login |

Bosch: 2 rész után

2015. 02. 17. 21:12 - Írta: human

26 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Gondolkoztam, hogy mivel kezdjem, de a legegyszerűbb talán ez lesz: eredetileg csak két részt akartam megnézni a kritikához, annyi alapján belőhető a sorozat, de simán elindítottam a harmadikat és megnéztem az ottani cold opent.

Az Amazon múlt héten kikerült sorozatáról van szó, ami szokás szerint azt jelenti, hogy egyben nézhető az évad (a korábban kiadott pilotról már írt winnie is). Nem meglepő módon igyekeznek lábat vetni a piacon, mielőtt a kábeltévék tényleg feleszmélnek a jövő sugárzási módszerére. De komolyan, “új tévéadók” születnek a szemünk előtt a Netflix és az Amazon minőségi sorozatait elnézve. Ennyit a dolog technikai részéről.

Vágjunk a lényegbe: Eric Overmyer. Ki ez a csávó? Hát David Simon egyik tanítványa, aki olyan sorozatokon dolgozott, mint a The Wire és a Treme, így baromira nem meglepő, hogy a Bosch kidolgozása hasonló módon történik. Vajon a minőséget sikerül hozni a 10. rész végére?

Az előbbi kérdést azért érdemes feltenni, mert a The Wire első évadjának kellett vagy 5 rész, mire teljesen elragadta a nézőt, és itt is valami hasonló figyelhető meg. Rengeteg apróság áll össze a végén egésszé, amikorra a szálak összeérnek. De ezt, és a rész végi cliffhangereket nem modern módon kapjuk, hanem az egészet áthatja valami régimódiság.

De várjunk csak, miről is van szó? Gondolom az előbbi hasonlítgatások után egyértelmű, hogy egy nyomozós sorozatról, amiben 10 rész alatt oldanak meg egy ügyet. Legalábbis remélem, hogy lezárják és a karakter az esetleges folytatásban valami más gyilkosságban nyomoz majd.

Bosch karakterét Michael Connelly alkotta meg regényeiben, több bestseller krimiben szépen építgetve őt, és úgy tűnik, hogy a sorozat hasonló utat járhat be. Elvileg több könyv sztoriját vonták össze, így Bosch egy bántalmazott gyerek csontjainak ügyében nyomoz, miközben bírósági eljárás folyik ellene.

Szóval egyszerű a képlet, a tárgyalótermes részek nem szájbarágósan építik a karakter múltját, miközben folyik egy érdekes nyomozás a másik szálon. Így bontakozik ki előttünk ez a magányos farkas, aki okkal lett olyan, amilyen. Néha megszegi a szabályokat az eredmény érdekében, bár egyelőre semmi durva dolgot nem csinált, mindezt a munkába temetkezése közben.

Tehát adott egy lassan kibontott ügy, amihez olyan szép noir Los Angelest kapunk, amit öröm nézni. A város tele van mocsokkal, akárhogy öltözködnek vagy rejtőzködnek azok. Nyilván 2015-ben nem mondanak újat a törtető ügyvédekkel, hátbaszúró bürokratákkal, de olyan hangulattal teszik, ami veszettül szórakoztató.

Az egészet remek szereplőgárdával támogatják meg. Most komolyan, rengeteg apró szereplőt is tévéből ismert arc alakít, teljesen profin. Emellett nem meglepő módon Titus Welliver lubickol a profi, de hideg Bosch szerepében. Süt belőle a már említett oldszkúl hangulat.

Részemről 8/10 volt a két rész, rég éreztem ilyen folytatási kényszert lassú sorozatnál. Elvileg lesznek itt érdekes dolgok is bőven, mire a végére érünk. Belekezdtek?

26 hozzászólás Ne habozz!

Bruzsy - 2015. 02. 17. 21:27

Naná. Benne voltak a kritikában a buzzwordök.

PTOBI - 2015. 02. 17. 21:36

Miután megnéztem a ‘The Man in the High Castle’ pilotját – ami szintén Amazonos sorozat (remélem majd egyszer folytatják) -, és miután itt egy 10 részes, együgyes nyomozós sorozatról van szó, arról nem is beszélve, hogy képes voltál 8/10-re értékelni… még szép, nem is kérdés; amint időm lesz rá.

m76 - 2015. 02. 17. 22:00

Ja ez az a sorozat amit 10 perc után kaszáltam akkora hulladéknak tűnt. Pedig Titus miatt ha csak egy hangyányi minimális reményt is láttam volna benne simán nézném.

m76 - 2015. 02. 17. 22:03

A Wire hasonlatban mondjuk lehet valami, mert azt is kb 10 percig “élveztem” Aztán akkora kaszát kapott, hogy leszakadt a ház.

Lemoni - 2015. 02. 17. 22:33

Szinte minden megvan benne, izgalmas történet, jó karakterek, ide passzoló környezet, és mégsem működött nálam. Nemrég daráltam a Wire-t, még friss az emlék, de nekem eszembe nem jutott abban a 2 részben, amit megnéztem a Bosch-nól. Azt hiszem, itt a rendezéssel lehet a bajom, mert az első mondatban említett pozitívumokat nem tudták érvényesíteni nálam, úgy éreztem, mintha valaki a háttérben egyfolytában csitítgatná a szereplőket, hogy fogják vissza magukat, nehogy felébresszék a szunyókáló rendezőt, szóval olyan furán visszafogott volt a dinamika és ezáltal totál érdektelenné is tette a sztorit. A Wire nagy szerelem lett, a Bosch-t másfél randi után ott hagytam, hiába “rokonok”, egyikből hiányzott nekem valami, ami a másikban tökéletesen megvolt.

winnie - 2015. 02. 17. 22:44

aki szereti a noiros átívelős krimit, az mindenképpen adjon neki esélyt, nem vélétlenül imádták főleg a könyvesek az első részt.

nyilván megnézem a folytatást, de annyira untam a pilotot, hogy nehezem veszem majd rá magam. az mindenesetre egybevág, hogy a régimódiság nálam is megvolt, csak éppen minden negatívumát is hordozta magával. welliver jó, de ha a mellékszereplők jobban bejöttek volna, akkor más lenne a helyzet. így csak egy sima antihős, akivel az elején nem tudtam együtt érezni a fene nagy drámájában. mert az elején volt, nem alapozták még meg a karaktert.

Patyo - 2015. 02. 17. 23:42

6. résznél tartok,
nekem nagyon bejön.
Darálom.
8/10 nálam is.

Rendőrnő, jóóóó. :)

FrNo - 2015. 02. 18. 01:40

Durva. Pont most olvasok egy Michael Connelly könyvet Bosch főszereplésével. A sorozatról még nem is hallottam.

vbalazs91 - 2015. 02. 18. 02:04

Ezt azt hiszem, a feléig bírtam, dögunalom volt számomra.

human - 2015. 02. 18. 03:12

vbalazs: tehát még az ügy elindulásáig sem? oké.

“A Wire hasonlatban mondjuk lehet valami, mert azt is kb 10 percig “élveztem”” végtére is csak a világ legjobb zsarus sorozata a Shield mellett, egy pilotnyit sem ért?

Tso - 2015. 02. 18. 04:29

Első két részt láttam, és tetszett a sorozat, bár az átívelős sorozatok nálam mindig előnnyel indulnak.
A rész végén mindig kíváncsi vagyok, hogy mi lesz tovább, és ha nem hajnalodna, akkor valószínűleg még megnéznék pár részt :)
A héten minden bizonnyal le lesz darálva, de én is nagyon “remélem, hogy lezárják és a karakter az esetleges folytatásban valami más gyilkosságban nyomoz majd”.

C9H13NO3 - 2015. 02. 18. 06:29

Amilyen gyalázatos volt a pilot, azt hittem be sem próbálom a többi részt, de úgy látszik jót tett a “szünet”. Egyben letoltam a 9 részt és összességében tőlem megérdemel egy 8/10-et. Nagy erőssége a hangulat és az, hogy nem említhető egy lapon a ma divatos nyomozós sorozatokkal, amikkel Dunát lehetne rekeszteni. Nincsenek hightech kütyük és a magánéleti szállal sem fullasztják meg a nézőt. Welliver meg tökéletes. Pont.

Gedeon74 - 2015. 02. 18. 09:53

Még szép, hogy bele, egy próbát minimum megér.

m76 - 2015. 02. 18. 10:00

human:

A Wire pilotját végülis végigszenvedtem, de nem változott meg a véleményem.

Hasonló eset mint a Mad Men, arról is hatalmas ódákat zengtek, aztán lett nagy koppanás részemről, pedig annak 2 résznyi esélyt is adtam.

A Shield-et még nem próbáltam, remélem azzal nem járok hasonlóan, hanem valóban felér a hype-hoz.

winnie - 2015. 02. 18. 10:23

mindenkinek van 5-10-20 sorozata az 50 alapból, ami nem jön be – de ez esetben nem érdemes hype-ra utalni, mert a hype-ot a sorozat egésze generálja, nem a pilot, vagy az első pár rész. teljesen természetes, hogy semmi nem ér fel az Egész által generált hype-hoz pár rész alatt. a wire elején még senki nem tudta, hogy milyen státuszba kerül a sorozat.

ellenben, ha bosch, akkor itt valóban csak 2 részről szól a fenti írás. ott már egyszerűbb az összevetés.

(előre megmondom, a shield pilot sem fog felérni semmihez. (ma már?) sokszor látott rendőrsztori, egy erős befejezéssel. a karakterek, az írás, a koncepció az évek során fog beteljesedni és összeállni, valami rohadt jóvá. fokozatosan.)

ElPadre - 2015. 02. 18. 10:24

…majd ha végeztem a wire-el. volt egy balesetem, kórházba kényszerültem, és behozták a tabletemet, amin pont ott volt az első rész remaster változata. egyik este megnéztem. aztán alig vártam, hogy hazamehessek a többi részért. :D

ritkán ránt be sorozat ennyire… a durva az, hogy hanyagolom az épp most futókat is a wire kedvéért.

ma este: 3×02… és 3×03. :D

Tod - 2015. 02. 18. 12:10

Én a 9.rész közepén kaszáltam. Na jó, majd nemsokára befejezem a maradék kb. 70 percet, de a rész közepén hirtelen felindulásból lendült az egér. Nagyon akartam, hogy megkedveljem, de egy büdös nagy kliséhalmaz az egész. Ami sajnos nem csak az alapszituációra értendő de arra is, amit ezzel kezdenek. Pedig kábelen illett volna legalább minimálisan megkavarni a sztorit. Van benne 1-2 nagyon jó húzás, ami miatt reménykedhet a néző, de a konfliktusok nagy részénél messziről látszik a megoldás már a kitörésüknél.

Ami miatt mégis eljutottam idáig az az, hogy sokkal földhözragadtabb, mint a mostani nyomozós kínálat nagyja. A technikát csak annyira használják, amennyire muszáj, a többire ott a logika. Meg egészen szépen próbálja mutatni egy rendőrőrs mindennapjait, gondolok itt a beosztásra és a lövöldözés utáni jelentésekre.

Többen említettétek a noir hangulatot. Nekem ez nem jött át. Inkább egyszerűen realistának mondanám.

CyClotroniC - 2015. 02. 18. 12:48

A The Wire-nek is simán kell egy félévad, hogy elkapjon, de aztán hatalmas etalon lesz. Okkal.

m76 - 2015. 02. 18. 14:55

Nekem már nincs türelmem fél évadot várni, hogy valami nézhető legyen. Talán egyetlen olyan sorozat amit végignéztem pedig pocsékul indult az a DS9 volt. Most már nem áldozok ennyit semmire, vagy legyen jó (ha nem is világmegváltó de legalább élvezhető számomra) az elejétől fogva, vagy elköszönünk.

winnie:

Nekem általában ami tetszett az nem 5-10-20 rész vagy x évad után kezdett tetszeni hanem elejétől fogva beránt. Ha fintorogva ülöm végig a pilotot onnantól már megette a fene.

Neoprimitiv - 2015. 02. 18. 18:26

De jó, hogy van a junkie! Ez biztosan kimaradt volna nélküle. Nem pontozok, de az majdnem biztos, hogy az első másfél rész alapján ez egyéjszakás kaland lesz, ha csak nagyon el nem szúrják.

Nekem semmilyen más sorozat analógia nem ugrott be, sokkal inkább könyves. Olyan érzésem van, mint ha egy Lawrence Sanders krimit olvasnék. Nyilván ettől lehet, hogy sokaknak lassú lesz, de nekem pont jó így, ahogy van. (Ami viszont érdekes, hogy eddig egyetlen Michael Connelly könyvet kezdtem el, miután “vendégszerepelt” a Castle-ben, de az rohadtul nem jött be, szóval nem az író stílusa fogott meg.)

winnie - 2015. 02. 19. 05:03

m76: az lehet, de 1-2 rész után nem tudod, hogy amit nézel, az korszakos lesz, vagy a 10- résztől kezdve “elromlik”. a fintorgás pedig olyan, hogy nem tudod, hogy mi történne utána az esetek többségében, hiszen kaszálod a sorozatot, így csak a saját sorozateleji fintorgásos véleményedet tudod szembeállítani mások sok évadoséval. ha te is annyit látnál belőle, lehet, hogy nem változna a véleményed, de ezt sosem lehet tudni.

Neoprimitiv - 2015. 02. 19. 13:04

Na, tegnap este le is daráltam.

Szó sincs szuperlatívuszokról és ha heti adagokban érkezett volna, akkor szinte biztos, hogy valahol elmaradok, de így nagyon bejött. Az egészet megnézve még inkább erősödött bennem a könyvolvasós érzés, végül is minden újabb részt úgy kezdtem el, hogy “csak még azt megnézem, hogy mi lett ebből”, aztán mindig szépen ott ragadtam. Részemről jöhet a folytatás.

Rockinfreak - 2015. 02. 26. 20:34

Biztatónak tűnt a kezdés, én 6 rész után kaszáltam. Pedig nem vagyok az a nagyon kaszálós és ha már addig elmegyek, akkor szoktam is maradni. Viszont akkor jött el az a pont, hogy ennek vége. Unalomig ismert sorozatos klisék, igazából érdektelen ügyek, szereplők se hoztak különösebben lázba. Ennyi időt nem ér számomra

Tyberius - 2015. 03. 01. 03:05

Hm… El akartam kezdeni magyar felirattal, gondoltam egy szimpla átidőzítés megoldja a dolgot, erre látom, hogy az első rész az újra lett forgatva (színészcsere), plusz jelenetek, mínusz jelenetek, konkrét beállítások és díszlet elhelyezések stb… És mindez az első 10 percen belül, amit láttam. Hupsz…

Egyébként nagyon érdekel a sorozat.

edg - 2015. 03. 01. 03:22

Ez egy nagyon jó kis sorozat volt. Remélem folytatják.
És tényleg tök szépek benne a nők. :3

sherlock20 - 2015. 05. 22. 21:50

Nekem nagyon bejött, pár nap alatt végig is daráltam. Nagyon megfogott az egész.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz