login |

Mégis lehet itthon érdemi sorozatkészítés?

2015. 02. 05. 22:30 - Írta: winnie

23 hozzászólás | kategória: magyar hírek

A fenti kérdés “eredeti” kontentre vonatkozik, természetesen az HBO-nak van két jól sikerült feldolgozása (Társas játék, Terápia), s lehet, hogy nemsokára tőlük is jön originál anyag, főleg, hogy a prémium csatorna is ráfeküdt a képzésre és arra, hogy tehetségeket szippantson fel.

Azonban most nem róluk van szó, hanem egy újonnan induló képzésről, melynek célja egy új sorozatírói generáció kinevelése – nem feltétlenül kell gyakorlat, csak egy jó ötlet. 19-29 éveseknek Minden korosztálynak szól a felhívás, 12 főt választanak ki 4 elég intenzív hétre, ösztöndíjas rendszerben, aminek a végén egy íróstábba is bekerülhetnek a legjobbak.

A tovább mögött a ContentLAB and Factory közleménye olvasható a képzésről és az arra történő jelentkezésről – aki érez magában tehetséget, annak semmiből nem áll megpróbálkoznia a dologgal, nem? Szerintem nem csak én néznék szívesen több hazai gyártású sorozatot. (Disclaimer: nekem is közöm van a projekthez, de ettől függetlenül is posztot érdemelt, mert tényleg szeretnék magyar sorozatokat nézni. Az meg külön öröm lenne, ha valamelyikőtök írná.)

Ösztöndíjjal tanulhatnak forgatókönyvírást a fiatal magyar tehetségek
A mentorprogramra 24 óra leforgása alatt lehet jelentkezni

Új televíziós sorozatíró generáció nevelődhet ki hazánkban egy egyedülálló tehetséggondozó startup mentorprogram keretén belül. Az ösztöndíjas képzésre 2015.02.18-án lehet jelentkezni, egy meghatározott témájú és történetű forgatókönyvterv online küldésével. Csak és kizárólag az írói készség számít, hiszen egy hozzáállásában és gondolkodásában formabontó csapat létrehozására törekednek a – szakmai elismerést már kivívott – mentorok.

„Itt az ideje, hogy Magyarország, Szlovákia, Románia, Bulgária vagy éppen az ex-jugoszláv területek is felzárkózzanak az amerikai és nyugat-európai trendekhez, és lendületes, véleményformáló, ámde jellegzetesen helyi televíziós fikciók gyártására legyenek képesek – mondta Hámori Barbara, a ContentLAB and Factory fejlesztésekért felelős nemzetközi vezetője. – Ehhez azonban új szemléletet kell meghonosítanunk, és teljesen más attitűddel kell munkához látni.
A tehetségkutató mentorprogramot a cég Magyarországon teszteli először, de márciustól megnyitja ljubljanai és prágai irodáját is.

A programba egy nap alatt lehet bejutni. Február 18-án 9 órakor kikerül a www.contentlabfactory.com-ra az amerikai forgatókönyvíró iskolák pályázati felvételi rendszerét követő ún. 24 órás pályafeladat szinopszisa, amelynek megoldását másnap reggel 9 óráig kell elküldeni. A négy hónapos, esti iskola jellegű elméleti és gyakorlati képzésre tizenketten kerülhetnek be, a tanulmányokért pedig nemhogy fizetniük nem kell, de még havi ösztöndíjban is részesülnek a kiválasztott tehetségek. A legtehetségesebb írók végül széket kaphatnak a vállalkozás tévés tartalomfejlesztő írói csapatában.

„Tehetségeket szeretnénk felfedezni, akiknek átadhatjuk a legkorszerűbb nemzetközi fikciós trendeket, ám egyúttal lehetőséget biztosítunk arra is, hogy rátaláljanak saját hangjukra. Egy olyan forgatókönyvíró munkacsoport létrehozása a célunk, amely első lehet a kelet-közép-európai régió tartalomfejlesztői iparágában” – mesélt az ambiciózus startup cég terveiről Hámori Barbara.

A segítők között szerepel az ismert amerikai író, John Vorhaus, akinek nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint például a Magyarországon is vetített Sentinel – Az őrszem, a Száguldó vipera vagy a Rém rendes család egy-egy epizódja. A tanfolyam magyar mentorgárdájában az utóbbi évek legmenőbb produkcióinak alkotói vannak jelen, mint például a fejlesztő cég ötletgazdája, Kapitány Iván (Üvegtigris, Beugró), Divinyi Réka (Csak szex és más semmi, Szabadság, szerelem), Herendi Gábor (Valami Amerika, Társas játék) és Köbli Norbert (A berni követ, Hacktion). A filmes szakemberek gárdáját erősíti a Barátok köztöt nagykorúságig nevelő Kalamár Tamás producer, és Czető Bernát László is, akinek kisregényéből Goda Krisztina jelenleg mozifilmet forgat. A képzésben mellettük részt vesznek igen olvasott sorozatblogok szerzői: a Comment:com véleményvezére, Sixx, valamint Winnie, a Sorozatjunkie atyja, de többek között Kormos Anett író-humorista neve is fellelhető a tanári névsorban.

23 hozzászólás Ne habozz!

Kissur - 2015. 02. 05. 22:58

Ez tavaszi, vagy őszi félévet jelent? És gondolom Budapesten lennének az órák.

VDani - 2015. 02. 05. 23:06

winnie, a posztban 19-29 évet írtál, de az oldalon már az szerepel, hogy nincs korhatár.

egyébként van potenciál a programban, ha érdekes lesz a téma, lehet én is belevetem magam.

a Kati néni - 2015. 02. 05. 23:10

Eltörölték a korhatárt, nofene!
A 29 évecskémmel rezgett volna a léc :o)

Al - 2015. 02. 06. 03:37

Milyen formai és műfaji követelményeknek kell megfelelnie majd a beküldött megoldásoknak? Gondolom, nem forgatókönyvet kell írni, hiszen azt fogják majd megtanítani :) Sima novellát vagy egypercest, esetleg egy átfogó összefoglalót kell majd írni? Ez nem volt vili.

winnie - 2015. 02. 06. 05:34

vdani: köszi, reggel, amikor írtam, még volt:)

winnie - 2015. 02. 06. 05:35

ai: elvileg a kiírásban minden szerepelni fog, de semmi olyanra nem lesz szükség, amit egy átlagember ne tudna megoldani, tehát nem hiszem, hogy szigorúan szkriptszerűnek kéne lennie.

winnie - 2015. 02. 06. 05:35

kissur: én úgy tudom, hogy tavasszal lenne, bár nem tudom, hogy az idő rövidsége okoz-e gondot.

patera - 2015. 02. 06. 07:19

Azért ez a “mentorok” között van egy pár, akinél felmerül a kérdés, hogy ő aztán miért? Mert blogol, mert vicceskedni próbált, aztán mikor nem ment, azt mondta, hogy azért, mert ebben az országban a nők nem viccelhetnek.

winnie - 2015. 02. 06. 07:31

passz, meg kell kérdezni a szervezőket, hogy milyen “órák” lesznek, mik az elképzeléseik. nyilván van valamilyen tudáshalmaz, amit meg tudnak osztani velük és annak megosztására alkalmasak közül ők jutottak eszükbe vagy őket sikerült megszerezni.

nyilván nem a blogolást vagy a humort kell tanítani, mindenki érthet máshoz is, mint amit csinál elsődlegesen vagy másodlagosan.

Binky - 2015. 02. 06. 08:22

Jelentkezzetek minél többen! Én is nagyon szívesen néznék egyre több magyar sorozatot!
Sokan fanyalognak, de annyira nem vészesek a magyar sorozatok, az M1 próbálkozásai is dícséretesek. Sőt, inkább azok, mint a Barátok közt vagy a Jóban rosszban, mondom ezt úgy hogy annak idején néztem, de már túlcsavarták, és pár hónap kihagyás után már a szereplőket se ismerem, úgy lecserélődtek.

Na szóval írjatok írjatok! Tanuljatok! :)

Flanker - 2015. 02. 06. 09:58

Kormos Adriennel semmi gond nincs. Nem úgy és annyira vicces mint a toplistások, de bőven élvezhető a humora. Az FB oldalát is érdemes követni, teljesen egyedi a stílusa, amit saját család nélküli férfiként is élvezek.

Ja, és három könyvet is jegyez (társ) szerzőként, ami egy ilyen képzésen nem hátrány..

Brendan - 2015. 02. 06. 10:14

Flanker: Én is bírom a humorát… és őt ismerve, szerintem azon se sértődik meg, hogy Adriennek titulálod, miközben Anett :)

Flanker - 2015. 02. 06. 11:49

Jogos, kevertem Szente-Veres Adriennel :)

ogRemanO - 2015. 02. 06. 12:06

Mint tizenegy éve (még a fórumos korszakból) hűséges olvasótok, gratula winnie:)

Longtomi - 2015. 02. 07. 10:31

Egy magyar rendezésű, forgatókönyvű, de Trónok Harca színvonalú Hunyadi sorozatot (a könyvsorozat alapján) el tudnék képzelni a jövőben, de ez csak álom marad szerintem.

Heisenberg - 2015. 02. 07. 20:50

Vagy egy Tudors-Borgias-Vikings minőségű Árpád-ház sorozatot :)

sevil - 2015. 02. 08. 15:26

Érdekes én is ilyeneket néznék szívesen.

Máté - 2015. 02. 18. 10:38

“Amikor arra gondolunk, hogy mit is keresünk egy íróban, az első jelzők, amik az eszünkbe jutnak nem a kreativitás vagy az ügyesség,hanem a termékenység és a gyorsaság”

Csapd össze, barátok köztnek még jó lesz. Nagyjából így tudom összefoglalni. Az ember nekiáll reménykedni, hátha lesz végre minőségi magyar sorozatgyártás, erre ezzel kell szembesülnünk. Két reklámblokk között egy kis termékelhelyezés, nagyon úgy néz ki, hogy még nagyon sokáig erről fog szólni a televíziózás kishazánkban. Persze nagyon remélem, hogy lesz, aki ezek ellenére valami vállalhatót hoz ki az alapsztoriból, sok siket és még több kitartást!

snapshot - 2015. 02. 18. 12:26

Lehet, hogy ez is egyfajta retard-check. Ez a felütés, indulj ki egy ilyen prepozícióból, aki ilyen elvárások mellett mégsem szemetet csinál/ír, hanem minőségibb a munkája, az jó alapanyag lehet a továbbiakban.

Egyébként nekem tetszik az alapszituáció, mégha mégoly hihetetlen is. Kíváncsi vagyok rá, hogy milyen “megoldások” születnek a feloldásra.

winnie - 2015. 02. 18. 21:02

mate: a megoldas kulcsa szerintem ott van, hogy egy sorozatiro csapatban dolgozik es az elsodleges feladata, hogy a showrunner hangjat atvegye, az o viziojat megvalositsa. nyilvan az iroszobas otletelesnel teljesiteni kell, de azt szem elott kell tartani, hogy ha valaki kreativ akar lenni, annak a lehetoseget ki kell erdemelni.

vicces ellentmondas egyebkent, hogy mire az ember eljut oda, hogy sajat sorozatot csinaljon (amerikaban) es showrunner lesz, akkor mindennel kell majd foglalkoznia, csak az irasra nem lesz majd ideje.

Gábor - 2015. 02. 19. 15:21

Azt lehet tudni, hogy mi volt a feladat? Tegnap elfelejtettem megnézni az oldalt és csak most jutott eszembe, de sehol semmi infó. Előre is köszi!

nuage - 2015. 02. 19. 20:49

Igen, egy kis update-nek én is örülnék. Ha már tudsz valamit arról, hogy hányan jelentkeztek, siker volt-e, akkor megoszthatnád itt is velünk. Én kíváncsi vagyok a kezdeményezés utóéletére. :D

winnie - 2015. 03. 23. 08:53

750 jelentkező volt, 32-en jutottak be a szóbeli körben és már megkezdődött a 12 kiválasztottal a közös munka.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz