login |

Pilot-mustra: Wataha – 1×01

2015. 02. 10. 18:36 - Írta: winnie

18 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Míg a magyar HBO izraeli feldolgozásokkal, a Társas játékkal és a Terápiával készített kapcsolati dramedy-t és kamaradrámát, addig a szomszédban jóval keményebbre vették a figurát: a románok ugyanis az ausztrál Small Time Gangster-t dolgozták fel Umbre címmel, a lengyelek pedig saját ötleten alapuló sorozatot hoztak, aminek a címe Wataha, magyarul A falka.

A mai HBO-premier egy határőrös bűnügyi sorozat, a lengyel-ukrán határ mentén, a Besszádok fennsíkjain és erdeiben játszódik, és a határőrök munkájáról szól. Nyilván nem az aprócseprő ügyekről, bár lehet, hogy azokról is jó egzisztencialista drámát lehetne készíteni, hanem az ember- és kábítószercsempészekről, meg egyéb szervezett, sötét üzelmekről.

WATAHA – 1×01 – 6/10

Ha valami, akkor a Wataha kezdése rendesen fel tudja kelteni a néző figyelmét, minden spoiler nélkül csak annyit írnék, hogy a főhős egy komoly traumát elszenvedő határőr, aki szíve szerint hagyná a francba a melóját, ráadásul az ügyészség is elkezdi őt vegzálni, valamint még jelen van az akciócsoportot szervező társa, valamint egy piszkos ügyletek lefülelésére visszacsábított öreg róka.

A könnyedebb első pár percet leszámítva meglehetősen komor hangulatú a Wataha pilotja, s örülnék, ha hasonló is maradna a továbbiakban. Nyilván eleinte az amerikai sorozatokhoz szokott szemeknek szoknia kell a stílust (nincs baj vele, csak “más”), de ebből a szempontból a mindenképpen pozitívum, hogy számomra tök ismeretlen színészeket láthatok és senkitől sem tudom, hogy mire számíthatok.

Nyilván épp ezért a felfedezés jegyében telik el az első rész, történik pár gyilkosság (nyugi, nem nyomozós a sorozat, elvileg kőkeményen átível), megismerkedünk a törvény oldalával és pár gyanúsabb elemmel, látjuk meló közben az arctalan ukrán embercsempészeket és azt, hogy milyen kockázatokkal jár ez a művelet, kár, hogy egyelőre a karakterizálásra nem jutott olyan sok idő, vagy eszköz.

A pilot teljesen rendben volt, tisztességes munka, a környezet miatt mindenképp érdekesebb, mint az átlag és néztem is volna tovább, de túlságosan is alapozó jellegű volt, mire elkezdődött volna, vége is lett. Szóval egyelőre pont az a kategória, amit ha elfelejt az ember, akkor csak hónapokkal később eszmél rá, hogy észre sem vette és kipörgették a szezont – aztán meg jöhet a dara, ha éppen nincs elég néznivaló. Tippre úgy nagyobb lesz az élmény.

Ja, ahogy olvasom, a 6 részes szezon lezárt, de lebegtetnek be folytatás irányt, bár egyelőre nincs hír a második szezonról, igaz tudjuk, hogy a bejelentéseket itthon sem szokta elkapkodni az HBO.

18 hozzászólás Ne habozz!

El-ahrairah - 2015. 02. 10. 19:02

Azt meg lehet tudni, hogy miért hupákol egy farkas a középső képen? Első ránézésre azt hittem, hogy valami vérfarkasos izé lesz, de a leírás alapján szó sincs róla. :)
Mindenesetre hangulatusnak tűnik, bepróbálom.

winnie - 2015. 02. 10. 19:07

a cim is farkasos asszociaciot enged meg, no meg a sorozatban is fel-feltunnek kvazi szimbolikus jelleggel.

kiskiraly - 2015. 02. 10. 19:15

A linket meg lehet adni szerintem.
Aki nem akar várni estig, az 1×01 két hétig ingyenesen nézhető az indavideón
http://indavideo.hu/promo/wataha/

David R. Blake - 2015. 02. 10. 20:03

HBOGo-n is ugyanúgy fent van, regisztráció nélkül nézhető.
Szerintem nekem ez lesz most a ma esti program.

Ramen - 2015. 02. 10. 20:08

Belenéztem, gyenge. Nagyon kelet-európai, nem a történet, a megvalósítás.
Eddig egyszer volt, hogy magyar film esetén azt gondoltam, ez akár amerikai is lehetne, az a Kaméleon volt.

winnie - 2015. 02. 10. 20:19

en kifejezetten orulok, ha nem amerikai a stilus, ahogy irtam, sokkal kevesbe steril a vegeredmeny.

Ramen - 2015. 02. 10. 20:43

Én inkább úgy mondanám, kevésbé profi.

winnie - 2015. 02. 11. 05:23

értem, és egyetértek, de a profizmus szerintem nagyjából ezt a rutint, a sokszor steril megvalósítást jelenti, hiszen odakint egy gyár készíti a sorozatokat megadott sztenderdek alapján, itt viszont mondhatni minden sorozat más és más, a benne résztvevő személyektől függően.

Krampusz - 2015. 02. 11. 09:30

Megnéztem.
Szerintem jó. Kelet-európai karakterek, viselkedésformák, macsó szlávok, házi Żubrówka. :D

A lányom, az utóbbi 10-20 év magyar filmjeire szokta mondani, hogy paraszt-film. Mégis ráérzett az ízére.

Szép dolgokat csinál Hollywood, de, amikor az erdőben szaladgálok, higgyétek el pofán basznak az ágak.

Valódi “eastern” lesz ez. Majd megnézzük.

David R. Blake - 2015. 02. 12. 01:14

Egy-két jelenetnél kicsit nekem is az az érzésem volt, mintha a Cobra 11-et nézném, de alapjáraton nem volt ez rossz, sőt!

A táj valami gyönyörű, bár az azt mutogató snittek számából talán lehetett volna kevesebb is, mert azért volt belőlük egy pár és a sztoritól vették el az időt.

Ami már csak azért is volt idegesítő, mert a résznek tényleg akkor volt vége, amikor beindultak volna a dolgok. Semmi cliffhanger, se egyéb, csak “Na, megvolt az alapozás, ennyit az első részből!”

Mindenesetre ettől függetlenül én még folytatom, kíváncsi vagyok mi sül ki belőle, mert a szándék mögötte látszik.

kiskiraly - 2015. 02. 14. 14:10

Alig történet valami az első részben (ahhoz képest hogy már csak 5 rész van hátra)

5/10

kiskiraly - 2015. 02. 14. 14:11

*történt

Neoprimitiv - 2015. 02. 14. 22:28

Nem kiváló, de nem is rossz. Fura egyébként, hogy – legalább is nálam – mennyire meghatározza az élményt, hogy tudom, hogy hol készült. Az ellenszenves ügyésznő egyből nem csak a kötelező dramaturgiai akadály, hanem a faszkalapkodó hatóság lett, a főhős határ menti félkész háza is százszor látott valóság, nem csak karakterizálás.

Talán pont a művészieskedő farkasos jelenetek zavarnak a leginkább. Ha megpróbálok távolságot tartani tőle, akkor lehet, hogy pont így eladhatóbb, nézőként viszont azt kívánom, inkább egyértelműbben hallucinációként csinálták volna meg.

zagloba - 2015. 02. 16. 23:42

A lengyel filmgyártás fényévekkel előrébb tart, mint a magyar, épp ezért volt nagy csalódás látni ezt a pilotot.

A legjobb szó rá a semmilyen.
Jellegtelen történet minden klisével, ami elképzelhető: rögtön akcióval kezdünk, a megölt csapat, a kemény, ellenséges ügyésznő, a gyanúsított főszereplő, az új főnök, az újrainduló csapat, a meglebegtetett főgonosz…
Jellegtelen szereplők, darabos színészi játék.
A tájban sincs semmi különleges, kontinentális erdő, mintha a Bükkben lennénk. Akit ez nyűgöz le, az inkább a Top of The Lake-et, vagy a Fortitude-ot nézze.
A farkas erőltetett, és inkább nevetséges, mint szimbolikus.
Attól pedig, hogy a határoszlopra Polska van írva, nem pedig U.S. semmivel sem lett egzotikusabb, vagy egyedibb.

Ahogy winnie írta: megnézi az ember, aztán azt is elfelejti, hogy látta.
Kasza, nem is lehet más.
Na, mindegy, van egyéb néznivaló bőven.

Sawyer - 2015. 02. 17. 21:31

Most olvasom, hogy csak 6 részes lesz? Ahhoz képest elég gyér, HBO-s színvonal egyáltalán nem látszik, egyelőre az “olyan semmilyen” jelzőt írnám rá. SEMMILYEN

little - 2015. 03. 13. 09:30

Tetszik a környezet, örülök, hogy lengyel színészeket láthatok. Jó a hangulata is.
Nekem bejön.

kiskiraly - 2015. 03. 28. 18:52

Hát ez poszt nem nagyon pörgött …
Megvan rá az oka.

Végig néztem hat részt, de elég unalmas volt a sorozat.
Rosszul volt az egész tálalva.
Próbálom úgy fogalmazni, hogy el is mondjak valamit hogy közben ne spoilerkedjek.
Tehát: az alapfelállás érdekes (egy határrendész-ház felrobban, benne az egész társasággal, csak két ember marad meg a csapatból {a Falkából – így nevezik magukat}: egy, aki túlélte e robbanást és egy, aki épp messze, egy kórházban volt a feleségével).

Azonban kiderül nem minden az aminek látszik, nem lehet tudni a karakterek motivációit.
Csak az utolsó részből derül ki, hogy a robbanás csak egy nagyobb kirakós része, amelyek már magasabb körökbe is eljutnak (a politikai vezetésen belül).
Sok a felesleges/alig kihasznált karakter (csöves öreg, Rebrow vadászhaverja(?), fatelepvezető maffiavezető, aki nem zavart sok vizet)

Az ügyésznőnek vagy 4-5 részig nincsen semmi bizonyítéka, de ennek ellenére folyamatosan Rebrovot gyanúsítja. Ezt nem értettem.

Amúgy látszik, hogy a 6 rész ellenére nem mininek lett tervezve, sok megválaszolatlan kérdés maradt a végén.
HBO miatt szigorúan osztályzok.
Ez csupán 3,5/10.
Fényképezés viszont 9/10

Jobban nyomhatták volna politikai-krimi szálat.

Andy - 2018. 02. 06. 14:51

Pan Zagłoba!

AltCr+K= ł!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz