még semmin nem röhögtem annyit, mint ezen. (a textemergency, ördögűzés egy plüssszíven, az elveszett pénisz…elvetemült ötlet mind, de nagyon jól lettek kivitelezve:) Ráadásul a karakterek is szerethetőek, nem mintha olyan sok lenne az állandókból.

Casey Novak - 2015. 02. 04. 22:13

Meglepődtem a kérdésen őszintén szólva, pedig jogos. Eszembe sem jutott, hogy “nőként nézem”, sem ezt, sem bármilyen sorozatot.
Nem mintha ezt csak úgy ki lehetne kapcsolni agyilag, és persze tudom, hogy vannak a csajos sorik, meg a pasisak, célközönség, hogyne. De ha valami jó, és csak azért nem nézem, mert hú de férfi szemszögből mutatja be a világot, akkor meg is érdemlem.
A MSW közben egy vagyok a haverok közül, és szurkolok, hogy az a szerencsétlen felcsípjen végre valamilyen bigét, a nemjuteszembehirtelenmás Hart of Dixie alatt rózsaszín zsepibe szipogok, a Hot in Cleveland közben meg kockás plédben ülök sajgó derékkal. Kis túlzással. Kivéve a kockás plédet.
Nyilván nem általánosan vélekedik így minden női hölgy junkie kollegina, de általában ha valamit nem szeretek, akkor annak nem ilyen jellegű oka van.

Shyllard - 2015. 02. 04. 22:20

Egyetlen bajom, hogy eddig mind a három részben volt olyan, hogy túl sokszor használtak fel egy poént, de simán megbocsátható ez azért, mert mindegyikben volt olyan vicc is, amire még mindig emlékszek és jól megmosolyogtat.

Meácska - 2015. 02. 04. 22:33

Én mint nő és mint akinek nem rég ért véget egy hosszú kapcsolata…nagyon is jót tudok rajta szórakozni:D

Cucuminator - 2015. 02. 04. 23:10

Rendkívül szerethető, és újranézhetőségi faktor hatalmas, így fordítás közben sem válik unalmassá. :)

combo - 2015. 02. 04. 23:17

Egyelőre még van benne kreativitás rendesen, nekem bejön.

engé - 2015. 02. 05. 01:25

Nyilván főként férfiak fogják a legtöbb azonosulási felületet lefedni, de szerintem megvannak az olyan általános témák is ami miatt nők is élvezik/élvezhetik. Ha a központi karakter szimpatikus számukra, akkor nincs túl sok akadálya.

Amúgy a legszebb az egészben (talán a varázsa a sorozatnak), hogy minden groteszk és rajzfilmszerű szituáció mögött egy valós és mindennapi koncepció található. Egy fos randi, a szerelmünk párja a szemünkben egyenértékű Hitlerrel, béna és erőltetett texting, félelem a nők elutasításától, és a többi hétköznapi problémái a párkeresésnek. Mintha fogták volna a realizmus magját és kikeltették volna a szürrealizmus talajában. Ez itt erőlködés nélkül, nagyon jól működik.

Szerintem minél inkább tudsz azonosulni a Josh-sal, annál szimpatikusabb a sorozat.
Nem hiszem, hogy sokáig húzható, de azért remélem nem csak egy évados lesz.

Nálam eddig 8/10.

crashland - 2015. 02. 05. 10:12

nekem ez nagyon nem….

Cathy07 - 2015. 02. 05. 10:50

Stílusában valamiért nekem az A Touch of Cloth juttot eszembe, abból legalább 1 részt megnéztem, ezen fél rész alatt akadtam ki. Nagyon nem az én világom.

SomloiPiTE - 2015. 02. 05. 11:40

7/10 keves
nalam 8.9 siman :)
nagyon jooooo

Thrasher - 2015. 02. 05. 11:55

zseniálisan eredeti, és kreatív, André meg Baruchel pedig nagyon jól nyomják.

Apost - 2015. 02. 05. 13:04

[Spoileres]

Nejem nagyon bejönne az alap koncepció, de tényleg túl sokáig húzzák.

Pl a szelleműzős koncepció is nagyon ott volt…kb 1 percig…utána már vártam mikor fejezik be…

A trollos koncepciót mondjuk alapból nem tudtam hovatenni…

De mikor megkapja a csaj számát és hirtelen övé a világ.. vagy mikor egy sms megírásához stratégiai megbeszélést tartanak…az kegyetlenül betalált.

engé - 2015. 02. 05. 15:10

1×04 – A kínzós jelenetet eddig háromszor néztem végig.

Remekül tartja magát eddig ez a négy rész (a negyedikben elviseltem volna kicsivel több Eric Andrét), még hátra van hat az évadból, remélem nem fogy el a szufla.

bpeter - 2015. 02. 06. 11:06

segítenétek nekem abban, hogy írtok hasonló jellegű sorozatokat? elsősorban az abszurditása végett

engé - 2015. 02. 06. 11:54

bpeter

Sorozatból nem igazán tudnék hasonlót mondani. Portlandiát tuti ajánlanám, ha tetszik a stílus és a szketch-jelleg, de az mégis kicsit más, többnyire improvizatív jellegű humorról van szó. De ettől függetlenül az is zseniális. A Portlandiát is Jonathan Krisel rendezi és ez nem az egyetlen átfedés.

Filmből a Scott Pilgrim vs. The World-öt érdemes megnézni, ha még nem láttad. Vannak jelentős hasonlóságok.

winnie - 2015. 02. 06. 12:47

esetleg segíthet magára az abszurd szóra való rákeresés.

a portlandiát előbb leszóltam volna, hogy nem is, de belegondolva ott is vannak nagyon abszurd dolgok, de annak a szkeccsei abszolút szerteágazóak, hol hasonlítanak, hol totál nem. és ugye ott nincs összefüggés folyamatosan, csak visszatérő figurák.

engé - 2015. 02. 06. 21:42

Igen, ezért is említettem, hogy kemény dió, ha hasonló sorozatot kéne ajánlanom. A Portlandia is akkor a legjobb, mikor kellően abszurd irányt vesz és ilyenkor megjelenek a MSW stílusjegyei. A kedvenc cold-openem például remek példa erre és simán illik a MSW groteszk helyzeteihez: https://www.youtube.com/watch?v=fLzixKZp_a0

De igen, nyilván nem annyira lineáris egy epizód elbeszélése mint a MSW esetében, mert annyi különböző karakterből és pseudo-sketchekből áll össze egyetlen epizód. Portland a főhős.

goodjohnwin - 2015. 02. 09. 13:56

A hétvégén lenyomtam mind a 4 epizódot, és NAGYON tetszett!
Már a próbálkozásért is jár a piros pont, de még jól is sikerült nekik.

Ami a “látomások” újdonságát illeti, természetesen nem a MSW találta fel ezt az ábrázolási módot. Én még csak nem is a Wilfredhez hasonlítanám – hanem az Ally Mcbealhez.
Kellett hozzá egy hétvége, hogy erre rájöjjek, 2 napig azon gondolkoztam, hol voltak még a benyomások és érzések vizuálisan is megjelenítve. (igaz, ott rövidebb képek formájában)
Hiába, az Ally sem friss hús már, és ezek szerint még a szakírók sem emlékeznek rá ;)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz