login |

Pilot-mustra: Allegiance – 1×01

2015. 02. 09. 19:44 - Írta: winnie

20 hozzászólás | kategória: 2014/15, kritika, pilot-mustra,

Basszus, de rég élveztem ennyire sorozatpilotot!

És nyilván csak azért, mert nekem ennyire tetszett az izraeli alapra építkező Allegiance, még nem kell azonnal rohanni és bepróbálni, hiszen közel sem mindenki által istenített, kihagyhatatlan kezdésről van szó, de ezúttal örültem, hogy nekem jutott az pilotkritika és láthattam, mert ha csak a nézettségre és mások véleményeire hagyatkozom, akkor biztos nem vettem volna előre a pilotok sorában. És akkor megint mit hagytam volna ki, ugye?

(Kábé, mint annak idején a Do No Harm-ot, amit mindenki lehúzott, nekem meg abszolút bejött. Az a sorozat két epizódot ért meg ugyanebben, a csütörtök 22:00-s időpontban és szinte napra pontosan két évvel az Allegiance kezdése előtt startolt…)

ALLEGIANCE – 1×01 – 8,5/10

 

Az Allegiance-re marha egyszerű lenne rásütni azt, hogy pont olyan, mint a The Americans, de mit lehet tenni, ha nagyjából tényleg olyan. A középpontban egy (volt?) orosz kémként/ügynökként Amerikában élő házaspár van, mindössze annyi a különbség, hogy a történet nem a 80-as években játszódik, hanem a mában. Oké, és az is különbözik, hogy míg a The Americans fontoltan haladó, igényesnek látszani akaró szex- és parókaparádé dráma, addig az Allegiance egy dinamikus popcorn thriller.

És bár a The Americans-t is szeretem, utóbbi bizony nekem jobban bejön, legalábbis elsőre. Nem tehetek róla, oda vagyok az olyan sorozatokért, amiben vérprofiknak vannak beállítva a szereplők (lenyűgöznek, na!), márpedig az Allegiance-ben kábé mindenki az. Ez nem azt jelenti, hogy nem csinálnak hülyeséget, hanem csak azt, hogy bizonyos aspektusokat tekintve kitalálják, hogy a másik mit gondol, túlgondolkodják a konkurenciát (“Tudom, hogy tudod, hogy tudom, hogy tudod…”), váratlan megoldásokkal állnak elő – tehát az írók minden szinten karaktereik zsenialitásáról akarják meggyőzni a nézőket.

Az Allegiance alaptörténete a következő: adott egy házaspár, egy egykori kém orosz nő, aki egy amerikai üzletembert akart anno beszervezni, hogy aztán egymásba szeressenek. (Szóval a The Americans-szel ellentétben nem szerelemmentes a házasság.) A KGB a nőnek megengedi, hogy Amerikába költözzön és deaktiválják őt, azzal a felkiáltással, hogy bármikor elővehetik. A házaspárnak 3 gyereke született, ketten közülük már felnőttek – és ekkor jelentkezik Oroszország anyácska, ugyan szervezzék már be a fiukat, mert nagyon nagyot tudnának szakítani az amerikaiaktól. A gond csak az, hogy a fiú a CIA-nél dolgozik elemzőként.

Adott tehát a klasszikus dilemma, miszerint család vagy haza, de még véletlenül sem csak ennyiről van szó, a helyzet sokkal bonyolultabb, már a pilot dupla-, sőt triplafedeles sztorival állt elő, s úgy fejeződött, hogy azonnal látni akartam a folytatást, annak ellenére, hogy májusban kvázi ellőttem az alapsztorival a cliffet – még szerencse, hogy elfelejtettem.

Arról nem is beszélve, hogy a sima családi dinamika több réteggel is meg van bolondítva – ezek egy része spoileres, de azt el lehet árulni, hogy a beszervezendő srác valami überzseni, az a fajta, aki akkor szólalt meg először, amikor kedve szottyant 8 éves korában, de azonnal értelmes mondatok segítségével kezdett kommunikálni. Ennek megfelelően socially awkward (szociálisan mínuszos?), de a CIA azért próbálja kezelni a helyzetet.

Az Allegiance-ben sokkal érdekesebbnek tűnik a “kettős ügynökös” alaphelyzet, mint mondjuk a tavalyi Gang Related-ben, sokkal több csavargatásra is ad lehetőséget a sztori, persze kérdés, hogy a szezont milyennek képzelik el a készítők, de tippre itt inkább csak az átívelés dominálhat. És emellett a kémcsaládban lévő viszonyok(még véletlenül sem a karakterek!) fogtak meg igazán, kőkemény belegondolni, hogy milyen áldozatokra és durvulásokra kényszerültek a szülők, hogy hűek maradjanak hazájukhoz.

Utólag az előzetesen belebegtetett 9/10-emet lerontottam egy kicsit, mert eszembe jutott, hogy szemben például a The Ameircans-szel a zömében tört orosz nyelv nagyon zavaró volt (anyai ágon orosz vagyok, ez ennek az átka) – ennyiben örültem a Revenge-ben általam rém irritálónak tartott Margarita Levieva jelenlétének, mert ő azért mégiscsak vitt a szerepbe némi orosz ízt. De akár 8,5, akár 9 a végső osztályzat, nem számít, csak az, hogy én eszméletlenül élveztem ezt a hullámvasutat, rohadt jó volt.

ui: Megjegyzem a politikai thrillerként működő NBC-s State of Affairs pilotja is nagyon bejött, aztán az 1×03 után kaszáltam a sorozatot, so…

20 hozzászólás Ne habozz!

benzz - 2015. 02. 06. 23:21

Én is azt hittem, hogy én leszek az egyedüli,akinek bejött az allegiance… Nagyon jó kis pilot volt, pedig szkeptikus vagyok az nbc -vel nagyon, hiszen az elmúlt pár évben a Hannibalon kívül nem igen akadt jó sorozatuk. Nálam is 9/10 a pilot epizód.

Maniac84 - 2015. 02. 07. 02:04

Az Allegiance-től én sem vártam sokat, de kellemeset kellett csalódjak. 9-est ugyan nem ér szerintem, mert az már nálam a legendás pilot-ok kategóriájába esne, de egy 8/10-et nyugodt szívvel ki merek rá szórni én is. Nem volt tökéletes, de szórakoztató volt az elejétől a végéig.

Shannen - 2015. 02. 07. 18:19

Számomra is meglepő, de igazából nem csalódtam megnézve az Allegiance-t. Na jó, azért a 9/10-es értékelést egy csöppet magasnak érzem így is, inkább egy 7/10 nálam, de valóban szórakoztató volt ez a 40 perc. Sokkal rosszabbra számítottam, úgyhogy nem bántam meg, hogy megnéztem, de azért nem marad nézősnek.

Lemoni - 2015. 02. 07. 19:08

A 8. percnél már halálra untam magam, szürke és unalmas képi világ, érdektelen szereplők, ez is gyors újonc kasza volt.

Drunken Whaler - 2015. 02. 09. 20:04

A The Americanst nem nézem, nekem a Blacklist jutott az eszembe, bár ezt egy rész alapján nem lehet még elsütni erről. Arra gondolok, hogy az ellenfelek (itt: a család) összefognak és az átívelő szál mellett, ettől nem független heti eseteket is megoldanak. Ha így lesz, akkor kaszálom hamar. Egyébként a pilotot én is élveztem.

Neoprimitiv - 2015. 02. 09. 20:05

Annyira lelkesedtél pár napja, hogy bepróbáltam, ha már az Americans nálam van. OK, a katasztrófális nézettség nem megérdemelt, de azért nálam nem kapott volna ennyit.

Lehet, hogy ők is azzal szúrták el, hogy nem csapták le azonnal egy szeneslapáttal az első újságírót, aki az Americans-hoz hasonlította a sorozatot, talán akkor jobban indultak volna. Ha valamihez hasonlít, akkor már inkább a Blacklist, csak itt nem a rosszember a zseni. A srác, aki egy személyben hozza a fél Scorpion csapatot nekem kicsit sok volt, az induló “hívjuk össze az összes szigorúan titkos fedett ügynököt, meg az éppen a városban kószálókat is egy vidám autodaféra” szituáció pedig túlságosan a korai dzsémszbond gonoszokat idézte. Ráadásul – ellentétben az Americans-szel – itt nyilvánvaló a leosztás, a család (anyu-apu mindenképp) a jók, az SVR a gonosz, legfeljebb az idősebb hugi lehet ingadozó.

Ez tényleg popcorn és lehet hogy a jobb fajtából való lesz, de most még nem tudom eldönteni. Az epizód végén azzal, hogy otthon kiborult a bili teljesen más lett a felállás, mint amire számítottam. A következő részt még megvárom, mert az lesz majd inkább mérvadó, de olyan sok bizodalmam nincs benne.

winnie - 2015. 02. 09. 20:06

két blacklist egy perc alatt nem lehet véletlen:)

(a nagy különbség az americansszel szemben, hogy itt egyelőre a karakterizálás kárára popcornoztak. ott nagyon hamar elérték, hogy jelentsenek nekünk valakit a szereplők mindkét oldalon, itt viszont nem tudom, mikor jutnak el oda, mert nekem teljesen irreleváns volt összességében mindenki. oké, a kiscsaj ártatlansága tetszett, illetve annak előre sejthető tragédiája, mert neki aztán így nem lesz jó élete.

és mégis…, ennek ellenére is ennyire bejött.)

bikkbakk - 2015. 02. 09. 20:07

Az Einstein-legenda (hogy későn, hét évesen kezdett el beszélni, mondván “eddig minden rendben volt”, s ami egyébként nem igaz) megidézése nagyon ócska húzás volt, különben nagyon élveztem én is.

Neoprimitiv - 2015. 02. 09. 21:17

winnie: a Blacklist amiatt ugrott be, amit írtál is, hogy mindenki okosabb akar lenni mindenkinél. Bár itt igazából olyan nagyon ezt nem éreztem, a rezidentúra ellenlépései elég szimplák voltak (a család ismeretében sejthetők voltak a reakcióik), igazából csak a srác a zseni.

Ami egyszerre hozhatja magával az én és a te undorfaktorodat, hogy egyrészt körülötte minden hivatásos ha nem is hülye, de korlátolt lesz, másrészt ő nem “hekkelni” fog, hanem mint Noah Wyle a Könyvtáros filmekben (vagy Chuck Intercepttel), a legabszurdabb helyzetben is fejből talál majd megoldást.

FireKeeper - 2015. 02. 10. 00:14

Kicsit “The Game” utánérzésem van, bár messze nem olyan hangulatos és igényes, de majdnem olyan szórakoztató és izgalmas. Majd meglátjuk hogy alakul.

hummel - 2015. 02. 10. 18:14

Én a The Americans helyett inkább a koreai Spy című sorozattal vélek felfedezni nem is kevés hasonlóságot. Kém mama, aki beleszeret az üzletember célpontba, majd szakít a múltjával (rendben itt egy alku, ott egy bomba az egykori sejtnek), családot alapít, majd utoléri a múltja és be kéne szervezni a fiát, de ehelyett apuval inkább magára vállalja a fiuk megfigyelését. Még a kocsis üldözési jelenet is stimmel, mikor az anya úgy határoz, hogy inkább feladja magát … persze a végeredmény ugyanaz. Az alapszituban egyetlen különbség, hogy ott a nővér helyett a barátnő dolgozik a másik oldalnak, de ugyanúgy van egy mit sem sejtő hugica.

Viszont a karakterek jellemzői eltérőek, csakúgy mint a megvalósítás, valamint itt nem húzták az időt és a srác elég hamar eljutott a felismerésig, úgyhogy a történetszál is más irányt vesz majd. Egyelőre jónak tűnik, reméljük a folytatás is ezen a szinten pörög majd.

winnie - 2015. 02. 10. 19:53

hummel: ez és a spy is (ha arra gondolsz, ami most indult) ugyanannak az izraeli sorozatnak a feldolgozása.

az americans hasonlat nyilván csak a kémanyu szál miatt kerül képbe, szerkezetében telejsen más.

hummel - 2015. 02. 11. 08:44

winnie: köszi. A kritikában is említetted az izraeli sorozatot, valahogy elkerülte a figyelmemet.

sorozat/gyilkos - 2015. 02. 12. 00:23

A végső fordulat miatt kap tőlem egy 5/10-et. Különben csak 4.

Pedig amikor az elején rápirítottak Mihályra, bizakodtam egy ütős anyagban, de kiderült, hogy ehhez képest James Bond egy kisrealista dokumentum-filmhős.

A plot fantáziátlan, karakterek a goldenboy kivételével nincsenek (ez a színészekre is vonatkozik), de ezt mind meg tudnám bocsájtani valami tökösfeszes thriller-akciózásért cserébe, amiben részenként legalább egyszer felmegy a pulzusom vagy kihagy egy ütemet.

Amikor az orosz (felteszem követségi) ügynök úgy sétál be a fedett ügynökökhöz, mintha egy csokor tulipánért menne és úgy beszélnek a kémkedés nehézségeiről és a gyerekeik élet/haláláról, mint a senior account advisorok a balfasz ügyfelekről a Kazinczy utcában péntek este, akkor nekem a belief sajnos leesik a fogasról, bármennyire is szeretném szuszpenzálni.

Szóval ez egy olyan kémes akciósorozat, amiben érdektelen alakok fifikásan csinálnának veszélyes dolgokat. Szeretnék újra 12 éves lenni, hogy szerethessem.

Goldenboy jó. A színész és a karakter is. Miatta megnézem a másodikat, aztán kaszálom.

Neoprimitiv - 2015. 02. 13. 17:09

innen kezdve gyakorlatilag kasza, a második rész 0.7-es demót hozott már csak. (Nem végleges adat, de nem várható jelentős változás.)

Elar - 2015. 02. 18. 19:09

Nekem nagyon tetszett.
Nem értem miért csak ennyi a nézettség.
Most már frankón a Flesh, Gotham és Arrow tipusú dolgok fognak sorozatokban is ömleni??? :(

winnie - 2015. 03. 02. 09:19

elar: az ömlik majd, ami sikeres, de például az allegiance-et többen nézik az arrow-nál, szóval nem értem a példát:) (az arrow talán a top100-ban sincs benne.)

ha fordítva lenne, akkor az arrow-topiknál lenne komment, hogy majd az allegiance-félék fognak-e ömleni. a személyes tetszés vagy nem tetszés egy dolog. számítani mindig az számít, hogy mi érdekel másokat.

korum - 2015. 03. 06. 14:43

Egyre inkább Aliasos :) Családos kémkedés, pengeélen táncolás, mindekn épphogy csak sikerül, cliffhangerek orrba-szájba…
tetszik :)

dinnyemano - 2015. 03. 18. 15:24

csak ideírom, hátha nem felejtjük el…
2015 Jaws Eyecandybe az Alexet játszó Gavin Stenhouse
simán!!!

Csilla0422 - 2015. 04. 27. 22:31

A fenébe, nem tudom abbahagyni, mert egyre jobb lesz. Medzsik!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz