login |

Still Open All Hours: az 1. évad – írta userguide

2015. 02. 04. 18:08 - Írta: vendegblogger

4 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Ugyan nem számoltam meg pontosan, de a blog által lefedett amerikai, angol és kanadai piacra évente 2-300 új sorozat érkezik. Szimplán a mennyiség miatt megesik, hogy a kínálat néhány kevésbé érdekes darabja mindenki számára rejtve marad. Most egy olyanról lesz szó, amelyik még a hírek rovat ingerküszöbét sem érte el.

Rendhagyó módon először kontextusba helyezném a sorozatot, ugyanis ez esetünkben a végterméknél érdekesebb. Nagy-Britanniában döglődik a mainstream komédia. Hogy ez jó vagy rossz, azt mindenki döntse el maga, de a számok egyértelműek.

Az ITV gyakorlatilag feladta a dolgot, a BBC pedig az elmúlt öt évben mindösszesen két komoly nézettségű szitkomot tudott felmutatni: a Mrs. Brown’s Boys-t és a Mirandát – előbbi tetszhalott, utóbbi véget ért. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a Not Going Out-nak is vége (a jelenlegi formában mindenképp, de állítólag másról tárgyalnak Mack-kel), arra a nem túl biztató következtetésre jutunk, hogy a BBC vezető komédiája jelenleg a Citizen Khan.

Mivel nem kereskedelmi televízió, a BBC-t annyira nem nyomasztja az alacsony nézettség, de azt is túlzás lenne állítani, hogy egyáltalán nem érdekli őket. Az egyik, gyakran alkalmazott, nem feltétlen olcsó, de elvileg alacsonyabb kockázatú megoldásuk egy vagy több jól bevált név/sorozat feltámasztása, hiszen az eredeti rajongói jó eséllyel az újat is követni fogják.

2013-ban ilyen kísérlet volt Ben Elton (Blackadder, The Thin Blue Line) reaktiválása, azonban a pilot nélkül berendelt The Wright Way végül durva sárdobálással tarkított buktába fordult. A következő hasonló projektre a BBC még nagyobb nevet igazolt le, a brit humor egyik (sokak szerint legnagyobb) ikonját, David Jasont, és Still Open All Hours néven feltámasztotta az 1976-ban indított Open All Hours-t. Ráadásul a biztonság kedvéért a pilotot is bemutatták, és csak a reakciók után rendelték be az egész évadot, amit idén januárban le is adtak.

Az Open All Hours (magyarul a roppant elmés Nyitva éjjel-nappal néven futott, ami azért is rendkívül szerencsés cím, mert minden egyes rész azzal kezdődik, hogy kinyitják a boltot, holott ez egy éjjel-nappalinál ritkán történik meg) nálunk a kevésbé ismert szitkomok közé tartozik. Ugyan valamikor lement szinkronizálva is, de a nagy klasszikusokkal ellentétben nem tett szert túl nagy rajongótáborra, DVD-n sem jelent meg.

Az eredeti történet rém egyszerű, egy vidéki kisvárosban van egy kisbolt, ennek a tulaja Albert Arkwright (Ronnie Barker), aki az unokaöccsével Granville-lel (David Jason) viszi a üzletet. A humort pedig jórészt az adja, ahogy a rendkívül zsugori boltos megpróbálja mindenféle trükkökkel rásózni a cuccait a betérő vevőkre miközben udvarol a szomszéd nővérnek.

Az Open All Hours 4 évadot és 26 részt ért meg, mostani szemmel is nézhető darab, de ha egyetlen jelzővel kellene illetnem, az az ártalmatlan lenne. Ma már inkább csak nyelvtanulóknak lehet érdekes, mivel igen sok érdekességet tartogat a nem anyanyelvi beszélőknek (ez egyébként a remake-re is igaz).

A Still Open All Hours-ról túl sok újat nem lehet elmondani. Ronnie Barker időközben meghalt, az ő szerepét egy az egyben átvette David Jason, aki most épp a történetbeli fiával viszi a boltot. Az eredeti sorozat még élő szereplői szinte mind megjelennek, nagy különbség viszont, hogy az anno középkorú szereplőgárda ma már nagyon erősen nyugdíjas, ennek megfelelően az anno nem nyugdíjas sorozatnak indult Open All Hours mára az lett.

Az eredeti sorozatot és a feldolgozást is egyedül jegyző író, Roy Clarke 84 éves, David Jason 74, nyilván nagy csodákat nem várhat el tőlük az ember, ilyenkor már a rutin dominál. Az eredeti rajongóinak vélhetően tetszeni fog, rendszeresen visszautalnak Barker manírjaira, a betérő vevők között is sok az ismerős, a hangulat családias, a poénok jellemzően 175000 kilométeresek, de senkit nem bántanak.

David Jason azért szerencsére a nevéhez méltóan teljesít, ő viszi a prímet, jó őt a képernyőn látni. Kár, hogy a mellékszereplők a szokásos rajzfilmfigurai mélységet kapták, ráadásul vagy egyáltalán nem színészkednek vagy túljátsszák a dolgot, persze vélhetően az utóbbi a készítők szándéka volt. Nosztalgiázni kiválóan alkalmas, de a modern komédiák kedvelői valószínűleg nem itt fognak maguknak új kedvencet találni.

Ja, a BBC-nek most összejött a dolog, folyamatos nézettségnövekedés mellett a finálé 8 millió néző fölött zárt, azaz újra van sikeres mainstream angol komédia. Ugyan lélekben 40 éves, de van.

4 hozzászólás Ne habozz!

gromit - 2015. 02. 04. 20:23

Az utóbbi években a BBC-nek ez már nem az első próbálkozása volt David Jasont visszarántani vígjátékozni, de a Royal Bodyguard is éppoly csúfos bukta volt, mint a Wright Way. (talán 1-2 év különbséggel, de akkor is)

Én azt hittem, a Still Open All Hours csak egyszeri tisztelgés lesz a régi sitcomnak, meglepődtem, h teljes sorozat lett. Nosztalgiázni vagy egy kis retró fíling kedvéért bele lehet nézni, de engem teljes sorozatra már nem kötött le (a régit szinkronosan néztem annó a Dunán, de DVD-ért ahhoz se ácsingóznék).
Kíváncsi lennék azért egy célcsoportos adatra, nem csak össznézősre :)

mikornyicky - 2015. 02. 04. 23:38

Nagyon sokáig kerestem a (régi) szinkronos változatot, mindenféle torrentmoziban, meg fórumokban és sehol sem találtam. Sőt, mivel egy barátom a Duna tv-nél dolgozott, tőle is érdeklődtem erről. Szerinte magyarul már sehol nincs meg, még az archívumban sem. De az újat azért megnézem. Eredetiben.

pieterzoon - 2015. 02. 05. 17:00

Én nagyon szerettem az eredetit. David Jason nagy kedvenc, főleg a Csak a kötözött bolondok…(Only Fools and Horses) óta, de Ronnie Baker-t is kedveltem. Tőle a Bevarrvát(Porridge) láttam. Emlékszem anno vártam a szombatokat a Duna tv-s brit sorozatok miatt. Most láttam az imdb-n van egy 2014-es 10 perces “film” Only Fools and Horses: Beckham in Peckham címmel.

Ferenc Bulldog - 2016. 01. 17. 00:24

…azon peches embereknek akik nem látták a Duna TV-n az eredeti Ron Barker-es változatot, …nos ezek most kivételes módon szerencsések lehetnek, mert nekik lehet hogy még tettszeni is fog a remake (mondj egy Remake-t ami jobban sikerült mint egy egykori eredeti bármiből is …szerintem ez nagyjából és egészében kizárva)…mert Ők még lehet hogy élvezni is fogják, de én bizony meg sem próbálom megnézni, ….-és nem csak azért mivel 500 szónál aligha tudok többet (nyelvtant meg egyáltalán angolul)…hanem mert az eredeti…és magyar szinkronnal maga volt a tökély ,…angol humort felvonultató filben ennyire bájosan , és finoman humoros sorozatot sem addig sem azóta nemm volt szerencsém látni. (Se a Buszon, se a Halló, halló nem ilyen volt) SAAJNOS……

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz