login |

The Doctor Blake Mysteries – írta gromit

2015. 02. 15. 15:34 - Írta: vendegblogger

10 hozzászólás | kategória: Ausztrália megmutatja, kritika,

The role of police surgeon affords me a certain investigative freedom.

Pénteken útjának indult a The Doctor Blake Mysteries harmadik évadja, úgyhogy itt az ideje a blogon is bemutatni ezt a kosztümös ausztrál kisvárosi krimit.

A sorozat az 1950-es évek végére egy Melbourne-től nem túl messzi álmos kisvárosba, Ballaratba kalauzol el minket. Ide, szülővárosába tért haza úgy 30 évnyi távollét után, amolyan tékozló fiúként Dr. Lucien Blake (Craig McLachlan), hogy átvegye nemrég elhunyt apja orvosi praxisát, és nem mellékesen a helyi rendőrség orvosszakértőjeként is dolgozzon.

Végre egy sorozat, ahol a főszereplő nem teljesen kívülállóként (pl. mint író vagy pap) csöppen bele a nyomozásokba, hiszen orvosszakértőként ez munkájának része. Természetesen nem lenne sorozat, ha szigorúan tartaná magát a munkaköri leíráshoz, és nem állna neki maga is nyomozgatni, főleg mikor nem ért egyet a rendőrség hivatalos (kezdeti) álláspontjával egy-egy haláleset kapcsán.

Lucien Blake komor, mondhatni megkeseredett, 50 körüli férfiú, aki az élet bajaira vigaszul a jóféle viszkit szemelte ki. Teljesen más, mint az apja volt, akit ugyan a néző már csak a rendelő névtáblájáról ismerhet, de ez a különbség fontos része a karakter jellemzésének, és a rendőrségi és városi elöljárókkal kialakult ellentétének. Érezhetően rég elvesztett festőművész anyjára ütött, még ha nem is a művészi tehetség, hanem a modern életszemlélet és alapvetően rebellis alkata alapján.

A nyomozásoknál természetesen nem számíthatunk CSI-os pontosságokra, de ne feledjük, hogy a történet középpontjában egy haladó szellemiségű orvosszakértő áll. Lucien a kor szintjén modern megoldásokkal próbálkozik, kísérletezget, ha kell, akár önmagán is.

Sőt, ebbe környezetét is simán bevonja, akik többnyire ki is nyilvánítják nemtetszésüket – már ha egyáltalán tudtak róla, hogy kísérleti alanyok lettek. De azért nem kell megijedni, nem kell Frankensteinre számítani, Lucien ugyan nem könnyű eset, de a maga módján szerethető figura. A doktor háttértörténetét, hogy miért vált keseredetté a 30 év távollét alatt, szép fokozatosan bontja ki az első évad.

A főhős környezetéből mindenképp ki kell emelni a házzal együtt megörökölt házvezetőnőt és a helyi rendőrfőnököt. Mrs Jean Beazley egy negyvenes éveiben járó özvegyasszony, aki tyúkanyóként viseli gondját a háznak, a rendőr unokaöcsnek és a védőnő albérlőnek, de elsősorban persze Luciennek. Lawson főfelügyelő a törvény megbízható és nyugodt embere, aki mondhatnám szinte már atyai gondoskodással szemléli, illetve terelgeti Lucient – de nagyjából egyidősek, úgyhogy inkább valami barátféleként teszi ezt.

A sorozat hangulatát elég jól megadja a főcím, búskomor, de nem az a depresszív fajta, és van hely néha egy kis lendületnek és játékosságnak (amit leginkább a doktor házának lakói csempészik be). A színek is elég komorak, de az összhatás mégis hangulatos.

gonddal, remekül teremtették meg az 50-es éveket, a ruhák, a berendezés, a kocsik az utcán – kivéve Lucien kocsiját, ami jóval korábbi modell. Természetesen nem hiányozhatnak a kornak megfelelő komoly témák sem, titkos katonai kísérletek, női egyenjogúság, titkolt homoszexualitás, bevándorlás, balesetvédelem, de még mielőtt valaki megcsömörlene ettől a listától, az életben ott van a szórakozás is: virágkarnevál, rock&roll vagy újonnan indult televíziós vetélkedő.

A The Doctor Blake Mysteries számomra legnagyobb meglepetése Craig McLachlan érett játéka. Mint oly sok ausztrál színész, ő is szappanoperából indult, együtt játszott Kylie Minogue-gal és Jason Donovannel az ausztrál Szomszédokban (Neighbours), sőt, hozzájuk hasonlóan Angliában és énekesként is építgette karrierjét. Talán másnak is ismerős lehet a Mona 1990-ből, és a 90-es évek második feléből a Bugs című angol kütyüs akciósorozat.

Én inkább az utóbbi, mint előbbi emléke alapján próbáltam be, mégis milyen lehet ez a Craig McLachlan-féle Doctor Blake, és kissé váratlanul beszippantott a világa. Néhány apró háttértörténetbeli következetlenséget és személyi változást leszámítva (az első évados közrendőrt alakító Rick Donald átigazolt Amerikába, a hamar kaszált Friends with Better Lives-ba) kellemes krimibe oltott időutazás az 50-es évek vidéki Ausztráliájába.

10 hozzászólás Ne habozz!

Zire - 2015. 02. 15. 16:38

Köszi az írást! Alig hittem a szememnek, amikor megláttam a blogon ezt a régi nagy kedvencemet. :)

csicseri - 2015. 02. 15. 19:04

Miss Fisher rejtélyes esetei mellett másik ausztrál nagy kedvemcem:-)

a Kati néni - 2015. 02. 15. 22:14

A leírás alapján sok hasonlóság lehet a Murdoch Mysteries meg ezen sorozat között, a Murdoch egy Sherlock-CSI klón.

a Kati néni - 2015. 02. 15. 22:34

klón helyett keveréket akartam írni ám!

navajo - 2015. 02. 16. 02:00

Ezúton is köszi a feliratot Zire, anyám nagy kedvence lett a sori. Folytatod a 3. évadot is?

winnie - 2015. 02. 16. 03:55

nekem is inkább a miss fisher jutott róla eszembe, illetve annak megkedvelése után terveztem ezt mindenképp bepróbálni.

lumiere - 2015. 02. 16. 14:32

Kipróbálós :) Ezek általában be is jönnek, mint anno a Grantchester is. Köszi!

Zire - 2015. 02. 16. 18:57

navajo: Szívesen, igen, péntekre meglesz.

navajo - 2015. 02. 16. 19:56

Örülök, köszi.

nszf - 2015. 02. 17. 03:24

Köszi, sztem megpróbálkozom vele :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz