login |

Pilot-mustra: Better Call Saul – 1×01-02 (Breaking Bad-szűzként)

2015. 02. 16. 17:22 - Írta: winnie

29 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

(A sorozat első két részéről itt olvashatjátok a Breaking Bad-rajongó kritikát.)

Akkor lássuk, hogy mennyire működik a Better Call Saul pilotja olyannál, aki nem ismerte korábbról Saul karakterét. (Igen, tudom, hogy égő, de szó szerint egy percet sem láttam a Breaking Bad-ből, anno nem nekem jutott a pilotkritika, néztem helyette mást, aztán szép lassan lehagyott. De már pár éve tervezem, hogy le kéne darálni, nyáron az 1. évad, ha törik, ha szakad, meglesz, mert már marhára kíváncsi vagyok rá.)

A fenti kérdésre a válasz: semennyire. Vagyis…, oké, nyilván valamilyen szinten lehet értékelni a látottakat, de engem nagyon meglepett, hogy ennyire a Breaking Bad-nézőkre alapoztak a készítők (jó, nyilván, nem hülyeség feltételezni, hogy aki számít, az látta). Persze az is lehet, hogy más nem Breaking Bad-hívő nem így látja, de az 1×01 első 45 perce alapján egy cseppet sem érdekelt volna a folytatás. Szerencsére utána jött, aminek jönnie kellett. De ahhoz az 1×02 kellett, hogy mindent helyre tegyen.

BETTER CALL SAUL – 1×01 – 5,5/10
BETTER CALL SAUL – 1×02 – 8/10

Főleg a fekete-fehér kezdés volt mélyütés, amikor is látunk valakit tenni-venni hosszú perceken át, hogy aztán beugorjon az előzménybeliséget ismerő embernek az, hogy bizony Saul-t látjuk valamikor a Breaking Bad utáni időszakban – azt a Saul-t, akiről a BB-t nem ismerőnek fogalma sincs, szóval az érzelmi kötődés nulla. Hasonlóképpen nem élhettem át az örömöt, hogy felbukkant Jonathan Banks Mike-ja (hogy lesz belőle állandó karakter a fülkéből?), illetve a rész végi nagy “csavarba” is csak a BB-sek borzonghattak bele, mi nem.

De nem panaszkodni akarok, igazán nincs is rá okom, bár csak a pilot lelkendezésre sem késztetett. A történet főhőse egy Jimmy McGill nevű ügyvéd, aki mindenféle ronda és esélytelen ügyekben kirendelt védősködik, s mivel alig keres valamit, ezért igencsak tengődik. Pedig látszik rajta, hogy érti a dörgést, karakteréből adódóan szerencsétlenkedik ugyan helyenként, de helyén a szíve és jó a beszélőkéje, bár csintalanságoktól sem riad vissza.

Ennyiből lehetne egy jófajta heti ügyes jogi sorozat is a Better Call Saul (némiképp lehet, hogy az is lesz, de ennek egyelőre nincs jele), azonban a készítők ennél jóval többet akarnak elérni, valóban erősen ráfekszenek a fő karakterre, s rájönnek, hogy nem csak a napi munkáján keresztül tudják megismertetni és megkedveltetni velünk.

Van ugyan egy nagy ügye folyamatban, meg egy fura “haverja”, de érdekes módon ezekről első nekifutásra nem sokat tudunk meg, az első részből nem sok minden derült ki a sorozat egészére nézve, az egyik állandó szereplő (a nagy cégből a jogászcsaj) alig szerepel, az ugyancsak állandó Nacho pedig csak a második részben jelenik meg, Mike lebegéséről pedig már szóltam. Szóval ilyen az, amikor nem akarnak mindent beleszuszakolni 50 percbe, ezért jár is a pacsi. Azért már kevésbé, hogy a felvett irány csak az 1×02 végére látszik összeállni.

Talán a fent említett érzelmi kötődés hiánya eredményezte azt is, hogy a drámai részek nem annyira működtek a pilotban, a humor már annál inkább, és mégis örültem, hogy nem próbálják meg eddig elviccelni, komédiává tenni a sorozatot, ráadásul a a tónus is sötét marad. A Better Call Saul (eddig) dráma és pont. Ráadásul abból is az igen lassú folyású, ami szinte egy az egyben Bob Odenkirk alakítása határoz meg. Aki remekül teljesít a szerepben (naná!).

Összességében csak a pilot után nem biztos, hogy annyira érdekelt volna a folytatás, hogy a jövő héten előre vegyem a nézősök között, viszont szerencsére a második rész pörgése és humora, és a működőképes párbeszédek meggyőztek arról, hogy érdemes folytatnom a Better Call Saul-t.

29 hozzászólás Ne habozz!

Homicide - 2015. 02. 16. 17:50

Szerintem ezt rakd el későbbre és kezd el nézni a BB-t most. Jobban fogod élvezni ezt is.

Imi82 - 2015. 02. 16. 18:01

Nekem nem jött be a pilot, úgyhogy nem fogom nézni. Pedig én a BB-t nagyon szerettem.

jackbauer - 2015. 02. 16. 18:22

Még ha szar is lesz akkor is nézni fogom, mert emlékeztet picit a BB-re.
A rendezés egy az egyben BB, a hangulat is szerintem egyre jobban fog hasonlítani.
BB fanoknak kötelező.

DarylD - 2015. 02. 16. 18:27

Imi82: Azért a helyedben én adnék neki még egy esélyt. BB nézőként a pilot nem fogott meg, kevésnek éreztem, még a rész végi cliffhanger-el is, de a 2. részt már imádtam, sokkal fordulatosabb volt, azután már úgy ültem fel, hogy ez a sorozat akár a BB méltó utódja is lehet.

winnie - 2015. 02. 16. 18:41

Imi82: a második részt szerintem érdemes.

egyébként ahogy olvastam, sokaknak (mármint rajongóknak) az a baja, hogy túlságosan sok a kapocs a bb-vel, vagyis közel sem eredeti a cucc.

ldavid - 2015. 02. 16. 18:50

Saul, Mike, Tuco, +a helyszín
ezen kívül semmi nem jut eszembe ami BB-hez kapcsolódna

winnie - 2015. 02. 16. 19:06

ez eleve rengeteg kapocs. az, hogy a rész fele a sivatagban zajlott, önmagáért beszél.

AdamBan - 2015. 02. 16. 19:56

Én BB-rajongóként sem voltam elájulva a pilottól, elég depressziós a hangulata, a BB-s kapcsolódási pontok kiderültek a trailerből, és nem is volt igazán erős története. Ezzel együtt azt gondolom, hogy a drámai ív megköveteli, hogy lassan és mélyről induljon a sorozat, hogy legyen kifutása.

Ami meg a fő kérdést illeti, nem érdemes úgy belefogni, hogy az ember nem látta a BB-t.

sehrezad - 2015. 02. 16. 20:17

Valahogy azt érzem, hogy lassan fog kibomlani, de nagyon jó lesz – na, ebben lehet hasonló a BB-hez :)

Chuck csak egy “haver”? Nekem sokkal alapvetőbbnek tűnt a kapcsolat, inkább családtagra gondoltam.

winnie - 2015. 02. 16. 20:31

nem akartam spoilerezni, azért az idézőjel. mcgill a neve, szóval testvér.

ThomasCrown - 2015. 02. 16. 21:06

Winnie (én még nem láttam a pilotot, most kezdem majd) nem félsz, hogy lesz valami spoiler a Breaking Bad-hez kapcsolva? Én félnék a helyedben (ha tervezed az “eredetit” megnézni ezt) mert lehetnek utalások vagy mittudomén. Mindenesetre ne nézzd ezt addig, míg azt ki nem végezted :)

Pipacs - 2015. 02. 16. 22:24

winnie:
Én konkrétan csak a pilotot láttam a BB-ből. Akkor azt mondtam magamnak, ok, ez 10/10-es kezdés, viszont a folytatás vhogy mégse érdekelt. (Tökéletesen megalapozták a sztorit, hangulatot, mindent, asszem azért nem maradtam, mert maga a történet nem fogott meg.)
Ha szereted a pilotokat, legalább azt nézd meg, amint tudod, tényleg k*va jó.

Bazsi - 2015. 02. 16. 22:37

Szerintem (BB fanként) ezt nem is lenne szabad úgy megnézni, h valaki nem látta a BB-t. Már az első jelenet is kapcsolódik a BB-hez.
Én nagyon vártam, tetszett is az első két rész konkrétan jobban mint a Bb első két része. Persze ennek megvan az oka, hisz itt tudtuk mire számíthatunk, míg annó nem.
Remélem úgy lessz ahogy igérték Gillighanék, eddig jó, BB-nek nálam nem volt mélypontja soha, sok sorozattal ellentétben, remélem itt is megtartják ezt a szokást.

winnie - 2015. 02. 16. 22:57

bazsi: olyan nincs, hogy nem szabad:) az első jelenet könnyen dekódolható, csak a hatása más, miképp a tucós cliffnek is. de infót nem veszít az ember, szóval csak ezért nem kell a bb.

winnie - 2015. 02. 16. 22:58

ThomasCrown: de ha jó, akkor minek halogassam ki tudja meddig?:) a spoilereket pedig megszoktam, a bloggal jár, bár a bb-t elég jól nem ismerem. viszont az előzményjelleg azért a nagyrészüket anullálja.

promo921 - 2015. 02. 17. 09:14

BB rajongóént, azért ha belegondoltok az sem kezdődött valami hű de pörgősen, első évad elég “lapos” volt és csak utána indult be az akció. Egyelőre szerintem kár a BCS-t leírni, hogy lassú dráma.

winnie - 2015. 02. 17. 09:23

promo921: ?? a lassú dráma a lehető legjobb dolog, még csak az kéne, hogy valami akció legyen belőle. a készítők direkt kihangsúlyozták, hogy egy lassú drámát akarnak csinálni. ahhoz, hogy valami jó legyen, nem feltétlenül pörgés kell.

promo921 - 2015. 02. 17. 09:34

Nem mondtam, hogy nem jó, sőőt…csak az a benyomás alakult ki bennem a két értékelés és a kommentek alapján, hogy nem tetszik a népnek :)
BB-ben is az volt a legjobb, ahogy szép lassan a béna kis tanárból a kemény bűnöző Walter kibontakozott.

Nabu - 2015. 02. 17. 11:16

A pilot szerintem is kicsit semmilyen lett, a második rész már jobb volt, a harmadik pedig szerintem már Breaking Bad minőség, nagyon élveztem. Szóval szerintem akinek nem tetszett az első rész ne adja fel, a 3.-ra már magára talál a sorozat, remélem így marad most már végig.

Nyssa - 2015. 02. 17. 11:24

winnie:
Jesszusmaris de örülök, hogy nem csak én vagyok így a BB kapcsán. Valahogy mindig volt valami más amit nézni kellett, ez meg csak halogatva lett. Pedig mindenki szapul körülöttem, hogy: “nézzed má’ meg!” Na, majd valamikor nyáron lenyomom.

DE

Kérdés: El lehet ezt úgy kezdeni(hogy élvezhető is legyen), hogy valaki nem látta a BB-t? :)

Bazsi - 2015. 02. 17. 16:10

winnie: persze h nincs de csak jobb úgy. fura hasonlat lessz , de mintha tejszínhab nélkül ennéd a gesztenyepürét.
Kollégám is megnézte az első részt, tetszett is neki, de neki pl nem jött le az első jelenet, se a végén tuco, hisz ő se látta a BB-t. ez múlthéten volt, azóta már a 2.ik évad elején jár :)

clegane - 2015. 02. 17. 16:53

én még akkor láttam a BBt amikor még annak idején adták, nem ám utólag darálva :hipster: , így már tökre nem emlékeztem a Tucora, úgyhogy én se vágtam az első rész végén hogy kiaz.

sztem amúgy BB nélkül is élvezhető, dehát erről árulkodik a fenti kritika is, hogy oké ha az első rész még nem is, de a második már inkább.

winnie - 2015. 02. 18. 05:11

“Kérdés: El lehet ezt úgy kezdeni(hogy élvezhető is legyen), hogy valaki nem látta a BB-t? :)”

én élveztem igencsak az 1×02-t. némi spoilermentes alaptudás nem árt, de anélkül is megy.

ami kicsit konfúz dolog, hogy az ember nem tudja, hogy mikor utalnak a bb-re. ld. itt az egyik szereplő, tuco. nem zavaró, csak érdekes technikai dolog, mert a megjelenése eseménynek van beállítva, és ha az ember nem tudja, hogy ő valaki, akkor nem érti, hogy miért “esemény”:)

Tommy Drama - 2015. 02. 18. 11:49

Tuco-ra hogy nem lehet emlékezni? Zseniális karakter volt a BB-ben, csomó emlékezetes pillanattal.:)

clegane - 2015. 02. 18. 12:41

tökre nem emlékszem a pillanataira XD
mikor volt ez már, 7 éve!!
igaz, pl a Lost karakterek pillanataira meg emlékszem pedig az régebben volt o.o
na mindegy.

amúgy szerintem nem annyira az volt az első rész végén az esemény, hogy az ottan Tuco, hanem hogy “egy veszélyesnek tűnő ember pisztollyal”. már hogy így nekem nem volt hiányérzetem úgy se, hogy nem emlékeztem Tucora XD

Tommy Drama - 2015. 02. 18. 21:34

Hát én nagyot röhögtem mikor ajtót nyitott.:D

gab - 2015. 02. 19. 19:53

Nehéz kérdés, hogy élvezhető-e a BB ismerete nélkül. Szerintem nehézkesen indul, én azért nézem, mert imádtam a BB-t, de nem lepődnék meg, ha valaki dobná. Mivel a BB is elég lassan indult be, feltételezem itt is az lesz. Majd utólag ajánljuk – vagy nem – megnézésre, miután lefutott. :)

És valóban, hiába humoros és nagydumás a karakter, melankolikus az egész, a BB ismeretében nem tudom annyira szórakoztatónak látni Saul karakterét, mint amilyen valójában lenne, ha csak önmagában nézném. De próbálok elvonatkoztatni ettől, és koncentrálni az itteni sztorira.

Sawyer - 2015. 02. 24. 19:58

Felirat híján én is még csak az első kettőt láttam, a pontozással teljes mértékben egyetértek.

Nem gond, ha lassú, de az első rész elég zagyva volt, hirtelen azt sem tudtam, ki hol miért merre, a két deszkás csávó kifejezetten irritált, mintha egy félresikerült komédia lenne. A vége vitte a prímet, a második rész pedig számomra egy orgia volt azzal a bizonyos régi arccal. Remélem, nem csak a kezdeteket emlegetik fel, hanem a BB idejében és utána is fog játszódni.

akh - 2015. 04. 11. 02:09

Már az első rész is tetszett, a második meg mégjobban, és azóta is egyre jobb lett, és nem láttam a BB-t.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz