login |

Pilot-mustra: Point of Honor – 1×01

2015. 02. 11. 17:44 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

(Az Amazon immáron negyedjére rendelt be jó pár pilotot, melyek a napokban kerültek fel a honlapjukra (bővebben erről itt). Hogy ezekből melyiket folytatják, az a nézettségtől és/vagy a fogadtatástól is függ, és egy-két hónapon belül eldől.)

Abból, hogy milyen későn írok az Amazon mostani pilotkörének utolsó versenyzőjéről, szerintem simán ki lehet találni, hogy mi volt a véleményem róla De így teljes a kép, remélem, még nem jelentették be, hogy idén mely terveikből lesznek sorozatok.

Carlton Cuse egy vadállat. A Lost egyik fő agytrösztjeként és showrunnerjeként (ő nem volt ott a készítői brancsban) sokak számára félistenné vált, majd eltűnt pár évre, hogy aztán újult erővel vesse magát a tévés bizniszbe. Először megcsinálta a Bates Motel-t, majd kollaborációban a The Strain-t, eladta az A&E-nek a The Returned-öt (tavasszal érkezik), a USA nemrég rendelte be tőle a Colony-t – és még itt van ez a Point of Honor is. És mondom, mindegyiket készítőként jegyzi.

POINT OF HONOR – 1×01 – ?/10

Tudom, ez nem fair, de már a függetlenségi háborús Turn-nél is ezt csináltam, szóval nézzétek el, vagy képzeljetek oda egy 3-4/10-et – komolyan mondom, hogy nehezemre esik értékelni az efféle sorozatokat, más meg nem volt kéznél. (Ezért nem értékelek animációkat sem, 0/10-et csak nem adhatok olyasmire, ami nem tűzre való csak azért, mert minden érzelem kiváltása nélkül peregnek le a szemem előtt a képsorok.)

A 19. században járunk, a polgárháború és a rabszolgatartás, no meg a család a Point of Honor három hívószava. Az Észak Dél ellen kitörni készülő háborújában pedig a két különböző oldalra kerül két sógor, a vagyonos rabszolgatartó família fia, valamint a család egyik lányának vőlegénye. (Nem érdemes felháborodni, a rabszolgatartó főhős épp felszabadítaná a rabszolgáit. Más kérdés, hogy van, akiket az utolsó pillanatban még eladnak, ezzel kreálva a történet egyik kiemelt szálát.)

Mostanában túl sokszor írom le, hogy nem túl érdekesek a karakterek, de nem tehetek róla, ha így van. Ennek az az oka, hogy az alaphelyzet és a konfliktusok feltérképezésére, a forgatókönyv érzelemmentes felmondására ment el az idő, ráadásul mindezt közhelyek körítik, azonnal látni, hogy mire akarják kifuttatni az első részt, hogy mi fogja a fő konfliktust okozni.

Furcsa, de az egész pilotban egyedül a szappanosabb szál fogott meg, az, hogy milyen hatással van a háború a családra, főként a 3 lánygyerekre. Nekik érdekes látni a reakcióikat, no meg azt, hogy miképpen próbálják kezelni a problémát. Ez az a szál, ami hosszabb távon is érdekes lehet, hiszen egy komplex társadalmi viszonyrendszerről van szó. Kár, hogy a két fiatal srác szemben állása biztos, hogy sokkal dominánsabb lenne berendelés esetén.

(Oké, az is bejött, hogy az egész pilot hiteles látszatot keltett, holott épp az ellenkezőjéről olvasni a hozzáértőktől. De ahogy elidőzött a kamera a fegyvereken, a katonákon, a díszlet részletein, az kicsit felvágós, “Idenézzetek!”-stílusú volt.)

Cuse mellett egyébként a másik készítő Randall Wallace, akinek a nevét mindenki a Braveheart-tal kapcsolatban szokta emlegetni, pedig azóta is voltak mozis szkriptjei, a pályája pedig a tévében indult. Azonban egy óra alatt ő sem tud csodát tenni, lehet, hogy hosszabb távon már más lenne a helyzet, de ha egy rész alapján kell dönteni, akkor szerintem öreg hiba közhelyekre fecsérelni a drága műsoridőt.

4 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2015. 02. 11. 17:52

Az Észak és Délt összegyúrták az Elfújta a széllel és ez lett a végeredmény. Semmi eredetiséget nem tartalmazott a pilot, sem a karakterek, sem a történet tekintetében, valóban egy történelmi korba helyezett szappanopera lett. És még unalmas is volt. Sajnálom, mert Nathan Parsons-t elnézegetném amúgy.

clegane - 2015. 02. 11. 18:10

a trailer alapján nekem túlságosan szappanoperaközpontúnak tűnt, és úgy látom, ez a kritika sem cáfolja ezt.
persze ettől még akár jó is lehetne. na majd ha lesz több részről vélemény kiderül hogy belevágok-e.
amúgy szerintem a Turn pl nagyon jó volt.

Dark Energy - 2015. 02. 11. 18:15

Nekem nagyon tetszett!

winnie - 2015. 02. 11. 18:30

clegane: annál nem jutott volna szembe a szappan, itt nagyon erősen. ami nem feltétlenül negatív a szemembe, de tény.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz