login |

Helix 2. évad eddig: Hajmeresztés és mindfuck

2015. 02. 16. 14:52 - Írta: winnie

17 hozzászólás | kategória: kritika,

Há-há, méghogy reboot! Tényleg azt hittem az előzetesekből, hogy a Helix-esek hagyják az első évados sarkvidéki történéseket és egy teljesen új sztoriba vágnak bele, ezért is kezdtem a sorozatot a második szezonnal (az elsőt nem kaszáltam, egyszer a pilot közben elálmosodtam, azóta várólistás, meg fogja kapni az esélyt). De szerencsére a 2. évad (kibeszélő itt) azért elég komolyan összefügg az elsővel – mármint nyilván a rajongók örülhetnek ennek leginkább. De gond egy szál sem, mert az olyan újoncok, mint én, ugyancsak megértik azt, hogy miről van szó. Szóval win-win.

Sőt, olyannyira win-win a szituáció, hogy 2 nap alatt le is daráltam a második szezon eddigi öt részét és megtettem heti nézősnek a Helix-et. Nem biztos, hogy azért, mert annyira igényes vagy összeszedett, de azt érezni rajta, hogy az írók élvezik, hogy újabb és újabb elszállt ötleteket találhatnak ki a párhuzamosan két idősíkban (jelen és jelen+30 év) játszódó, halhatatlanos sztorihoz.

A Helix 2. évad nagyon komolyan veszi, hogy nem veszi komolyan magát, az írók konzekvensen próbálnak mindenféle, jó értelemben vett ütődöttséget kitalálni, miközben próbálnak az egész történetnek egy “minden összefügg mindennel”-körítést is kreálni, ami hol sikerül nekik, hol pedig nem. Az 1. évadra mindenesetre több karakterrel és flashback-kel is visszautalnak, eddig még nem voltam gondban ezzel, szóval ezért is merem a “újoncoknak” ajánlani.

Persze még véletlenül sem kell arra gondolni, hogy ez a második évad valami könnyed móka lenne, maga a sorozat nem komédia, gyilkolnak benne, holttestekkel társalognak, elég naturalisztikus módon húznak fogakat, és persze a középpontban ott van a hihetetlen gusztustalan hatásokat produkáló vírus is, amit megpróbálnak valahogy beazonosítani a dokik.

Nyilván közel sem való mindenkinek a Helix második szezonja, biztos van/volt/lesz olyan 1. évados néző is, aki kaszálja a szezont, de én egyelőre gond nélkül kitartok, kellemesen szórakoztató és elborult a végeredmény. Oké, nem kell valami hihetetlen, az agyat ezerre megtornáztató végeredményre gondolni, vagy Fringe-szerű csapásokra, de azért ez is jópofa.

És hadd emeljem ki a végén az elszálltságra rá erősítő zenei rendezőt, mert ő (ismét?) kitesz magáért, annyira random soundtrack-je van a sorozatnak, hogy az csoda. Lehet, hogy van valami visszatérő téma is (a liftzene csak az intróból rémlik most), de folyton azon kapom magam, hogy más és más stílusú zene szól. Amit pedig olykor az akciójelenetek alá bevágnak, az egészen elképesztően idióta helyenként. Idióta, de szórakoztató.

17 hozzászólás Ne habozz!

kecskebégető - 2015. 02. 16. 15:36

10/8 soha roszabb heti 40x percet.
Fring szintű scifi de hiánycikk…megint…

Tatar - 2015. 02. 16. 15:38

Nekem nagyon bejön a soundtrack, szerintem zseniális.

werewere - 2015. 02. 16. 15:43

Na ez így nagyon nagyon tetszetős… a végén még lehet, hogy valami időutazás is befigyel a 30 éves időkülönbség áthidalására a 3.-4. évadokban :D

sleepwalker77 - 2015. 02. 16. 15:43

Nekem nagyon bejön, a zenék meg (jó értelemben) nem normálisak, de lassan ez már a sorozat védjegye lesz. :)

Thrasher - 2015. 02. 16. 15:56

Tök jól összefoglaltad, amit érzek, meg se próbál komolyanvehető lenni a sorozat, hanem simán csak vadulós, nagyon ponyva módon szórakoztató.

Nagyon kíváncsi vagyok ilyenkor, mennyire tudatos döntés az ilyesmi. Vagyis biztos tudatos, csak az érdekelne, hogy azért van-e, mert tanultak abból, hogy az első évad titokzatoskodós-csavaroskodós-komolykodós sztorija mennyire nyögvenyelősre sikerült.

De azért a potenciális nézők ne gondolják azt, hogy totál gagyi, a 4. rész végén olyan vérprofi swordfight volt, hogy még.

Számomra minden idők legnagyobb második évados javulása ez, talán a Babylon 5-öttől vehette el a címet.

lac0391 - 2015. 02. 16. 16:00

Hát akármennyire nekem is a kedvencem sztem nem túl valószínű 3-4.évad a nézettsége alapján

Shyllard - 2015. 02. 16. 16:09

Anno első 3 rész után kaszáltam az első évadot, de januárban vizsgaidőszakban felhoztam, mert jó kis agykikapcsoló volt, azóta meg nincs megállás. Sok helyen bele lehet kötni a második évadba is, de egyszerűen szórakoztató az egész, bármekkora hülyeségről is van szó. De jelen + 30 év szál szerintem baromi jó húzás és a zenei tálalás is megnyerő, nagyon morbid felhangot az egésznek.

A. - 2015. 02. 16. 16:46

a Helixre úgy tekintek, mintha fiktív haverjaim találták volna egy jól sikerült fiktív italozás közben az egészet, utána meg feltették volna Kickstarterre és így megcsinálták. Tényleg érzek vmiféle kötődést:)

Rettus - 2015. 02. 16. 16:58

Az első évadot imádtam, ezt meg kidobtam.
Nem veszi komolyan magát, meglehet. Idétlenkedésre van egy raklap más sorozat.

wovbagger - 2015. 02. 16. 17:43

Három rész után továbbra is tetszik az évad (mindjárt nézem a negyediket is).

Nem értem, hogy a betétdalokon (mert ez messze van a filmzenétől) miért rugóztok annyit? Egyrészt a liftzene (eredetiben: elevator music, vagy simán csak piped music) egy kicsit talán specifikusnak mondható, de létező, és nem túl széles körben követett könnyűzenei al-alműfaj (lásd: szubzsáner). Másrészt nem random módon szólalnak meg a jelentekben, hanem nagyon is tudatosan – mégha öniróniával és kikacsintással is – akkor és ott, ahogyan kell. A zeneszerzők ellenpontozásnak hívják ezt a megoldást.

Harmadrészt az elborult zenék egészen máshol kezdődnek, mint a habos-babos elevator music.

Raziel Anarki - 2015. 02. 16. 19:45

jah kb nekem is ugyanez a véleményem… a minőség ingadozó, néha felnevetek a blődségeken, de van valami ami miatt nézem… szórakoztat :)

v0m1t - 2015. 02. 16. 19:56

Én szeretem, ritka hogy egy sorozatban minden szereplő/színész szimpatikus, a story se rossz, a párbeszédek meg néha sitcom jellegűek számomra és elvagyok vele :D

winnie - 2015. 02. 16. 20:34

wovbagger: azért rugózok, mert tök jó. bocs, ha tetszik. a random soundtrack arra vonatkozik, hogy eklektikus és fővonal nélküli. először ezotérikus kolomphangokra vonulnak, majd metálgitárra mikroszkópoznak, és utána valami balalajkazenére attakkolnak. (nem balalajka, csak írtam valamit.) majd pedig klasszikus megy a méhek alatt. míg egy person of interestben folyton fix témák vannak és azonos hangzás. egyébként nem én rugózok, a készítők is kiemelik. egyébként amúgy is random szólalnak meg, de ahhoz nem értek. nyilván mindenféle jelenet alá lehetne bármilyen zenét rakni és azt mondani, hogy most ellenpontoznak. ez teljesen szubjektív, minden belemagyarázható.

itt van egyébként egy interjú vele, valamikor már linkeltem: http://www.techtimes.com/articles/31084/20150205/interview-with-helix-composer-reinhold-heil.htm

“Harmadrészt az elborult zenék egészen máshol kezdődnek, mint a habos-babos elevator music.”

??? ezt írtam, hogy nincs is benne liftzene, csak a főcímben tartották meg. a liftzene az első évados volt, abban nincs semmi elborult.

Raziel Anarki - 2015. 02. 17. 03:38

a zeneszerzők valami teljesen mást értenek ellenpontozás alatt (ld bach), ez inkább az irodalmi ellenpont kategória, ha a gyerekes-attakkos “mesezenére” vagy hogyishívjam gondolunk… de ez sem konzekvens. pl a mikroszkópos rockzenéről nekem inkább egy olcsósított CSI “dolgozunk a laborban vágóképek” klipp ugrott be, mintsem a kontraszt a jelenettel :)

promo921 - 2015. 02. 17. 09:21

Én PC-n nézem, és igencsak kapkodtam a fejem, hogy honnét szól a zene az üldözős jelenet alatt. Mondom biztos valami böngésző vagy pop-up vagy akármi youtube megnyílt a háttérben, aztán kiderült az a zenei aláfestés. :)

Roland - 2015. 02. 19. 00:00

Köszönöm a cikket és kommenteket is!
Ennek hatására nekiálltam most hétfőn és ma szerdán már az S03E03-ná tartok. Tényleg szórakoztató és szerintem a legaprólékosabb dolgokra is figyeltek a készítők, pl Sarah terhesség, mondom a 2. évadnál, hogy ezt simán elhagyták, aztán jött ár a válasz, amire nem is gondoltam. Így vagyok Peter-rel is, szerintem ő is előbb-utóbb le fog bukni, elvégre nem kicsit hunyó az S01-ben…
Nem tökéletes, de teljesen korrekt sorozat.

Roland - 2015. 02. 19. 00:01

*Fent elírtam, sorry. Természetes S02E03-nál tartok…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz