login |

Pilot: Better Call Saul (Breaking Bad-nézőként) – írta wilson

2015. 02. 11. 20:15 - Írta: vendegblogger

114 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

(A napokban itt a kritika, ami a Breaking Bad-et nem ismerő szemszögből is bemutatja a sorozatot, mert kíváncsiak vagyunk rá, hogy az másképpen hat-e a főhős karakterét ismerőkre, illetve nem ismerőkre. – winnie)

Spin-off (media): jelentése: ’mellékhajtás, oldalhajtás’. Angolul számos területen használt kifejezés; magyarul leginkább akkor használják, amikor egy nagyobb intézménynek vagy egy alkotó/alkotók által kiötlött fiktív univerzumnak mellékhajtása, oldalhajtása jön létre, és ez valamennyire illeszkedik az anyaintézményhez vagy az anyauniverzumhoz.

Ha a Wikipedia ezt mondja (ami ugye a világ legjobb dolga Michael Scott szerint), akkor használjuk mi is ezt a leírást, és gondolkozzunk el két dolgon. Egy: tényleg szüksége van minden idők egyik legjobb sorozatának, a Breaking Bradnek egy spinoffra? Kettő: lehet-e egyáltalán hozzá hasonlítani? Ha a premiert és az első epizódot vesszük számba, akkor nem nagyon: elindult a Better Call Saul.

Ne hagyja, hogy hamis állítások igazságtalan harcba kergessék: Saul Goodman vagyok, és megvívom a harcát. Nincs vád, amivel ne birkóznék meg: ha sarokba szorul, hívja Sault!

És hívták sokan, akkor, mikor egy koffernyi pénznek kellett biztos helyet találni, mikor egy kurva hulláját kellett eltakarítani (CALLGIRL!). Hívták esőben és szélben, hívták akkor, amikor már nem maradt remény.

Igen, a Breaking Bad comic reliefje, karizmájával és megjátszott ártatlanságával a legdrámaibb helyzetbe is komikumot hozó kabalaállata önálló életre kelt, és igazából feltámadt, hiszen ez a Saul Goodman még csak köszönőviszonyban sincs azzal az enyveskezű svindlerrel, aki előbb behúzta, aztán kitolta a bűnözői életből Walter Whiteot és famíliáját.

Saul Goodman halott, Saul Goodman él: a Better Caul Saul egyszerre előzmény és utózmány, hiszen mind a Breaking Bad előtt, alatt és utána is megmutatja, hogyan lesz egy egyszerű emberből bűnöző – megint.

Mert bár az alapfelállás papíron tök ugyanaz, mint a Breaking Badben, a mikrouniverzumot, a főszereplőt, és a cameózó arcokat leszámítva pont annyi köze van a Better Call Saulnak az alapanyaghoz, mint a Beverly Hills 902010-nek az abból kinőtt Melrose Place-hez, vagy a Cheers-nek a Farsierhez: van pár ismerős harc, de a hangvétel, a hangulat, és a történet is teljesen más.

Saul Goodman ugyanis halott: személye megszűnt létezni akkor, mikor Walter White és Heisenberg karaktere végleg egybeolvadt, és manapság kopaszon, pornóbajusszal, kiégve lapátolja a cinnabunt egy omahai pláza kajálda részlegében, folyamatosan attól rettegve, hogy valaki felismeri, valaki rátalál, és bosszút áll. És mintha ebben reménykedne, hiszen napjaink Saulja köszönőviszonyban sincs azzal az alakkal, aki ugyan sose jutott a csúcsra, de kellemes kis világot teremtett magának a pitiáner bűnözők világában.

Saul Goodman mégis él: egy lecsúszott, zsákutcába futott karrierrel rendelkező, pitiáner ügyvéd, aki még a Mikulás létezését is megpróbálná bebizonyítani, ha pénz múlna rajta. A Better Call Saul ugyanis fejlődéstörténet, csakhogy itt nem egy kémiatanár maffiafőnökké válása van a főszerepben, hanem egy olyan fickóé, akit tényleg a véletlen, és persze a saját hülyesége sodor bajba, és egy olyan útra, amire talán akkor se tért volna rá, ha már semmi más lehetősége nem maradt volna.

Ahhoz persze, hogy ez érdekes, izgalmas, látványos is legyen, több csillagnak is jó helyen kellett lennie. Egyrészt kellett az eredeti sorozatot is megálmodó Vince Gilligan, és a Saul karakterét kiötlő Peter Gould, másrészt egy olyan új téma, ami csak minimálisan kötődik a methgyártáshoz, és nem a Breaking Bad formulát mímeli és klónozza le. Harmadrészt pedig a legfontosabb összetevő: Bob Odenkirk.

Odenkirk nem feltétlen színészóriás, nincs olyan kiállása, nincs olyan karaktere, mint Bryan Cranstonnak, nem tölti ki a képernyőt, nézésével nem vágja át még az acélt is, de nem is volt soha ez a feladata, és hiába ő a főszereplő, karaktere semmit se változott. Svindler, egy pitiáner senki, aki a szerencsétlenségét szerencsére tökéletesen tudja kompenzálni rátermettségével és kifogyhatatlan hazugsággyárával.

Egyszóval ő a tökéletes szerencsétlen, akit lehet szeretni azért, mert semmi sem jön neki össze, és azért is, mert még a legmélyebb szakadékból is ki tud mászni. Lehet, hogy közben párszor összeszarja magát, és a végére semmije se marad, de legalább nem kolumbiai nyakkendőt kell a fogasra akasztania a nap végén.

Ezt becsomagolva a Breaking Bad szintjéhez maximálisan felnövő operatőri munkával az eredmény egy olyan sorozat, ami egyáltalán nem hasonlít a Breaking Badhez, mégis van annyira jó, van annyira zseniális, mint az. Minden beállításának karaktere, személyisége van, és ez az, amit nem lehet pénzzel belapátolni: ehhez kell egy hozzáértő szem, egy remek forgatókönyv, egy remek színészi gárda – a Better Call Saulnak mindez megvan.

Hogy tudja-e kamatoztatni az évad maradék 9 részében, illetve a már berendelt 13 részes 2. szezonban, az persze a jövő meséje: az biztos, hogy ennek a görög tragédiának se lesznek túl boldog pillanatai, de legalább halálosan jól fogunk szórakozni rajta. Ha meg nem, hát lehet hívni Sault!

114 hozzászólás Ne habozz!

the_daver - 2015. 02. 11. 20:24

Nagyon nem értek egyet: A BCS egy az egyben ugyanazokat a szerkesztési, képalkotási, vágási megoldásokat használja, mint a Breaking Bad. Ugyanúgy kotyvasztós, átvitt értelemmel bíró cold open, ugyanúgy széles képkivágások, ugyanaz a szűrő, ugyanazok a kameramozgások.

Ez nem baj, sőt, nekem így tetszik, de az, hogy egészen más lenne, mint a BB, erős túlzás. Egyedül a második rész közepén lévő montázs volt egyedi megoldás.

m76 - 2015. 02. 11. 20:32

Én nem vagyok ilyen jó véleménnyel a sorozatról. Mintha csak és kizárólag a Breaking Bad rajongóinak írták volna.

Pl az első jelenetek teljesen értelmetlenek, és aki nem ismeri jól Saul történetét a Breaking Bad-ből fingja se lesz róla, hogy most mit is látott. Itt nincs semmi keresnivalója ennek a jelenetnek, mert az új nézőket csak összezavarja a régieknek meg nem ad elég pluszt. Esetleg egy pár másodperces kikacsintás belefért volna, de itt egy több percen át tartó jelenetsor van.

És túl sokat hagyatkoznak a cameokra, pedig új nézőknek sem Mike, sem a 2. részben behozott karakter nem fog semmi különöset jelenteni, csak annak aki ismeri őket Breaking Bad-ből.

Aztán a másik, hogy hiába van néhol zseniális fényképezés és 1-2 epic jelenet, ha a köztük eltelt időben semmit mondom mégegyszer semmit nem nyújt a Better Call Saul.

És sajnos a 2. rész tökéletesen követte az első rész sémáját, egy fikarcnyival sem jobb vagy több mint az első rész volt. Mindenesetre nem lehet hullámzó minőségre panaszkodni majd.

Még nem döntöttem el, hogy nézős marad e, de ez már önmagában is aggodalomra ad okot, hiszen olyan ütős dologra készültem aminél ez nem lett volna szabad, hogy kérdés legyen.

A pilot és a 2. rész is 6/10 részemről.

the_daver - 2015. 02. 11. 20:34

m76: Mike nem Mike-ként volt ott. Ha egy random színész kapja meg azt a karaktert, akkor is lett volna értelme, mert pl. arra mutatott rá, hogy Saul nem bír kipengetni 3 dollárt, inkább visszamegy matricáért.

m76 - 2015. 02. 11. 20:43

Pont erre céloztam, hogy akár egy random ember is lehetne, mert semmit nem jelent a karakter azok számára akik új nézők, így nekik még az se jelent pluszt hogy rácsodálkoznak, hogy jé honnan indult Mike. És számomra már Breaking Bad nézőként is nagyon nagyon üres volt a sorozat, akkor egy BB szűznek méginkább az lesz.

winnie - 2015. 02. 11. 20:56

abban egyetértek, hogy a kezdő jelenet nagyon fura volt, mert aki nem nézi, az nem tudja hová tenni, nincs meg az az érzelmi töltet, ami kéne a megfelelő hatáshoz. kíváncsi vagyok, hogy a nem breaking bades twd-nézők hány %-a nyomta ki a feketefehérben csigázó bajszos bácsi láttán:) valahogy fura volt, hogy ennyire nem gondolnak “ránk”. egyáltalán nem baj, csak meglepett.

de ezt majd leírom én is a másik kritikában.

sherlock20 - 2015. 02. 11. 20:58

m76
Nem értelek. Most az a baj, hogy ott volt Mike? Holott tök mindegy, hogy ott volt? Főleg ha láttad a BB-t, miért baj, hogy ott volt?

Amúgy a hangulata nagyon ott van, mindenképp maradós. A BB se az első 1-2 évadjában indult be és lett kötelező sorozat, itt is valami lassan építkezős, eleinte felejthető, majd valami zseniálisat alkotó dolgot várok. Nyilván nem a semmire alapozva kapott premier nélkül 2. évadot is.

sherlock20 - 2015. 02. 11. 20:59

winnie
Ideje lenne pótolni ezt a BB hiányt. :D

winnie - 2015. 02. 11. 21:01

(a breaking bades párhuzamokra egyébként a folytatásban kíváncsi leszek. mármint megvalósítást tekintve, mert most gilligan és mclaren rendezett, de a folytatás már lehet, hogy kevésbé rezidens arcoké lesz. (oké, a harmadik részes is csinált 3 BB-epizódot.)

Mordekai - 2015. 02. 11. 21:13

Jóóóóó lesz ez…

Az első kommenttel teljesen egyetértek, technikailag igenis nagy a hasonlóság.

Én inkább arra leszek kíváncsi, hogyan fognak egyensúlyozni a komikus és a súlyos jelenetek között. Legyen egy kicsit lazább, mégiscsak az ügyvéd a főszereplő, de pl Tuco ne legyen már az elején idióta barom poénforrás, hanem legyen már kőkemény, életveszélyes genya, amilyen az alapsorozatban volt.
A 2. részben, a sivatagi jelenetben, mikor megy az alkudozás a két féreg sorsáról, végig azon szurkoltam, hogy itt valami durva brutalitás kell hogy jöjjön, különben komolytalan lesz az egész. Nem voltam teljesen csalódott a végén, de a hiányérzet megmaradt.
Mellesleg ez a két kapafogú nem tűnik nagy tehetségnek, sőt. Remélem nem lesznek visszatérők.

7,5/10

dvs - 2015. 02. 11. 21:25

The_daver-rel is egyet kell értenem, az egész fényképezés, a kameraállások, a zene és ami a legfontosabb talán a hangulat is teljesen olyan lett, hogy a fekete-fehér nyitányt ne is említsem.

Ezen kívül a többivel egyetértek, már most látható, ez is egy maradandó alkotás, ebbe (is) simán benne van 5 évad, ha nem több.

ldavid - 2015. 02. 11. 21:30

@Mordekai nem gondolod hogy tízen x évvel ezelőtt ő is más volt?
Fring-re emlékszel még milyen volt a flashbackben, mielőtt kinyirták a haverját? …

Eddy21 - 2015. 02. 11. 21:34

Jó lesz ez. A fő cél amúgy is a Breaking Bad egykori nézőinek a kiszolgálása (újra képernyő elé ültetése) volt. Igen M76, ezt szinte csak a Breaking Bad rajongóknak írták.
Mike meg azért volt ott, mert valahol találkozniuk kellett. Szép lassan nekiálltak kiépíteni a BB-ben már létező klienturát, illetve alvilági hátteret.

Challen - 2015. 02. 11. 21:35

Az első két résszel szerintem semmilyen baj nem volt, és a készítőket ismerve a továbbiakat illetően sem aggódok. Valami ilyesmire számítottam, és nagyon örülök, hogy jóval több benne a dráma, mint azt a bohóckodásokat összegyűjtő hosszú előzetes láttatta.

Szuper, hogy visszatért a helyszín, a hangulat, a jól ismert operatőri munka, a kedvelt arcok, ezzel pedig tényleg olyan, mintha tovább élne a Breaking Bad. Drámai, de persze az eredeti sorozat feszültsége eddig hiányzik belőle – de ez persze nem is lehet elvárás egy ilyen alapvetően komikus beállítottságú főszereplővel. Viszont mondjuk Tuco megjelenésétől most tényleg nem izgultam úgy, mint korábban, úgymond tudtam, hogy nem fog történni semmi “rossz”, míg Walter White-ék esetében ez koránt sem volt biztos. Saul viszont arra jó lehet, hogy minden héten elvigye “a hét idézetét”.

Kíváncsi vagyok, hogy hova jut a sztori, ha mondjuk ez is megél 5-6 évadot, de ugyebár hat évvel a BB kezdete előtt járunk, szóval történéseknek bőven van hely. Aztán ha hosszú évekig eltart, akkor talán lesz idő a jövőben is alaposabban szétnézni, hogy a BB-t nem ismerők is megértsék, hogy mi a fene volt az ott az első rész elején (már ha győzik kivárni, vagy addig nem néznek utána maguk).

dvs - 2015. 02. 11. 21:36

Amikor Saul/McGill a kertvárosban vezet, majdnem biztos voltam benne, hogy minimum Walterék háza előtt megy el random, vagy mi több ott üti el a gördeszkás gyereket, azért ilyen LOST-os easter eggekre mindenképpen számítottam illetve számítok. :)

dvs - 2015. 02. 11. 21:38
Mordekai - 2015. 02. 11. 21:55

@ldavid

Amit te írsz az két szempontból sem stabil. Egyrészt nem túl életszerű, inkább fiatalon forrófejűek az ilyen figurák, később “érnek be” és válnak hidegvérűvé.
Másrészt meg szemmel láthatóan megöregedett a Tuco-t alakító színész…

Nimand - 2015. 02. 11. 22:13

Nekem tetszik egyelőre, és valóban nekünk, rajongóknak készült. A tempó lehetne icipicit feszesebb, de rendben van.

Itt pár sor arról, Saul Goodman és WW mennyire megváltoztatta Albuquerque mindennapjait :)

http://www.cracked.com/quick-fixes/the-depressing-part-better-call-saul-you-didnt-notice/

Mortanius - 2015. 02. 11. 22:26

Egy részt láttam… Eléggé untam, az az igazság. És nem vagyok benne biztos, hogy engem érdekelni fog Saul története és az ügyei.
Azért még kitartok, mert a BB az egyik nagy kedvenc.

Archenemy - 2015. 02. 11. 23:32

Amit sokan elfelejtenek az az, hogy ez nem a Breaking Bad 5. évada, hanem a Breaking Bad első évada, a kezdeti stádium. Ezért olyan lassú még, későbbi részek biztosan keményebbek lesznek, nem szabad azt rögtön elvárni. Nekem nagyon tetszett, főleg a 2. rész.

Tommy Drama - 2015. 02. 11. 23:37

Baromi jó volt! És igen, ez a BB rajongóknak készült, sztem ahhoz túl szorosan kapcsolódik az anyasorozathoz, hogy az új nézők is elkezdhessék. Amugy siman lehet, hogy akinek nem jött be a BB annak ez tetszene, de a szoros kapcsolódási pont gondot jelenthet, ahogy fentebb írtam.

szk - 2015. 02. 11. 23:45

Saul és Tuco alkudozása a második részben nagyon király volt. Amikor Tuco majdnem bekattan az emberére akit majd kinyír a BB első évad végén, hangosan felröhögtem.

Látszik hogy ügyelnek a készítők az apróságokra. Amikor az első részben Saul kijön a bíróságról, gyalogol a kocsija felé, a néző azt hiszi hogy a nagy fehér limuzin az övé, majd a kamera egy kicsit balra megy, feltünik a kis sárga csotrogány, és hát persze hogy az amibe beszáll.

snipp - 2015. 02. 12. 01:02

akit erdekel, itt meglehet nezni par erdekes easter egget a breaking badre utalva:

https://tv.yahoo.com/blogs/tv-news/better-call-saul-breaking-bad-easter-eggs-224127432.html

snipp - 2015. 02. 12. 01:06
aky - 2015. 02. 12. 01:37

Nekem bejött, hozta a BB hangulatot, itt a kamerázásra, vágásra gondolok, a story “lassúsága” pedig nekem a BB első évadát juttatta eszembe.
Jót szórakoztam sivatagos alkudozásos jeleneten, tipikus Soul volt, és nálam ütött a cold open is.
Nem mondom, hogy olyan mint a BB 5. évada, de az elsőhöz lehet hasonlítani, de még csak alapozunk…jó lesz ez!

sehrezad - 2015. 02. 12. 07:36

Minőségi munka minden szempontból, szerintem jó lesz ez.

Végignéztem a BB-t, különösebben nagy rajongója nem lettem, a színészi játékok nyűgöztek le elsősorban, így a spinofftól sem vártam sokat egyéb tekintetben – erre kellemes meglepetés lett, komolyabb anyag lett. Csak akkor fogom nézni, ha saját rangján lesz (továbbra is) érdekes, a BB-t már lesóhajtom kb.

A cold opent szerintem nem muszáj kötni a BB-hez, én már nem is emlékszem rá, mi lett ott Saullal – itt az elején annyi világos és elég is szerintem, hogy van egy fazon, aki tart valahol az életében, aztán vissza a múltba, a többi majd kiderül.

A “Mike-os” jelenet legkevésbé az ismerős arc miatt érdekes. De most akkor Mike az Mike, vagy csak színész-cameo?

winnie - 2015. 02. 12. 08:42

sehrezad: ha nem kötöd, akkor látsz valakit, akihez 1.) semmi kötődésed nincs, 2.) fogalmad sincs arról, hogy kicsoda (gene-nek hívják, saulos reklámokat néz és nem hasonlít a film főhősére, jimmy-re). szóval ez elég nehezen kezelhető a bb nélkül.

mike az mike. állandó szereplő.

Anthonz - 2015. 02. 12. 08:52

Nos még csak az első részt néztem meg, de az elég gyenguszra sikerült szerintem: 50 perc nettó unalom. Persze, lehet csak később indul be, ahogy valaki írta is, de attól még ez elég lightos volt. És őszintén nem látom hogyan lesz ebből valami igazán jó, hiszen pl. Saul életéért nem kell izguljunk, tudjuk hova tart. Még pár részt adok neki, ha ejtem akkor majd figyelem a fórumot, ha beindul majd visszanézek.

sehrezad - 2015. 02. 12. 09:12

winnie: mondjuk ez igaz, az identitások/nevek elég zavaróak lehetnek, a kazettát sem igen lehet hová tenni, hogy miért nézi az ipse.

m76 - 2015. 02. 12. 10:27

Aki nem érti mi a problémám:

Próbáljátok úgy gondolkodni mint aki nem látta a Breaking Bad-et.

A lecsúszott ügyvéd látszólag tök értelmetlenül vitázik meg akadékoskodik egy random portással, és ez egy visszatérő jelenet, részenként vagy háromszor elmegy erre pár perc.

A karakter(ek) jövőjének ismerete nélkül egyszerűen hiányzik az érezlmi töltés a jelenetekből, random eseményeknek hatnak az utcáról. Mint új néző nem érteném, hogy mi a szart akarnak ezzel a portással, 1x eljátszani a poént elég lett volna de ennyiszer?

sehrezad - 2015. 02. 12. 10:49

m76: Érdekes teória, de inkább megvárnám a tényleges új nézők álláspontját ezzel kapcsolatban, mennyire (nem) működik.

Tommy Drama - 2015. 02. 12. 12:03

m76: Értjük mi a problémád, de ez a sorozat, ahogy fentebb írtam a Breaking Bad rajongóknak készült, ez a pilot után egyértelmű. Az új nézőknek sztem felesleges elkezdenie a sorozatot, mert túl szorosan kapcsolódik a BB-hez. Alapból ugye van itt 3 karakter akik a BB-ben is fontos szerepet játszottak, és tele van, és lesz BB utalásokkal a sorozat, ami egy új nézőnek semmit nem mond. Nyilván úgy voltak ezzel Gilligan-ék, hogy a BB-nek már a végére lett egy akkora rajongótábora, hogy nincs szükségük új nézőkre, mert többségben úgyis az anyasorozat rajongói fogják nézni a sorozatot. Azok közül meg nézni fogják annyian, hogy pár évig simán futni fog a sorozat sikeresen, vagy nem..:)

fm! - 2015. 02. 12. 12:59

A BB-et nem tudtam nézni, de a leírás alapján ebbe belepillantok…

fisher - 2015. 02. 12. 14:20

nem tudom miről beszél wilson, nekem abszolút megvolt a BB hangulat, és ha nem lesz nagyon gyenge a sztori, nekem ez elég is, hogy nézzem. a 2 hülyegyerek viszont nagyon rossz casting, remélem őket nem erőltetik a továbbiakban.

viore - 2015. 02. 12. 14:34

Én láttam a BB összes részét, de valamiért ez a kazettás kimaradt… valaki felvilágosítana?

Miss Keamy - 2015. 02. 12. 16:01

Azt lehet tudni Giancarlo Esposito (Gus Fring) szerepelni fog -e a sorozatban? Akár csak vendégként :)

n4nom4n - 2015. 02. 12. 17:43

még 1-2 részt megnézek azt majd kiderűl, hogy milyen a sorozat…az 1. részből még semmit nem lehet következtetni…majd az idő eldönti, hogy dara vagy kasza!

m76 - 2015. 02. 12. 18:37

Tommy Drama:

Jó zárjunk ki mindenkit aki nem volt BB néző a képletből. Sajnos számomra így is csak egy erős közepes a sorozat eddig. Egyedül az a vonzereje, hogy az ember várja, hogy mikor történik meg az átalakulás a karakterek esetében. De ez önmagában nagyon kevés, nem fog tudni pusztán a várakozással megtartani a sorozat. hiszen aki a befejezésért néz valamit az magát veri át. Én élvezni akarom az oda vezető utat is.

tommy - 2015. 02. 12. 18:48

“hangvétel, a hangulat, és a történet is teljesen más.”

“egyáltalán nem hasonlít a Breaking Badhez”

ember te mit néztél?

flex - 2015. 02. 12. 19:03

Nahát, Tuco komája meg Vaas a Far Cry 3-ból.

Danee - 2015. 02. 12. 21:51

@viore

Mire gondolsz kazettás rész gyanánt? Ha a pilot első jelenteire, akkor az Saul volt, a BB-ben történtek után.

viore - 2015. 02. 13. 06:46

Igen, arra gondolok. Csak azt hittem valami nagyobb dolog van mögötte mert mindenki ezt a részt emlegeti.

roni - 2015. 02. 16. 15:08

Szuper érdekes promó interjú Bob Odenkirkkel, a vége felé beszél kicsit a Fargós szerepéről is. https://www.youtube.com/watch?v=5lfVasKQiJQ

Mrs. Bateman - 2015. 02. 16. 21:20

Amikor Saul nézte a videokazettát, akkor valaki kintről benézett az ablakon. Vajon ennek később még jelentősége lesz (valaki tud a múltjáról), vagy csak a fejében kísértette a múltja (tehát igazából nem volt ott senki).

riskaa - 2015. 02. 18. 00:34

Baromi jó volt a harmadik rész. Here’s Johnny.

sehrezad - 2015. 02. 18. 11:11

Nem tudom, mi fog ebből kisülni, de élvezetes volt a harmadik is :)

Smarci - 2015. 02. 18. 11:41

Mennyire spoileres a BB-et tekintve? Most darálom, a negyedik évad közepén tartok, és ha spoileres csak utána nézném meg.

tszajko - 2015. 02. 18. 14:39

@Smarci: Nem különösebben spoileres, mivel alapvetően a Breaking Bad előtt játszódik, de – ezt nem lehet túl spoilermentesen elmondani – vannak olyan jelenetek, amelyekből a Breaking Bad végének eseményeire lehet következeteni. Így inkább azt mondanám, hogy gyorsan pörgesd le a 1,5 évadot és csak utána kezdj neki.

tszajko - 2015. 02. 18. 14:40

Nekem is tetszett a 3. rész, de nem tudom ti hogy vagytok bele, de ez az elindulok egyenesen a kertből és 2-3-x óra múlva belesétálok a családba megoldás egy kicsit azért remegős volt.

Smarci - 2015. 02. 18. 17:43

tszajko : Köszi, mondjuk ezt-azt már hallottam a végéről, szóval nem lesz nagy meglepetés, de sajna a pörgetés nem megy gyorsan, asszonnyal együtt nézzük, és elég lassan haladunk mert sok mást is nézünk mellette… :)

El Presidente - 2015. 02. 18. 21:23

Én végignéztem a Breaking Badet is, és messze felülértékeltnek látom.Viszont ez a cucc egészen bejövős.

Néma Harcsa - 2015. 02. 20. 01:36

BB-kedvelőként az eddigi 3 rész meglehetősen rendben van. Persze még bőven el lehet cseszni, de azt hiszem, nehéz lesz. Nem BB-kedvelőként meg fingom sincs, hogy milyen. Lehet, érdemes előtte darálni, de nem biztos. Ki tudja, hogy oldják meg ilyen szempontból a továbbiakat a krícsörök, ha ügyesek, simán jó ez után is nézni Heisinberget.

Néma Harcsa - 2015. 02. 20. 01:37

…e…
(Kommentszerkesztési lehetőséget követelek.)

challen - 2015. 02. 24. 22:37

A 4. részben a cold openben leptek meg igazán, ott valamiért végig azt gondoltam, hogy Saul fog rosszul járni, vagy inkább őt verik át. Aztán a végén a plakátos húzás megint nagyon váratlan volt – ki gondolta volna, hogy a fent dolgozó emberrel fog történni valami – na meg hogy ő is be lett avatva. Az a legjobb az egészben, hogy a készítőket ismerve én biztosra veszem, hogy a színvonal állandóan magasan lesz, így már csak azt remélem, hogy jó sokáig kitart majd a sorozat.

A részek viszont valahogy nagyon rövidnek érződnek, pedig ugyanúgy 40 percesek, mint a többi 40 perces :)

Néma Harcsa - 2015. 02. 26. 08:31

Hát ez megint remek volt, nem is tudom, lehet, hogy erősebb is, mint a BB első évada a 4. rész tájékán.
@challen: szerintem is gyorsan múlik, szembe is jutott, hogy bevárom az egész évadot, és darálok, de úgysem bírom ki.

Tommy Drama - 2015. 02. 26. 13:16

Ez a 4 rész nagyon jó volt, mondjuk az első 3 is. Ez a kamu megmentés, és az egész már igazi Saul-os húzás volt Jimmy-től.:D A cold openek nagyon jók, sokat hozzátesznek a karakterhez.

challen - 2015. 02. 27. 18:49

A 4. részben is volt egy easter egg: Amikor öltönyt megy vásárolni, akkor megakad a szeme a narancssárga ing – lila nyakkendő kombináción, amit a BB-ben is viselt. Most hirtelen nem találom, hogy melyik részben, de tényleg olyan jellegzetes volt, hogy beleégett az agyamba – gondolom másoknak is, és épp ezért vették most elő.

fisher - 2015. 02. 28. 04:33

szerintem nem konkrét színre utaltak, csak simán arra hogy színes ingeket hordott mindig a BB-ben.

amúgy le a kalappal, kétszer is sikerült átverniük, a dagadt fazon és a munkás esetében sem esett le hogy összejátszanak :) kiváló sorozat

karit - 2015. 03. 01. 00:24

Zseniális. Féltem, hogy mennyi lesz ebben, hát rengeteg. Ötletből is, minőségből is kilóra megvettek azonnal. (Így bocsánatos bűn, hogy egy percen belül emlegették a minimum 1990-es Photoshopot az 1988-as The Thing bemutatóval.)

Jó lenne, ha valamikor egy random utcai jelenetben a háttérben éppen kilépne a házából egy tüskehajú kémiatanár. Azt hiszem, erősen érik egy BB-dara.

sehrezad - 2015. 03. 03. 18:46

Jó volt ez megint – főleg az első 15 perc ütött most :)

Tomifinn - 2015. 03. 03. 22:19

Ez a sorozat… Az 5. rész után állítom, hogy hasonló potenciál van benne, mint a BB-ben, egyszerűen döbbenetes, ahogyan építkeznek percről percre. Érződik minden jeleneten, hogy ki van találva, helye van, célja van, ez az a mestermunka, ami miatt a BB is a legjobb sorozat.

Tomifinn - 2015. 03. 03. 22:20

Ja, arról nem is beszélve, hogy a női karakter a BB két -számomra- idegesítő női színészei után most nagyon el lett találva, valamiért nagyon dögös kisugárzása van, remélem, komolyabb szerepe lesz még.

sehrezad - 2015. 03. 03. 22:54

Igen, némiképp meglepő számomra is, hogy ennyire komoly munka jön – valami lazább spinoffra számítottam őszintén szólva, de oda van ez téve rendesen.

ldavid - 2015. 03. 04. 01:00

Rhea Seehorn tényleg jó, örültem is neki hogy megkapta a szerepet.
1×05 meg az eddigi legjobb lett.

Néma Harcsa - 2015. 03. 04. 09:02

Megvolt a humor és a dráma is, Mike rulez, a hét epizódja ismét pipa. Kicsit azért várom a Salamanca család tündöklésének újabb részleteit (öregek otthona ;) ).
@Tomifinn: a BB-ben szerintem szándékosan volt a két fő női karakter idegesítőre írva és rendezve, illetve Marie végtelenül idegesítőre (valamint az utolsó évad környékén kifejezetten képmutató önző dög lett, ha finoman is volt ez érzékeltetve), és a színészek jól el is játszották ezt, mivel tényleg szinte minden nézőt idegesítettek.

Tiger27 - 2015. 03. 04. 11:48

SPOILER!

Valaki elmondaná, hogy Saulnak miért kellett felhagynia az ügyvédkedéssel, eltűnnie és gyorsétteremben dolgozni a BB történései után? Sajnos nem emlékszem már rá, pedig láttam anno az egész sorozatot… Nagyon köszi előre is!

Tommy Drama - 2015. 03. 05. 19:18

Mi volt az a film amit nézett a végén Saul, és közben rajzolt?

Brynden Rivers - 2015. 03. 06. 10:42

Mike története következik, zsír :)

Néma Harcsa - 2015. 03. 06. 15:47

@Tiger:
SPOLIER!
Úgy rémlik, többtényezős cucc, Hankék meggyilkolása után, amikor Walt is lebukott, befsott a DEA-tól, illetve a Lidia-neonácik összefogástól. Persze lehet, hogy rosszul emlékszem.

fisher - 2015. 03. 09. 00:53

engem meg az 5. kötött le eddig legkevésbé, Chuck már idegesít, az õ szálán kívül nem történt semmi. untam.

El Presidente - 2015. 03. 10. 11:24

Chuck valóban egy unalmas, semmitmondó karakter, már azon kívül, hogy mintha ő lenne Saul mentora.Én is unom már.

Valaki segítsen értelmezni.Az utolsó rész bevezetőjében egy feltehetően másik városban láttuk fő karakterünket, egy másik taggal, amint a kocsmából dülöngélnek kifele.Az előre megtervezett jelenet végén rájövünk, hogy a két fickónak célja volt azzal, hogy a harmadik fél végül az órát válassza a részegnek álcázott földön fekvő ürge pénztárcája helyett.Mi volt ezzel a cél?Hamis órákat próbálnak benyomni a piacra, vagy micsoda?Nem igazán értettem.

Freddy D azt tweetelte a napokban, hogy a Better Call Saul nézettsége a béka ph*csája alatt van.Remélem nem lesz ebből kasza, mert komolyan mondom jobban tetszik a BB-nél eddig a sorozat.

Tommy Drama - 2015. 03. 10. 11:47

Akkor jó nagy hülyeséget tweetelt. A 2 legnézetebb amc sorozat, ráadásul hétfőn, ahol eddig nem is adott sorozatot az amc. Többen nézik mint a BB első pár évadját. De mindegy mert a 2 évad már amugy is be van rendelve. De ha szar lenne a nézettség akkor se lenne a veszélyben a készítők miatt, az amc manapság már 700 ezres nézettségű sorikat is berendel..Ki az a Freddy D amúgy?

Az órás bizniszel sztem csak annyi volt a cél, hogy lehúzzák az embereket. Egy kamu rolexért fizetett a csávó majdnem 1000 dollárt, vagy már nem tudom pontosan mennyit.

állat - 2015. 03. 10. 11:58

@El Presidente:

Csak nem. :s

Mondjuk a 2. évadot már berendelték, azt még biztos látni fogjuk.

rio - 2015. 03. 10. 20:23

A mai rész végleg levett a lábamról.

AdamBan - 2015. 03. 10. 22:15

Elképesztő. Ez a sorozat már most az elején olyan jó, mint a BB a legjobb napjaiban.

ldavid - 2015. 03. 10. 23:42

@El Presidente
a hapsi aki az órát választotta, kipótolta a pénztárcában talált pénzt hogy az övé legyen az óra.
így kerestek pénzt a hamis rolexel.

állat - 2015. 03. 11. 23:45

Egyébként tényleg. Amit már most mūvelnek is hatalmas. Emlékszem a BB-ben is mindig az aktuális évad volt a kedvencem, most meg ezzel folytatják szépen a tendenciát. :) Gilliganék valamit nagyon tudnak.

fisher - 2015. 03. 13. 01:01

na ez nagyon erős volt, ez már BB szint, évad legjobb része. mintha egy filmet néztem volna, Banks is mekkorát játszott te jó ég.

fisher - 2015. 03. 13. 01:04

kár ilyen Chuck féle karakterekre időt pazarolni ha ilyet is tudak.

Néma Harcsa - 2015. 03. 13. 14:11

Ez is fsza volt, csak drámaibb, illetve a címszereplőt alig láttuk. Szerintem a Chuck dominálta ötödikkel sem volt probléma, a fanyalgóknak azért ott volt az az elég vicces első negyedóra és a végén az idősek otthona plusz a Mike-felvezetés. Bár nekem Chuck szála is tetszik, érezhetően lesz még annak következménye a Jimmy vs. Nagy Ügyvédi Iroda háborúban.

melchi zadok - 2015. 03. 13. 15:13

ez a 6. rész már majdnem olyan fasza volt, mint a BB utolsó évadának kiemelkedő részei. jonathan banks elképesztőt művelt, az utolsó jelenet utolsó mondata akkorát ütött, hogy könnybe lábadt a szemem.

“you know what happened… the question is can you live with it?”

Destrock - 2015. 03. 16. 00:39

Bepróbáltam a pilotot, majd elindítottam a második rész, a harmadikat már csak belenézegettem, majd a negyedikbe is beletekertem hátha lesz valami érdekes fordulat vagy karakter, de végül dobtam az egészet. A karakterek nekem nem fekszenek, főleg Saul. Poénos, próbálja hozni ezt a nagydumás, gátlástalan lecsúszott karaktert, de számomra ez túl sablonos, nincs benne semmi különlegesség. Maga a karakter nem igazán meggyőző, vagy csak nekem nem jön be ez a stílus amit a sorozat próbál képviselni. :) Egyébként Breaking Bad epizódot sem láttam még soha, bár Bryan Cranston miatt lehet bepróbálom valamikor, ott azért az alapsztori is érdekesebbnek tűnik. Próba cseresznye! :)

AdamBan - 2015. 03. 18. 01:21

Hát ez még mindig krvajó. Képesek tartani a magas színvonalat.

Néma Harcsa - 2015. 03. 18. 10:17

Ez is rendben volt, mostmár lehet emelni kicsit a téteket az utolsó részekre.

genzo - 2015. 03. 18. 18:27

Én most fejztem be a 6. részt… Epic!
Banks játékától letettem a hajam!

Néma Harcsa - 2015. 03. 19. 02:26

@Destrock: ha ez nem tetszik, akkor a B.B. első évadaival sem lesz könnyű dolgod, bár persze ki tudja… Nekem azok is tetszettek, de az össznépi ujjongás ott leginkább a 4. évad ritkán látható feszkót hozó epizódjainál tört ki, amire jött a 5.

Néma Harcsa - 2015. 03. 19. 02:40

(Én így jártam a Shielddel, avagy Kemény zsarukkal, ledaráltam a nekem nem túl bejövős megelőző évadokat, mire az utolsó 6 résznél végül kalapot emeltem, azok annyira erősek voltak. Persze épp emiatt az egész sorozat azért messze nem a csúcsok csúcsa, csupán példaként mondom, hogy akad olyan sorozat, amit a tipikusan drámai tetőpontoknak szánt epizódokért érdemes végignézni. A B.B. – amellett, hogy groteszk, az meg részemről szeretős – bővelkedik ilyenekben, és szerintem egyébként Saul spinoffja is fog.)

Tommy Drama - 2015. 03. 19. 16:10

Na igen, a Shield utolsó 6 része fenomenális, és az a finálé.. 10/10

Most már tényleg emelhetik a téteket az utolsó 3 részre. Nagyon jó a sorozat, hihetetlen magas a színvonal, csak a BB után én egy kicsit úgy érzem Saul ügyei olyan kisstílűek Walteréhez képest, és nincs igazán tétjük. Mondjuk igazán nagy tét még a BB első évadjában sem volt, a későbbiekhez képest. Saul-al meg nyilván akkora dolgok nem fognak történni mint Walter-rel.

állat - 2015. 03. 20. 18:41

Gondolom ahogy a BB-nél is Saul ügyei is egyre komolyabbak lesznek. Itt még van benne egy minimális :D moralitás. A táborozó családtól sem akarta elfogadni a pénzt először. Meghát Chuck karaktere azért nagy befolyással van még rá.
Ha jól tudom Gilligenék még nem mondták kb hány évad férne bele a sztoriba és perzse az is kérdéses mennyire számít a csatorna, szóval ki tudja mi lesz itt még.
Az eddigi részek nagyon jók voltak. Hiányoztak már nagyon a részek végén lévő Executive producer(s) Vince Gilligan (& Peter Gould) fekete hátteresek. :)

_Peter - 2015. 03. 21. 21:44

Destrock – 2015. 03. 16. 00:39

Én a Breaking Baddel voltam így, a maga idejében elkezdtem, de 4-5 rész után abbahagytam. Már évadok lementek mire ismét nekifutottam és ledaráltam végre. Második évad kb. közepétől már jobb volt, az elején azt éreztem amit most te. Se a stílus, se a karakterek nem fogtak meg. Utána jobb lett, de még egyszer tuti nem nézném meg.

Az biztos más Breaking Bad nélkül nézni ezt, nekem pont bejön honnan indultak a már ismert karakterek. Mike rész is most jó volt.

Láttátok Kettlemanék postaládáján van egy kicsi teáskanna? :) /facepalm

baggio - 2015. 03. 22. 01:14

Mondjuk persze, hogy van benne moralizálás, mivel a BB-nek és a spinoffnak is épp az a fő témája, hogy indul el és zúg lefelé egy átlagpolgár a lejtőn, ha ilyen-olyan kompromisszumokat köt az érvényesülés (értsd pénzszerzés) rögös útján…

bettercallszolfézs - 2015. 03. 27. 22:16

Ez a legutóbbi rész azért durván más megvilágításba helyezte Sault/Jimmy-t. A Breaking Bad-ben egy mindenre elszánt, gyáva konformistának ismertük meg, Sosem törődött másokkal, csak a saját seggét akarta menteni. A RICO-ban láthattuk először azt, hogy szeret valakit. Sőt egyszerre két embert is, Chuk-ot, és Kim-et. Élettapasztalataim alapján valami azt súgja, hogy ennek a Kim lánynak lesz némi szerepe abban, hogy Jimmy hogyan lesz Saul…

Néma Harcsa - 2015. 03. 27. 23:04

A tétemelésnél csupán a feszültség fokozására gondoltam, az független attól, hogy piti-e az ügy, vagy nem, de most úgy néz ki, kb. BB 1. évad vége szintjére emelik majd, nem pl. a 4. utolsó 2-3 részére :) (az 5. évadról nem is beszélve.)

Néma Harcsa - 2015. 03. 27. 23:11

(A Salamanca-család vagy Tuco sidekickje tuti visszajön még a 2 rész alatt, úgy értem, kizárt, hogy lezárnák az évadot a 2. epizódban látható klasszik sivatagihoz hasonló jelenet vagy akciódúsabb véres matéria nélkül.)

Golyo - 2015. 03. 31. 15:08

Azt hittem, hogy meghal Chuck, de ez így sokkal jobb. Nagyon-nagyon jó a történet. Ilyen egy kibaszott hátbaszúrást a saját testvérétől, ez nagyon kemény.

challen - 2015. 03. 31. 15:18

És gondolom jövő héten majd az is kiderül, hogy Hamlin soha nem is utálta Jimmy-t, csak Chuck nyomására viselkedett ilyen elutasítóan vele. Egyszerű fordulat, de tényleg nem gondoltam bele, hogy ez történhet. Pedig az előző rész cold openjében már volt néhány árulkodó jele Chuck viselkedésének.

Drunken Whaler - 2015. 03. 31. 20:36

Ez a sorozat maga a tökély! Imádom.

_Peter - 2015. 03. 31. 20:52

Nekem ez eddig jobban tetszik mint a BB első évada. Annak kb. háromszor futottam neki. Persze most nem árt Saul és Mike már ismerős. Lehet aki nem látta a BB-t, annak ez teljesen unalmas.

sherlock20 - 2015. 03. 31. 22:21

Nagyon jó az évad, kár h már a finálé jön…
Mike halál lazasága és nyugodtsága a részben mindent vitt. Na meg a Chuck vonal se semmi. Elején untatott ez a szál, de most már határozottan érdekes.

Golyo - 2015. 03. 31. 22:44

Soha az életben eddig még nem néztem meg újra egy részt egy sorozatból (legalábbis egy nap háromszor még nem). Apró kis hibákat persze már találtam – Chuck mennyire lemarad Jimmy mögött a bejárathoz érve például – de az összes párbeszéd és az összes beállítás közelíti a tökéletest. Nagyon hosszú évnek nézek elébe a következő rész után, attól tartok…

AdamBan - 2015. 04. 01. 01:24

Parádé. Vajon mi lesz a cliffhanger az évadzáróban?

hbal - 2015. 04. 03. 23:23

fú, hát ez nagyon király rész volt. Nekem most esett le, hogy Vaas “megtestesítője a far cry 3-ból itt Nacho :D Azon gondolkoztam amúgy, hogy vajon a második évad idén jön ki, mondjuk már esetleg ősszel; vagy csak jövőre?

Néma Harcsa - 2015. 04. 07. 12:56

Új évadot, sürgősen.

Golyo - 2015. 04. 07. 22:02

Egy picit jobban megerőltethették volna magukat erre a fináléra. Nyilván iszonyat magasra rakták a lécet az előző résszel, de sajnos most meg sem próbálták megugrani. Sokkal többet vártam.

AdamBan - 2015. 04. 08. 00:40

Nem volt rossz, de finálénak nem volt elég ütős. Ezzel együtt borzasztó, hogy egy évet kell várni a folytatásra. A végét értette valaki?

Gatts - 2015. 04. 08. 00:47

Gondolom, felismerte, hogy az igazi énje a szélhámos, ez az, amiben igazán otthon érzi magát és ami inkább illik hozzá, mint hogy a neve egy ügyvédi iroda cégérén álljon. Nem hagyja, hogy a továbbiakban morális korlátok befolyásolják.
Nagyon tetszett, de messze még a folytatás…

DeeL - 2015. 04. 09. 14:03

Annyival egészíteném ki @Gatts hozzászólását, hogy szerintem ezzel együtt azt is felismerte, hogy nagy pénz van a kevésbé becsületes ügyvédkedésben, és hogy az említett morális korlátok leginkább Chuck hatására alakultak ki benne. Arra meg már korábban rájött, hogy bármit is tesz, nem fog a bátyjának megfelelni.

Néma Harcsa - 2015. 04. 09. 19:30

Nana, azért meglehetősen fszányos epizód volt erős jelenetekkel (“B, mint Belíz”, ahová később esetleg Jesse-t is el kellene majd küldeni ;) ). Feszkó vér meg humor valóban nem sok akadt, inkább drámaira vették, viszont annyira épp eléggé jó lett a lezárás, hogy gyors folytatást követeljek.
Hamarosan Saul lesz Jimmy-ből, az a gyanúm.

Tommy Drama - 2015. 04. 10. 00:54

Valóban nem tudta felülmúlni a 9 részt, azzal nagyon magasra tették a lécet, de azért jó volt a finálé.

A következő szezonban akkor már Saul Goodman-el fogunk találkozni..:) Ejj de messze van még 2016..

A Belize utalás tényleg jó volt, és a Kevin Costner-es megvolt mindenkinek? https://www.youtube.com/watch?v=dNnj2lLTojE

egy igazi szakember - 2015. 04. 10. 10:18

Az év újonca nálam, jobban tetszett, mint anno a BB első évadja.

Néma Harcsa - 2015. 04. 10. 11:08

@Tommy Drama: jé, tényleg. Nekem kiesett az a BB-jelenet az emlékezetemből.

Lajoska67 - 2015. 04. 11. 00:48

Valami hihetetlenül lassúra vették a tempót, szerintem nagyon furcsa sorozat lett. Nem is tudom hova rakni igazából. Egészen kisszerű lett. Vártam, hogy beindul, de végül nem indult sehova.

Kicsit túlzás, hogy azért kelljen hétről hétre izgulni, hogy az ál-allergiás tesóval mi lesz, miután kimegy a szomszéd újságját felszedni a földről az utca szembe oldalára. 1-2 alkalommal még belefért volna, de ilyen lett az egész évad.

Valamit azt gondoltam, hogy izzítanak a végére, de elmaradt. Persze lehet, hogy itt is alapból 5 évaddal terveznek, de ez így akkor is túlzás nekem.

AdamBan - 2015. 04. 11. 11:12

Lali, igazad van, de nekem még mindezek ellenére is nagyon tetszett. Innen már csak felpörögni lehet.

Levus - 2015. 04. 11. 14:26

Felőlem lehetett volna lassabb is a transzformáció, annyira megszerettem a sorozatot.
Jimmy alapvetően egy szerethető de szerencsétlen karakter akit nagyon is meg lehetett kedvelni.
Kicsit szomorú tudni az életútját és szabályosan drukkoltam, hogy összejöjjenek neki a dolgok és ne váljon Saullá, aki mindezek ellenére jó humorforrás és kedvelt szereplő volt a BB -ben.

Ez a sorozat valóban egy dráma, és nagy riszpekt Bob Odenkirk-nek az árnyalt és lélekkel teli alakításért. Zseniális.

Marco -t is sajnáltam, aki egy senki volt, de a Jimmyvel való simliskedés értelmet adott az életének és nem tudtam haragudni rájuk, vagy elítélni őket, mert bájosan, gyermekded de csavaros trükkökkel átvertek egy csomó kapzsi és buta embert.

AdamBan - 2015. 04. 11. 23:14

Belenéztem a szinkronos változatba. Saul és Mike hangja elképesztően rossz, mintha húsz évvel fiatalabbak volnának.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz